教育王國

標題: 請問spcs是否明天公佈 second interview名單. [打印本頁]

作者: kpt333    時間: 09-3-18 20:30     標題: 請問spcs是否明天公佈 second interview名單.

有冇人知.
作者: 王國國民    時間: 09-3-19 11:03

原帖由 kpt333 於 09-3-18 20:30 發表
有冇人知.

已登在spcs.edu.hk 之綱頁上

有無人知interview的形式?
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 10:38

Anyone received phone call from the school?
作者: iwff    時間: 09-3-23 11:33

我朋友個女上星期六已2nd interview 了。父母同小朋友一起見老師, 用英文對答, 主要問小朋友, 家長問的不算多。都係日常生活的問題。

iwff
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 11:50

原帖由 iwff 於 09-3-23 11:33 發表
我朋友個女上星期六已2nd interview 了。父母同小朋友一起見老師, 用英文對答, 主要問小朋友, 家長問的不算多。都係日常生活的問題。

iwff

Thanks iwff

Did you friend receive any acceptance call from the school up to now?
作者: iwff    時間: 09-3-23 12:06

冇咁快收到呀? 上星期六才面試喎。不過佢個女同時收到津校庇理羅氏同聖潔靈的面試通知, 因為他們都想女兒可以入讀津校免學費, 加上庇理羅氏同聖潔靈都係好好的中學, 所以如果spcs收, 就要放棄津校的選擇,真係幾掙扎的。

iwff

原帖由 王國國民 於 09-3-23 11:50 發表

Thanks iwff

Did you friend receive any acceptance call from the school up to now?

作者: kcc1997    時間: 09-3-23 12:27

王國國民
我好明白妳既心情,我都等緊電話,希望会有好消息,當天面試,只花了5mins,見其他人in 了more than 10 mins, I think the chance is not that high.
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 12:54

原帖由 iwff 於 09-3-23 12:06 發表
冇咁快收到呀? 上星期六才面試喎。不過佢個女同時收到津校庇理羅氏同聖潔靈的面試通知, 因為他們都想女兒可以入讀津校免學費, 加上庇理羅氏同聖潔靈都係好好的中學, 所以如果spcs收, 就要放棄津校的選擇,真係幾掙扎 ...

庇理羅士係官校, 有一定的學額給官小, 佢in三百幾人只收57個(第一輪), 其中部份又要給真屬官小, 如spcs肯定收, 為什麼還要搏呢? 除非你朋友個女係全級頭幾名又有好勁的課外活動

以上純粹個人見解, 有錯請原諒
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 13:05

原帖由 kcc1997 於 09-3-23 12:27 發表
王國國民
我好明白妳既心情,我都等緊電話,希望会有好消息,當天面試,只花了5mins,見其他人in 了more than 10 mins, I think the chance is not that high.

kcc1997,

一日未有通知都唔好灰心, 每個小朋友都有機會, 佢d係700人中被選出2nd in, 已經好叻.
希望大家都有好消息
如有人收到通知, 請上來匯報一聲, 等大家有個心理準備
作者: manp    時間: 09-3-23 13:19

我個女也 2nd interview 了, 時間只約 5分鈡, 不知是否太短時間呢 ?
作者: manp    時間: 09-3-23 13:22

她是見校長的橙組, 是否見校長的有分別呢 ?
作者: 美好    時間: 09-3-23 13:53

我和你一樣, 也只是見了5分鐘, 我都覺得機會不大
原帖由 kcc1997 於 09-3-23 12:27 發表
王國國民

作者: 美好    時間: 09-3-23 13:54

恭喜你, 我想即使見5分鐘, 都有5成機會錄取
原帖由 manp 於 09-3-23 13:22 發表

作者: 王國國民    時間: 09-3-23 13:56

原帖由 美好 於 09-3-23 13:54 發表
恭喜你, 我想即使見5分鐘, 都有5成機會錄取  

為什麼是5成機會, 而不是1/3機會? 因184人收60個
作者: 美好    時間: 09-3-23 14:04

我都只是亂猜  
因為我覺得 2nd in 見校長, 機會大很多很多
原帖由 王國國民 於 09-3-23 13:56 發表

為什麼是5成機會, 而不是1/3機會? 因184人收60個

作者: 美好    時間: 09-3-23 14:05

你知道有700人 1st in
原帖由 王國國民 於 09-3-23 13:05 發表
kcc1997,

一日未有通知都唔好灰心, 每個小朋友都有機會, 佢d係700人中被選出2nd in, 已經好叻.
希望大家都有好消息
如有人收到通知, 請上來匯報一聲, 等大家有個心理準備 ...

