教育王國

標題: 有無讀緊YORK K2 啲家長呀 [打印本頁]

作者: Chincco    時間: 09-4-29 20:05     標題: 有無讀緊YORK K2 啲家長呀

有無讀緊K2啲家長呀 ! 就快要幫小朋友揾小學啦 ! 大家有咩心水呀 ?
作者: KPMS    時間: 09-5-14 18:21

Hi

我小朋友係L2G,你呢? 我諗會考直資小學啦!陳守仁,播道啦!你呢有無意見?
作者: Chincco    時間: 09-5-14 20:26

原帖由 KPMS 於 09-5-14 18:21 發表
Hi

我小朋友係L2G,你呢? 我諗會考直資小學啦!陳守仁,播道啦!你呢有無意見?

hi,
我囡囡係L2A1架, 我啲心水同你差唔多, 不過都想報埋宣道, 最衰崇真國際要成5千幾啦
作者: SARAHTSANG    時間: 09-5-23 00:57

我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好?
作者: Chincco    時間: 09-5-23 17:30

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-23 00:57 發表
我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好? ...

你個小朋友係囝囝呀, 咁你有無join英華個個簡介會呀 ? d家長話聖芳濟各勁多功課做架喎 !
份portfolio 我都係打算揾人幫手做啦, 自己好似無從入手咁. 不過都要等到8月左右先可以開始做, 因為有部份資料/cert要到8月先有. 我報左王錦輝個簡介會, 你哋呢 ?
作者: SARAHTSANG    時間: 09-5-24 21:43

我報了英華的簡介會好搶手7月11日先開始依家都滿額個別時間.我想知王錦輝是一間怎樣我的小學?
作者: KittyWang    時間: 09-5-25 11:19

My son is L2G too and I the prefer primary school is the same as yours.  I do not begin make profoilo too. I heard that 英華小學 is very difficult because too many children to apply. My son is a little son and I am afraid 機會好微 too.

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-23 00:57 發表
我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好? ...

作者: KPMS    時間: 09-5-26 14:38     標題: 回覆 1# KittyWang 的文章

我係浚灝媽咪,識唔識我仔仔呀?我都未做portfolio,公司好忙都無時間教仔仔!
作者: KittyWang    時間: 09-5-26 17:12

Yes,I remember.
I am 丁宇庭(DingYuTing) mami.
Are you liveing near the LaiChiKowk since I saw your prefer shcool is nearby there.I am living at LaiChiKowk.

原帖由 KPMS 於 09-5-26 14:38 發表
我係浚灝媽咪,識唔識我仔仔呀?我都未做portfolio,公司好忙都無時間教仔仔!

作者: KPMS    時間: 09-5-26 23:29

I live in Tseung Kwan O
please call back !
[email protected]
作者: KPMS    時間: 09-5-26 23:37

SARAHTSANG 你係邊個同學仔媽咪?就快評估啦你哋有冇同囝囝囡囡溫習呀?
作者: SARAHTSANG    時間: 09-5-27 00:05     標題: 回覆 1# KPMS 的文章

HI,I'm kelvin wong 媽咪我們的校網係40如有請各家長給點意見,為選校問題好頭痛 依家忙於評估溫書都冇時間理其他事,因我仔仔上學期一般下學期好擔心特別是寫字我見溫習紙上的格子比功課的細好多我仔仔成日寫出界,
作者: KPMS    時間: 09-5-27 02:05

係呀我囝囝之前都寫出界,你可是試吓,你與他一齊寫,你一劃佢一劃,不正確即時改正,試多幾次就OK啦!(好似鼻字就叫佢望住你在格仔內寫自先,之後佢學你寫一次提點他要細個D,OK你再寫田,佢亦寫一次,之後再寫下半字.要重覆寫幾次),之前老師比咗ACTIVE BOOK,我仔仔都寫正確,老師話不正確才寫一頁,但係我叫囝囝正確都要練習,都要寫一頁,鼓勵佢如果寫完咪可以玩囉.我試過比本簿佢寫,佢都唔想,但係用ACTIVE BOOK係學校佢就OK囉。 
作者: Fionyiu    時間: 09-5-27 09:37

Hello all mum,

My son also is studying K2 in York.  He is in L2Eam.  I also want to apply private primary school or DSS for my son.  

