教育王國

標題: 根德 vs 九龍塘宣道 [打印本頁]

作者: Winnietao    時間: 09-3-20 10:45     標題: 根德 vs 九龍塘宣道

各位好,

請問根德同九塘宣道, 你地會點揀, 有咩comment?Thanks
作者: Winnietao    時間: 09-3-20 21:59

唔知點揀好 .....
作者: 靚媽唔易做    時間: 09-3-20 23:07

如果比我會揀根德園, 因為雖然有宣小, 但聽聞好難入, 亦唔會特別優代宣幼學生.........同埋宣幼d課程比較淺.

當然要睇你個b適合讀d咩類型幼稚園啦, 因根德園出名課程較深, 多d功課, 如你覺得個b會讀得辛苦就無謂勉強啦.
作者: Big-Mouth    時間: 09-3-21 09:27

我本人就覺得KV好些, 我知道KV收了小兒, 就沒有interview 宣道。

1. 宣幼課程比較淺
2. 宣小係好學校, 但只收宣幼30%左右
3. KV能夠容易銜接其小學
4. 如讀傳統小學則KV較憂勝

原帖由 Winnietao 於 09-3-20 10:45 發表
各位好,

請問根德同九塘宣道, 你地會點揀, 有咩comment?Thanks

作者: Winnietao    時間: 09-3-21 10:05

多謝意見, 但係根德派位好嗎 ? 根德既家長是否喜歡考直資or私校, 而唔等派位呢 ?
作者: Scarlet    時間: 09-3-26 01:58

Dear Winnietao,

Have you decided yet?  I have the same question as you!  For me, still not yet decide!

原帖由 Winnietao 於 09-3-21 10:05 發表
多謝意見, 但係根德派位好嗎 ? 根德既家長是否喜歡考直資or私校, 而唔等派位呢 ?

作者: jonahlee    時間: 09-3-26 09:28

如果 St.Cat 同九龍塘宣道, 你哋又会點揀?
作者: ysnmama    時間: 09-3-26 09:53     標題: .

我選SC. 一般一樣可考宣小及其他私/直資. 但宣幼學術水平不及SC. 宣小也不百分百保証收回. 考其他又好像欠缺點. 但很難百分百. 因為讀SC也有入不到名小. 而宣幼也不會沒學生考到名小. 除了學校. 家長也要配合.

原帖由 jonahlee 於 09-3-26 09:28 發表
如果 St.Cat 同九龍塘宣道, 你哋又会點揀?

作者: Winnietao    時間: 09-3-26 10:10

st cat 係好focus 係英文方面, 但係我知佢地係中文方面就教得好少, 一年只教12個中文生字左右, 不過學生英文就唔錯既, 但係如果上主流小學就可以追得好辛苦, 同埋怕涵接唔到, 要取捨
作者: elizatyy    時間: 09-3-28 10:06

我會揀根德園
作者: BigBoyMaMa    時間: 09-3-30 14:57

絕對同意!

其實KV程度更加貼近宣小,而宣小也很喜歡收KV學生。

原帖由 Big-Mouth 於 09-3-21 09:27 發表
我本人就覺得KV好些, 我知道KV收了小兒, 就沒有interview 宣道。

1. 宣幼課程比較淺
2. 宣小係好學校, 但只收宣幼30%左右
3. KV能夠容易銜接其小學
4. 如讀傳統小學則KV較憂勝

...

作者: mrnosey    時間: 09-3-30 15:45

作者: 雙子媽媽    時間: 09-3-30 17:44

唔會卦? 1年12個真係好小. 我亞囝讀kv, 上年9月至依家已經學左60+.
原帖由 mrnosey 於 09-3-30 15:45 發表
下..... 一年只教12個中文生字左右, 是否因為頭一年 k1 所以小 d , 日後會漸漸加多 ga.... pls share thanks.

作者: HebeMama630    時間: 09-3-30 22:23

heard from my friend, her son is now in k3 but still teaching very simple chinese word that's why she didn't recommend my daughter to apply SC last year! (coz i will send her to local primary school)
原帖由 mrnosey 於 09-3-30 15:45 發表
下..... 一年只教12個中文生字左右, 是否因為頭一年 k1 所以小 d , 日後會漸漸加多 ga.... pls share thanks.

作者: HoiYauBB    時間: 09-3-31 00:15

j想問下學的意思是包括要認同識寫個字嗎.. thanks.

上年9月至依家已經學左60+.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-30 17:44 發表
唔會卦? 1年12個真係好小. 我亞囝讀kv, 上年9月至依家已經學左60+.

作者: 雙子媽媽    時間: 09-3-31 09:30

60+係認字, 其中有唔小都頗多筆畫. 佢地唔會由淺入深咁教, 深淺字會夾住一齊教. 至於寫字, 係CNY之後先開始, so far 唔係寫得太多. 數字由1-5, 英文A-L 另中文約5-6個. 其實k1 唔係太多功課 (k2-k3就未知), 唔係只重死讀書, 根本唔係謠傳咁.
原帖由 HoiYauBB 於 09-3-31 00:15 發表
j想問下學的意思是包括要認同識寫個字嗎.. thanks.

上年9月至依家已經學左60+.

作者: Winnietao    時間: 09-3-31 11:00

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-31 09:30 發表
60+係認字, 其中有唔小都頗多筆畫. 佢地唔會由淺入深咁教, 深淺字會夾住一齊教. 至於寫字, 係CNY之後先開始, so far 唔係寫得太多. 數字由1-5, 英文A-L 另中文約5-6個. 其實k1 唔係太多功課 (k2-k3就未知), 唔係只重 ...

