教育王國

標題: 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) [打印本頁]

作者: khmama    時間: 09-4-26 13:43     標題: 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載)

新既試算表已經完成, 如果家長已有2008派位試算表, 為避免等待, 可根據下面資料自行更改而不須重送.
校網考生人數派位學額直屬/附屬英中學額非保留band 1英中學額
中西區2,130 1,363 458 314
灣仔2,634 1,637 604 293
南區1,893 1,045 28 122
東區4,057 2,635 71 616
油尖旺3,497 2,048 193 598
九龍城5,419 3,496 766 824
深水土步4,089 2,372 194 539
黃大仙4,591 2,400 121 491
觀塘5,287 3,209 20 656
葵青4,326 3,086 31 620
荃灣2,921 1,582 16 323
沙田5,392 3,099 124 1,030
元朗6,881 4,008 104 544
屯門4,871 3,295 169 541
西貢3,439 1,774 0 125
北區3,389 2,048 0 337
大埔2,574 1,813 0 554
離島1,518 498 0 13

作者: mickpa    時間: 09-4-26 14:07

Dear Khmama

辛苦哂!
作者: khmama    時間: 09-4-26 14:08     標題: 各區成功率#1

如果仍然假設自行階段後離場學生裏面有30%係band1生, 各區band1生成功抽入英中既比率如下:
校網競爭非保留學額band 1學生人數非保留band 1英中學額競爭比率 ()成功機會 (%)
中西區159 314 0.51 197.11
灣仔156 293 0.53 187.70
南區349 122 2.86 35.00
東區855 616 1.39 72.07
油尖旺577 598 0.96 103.72
九龍城693 824 0.84 118.86
深水土步712 539 1.32 75.69
黃大仙788 491 1.61 62.28
觀塘1,119 656 1.71 58.63
葵青1,039 620 1.68 59.67
荃灣556 323 1.72 58.10
沙田985 1,030 0.96 104.52
元朗1,328 544 2.44 40.97
屯門982 541 1.81 55.10
西貢647 125 5.17 19.32
北區727 337 2.16 46.33
大埔630 554 1.14 87.98
離島200 13 15.38 6.50

作者: khmama    時間: 09-4-26 14:12     標題: 各區成功率#2

如果仍然假設自行階段後離場學生裏面有25%係band1生, 各區band1生成功抽入英中既比率如下:
校網競爭非保留學額band 1學生人數非保留band 1英中學額競爭比率 ()成功機會 (%)
中西區198 314 0.63 158.87
灣仔206 293 0.70 142.27
南區391 122 3.20 31.20
東區926 616 1.50 66.53
油尖旺649 598 1.09 92.14
九龍城789 824 0.96 104.39
深水土步798 539 1.48 67.55
黃大仙898 491 1.83 54.68
觀塘1,223 656 1.86 53.65
葵青1,101 620 1.78 56.31
荃灣623 323 1.93 51.85
沙田1,100 1,030 1.07 93.63
元朗1,471 544 2.70 36.97
屯門1,061 541 1.96 51.01
西貢730 125 5.84 17.12
北區794 337 2.36 42.42
大埔668 554 1.21 82.97
離島251 13 19.31 5.18

作者: khmama    時間: 09-4-26 14:13     標題: 各區成功率#3

如果仍然假設自行階段後離場學生裏面有20%係band1生, 各區band1生成功抽入英中既比率如下:
中西區236 314 0.75 133.05
灣仔256 293 0.87 114.54
南區433 122 3.55 28.15
東區997 616 1.62 61.79
油尖旺721 598 1.21 82.89
九龍城886 824 1.07 93.05
深水土步884 539 1.64 60.99
黃大仙1,007 491 2.05 48.74
觀塘1,327 656 2.02 49.44
葵青1,163 620 1.88 53.31
荃灣690 323 2.14 46.82
沙田1,215 1,030 1.18 84.79
元朗1,615 544 2.97 33.68
屯門1,139 541 2.11 47.48
西貢813 125 6.51 15.37
北區861 337 2.56 39.12
大埔706 554 1.27 78.49
離島302 13 23.23 4.30

作者: Caty    時間: 09-4-26 19:56     標題: 回覆 # 的文章

Hi Khmama,

Can you give anaylsis of Kowloon City?
My daughter is in band 1.
My first choice is Maryknoll.
Can you advise the rest 29 choices?
My email is [email protected]
I need to hand in the form tomorrow.
Many thanks.
作者: khmama    時間: 09-4-26 23:51

原帖由 Caty 於 09-4-26 19:56 發表
Hi Khmama,

Can you give anaylsis of Kowloon City?
My daughter is in band 1.
My first choice is Maryknoll.
Can you advise the rest 29 choices?
My email is [email protected]
I need to hand in the form t ...