Fion
作者: Chincco    時間: 09-5-27 11:07

有無媽咪尋日去左陳守仁啲簡介會 & 參觀學校呀  ?
作者: KittyWang    時間: 09-5-27 14:05

I added you in my MSN lar.

原帖由 KPMS 於 09-5-26 23:29 發表
I live in Tseung Kwan O
please call back !

作者: KittyWang    時間: 09-5-27 14:11

我囝囝都寫出界, 佢寫字不看個例子,而且寫的快,講多次又沒有信心,真是頭痛。都不知道如果考試會怎樣。

原帖由 KPMS 於 09-5-27 02:05 發表
係呀我囝囝之前都寫出界,你可是試吓,你與他一齊寫,你一劃佢一劃,不正確即時改正,試多幾次就OK啦!(好似鼻字就叫佢望住你在格仔內寫自先,之後佢學你寫一次提點他要細個D,OK你再寫田,佢亦寫一次,之後再寫下半字.要重覆 ...

作者: SARAHTSANG    時間: 09-5-28 00:19

黃鍵泓的情況同你囝囝一樣.我都有同感,但我囝囝又心急又粗心大意是但完成了就算都唔理會美唔美觀,正唔正確,我教到都冇耐性了.
原帖由 KittyWang 於 09-5-27 14:11 發表
我囝囝都寫出界, 佢寫字不看個例子,而且寫的快,講多次又沒有信心,真是頭痛。都不知道如果考試會怎樣。

作者: KittyWang    時間: 09-5-29 10:09

HELLO, 黃鍵泓 MAMI, 我聽我仔仔講過你仔仔的名字。

寫字情況真 一樣,讓他多練習又不肯。油顏色又是油出界,寫字好大力,寫一陣又話累,讓他不用這麼大力寫又不聽。日日做功課好似打仗。我鄰居的gril寫字畫畫就很好,有耐心, 有心機。唔通男仔和女仔真不同?

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-28 00:19 發表
黃鍵泓的情況同你囝囝一樣.我都有同感,但我囝囝又心急又粗心大意是但完成了就算都唔理會美唔美觀,正唔正確,我教到都冇耐性了.  

作者: matthewlimama    時間: 09-5-29 14:09

hello你地好ar, 我小朋友依個星期六會去york interview, 我想問問你地對依間學校既評價,因為小兒現在在維多利亞讀梗PN,原本會在原校升K.1,但因為某些原因 (是我家的問題,與該校無關)想轉校但又吾想程度差太遠, 你們覺得york既程度ok ma ??英文是否真的很好??還有是不是真的有很多雜費??小學派位好ma ???
請覆,因我真的很想知答案
作者: SARAHTSANG    時間: 09-5-30 22:13

我們的情況好多都好相似,好有同感又係同一校網,得閒多地交流下,MY MSN:sarahtsang[[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋友仔好多都好定都比較成熟,喜歡看圖書,文靜.
[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋友仔好多都好定都比較成熟,喜歡看圖書,文靜.[quote[/email]]原帖由 KittyWang 於 09-5-29 10:09 發表
HELLO, 黃鍵泓 MAMI, 我聽我仔仔講過你仔仔的名字。

寫字情況真 一樣,讓他多練習又不肯。油顏色又是油出界,寫字好大力,寫一陣又話累,讓他不用這麼大力寫又不聽。日日做功課好似打仗。我鄰居的gril寫字畫畫就很好,有耐心,  ...

作者: KPMS    時間: 09-5-31 12:11

囝囝第一日評估,你哋有冇問吓佢,識唔識?我囝囝一時又話唔識無答,一時又話寫唒,都唔知佢得唔得!!明天要寫字啦!我做咗份寫字及認字CD比佢睇寫,現在同佢龜免比賽,佢才寫,佢同我講蟲字又出介,好難寫啦,之前寫咗OK,現在又唔記得真係難教啦!!!希望你哋努力加油.....
作者: KPMS    時間: 09-5-31 12:50

我老板囝囝讀維多利亞程度係差唔多,YORK 的雜項費用係多,但係你可以自己考慮參唔參加,唔會強迫你,自由參與,我同我朋友比較過屋村幼稚園與YORK,雜費差不多,但係茶點
好貴唔好食,你可以不JOIN,不過我又想過自己囝囝有D都唔鍾意食,好似好唔底,但係比咗大半年佢老師話有進步樣樣都會食自動自覺OK啦!

