教育王國

標題: 2009/10 G1家長請報到)))))))) [打印本頁]

作者: jk媽    時間: 09-3-6 12:41     標題: 2009/10 G1家長請報到))))))))

仲有半年小兒就會入讀A-School啦, 當日佢知道巳被取錄,不知幾開心, 希望無同佢揀錯學校啦, 日後請各位多多指教!
作者: Daniellemum    時間: 09-3-6 14:13

Hi jk媽, 你好!  當日得知亞女考到WKF我和老公都非常開心! 雖然聽到很多對WFK的負面消息但仍投她信心的一票, 新校是需要時間來証明的!   不知道我們的兒女會否被編同一班呢?  日後請多多指教!
作者: jk媽    時間: 09-3-11 14:42     標題: 回覆 # 的文章

Hi, 你好呀!關於wkf的負面消息,相信你都是從bk聽返嚟的. 個人認為, 就算一些出名的學校也會有負面的消息, 故聽吓無妨, 不用上心, 要知實情, 最好問問真的就讀該校的學生家長, 相信意見較為中肯及準確.  我說"希望無同佢揀錯學校"不是聽到mud嘢壞消息, 而是因為有另一間學校也取錄了佢, 而兩校各有長短, 故有一陣子有些難取捨, 但清醒過後都是覺得此校較為適合小兒及自己的教育理念.Anyway, 記住我jk媽, 開學後再聯絡.
作者: Daniellemum    時間: 09-3-18 14:27

原帖由 jk媽 於 09-3-11 14:42 發表
Hi, 你好呀!關於wkf的負面消息,相信你都是從bk聽返嚟的. 個人認為, 就算一些出名的學校也會有負面的消息, 故聽吓無妨, 不用上心, 要知實情, 最好問問真的就讀該校的學生家長, 相信意見較為中肯及準確.  我說"希望無 ...
贊同你的說法. 所以當知道被取錄時, 便放棄到其他學校考試! 這星期六的講座你會出席嗎? 不知道會見到面否?
作者: bblaw    時間: 09-3-18 15:45

Dear mons, Which schools accept u kids? Why do u choose WKF as final?
作者: royharuko    時間: 09-3-18 17:23

Hi Dear Moms, 我叫ROY, 女兒叫 UNIQUE (佘芍彤) 我地都係今年9月入讀WKF, 到時做左同學仔,請各位多多指教, 因為我係在職媽咪, 可能第時會有好多問題要請教各位 !!
如有MSN,請ADD 我吖 ~ [email protected]

作者: Daniellemum    時間: 09-3-19 12:07     標題: 回覆 # 的文章

Hi Dear Roy, my name is Carrie 我都是在職媽媽, 希望大家日後可以多點溝通! 我女名字Danielle (梁琛兒) 不知道她們會否被編在同一班? pls. add me also is [email protected]
作者: WingKanMa    時間: 09-3-20 13:11

原帖由 Daniellemum 於 09-3-18 14:27 發表
贊同你的說法. 所以當知道被取錄時, 便放棄到其他學校考試! 這星期六的講座你會出席嗎? 不知道會見到面否?

各位好, 小囡叫劉穎懃都是9月入小一, 請多多指教. 今星期六的講座已改3/4/09, 你們是否未收到電話通知?
作者: Daniellemum    時間: 09-3-20 14:37     標題: 回覆 # 的文章

WingKanMa你好, 昨天收到學校通知了, thanks!  屇時見!
作者: jk媽    時間: 09-3-21 09:07

Hi all moms, 你地好呀. 我4月3日唔得閒去講座,下次先見啦!我是半職媽媽,即返半天工, 所以睇仔時間多啲, 閞學後, 如有甚麼學校動向, 我會盡力為各位發放消息(係"盡力", 因我都好懶~~ ).
作者: ggboymum    時間: 09-3-23 11:58

dear all,

my girl, Serena will also be G1 student in Sept,  She is very short and thin, I wonder she can manage to carry the school bag

but anyway, I am very happy and excited for her primary school life.....