九龍城有26間band1英中, 除咗最top幾間, 你將所有band1英中填晒啦. 最後用培道包底.
作者: marius    時間: 09-4-27 00:03

其實全港重有約近千個甲部英中位,點都有D band 1 生甲部先行上岸。故各區的band 1 統一抽獎人數應該較上述所列少約幾個%。不過甲部不分區,邊個區減得多D,就要睇運氣喇! 對嗎?
作者: yeegi    時間: 09-4-28 15:45

Khmama,

Pls check PM / yeegi
作者: eist212    時間: 09-4-29 19:59

原帖由 khmama 於 09-4-26 23:51 發表

九龍城有26間band1英中, 除咗最top幾間, 你將所有band1英中填晒啦. 最後用培道包底.

Dear Khmama,

你說過Kowloon City Band 1有超過100%入英中,咁No.排得後,都得嗎?Thank you!
作者: khmama    時間: 09-4-29 22:44

原帖由 eist212 於 09-4-29 19:59 發表

你說過Kowloon City Band 1有超過100%入英中,咁No.排得後,都得嗎?Thank you!

當然可以.
作者: ncmami    時間: 09-4-29 22:51

請問深水埗Band 1 尾 Band 2 頭 ,填表如下得嗎?
乙部:
第一二志願: 填本區英中 (第一志願在自行時有得面試)
第三志願: 何文田官立 (他區 23個位)
第四志願 : 協同
第五志願 : 佛教大雄

不知協同&佛教大雄那間好一點?我巳幾晚睡不好因老師說Band 1 尾 又可能Band 2 頭,灰色地帶很困惱,若是Band 2 為何自行時那間英中又有得面試(是挑選出來面試的)? 我應否博一博?  請幫幫我, 教我怎樣填好嗎?...Thank you 萬分感激
作者: rachaeltam    時間: 09-4-29 23:42

Dear khmama,

Please check PM.  Many thanks.

Rachael
作者: 狄麗絲    時間: 09-4-30 14:46

Dear Khmama

Can u help to analysis 中西區 band 2 boy好難填,又計唔到數。請幫我分析一下. Many thanks.
作者: khmama    時間: 09-4-30 22:10

原帖由 狄麗絲 於 09-4-30 14:46 發表
Dear Khmama

Can u help to analysis 中西區 band 2 boy好難填,又計唔到數。請幫我分析一下. Many thanks.

終於可以坐定定答下問題, 我都真係要同大家講聲對唔住, 實在太忙, 只可以選擇性答得幾多得幾多. 雖然唔知依家答仲有冇用.

中西區既派位學額1363個, 假如2/3係band1+band2, 即909個, 當中要扣起458個聯繫位, 剩低451人(band1+band2)爭314個英中位. 如果band1佔200人, 結果會有251個band2生爭114個位, 差不多50%機會. 我建議你選聖類斯第一, 呂明才, 高主教同鄧肇堅不妨照填二三四, 因為中西區既band2學校好唔掂, 如果你真係抽唔到, 叩番第二區既band2學校都得.
作者: khmama    時間: 09-4-30 22:22

原帖由 ncmami 於 09-4-29 22:51 發表

請問深水埗Band 1 尾 Band 2 頭 ,填表如下得嗎?
乙部:
第一二志願: 填本區英中 (第一志願在自行時有得面試)
第三志願: 何文田官立 (他區 23個位)
第四志願 : 協同
第五志願 : 佛教大雄

不知協同&佛教大 ...

邊緣人比較難搞, 我會選兩間較好既他區英中放第一二. 因為如果你係band1, 放他區抽到既機會較大. 如果你真係band2, 搏他區英中都好正路. 咁就進可攻, 退可守.  大雄同協同都係差不多, 放邊間先都冇所謂.
作者: ncmami    時間: 09-5-1 00:36

Really thanks khmama.   第一志願不知可否再放在自行時有得面試的本區英中? 因我在唸如果小兒的成績不是Band 1,何以被選中面試?可能有點自欺欺人,但我真不想錯失機會 。  khmama真不好意思,知你忙於幫各mami 解答,希望賜教..

原帖由 khmama 於 09-4-30 22:22 發表

邊緣人比較難搞, 我會選兩間較好既他區英中放第一二. 因為如果你係band1, 放他區抽到既機會較大. 如果你真係band2, 搏他區英中都好正路. 咁就進可攻, 退可守.  大雄同協同都係差不多, 放邊間先都冇所謂. ...

作者: 狄麗絲    時間: 09-5-1 15:55

Dear Khmama

Many thanks.  Not late. We only be submit on next Monday. Will that be so agressive to put 4 EMI band one in first? How about  金文泰中學 and 培僑中學can I put them on 5th and 6th?

原帖由 khmama 於 09-4-30 22:10 發表

終於可以坐定定答下問題, 我都真係要同大家講聲對唔住, 實在太忙, 只可以選擇性答得幾多得幾多. 雖然唔知依家答仲有冇用.

中西區既派位學額1363個, 假如2/3係band1+band2, 即909個, 當中要扣起458個聯繫位, 剩 ...

