教育王國

標題: 林大輝中學一問? [打印本頁]

作者: elsa2004    時間: 09-4-2 22:55     標題: 林大輝中學一問?

請問有無住喺附近的街坊 (由其是愉翠苑)?

認識這間學校的人士?

這校的學生或老師?

可否講吓你哋對這校的意見,由其是"校風"方面,學生的行為表現???

多謝幫忙!!!
作者: bkqueen    時間: 09-4-3 14:54

我不是沙田友
但親身去過此校睇放學
好彩見唔到d 閒雜人等放學
唔見學生食煙
有少少一pair pair 啦
我亦跟學生傾吓計
佢地話校內校風唔錯
讀書都開心

有朋友囡在此校讀, 佢話程度都高
老師同學生 & 家長都多交流
唔錯的

沙田區多選擇,
所以唔係咁多家長放首選
但呢間設備好, 後台夠
老師質素唔差
可以考慮的
作者: kwoke3000    時間: 09-4-3 21:34

作者: 8864    時間: 09-4-4 13:58

貼解你這樣話林大輝係廠佬博拉票,你認識有幾多?
我是林大輝中學家長,我覺得林大輝是好人,因為他能夠不需家長捐款希望學生有更好的學習環境,興建多用途大樓,不望回報。

學校老師也很關心學生,校風都很嚴,我很滿意。
地盆復工了

作者: kwoke3000    時間: 09-4-4 14:51

作者: carolyschan    時間: 09-4-4 16:24

原帖由 8864 於 09-4-4 13:58 發表
貼解你這樣話林大輝係廠老人博拉票,你認識有幾多?
我是林大輝中學家長,我覺得林大輝是好人,因為他能夠不需家長捐款希望學生有更好的學習環境,興建多用途大樓,不望回報。

學校老師也很關心學生,校風都很嚴,我很滿意 ...

我想問這校會收band 3學生嗎?我個仔成績很差,但品行ok的,很聽話,成績差只因有學障,我唔想佢唔知會派去d 乜野band 3 學校, (雖然佢都係band 3)我怕會學壞。我已经留意緊呢間學校,因為地點同學費都在我接受範圍。我最concern係校風同d老師係唔係關心學生, 成績反而唔係問題,佢讀緊間小學成績夠好la, 但我同佢温到嘔白泡都追唔上呢

老實講, 我個仔文又唔得武又唔得,你估靠佢亞媽我嘅誠意有無幫助呢?
作者: elsa2004    時間: 09-4-4 18:04     標題: 回覆 # 的文章

其實我個囝都係文又唔係好得、武就非常唔得。
我哋都係見第二次先收,我上次interview時見副校,覺得佢都好nice同好有heart,我想誠意都好重要,至於校風方面,我重係收集緊各方意見,希望多啲朋友可以幫吓手。
作者: elsa2004    時間: 09-4-4 19:24     標題: 回覆 # 的文章

請問(kwoke 3000)

你話→
- 學生多事在於F3~F5 因新校期收生為重

是否這兩年收生好咗,可否講吓....

- 可問聖羅殺老師

這是什麼意思,唔係好明可否解釋一吓,唔該
作者: elsa2004    時間: 09-4-4 19:32     標題: 回覆 # 的文章

請問 (8864)

你個小朋友讀幾年班?
可否講多啲學校的點滴?
我個囝囝真喺好純,小學的老師都叮囑我要揾間校風好啲嘅學校吡佢
作者: kwoke3000    時間: 09-4-4 22:30

作者: swallowngxx    時間: 09-4-4 23:02

原帖由 elsa2004 於 09-4-4 19:32 發表
請問 (8864)

你個小朋友讀幾年班?
可否講多啲學校的點滴?
我個囝囝真喺好純,小學的老師都叮囑我要揾間校風好啲嘅學校吡佢

我有兩個小朋友讀林大輝, 中四及中二, 個人認為校風ok, 學生和一般青年人一樣活潑好動, 因為學校鼓勵設計及運動, 所以創作氣氛濃厚, 及配合一生一體藝, 學校都鼓勵每位學生參加一樣運動, band 1至band 3生都有, 大部分是band 2生, band 3生是指成績不是操行, 學校有課後補習班去幫那些同學, 也有拔尖班幫那些成績好的同學更上一層樓.

大女和同學相處融洽, 今年情人節中四大部份同學自家製作朱古力回校互贈或送給老師, 好sweet. 細仔當年是他自己要讀林大輝, 因為他鍾意運動, 所以佢讀得勁開心.

我眼見學校四年都冇加學費, 仔仔話新大樓已復工, 應沒問題, 林大輝是有心辦學, 校內增設很多奬學金給成績好的學生作為鼓勵.