作者: 王國國民    時間: 09-3-23 14:05

原帖由 manp 於 09-3-23 13:22 發表

見校長可能機會大些
你收到電話未?
作者: 美好    時間: 09-3-23 14:06

如果收到既, 就第一時間係度報喜啦
原帖由 王國國民 於 09-3-23 14:05 發表

見校長可能機會大些
你收到電話未?

作者: iwff    時間: 09-3-23 14:11

王國國民,

係呀, 我朋友個女真係全級頭幾名, 又有好好的課外活動表演, 所以咪想博下囉, 真係幾掙扎架。另一方面佢都擔心spcs學生之間會多比較喎, 我意思係背景。

iwff

原帖由 王國國民 於 09-3-23 12:54 發表

庇理羅士係官校, 有一定的學額給官小, 佢in三百幾人只收57個(第一輪), 其中部份又要給真屬官小, 如spcs肯定收, 為什麼還要搏呢? 除非你朋友個女係全級頭幾名又有好勁的課外活動

以上純粹個人見解, 有錯請原諒 ...

作者: 王國國民    時間: 09-3-23 14:47

原帖由 iwff 於 09-3-23 14:11 發表
王國國民,

係呀, 我朋友個女真係全級頭幾名, 又有好好的課外活動表演, 所以咪想博下囉, 真係幾掙扎架。另一方面佢都擔心spcs學生之間會多比較喎, 我意思係背景。

iwff

...

那真係幾頭痛
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 15:12

原帖由 iwff 於 09-3-23 14:11 發表
王國國民,

iwff

...

iwff,
有無聽過spcs喜歡收父親係專業人士的?
另spcs學生之間真係會好多比較?
是否spcs之學生的品行不太好?
作者: iwff    時間: 09-3-23 15:30

王國國民,

spcs 喜歡收父親係專業人士都唔出奇的, 好正常的收生條件。至於學生是否真的多比較我就唔肯定, 因為始終讀得spcs的家庭一定係有良好的背景, 學生有車冇車, 住係邊, 唔多唔少都有比較的, 因為學生已是中一不是小學生, 都會去唸下的, 這是我同事的經驗, 因為她是St. Paul Secondary (跑馬地) 畢業。

至於學生品行是否不太好? 我真係唔肯定, 但始終家庭及學校都有一定教育, 應該唔會差的。就算唔好都係父母責任。

iwff

原帖由 王國國民 於 09-3-23 15:12 發表

iwff,

作者: 王國國民    時間: 09-3-23 15:41

原帖由 iwff 於 09-3-23 15:30 發表
王國國民,

spcs 喜歡收父親係專業人士都唔出奇的, 好正常的收生條件。至於學生是否真的多比較我就唔肯定, 因為始終讀得spcs的家庭一定係有良好的背景, 學生有車冇車, 住係邊, 唔多唔少都有比較的, 因為學生已是中一 ...

iwff

好多謝你忠懇的分析
作者: kcc1997    時間: 09-3-23 15:42

我都聽過in校長的機会較大,但假設180個学生分4組,每組45人,收60個,可能有機会係其他組收幾個,但我嗰女係peach group,又唔係in校長,相信機会又細d
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-23 15:59

原帖由 王國國民 於 09-3-23 15:12 發表

iwff,

品行方面,建議家長係lunch hour (12點至1點)係學校門口實地望下。 尤其可以比較下spcs的學生和鄰近又路經的學生比較下。

不過好多家長不喜歡學校准許學生披頭散髮,呢樣睇下你點睇囉!
作者: manp    時間: 09-3-23 16:02

原帖由 kcc1997 於 09-3-23 15:42 發表
我都聽過in校長的機会較大,但假設180個学生分4組,每組45人,收60個,可能有機会係其他組收幾個,但我嗰女係peach group,又唔係in校長,相信機会又細d

有無人知道SPCS學生的背境真的是較富裕的嗎 ?
老師的態度會不會岐視較平民收入的學生嗎 ?
見校長真的會高CHANCE一點嗎 ? 有無人有過往的經驗嗎?
作者: wunma    時間: 09-3-23 16:25

作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-23 17:12

原帖由 manp 於 09-3-23 16:02 發表

有無人知道SPCS學生的背境真的是較富裕的嗎 ?
老師的態度會不會岐視較平民收入的學生嗎 ?
見校長真的會高CHANCE一點嗎 ? 有無人有過往的經驗嗎?