原帖由 matthewlimama 於 09-5-29 14:09 發表
hello你地好ar, 我小朋友依個星期六會去york interview, 我想問問你地對依間學校既評價,因為小兒現在在維多利亞讀梗PN,原本會在原校升K.1,但因為某些原因 (是我家的問題,與該校無關)想轉校但又吾想程度差太遠, 你們 ...

作者: matthewlimama    時間: 09-6-1 10:03

HI KPMS

tks for your sharing
I had an interview on last Sat & my son has accepted by Ms. Lam ^^
I will let my son go to YORK in the coming Sept, nice to meet you !
作者: KittyWang    時間: 09-6-1 12:18

我已經加左你msn,但是你offline。
我看過你的blog.你都幾有心機寫.
我都認為是性格,我覺得男仔性格多好動。不過好像我認識的另一個L2G的男仔就成熟地。不過好像是大仔。

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-30 22:13 發表
我們的情況好多都好相似,好有同感又係同一校網,得閒多地交流下,MY MSN:sarahtsang[[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋 ...

作者: KPMS    時間: 09-6-2 11:35

Chincco 你轉咗板面,你囡囡好靚好可愛 !!
我之前與囝囝去過陳守仁的開放日啦!我囝囝好鍾意呀!學費又唔貴,不過好多人投考,機會好微.八月九月有報名表派啦大家留意吓啦!
上次學校在家長日表貼咗近年最多家長選考之心儀津貼小學,你哋有冇抄呀,pm我啦.

原帖由 Chincco 於 09-5-27 11:07 發表

作者: Chincco    時間: 09-6-2 13:49

原帖由 KPMS 於 09-6-2 11:35 發表
Chincco 你轉咗板面,你囡囡好靚好可愛 !!
我之前與囝囝去過陳守仁的開放日啦!我囝囝好鍾意呀!學費又唔貴,不過好多人投考,機會好微.八月九月有報名表派啦大家留意吓啦!
上次學校在家長日表貼咗近年最多家長選 ...

多謝你讚我細女呀 !
我無抄喎, 但心目中都有d心儀啲小學, 大家分享吓 !
作者: SARAHTSANG    時間: 09-6-3 00:36

我想起前兩天同他好練字多辛苦,每天又哄又駡好似打仗咁!寫中文時要哄因筆划太多格子太細寫唔好失去信心,唔想寫好似寫蟲字我就說嘩!點解有一條爬了出來去了人地屋企好得人驚呀!用隻手指在他身上爬同他玩一陴,好快地說你條蟲蟲要係自己屋企記住要瘦地.之後不停提他,不用再同他玩果然認真地寫了幾條好蟲,見他有信心就比幾個簡單的字他寫之後再寫電車一些難寫的字,不過有時都教到火滾 希望每個小朋友都考得好和找到心儀的小學,家長萬嵗!!
原帖由 KPMS 於 09-5-31 12:11 發表
囝囝第一日評估,你哋有冇問吓佢,識唔識?我囝囝一時又話唔識無答,一時又話寫唒,都唔知佢得唔得!!明天要寫字啦!我做咗份寫字及認字CD比佢睇寫,現在同佢龜免比賽,佢才寫,佢同我講蟲字又出介,好難寫啦,之前寫咗OK,現在又 ...

作者: SARAHTSANG    時間: 09-6-3 00:43

我通常好夜先online的,要等囝囝睡了先得他成日都要我陪刷牙講故事呀!多多要求 你們的小朋友U3讀邊班?我囝囝係U3DPM請大家多多指教.
原帖由 KittyWang 於 09-6-1 12:18 發表
我已經加左你msn,但是你offline。
我看過你的blog.你都幾有心機寫.
我都認為是性格,我覺得男仔性格多好動。不過好像我認識的另一個L2G的男仔就成熟地。不過好像是大仔。

...