當然學校都有和一般直資學校的問題, 早年老師的流動性比較大, 近年已好些, 老師都很關心學生, 如功課有問題, 可以幾位同學一起約老師放學校留校問功課, 老師唔會say no.
作者: carolyschan    時間: 09-4-4 23:46

原帖由 swallowngxx 於 09-4-4 23:02 發表

我有兩個小朋友讀林大輝, 中四及中二, 個人認為校風ok, 學生和一般青年人一樣活潑好動, 因為學校鼓勵設計及運動, 所以創作氣氛濃厚, 及配合一生一體藝, 學校都鼓勵每位學生參加一樣運動, band 1至band 3生都有, 大 ...

不斷上網"大搜查",好多人對這間學校評價好壞參半,都唔知信邊個好。反而見到好多自稱是家長或學生的都覺得滿意或讀得開心。最衰我要返工,如果唔係我都要親自去睇下。

不過亞仔成績咁差,我都唔知收唔收....
有無人可以比多d意见呢?
作者: tictactoe    時間: 09-4-5 08:03

你亦可考慮大埔兩間直資中學,都近火車站。近太和那間收 band 3。

原帖由 carolyschan 於 09-4-4 16:24 發表

我想問這校會收band 3學生嗎?我個仔成績很差,但品行ok的,很聽話,成績差只因有學障,我唔想佢唔知會派去d 乜野band 3 學校, (雖然佢都係band 3)我怕會學壞。我已经留意緊呢間學校,因為地點同學費都在我接受範圍。我最conce ...

作者: elsa2004    時間: 09-4-5 10:36     標題: 回覆 # 的文章

(swallowngxx)

多謝你呀!!!
有了你的說話我信心增強了不少,
我相信如果間學校真係咁差,
你都唔會比完一個又一個入去讀。

可否幫我問一問你囝囝,
學校多唔多啲欺凌問題?

我個仔現在的學校是一間都幾出名的直資,
但其實欺凌問題非常嚴重,
我個仔因為太純長期遭同學欺負,
所以我至會咁擔心........
作者: ytpeople    時間: 09-4-5 11:22

插個咀…直資小學有嚴重欺淩問題?你有沒有向學校反映或投訴?
可否PM我告知是邊間學校?
原帖由 elsa2004 於 09-4-5 10:36 發表
(可否幫我問一問你囝囝,
學校多唔多啲欺凌問題?

我個仔現在的學校是一間都幾出名的直資,
其實欺凌問題非常嚴重
我個仔因為太純長期遭同學欺負
所以我至會咁擔心........

作者: elsa2004    時間: 09-4-5 14:18     標題: 回覆 # 的文章

其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老師都知道,
佢哋都好好........,
成日幫我照顧住佢,
佢哋都話我個仔係少有的純*由其在這校,
在這校的學生大多都很聰明,
個個都認為自己很了不起,
經常都會連群結黨地蝦啲稍遜的同學,
我個仔只是其中一個,
我個仔試個比人 - 張個書包掟入洗手間
                           - 張個筆袋收埋
                           - 推及按在地下
                           - 用尺指着說:(信唔信我插
                              死你),其實佢係想威比啲
                              同學睇
                      - 長期比人叫傻仔
還有很多很多................

在四年班時佢個中文老師好好,
好錫佢,
佢私低下同我講:(佢話好心痛我個仔咁純,係倒成日吡人蝦,叫我不如同佢轉校,佢話教咁多間學校,都未見過一間啲學生咁差,咁無紀律同愛心),但我最後都無同佢轉校,因為怕四年班尾先轉會影响佢。

我哋留低的其中一個原因,係啲老師真係好好.......  

我這樣說可能好多家長唔認同,
但這都是我和囝囝在這六年的親身經歷

-
作者: swallowngxx    時間: 09-4-5 19:54

原帖由 elsa2004 於 09-4-5 14:18 發表
其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老師都知道,
成日幫我照顧住佢,
經常都會連群結黨地蝦啲稍遜 ...

我都唔知點回應, 如果是這樣你仔仔去到那裏都會俾人蝦, 你有冇帶仔仔去學些運動或功夫之類, 個人硬正d, 多d自信心, 好過幫佢回避, 因為問題始終無解決, 佢將來要面對現實社會, 我地做家長除了給佢學習機會, 還要訓練佢獨立.