作者: rachaeltam    時間: 09-5-1 17:21

說一聲非常感謝.

Rachael
作者: khmama    時間: 09-5-1 18:14

原帖由 ncmami 於 09-5-1 00:36 發表
Really thanks khmama.   第一志願不知可否再放在自行時有得面試的本區英中? 因我在唸如果小兒的成績不是Band 1,何以被選中面試?可能有點自欺欺人,但我真不想錯失機會 。  khmama真不好意思,知你忙於幫各mami 解答, ...

如果間英中唔係見晒所有人, 你就放第一試下, 始終你都唔知banding, 呢個決定最差只係入唔到第一, 第二放番他區仍然有機會. 假如放榜唔滿意, band1尾band2頭既中學都應該去叩, 唔好只叩英中, 因為競爭好大.
作者: khmama    時間: 09-5-1 18:23

原帖由 狄麗絲 於 09-5-1 15:55 發表
Dear Khmama

Many thanks.  Not late. We only be submit on next Monday. Will that be so agressive to put 4 EMI band one in first? How about  金文泰中學 and 培僑中學can I put them on 5th and 6th?

...

男仔冇女仔咁多他區band2位選. 金文泰有聯繫位, 即使聯繫小學band1唔會選佢, 相信band2都會填佢第一, 所以放後面抽到機會較微, 反而文理同培僑都唔錯, 如果你唔想太進取, 可以放呢兩間前o的, 跟住已經要填浸信會呂明才, 陳白沙, 聖伯多祿.
作者: ncmami    時間: 09-5-1 22:42

原帖由 khmama 於 09-5-1 18:14 發表

如果間英中唔係見晒所有人, 你就放第一試下, 始終你都唔知banding, 呢個決定最差只係入唔到第一, 第二放番他區仍然有機會. 假如放榜唔滿意, band1尾band2頭既中學都應該去叩, 唔好只叩英中, 因為競爭好大. ...

謝謝khmama的幫忙!
作者: 狄麗絲    時間: 09-5-3 11:15

Many thanks Khmama

Just want to know 文理 belongs to band 2 or band 3?? I am not familiar of eastern district school, with thanks.

原帖由 khmama 於 09-5-1 18:23 發表

男仔冇女仔咁多他區band2位選. 金文泰有聯繫位, 即使聯繫小學band1唔會選佢, 相信band2都會填佢第一, 所以放後面抽到機會較微, 反而文理同培僑都唔錯, 如果你唔想太進取, 可以放呢兩間前o的, 跟住已經要填浸信會呂 ...

作者: khmama    時間: 09-5-3 13:41

原帖由 狄麗絲 於 09-5-3 11:15 發表
Many thanks Khmama

Just want to know 文理 belongs to band 2 or band 3?? I am not familiar of eastern district school, with thanks.

文理屬band2中至尾, 係中西區既他區學校中, 唔計金文泰, 已經算比較好.  上年會考最好成績四優二良.
作者: hippomum    時間: 09-5-3 14:58

Hi, khmama,

Very urgent,please check email, please
作者: khmama    時間: 09-5-3 15:31

原帖由 hippomum 於 09-5-3 14:58 發表
Hi, khmama,

Very urgent,please check email, please

我已經覆咗email, 收唔收到?
作者: hippomum    時間: 09-5-3 15:55

原帖由 khmama 於 09-5-3 15:31 發表

我已經覆咗email, 收唔收到?

Hi, khmama

已經收到妳的電郵,不過比妳的資料妳收到未?Thanks!
作者: hippomum    時間: 09-5-3 23:15

多謝妳的寶貴資料,萬分之感激.
作者: Connygiwa    時間: 09-5-4 11:28

小女中西區Band 2頭,
甲部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰
乙部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰 3rd choice 鴨真 4th choice 培僑 5th choice 培德

哪個機會大一點?

謝謝!
作者: yeegi    時間: 09-5-4 14:47

Pls check PM.  唔覺遲.  如選擇無錯而又派唔到, 叩門都會以首三志願為目標.

Thanks for your adv. / yeegi

原帖由 yeegi 於 09-4-28 15:45 發表
Khmama,

Pls check PM / yeegi

作者: khmama    時間: 09-5-4 21:11

原帖由 yeegi 於 09-5-4 14:47 發表
Pls check PM.  唔覺遲.  如選擇無錯而又派唔到, 叩門都會以首三志願為目標.

Thanks for your adv. / yeegi

覆咗啦. 祝順利.
作者: khmama    時間: 09-5-4 21:22

原帖由 Connygiwa 於 09-5-4 11:28 發表
小女中西區Band 2頭,
甲部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰
乙部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰 3rd choice 鴨真 4th choice 培僑 5th choice 培德

哪個機會大一點?

謝謝! ...