我都有朋友既女今年讀k11果班, 佢話一般都幾好,係英文就真係唔係好得,太淺, 同埋有d學生咬手指/枱.. 因為小朋友唔習慣咁主流既學校咁嚴格守紀律,是否真得 ?
作者: Winnietao    時間: 09-3-31 11:04

不過st cat既英文同普通話就好好,同埋係活動教學, d學生會學得好開心
作者: 雙子媽媽    時間: 09-3-31 11:27

個個人對中/英的要求唔同, 有d覺得太淺, 又有人會覺得ok. 不果我個人覺得覺得淺可以出去學, 況且自教英文比自教中文易.

至於妳講有學生咬手指/枱等情緒問題..我暫時未聽過, 其實亦無從稽考, 因為老師唔會主動同妳講校內有呢d野發生過, 除非有問題o個個係自己的小朋友. 咁妳朋友有無打算同佢個小朋友讀傳統小學? 若果有, 咁佢遲早都要適應.
講真, 我個囝係活潑運動型, 佢都係坐唔定. 初初開學佢都要適應, 不果老師話佢好快就ok. 妳唔使擔心佢地會被定型或者壓抑左本來性格, 因為我亞囝放左學返到屋企, 又會回復'本來面目'
原帖由 Winnietao 於 09-3-31 11:00 發表

我都有朋友既女今年讀k11果班, 佢話一般都幾好,係英文就真係唔係好得,太淺, 同埋有d學生咬手指/枱.. 因為小朋友唔習慣咁主流既學校咁嚴格守紀律,是否真得 ? ...

作者: ysnmama    時間: 09-3-31 11:50

太淺的定義其實很難評論. 如果要能"講". 我相信根德園會比SC遜色. 但以"寫". 我相信程度可能比SC勝. 而且還要家長背後配合. 有一朋友. 她兒子讀SC. 她不覺兒子英文好. 但有些同學的家裡有英語環境. 卻真的名顯很好. 加上每位小朋友能力不同.

另我認識有朋友的一對子女分別根德園同SC就讀. 她說英文程度是有分別. 但分別不是很大.

至於咬手指或其他情緒問題. 是否一定要歸咎是學校問題? 除非很多學生有相同問題. 否則我認為是個別事件. 人家適合不等於自己的適合. 人家不適合, 可能自己子女卻很喜歡.

如果想子女將來不是在主流學校讀小學的. 可以給他們國際化點自由點的幼稚園. 但我心底裡是認同. 學習時最好是能專心, 守紀律及定. 遊戲時如何玩也沒所謂.

找間自己小朋友適合讀的吧.

原帖由 Winnietao 於 09-3-31 11:00 發表

我都有朋友既女今年讀k11果班, 佢話一般都幾好,係英文就真係唔係好得,太淺, 同埋有d學生咬手指/枱.. 因為小朋友唔習慣咁主流既學校咁嚴格守紀律,是否真得 ? ...

作者: chunlaifat    時間: 09-4-2 06:39

Please don't choose KV. You should pick the kinder of which the syllabus can fit the development of 3-5 yrs children. This is not suitable for the preschool age children to practice writing too early. These excessive exercises and practices will lead to academic burnt-out in primary schooling and lack of self-confidence as you are teaching them something they are not mature enough to absorb. The children will eventually have doubts in their own abillity ---- which is learnt stupidity. ( e.g. they think they are not smart to understand.)  All in all, choosing this kind of kinder, like KV, will have a very long term impact to your child. Pls re-consider. My friend's son is now studying K3 in KV, but he haven't yet get any offer up til now. So, I think family education is more important than choosing a " famous" kinder for competing primary school seats.
作者: tiggger    時間: 09-5-3 11:38

作者: mbox21    時間: 09-6-24 00:34

Hello, all moms.

I am living in Tsing Yi and planning to send my son to KV. Does anyone knows which private or public school will take KV student?

Thanks.
作者: chanez    時間: 09-6-26 11:21

我大女讀 st.cat
細女讀宣小
兩個都讀得好開心
相比之下
宣小老師好似主動小小
作者: happypenguin    時間: 09-6-28 23:14

100%不贊同你對KV的comments,KV要寫字但只是有限度的功課(>30mins/day)。Syllabus足夠令小朋友明白所學及懂得運用,但絕非謠言般深。
至於你朋友的兒子,相信只屬個別例子。小女及同學仔均精靈活潑,好思考亦充滿自信。她的同學仔均考得心儀學校,班中將升讀一線頭私小/直資的大不乏人。就她本人也考獲多家極受歡迎的私校學位,亦將升讀一線頭小學。在愉快學習中建立無形的競爭力,不是很理想嗎!

原帖由 chunlaifat 於 09-4-2 06:39 發表
Please don't choose KV. You should pick the kinder of which the syllabus can fit the development of 3-5 yrs children. This is not suitable for the preschool age children to practice writing too early. ...

作者: hkrosetw    時間: 09-7-3 01:13

agree!!
我兩個friends小朋友都係sc, 英文講得好好, 不過上左小學時, 因為讀傳統學校, 兩個小朋友晚晚做功課or 默書既日子都淚流滿面, 大家都好辛苦, 但係如果你有錢比佢繼續上international school, 當然st. c 好.
原帖由 Winnietao 於 09-3-26 10:10 AM 發表
st cat 係好focus 係英文方面, 但係我知佢地係中文方面就教得好少, 一年只教12個中文生字左右, 不過學生英文就唔錯既, 但係如果上主流小學就可以追得好辛苦, 同埋怕涵接唔到, 要取捨 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5