作者: kwoke3000    時間: 09-4-5 22:39

作者: elsa2004    時間: 09-4-5 22:47     標題: 回覆 # 的文章

其實我哋都有不段訓練佢,
佢比以前已經好咗D,
我都知佢喺要學强D,
我唔可能保護佢一世,
但性格是天生的,
後天只能幫佢,
不能將佢完全改過來。

我可以為佢做嘅,
就只有揾一間校風好D嘅學校比佢,
之後嘅問題都係要靠佢自己啦!!!
希望佢去一間校風好D長和D嘅學校,
漫漫地成長、快樂、有自信,
我已心滿意足。

你可唔可以幫我問一問你個仔?

其實只要唔係連羣結黨咁嚴重已經好好.....
作者: kwoke3000    時間: 09-4-5 22:56

作者: elsa2004    時間: 09-4-5 23:24     標題: 回覆 # 的文章

其實佢不是一個人去面對,
我和他的老師經常有聯絡,
今年的情況已有些改善,
亦有一兩個好D嘅同學幫佢,
但'資優問題'學生實在太多,
所以我至決定幫佢揾過間學校。

這校的校長只是一個成功的sales,
我對佢一早死心,
不是有一班很好的老師,
我哋一早就轉校。

至於教育處....  
佢地話直資是獨立的不能干撓,
叫我轉校。

無幫佢轉校是我最大的錯誤,
所以今次一定會走,
就算老師教我寫信比校監,
我都唔打算咁做,
因為我哋唔會留低。
作者: elsa2004    時間: 09-4-5 23:45     標題: 回覆 # 的文章

多謝你,
我巳打算幫佢參加童軍。

喺佢一ニ年班時我有幫佢申請學校的童軍,
點知interview時我對個童軍領袖講我個仔的問題,
點知佢同我講佢只係義工家長,
唔識幫人睇細路,
我當時灰咗便放棄。

最近有朋友同我講,
參加出面的童軍會好好多,
我已打算申請。
作者: carolyschan    時間: 09-4-5 23:50

原帖由 elsa2004 於 09-4-5 14:18 發表
其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老師都知道,
成日幫我照顧住佢,
經常都會連群結黨地蝦啲稍遜 ...

個仔比人蝦,做亞媽的一定心痛死
我個仔小一時我誤會佢喺校車比人蝦,我第二日就打電話去到主任處投訴,學校亦迅速處理,後來証實只是誤會。(我個仔語言表達有問題, 講得唔清唔楚,加上原來講比我聽個高年班妹妹仔同嗰個男仔有"私怨", 加鹽加醋) 件事未攪清楚前,我喊咗幾日 ,如果喺呢間學校都比人蝦, 我都唔知仲可以點
這幾年佢功課都未攪掂我都比佢學柔道,我希望佢對自己多點信心,亦希望唔打得都嚇得,等d曳仔唔好諗住郁手郁腳。
其實這幾年以我所知嘅欺凌只得一次(也不嚴重),加上佢好多同學好有正義感,個男仔迅速被罰

但就快要離開個避風港,真係好擔心。不過好彩我個仔係一有問題就會大聲"告"比老師聽嗰種,但中學又未必有用~~
現實社會亦會有各樣的欺凌,唯有盡量教佢保護自已。(但如果避得開或者减到最低就緊係最好啦!) 唔好將啞忍變成習慣。
揾一間好學校真係好難(對我亞仔來講 )
作者: ytpeople    時間: 09-4-5 23:58

elsa2004,
pls check pm.
作者: elsa2004    時間: 09-4-6 00:08     標題: carolyschan

你唔好灰心用誠意打動學校,
其實我個仔都有學障 (數學方面都幾嚴重,中文有少少)

佢最好是英文、常識、science

其實妳個囝囝D成績點差法?
就算學障都會有佢嘅專長,
妳做profile時sell吓佢嘅專長.......
作者: kwoke3000    時間: 09-4-6 00:10

作者: elsa2004    時間: 09-4-6 00:17     標題: ytpeople

唔好意思收唔倒你的pm

可否send : [email protected]
作者: ytpeople    時間: 09-4-6 00:51

sent左email比你喇!
原帖由 elsa2004 於 09-4-6 00:17 發表
唔好意思收唔倒你的pm

可否send : [email protected]

作者: swallowngxx    時間: 09-4-6 11:12

原帖由 kwoke3000 於 09-4-6 00:10 發表

這間直資學校是在沙區最容易的一間. 它在11月至現在己召生多次(好似超過4次了). 如你真有與趣, 應不難入學.
祝你成功.