你係唔係聖嘉勒小學既學生? 如果係先好填聖嘉勒第一. 聖嘉勒同金文泰都有小學既人爭, 反而你試下聖公會呂明才, 高主教同鄧肇堅可能機會仲大. band2頭甲部3個志願唔好留空, 唔係就徙咗可能抽入英中既機會.
作者: yeegi    時間: 09-5-5 13:17

謝謝你的"定心丸", 希望7月7唔洗週圍撲.

Thanks a lot / yeegi

原帖由 khmama 於 09-5-4 21:11 發表

覆咗啦. 祝順利.

作者: wai98    時間: 09-5-5 16:11     標題: Dear Khmama

小女是屯門區的,今年9月升小六,band 1尾,有聯繫中學,應該怎樣選校?是否有試算表參考?請覆e-mail: [email protected] 萬分感謝!
作者: MUMMYSIK    時間: 09-5-5 18:29     標題: 回覆 # 的文章

Hi Khama,

中西區男Band1尾, 第一志願博聖若瑟/英皇/皇仁,以校風和成績如何排第二至六包括聖保羅、聖類斯、高主教、鄧肇堅和呂明才。

聽聞聖保羅校風好過聖類斯,但以成績論這兩間是否接近, 用聖類斯包底是否指排在所有英中的最後?請幫忙!
作者: sandylam199    時間: 09-5-6 08:28

Dear Kamama

Could you please send me the updated excel file.

Thanks

Sandy
([email protected])

原帖由 khmama 於 09-5-4 21:22 發表

你係唔係聖嘉勒小學既學生? 如果係先好填聖嘉勒第一. 聖嘉勒同金文泰都有小學既人爭, 反而你試下聖公會呂明才, 高主教同鄧肇堅可能機會仲大. band2頭甲部3個志願唔好留空, 唔係就徙咗可能抽入英中既機會. ...

作者: Maja-Ng    時間: 09-5-7 11:49

Dear Kamama

我囡囡是北區P.5生, 成績浮沈,上學期初老師話係band 1尾2頭, 考完試就跌得好慘!  四月試就好返d, 但未派成績表, 我更怕她在來緊的第一次呈分又如上學期跌返, 直不知怎麼辦 ?!

可否send派位試算表給我, 並請指教如何計來年的派位試算表 !!    十分謝謝 !!

Email : [email protected]
作者: 2monsters    時間: 09-5-7 12:56

Dear Kamama,

My son is in P5 and we live in Homantin.  Please kindly send the Excel file to my email addresse - [email protected].

Thanks a lot for your assistance
作者: khmama    時間: 09-5-22 23:18

原帖由 Maja-Ng 於 09-5-7 11:49 發表
Dear Kamama

我囡囡是北區P.5生, 成績浮沈,上學期初老師話係band 1尾2頭, 考完試就跌得好慘!  四月試就好返d, 但未派成績表, 我更怕她在來緊的第一次呈分又如上學期跌返, 直不知怎麼辦 ?!

可否send派位試算表給 ...

唔好咁担心, 好好地利用呢個暑假, 睇定出年既課程. 尤其是數學科, 比重係9, 一張卷定輸贏, 唔似中英文o的分咁難攞.預先學定, 上堂易明o的.
作者: khmama    時間: 09-5-23 23:36     標題: 回覆 34# wai98 的文章

屯門區大部分英中都有聯繫小學, 假如呢o的聯繫小學有1/3係band1而又選自己既中學, 而多過1間聯繫英中就再平均計算, 咁每間中學既競爭如下 (註:假設自行已成功既學生數目係1/3以外, 如果唔係, 下面競爭聯繫位既數目會相對減少, 競爭非保留位既數目相對增加):
梁銶琚: 193人爭31個聯繫位
南屯: 20人爭31個聯繫位
屯官: 20人爭31個聯繫位
鄉議局: 20人爭14個聯繫位
李兆忠: 148人爭31個聯繫位
董玉娣: 148人爭31個聯繫位

淨係聯繫小學都已經有大約550-600人填呢o的中學, 估計剩低大約500個band1生冇聯繫中學, 當中如果有30%選梁銶琚, 20%選李兆忠, 20%選董玉娣, 20%選陳瑞芝, 10%選南屯. 各間學校既競爭就會如下:
梁銶琚: 162+150 = 312人爭73個非保留位
南屯: 50人爭73個非保留位
屯官: 少數人爭73個非保留位
鄉議局: 少數人爭3個非保留位
李兆忠: 117+100 = 217人爭73個非保留位
董玉娣: 117+100 = 217人爭73個非保留位
陳瑞芝: 100人爭98個非保留位
劉金龍: 少數人爭75個非保留位

第一志願抽完, 梁銶琚、李兆忠、董玉娣、鄉議局都應該冇位, 陳瑞芝同南屯可能有少量位剩, 而屯官同劉金龍就大把位. 所以第二志願可以搏多一間英中. 南屯太多人選, 要穩陣就選屯官或劉金龍(女校). 不過呢o的英中質素可能差過田家炳同譚伯羽呢o的band1中中. 究竟搏陳瑞芝/南屯, 定是屯官/劉金龍, 定是田家炳/譚伯羽, 就自己去考慮勒.