by the way, how's your kids' Putonghua, Serena is not very good at it, though I had arranged private tutor for her already.  because we never talk PTH at home...as I am an idiot in PTH....
作者: Daniellemum    時間: 09-3-23 18:41

jk媽, 預先多謝妳的付出!

bbgoymum, 妳好!  很明白妳對孩子的愛所以擔憂! 給孩子多點信心, 相信她必能應付得來的!  我女兒在校亦有普通話課堂但在家亦不肯講! 沒關係, 給她時間吧! 相信上小學會有進步的!  不用過早擔心!  ^^
作者: jk媽    時間: 09-3-24 22:33

Daniellemum, 不用客氣!

而呀bbgoymum亦不用擔心, 小朋友的適應力很強的, 小兒由K3開始, 學校每天也有普通話堂, 但就從來不會同我講,初頭也很擔心, 有日不知是否心情好, 無啦啦用普通話讀書我聽, 簡直不可思議, 原來不知不覺佢巳學得很不錯了, 我相信只要學校能給予一個好好的語言環境, 最好就是同學與同學間也用英語或普通話遘通, 小朋友必定可以進步神速. 現在小兒的幼稚園就是這樣, 要知小朋友大都多咀, 唔講嘢唔得架, 故佢地死都死D英文呀, 普通話出來, 雖然文法不對, 但每個小朋友也很肯講, 那是學語言的好開始, 對嗎?
作者: ggboymum    時間: 09-3-25 11:40

thanks for all,

by the way, i would like to know how many extra-curricular of your kids after school.

i don't know why, nowadays, kids have many things to learn, Serena had 7 activities after school, some of my friends's kids even have 9.

sometimes, I feel so sorry for Serena that seems too harsh for her, but I cannot cut the lessons, as i feel the course are very good for her.... , I always struggle about it and don't know whether I am doing the right things....
作者: Daniellemum    時間: 09-3-25 18:01     標題: 回覆 # 的文章

我非常認同jk媽所言!   我為女兒安排不超過5樣課外活動, 雖然不算太多但有時都驚她辛苦! 有朋友她的女兒也有10樣之多! 她奶奶問佢係唔係儍咗? 她才由11樣減至10樣!!!  我相信每個父母都錫自已的兒女! 想給他最好! 怕她不足夠?   所以我都很明白你的心情!  如果你有感受和壓力!你可以同亞女傾吓她喜歡和不喜歡那些課外活動?再從中作檢討! 
作者: jk媽    時間: 09-3-27 09:49

補充一下, 其實比多些時間親子呀, 去街街仲好啦, 我呀仔去街不是只行行商店, 而是溜冰, 打GOLF, 去露營, 燒烤, 去農莊, 返教會等等, 我覺得又幾好呀,又學到書本以外的嘢,大家關係不知幾老友, 各位不要在教育兒女上太大壓力而忘了親子! 我地要做個開心的媽咪, 才有開心活潑的小孩. 加油!
作者: WingKanMa    時間: 09-3-27 13:04

小囡一星期都是學四種課外活動, 而全都安排在星期六或日. 我想最緊要是她有興趣, 而不需要太多. 她們上了A-SCHOOL的下午課便有不同的課外活動, 到時可能我會減少她在校外的課外活動, 多D時間親子.
作者: ggboymum    時間: 09-3-28 00:55

after reading you guys' comments,

I decided to cut out 2 activities, the 2 that she said the lesson is boring.  I am sure my daughter will be very happy,

thanks a lot, I feel much relax and please after struggling for so long...
作者: Daniellemum    時間: 09-3-28 10:06     標題: 回覆 # 的文章

ggboymum, 我也為你釋放而開心  Cheers
作者: AntheaLin    時間: 09-3-30 16:14

hi 各位
我囡囡Katrina都會在今年9月入讀王錦輝, 我是在職媽媽, 希望可以在此forum了解多一點她的學校生活!
Anthea
作者: jk媽    時間: 09-3-30 22:55

