教育王國

標題: 請問有否真鐸的家長,入來傾下 [打印本頁]

作者: connielam    時間: 09-4-6 13:54     標題: 請問有否真鐸的家長,入來傾下

你地好,囡囡今年9月在真鐸讀小一,入來傾下.

真鐸的家長,請問你地平日會給小朋友帶什麼小食/茶點回校?另外,如果小朋友SICK,學校會幫忙餵小朋友吃藥嗎?
作者: connielam    時間: 09-4-17 13:45

原帖由 connielam 於 09-4-6 13:54 發表

真鐸的家長,請問你地平日會給小朋友帶什麼小食/茶點回校?另外,如果小朋友SICK,學校會幫忙餵小朋友吃藥嗎? ...

有無人呀?
作者: ranmali    時間: 09-4-20 13:16

Hi,
我個囡今年9月都係讀真鐸呀!
同埋呢度無乜人come in .....Wu wu.
作者: connielam    時間: 09-4-20 13:55

原帖由 ranmali 於 09-4-20 13:16 發表
Hi,
我個囡今年9月都係讀真鐸呀!
同埋呢度無乜人come in .....Wu wu.

你好啊,好高興認識你.多多指教. 你都是自行分配入?你幾多分入?我20分入,但知道20分都要抽籤.囡囡入到,真是開心到fly起.
作者: kittylaw    時間: 09-4-28 15:34     標題: 真鐸

原帖由 connielam 於 09-4-6 13:54 發表

真鐸的家長,請問你地平日會給小朋友帶什麼小食/茶點回校?另外,如果小朋友SICK,學校會幫忙餵小朋友吃藥嗎? ...

你好~!茶點你最好帶餅仔,提子乾,生果(如提子,車厘茄,士多啤梨等等),糖,千其唔好帶薯片,蝦條之類,其實帶都可以不過潘主任見到會話兩句..
食葯方面(一):你可以自己到學校親自喂~ (二):用將紙寫明清楚幾時食,需唔需要放入雪櫃,要提小朋友同老師講,
因為老師可能唔記得,如果d葯要分兩段時間食(即一些四小時食,一些六小時食一次)最好自己到學校~~
作者: connielam    時間: 09-5-4 13:56

原帖由 kittylaw 於 09-4-28 15:34 發表

你好~!茶點你最好帶餅仔,提子乾,生果(如提子,車厘茄,士多啤梨等等),糖,千其唔好帶薯片,蝦條之類,其實帶都可以不過潘主任見到會話兩句..
食葯方面(一):你可以自己到學校親自喂~ (二):用將紙寫明清楚幾時食,需唔需要 ...

kittylaw,
多謝你.不過我是在職媽媽,如果因d藥的吃藥時間不同而要回校自己餵,就真的很不方便.你是在職的嗎?若是,你通常會甚樣處理?

你小朋友幾多年班?
作者: ranmali    時間: 09-5-4 18:32

Hi, 您好呀!我個女都係20分入呀!唔知會吾會同班呢!緊張!

原帖由 connielam 於 09-4-20 13:55 發表

你好啊,好高?我20分入,但知道20分都要抽籤.囡囡入到,真是開心到fly起.

作者: connielam    時間: 09-5-5 13:51

原帖由 ranmali 於 09-5-4 18:32 發表
Hi, 您好呀!我個女都係20分入呀!唔知會吾會同班呢!緊張!

ranmali,
嘻!有甘嘅可能.

聽學校說會盡量以小朋友常用的學習方式(即聆聽型,觀察型及行動型)編班,不過我囡囡好似樣樣都有d. 係呢,你覺得你小朋友的學習方式是什麼?
作者: ranmali    時間: 09-5-8 19:08

她應該是聆聽型及行動型吧!(I thought)! 係呢,知唔知幾時新生日呀?

原帖由 connielam 於 09-5-5 13:51 發表

ranmali,
嘻!有甘嘅可能.

聽學校說會盡量以小朋友常用的學習方式(即聆聽型,觀察型及行動型)編班,不過我囡囡好似樣樣都有d. 係呢,你覺得你小朋友的學習方式是什麼? ...

作者: connielam    時間: 09-5-11 13:47

原帖由 ranmali 於 09-5-8 19:08 發表
她應該是聆聽型及行動型吧!(I thought)! 係呢,知唔知幾時新生日呀?

ranmali,
應該是6月20日,那天仲一次過在校內buy書薄,校服,影學生相.日後應該會收到學校寄來的通告.
作者: connielam    時間: 09-5-11 13:54

原帖由 connielam 於 09-5-11 13:47 發表

ranmali,
應該是6月20日,那天仲一次過在校內buy書薄,校服,影學生相.日後應該會收到學校寄來的通告.

ranmali,
想下想下囡囡應偏向觀察型,因2歲開始看故事書.

