教育王國

標題: 老師同學生講..... [打印本頁]

作者: 何bb    時間: 09-3-5 20:50     標題: 老師同學生講.....

作者: kingofmelon    時間: 09-3-5 20:59

原帖由 何bb 於 09-3-5 20:50 發表
老師就黎生日la,如果你地想送禮物比老師,可以送架,

各位媽咪對呢件事有咩睇法呀?

可唔可以話比我知係邊間幼稚園既老師呀?
作者: 何bb    時間: 09-3-5 21:25

作者: rainring    時間: 09-3-5 21:38

邊間幼稚園
作者: 何bb    時間: 09-3-5 21:52

作者: 何bb    時間: 09-3-5 22:33

作者: mansumbb    時間: 09-3-5 23:09

只可以說, 教師水平低落, 唔知自己做緊乜, 亦無諗過後果...
作者: wilsonchanwh    時間: 09-3-5 23:41

可能老師想小朋友劃幅劃俾老師呢。

作者: 何bb    時間: 09-3-6 10:54

作者: vickylyy    時間: 09-3-6 11:31

其實如果你對學校有疑慮或不認同其方針,不如計畫找其他學校.
作者: 臭臭    時間: 09-3-6 11:38

[quote]原帖由 何bb 於 09-3-5 22:33 發表
件事係有位主任係學校聽到有幾個小朋友傾偈,個幾個小朋友話放學後呀媽成日問係學校既事情好"凡",個主任就教小朋友講,如果媽咪再問妳,妳咪話唔知囉,又有咩睇法呀?我真係好想聽到意見。

你好,我都好有興趣係那一間學校!!
不過,我就覺得d老師好有問題,點解會咁樣同d小朋友講?
唔通間學校真係好好多不可告人的事?想到呢點,真可怕呢!!   
作者: 何bb    時間: 09-3-7 01:57

作者: Heart    時間: 09-3-7 11:04

是否根xx?
若果是我,我會直接打电課向校長反映,當然不提及孩子名字,並要求該主任寫信交代事件由來及其行為. 試想4-5歲的小孩必定不敢向老師問究竟的.
作者: 何bb    時間: 09-3-7 11:42

作者: Winnietao    時間: 09-3-7 23:13

請問是邊間學校 ? 是否victora ? 等我地d家長留意一下, tks
作者: zitaeric    時間: 09-3-8 15:19

如果單係以下問題,得嗰兩句,可能未原整...
我小朋友以前讀嗰間学校,99%是外國人/abc,学校会email俾家長,校長/老師/校工会在幾時生日,幾時放学後同佢地開生日party,可以自發送禮物,d小朋友通常会送支花/畫張卡等...我覺得冇嘜問題.

作者: eqlow    時間: 09-3-8 19:15

何bb ,
可否 pm 那間幼稚園資料給我, 謝謝.

作者: 何bb    時間: 09-3-8 23:19

作者: rainring    時間: 09-3-9 07:38

可否pm學校名給我, 我小囡亦將會升讀k1
作者: winchoy16888    時間: 09-3-9 08:56

可否pm學校名給我,幼稚園非常老牌及自以為是, 咱驚
作者: apin    時間: 09-3-9 10:41

會唔會唸多咗呀!
作者: iyan2108    時間: 09-3-9 10:58

個老師是不是外國人/外地老師?如果係就唔出奇,我以前係國際學校做,d外地老師係咁架!佢地覺得冇問題架! 試過有個"ABC"話生日要放假去旅行,開口叫其他老師提早同佢慶祝,仲同d家長講佢日要放假!
不過叫小朋友送禮,就真係唔好! 我試過有老師生日,其他老師送蛋糕俾佢,請小朋友一齊唱歌、影相,話俾小朋友知老師生日,同小朋友分享下、開心下,但一定唔會叫小朋友送禮!
個主任教小朋友講唔知囉.真係不知所謂!好老師應該正面鼓勵小朋友同家長分享係學校生活.間學校都幾怪
作者: 060905    時間: 09-3-9 13:27