昨天和一位中一家長講開, 她說有朋友寫了幾封信給校長佢個小朋友都冇2nd interview, 所以好難講.
作者: elsa2004    時間: 09-4-6 12:35     標題: 回覆 # 的文章

以我所見兩次interview都好多人,
在第二次interview時,
同一時間大約有三、四十人,
但只有十個收。

我個朋友個女,
成績亦唔好,
但佢在interview時表現很好,
佢重主動囉D畫比老帥睇,
結果最後收咗。
所以interview時表現都好重要。
作者: jazzmama    時間: 09-4-6 14:00

hi swallowngxx

pls check pm
作者: kwoke3000    時間: 09-4-6 22:24

作者: carolyschan    時間: 09-4-6 23:12

原帖由 kwoke3000 於 09-4-6 22:24 發表

他的朋友可能是最早申請的一班(即上年11月), 因這時最多brand1仔試跑, 但大多數只是去取經, 最終不願入閘.

到笫2梯隊時, Brand 1 仔己買小見小. 這時Brand 2 & 3 的天下. Second In 都即曰做, 即日出result. 最 ...
呢間學校好似都注重運動,我諗住比佢學多一樣運動,佢依家小五,要谷都谷唔切,不過叫做多樣野寫,而佢又鍾意, 有無用呢?
作者: kwoke3000    時間: 09-4-6 23:36

作者: swallowngxx    時間: 09-4-7 07:02

原帖由 carolyschan 於 09-4-6 23:12 發表
呢間學校好似都注重運動,我諗住比佢學多一樣運動,佢依家小五,要谷都谷唔切,不過叫做多樣野寫,而佢又鍾意, 有無用呢?

林大輝注重設計及運動是事實, 阿女有畫畫天份, 所以我才選讀這校, 亦證明我冇選錯, 老師都在這方面培養佢.
如果想靠運動入讀, 現在就比較遲, 要有得過d比賽奬項才有把握, 仔仔有個同學中二下學期才插班, 都係在體院受訓的港隊.
作者: swallowngxx    時間: 09-4-7 10:14

原帖由 jazzmama 於 09-4-6 14:00 發表
hi swallowngxx

pls check pm

Please check PM
作者: rubylamsy    時間: 10-1-29 15:43     標題: 林大輝中學

各位,
林大輝巳收小女, 林大輝校風和成績怎樣呀?

Ruby
作者: yanyan-mummy    時間: 10-1-29 16:56

有收band 3,校風麻麻!
作者: HumbleHeart    時間: 10-1-30 00:11

原帖由 rubylamsy 於 2010/1/29 15:43 發表
各位,

Ruby

初中教育那裡有評論, 可以去參考吓或問吓那裡啲家長

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2155365&extra=page%3D2
作者: pineapple0983    時間: 10-1-30 21:34

原帖由 rubylamsy 於 10-1-29 15:43 發表
各位,

Ruby

據了解,舊年當多數人知道其他英中機會好渺茫時;係5、6月就會開始報厘間直資;不過到7月大抽獎放榜當日報,收既機會亦唔細。
校風好唔好?中一至中三學生應比較純樸。雖然係咁,亦算係Band2頭既我諗,因為始終算係英中吖嘛。
作者: rubylamsy    時間: 10-2-3 11:53     標題: 回覆 1# pineapple0983 的文章

I have registered to LTF
作者: pineapple0983    時間: 10-2-3 15:14

原帖由 rubylamsy 於 10-2-3 11:53 發表
I have registered to LTF

咁你咪即係放棄左大抽獎?
如果出黎成績好既,咪7月再叩門囉,叩唔到咪就LTF囉。
作者: IpA    時間: 10-6-3 20:22

老師流失率極高,行政混亂不堪
學生目無法紀,對師長無禮
眼見不少純良學生學壞
價值觀嚴重扭曲
很可悲!
作者: IpA    時間: 10-6-3 20:36

品格比成績並更重要
差劣的校風會日漸影響小朋友的價值觀
我所知有關這所學校就是....
'金玉其外'...你明白啦
千萬不要讓自己後悔
作者: pineapple0983    時間: 10-6-4 16:53

原帖由 IpA 於 10-6-3 20:36 發表
品格比成績並更重要
差劣的校風會日漸影響小朋友的價值觀
我所知有關這所學校就是....
'金玉其外'...你明白啦
千萬不要讓自己後悔

你係 LTFC 學生/家長?
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-4 23:33     標題: 回覆 2# IpA 的文章

我是家長,我覺得你真是講得千真萬確。我親眼見到一些乖乖女都沒有讀完中一就已經学壞,完全變了第二個人。還沒有進去讀的學生千萬不要進去,不然你一定會後誨,里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞。
作者: 黃巴士    時間: 10-6-5 10:58

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-4 23:33 發表
我是家長,我覺得你真是講得千真萬確。我親眼見到一些乖乖女都沒有讀完中一就已經学壞,完全變了第二個人。還沒有進去讀的學生千萬不要進去,不然你一定會後誨,里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞。 ...