我估入真鐸的小朋友可能大多是活潑的,故家長選擇活動教學.
作者: connielam    時間: 09-6-3 13:56

kittylaw,
知道6月20日要買書薄,校服,訂飯等,仲未收到通告,想請問大概要預幾多$?
作者: Msmei    時間: 09-6-10 21:02

Hi! 小兒已讀到小五了,照他所說在小一至小五如需吃藥,老師都會在黑板上寫上他的名字及吃藥時間的,一來提醒學生吃藥,二來是提醒老師某學生要吃藥,到時問一問學生吃藥了沒有.
今年小六的書簿費要$14xx.校服費預冬季都要大約$700(金綸服裝),至於相片每年都有影樓派人來校映相$10/14張.午餐飯盒每天$15.50(盈信膳食),小兒話味道一般,有時很難吃.
今年六月廿七是售書日,不過不知小一是否同一日.
作者: Cheuk1999    時間: 09-6-11 23:54

你好, 在今年小兒要選校, 可否告知學校的課程如何? 是淺 ? 是深 ? 謝謝!
作者: connielam    時間: 09-6-15 13:39

原帖由 Msmei 於 09-6-10 21:02 發表
Hi! 小兒已讀到小五了,照他所說在小一至小五如需吃藥,老師都會在黑板上寫上他的名字及吃藥時間的,一來提醒學生吃藥,二來是提醒老師某學生要吃藥,到時問一問學生吃藥了沒有.
今年小六的書簿費要$14xx.校服費預冬季都 ...

Msmei,
很多謝你回覆.請問你地會否繼續訂飯?飯盒健康衛生如何?我要上班,所以都打算訂飯.請問如需吃藥,家長有沒有需要填表.小一在6月20日訂購,那天也是小一新生家長日.
作者: connielam    時間: 09-6-15 13:48

原帖由 Cheuk1999 於 09-6-11 23:54 發表
你好, 在今年小兒要選校, 可否告知學校的課程如何? 是淺 ? 是深 ? 謝謝!

cheuk1999,
聽說程度都不淺,聽真鐸小學說小三程分試高過全港水平.有街坊小朋友讀小三,要上"保"集班.

不過深不深都很見人見智.聽說嘉諾撤/小拔等名校小一用小二課程的書,個人來說覺得深.不過真鐸的,我要買左書才知道.

你小朋友讀邊間幼稚/兒園?
作者: connielam    時間: 09-6-15 13:51

原帖由 Msmei 於 09-6-10 21:02 發表
今年小六的書簿費要$14xx.校服費預冬季都 ...

Msmei,
我認識有小二,小三的學生(真鐸及其他學校)有返保集班,是否已經是普遍的事?你地多數去邊庶保集?$?
作者: kittylaw    時間: 09-6-15 18:23     標題: 回覆 1# connielam 的文章

sorry~!阿女讀小五要報分試比較忙,所以很久沒有上BK了 我個女話學校D午膳一般中下味道,剛與供應商簽約,如你小朋友9月入要食埋出年9月先有可能轉供應商...至於食葯你到時詳細D同老師講,佢會幫你:D
作者: kittylaw    時間: 09-6-15 18:28     標題: 回覆 2# connielam 的文章

sorry~!仲有補習問題,我由3年級開始找老師上門補習,,收費比補習社貴,我每個月平均$3300-$3600左右
作者: Msmei    時間: 09-6-15 20:47     標題: 回覆 3# connielam 的文章

connielam,
Hi! 本人也是上班一族的家長,所以小兒也是訂飯的.照兒子所說飯盒質素一般,有時不太熱,有時又極之熱,味道一般,有時會收到膳食供應商的問卷,但沒有任何改善.
而吃藥方面不需填表,如不放心,可在學生手冊上,寫上學生需要吃藥,請老師幫助.
作者: Msmei    時間: 09-6-15 20:52

還有,小兒幸好還未需要補習,但有些同學有去家附近的補習班的.
作者: Cheuk1999    時間: 09-6-18 00:12

connielam ,
小兒在救世軍讀中班, 今年9月要選校, 很頭痛! 你的女兒是小五, 會讀真鐸中學嗎?
作者: connielam    時間: 09-6-22 14:03

原帖由 Cheuk1999 於 09-6-18 00:12 發表
connielam ,
小兒在救世軍讀中班, 今年9月要選校, 很頭痛! 你的女兒是小五, 會讀真鐸中學嗎?

Cheuk1999,

小女9月讀小一.
真鐸申請緊中學聯系,希望早日成功.如果將來可直升真鐸中學就好loo.
作者: connielam    時間: 09-6-22 14:06

原帖由 Msmei 於 09-6-15 20:47 發表
connielam,
Hi! 本人也是上班一族的家長,所以小兒也是訂飯的.照兒子所說飯盒質素一般,有時不太熱,有時又極之熱,味道一般,有時會收到膳食供應商的問卷,但沒有任何改善.
而吃藥方面不需填表,如不放心,可在學生手冊上, ...