ggboymum, 放鬆d啦, 讀書有時都要看天份, 盡力就算了. 有時我都會諗吓有無硬將自己的期望放在小朋友身上, 而不理會小朋友的意願及能力.  好像游泳咁, 近期都是逄二進一才可升班, 當然第一件事就鬧鬼佢唔努力, 唔尊心上堂等, 但呀仔亦不甘示弱同我講, 我真係唔夠氣 唔夠氣咪停囉, 成日話唔比我游......! 自己諗真d, 又真係有mud好鬧呢! 我又不是要佢做飛魚, 想佢強身健體啫, 升唔到咪下次囉, 未到時辰啫, 可能第時佢不知幾長氣, 游10個8個池都唔定~~~~.
作者: AntheaLin    時間: 09-3-31 15:05

Agreed wor

原帖由 jk媽 於 09-3-30 22:55 發表
ggboymum, 放鬆d啦, 讀書有時都要看天份, 盡力就算了. 有時我都會諗吓有無硬將自己的期望放在小朋友身上, 而不理會小朋友的意願及能力...

作者: AntheaLin    時間: 09-4-1 14:37

3/4晚會去hkbuas聽講座
作者: jk媽    時間: 09-4-2 10:06

AntheaLin 媽你會去聽講座呀, 我唔去了, 唔得閒.

到目前為止,回應的媽媽小朋友都是女仔, 好似無MUD男仔, 是嗎?
作者: WingKanMa    時間: 09-4-2 13:14

原帖由 jk媽 於 09-4-2 10:06 發表
AntheaLin 媽你會去聽講座呀, 我唔去了, 唔得閒.

到目前為止,回應的媽媽小朋友都是女仔, 好似無MUD男仔, 是嗎?

Hi, 各位媽咪我會去呀, 好期待呀.

jk 媽, 唔使擔心, 以我所知起碼有5個以上男孩子會讀(因小囡是讀浸幼, 她有很多同學都決定一起上小學, 到時一定會很熱鬧)
作者: jk媽    時間: 09-4-2 14:39

WingKanMa, 我唔擔心~~~ 多囡囡仲好, 等呀仔可以乖D, 我個仔真係好多咀架!
作者: AntheaLin    時間: 09-4-9 18:18

jk媽 & wingkanma,

叫我做"天藍媽"la, 因為小女叫天藍, 個talk亞鄧藹霖講得唔錯, 我都對自己作出很多反思...
你兩個係囝囝媽, 有冇囡囡媽呀?

天藍媽
作者: weiwei    時間: 09-4-10 10:22

Not reco

原帖由 jk媽 於 09-3-6 12:41 發表
仲有半年小兒就會入讀A-School啦, 當日佢知道巳被取錄,不知幾開心, 希望無同佢揀錯學校啦, 日後請各位多多指教!

作者: Belinda    時間: 09-4-20 16:19

Hi All Moms,

Nice to meet you.  My boy Matthias 莫沚峰 will be their P1 student in Sept too.  I am a working mom also.  Let's keep in touch.

Belinda
作者: jk媽    時間: 09-4-22 11:47

Belinda, nice to meet you too. 多多指教.

Daniellemum, 有路過的媽咪話我知, 你囡囡同我呀仔巳同一間幼稚園了, 我呀仔係Jacko, 有機會再詳談.
作者: Daniellemum    時間: 09-4-23 17:29     標題: 回覆 # 的文章

jk媽, 真的嗎?   你仔仔是否讀B班?
作者: jk媽    時間: 09-4-24 12:19

Daniellemum, 應該係B班~~~呱! 我無同佢講將會同Danielle同一小學, 只問佢與Danielle friend唔friend, 佢話佢唔鍾意同女仔玩, 女仔好煩, 只喜歡同Hugo及蘇家禾玩, 死未! 其實最煩最多咀就是佢!
作者: Daniellemum    時間: 09-4-24 14:03

jk媽, 我同亞女講Jacko將會佢一間小學, 問佢知唔知? 她說唔知! 衹說 Jacko很 " rush " ??  始終男女是不同的, 以前亞女同男仔很friend, 但上到K3開始同d女仔friend d, 這是很正常呢!   WKF 明天下午有talk, 妳會去嗎?  

