教育王國

標題: 讀女校的小朋友,身心有影響嗎? [打印本頁]

作者: bettyay    時間: 09-3-7 18:18     標題: 讀女校的小朋友,身心有影響嗎?

如題,請分享!
作者: junior_pam    時間: 09-3-7 20:05

How about Boy's school? Do you have the same idea about this?
If so , there should not be as many as elite schools which are the Boys and Girls school.
Just look around that it still has many opportunities for the girls to contact with boys socially and physically.
Don"t worry about it.
regards
原帖由 bettyay 於 09-3-7 18:18 發表
如題,請分享!

作者: Geni    時間: 09-3-7 22:14

我自己讀o左13年女校, o係我自己o個屆o既同學入面中學就拍拖o既唔夠5個(我知道o既), 到依家大部份同學都結o左婚生o左仔, 我唔覺得讀女校會對身心有影響o既, 反而我覺得會安心d就真, 唔駛擔心!
作者: ShinTeresa    時間: 09-3-8 13:13

我本身一路都想阿女入 co ed既 but聽左好多人講讀女校會專心d 同其實冇乜大問題 而家都target 緊幫阿女搵女school
原帖由 Geni 於 09-3-7 22:14 發表
我自己讀o左13年女校, o係我自己o個屆o既同學入面中學就拍拖o既唔夠5個(我知道o既), 到依家大部份同學都結o左婚生o左仔, 我唔覺得讀女校會對身心有影響o既, 反而我覺得會安心d就真, 唔駛擔心! ...

作者: huanghou    時間: 09-3-8 14:11

I also had been studying in a girl school for 13 years. I don't see any problem with single sex school as there are different ways to meet opposite sex for normal social interactions nowadays.

作者: irenec    時間: 09-3-8 17:28

Me too...由幼稚園到小學都算女校 (每班得2-3個男仔) 中學就全女校, 我識嘅同學都結晒婚生埋B, 有乜問題呢!我囡依家都讀緊女校; 如果話有"基"嘅 & "發花癲" 嘅, 我相信唔單止齋校有, 出面好多學校都有啦 !   

原帖由 Geni 於 09-3-8 02:14 發表
我自己讀o左13年女校, o係我自己o個屆o既同學入面中學就拍拖o既唔夠5個(我知道o既), 到依家大部份同學都結o左婚生o左仔, 我唔覺得讀女校會對身心有影響o既, 反而我覺得會安心d就真, 唔駛擔心!  ...

作者: bwmm    時間: 09-3-9 10:28

我個人認為小學讀男女校, 中學就讀女校比較好.

如題,請分享!

作者: G-Ma    時間: 09-3-9 15:57

我自己身邊認識讀女校既朋友有一半仲未結!婚, 到3字頭, 選擇愈嚟愈少, 都好鄧佢地擔心.

所以如果有得揀, 我都會揀男女校, 感覺上係社交上會全面D.
作者: winchoy16888    時間: 09-3-9 17:38

作者: winchoy16888    時間: 09-3-9 17:38

應該吾會架
作者: bettyay    時間: 09-3-9 19:09

原帖由 bwmm 於 09-3-9 10:28 發表

Why?
作者: densimon2002    時間: 09-3-9 20:40

I don't see any problem here...

作者: dad1234    時間: 09-3-9 22:58

如題,請分享!

問過好多朋友,覺得有問題既大部份都係未讀過女校...
而大部份讀過女校既都覺得無問題...
可能未讀過女校既係直覺覺得有問題...
作者: fc926    時間: 09-3-9 23:31

我甘奈以來都只是F1至F5讀女校,就係只有女校班friends成一半都仲未結婚,我都覺得F1至F5讀女校就好啦,其他時間都係讀返男女校,尤其是讀理科,必須讀男女校,我就係人版.