Msmei,
難食都沒辨法,我要上班,最緊要是衛生,囡囡吃得飽,不會肚痾就算了.
作者: Msmei    時間: 09-6-23 20:54

原帖由 connielam 於 09-6-22 14:06 發表

Msmei,
難食都沒辨法,我要上班,最緊要是衛生,囡囡吃得飽,不會肚痾就算了.

connielam,
應該沒大問題的,小兒由三年班開始吃到現在五年班,都是大約有5次肚痾.
作者: connielam    時間: 09-6-24 13:46

原帖由 Msmei 於 09-6-23 20:54 發表

connielam,
應該沒大問題的,小兒由三年班開始吃到現在五年班,都是大約有5次肚痾.

msmei,
口下! 甘你囝囝那5次嚴重嗎?要看醫生/入院嗎?
作者: cwaisum    時間: 09-6-24 19:11

原帖由 Msmei 於 09-6-23 20:54 發表

connielam,
應該沒大問題的,小兒由三年班開始吃到現在五年班,都是大約有5次肚痾.:-)

很恐佈呀!我必須要為女兒訂飯盒, 是否有需要向學校反映?
作者: Msmei    時間: 09-6-27 16:12

不要太緊張, 都是疴1-2次就沒事了,學校都有給問卷調查給家長來年是否繼續用同一間的午餐供應商.但學校已用了盈信幾年了.

作者: connielam    時間: 09-6-30 13:28

Msmei
請問是否小三,小五都有程分試?
作者: Msmei    時間: 09-7-2 21:02

原帖由 connielam 於 09-6-30 13:28 發表
Msmei
請問是否小三,小五都有程分試?

connielam,
小三及小六是全港系統性評估(TSA), 而小五最後一次考試及小六頭兩次的考試是呈分試,用作計分派中學用的.
作者: genajs    時間: 09-7-3 11:31

我都係係慈雲山住..........
我想問下大家.........
計分點計.我個仔e家k1
我都想知多d呢間學校.........
津貼學校全年有咩收費????
作者: Msmei    時間: 09-7-7 20:47

原帖由 genajs 於 09-7-3 11:31 發表
我都係係慈雲山住..........
我想問下大家.........
計分點計.我個仔e家k1
我都想知多d呢間學校.........
津貼學校全年有咩收費????

計分通常有哥哥姐姐在讀,都會有機會入,學校好不好見人見智,我覺得一般,收費都是冷氣費,影印費,課外活動費之類.
作者: wega    時間: 09-7-10 09:53

Hi Msmei,

你介唔介意講多一點你對真鐸的意見呀, 因今天剛收到真鐸話收呀女, 現要在真鐸及聖文德揀一間.  你小朋友在真鐸讀得開心嗎, 老師有無愛心呀, 你覺得佢地的程度如何呀, 可否 share 你的 comments 呀.

Thanks a lot.

原帖由 Msmei 於 09-7-7 20:47 發表

計分通常有哥哥姐姐在讀,都會有機會入,學校好不好見人見智,我覺得一般,收費都是冷氣費,影印費,課外活動費之類.

作者: cwaisum    時間: 09-7-12 17:09

個人認為真鐸很好, 相信是一間很好的學校。

原帖由 wega 於 09-7-10 09:53 發表
Hi Msmei,

你介唔介意講多一點你對真鐸的意見呀, 因今天剛收到真鐸話收呀女, 現要在真鐸及聖文德揀一間.  你小朋友在真鐸讀得開心嗎, 老師有無愛心呀, 你覺得佢地的程度如何呀, 可否 share 你的 comments 呀.

Than ...

作者: Msmei    時間: 09-7-12 22:06

Hi Msmei,

Than ...

Hi Wega,
照我個仔所講及我自己的感覺,一些老師有愛心,一些沒有,老師程度不差,但某主任的態度就不太好了,大部份小朋友也怕她的,我也不喜歡她,不過這校舍大是一個優點,小朋友活動空間多,小息時覺得開心,不過功課也不少,都幾忘.至於考試前,老師都會在課堂時和同學温習的,如成績不差的同學家長都不用太擔心.唯一不喜歡的是這校的課外活動已校隊形式選學生參加,所以想參加的都可能沒份的.
作者: connielam    時間: 09-7-23 13:34

Hi Msmei,

Than ...

Wega,
Hi, my daughter will study in P1 in Chun Tok School on Sept.
I understand from a parent of 聖文德 that this school is not as good as before and there are many homework and test in this school.  She led her younger daughter to study in TWZ Catholic School instead of 聖文德.  If I were you, I will choose Chun Tok.

I understand from some parents of Chun Tok that their children (p3-4) study happily in this school.

Have you brought school uniform from Chun Tok?
作者: wega    時間: 09-7-23 14:03

Hi connielam, Msmei & cwaisum,

多謝你地的意見.  其實我自已都好鍾意真鐸, 我覺得校長係好有心攪好間學校, 同埋真鐸都好多人想入, 難得有位都放棄真係好可惜, 但我呀女唔係好鍾意, 佢好堅持話要讀聖文德, so 最後我都放棄左真鐸.

Anyway, 多謝你地的回覆.

原帖由 connielam 於 09-7-23 13:34 發表

Wega,
Hi, my daughter will study in P1 in Chun Tok School on Sept.
I understand from a parent of 聖文德 that this school is not as good as before and there are many homework and test in this school. ...