我都想知邊間幼稚園, 小女都係將會升讀K1, 麻煩你PM我, 謝謝!
作者: mablechung    時間: 09-3-9 14:33

聽到你呢番說話我真的好震驚, 點解可以咁樣? 因我囡囡今年會讀K1, 可以pm話我知是那間幼稚園? 唔該你呀!
作者: ritalpy    時間: 09-3-9 14:41

我都聽過出面d學校會有禁.... 但講到會教小朋友禁講說話, 佢地都算經典...... 你可以提供info給我們mami嗎? 如可以的請pm我....thanks!
作者: mmami    時間: 09-3-9 16:29

Would you please PM me the details of this school ?? Thx!

原帖由 何bb 於 09-3-5 22:33 發表
件事係有位主任係學校聽到有幾個小朋友傾偈,個幾個小朋友話放學後呀媽成日問係學校既事情好"凡",個主任就教小朋友講,如果媽咪再問妳,妳咪話唔知囉,又有咩睇法呀?我真係好想聽到意見。

...

作者: Good-Luck    時間: 09-3-9 16:39

Would you please PM me the details of this school ?? Thx!

原帖由 何bb 於 5/3/2009 22:33 發表

...

作者: kcjl    時間: 09-3-9 16:56

Yes, I also want to know as my kid will study K1 in this year too.

Pls PM to me.  Thanks.
作者: smalleatb    時間: 09-3-9 21:15

...

咁樣教啲學生好似有啲離譜, 好在你做咗明智既決定就係轉校, 但係你可唔可以話比我知係邊間幼稚園呀? 因我都好怕會做錯決定, 唔該晒。
作者: kingofmelon    時間: 09-3-9 21:21

原帖由 何bb 於 09-3-7 01:57 發表
學校我已剛剛轉了。

所有問題我都好似你地一樣震驚,我已跟教育局溝通,我亦唔希望香港既教育比呢一小撮不思進取、不合事宜或無用心且"握"飯食既人所影響,如果唔係,最終,就好似我小朋友一樣成為受害者要再轉校,好 ...

你講到話唔想再有人受影響,但你又完全隻字都唔提係邊間幼稚園, 剩係識得問人有咩意見, 都有好多人答了你啦, 但人地問你係邊間時, 都唔見你會答人, 我都唔覺得你會同人分享。
作者: cykk    時間: 09-3-9 23:03

可否pm學校名給我.....THX
作者: 妳話點算    時間: 09-3-10 10:00

我同意. 成日問人有咩睇法, 樓主都已經同小朋友轉左校啦, 人地有咩睇法重要咩? 係咪如果人地話唔覺有問題, 樓主會同小朋友轉返之前間學校呀

老實講, 我好懷疑件事的真確性. 我覺得似想抹黑某校多d.
原帖由 kingofmelon 於 09-3-9 21:21 發表

你講到話唔想再有人受影響,但你又完全隻字都唔提係邊間幼稚園, 剩係識得問人有咩意見, 都有好多人答了你啦, 但人地問你係邊間時, 都唔見你會答人, 我都唔覺得你會同人分享。 ...

作者: 何bb    時間: 09-3-11 21:49

作者: kingofmelon    時間: 09-3-11 22:00

原帖由 何bb 於 09-3-11 21:49 發表
我並無抹黑呢間學校,只係我呢三日非常忙自己女兒轉校事情,忙替女兒適應新環景、新時間,新學校又無校車,我要同女兒搭地鐵日日忙返學忙家務事,你未知事情就話人先,係咪唔係幾好呢?我相信有d媽咪以收到我pm既資料!

太忙 ...