原帖由 jk媽 於 09-4-24 12:19 發表
Daniellemum, 應該係B班~~~呱! 我無同佢講將會同Danielle同一小學, 只問佢與Danielle friend唔friend, 佢話佢唔鍾意同女仔玩, 女仔好煩, 只喜歡同Hugo及蘇家禾玩, 死未! 其實最煩最多咀就是佢! ...

作者: jk媽    時間: 09-4-27 11:27

係呀, Miss Debbie經常叫佢做Mr. rush架!
wkf的talk....唔去啦, 呀仔要學游泳及琴呀.
作者: ggboymum    時間: 09-5-28 23:53

I would like to know whether u guys received any information from the school,  
As I just found (when I tidy up...)that I have not get the receipt of 留位費, since I had register at Nov.., I havn't got any letter or information from school.

I wonder anyone receive anything, or my mailing address was something wrong......, since I have changed the corresponding address....

any body know?

tks
作者: ggboymum    時間: 09-6-1 19:54

I have checked today, the school said that they will send details of uniforms.., registration..., 迎新日...etc..., in June,
and the 迎新日 is around the week of 19th August,  so if u guys plan to go somewhere else in the summer, beware don't plan on the same week..
作者: jk媽    時間: 09-6-2 12:14

多謝你的溫馨提示, 迎新日再見啦!
作者: Belinda    時間: 09-6-8 14:07

I'm so looking forward for it.  Hope to see you ladies there.
作者: AntheaLin    時間: 09-6-11 14:07

死la, 而家停課, 唔知會唔會影響到迎新同開學tim?!
天藍媽
作者: jk媽    時間: 09-6-14 20:50

希望唔會取消啦,  我都好期待迎新日可以同各位見面.
作者: Belinda    時間: 09-6-16 16:31

我收到風7月13日會返學校買校服, 應該6月尾有通知信. 不過我見以前d家長話去kingkow店買size齊d. 我都會直接到kingkow買. 我係kingkow member, 唔知有無discount呢?
作者: jk媽    時間: 09-6-18 13:27

嘜校服可以去kingcow買嘅咩?
作者: Belinda    時間: 09-6-18 14:32

Hi jk媽,

Kingkow is the uniform supplier for HKBUAS.  I got the school letter today.  Parents are required to pay the balance of the 1st month school fee on or before June 23.  I also checked with Kingkow that we can go and buy the uniform at any time.  The book list, meal menu and school bus information will be delivered to parents on July 13 and 14.

Very exciting ah!!:D
作者: Daniellemum    時間: 09-6-19 09:36     標題: 回覆 43# Belinda 的文章

I received the school letter also.
作者: jk媽    時間: 09-6-23 15:20

我都收到信啦, 好想好想呀仔可以快D返學, 大家都無咁辛苦!
作者: AntheaLin    時間: 09-6-28 11:38

參加左19-21/8個迎新營, 希望到時可以玩得開心d la
anthea(天藍媽)
作者: Timson    時間: 09-6-30 14:27

Yes. My son also join it. Hope they will enjoy it
作者: Daniellemum    時間: 09-6-30 19:04

My daugher will join it.  See you all then!
作者: 941媽咪    時間: 09-6-30 20:05

My younger daughter will join also. See you lsoon.
作者: bachubechu    時間: 09-7-10 11:32     標題: 我個仔都係呀

我亞仔叫馮樂熙, 請多多指教.
作者: mmmmama    時間: 09-7-13 15:27

Hi, my son is Martin and I'm a working mum too. Hope the full time mum can provide more school info for us.
Did anyone buy the SPI schoolbag in school? Is it good?
作者: SylviaCYKwan    時間: 09-7-25 14:13

Hello, 我叫 Roy Roy媽, 遲咗報到添! 我仔仔叫張哲浪, 今年亦都入讀 WKF小一, 同各位小朋友做同學仔, 到時我一定要同各位媽咪多多交流呀!

