教育王國

標題: 福建中學(觀塘)叫我仔去 second interview [打印本頁]

作者: 浩朗媽媽    時間: 09-3-19 17:23     標題: 福建中學(觀塘)叫我仔去 second interview

first round 衰左, now 又叫我地去 interview?
有無家長都係咁架??
作者: jazzmama    時間: 09-3-19 17:36

浩朗媽媽

你又知你  1st round 衰左
你都無收到 rej letter,
即係仲有機啦

原帖由 浩朗媽媽 於 09-3-19 17:23 發表
first round 衰左, now 又叫我地去 interview?
有無家長都係咁架??

作者: 浩朗媽媽    時間: 09-3-19 17:41

係架咩?
作者: cecwun    時間: 09-3-19 19:27

唔係冇得second in 就叫衰左, 當時是在學校網登出嚟, 應該係冇信的, 我知有人second in完都冇收, 他自己覺得表現得很好, 好很望, 未聽過依家叫人去second in, 咁係咪話仲有機會

原帖由 jazzmama 於 09-3-19 17:36 發表
浩朗媽媽

你又知你  1st round 衰左
你都無收到 rej letter,
即係仲有機啦

作者: bkman    時間: 09-3-20 00:48

咁得意? 先前已經完成咗SECOND INT囖喎。 已經有第一批收生添。

係用咩通知你去SECOND INT的?

原帖由 浩朗媽媽 於 09-3-19 17:23 發表
有無家長都係咁架??

作者: 浩朗媽媽    時間: 09-3-20 15:34

電話通知我21號 second in, 重講明係見家長 大約 十分鐘面談!

原帖由 bkman 於 09-3-20 00:48 發表
咁得意? 先前已經完成咗SECOND INT囖喎。 已經有第一批收生添。

係用咩通知你去SECOND INT的?

作者: cecwun    時間: 09-3-20 16:02

喺咪上次冇上網睇漏咗去? 好事嚟ga, 祝你好運

原帖由 浩朗媽媽 於 09-3-20 15:34 發表
電話通知我21號 second in, 重講明係見家長 大約 十分鐘面談!

作者: bkman    時間: 09-3-20 17:35

其實唔知福建的收生要求, 咁多人去FIRST INT, 最後只收得百幾個。 好似要求都好高咁。 無論如何, 如果你喜歡福建, 當然去INT啦, 祝你成功。

原帖由 浩朗媽媽 於 09-3-20 15:34 發表

作者: jazzmama    時間: 09-3-20 21:02

浩朗媽

聽聞福中如果收你, 有機會in 馬上通知你
你要有心理準備馬上作出決定是否放棄派位
你仔成績唔差, 要三思

另外, 聽其他媽咪講
入左福中取錄名單中
7月叩返都會收, 呢樣真係正
作者: Elona    時間: 09-3-21 17:29

今日福中有好多活動(如分班試, 中一第二輪收生, Second interview)可否分享一下今日既所見所聞如 :

有幾多人First interview
有幾多人 Second interview
有幾多人考分班試
作者: 大力大力    時間: 09-3-21 23:47

今日 Second interview   大約有八十人 !!!

佢會考成績很好喎!!

查實 福建係 Band 1 Band 2 ???

作者: Elona    時間: 09-3-22 10:59

大力,
你是否都係Second in ? 幾時知道結果? 咁你有冇留意第二輪收生有幾多人interview ?

福中應該係band1尾(事關總有幾個新移民幫佢地省招牌)

原帖由 大力大力 於 09-3-21 11:47 PM 發表
今日 Second interview   大約有八十人 !!!

佢會考成績很好喎!!

查實 福建係 Band 1 定 Band 2 ???

作者: 大力大力    時間: 09-3-22 20:59

Second interview   大約有八十人 !!!

下星期網上知結果了!!

作者: swlee    時間: 09-3-23 11:09

原帖由 大力大力 於 09-3-21 23:47 發表
今日 Second interview   大約有八十人 !!!

佢會考成績很好喎!!

查實 福建係 Band 1 定 Band 2 ???

最好二件都係6A1B2C
跟住係4A都叫會考成績很好喎
我無野講
作者: 大力大力    時間: 09-3-23 15:10

福中,中英數合格率都有 94% 以上,是差嗎???
作者: swlee    時間: 09-3-23 15:47

9x %合格率,好多Band 2 頭中中都有
我無話差.
不過唔係好好囉.

你都想小朋友入 U 架.
得拾幾分入到預科都係培跑 la
你有無睇佢地A level 成績架
作者: 大力大力    時間: 09-3-24 17:07

福建明天網上公布第ニ輪收生名單!!!
作者: Elona    時間: 09-3-24 17:11

大力大力,

你係唔係都屬於第二輪 ? 幾時考分班試 ?

原帖由 大力大力 於 09-3-24 05:07 PM 發表
福建明天網上公布第ニ輪收生名單!!!

作者: 浩朗媽媽    時間: 09-3-24 17:24

我收到電話通知取錄, 28號考入學試
作者: tinetinew    時間: 09-3-24 17:40

hi,

我今天都收到電話取錄,不過我是申請中文班,所以唔使考試!

yuk hei mum

原帖由 浩朗媽媽 於 09-3-24 17:24 發表

作者: 大力大力    時間: 09-3-24 18:03

原帖由 浩朗媽媽 於 09-3-24 17:24 發表

都是一樣收到電話取錄,如果入到英文班是好一點嗎?
作者: miumiuqqqq    時間: 09-3-24 22:24

I also got a call from 福中 , 28/3 need to attend english test.
Did my son 取錄  ????