段估你剩係打o個間幼稚園個名都唔會浪費你好多時間, 而且我睇你剩係呢幾日都打咗好幾段野, 我只係覺得人哋咁有心答你啲問題, 你都應該禮貌咁回覆番人囉, 因我見係人都問你係邊間, 真係唔係好明你咁收埋收埋仲乜呢, 若怕既咪唔好打全名囉, 中間或前後加個x都得啦, 睇你有冇心既啫。
作者: 何bb    時間: 09-3-11 22:06

作者: kingofmelon    時間: 09-3-11 22:28

原帖由 何bb 於 09-3-11 22:06 發表
有無心,我相信有須要資料既媽咪會明白我,我忙又何須向妳解釋咁多,唔明妳点解係到話人!

因我覺得你係o個啲"打完x唔要和尚既人囉。
作者: maglo    時間: 09-3-11 23:00

如不方便公開, 請pm給我, 我囡囡也要升k1, Tks!
作者: faitakb    時間: 09-3-11 23:19

小女都係今年入k1, 可否pm我呀?
Thanks a lot!!

作者: curtislee    時間: 09-3-12 00:26

i also want to know which kindergarten. pls kindly pm me.
thx
作者: Minniechung    時間: 09-3-12 01:19

有無心,我相信有須要資料既媽咪會明白我,我忙又何須向妳解釋咁多,唔明妳点解係到話人!

何bb,  我明白你忙的,  唔駛同某人解釋甘多,  係到唔方便公開間學校係乜名, 就pm 俾我地啦.     我都想知.  你等閒先pm 俾我啦,  唔該哂
作者: happysin    時間: 09-3-12 08:50

i want to know.. please pm me. thansk!
作者: KaKa423    時間: 09-3-12 12:03

[quote]原帖由 何bb 於 09-3-5 20:50 發表

可否pm學校名給我, 我小囡亦將會升讀k1
作者: 何bb    時間: 09-3-12 14:23

作者: ling619    時間: 09-3-14 23:12     標題: 回覆 # 的文章

可否pm學校名給我, 我小兒將會升讀k1
作者: DeckerCarmen    時間: 09-3-14 23:51

I hope your daugther will be happy in the new kinder.  Take care!

原帖由 何bb 於 09-3-12 14:23 發表
我從新一次,我無抹黑呢間幼稚園,係網上既言論亦係須要負責任既,唔係隨便可以去話人,我歡迎灣仔區教育局陳主任帶同我女兒跟學校對質,仲有好多離普事我無公開,陳主任已知道,我女兒表達能力好強及乖巧,有第一間幼稚園可以做証明 ...

作者: howo    時間: 09-3-16 16:35

This 主任 and 老師 is same one??

...

作者: hiltonmama    時間: 09-3-16 16:42

my son will go to k1,can you pm to me,many thanks!
作者: Daisy12345    時間: 09-3-17 01:46

Hi 何bb,

I know which kindergarten you mentioned.    My daughter studied K1 there now.    I chose this kingergarten because I got a very good impression during the interview and the "site-seeing" (seeing how the teachers talking with the students etc).   Until now, I think it is a right choice.   It is not a very famous kindergarten but it's welcomed by lots of parents, why?   There should be some reasons.

Do you have bias on this kindergarten?

During the past half year, what I saw is, the teachers and the principal are whole-hearted to their student and are proud of their teaching method.    My daughter goes to school happily everyday and she becomes more polite, considerate and always talks with me about her school life.

I don't think you are telling lie, but I believe you haven't known/told the whole story.   There should be some misunderstanding!

To be honest, if you don't make up your mind, your daughter may need to change to the 4th, 5th and 6th kindergartens.  Then she will be very pitty.