如果你間中學係較好既英中, 都可以搏下第一志願, 如果唔想搏, 不妨考慮陳瑞芝同南屯, 競爭冇咁大.

作者: khmama    時間: 09-5-24 13:01

原帖由 MUMMYSIK 於 09-5-5 18:29 發表
Hi Khama,

中西區男Band1尾, 第一志願博聖若瑟/英皇/皇仁,以校風和成績如何排第二至六包括聖保羅、聖類斯、高主教、鄧肇堅和呂明才。

聽聞聖保羅校風好過聖類斯,但以成績論這兩間是否接近, 用聖類斯包底是否指排在 ...

如果以成績去排, 應該係高主教, 鄧肇堅, 聖類斯, 呂明才. 聖保羅就冇資料, 如果睇入大學比例就較聖類斯略差. 但係呢個數字唔作得準去決定中學既成績, 因為會考叻既學生可能去咗第二度讀中六.

包底既意思係填晒你想入既所有英中, 然後先填聖類斯.
作者: ekoo    時間: 09-5-26 16:06

khmama,

PM U. PLS CHECK. TKS.
作者: stellayychan    時間: 09-5-26 19:37     標題: 2009 派位試算表

May I please have a copy of the 2009 派位試算表?  My email address is [email protected].

Thanks a million!
作者: stellayychan    時間: 09-5-26 20:15     標題: 港島東區選校策略

請問如果小朋友(一對孖仔)讀校內的精英班而且成績屬Band1,於港島東區中學的選校策略應如何(尤其是乙部由1至30的志願依次應怎樣排列)?

另外,一些屬於港島東區校網內的他區學校(如皇仁),如要報讀,不知勝算高不高?

請賜教.謝謝!
作者: khmama    時間: 09-5-27 23:31

原帖由 stellayychan 於 09-5-26 19:37 發表
May I please have a copy of the 2009 派位試算表?  My email address is [email protected].

Thanks a million!

Sent already, please check mailbox.

作者: stellayychan    時間: 09-5-28 00:08

Got it.  Thanks a lot Khmama.

原帖由 khmama 於 09-5-27 23:31 發表

Sent already, please check mailbox.

作者: waiyeemum    時間: 09-5-28 06:44

原帖由 khmama 於 09-5-22 23:18 發表

唔好咁担心, 好好地利用呢個暑假, 睇定出年既課程. 尤其是數學科, 比重係9, 一張卷定輸贏, 唔似中英文o的分咁難攞.預先學定, 上堂易明o的.

請問知不知有那些暑期班溫習會較好一點的?
作者: khmama    時間: 09-5-30 16:46

原帖由 waiyeemum 於 09-5-28 06:44 發表

請問知不知有那些暑期班溫習會較好一點的?

我向來都唔係好信坊間既補習班, 你早o的買定小六既書, 比o的練習佢做下已足夠.
作者: khmama    時間: 09-5-30 17:30

原帖由 stellayychan 於 09-5-26 20:15 發表
請問如果小朋友(一對孖仔)讀校內的精英班而且成績屬Band1,於港島東區中學的選校策略應如何(尤其是乙部由1至30的志願依次應怎樣排列)?

另外,一些屬於港島東區校網內的他區學校(如皇仁),如要報讀,不知勝算高不高?

請 ...

東區基本上頭五個志願之內應該可以派到位, 你可以考慮下面既排位: 筲官唔及張祝珊同婦女會, 但係唔放第一未必抽到, 因為要同聯繫小學抽唔到聯繫位既考生爭非保留位, 所以下面索性唔寫. 皇仁有聯繫小學, 所以唔放第一又係抽唔到, 3個位機會微, 除非你個隨機號碼好正. 後面18個可以填晒band2再填band3, 不過點都唔會派到band3學校.
1. 張祝珊/婦女會
2. 聖馬可/中華基金
3. 港島民生
4. 顯理
5. 金文泰
6. 英皇
7. 鄧肇堅
8. 聖保羅
9. 劉永生
10. 培僑
11. 衛理
12. 慈幼

作者: joymama    時間: 09-5-30 23:51

Dear all,

May I know what is " 派位試算表"?

joymama
作者: khmama    時間: 09-5-31 14:58

原帖由 joymama 於 09-5-30 23:51 發表
Dear all,

May I know what is " 派位試算表"?

joymama

呢個表係用黎估計各區band1生大抽獎入英中既成功率. 除咗可以提供數據幫你決定轉唔區抽獎, 亦可以估計最差派去邊間band2學校.
作者: hingmami    時間: 09-5-31 19:48

請問女仔 band1尾下年由觀塘轉去九龍城網,好唔好?請給意見。謝!
原帖由 khmama 於 09-4-26 13:43 發表
新既試算表已經完成, 如果家長已有2008派位試算表, 為避免等待, 可根據下面資料自行更改而不須重送.
校網考生人數派位學額直屬/附屬英中學額非保留band 1英中學額中西區2,130 1,363 458 314 灣仔2,634 1,637 604 293 ...