作者: pineapple0983    時間: 10-6-5 11:45

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-4 23:33 發表
我是家長,我覺得你真是講得千真萬確。我親眼見到一些乖乖女都沒有讀完中一就已經学壞,完全變了第二個人。還沒有進去讀的學生千萬不要進去,不然你一定會後誨,里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞。 ...

雖然 LTF 唔算係乜嘢好學校,但冇你講得咁誇卦?
我都認識幾個 LTF 嘅學生,完全冇你講得咁。學校冇錯係管理有d問題,但 ed 情況唔凈止佢有。
同埋你對 e 間好似好有偏見喎,見親出d 文都係插e間。
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-5 18:53     標題: don't guess people

here, people just provides their feeling, right or wrong, leave it to u to decide., this is demoracracy!
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-5 19:02     標題: feeling only, people have different feeling???

原帖由 elsa2004 於 09-4-2 22:55 發表
請問有無住喺附近的街坊 (由其是愉翠苑)?

認識這間學校的人士?

這校的學生或老師?

可否講吓你哋對這校的意見,由其是"校風"方面,學生的行為表現???

多謝幫忙!!! ...
:;pppp: 樓主個人感受和遭遇甘?
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-5 19:04     標題: feeling only,,,,

原帖由 pineapple0983 於 10-6-5 11:45 發表

雖然 LTF 唔算係乜嘢好學校,但冇你講得咁誇卦?
我都認識幾個 LTF 嘅學生,完全冇你講得咁。學校冇錯係管理有d問題,但 ed 情況唔凈止佢有。
同埋你對 e 間好似好有偏見喎,見親出d 文都係插e間。 ...

this is feeling, if criticize is not right, this is no more demoracracy?????? how can people come to the street or victoria park to criticize China government.
作者: swallowngxx    時間: 10-6-5 21:43

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-5 19:04 發表

this is feeling, if criticize is not right, this is no more demoracracy?????? how can people come to the street or victoria park to criticize China government.

Your Feeling Only
作者: pineapple0983    時間: 10-6-6 11:01

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-5 19:04 發表

我唔想同你扯到去D維園阿伯、或者係D八十後ge問題咁遠;ed問題連特首都搞唔掂啦!
民主民主,ed只不過係班政棍呃飯食ge技倆黎咋!美國又好民主咩?
講番 LTF 仲好啦!
作者: ckw1500    時間: 10-6-6 11:22

Don't know what's your point and what's the relevance to this topic.  But lots of grammatical mistakes therein.

作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-6 13:53

原帖由 pineapple0983 於 10-6-6 11:01 發表

我唔想同你扯到去D維園阿伯、或者係D八十後ge問題咁遠;ed問題連特首都搞唔掂啦!
民主民主,ed只不過係班政棍呃飯食ge技倆黎咋!美國又好民主咩?
講番 LTF 仲好啦! ...

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校只有不多過二+人沒有站起身。你又知不知道中一所謂的精英班有一半都是上年留班的?我的兒子就是被你這些違背良心讚LTF好的家長騙了進去讀的。已经進了地獄怎算怎算怎算呢?
作者: swallowngxx    時間: 10-6-6 17:02

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-6 13:53 發表

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校 ...

咁你兒子一定是無講粗口的20人裏的一個.
作者: ZZdaphne    時間: 10-6-6 17:14

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-6 13:53 發表

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校只有不多過二+人沒有站起身。你又知不知道中一所謂的精英班有一半都是上年留班的?我的兒子就是被你這些違背良心讚LTF好的家長騙了進去讀的。已经進了地獄怎算怎算怎算呢?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2155365&extra=&page=2

上得來多的會員都知道,
會員對此校評語是好壞參半,
自己點替仔女選擇學校應由自己負責,
不應推卸責任於某會員身上.
作者: pineapple0983    時間: 10-6-6 20:42

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校 ...

首先我並冇同 LTF 講好說話,我對e間學校態度中立。
既然你咁憎恨 e 間學校,點解仲要係度浪費幾年時間,蹉陀歲月?
仲有,"里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞" <--------------咁咪仲差過 Band3 尾???我相信你問10個人,9個都唔會同意!
或者你真係未見過一D差ge學校啦。

作者: fullmama    時間: 10-6-7 19:01

原帖由 pineapple0983 於 10-6-6 20:42 發表

首先我並冇同 LTF 講好說話,我對e間學校態度中立。
既然你咁憎恨 e 間學校,點解仲要係度浪費幾年時間,蹉陀歲月?
仲有,"里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞"  ...