作者: Chincco    時間: 09-6-3 09:08

我囡囡最弱都係寫中文字, 好彩比佢學畫畫, 今個學期d字覯左好多.佢話老師讚佢個"高", "船", "狗"....寫得好靚喎:
佢上學期成績都唔錯, 希望今次都可以保持啦 !
作者: KittyWang    時間: 09-6-3 10:14

我都要幫仔仔刷牙講故事。
你已經知道U3的班級?我仔仔隻是同我講要升U3,但沒說那個班喔。等我今天返回問他

原帖由 SARAHTSANG 於 09-6-3 00:43 發表
我通常好夜先online的,要等囝囝睡了先得他成日都要我陪刷牙講故事呀!多多要求 你們的小朋友U3讀邊班?我囝囝係U3DPM請大家多多指教.

作者: rebeccalo    時間: 09-6-3 12:01

你地好..我囡囡現讀U3 .記得上年這個時候, 都好似你地一樣心情...考慮要找什麼小學. 不過你地放心, 今年呿地去考私學校好多都收  , 我有朋友讀根德及st .catherine 去考私校.好多吾收......

而我囡囡考到九龍塘小學/ 德望 同 聖保綠 . 而家等6月6日大抽獎 ,先決定讀邊間

希望你地個個都入到心儀小學..
作者: KPMS    時間: 09-6-3 12:51

你E-MAIL你個地址比我,我SEND比你參巧啦!!

原帖由 Chincco 於 09-6-2 13:49 發表

多謝你讚我細女呀 !
我無抄喎, 但心目中都有d心儀啲小學, 大家分享吓 !

作者: KittyWang    時間: 09-6-3 16:12

哇,你囡囡好咧阿,有給她上面試班嗎?
I am worry my son because he is too shy to speak out when face the stranger. I let him join the interview class and hope he can be more brave.

原帖由 rebeccalo 於 09-6-3 12:01 發表
你地好..我囡囡現讀U3 .記得上年這個時候, 都好似你地一樣心情...考慮要找什麼小學. 不過你地放心, 今年呿地去考私學校好多都收  , 我有朋友讀根德及st .catherine 去考私校.好多吾收......

而我囡囡考到九龍塘小學 ...

作者: 小Q咪咪    時間: 09-6-3 16:37

Dear

我都唔知陳守仁有簡介會,  請問你係邊道搵到有其他小學
簡介會啦?
(之前上陳守仁網頁都無提及有開放日)

Thanks,

原帖由 Chincco 於 09-5-27 11:07 發表

作者: Chincco    時間: 09-6-3 17:08

係有個媽咪e-mail 話我知架, 佢哋今年會早d接受報名喎, 仲可以向網上報名, 記得7月中上佢哋個網頁睇吓啦 !

原帖由 小Q咪咪 於 09-6-3 16:37 發表
Dear

我都唔知陳守仁有簡介會,  請問你係邊道搵到有其他小學
簡介會啦?
(之前上陳守仁網頁都無提及有開放日)

作者: Chincco    時間: 09-6-3 17:14

e-mail左啦,  pls check

原帖由 KPMS 於 09-6-3 12:51 發表
你E-MAIL你個地址比我,我SEND比你參巧啦!!

作者: rebeccalo    時間: 09-6-3 21:50     標題: 回覆 4# KittyWang 的文章

多謝 .我沒有比囡囡上面試班.其實我覺得小朋友考試當日表現最緊要.平日同去講多d日常生活.例如如發生火警.要点做 等...
每間學校出d問題都不同..有深有淺...
放心LA ...YORK學生個個都醒目仔 / 醒目女
作者: Chincco    時間: 09-6-3 23:12

請問你同囡囡去interview小學啲時候, 有無準備埋portfolio呀 ?

原帖由 rebeccalo 於 09-6-3 12:01 發表

而我囡囡考到九龍塘小學 ...

作者: KittyWang    時間: 09-6-4 09:30

I asked my son last night.He told me will know at July wor. How do you know? You son told you?