原帖由 大力大力 於 09-3-24 18:03 發表

作者: 大力大力    時間: 09-3-25 00:31

原帖由 miumiuqqqq 於 09-3-24 22:24 發表
I also got a call from 福中 , 28/3 need to attend english test.
Did my son 取錄  ????

Yes! 最少有中文班,合格才可讀英文班!!!
作者: babyron    時間: 09-3-25 09:09

原帖由 大力大力 於 09-3-24 18:03 發表

據了解, 學校會做很多輔導的工作, 去幫中文班的同學,因為教學微調關係, 令兩者沒多大的分別。

亞仔有個同學的哥哥都係褔中(中文班),他的英文水平絕對不遜色英中的學生,所以最重要都是睇學校的教育質素和小朋友本身的學習態度,中文或英文班都係次要。
作者: tinetinew    時間: 09-3-25 09:34

hi babyron,

唔好意思想問句:佢哋係用英文書中文教,定係用中文書,其實係中學概覽有提到有科是誇學科英語學習,唔知會唔會對中文班有幫助呢!希望你能提供寶貴意見!thank you!!

yuk hei mum

原帖由 babyron 於 09-3-25 09:09 發表

據了解, 學校會做很多輔導的工作, 去幫中文班的同學,因為教學微調關係, 令兩者沒多大的分別。

亞仔有個同學的哥哥都係褔中(中文班),他的英文水平絕對不遜色英中的學生,所以最重要都是睇學校的教育質素和小朋友本 ...

作者: babyron    時間: 09-3-25 11:12

原帖由 tinetinew 於 09-3-25 09:34 發表
hi babyron,

唔好意思想問句:佢哋係用英文書中文教,定係用中文書,其實係中學概覽有提到有科是誇學科英語學習,唔知會唔會對中文班有幫助呢!希望你能提供寶貴意見!thank you!!

yuk hei mum

...

老實講, 亞仔的同學哥哥而家讀緊中四,轉左去英文班。無問佢中一的時候係用英文or中文書, 但上堂時就會中文為主,英文為輔助. 同時會為中文班開設兩至三堂以英語教授科學,地理科, 用作加強同學的英文詞語. 基本上大家都學緊同一樣野, 相反,用中文授課先,學生可以先理解,吸收都容易d.

唔知你有無去佢地的open day,係幾個班課內擺放左中一同學的家課file, 好整齊呢, 都係中文作答(唔記得是那一科),仲有,睇過佢地有本教科書 - 科學科 - 係中文課本.
作者: tinetinew    時間: 09-3-25 11:41

hi,

我其實無去過佢哋嘅open day,上網見呢間中學嘅評價唔錯,所以諗住試吓,而我覺得中文班收錄嘅機會大d,令我填表時揀咗中文班,因嗰時一間直資都冇,所以就係最last先至交表!撫心自問,自己以前掛住揾食,自己嗰仔功課上、學業上嘅嘢就假手於人,而家失業,就希望自己可以專注係嗰仔多d,陪佢過渡升中。有好多學校都係呢兩個月先留意,而身邊朋友嘅仔女亦細好多,冇人可以俾到意見,想問小兒班主任,佢俾我嘅答覆係唔清楚,要問其他人,令我只可係網上找你們呢d daddy or mani 俾意見及支持!
  好多謝你嘅回答,如你有其他資料可以俾我參考,希望你可以pm給我,謝謝

yuk hei mum

原帖由 babyron 於 09-3-25 11:12 發表

老實講, 亞仔的同學哥哥而家讀緊中四,轉左去英文班。無問佢中一的時候係用英文or中文書, 但上堂時就會中文為主,英文為輔助. 同時會為中文班開設兩至三堂以英語教授科學,地理科, 用作加強同學的英文詞語. 基本上大 ...

作者: babyron    時間: 09-3-25 12:13

唔洗客氣! 最重要係大家可以互相幫忙!   

我同你個case 都好相似, 希望陪佢過渡升中階段,盡量減輕小朋友的心理壓力, 雖然仲未有學校收佢, 但我會繼續努力,係佢身邊支持,所以我已經請了一星期大假,迎接四月最後一次呈分試.

原帖由 tinetinew 於 09-3-25 11:41 發表
hi,

我其實無去過佢哋嘅open day,上網見呢間中學嘅評價唔錯,所以諗住試吓,而我覺得中文班收錄嘅機會大d,令我填表時揀咗中文班,因嗰時一間直資都冇,所以就係最last先至交表!撫心自問,自己以前掛住揾食,自己嗰仔功課 ...

作者: babyron    時間: 09-3-25 12:16

補充:  亞仔係band3仔      

原帖由 babyron 於 09-3-25 12:13 發表
唔洗客氣! 最重要係大家可以互相幫忙!   

我同你個case 都好相似, 希望陪佢過渡升中階段,盡量減輕小朋友的心理壓力, 雖然仲未有學校收佢, 但我會繼續努力,係佢身邊支持,所以我已經請了一星期大假,迎接四月最後一次 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5