原帖由 G-Ma 於 09-3-9 15:57 發表
我自己身邊認識讀女校既朋友有一半仲未結!婚, 到3字頭, 選擇愈嚟愈少, 都好鄧佢地擔心.

所以如果有得揀, 我都會揀男女校, 感覺上係社交上會全面D.

作者: lin624    時間: 09-3-10 08:19

小學男女校較好

很多小朋友在幼稚園是女校
可以明顯感覺到 孩子較不喜歡跟男生玩
可能是不知怎麼玩

但男女幼稚園 就見不到這樣情形
作者: YN    時間: 09-3-10 18:16

我同意你講法。

我由kg 到 F5 都係女校,到 F6 讀co-ed,入U 都無問題,咪又係結婚生仔。

唔結婚唔一定因為女校出來,部分原因係依家D女性太叻,較難揾對像,新聞報D research 都有講啦。女校出來D女仔會較 independent就係事實。
原帖由 dad1234 於 09-3-9 22:58 發表

作者: Threetoone    時間: 09-3-10 18:39

I was graduated from girl's school too! But most of my girl friends were getting married at appropriate age with kids. For those who did not get married till now, some were from girl's schools BUT some were from co-educational schools. So, I don't believe studying in a girl's schools poses any adverse effects in the children's psychological development as such.
作者: YongXin    時間: 09-3-10 23:02

會有0羊問題?完全唔會有影響個播
作者: Igo    時間: 09-3-10 23:23

但現在已沒有預科,中學一讀就6年了。

原帖由 YN 於 09-3-10 18:16 發表
我同意你講法。

我由kg 到 F5 都係女校,到 F6 讀co-ed,入U 都無問題,咪又係結婚生仔。

唔結婚唔一定因為女校出來,部分原因係依家D女性太叻,較難揾對像,新聞報D research 都有講啦。女校出來D女仔會較 independent就係事 ...

作者: SandyWu    時間: 09-3-11 00:03

原帖由 dad1234 於 09-3-9 22:58 發表

Yes, this was my experience too.  Actually my daughter is now studying in a GIRL school.  She is very happy and I find no problem for her social life
作者: G-Ma    時間: 09-3-11 15:59

我自己會咁睇, 中小學識既朋友係最真誠既, 我自己都不時同中小學既同學保持聯絡, 有咩困難佢地都第一時間出嚟幫手, 真係好似兄弟姊妹咁.

所以如果讀男女校既話, 將來好朋友既層面就廣D, 有男有女, 唔會淨係得女仔.

咁當然讀大學或者出嚟做野都可以識到男仔朋友, 不過由細識到大既真係感情都唔同D.
作者: popocat    時間: 09-3-12 00:48

我都係讀o左13年女校, 我完全唔覺得讀女校會對身心有影響.  女校中都有D 女同學好獨立, 所以我都可以倚賴佢哋做粗重嘢.  哈哈!
結婚生仔更加唔關事.  我反而贊同樓上有媽咪提及課程&課外活動問題, 男女校應該全面D, 齋校真係爭咁D 囉!
作者: smartcar    時間: 09-3-12 05:12

school is minature of the soiety.  It should include both sex and develope their social skill earlier at learning stage.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 09-3-12 11:26

身心有影響??  你意思係唔係會変TB
作者: Lovelybbs    時間: 09-3-12 13:31

我十分同意

但若果我囡囡可以入到好的女校, 我亦會讓她讀, 始終這個不是最重要的考慮因素

原帖由 G-Ma 於 09-3-11 15:59 發表
我自己會咁睇, 中小學識既朋友係最真誠既, 我自己都不時同中小學既同學保持聯絡, 有咩困難佢地都第一時間出嚟幫手, 真係好似兄弟姊妹咁.

所以如果讀男女校既話, 將來好朋友既層面就廣D, 有男有女, 唔會淨係得女仔.
...