雖然妳好似說妳沒有仔女讀 ltf....但我幾欣賞妳可以用中肯的說話去回應...唔似有d 人....只係識得去講d 點點點唔好..之類既野.......
我講回我自己...我有一個小朋友讀緊..今年都巳經 高中一了...點解我果時會搵呢間.....因我小朋友當時係踏線...姐係 band 1 尾尾....踏住 band 2 頭....但我唔想等大抽獎時先再去叩門...再去搵學校...同時我們家庭經濟唔太富裕...但又想仔女讀到英中....所以只好將價就貨....(因 ltf 係當時沙田直資最平)....就入了這間...我地仲係第一輪入選......
四年了, 雖然..我小朋友都有埋怨...點解間學校咁嚴架...時常都對佢地d 學生咁鬼嚴...咁多校規...又多管制...又多功課...對d 學生好似軍人咁......連exam 前後 都唔會比d 學生早d 放學...少d 功課..去比多d 時間佢地去應付 exam之類....係冇的....有時開家長會時, 都會同班主任提議下, 希望學校有時體諒下學生...可以比番多d 時間學生...但呢間學校同我地特區政府係一樣的...聽左算數, 一切照樣...係家長...我都覺得好難頂........好辛苦.......雖然每一年都會抱怨...但總算到挨到..又過一年....每年學期尾都會有d 同學離校 or 轉校...但我每次都問我小朋友...ok 嗎  ? 想唔想轉校....但佢每次都話 ok...唔駛轉...因為有d 老師好好人教得好....唔想再轉校又要從新適應.........不過我幾欣賞呢間學校d 教 maths 既男老師...真係教得好好好......因我小朋友 (女仔) 連d maths 都唔會話怕左...仲會話好簡單, 其實明左之後就會好容易....(這都是d 老師功勞...因都要d 老師係用心去教) ....
所以話...上週開名批評 ltf 既人....有沒有想下...呢間學校入面既好學生, 好老師同埋d 家長既感受呢 ? 起碼佢地d 學生唔似一d 出名既英中會有上新聞版既新聞...又唔似一d 中中既男女學生又上 youtube 喇...........

作者: swallowngxx    時間: 10-6-7 20:51

原帖由 fullmama 於 10-6-7 19:01 發表

雖然妳好似說妳沒有仔女讀 ltf....但我幾欣賞妳可以用中肯的說話去回應...唔似有d 人....只係識得去講d 點點點唔好..之類既野.......
我講回我自己...我有一個小朋友讀緊..今年都巳經 高中一了...點解我 ...

請問小朋友選了那3科選修科, 我阿大已中五畢業, 阿細明年高中一, 頭痛緊選科.
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-7 22:05

原帖由 pineapple0983 於 10-6-6 11:01 發表

講番 LTF 仲好啦! ...

作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-7 22:05

作者: ckw1500    時間: 10-6-7 22:21

Can we go back to sensible discussions for the sake of others?  Somebody here really wants to have objective comments on LTF.

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-7 22:05 發表

作者: pineapple0983    時間: 10-6-8 12:54

原帖由 ckw1500 於 10-6-7 22:21 發表
Can we go back to sensible discussions for the sake of others?  Somebody here really wants to have objective comments on LTF.

唉,我諗佢已經比仇恨淹蓋左理智;唔同意佢ge觀點就= 同佢過唔去。
如果真係咁頂唔順,應該立馬去搵其它學校,而唔係係度恕天尤人。
作者: fullmama    時間: 10-6-8 13:42

原帖由 swallowngxx 於 10-6-7 20:51 發表

請問小朋友選了那3科選修科, 我阿大已中五畢業, 阿細明年高中一, 頭痛緊選科.

我小朋友 選了 BSFA, ECON & HMSC ....
頭兩科.....雖然係今年第一次接觸...但因為阿 SIR 教得好...所以我小朋友話唔難......有興趣.........至於 hmsc 就因為都有讀開...所以沒有問題......老師真係用心去教的...我自己沒有後悔給小朋友讀ltf......只不過有時係會抱怨.....時間太長了...給學生自由既時間太少了.....
妳自己覺得點...可否說下妳感受呢 ?
作者: Ivy07    時間: 10-6-8 16:26