我都係買SPI書包, 原本想買Seven, 不過size太大, 唔啱我個細細粒仔仔。

我地都會join迎新營, 到時見!

作者: jk媽    時間: 09-7-28 12:47

Hi 各位媽咪,

你地講緊的書包有幾大個架? 我托朋友問左在學的家長, 佢話書本不是很大, 最大的都是A4 size, 有無其他人知道這是正確嗎?  我怕我朋友講錯, 因我巳在日本巳訂購了一個書包, 返到來唔啱就煩了.
作者: 小B_媽媽    時間: 09-8-3 14:15

校車路線已出,大家覺得怎樣?
作者: WingKanMa    時間: 09-8-4 09:17

昨天看後立即向校巴公司反映, 我們住在葵涌區, 居然要同大圍小朋友同一路線, 因而我小朋友要6:57分上車, 他還說路線已定, 如覺早可以唔坐. 什麼服務態度! 但原來要這麼早上車是要做多轉幼稚園!!如我輛校巴不用做多轉幼稚園時是不用那麼早. 真失望
作者: bachubechu    時間: 09-8-14 19:15     標題: 6:57分上車

明明註冊個時話係7:30分上車,我今日收到個校車証1/9起要6:57分上車喎, 嘩要早好多起身, 亞仔就瞓少好多.
作者: LKL    時間: 09-9-1 11:39

大家好,我囝囝 coby 都係今年入讀 G. 1, 終於等到開學 la !  因為校車太早上車,所以最後決定自己接送,但今天早上送囝囝返學,去到學校正門先知家長不能進入,在門口等了15 分鐘都遇唔倒佢o既幼稚園同學,於是囝囝好"傍" 惶無助咁自己入去,由於我們沒有出席迎新日,所以更覺佰生。

原來接送証係o係迎新日派發,我今早問在正門的老師及 secure 我沒有接送証,如何接囝囝放學, 他們全部都不太清楚,只是叫我到校務處補領,到校務處,職員又說老師會在班上派回給沒有出席迎新日的同學 !

我想請問各位有出席迎新日的家長,可否說說迎新日的活動給我作參考 ??  謝謝 !!
作者: jk媽    時間: 09-9-1 13:04

我只知當日派了pick up咭及一個file予開學後用來夾住d功課資料, 再無其他了.

你仔仔係邊班呀?
作者: LKL    時間: 09-9-1 13:30

jk 媽,

我囝囝係 1B 班,因為我要返工的,我負責送囝囝返學,爺爺負責接佢放學,剛才爺爺接囝囝放學,沒有 pick up card 都可以接走小朋友,但問囝囝,囝囝話老師沒有任何東西派回給他,唯有等陣打去學校問問 la !  多謝告知 !
作者: jk媽    時間: 09-9-2 08:50

係呀, 你看看他的書包, 因呀仔書包有老師給的通告及手冊予帶回家給家長. 無就真要打去學校問吓啦.
作者: jk媽    時間: 09-9-2 08:52

係呀, 你看看他的書包, 因呀仔書包有老師給的通告及手冊予帶回家給家長. 無就真要打去學校問吓啦.
作者: LKL    時間: 09-9-2 09:18

我昨晚放工返去 check 囝囝書包,有一份通告及一本手冊,但就真的沒有派回 pick up & file,剛才致電校務處,職員又係話會提老師派返比囝囝,只係問囝囝讀邊班,連名都唔洗 mark 低,都唔知個職員記唔記得提老師 !

作者: jk媽    時間: 09-9-2 11:11

剛開學校務處一定很多查詢, 故不要期望有完美的跟進, 因我上星期打去學校問一些問題, 佢地都好像趕住收線咁, 所以都要體諒吓.
作者: AntheaLin    時間: 09-9-2 13:57

LKL
During this transitional period, always chaotic! Hope you will get your pick-up card soon!