當然不是個個都很富裕,但大部份都環境不錯。  

平民學生當然有,未聽過會被歧視窩! 而事實上,老師點會知你係貴族定係平民呢? 而且如果一早唔想收平民就唔會收啦,收得就當然係好"重視"個學生啦得60個位,又點會歧視?

見校長應該機會係高一線,但又唔係個個in校長都一定收! 見過失敗例子...
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 17:20

見副校長的機會是否比見校長低?
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 17:28

聽聞如學生是天主教徒, 無需見校長
(路邊社消息, 不知是否可靠)
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-23 17:29

原帖由 王國國民 於 09-3-23 17:20 發表
見副校長的機會是否比見校長低?

我只能說,見副校長又成功的例子有好多!
見副校時是否係間子母房裡面見?

好多非天主教徒都毋須見校長都成功獲取錄。

作者: 王國國民    時間: 09-3-23 17:41

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-23 17:29 發表

我只能說,見副校長又成功的例子有好多!
見副校時是否係間子母房裡面見?

好多非天主教徒都毋須見校長都成功獲取錄。

係子母房, 你都係?
作者: manp    時間: 09-3-23 17:41

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-23 17:12 發表

當然不是個個都很富裕,但大部份都環境不錯。  

平民學生當然有,未聽過會被歧視窩! 而事實上,老師點會知你係貴族定係平民呢? 而且如果一早唔想收平民就唔會收啦,收得就當然係好"重視"個學生啦得60個位,又點會歧視?

見校 ...

希望學校是按學生能力決定收生, 等 3/26 或之前收信及電話通知囉..
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 17:46

原帖由 manp 於 09-3-23 17:41 發表

希望學校是按學生能力決定收生, 等 3/26 或之前收信及電話通知囉..

manp
你說得有道理, 我地無謂估估下, 都無跟據, 就等電話啦!
祝各位好運
作者: manp    時間: 09-3-23 17:53     標題: 回覆 # 的文章

是在子母房見的, 可能副校長是在細房見, 校長在大房見.
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 17:59

原帖由 manp 於 09-3-23 17:53 發表
是在子母房見的, 可能副校長是在細房見, 校長在大房見.

那又如何?  有什麼特別意思?  無錯校長係大房
作者: manp    時間: 09-3-23 18:04

原帖由 王國國民 於 09-3-23 17:59 發表
那又如何?  有什麼特別意思?  無錯校長係大房

無特別意思, 我都不清楚, 只知道是在子母房的大房見,
除子母房外, 還有其他的房嗎 ?
作者: s_a_chanchan    時間: 09-3-23 19:06

仲有white group ,
入面有樓梯級...
好大間的..
入面有兩位miss..
作者: 王國國民    時間: 09-3-23 22:58

Ms.ChanChan

你係唔係這間學校的老師又或者你個女係都讀緊?
作者: wunma    時間: 09-3-24 09:21

作者: 王國國民    時間: 09-3-24 10:02

今朝有電話未?
請報喜
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-24 11:43

原帖由 王國國民 於 09-3-23 17:41 發表

係子母房, 你都係?

小女上年是在子母房見副校長的。
作者: 王國國民    時間: 09-3-24 11:46

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-24 11:43 發表

小女上年是在子母房見副校長的。

Ms.ChanChan

你女兒現在是否該校學生?
作者: kcc1997    時間: 09-3-24 12:02

Ms.ChanChan,
請問知唔知道有冇唔係見校長和副校長而收的個案?
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-24 12:36

原帖由 kcc1997 於 09-3-24 12:02 發表
請問知唔知道有冇唔係見校長和副校長而收的個案?