作者: khmama    時間: 09-5-31 22:42

原帖由 hingmami 於 09-5-31 19:48 發表
請問女仔 band1尾下年由觀塘轉去九龍城網,好唔好?請給意見。謝!

九龍城比觀塘強, 如果由觀塘轉去九龍城, band1尾有可能跌落band2, 要慎重考慮.
作者: hingmami    時間: 09-6-1 00:45

多謝你的提醒!咁觀塘英中又唔夠分,有無bamk2介紹?謝謝!

原帖由 khmama 於 09-5-31 22:42 發表

九龍城比觀塘強, 如果由觀塘轉去九龍城, band1尾有可能跌落band2, 要慎重考慮.

作者: pcpaul    時間: 09-6-1 13:56

可否send派位試算表給我, 並請指教如何計來年的派位試算表 !! 十分謝謝 !!
[email protected]
小女讀天水圍青小, 除青中外有否其他中學可揀,青中太多壞新聞啦 !!...........請多多幫助........十分謝謝!!
作者: AA1120    時間: 09-6-1 16:54

Dear khmama

請問小女BAND 2頭, 元朗區, 有什麼學校合適, 排位應如何好呢, 本人對中學都不太認識, 又沒有朋友比意見好心煩......一片空白..........希望你幫下我比D意見, 另請問係唔係可以選屯門既中學呢??? 在前一頁睇到(陳瑞芝同南屯可能有少量位剩, 而屯官同劉金龍) 呢D學校係好嗎? 有機會嗎? 元朗信義, 鄉義局難入嗎?

交自行報名表時係唔係要交家長寫既信及PROFILE, 請問有無sample給參考! 還有什麼要準備呢?

SORRY.......好多問題...
請幫下我, 我都唔知點幫個女好!

作者: khmama    時間: 09-6-1 22:45

原帖由 hingmami 於 09-6-1 00:45 發表
多謝你的提醒!咁觀塘英中又唔夠分,有無bamk2介紹?謝謝!

觀塘除咗幾間英中, 仲有band1中中蒙民偉, 呂郭碧鳳同梁式芝. band2中上既有梁季彝, 羅陳楚思可以考慮.
作者: khmama    時間: 09-6-1 23:02

原帖由 pcpaul 於 09-6-1 13:56 發表
可否send派位試算表給我, 並請指教如何計來年的派位試算表 !! 十分謝謝 !!
小女讀天水圍青小, 除青中外有否其他中學可揀,青中太多壞新聞啦 !!...........請多多幫助........十分謝謝!! ...

試算表已送出, 明年既數字要等出年既中學一覽表出咗先有. 唔想直上青中, 要先睇下你囡囡banding至可以決定選咩中學.
作者: khmama    時間: 09-6-1 23:13

原帖由 AA1120 於 09-6-1 16:54 發表
Dear khmama

請問小女BAND 2頭, 元朗區, 有什麼學校合適, 排位應如何好呢, 本人對中學都不太認識, 又沒有朋友比意見好心煩......一片空白..........希望你幫下我比D意見, 另請問係唔係可以選屯門既中學呢??? 在前一 ...

你第一件事要做既係保持冷靜, 幫個女谷好o的成績, 如果可以上到band1, 元朗區有好多選擇. 唔使咁快担心住,. 你考完第二次呈分試, 先開始準備自行分配既資料啦. 你上BK自然會搵到合用既資料.

作者: AA1120    時間: 09-6-1 23:49

原帖由 khmama 於 09-6-1 23:13 發表

你第一件事要做既係保持冷靜, 幫個女谷好o的成績, 如果可以上到band1, 元朗區有好多選擇. 唔使咁快担心住,. 你考完第二次呈分試, 先開始準備自行分配既資料啦. 你上BK自然會搵到合用既資料.

...

DEAR KHMAMA

你好叻呀......我真係好唔冷靜, 差唔多痴左線 , 個女下星期考試.....佢仲賴賴行, 我急佢唔急 加上自己對中學既資料又不太懂.........剩係知元朗無乜好中學 自薦信唔識寫, Profile又唔識做........又無人可以比sample.............你話我點可以冷靜, 雖然我唔係要求個女入最好既英中, 但都希望入到不太差既英中.....

不過都好多謝你, 雖然只係幾短短既說話.......我個心都安定左些
作者: marius    時間: 09-6-2 00:07

不過,元朗區band2頭肯定冇英中位。而家最緊要搏上band1,咁就重有得諗下。努力!
作者: pcpaul    時間: 09-6-3 14:09

收到試算表啦.........many many thanks !!
作者: Skywan    時間: 09-6-3 16:43

Khmama,

你好! 我都想問下, 因為小朋友今年升 P.6

想問下升中選校/派位是根據住址定就讀小學?
因小兒於 屯門就讀, 家住 元朗

因我對很多資料也不太清楚, 我想為來年做準備, 可否send派位試算表給我, 並請指教如何計算派位 !!