Yesterday my daughter 天藍 told me they should follow the lesson schedule sticked in her student planner, start by today, so I put the relevant books inside her school bag; after school she told me the books were not required, and her shoulders are very painful and need massage... because of the heavy school bag, 重話媽咪好烏龍wor!
Anthea
作者: LKL    時間: 09-9-2 14:17

我想問問你o地有冇帶木顏色返學呢 ?  因為睇通告只係話要帶簡單文具,咁昨天我只係比囝囝帶了數支鉛筆、rubber, ruler & glue, 囝囝返屋企話同學帶了顏色筆,他也要帶,但昨天的通告又再列出簡單文具包括 :數支鉛筆、rubber, ruler & a pen, 不要帶太多其他文具,學校會有供應,以減輕他們書包的重量,所以我只係加多一支 2 色原子筆,但囝囝今天放學即 call 我話我又唔記得幫佢帶顏色筆,究竟係有冇 provide 呢 ??!!
作者: jk媽    時間: 09-9-3 09:06

HI,

我只給了鉛筆,擦膠及間呎,書也沒有, 但呀仔無投訴喎. 呀仔只投訴我不給多些POCKET MONEY, 等佢小息時無得買燒賣食!!
作者: HillaryMom    時間: 09-9-3 14:31

Regarding the color pencil, school would provide to students.  

原帖由 LKL 於 09-9-2 14:17 發表
我想問問你o地有冇帶木顏色返學呢 ?  因為睇通告只係話要帶簡單文具,咁昨天我只係比囝囝帶了數支鉛筆、rubber, ruler & glue, 囝囝返屋企話同學帶了顏色筆,他也要帶,但昨天的通告又再列出簡單文具包括 :數支鉛筆、rubbe ...

作者: 小B_媽媽    時間: 09-9-3 14:43

今天開始模擬上堂,數學科已進行了Assessment, 真的玩特擊..玩了成個暑假完全無準備下來一個小測

作者: jk媽    時間: 09-9-4 09:00

有咩?  呀仔話無喎!  可能測左佢自己都唔知.....!  咁你點知既?
作者: 小B_媽媽    時間: 09-9-4 12:33

一放學就收到大少電話告知今日測了數學...

原帖由 jk媽 於 09-9-4 09:00 發表
有咩?  呀仔話無喎!  可能測左佢自己都唔知.....!  咁你點知既?

作者: LKL    時間: 09-9-4 16:19

我呢 2 日都比囝囝帶一盒木顏色筆返學,我問佢有冇用到,佢話有,唔洗再問同學仔借,仲可以埋比同學一齊用,好開心 wor !  咁即係學校冇 provide la !

原來星期四開始要照時間表上上晝o既堂,但囝囝只記得講話要着 PE 衫返學,唔記得話要帶書,佢放學話因為冇帶到書唯有借同學O既一齊睇,跟住O係堂上面做O左一 D 數學功課交O左比老師,之後就到樓下操場上 PE 堂 wor !

今日帶o左上晝的書返學,都幾重o下 wor !

下星期就正式上課 la,大家記得帶齊幾份通告返去交 la !

囝囝之前返幼稚園時,晚晚都成 11:30 先肯去瞓,但呢個星期,晚晚 9:00 就話好眼瞓,要瞓覺,仲要一達落床就瞓着果隻, 返小學咁辛苦咩 ??!! :loveliness: :loveliness:
作者: 小B_媽媽    時間: 09-9-5 16:01

LKL,
不只是你..我的小朋友八點多已開始放蚊,天天大清早起身,一上堂打醒十二分神精聽老師講書.小息又跑下玩下..放學再搖車出來...6歲人仔..散晒啦! 唔早瞓唔掂

原帖由 LKL 於 09-9-4 16:19 發表
我呢 2 日都比囝囝帶一盒木顏色筆返學,我問佢有冇用到,佢話有,唔洗再問同學仔借,仲可以埋比同學一齊用,好開心 wor !  咁即係學校冇 provide la !

原來星期四開始要照時間表上上晝o既堂,但囝囝只記得講話要着 PE 衫返學,唔 ...