原帖由 SARAHTSANG 於 09-6-3 00:43 發表

作者: CTWCHOW    時間: 09-6-4 17:17

REbecca, your daughter is so lucky. I want my daughter apply Good Hope too, can you share how to apply and what we need to do if we apply Good Hope?
作者: rebeccalo    時間: 09-6-4 21:29     標題: 回覆 1# CTWCHOW 的文章

CTWCHOW
其實考試當日沒有什麼準備,只是囡囡面試當日好開心,囡囡重話老師話呿表現好好. 問問題又用英文.
作者: rebeccalo    時間: 09-6-4 21:31     標題: 回覆 4# Chincco 的文章

我有做portfolio
作者: CTWCHOW    時間: 09-6-5 14:48

Do they need any portfolio? How do they interview? Any special requirement for students, such as music, sports, Arts etc.?
作者: rebeccalo    時間: 09-6-5 22:12     標題: 回覆 1# CTWCHOW 的文章

Hi CTWCHOW
我只是把所有証書(包括學校成績表/校內外課外活動証書)加囡囡畫的一些圖晝.但記得考試當日叫囡囡看清楚畫紙上的圖樣才去畫圖畫.另家長會在另一班房填問卷..放心吾係太深.
作者: Chincco    時間: 09-6-5 23:41

咁請問你有無加埋自薦信及推薦信呀 !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-5 22:12 發表
Hi CTWCHOW
我只是把所有証書(包括學校成績表/校內外課外活動証書)加囡囡畫的一些圖晝.但記得考試當日叫囡囡看清楚畫紙上的圖樣才去畫圖畫.另家長會在另一班房填問卷..放心吾係太深. ...

作者: rebeccalo    時間: 09-6-6 22:35     標題: 回覆 1# Chincco 的文章

我有叫校長寫信,自己就無寫.

我今日好開心, 囡囡派到第一志願 ..

祝你地個個都考到或派到心儀學校
作者: Chincco    時間: 09-6-7 00:18

Congratulation呀 ! 比我都開心啦 ! 第一志願喎 !

咁你之前有無幫囡囡報考直資呀 ? 考到直資啲話, 好似話要放棄大抽獎, 你囡囡考到邊間小學校呀 ? 唔知到時校長會唔會肯幫我囡囡寫呢 ?

原帖由 rebeccalo 於 09-6-6 22:35 發表
我有叫校長寫信,自己就無寫.

我今日好開心, 囡囡派到第一志願 ..

祝你地個個都考到或派到心儀一學校

作者: KPMS    時間: 09-6-7 00:19     標題: 回覆 1# rebeccalo 的文章

Rebeccalo 恭喜你

你入咗那一間呀?係咪住的同一區呢?
你之前驚唔驚呀?
作者: rebeccalo    時間: 09-6-7 09:27     標題: 回覆 2# Chincco 的文章

Chincco

我有考直資,但如收咗,吾可比參加大抽獎
1)陳守仁入到第二次面試 .
2)播道

私校:
1)九龍塘小學
2)女拔
3)聖方濟各
4)德望
5)聖保錄
你只要寫信比校長.多數都肯寫
作者: rebeccalo    時間: 09-6-7 09:44

原帖由 KPMS 於 09-6-7 00:19 發表
Rebeccalo 恭喜你

你入咗那一間呀?係咪住的同一區呢?
你之前驚唔驚呀?

多謝

星期五晚成晚瞌吾都.又要print 定文件,用作扣門用.
囡囡派到協恩小學 -34綱
作者: aw421    時間: 09-6-7 10:25

你地好:

我是新手..我小兒讀緊N1D升L2, 我開始擔心小一選校問題,當小兒讀緊L2時, 係咩時間開始報考小一的?(因為要預備cert.), 係咪睇自己心儀學校幾時有開放日? IF YES, 應該點搵d資料? 日日上網睇???  我所選的心儀學校同你們一樣...另一樣擔心的是他的課外活動..好像是...讀了都沒有好表現..有點waste $$ ...唉, 請回覆, thankssss
作者: Chincco    時間: 09-6-7 20:48

難怪你咁開心啦, 考到協恩小學.
原本我細囡會今年入york讀k1 (張相著紅衫個隻妹妺呀),
點知咁好彩比佢考到協恩幼稚園, 聽d家長話今年千幾人考, 只係收60人, 仲派到上午班, 所以最後決定比佢讀協幼.
因為d家長話, 協小只接受協幼啲小朋友叩門, 係唔會接受外生架喎 ! 你知啦,到妹妹啲時候連15分都無, 希望比多條出路妹妺. 如果妹妹入到協小就好啦 !
但家姐......唉! 真係煩 !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-7 09:44 發表

多謝

星期五晚成晚瞌吾都.又要print 定文件,用作扣門用.
囡囡派到協恩小學 -34綱

作者: rebeccalo    時間: 09-6-7 22:43

原帖由 Chincco 於 09-6-7 20:48 發表
難怪你咁開心啦, 考到協恩小學.
原本我細囡會今年入york讀k1 (張相著紅衫個隻妹妺呀),
點知咁好彩比佢考到協恩幼稚園, 聽d家長話今年千幾人考, 只係收60人, 仲派到上午班, 所以最後決定比佢讀協幼.
因為d家長話, 協 ...