Dear parents,
Believe your eyes, not ears!!
作者: cps113    時間: 09-3-17 11:04

作者: judy_francisw    時間: 09-3-17 11:33

可否pm 幼稚園的資料給我哩? 我唔想小朋友學到如此陋習. tks.
作者: kkmoremore    時間: 09-3-17 17:08

Hi 何bb,

可否pm學校名給我? Thanks!
作者: 臭臭    時間: 09-3-18 14:40

你好,何bb:
可否都post個幼稚園資料比我?
我是支持你的太太,其他嘢,唔好想太多,最緊要你個女及你的情緒,加油!!
作者: TigerB    時間: 09-3-22 22:34

作者: fannymalu    時間: 09-3-23 13:51

Would you pls pm the name of the school to me?  Thanks!
作者: happyty    時間: 09-3-23 15:13

I also want to know, pls. send me a details with thanks!
作者: Nique    時間: 09-3-23 15:13

作者: 靚靚嘉露媽    時間: 09-3-23 15:47

請問是邊間學校 ? 是否是否根xx?
可否 pm 那間幼稚園資料給我, 謝謝
作者: jumbo_mandy    時間: 09-3-23 16:11

原帖由 靚靚嘉露媽 於 09-3-23 15:47 發表
請問是邊間學校 ? 是否是否根xx?
可否 pm 那間幼稚園資料給我, 謝謝

如果係根xx, 點解又關"灣仔區教育局陳主任帶同我女兒跟學校對質"事?
我估間幼稚園可能係香港區嘅, 唔知係唔係呢?

作者: Nique    時間: 09-3-23 19:23     標題: PLS PM

作者: angel2007    時間: 09-3-24 11:07

Would you mind pm me the name of the knder ? Thanks
作者: shanyeungbb    時間: 09-3-24 13:30

何bb / 其他知道該校之家長, 可否pm間學校名給我, 謝謝!
作者: Mollymama    時間: 09-3-24 13:51

I will apply kindergartens (mainly from Causeway Bay to Central District) for my girl later this year. Can you please pm the name of this kindergarten to me?  Thanks a lot!

原帖由 何bb 於 09-3-12 14:23 發表
我從新一次,我無抹黑呢間幼稚園,係網上既言論亦係須要負責任既,唔係隨便可以去話人,我歡迎灣仔區教育局陳主任帶同我女兒跟學校對質,仲有好多離普事我無公開,陳主任已知道,我女兒表達能力好強及乖巧,有第一間幼稚園可以做証明 ...

作者: miffyhermes    時間: 09-3-24 14:09

何bb妳好,我兒子將要讀k1,妳有空請pm哪間學校給我,我不想選錯學校害到我兒子
作者: sheffield    時間: 09-3-24 15:36

我信有呢d老師嘅存在,但一個老師有問題不一定等如間學校有問題,樹大有枯枝…
如果其他老師都好好,學校環境和氣氛都好,點解要因為一個老師而另到小朋友損失左其他野?其實如家長真係覺得老師有d事情處理得唔好,家長應跟學校了解清楚,甚至跟其他家長一同了解事件,查明是否個個小朋友都收到同一個message,如確實是有問題,家長們應一同給校方壓力要老師改善。家長更可值此機會順便教埋小朋友正確的處理方法。
當然,如果間學校同其他老師都唔好,而小朋友又有能力轉去一間較好(起碼大家都以為是好)嘅學校,咁就梗係走啦。
作者: Kim08    時間: 09-3-26 15:08

actually, why do you post this and not disclose the name of the school so that all BK mami can be aware of nei?
作者: LSN    時間: 09-3-29 01:35     標題: 回覆 # 的文章

是那所學校呢? 可否pm我? 謝謝.
作者: macyming    時間: 09-3-30 15:20

何bb,  妳好,我兒子將要讀k1,妳有空請pm哪間學校給我,我不想選錯學校害到我兒子
作者: jj930    時間: 09-3-31 11:21     標題: 老師同學生講.....

可否pm學校名給我.....THX
作者: ck07hk    時間: 09-3-31 16:57

我都好想知呀, pm 我可以嗎?
作者: hecabb    時間: 09-4-1 20:52

May I have the PM on the kindergarten name please?
作者: happytime    時間: 09-4-9 21:08

我都想知係邊間學校, 可否pm我?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5