作者: LKL    時間: 09-9-8 15:50

昨天第一天o係學校食 lunch, 我揀o左雞扒飯比囝囝,佢話好實,而且 d 乳齒又搖搖o下,驚咬甩 d 乳齒 wor, 結果成盒飯都冇咩食到,跟住食食o下,老師就話好 la 夠鐘要收拾飯盒 la,要留返 15 分鐘出去行o下玩o下 wor,咁即係得返 30 分鐘食 lunch !  所以放學時餓到冇o黎神氣咁o既樣 !

作者: WingKanMa    時間: 09-9-8 16:35

我個囡又冇話時間太少, 但一放學回家就去茶餐廳食下午茶餐, 幾小姐
作者: jk媽    時間: 09-9-9 14:39

wingkanma,

你位小姐都好識嘆喎~~~

Lunch呀仔話ok喎! 除了菜外, 嘜都食晒.
作者: JV2003    時間: 09-9-9 23:17

I dare not to give my son any food except apple after school, because he will have dinner around 6pm.
作者: JV2003    時間: 09-9-9 23:21

Is there anyone will join the Speech Festival?
作者: JV2003    時間: 09-9-9 23:55

Just read from the intranet that more students are infected from H1N1, pls refer to the intranet notice for details, below are part of it for your information.

甲型H1N1流感特別通告

為防止疫情蔓延,本校採取以下果斷措施:

作者: jk媽    時間: 09-9-10 09:33

Speech Festival本來都有興趣報, 但一諗到表演內容及要督促佢練習....都係放棄吧了!
作者: JV2003    時間: 09-9-10 09:45

Mr. Lee from the school bus co. told me the school bus need to be 10 minutes earlier in the morning in order to ease them to pick up the kindergarten students for their 2nd round trip.  You know even 1 minute is very valuable in the morning, and my son needs time to make himself 'totally' wake up.  He (and I) needs to wake up at 6am.   
作者: ggboymum    時間: 09-9-11 12:23

My girl had enrolled for the PTH & Eng. speech Festival, I just wanted her to have the experience of it, it is a part of knowledge .  I do not concern of the result, and i won't spend too much money on training as well.  for my view, it is an exercise rather than a competition....
作者: zuke    時間: 09-9-25 00:11     標題: 公務員家長

有冇公務員家長?點樣申請LEA?
作者: zuke    時間: 09-9-25 00:13     標題: 午餐

學校午餐係咪逐個月訂?
作者: jk媽    時間: 09-9-25 11:32

我記得係逐個月訂的午餐.
作者: AntheaLin    時間: 09-9-25 14:26

re: lunch
My girl said this Wed she could not have the set lunch ordered before...?!

re: curriculum evening
anyone joined this last night, like me?
作者: LKL    時間: 09-9-28 10:00

點解 10 月份的 lunch box ordering form 咁遲都仲未派o既 ??!!
作者: jk媽    時間: 09-9-28 10:55

唔講都唔記得要order添!
作者: LKL    時間: 09-9-28 13:50

咁遲都未派張 order form,我擔心阿仔冇飯開,所以我今朝打o左去校務處問,果個 staff 竟然問番我轉頭 "乜仲未派咩 ?" 跟住叫我 hold 住條線等佢 check check, 然後就話今天會派發 !
作者: jk媽    時間: 09-9-28 22:39

你真係好媽咪啦,  咁關心呀仔有無飯開! 我就衰d, 大不了咪比個包呀仔啃住先.happy:
作者: LKL    時間: 09-10-6 16:54

我只係擔心佢冇飯開,但我又唔知情,累佢連包都冇得 "yat" o姐 !!
作者: LKL    時間: 09-10-12 09:36

想問問各位有冇參加O左交通安全隊的呢 ?  我想知去邊度買制服呀 ?
作者: 小B_媽媽    時間: 09-10-15 13:10

LKL, 我仔仔都有參加交通安全隊..老師說,會發通告給我們有關買制服的事

原帖由 LKL 於 09-10-12 09:36 發表
想問問各位有冇參加O左交通安全隊的呢 ?  我想知去邊度買制服呀 ?

作者: LKL    時間: 09-10-19 18:36

小B_媽媽,

Thanks a lot !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5