作者: connielam    時間: 09-8-3 14:14

原帖由 wega 於 09-7-23 14:03 發表
Hi connielam, Msmei & cwaisum,

多謝你地的意見.  其實我自已都好鍾意真鐸, 我覺得校長係好有心攪好間學校, 同埋真鐸都好多人想入, 難得有位都放棄真係好可惜, 但我呀女唔係好鍾意, 佢好堅持話要讀聖文德, so 最後 ...

wega,
可惜都沒法啦!不過最緊要都係小朋友開心上學姐.好奇想知你囡囡點解一定要讀聖文德?
作者: wega    時間: 09-8-3 14:44

Hi connielam,

其實係K2時, 我帶過亞女去真鐸的 open day, 參觀完, 亞女已經話唔鍾意, 佢話唔鍾意D老師, 可能佢間kinder D老師係出名有愛心啦, 相比之下真鐸D老師可能嚴肅D, 佢就話唔鍾意, 但我自已就好鍾意.  

到叩門 interview完後, 佢就更肯定話鍾意聖文德D老師多D, 佢話佢地好人D喎.

亞女好少會咁堅持一樣野的, 可能佢同聖文德有緣D啦, 希望佢會讀得開心啦.

原帖由 connielam 於 09-8-3 14:14 發表

wega,
可惜都沒法啦!不過最緊要都係小朋友開心上學姐.好奇想知你囡囡點解一定要讀聖文德?

作者: connielam    時間: 09-8-4 13:49

原帖由 wega 於 09-8-3 14:44 發表
Hi connielam,

其實係K2時, 我帶過亞女去真鐸的 open day, 參觀完, 亞女已經話唔鍾意, 佢話唔鍾意D老師, 可能佢間kinder D老師係出名有愛心啦, 相比之下真鐸D老師可能嚴肅D, 佢就話唔鍾意, 但我自已就好鍾意.  

到 ...

wega,
既然你囡囡甘喜歡聖文德的老師,相信她會比較投入及先入為主的喜歡此校,相信她會讀得開心.可能真是人夾人緣啦.
作者: loveyouy2k    時間: 10-9-2 12:37

原帖由 Msmei 於 09-7-12 22:06 發表

Hi Wega,
照我個仔所講及我自己的感覺,一些老師有愛心,一些沒有,老師程度不差,但某主任的態度就不太好了,大部份小朋友也怕她的,我也不喜歡她,不過這校舍大是一個優點,小朋友活動空間多,小息時覺得開心,不過功課也 ...

潘主任嗎?!
我試過有事跟他聊過兩三次... 真的差點想破口罵她!
作者: connielam    時間: 10-9-8 13:58

原帖由 loveyouy2k 於 10-9-2 12:37 發表

潘主任嗎?!

請問是什麼原因?你是真鐸家長嗎?
作者: mamakaren    時間: 10-9-9 11:26     標題: 不太明白分流教學?

學生需要一天都去不同班房嗎? 我聽過有家長話如果要用人地課室,人地又未出來,外面個學生等得好苦
作者: Kammy    時間: 10-9-10 01:22

我都唔鐘意潘主任!唔明點解校長話要重金禮聘佢番嚟???

原帖由 loveyouy2k 於 10-9-2 12:37 發表

潘主任嗎?!

作者: cwaisum    時間: 10-9-12 22:29

我未與潘主任接觸充過,不知她是否很惡?不過,我相信每一個老師都是想孩子好,而且學生有老師「管」下,也是好的。突然想起早前一套日本電視劇,不記得叫甚麼(女王教室?),只知道當中的老師經常穿著黑衣,對學生凶巴巴的,學生很害怕她,但原來這位老師用她獨特的「教學手法」,讓學生自行解決困難,找到自己的理想與方向。

原帖由 Kammy 於 10-9-10 01:22 發表
我都唔鐘意潘主任!唔明點解校長話要重金禮聘佢番嚟???

作者: connielam    時間: 10-9-13 14:05

原帖由 cwaisum 於 10-9-12 22:29 發表
我未與潘主任接觸充過,不知她是否很惡?不過,我相信每一個老師都是想孩子好,而且學生有老師「管」下,也是好的。突然想起早前一套日本電視劇,不記得叫甚麼(女王教室?),只知道當中的老師經常穿著黑衣,對學生凶巴巴的,學生很害怕她 ...

我接觸潘主任時,很多時都是因囡囡犯了校規,如在功輔時而又不是小息時在操場內跑來跑去...我覺得小朋友不乖時,她教導小孩的語氣堅定及嚴d,又不算很惡,但小朋友又怕她,但學校都要有一d嚴的老師坐陣.

我知道如果家長能做到"恩威"型,就perfect了,對小朋友有充份的愛,又要小孩子又要遵守規則.我囡囡都話我惡的時候都很可怕,但我又可以同囡囡玩到很癲.到子女青少年時,若做到yik師yik友的關係,就相當perfect了.
作者: connielam    時間: 10-9-13 14:18

原帖由 mamakaren 於 10-9-9 11:26 發表
學生需要一天都去不同班房嗎? 我聽過有家長話如果要用人地課室,人地又未出來,外面個學生等得好苦

小二開始中英數會分流.除了真鐸外,我知道有在他區一d不錯的小學,都有推行分流教學.