你細囡到好好彩,考到協恩幼稚園.我阿囡當年就孝吾到..
係呀 ! 栛恩小學吾收外生叩門 ,聽文只考慮協幼學生.昨天帶囡囡去看看小學,見到好多人話要佈名表,學校都話無而且重大大隻字寫上"不設叩門位"
你可以試下自行收生時,入紙去協恩 (如有宗教會為5分)
即共20分 . 一定入倒 ...
我囡囡沒有宗教.得15分自行收生吾夠分.入吾倒 ,而大派彩就派倒..
作者: SARAHTSANG    時間: 09-6-7 23:24

唔係我囝囝說的,他在學校發生什麼事都好少講,他的表達能力好差,係我在學費單上看到的,張單打U3D唔係打L2G不過後來學校話搞錯了班別,我諗U3都應該出緊學生証只是電腦快了所以張單先打U3D,唔知係埋大部分原班升上呢?
原帖由 KittyWang 於 09-6-4 09:30 發表
I asked my son last night.He told me will know at July wor. How do you know? You son told you?

作者: Chincco    時間: 09-6-8 09:20

原帖由 rebeccalo 於 09-6-7 22:43 發表

你細囡到好好彩,考到協恩幼稚園.我阿囡當年就孝吾到..
係呀 ! 栛恩小學吾收外生叩門 ,聽文只考慮協幼學生.昨天帶囡囡去看看小學,見到好多人話要佈名表,學校都話無而且重大大隻字寫上"不設叩門位"
你可以試下自行 ...

希望妹妹到時真係有機會可以叩門入到協小啦 !
大囡得15分, 又無宗教, 應該無咩希望架啦! 我都有心儀一兩間直資小學, 如果到時真係抽唔到好啲, 都可以幫佢去其他小學叩門, 有無咩好提議呀 !
咁萬一你囡囡抽唔到心儀啲小學, 你又無幫佢留定直資個位, 咁點算呀 ? 咁你有無買定保險, 幫留定私校個位呀 ?

作者: CTWCHOW    時間: 09-6-8 12:16

校長封信的作用是否真的咁大? 我沒有申請校長的推薦信, 搞到我有D擔心
作者: rebeccalo    時間: 09-6-8 15:58

原帖由 Chincco 於 09-6-8 09:20 發表

希望妹妹到時真係有機會可以叩門入到協小啦 !
大囡得15分, 又無宗教, 應該無咩希望架啦! 我都有心儀一兩間直資小學, 如果到時真係抽唔到好啲, 都可以幫佢去其他小學叩門, 有無咩好提議呀 !
咁萬一你囡囡抽唔到心 ...

你係邊個校綱?
其實私校我有交留位費, 除九龍塘小學不用交費之外.
如果抽吾到心儀 , 我會讀一年私校再去叩門 .
作者: rebeccalo    時間: 09-6-8 16:02

原帖由 CTWCHOW 於 09-6-8 12:16 發表
校長封信的作用是否真的咁大? 我沒有申請校長的推薦信, 搞到我有D擔心

你還未開始找學校? U3開學先叫校長寫信,其實吾知有無作用.
作者: Chincco    時間: 09-6-8 22:20

Dear rebeccalo,
我哋係荃灣區架! 但真係連一間心儀啲學校都無囉, 所以只好跨區博一博.
咁我應該幾時請校長寫信呀 ? 囡囡上學期考到前幾名, 所以想睇埋佢今個學期啲成績, 希望佢可以保持水準啦. 咁到時先請校長幫手會唔會太遲呀 ?係咪要自己寫信比佢要求架 ?
Thanks a lot !
作者: CTWCHOW    時間: 09-6-9 09:27

原帖由 rebeccalo 於 09-6-8 16:02 發表

你還未開始找學校? U3開學先叫校長寫信,其實吾知有無作用.