原帖由 pineapple0983 於 10-6-8 12:54 發表

唉,我諗佢已經比仇恨淹蓋左理智;唔同意佢ge觀點就= 同佢過唔去。
如果真係咁頂唔順,應該立馬去搵其它學校,而唔係係度恕天尤人。

覺得間學校好的人,當然會無問題,始終都係見仁見智,每個人的要求都唔同,最緊要小朋友讀得開心,唔好怕左返學,唔好學壞。當初為兒子找直資時,有個朋友話佢有個friend個仔讀緊,都話ok,但我識得人係間學校附近住,佢的評語就唔係咁好,我就上網睇同問人,發現批評比讚賞多,所以放棄了,連interview都唔考慮。

我都同意唔適合,就要安排轉校,怪人都無補於事的,有時大家在post 內講吓意見,都係想幫吓人,絕對無心靠害的。
作者: unknownxp    時間: 10-6-8 17:50

This school is not good at all
作者: swallowngxx    時間: 10-6-8 21:45

原帖由 fullmama 於 10-6-8 13:42 發表

我小朋友 選了 BSFA, ECON & HMSC ....
頭兩科.....雖然係今年第一次接觸...但因為阿 SIR 教得好...所以我小朋友話唔難......有興趣.........至於 hmsc 就因為都有讀開...所以沒有問題......老師真係用心去教的... ...

阿細想讀 ECON, 體育, 另一科可能選 PHY 或 PHY+BIO.  佢讀得不錯, 今日5:20 pm 打電話俾我話剛補完課放學, 阿細算係自動自覺, 我只係唔鍾意學校考試前都好多功課做.
作者: ckw1500    時間: 10-6-8 21:53

Totally agreed.  Parents have undeniable responsibility of choosing a right school for their kids. Instead of spending time on unnecessary arguments, pl consider seriously whether the kid should still stay at LTF.  Otherwise, the kid would be the victim, not any one of us here.
原帖由 pineapple0983 於 10-6-8 12:54 發表

作者: LLMUMMY    時間: 10-6-8 22:14

好應同pineapple講法,

同一杯茶, 有人鍾意飲, 有人唔鍾意, 如果佢唔係你杯茶, 咩轉過杯

作者: pineapple0983    時間: 10-6-9 09:45

原帖由 LLMUMMY 於 10-6-8 22:14 發表

同一杯茶, 有人鍾意飲, 有人唔鍾意, 如果佢唔係你杯茶, 咩轉過杯

我覺得當前急務係一定要考好喱個期終試,只有好成績,例如全級10名以內,先有機會轉到一D好D嘅學校;你成績好,主動權就係你手上;如果凈係坐係度怨喱個怨嗰個,根本於事無補,到最後只會剩低一大堆遺憾+後悔。
作者: 黃巴士    時間: 10-6-9 11:40

佢都好似在搵緊其他學校, 但一時三刻好難喎.
如果客觀上睇, 咁係咪唔可以否定真有其事呢???
作者: pineapple0983    時間: 10-6-9 12:15

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 11:40 發表

佢都好似在搵緊其他學校, 但一時三刻好難喎.
如果客觀上睇, 咁係咪唔可以否定真有其事呢???

都唔一定架,區內啲 Band2 中有一兩間D S2 有唔少留班位;如果今年升班人數多,咁ed位就可以比出面。
校園欺凌好多學校都有;係咪e間特別嚴重?可唔可以投訴教署?投訴左有冇家長敢企出黎做證?
作者: edea    時間: 10-6-9 12:57

小朋友好與壞, 家長有不可推卸的責任, 投放多少時間和子女作溝通, 有沒有從小到大都關懷孩子, 成為孩子信任的支柱, 這是很要緊的, 不可盡推卸在學校身上.
作者: swallowngxx    時間: 10-6-9 13:44

原帖由 edea 於 10-6-9 12:57 發表
小朋友好與壞, 家長有不可推卸的責任, 投放多少時間和子女作溝通, 有沒有從小到大都關懷孩子, 成為孩子信任的支柱, 這是很要緊的, 不可盡推卸在學校身上. ...

Agree.
作者: fullmama    時間: 10-6-9 15:32

原帖由 swallowngxx 於 10-6-8 21:45 發表

阿細想讀 ECON, 體育, 另一科可能選 PHY 或 PHY+BIO.  佢讀得不錯, 今日5:20 pm 打電話俾我話剛補完課放學, 阿細算係自動自覺, 我只係唔鍾意學校考試前都好多功課做. ...