我自己就很喜歡分流教學,因為每一個小朋友的發展都不同,好像囡囡有一個同學中文在基礎班(4號班),但英文在1號班,甘他的英文進度可以快d,又可打好中文的基礎.
作者: littlebutbut    時間: 10-9-19 16:33

作者: fanny918    時間: 10-9-25 21:57

15分是否機會很微,我是43網的,敲門是否20分的會優先
作者: cwaisum    時間: 10-9-26 22:45

2009年我女兒有20分也不入, 15分恐怕很微了。但這一兩年增加了政府學位, 機會又可能大些。
不過此學校很重視「誠意」, 如果自行及統一派位也揀她第一, 叩門的機會大很多。

祝好運。

原帖由 fanny918 於 10-9-25 21:57 發表
15分是否機會很微,我是43網的,敲門是否20分的會優先

作者: connielam    時間: 10-10-11 14:04

原帖由 littlebutbut 於 10-9-19 16:33 發表
其實分流教學的重點係什麼??
是否將學生分為不同的程度,而老師按程度再教授

分流教學的重點是因才施教.小二開始按成績編信,望,愛班,又因應小朋友中英數的差異分流為4組(增潤一組,增潤二組,中組及基礎組).中文科來說,小二愛用普通話教中文,沒有分流,只有信班及望班會分流.小二小三用普通話教中文,小四開始都是全部用廣東話教學.

如有同學仔中文在基礎組,英文在增潤一組,數學在中組,但若他之後中文有很大的進步,他的中文可能升上中組,有d例子,甚至慢慢升至增潤一組添.
作者: loveyouy2k    時間: 11-4-29 01:45

原帖由 connielam 於 10-9-8 13:58 發表

請問是什麼原因?你是真鐸家長嗎?

嗯,不好意思,很久都沒來,沒有回覆你,

試過在結業禮後的展覽,看教授拍的相片時碰見潘主任,

他問小女我是誰,小女說我是她爸爸,然後當然問好打招呼,

這個潘主任說哦,"怎樣從來沒見過你呢..." 而且跟別人說話眼睛居然不是看著對方.. 極沒有禮貌

我說小1到小3每天都幾乎是我接小女放學的...

然後幾次的碰面都是沒禮貌的表情,語氣... 這個潘主任真的是當女王教師當上身了...

最後1次是詢問他沒有被選入托管的事...
真的回想起潘主任的嘴臉和態度/....
我只可以說她是一個本身自身修養有問題的人。

本人與潘主任的幾次接觸都是"踫面", 就最後1次是主動找她詢問事情。
從來不是因小女有問題而"見面"...

還記得小女小1是潘主任教常識....
那常識功課改錯不只10次以上... [全部剔剔剔就算]
跟班主任反映..班主任只能幫潘主任辯稱她工作忙...難免有錯...這個已經跟潘主任個人說出來的"嚴謹"完全反過來..

如果小女自行做的功課他有錯我是會讓她照交,讓老師知道個別學生對課題的瞭解到底有多少。"小1第1次考試後跟班主任溝通後老師建議的,記得剛升小1時,每天在學校功輔班做完的功課,回家後發現錯漏百出,就跟小女幾乎重做一次,她既辛苦又對學習害怕...

總括只能說句,嚴肅可以但 待人的態度和禮貌,可以說是嚴重不合格的一個"老師"。

現在已經對跟學校溝通沒有了寄望和信心。
不過話說回來還有很多好老師的,小女學習得很愉快,
有課外活動,表演時,那些社工姑娘,老師全都是很友好,愛心,細心照顧學生和家長。
而每次跟程主任,杜主任..羅校長踫面也會互相示好微笑,說話也不會像潘主任這個女王一般的態度...
作者: CPLau129    時間: 11-5-1 14:59

小兒在真鐸讀小三,但就覺得功課唔多,但係網上又見好多mami話功課多?
其實我都唔知真鐸深唔深,好似阿仔小三下學期才學past tense,但其他學校小二就教.
作者: connielam    時間: 11-5-4 14:04

哦,原來你都是真鐸的家長.你講起潘主任的問題,我又不太覺.可能因為她沒有教過我的囡.
雖然你不太滿意潘主任的態度,但真鐸整體的老師都不錯,可不要一支竹(潘主任)打沉整船人(真鐸)...你覺得呢?

原帖由 loveyouy2k 於 11-4-29 01:45 發表

嗯,不好意思,很久都沒來,沒有回覆你,

試過在結業禮後的展覽,看教授拍的相片時碰見潘主任,

他問小女我是誰,小女說我是她爸爸,然後當然問好打招呼,

這個潘主任說哦,"怎樣從來沒見過你呢..." 而且跟別人說話眼睛居然 ...

作者: connielam    時間: 11-5-4 14:15

原帖由 CPLau129 於 11-5-1 14:59 發表
小兒在真鐸讀小三,但就覺得功課唔多,但係網上又見好多mami話功課多?
其實我都唔知真鐸深唔深,好似阿仔小三下學期才學past tense,但其他學校小二就教.