Thank a lot !!

原帖由 khmama 於 09-6-1 23:13 發表

...

作者: khmama    時間: 09-6-3 20:34

原帖由 Skywan 於 09-6-3 16:43 發表
Khmama,

你好! 我都想問下, 因為小朋友今年升 P.6

想問下升中選校/派位是根據住址定就讀小學?
因小兒於 屯門就讀, 家住 元朗

因我對很多資料也不太清楚, 我想為來年做準備, 可否send派位試算表給我, 並請指教如 ...

派位係跟小學地區既, 但係你有兩次機會申請轉網去住址個區.

請提供電郵地址.
作者: Skywan    時間: 09-6-5 17:19

Hi, Khmama

Many thank ! Pls checked PM

原帖由 khmama 於 09-6-3 20:34 發表

請提供電郵地址.

作者: MUMMYSIK    時間: 09-6-10 08:58     標題: 回覆 25# khmama 的文章

Hi Khmama,

多謝回應,希望在2010/2011,你會提供試算表。
作者: Xanthe    時間: 09-7-7 15:51

agreed!!!

原帖由 MUMMYSIK 於 09-6-10 08:58 發表
Hi Khmama,

多謝回應,希望在2010/2011,你會提供試算表。

作者: Crabtree    時間: 09-7-7 15:54

May i also have the copy?  U can email it to me:  [email protected]  My son is going to be P6 in Sept 09 and he is studying in Sham Shui Po net.

原帖由 khmama 於 09-5-27 23:31 發表

作者: mwong128    時間: 09-7-7 17:01     標題: 回覆 24# khmama 的文章

Hi Khmama,

I need one. Pls pm to me.

Tks
mwong
作者: Xanthe    時間: 09-7-7 21:05

Can I have the copy?  My email address is [email protected] and my daughter is going to be P6 in Sept 09 and she is studying in HK East Island.

Thanks so much.
作者: kenielbb    時間: 09-7-7 21:39

May I have a copy please, because my kid will be the P6 student 2009/2010.  my email:  [email protected].

Thanks a lot.
作者: khmama    時間: 09-7-7 21:40

原帖由 mwong128 於 09-7-7 17:01 發表
Hi Khmama,

I need one. Pls pm to me.

Tks
mwong

please pm me your e-mail address.
作者: khmama    時間: 09-7-7 21:49

:D
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-8 09:57     標題: 回覆 1# khmama 的文章

Hi Khmama

I also want , would you mind send me , too. my email : [email protected] . Thanks a lot
作者: overover    時間: 09-7-8 10:52     標題: 回覆 1# khmama 的文章

Dear khmama

我也想要一份試算表, 可否e-mail給我.
謝謝

e-mail address : [email protected]
作者: sumyee    時間: 09-7-8 11:11

khmama
我可吾可以pm一些問題請你解答呀? 我個仔今年升小六.

sumyee
作者: 晴朗媽媽    時間: 09-7-8 11:52

小女現就讀英文小學, 將升讀P.6, 估計成續蜀Band 1尾.  小學的升中網為油尖旺,但家住香港東區, 為免女兒長途跋涉返學, 想將女兒的升中網改為香港東區, 請問這樣做會否影響banding呢? 中學的目標一定是英中.
作者: jw3818    時間: 09-7-8 12:55

原帖由 khmama 於 09-7-7 21:49 發表

Hi Khmama,

我想要一份, PLEASE ............
作者: candylau    時間: 09-7-8 13:03

Hi Khmama

我囡囡今年9月升p.5, 但成績都是中間, 希望可以參考你的試算表作準備, 但看過後有些不明白, 例如: 競爭非保留學額band 1 學生人數, 非保留band 1英中學額等,
可否解釋一下, 還有試算表內的數字從哪裡得來?
thank you

my email: [email protected]
作者: CCCHUNG    時間: 09-7-8 14:29     標題: P.6 IN TKO

[Khmama,

你好! 我都想問下, 因為小朋友今年升 P.6-band 1尾2頭,

想問下升中選校/派位是根據就讀小學?
因 MY DAUGHTER 於 T.K.O就讀, 家住HAPPY VALLEY

因我對很多資料也不太清楚, 我想為來年做準備, 可否send派位試算表給我, 並請指教如何計算派位 !!

ALSO PLS SEND YOUR ADVICE FOR HOW TO CHOSE THE SCHOOL IN HONG KONG SIDE.

MY EMAIL ADDRESS : [email protected]

Thank a lot !!
TROUBLE MA MA

作者: ksw    時間: 09-7-8 14:56

請問如何正實已轉綱.
原帖由 khmama 於 09-6-3 20:34 發表

請提供電郵地址.