當然一定有,若非如此見都無意思啦! 但我唔知道比例有多少,上年有家長報料見校長的入讀機會是非常大的,但其實獲得校長親自接見的人數應該不多,有些更在當場就比offer 甚至獎學金個學生添。

其實過兩天就有結果了,祝大家好運!
作者: kcc1997    時間: 09-3-24 12:57

Thank you for your reply.
作者: 王國國民    時間: 09-3-24 15:13

我估明天可能就會開始通知了, 因為係on or before 26
作者: salina0817    時間: 09-3-24 15:36

know that SPC start calling the parents, pay attention to the moblie. Good luck to all
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-24 15:38

原帖由 王國國民 於 09-3-24 15:13 發表
我估明天可能就會開始通知了, 因為係on or before 26

以我經驗是當天早上才收到電話通知的,是否有人早些收到通知就不知道了。

所以明天收唔到電話都唔使心急住的。
作者: wunma    時間: 09-3-24 15:43

作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-24 15:52

原帖由 salina0817 於 09-3-24 15:36 發表
know that SPC start calling the parents, pay attention to the moblie. Good luck to all

恭喜晒!
作者: kcc1997    時間: 09-3-24 16:05

Just received the call from school. I am so happy that they accepted my girl eventhough she didn't interveiw the headmaster
作者: 王國國民    時間: 09-3-24 16:27

原帖由 kcc1997 於 09-3-24 16:05 發表
Just received the call from school. I am so happy that they accepted my girl eventhough she didn't interveiw the headmaster

I also received phone call 45mins ago
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-24 16:31

原帖由 王國國民 於 09-3-24 16:27 發表

I also received phone call 45mins ago

好戥各位開心呀!
呢間係好學校,真係恭喜晒!
作者: 王國國民    時間: 09-3-24 16:33

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-24 16:31 發表

好戥各位開心呀!
呢間係好學校,真係恭喜晒!

Thank you Ms.ChanChan
作者: sadaddy    時間: 09-3-24 16:35

We received the SPCS call too. Shall register this Sat. :)
Our interview was conducted in the small room with vice-Principal and a teacher.

原帖由 kcc1997 於 09-3-24 16:05 發表

作者: kcc1997    時間: 09-3-24 17:01

My girl only interviewed with 2 teachers in a small room, so that 's why I didn't expect to be accepted.
作者: amy888    時間: 09-3-24 17:01

Are those who taken by SPCS must need to speak very fluent English and also top 10 of the class.
if the girl is a medium in school is it wasting of time to try to apply since a lot of preparation work needs to do.
作者: flowerlily    時間: 09-3-24 20:44

Congratulations to you all! My girl is also accepted. We are soooo happy!

Hi Ms Chan Chan,

Could you tell something more about spcs? How does your daughter feel about the sch? is it competitive regarding the study culture there? and how about the bridging course? is it helpful n compulsary?

Thank you!
作者: salina0817    時間: 09-3-24 21:02

flowerlily,

恭喜晒!
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-24 21:41

原帖由 flowerlily 於 09-3-24 20:44 發表
Congratulations to you all! My girl is also accepted. We are soooo happy!

Hi Ms Chan Chan,

Could you tell something more about spcs? How does your daughter feel about the sch? is it competitive rega ...

My daughter loves the school very much although she was to some extent "forced" by me to choose SPCS last year.  The girls in her class are very smart and bright, but I don't feel that they compete a lot with each other.  Perhaps they are still in F.1 or perhaps my daughter is not competitive enough so she is not the "target" in her class.

For bridging course, it is not compulsory but almost all the students joined the course.  I can't see the reason for not joining the course if you have decided to send your daughter to SPCS in F.1.
作者: flowerlily    時間: 09-3-24 22:36

thank you salina0817:D :D

原帖由 salina0817 於 09-3-24 21:02 發表
flowerlily,

恭喜晒!

作者: KITTYMAMA    時間: 09-3-24 22:51

Ms.ChanChan

謝謝你在 BK 經常真誠的跟網友分享心得, 提供很多有用的資訊, 在此再次謝過!

希望我女兒都可以跟你的女兒一樣, 可以有愉快的校園生活, 肯定當初決定入讀是一個百分百"對"的決定
作者: flowerlily    時間: 09-3-24 23:06

Ms Chan Chan,

Thank you very much. You are so kind and helpful.
作者: 王國國民    時間: 09-3-25 09:56

Thanks for your informaiton.
Would you please explain more about the bridging course?
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-25 17:21

原帖由 王國國民 於 09-3-25 09:56 發表

Thanks for your informaiton.
Would you please explain more about the bridging course?

個人覺得適應課程的重點不在於課程本身,而是有機會讓學生怎樣平穩地由小學生過渡為中學生。 還有,若果沒有上這個課程的話,我怕小朋友在9月1日都會幾徬徨,因為大部份也是原小學升上的,其他外校生在兩個多月的課程中已互相認識...