以我所知,功課量是每班不同,教學進度都不同.愛班進度較快,功課較少(約4樣,有時6樣),其他班功課量一般(約6樣),基礎班好像有6-8樣.

聽說課程小一二是淺,小三開始深.相比其他學校,可能是中等,如慈天小一已教成語,囡囡小二都未教.
作者: Msmei    時間: 11-6-6 11:34

真鐸有D老師真係好有心去教小朋友,但有D真係好有問題,係對家長的態度,如家長不滿,向老師投訴,會被某個主任針對,連招呼都不打,這是我和幾個家長的感受.
作者: Kammy    時間: 11-6-15 14:06     標題: 回復 56# Msmei 的帖子

除了潘主任,還有其他老師有問題嗎?

我阿仔鐘意全學校所有老師!!! (教過佢嘅!)
作者: Msmei    時間: 11-6-18 18:11

我個仔話由5年級開始所有同學都唔鍾意程主任,話佢成日逼同學去練習跳舞,成日要出外表演. 還記得有一個家長有2位小朋友入讀,哥哥被選中唱日文歌,而且經常要外出表演十分辛苦,家長也辛苦因為要帶埋弟弟一起去,但弟弟什麼活動都沒有被選中,令弟弟不開心,那位家長向校方提出可不可以讓哥哥退出,但校方不接受,最終,2兄弟都轉校了.

原帖由 Kammy 於 11-6-15 14:06 發表
除了潘主任,還有其他老師有問題嗎?

我阿仔鐘意全學校所有老師!!! (教過佢嘅!)

作者: Kammy    時間: 11-6-21 16:18

Oh~!  So sad!

可能太急進了!

作者: kittylaw    時間: 11-6-23 20:07     標題: 如題

讀落你地就知校內本身十分多問題架~
好多好老帥教得好地地唔係走就冇心機教,所以是一間冇留戀價值的學校,,今個7月謝師宴我個仔好決絕同李月微講:唔到一定唔會到
讀左6年全校有40位老師,只識12位,其中得3位教左佢6年,有28位老師唔識,所以唔去~
作者: Msmei    時間: 11-6-25 17:52

校長只顧門面功夫, 特別在小一時好似好有愛心,經常講關愛文化.到小三開始就變,好多老師教1,2年就走. 佢地最鐘意人讚,如果投訢的話,見到面都當見唔到,避開你.招呼都無.
作者: connielam    時間: 11-6-27 13:48

原帖由 Msmei 於 11-6-25 17:52 發表
校長只顧門面功夫, 特別在小一時好似好有愛心,經常講關愛文化.到小三開始就變,好多老師教1,2年就走. 佢地最鐘意人讚,如果投訢的話,見到面都當見唔到,避開你.招呼都無. ...

我暫時又不太覺得,可能因為我囡囡不需要出外表演.
作者: CPLau129    時間: 11-6-27 17:53

原帖由 Msmei 於 11-6-25 17:52 發表
校長只顧門面功夫, 特別在小一時好似好有愛心,經常講關愛文化.到小三開始就變,好多老師教1,2年就走. 佢地最鐘意人讚,如果投訢的話,見到面都當見唔到,避開你.招呼都無. ...

係另外嘅post,你的小朋友派咗去何蔭棠, 咁都幾好吖,学校老師應該有用心教導, 但点解你好似唔中意真鐸??
作者: kittylaw    時間: 11-6-27 18:57     標題: 如題

原帖由 Msmei 於 11-6-18 18:11 發表
我個仔話由5年級開始所有同學都唔鍾意程主任,話佢成日逼同學去練習跳舞,成日要出外表演. 還記得有一個家長有2位小朋友入讀,哥哥被選中唱日文歌,而且經常要外出表演十分辛苦,家長也辛苦因為要帶埋弟弟一起去,但弟弟什 ...

我個仔由一年級已經增死佢,由四年級開始增死朱美華同
張愛珠,,佢地而家要彩排畢業禮,,個仔話D表演起低能及
超麻煩,程主任要佢E起D牙笑住唱歌,E起D牙又點樣唱呢?
作者: bilibala_biliba    時間: 11-6-28 15:54

不過是聽說走了許多好老師
好的老師都不留在真鐸了
年年走咁多個人

我個囡的中文老師上年都走左
我個囡囡仲好唔捨得佢
作者: Msmei    時間: 11-7-4 11:37     標題: 回復 3# CPLau129 的帖子

老師在5,6年級開始不停吹谷做工作紙, 同學仔叫哂救命! 好辛苦的. 同時,班主任何美群老師亦很有心, 真的好用心去幫小朋友在學業及操行分上用了很多方法去幫小朋友, 所以才有好成績. 不是每個老師都有心.
作者: jmdd    時間: 11-7-7 12:51

Hi, 諸位真铎學生家長, 您們好! 我仔仔今年會入讀小一, 希望學校能越辦越好!

msmei, 先祝賀你ge小朋友派咗去何蔭棠!想問一下班主任何美群老師是否仍留在真铎?是教邊科邊個年級?
作者: jmdd    時間: 11-7-7 14:57

請問msmei, 今年真铎的小六生總共有幾多啊? 上一届的小六生總數有幾多又知不知道啊? 謝謝!
作者: Kammy    時間: 11-7-14 13:57

Hello! jmdd, 我阿仔今年上小五,阿女今年上小一.