作者: tocan    時間: 09-7-8 15:24

Hi, Khmama,

Can i have a copy of Tsuen Wan  and  YauTsimMong . tks   My email is [email protected]   tks
作者: 天娜    時間: 09-7-8 16:56

May i also have the copy?  U can email it to me:  @yahoo.com.hk  My son is going to be P6 in Sept 09 and he is studying in Sham Shui Po net
作者: 天娜    時間: 09-7-8 16:57

May i also have the copy?  U can email it to me:  [email protected]  My son is going to be P6 in Sept 09 and he is studying in Yuen Long net
作者: kcsp    時間: 09-7-8 17:34

Dear khmama

我也想要, 可否e-mail給我.謝謝

e-mail: [email protected]
作者: Good-Luck    時間: 09-7-8 17:35

可否也send份試算表給我?
作者: ksw    時間: 09-7-8 18:25

khmama
     我都想要一份
[[email protected]
[email protected][quote[/email]]原帖由 khmama 於 09-6-3 20:34 發表

請提供電郵地址.

作者: jacie-lt    時間: 09-7-8 20:38

Hi Khmama

我囡囡今年9月升p.5 (MCS), 但成績都是中間, 希望可以參考你的試算表作準備, 佢成績現階段中等, 在 kln city 綱屬 band 幾 ?
thank you !

作者: khmama    時間: 09-7-8 22:28

原帖由 ksw 於 09-7-8 14:56 發表
請問如何正實已轉綱.

你要經學校提交申請, 包括住址證明. 到統一派位前, 學校會派發你所屬個區既'中學一覽表', 唔會搞錯.
作者: khmama    時間: 09-7-8 23:56

原帖由 sumyee 於 09-7-8 11:11 發表
khmama
我可吾可以pm一些問題請你解答呀? 我個仔今年升小六.

sumyee

當然可以啦.:loveliness:
作者: khmama    時間: 09-7-9 00:02

原帖由 晴朗媽媽 於 09-7-8 11:52 發表
小女現就讀英文小學, 將升讀P.6, 估計成續蜀Band 1尾.  小學的升中網為油尖旺,但家住香港東區, 為免女兒長途跋涉返學, 想將女兒的升中網改為香港東區, 請問這樣做會否影響banding呢? 中學的目標一定是英中. ...

唔肯定會唔會跌band, 最穩陣就係谷下你囡囡上band1中, 就唔使驚啦, 仲有兩次呈分試, 努力!
作者: 晴朗媽媽    時間: 09-7-9 12:40

Thanks Khmama!
但係"谷"唔"谷"到就真係難以預知. 以妳的意見,東區網同油尖旺網邊個好D呢,這是指以現時的制度入band1英中計. 另轉升中校網是新學年何時申請的呢?

原帖由 khmama 於 09-7-9 00:02 發表

唔肯定會唔會跌band, 最穩陣就係谷下你囡囡上band1中, 就唔使驚啦, 仲有兩次呈分試, 努力!

作者: HoTing    時間: 09-7-9 13:42

khmama

Can I have a copy please? Thank a lot!

作者: sweetybaby88    時間: 09-7-9 13:45     標題: 回覆 20# khmama 的文章

吾好意思,想請問妳如何知道一所中學是屬於band幾?thanks
作者: et_0429    時間: 09-7-9 13:54     標題: 回覆 77# khmama 的文章

Sorry Khmama, 唔係好明, nomami 嘅case點解放他區英中在一二? 唔放本區英中? 為何放他區英中機會大D, 可唔可以再說明一下
作者: Cic    時間: 09-7-9 16:25     標題: khmama

Hi Khmama

我Son 今年9月升p.6, 但成績都是中間, 希望可以參考你的試算表作準備, 佢成績現階段中等, 在 Kwun Tong 綱屬 band 幾 ?
thank you !

作者: IcyHui    時間: 09-7-9 17:38

可唔可以send一份試算表給我! Thanks! [email protected]
原帖由 khmama 於 09-7-7 21:49 發表

作者: Skywan    時間: 09-7-9 18:18

你好! 收到表了, 但還有一些問題想你幫忙解答,  請問我可以pm 給你嗎?

skymami

原帖由 Skywan 於 09-6-5 17:19 發表
Hi, Khmama

Many thank ! Pls checked PM

作者: samuellor    時間: 09-7-9 21:08     標題: 回覆 98# khmama 的文章

作者: khmama    時間: 09-7-9 21:33

原帖由 et_0429 於 09-7-9 13:54 發表
Sorry Khmama, 唔係好明, nomami 嘅case點解放他區英中在一二? 唔放本區英中? 為何放他區英中機會大D, 可唔可以再說明一下

佢個case係邊緣人, 正常既band1生, 會選本區英中第一. 如果放他區做第一, 競爭會少o的, 除非超級英中, 因為本區有多位既英中, 唔會有人咁搏. 所以萬一你係band1尾,抽到既機會大. 如果你係band2頭, 本區英中多數冇晒位, 就算有, 都係他區人地未必會搏既英中位居多. 所以咁樣填係穩中求勝既方法.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5