課程本身好似分三部份 :
1. 數學 <--對非英小的學生尤其重要
2. 英文
3. Learning to learn
作者: 王國國民    時間: 09-3-25 17:36

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-25 17:21 發表

個人覺得適應課程的重點不在於課程本身,而是有機會讓學生怎樣平穩地由小學生過渡為中學生。 還有,若果沒有上這個課程的話,我怕小朋友在9月1日都會幾徬徨,因為大部份也是原小學升上的,其他外校生在兩個多月的課程中已互 ...

Thanks Ms.ChanChan

個課程幾時開始上? 時間多長? 需唔需要給錢?
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-25 19:45

原帖由 王國國民 於 09-3-25 17:36 發表

Thanks Ms.ChanChan

個課程幾時開始上? 時間多長? 需唔需要給錢?

去年四月就開始逢星期六上一個早上,大約上10堂,忘記了是否$1800,另外要買一本數學書和一本reader。 你註冊當日就會收到資料。

如無記錯,老師好似講過中一編班都會參考bridging course的表現。
作者: 王國國民    時間: 09-3-25 21:09

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-25 19:45 發表

去年四月就開始逢星期六上一個早上,大約上10堂,忘記了是否$1800,另外要買一本數學書和一本reader。 你註冊當日就會收到資料。

如無記錯,老師好似講過中一編班都會參考bridging course的表現。 ...

Thanks again

想再請問有無分精英班? 聽講外來生會與小學上來的不同班?
作者: cherry1995    時間: 09-3-25 21:28

1. SPCS 每年的Bridging Course都不同的, 再早一年是以電腦軟件學英文的,所以都要在註冊時才知

2. 通常外來生是一班的,只有部分French Girls是分派往另一班的, 通常是A班, 精英班通常是P班.但老師通常不會承認有精英班的.  精英班考大約10多名仍有80多分平均分,但最弱一班有70多分已考第一了.

3.  其實亦要留意SPCS在中三及中四是讀IGCSE的,到中五及中六學生就可選擇讀GCE A-Level或新高中的中學文憑考試.與DBS不同,它不會開IB班. 今年的中三是第一年推行這課程,已在中二及中三的家長日中介紹了.
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-25 21:29

原帖由 王國國民 於 09-3-25 21:09 發表

Thanks again

想再請問有無分精英班? 聽講外來生會與小學上來的不同班?

No one inform us officially that they have 精英班, but everyone knows which class is the best.  From last year, most of the 外來生 have been allocated into 4 classes and mixed with the students from spc primary section.
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-25 21:33

原帖由 cherry1995 於 09-3-25 21:28 發表
到中五及中六學生就可選擇讀GCE A-Level或新高中的中學文憑考試.

Hi, cherry1995,

It's nice to see you here again!

Is it ok that the student take both GCE A-Level and新高中的中學文憑考試?
作者: 王國國民    時間: 09-3-25 21:40

Thanks cherry 1995 and Ms. ChanChan
作者: cherry1995    時間: 09-3-25 21:51

1. 忘了說分班及分數是指今年中二,但每年都有變的,今年九月入讀的亦可能有變

2. 中二升中三由於有選科,故亦會再分班.

3. 本年中三的科目組合與來年中三科目組合亦有不同. 故哪一班是精英班亦每年不同.

4. 校方不希望競爭太大,故不說有精英班,所以在成績表上亦沒有說明班名次的.當然如果你問老師,他亦會答的.

5.如果你女兒考全班5名之內,通常有獎學金的.

6. 通常情形之下學生不可以考GCE A-Level及中學文憑考試,因為課程有部分不同,而且有可能時間上有衝突,兩者都是在四五月考的

7. 但必須留意是GCE A-Level在香港報大學只可以通過非聯招方式直接向個別大學報名,但往英國升學就方便很多了,可以報英國大學聯招UCAS,香港大部分的英基中學是考GCE A-Level的, 除了KG5是考IB的.
作者: Ms.ChanChan    時間: 09-3-26 10:22

原帖由 cherry1995 於 09-3-25 21:51 發表
1. 忘了說分班及分數是指今年中二,但每年都有變的,今年九月入讀的亦可能有變

2. 中二升中三由於有選科,故亦會再分班.

3. 本年中三的科目組合與來年中三科目組合亦有不同. 故哪一班是精英班亦每年不同.

4. 校方不 ...

Cherry1995,

Many thanks!
作者: ksnghk    時間: 09-3-26 13:10

Anyone receive phone calls this morning?

Or all offer calls have been made on Tuesday afternoon?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5