今年派位OK喎! 91%頭3志願.
作者: jmdd    時間: 11-7-18 16:07     標題: Nice to meet you!

總算遇見一個同學仔了. 以後多多交流下啦. 不知有沒其他今年讀真铎小一的同學家長啊?
作者: samanthat38    時間: 11-7-19 15:34     標題: 回復 70# jmdd 的帖子

Hi,

小兒coming 9月小一,請各位多多指教.

另請問各位為何最初會選此校,你欣賞學校哪一方面??

以後多多交流
作者: jmdd    時間: 11-7-22 16:30     標題: Nice to meet you!

原帖由 samanthat38 於 11-7-19 15:34 發表
Hi,

小兒coming 9月小一,請各位多多指教.

另請問各位為何最初會選此校,你欣賞學校哪一方面??

以後多多交流

samanthat, 你好阿! 小兒也是9月入小一!
欣賞學校哪一方面:
1: 開放日學生才藝表演以及英文口語環節是主要因素.
2. 黎校長和程主任的口才和理念.
3. 校園夠大.

現在我則想著重了解教師隊伍的穩定性和執行力.
我對學校的期望很實際: 升中成績每年都進步一點. 2009~2011第一届band 1/band 2是33/33, 希望今年的band1/band2數目要好過舊年!

請問各位家長有沒有今年的band1/band2數據分享一下?
我最大的希望就是等小兒升中時能有40~45%的band1率就perfect啦!
作者: samanthat38    時間: 11-7-22 17:45

原帖由 jmdd 於 11-7-22 16:30 發表

samanthat, 你好阿! 小兒也是9月入小一!
欣賞學校哪一方面:
1: 開放日學生才藝表演以及英文口語環節是主要因素.
2. 黎校長和程主任的口才和理念.
3. 校園夠大.

現在我則想著重了解教師隊伍的穩定性和執行力.
我對 ...

Nice to meet you!!

你真細心和很有"遠"見.
I buy : 資源豐富,有愛心(見仁見智, I beleive it should be ok for feeling.),基督教和分流教學.

你是否基督徒??那間幼稚園,住慈山?有否join 之前的優才班?在職mami?

Please keep contact.
我是電腦白痴,不懂玩新BK 加新友的玩意.請見諒.
多多指教.
作者: jmdd    時間: 11-7-23 11:48

原帖由 samanthat38 於 11-7-22 17:45 發表

Nice to meet you!!

你真細心和很有"遠"見.
I buy : 資源豐富,有愛心(見仁見智, I beleive it should be ok for feeling.),基督教和分流教學.

你是否基督徒??那間幼稚園,住慈山?有否join 之前的優才班?在職mami? ...

報歉, 我是在職daddy . 我是基督徒, 不過是落在荊棘裹的種子.

"有愛心"應該是所有小學的最基本要求. 真铎會否做的較好應該由舊生家長俾意見. 唔知kammy和waterfall兩位mami或者其他家長可不可以俾d意見? 謝謝啦!

唔知samanthat所說的資源豐富是指什麼資源? 由於沒有龐大的舊生網絡, 所以我覺的應該也只是一般.

基督教和分流教學也是我的考慮因素, 但比較次要. 我不介意小兒做白老鼠, 不過真誠希望真铎可以真正實施到說出來的理念, 每年都有進步!

不過, 真铎的網頁真的做得不夠好, 也沒有經常的消息更新. 請問其他家長, 你們覺的學校的內聯網做得如何啊?
作者: connielam    時間: 11-7-25 13:59     標題: 回復 1# jmdd 的帖子

hi,我都承認website不太update,見其他小學post很多學生的成就,作品etc.不過都有好處,學生的私穩可以得到保護.

至於內聯網會較update,有每天功課list,通告,內聯電郵等,也會在講座後把powerpoint放在內聯網.
作者: jmdd    時間: 11-7-25 17:28     標題: Thanks!

原帖由 connielam 於 11-7-25 13:59 發表
hi,我都承認website不太update,見其他小學post很多學生的成就,作品etc.不過都有好處,學生的私穩可以得到保護.

至於內聯網會較update,有每天功課list,通告,內聯電郵等,也會在講座後把powerpoint放在內聯網. ...

多謝分享!

唔知其他家長有沒有其他意見可以分享下呢?
作者: CPLau129    時間: 11-7-27 21:01

係呀,個website 資料好舊,好似班級編制重係show 08-09年,2年冇update.  如果可以有升中結果就好啦.
作者: jmdd    時間: 11-7-28 10:09

原帖由 CPLau129 於 11-7-27 21:01 發表
係呀,個website 資料好舊,好似班級編制重係show 08-09年,2年冇update.  如果可以有升中結果就好啦.