作者: pearjadema    時間: 09-3-12 15:25

吓, 讀女校有咩問題呀, 我個女今年9月讀小一都會讀女校
我認為讀女校同男女校既分別就是 - 讀女校既就可以專心d讀書冇咁容易早拍拖. 讀男女校就易分心d, d男女生成日你鍾意我你咁囉
我咁(林) arm  唔 arm呀???
作者: 瑄婷    時間: 09-3-12 15:30

我以前中學讀女校,全校都係女性包括老師,現在的女校,老師有男有女,所以唔駛擔心.我同兩個女心理好都正常,祗要你安排多些戶外活動給她們便可.
作者: safarimama    時間: 09-3-12 16:27

在這個議題上, 很多人只着眼 "拍唔拍拖"或 什麼性取向. 我曾經讀過一份報告有關學生在單性/雙性學校的學科成績分別. (如冇記錯,是一份英國大學的論文).

有關女生的總結是: 女校生對數理科的興趣,自信和績極性較高, 而她們的數理科成績比男女校的女生明顯較好. 女校生性格比較獨立自主. 思維較濶.
個人認為以上兩點比較適合現今(或未來)社會對女性的要求.
作者: irenec    時間: 09-3-12 22:27

我表姐個囡今年讀小一係男女校, 早兩日有個男同學係走廊跑嚟跑去撞到佢個女, 個額頭起左個樓, 之前都有前科, 班男同學玩推櫈 (唔係一排一排嗰隻), 又撞親佢同另一女生, 淨係呢樣, 男生真係比較難 control 囉  

原帖由 Lovelybbs 於 09-3-12 17:31 發表
我十分同意

但若果我囡囡可以入到好的女校, 我亦會讓她讀, 始終這個不是最重要的考慮因素

作者: G-Ma    時間: 09-3-12 23:37

咁又未必, 最近我同D朋友&佢地D小朋友去旅行, 佢地D囡囡好多都小五到中一, 成班女仔圍埋傾計, 內容係咁:

A: 你讀男女校既中一呀?
B: 係呀
C: 你就好啦, 我升咗中學都係讀女校
B: 都係一樣咁讀JE
A: 咁你有無男朋友?
B: 無哦
C: 我地學校雖然係女校, 但5年班都有男朋友啦, 你無理由無架.

我聽到覺得好驚訝, 原來兩個讀女校既女仔反而係好恨有男朋友.  當然呢個可能係個別例子, 不過我覺得專唔專心讀書唔在於讀咩學校, 都係睇個人性格.

原帖由 pearjadema 於 09-3-12 15:25 發表
吓, 讀女校有咩問題呀, 我個女今年9月讀小一都會讀女校
我認為讀女校同男女校既分別就是 - 讀女校既就可以專心d讀書冇咁容易早拍拖. 讀男女校就易分心d, d男女生成日你鍾意我你咁囉
我咁(林) arm  唔 arm呀??? ...

作者: man2    時間: 09-3-15 02:18     標題: 回覆 # 的文章

十分同意! 因自己都係!
作者: man2    時間: 09-3-15 02:19

同意!!
作者: hyahome    時間: 09-3-16 22:19

Total agree. My own experience : graduated from a girl secondary school, with science and math as my best subjects. Then when I went to university, didn't have problem studying a male dominating degree.

原帖由 safarimama 於 09-3-12 16:27 發表
在這個議題上, 很多人只着眼 "拍唔拍拖"或 什麼性取向. 我曾經讀過一份報告有關學生在單性/雙性學校的學科成績分別. (如冇記錯,是一份英國大學的論文).

有關女生的總結是: 女校生對數理科的興趣,自信和績極性較高,  ...

作者: BoBoCute    時間: 09-3-16 22:26

Boys' schools always organize joint school activities with Girls' schools.

In my old days in a girls' school, we have at least 3 or 4 activities with other Boys' schools in a school year, each took many days to complete, some were even camps.

So there would be plenty of opportunities to meet the opposite sex.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5