我覺得如果理解能力好的話...妳仔仔選既科應該會岩他....可能我自己覺得男仔既 maths 方面 同理解方面勝過女仔....所以初初我小朋友讀 econ 既其中一個 topic 就差d....但經過補習之後.....(係6 月頭先開始補呢科的)...先發覺原來呢個 topic 係咁易的...因理解方面差d.... 現在 明白了好多..........
至於學校d 補課堂..我小朋友好少參加的....但聽講話今個暑假所有 ss1 的學生要返學校補課..因要追d 課程...我同意妳說法...學校係考試前同 ut 時太多功課了...
作者: fullmama    時間: 10-6-9 15:36

原帖由 pineapple0983 於 10-6-9 12:15 發表

都唔一定架,區內啲 Band2 中有一兩間D S2 有唔少留班位;如果今年升班人數多,咁ed位就可以比出面。
校園欺凌好多學校都有;係咪e間特別嚴重?可唔可以投訴教署?投訴左有冇家長敢企出黎做證? ...

如果中中既學校 (band 2 中 至尾) 一定會有位....可以打去沙田區中學學位方面 check 到的...............
作者: fullmama    時間: 10-6-9 15:49

原帖由 LLMUMMY 於 10-6-8 22:14 發表

小朋友自己本身既態度同品行..唔係話可以係學校入面既壞學生去改變到同影響的...........人地講粗口..唔通你又跟住學咩....人地校服唔合規格..唔通你又跟咩.......係要睇番個小朋友既見識去行量件事的.........壞有壞既一班人....亦都有乖既一班人存在的............
作者: 黃巴士    時間: 10-6-9 16:51

話係咁講.  壞人到處有, 你未必要跟.
但此時期是反叛期, 青少年如果咁有定力就好了, 亦都唔係個個青少年可以咁懂事. 家長都曾經是過來人, 會好明白當年看到其他朋友/感受到青年在這時間的"退"變.
同儕間對青少年的影響力, 家長真係唔可睇少.

如果有得撰, 家長當然會撰校風較好的. 無得撰無得好講.
作者: fullmama    時間: 10-6-9 19:26

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 16:51 發表
話係咁講.  壞人到處有, 你未必要跟.
但此時期是反叛期, 青少年如果咁有定力就好了, 亦都唔係個個青少年可以咁懂事. 家長都曾經是過來人, 會好明白當年看到其他朋友/感受到青年在這時間的"退"變.
同儕間對青少年的影 ...

所以我咪話校風唔好既入面...都仲有一班乖的學生.....佢地係一間唔好校風既學校入面.....盡自己做番係學生應做應學既態度...(唔好因為班入面有d 壞學生, 又唔好因為學校既老師唔太好)...而有所影響.....反而讀好d學業..起碼對得起自己 (可能付出比人多既精神) 同自己既父母......
作者: KITTY.WONG    時間: 10-6-9 20:56

請問學校有冇公佈每年會考成績?
如沒有,何來知其 BANDING ?
作者: yolandamama    時間: 10-6-9 23:49

原帖由 KITTY.WONG 於 10-6-9 20:56 發表
請問學校有冇公佈每年會考成績?
如沒有,何來知其 BANDING ?

其實banding 跟會考/高考成績無關, 一間學校係band 幾, 係睇收番黎既中一學生的組別

至於公開考試的成績,學校都會參照. 如果當年收番黎既學生係band 1, 五/七年後呢班band 1 學生的會考/高考成績無band 1 的參照水平的話, 間學校就叫做負增值

作者: swallowngxx    時間: 10-6-10 20:54

原帖由 fullmama 於 10-6-9 19:26 發表

所以我咪話校風唔好既入面...都仲有一班乖的學生.....佢地係一間唔好校風既學校入面.....盡自己做番係學生應做應學既態度...(唔好因為班入面有d 壞學生, 又唔好因為學校既老師唔太好)...而有所影響.....反而讀好d ...

大家都講得有道理, 初中的家長最吃力, 小朋友覺得自己大個, 又開始反叛, 你講句句都聽唔入耳, 家長要多俾 d 耐心去同佢溝通, 不能事事都推比學校, 我個人覺得家庭教育好重要, 現在的小朋友太嬌生摜養, 父母太遷就小朋友, 我時時都同我仔仔講學校係個小社會, 如果你都適應唔到, 將來出到真正的現實世界, 再冇阿爸阿媽幫你撑腰, 你點算, 乖既及arm feel 既就做friend, 壞既唔好理佢地, 選擇朋友要由細開始. (這純是個人睇法, 大家不要見笑)
作者: fullmama    時間: 10-6-11 11:13

原帖由 swallowngxx 於 10-6-10 20:54 發表

大家都講得有道理, 初中的家長最吃力, 小朋友覺得自己大個, 又開始反叛, 你講句句都聽唔入耳, 家長要多俾 d 耐心去同佢溝通, 不能事事都推比學校, 我個人覺得家庭教育好重要, 現在的小朋友太嬌生摜養, 父母太遷就 ...

應同.......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5