講實話, 個WEBSITE的資料讓我先前聽講座的良好印象打了折扣.
等我ge仔9月份開始返學時, 我就可以慢慢品味真铎呢杯茶了.
作者: connielam    時間: 11-7-29 13:11

原帖由 jmdd 於 11-7-28 10:09 發表

講實話, 個WEBSITE的資料讓我先前聽講座的良好印象打了折扣.
等我ge仔9月份開始返學時, 我就可以慢慢品味真铎呢杯茶了.

到現時為止,囡囡都是愉快學習,我都仲喜歡真铎呢杯茶.
作者: connielam    時間: 11-7-29 13:13

同意,係就好了!
作者: connielam    時間: 11-7-29 13:14

原帖由 CPLau129 於 11-7-27 21:01 發表

同意,係就好了!
作者: samanthat38    時間: 11-7-29 14:36

原帖由 jmdd 於 11-7-23 11:48 發表
Hi,
Sorry for late to reply due to I am so busy in these days.

報歉, 我是在職daddy . 我是基督徒, 不過是落在荊棘裹的種子.  --->幸會幸會,罕見的爸爸在此角落留下足跡!! 值得加獎.你的小朋友真幸福!!

"有愛心"應該是所有小學的最基本要求. 真铎會否做的較好應該由舊生家長俾意見. 唔知kammy和waterfall兩位mami或者其他家長可不可以俾d意見?  ...

---> 愛心此方面有待我們和小朋友親身體驗, Coming soon........

多資源 -----> 多社工此校三個 (一般學只得一個or 幾間share 一個),地方大.小班,老師與學生比例高和 share 了部份中學的資料.因小兒並不是精靈聰明的小孩,所以資料與愛心是我較為欣賞和關心部份.
作者: jmdd    時間: 11-7-30 12:44

原帖由 connielam 於 11-7-29 13:11 發表

到現時為止,囡囡都是愉快學習,我都仲喜歡真铎呢杯茶.

多謝你的回復! 我都期盼能如此!
作者: jmdd    時間: 11-7-30 12:51     標題: 多謝分享!

原帖由 samanthat38 於 11-7-29 14:36 發表

---> 愛心此方面有待我們和小朋友親身體驗, Coming soon........

多資源 -----> 多社工此校三個 (一般學只得一個or 幾間share 一個),地方大.小班,老師與學生比例高和 share 了部份中學的資料.因小兒並不是精靈聰 ...

多謝你的分享! 這方面我真係未諗過, 又多佐一個角度來看真铎.
作者: Nam-BaBa    時間: 11-9-29 19:04

作者: jmdd    時間: 11-9-30 13:21     標題: 回復 1# Nam-BaBa 的帖子

是有些奇怪. 可能是編制一直如此, 也有可能是仍有少數聽障學生需要協助.

不過, 我個人對此并不介意, 甚至覺得是學校的一個優點.

nam-baba, 你自行最終揀佐邊個學校啊?
作者: connielam    時間: 11-10-3 13:57     標題: 回復 2# Nam-BaBa 的帖子

有多幾個社工仲好.
作者: 大傻蛋    時間: 11-10-20 11:59

請問有無小朋友今年係讀四年級可以分享下.如果中文科係增潤二組的..有事想請教
囝囝昨天剛派左中文小測,得26/58,35/58才合格,他說最高分才39/58,大半班唔合格..想知是這份券是否很深..我自己就偏向覺得中文科老師教法有問題..因為這是4年以來第一次唔合格..所以比較重視..希望找到方法幫囝囝..希望有人可以分享..謝謝!
作者: connielam    時間: 11-10-25 13:31

原帖由 大傻蛋 於 11-10-20 11:59 發表
請問有無小朋友今年係讀四年級可以分享下.如果中文科係增潤二組的..有事想請教
囝囝昨天剛派左中文小測,得26/58,35/58才合格,他說最高分才39/58,大半班唔合格..想知是這份券是否很深..我自己就偏向覺得中文科老師教 ...

老師的教法是有影響,但小朋友語文基礎都很重要,單靠老師/練習的幫助不大,只是治標.要治本的,就要打好語言基礎,不外乎都是靠閱讀,平而實.最好每晚用15分鐘親子閱讀,是會辛苦d,但日子有功,開始會見收成.
作者: 大傻蛋    時間: 11-10-27 11:56

謝謝回覆及分享..會努力嘗試..thx!
作者: connielam    時間: 11-11-1 13:37

Add Oil! Even my English standard improving little by little by reading story books with my daughter regularly!
作者: jmdd    時間: 11-11-2 13:20

關於英文閱讀, 請問平時看些什麼書啊?
作者: connielam    時間: 11-11-10 14:05

原帖由 jmdd 於 11-11-2 13:20 發表
關於英文閱讀, 請問平時看些什麼書啊?

oxford reading tree, lady bird, scholatics, tick-tock series (忘記出版社), longman 的系列都不錯,不過最緊要囡囡喜歡那本書,同按小朋友的程度選擇.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5