I already started to apply P1 for my daughter. 但上次學校出通告時就無要求校長寫信, 因為作用好似唔係好大
作者: KittyWang    時間: 09-6-9 09:44

哦,唔怪得問我仔仔都說7月先知。
我仔仔也好少講學校的事,次次都要不停的問他。聼人說,少講野面試會蝕虧地,所以我好擔心。
我認識同班的另一個仔仔(崔玉峰),他就講好多野,人又成熟地,我問他媽媽如何教他,她說沒怎麽教,都是她仔仔自己中意看書。他是大仔,小朋友相差幾個月真的有這麽大的差別?
看過你的blog,你都OK哦,我都想寫但沒有時間寫.

原帖由 SARAHTSANG 於 09-6-7 23:24 發表
唔係我囝囝說的,他在學校發生什麼事都好少講,他的表達能力好差,係我在學費單上看到的,張單打U3D唔係打L2G不過後來學校話搞錯了班別,我諗U3都應該出緊學生証只是電腦快了所以張單先打U3D,唔知係埋大部分原班升上呢? ...

作者: rebeccalo    時間: 09-6-9 21:32

原帖由 Chincco 於 09-6-8 22:20 發表
Dear rebeccalo,
我哋係荃灣區架! 但真係連一間心儀啲學校都無囉, 所以只好跨區博一博.
咁我應該幾時請校長寫信呀 ? 囡囡上學期考到前幾名, 所以想睇埋佢今個學期啲成績, 希望佢可以保持水準啦. 咁到時先請校長幫手 ...

荃灣區我都吾熟..有無考慮過搬?
我係8月尾叫校長寫信,過一星期就收到.信上校長寫上囡囡所有L2得過的獎及贊美說話.可能這樣幫助囡囡孝到心儀小學.
作者: rebeccalo    時間: 09-6-9 21:34

原帖由 CTWCHOW 於 09-6-9 09:27 發表

I already started to apply P1 for my daughter. 但上次學校出通告時就無要求校長寫信, 因為作用好似唔係好大

吾知有無幫助,但多一封信無所為.
作者: Chincco    時間: 09-6-10 09:13

原帖由 rebeccalo 於 09-6-9 21:32 發表

荃灣區我都吾熟..有無考慮過搬?
我係8月尾叫校長寫信,過一星期就收到.信上校長寫上囡囡所有L2得過的獎及贊美說話.可能這樣幫助囡囡孝到心儀小學. ...

我哋落左根向荃灣, 暫時都無打算搬.
咁我都要揾校長幫吓手先.
Thank you !
作者: pluto_yuen    時間: 09-6-10 11:03

hi, rebaccalo.
my daughter is going to study in York K1 this coming Aug. Just want to know which primary school your child has assigned to?
作者: rebeccalo    時間: 09-6-10 12:31

原帖由 pluto_yuen 於 09-6-10 11:03 發表
hi, rebaccalo.
my daughter is going to study in York K1 this coming Aug. Just want to know which primary school your child has assigned to?

協恩中學 附屬小學
私校 :
1)九龍塘小學
2)德望
3)聖保綠
作者: cateyes    時間: 09-6-10 13:13

Hi Rebeccalo,

U wl go to interview of all 4 schools ? Not for 2nd round's lucky draw ? How's about 陳守仁 ? Do u think it is a good school ? Tks !
作者: Chincco    時間: 09-6-10 14:12

原帖由 rebeccalo 於 09-6-10 12:31 發表

協恩中學 附屬小學
私校 :
1)九龍塘小學
2)德望
3)聖保綠

Hi rebeccalo,
請問可唔可以比封請校長幫忙寫信的sample比我呀 ?
作者: 小Q咪咪    時間: 09-6-10 14:20

我都想要, Pls pm

原帖由 Chincco 於 09-6-10 14:12 發表

作者: KPMS    時間: 09-6-10 20:29

Rebeccalo,

可唔可以e-mail sample比我呀?感激!!

Thanks
Karen

原帖由 Chincco 於 09-6-10 14:12 發表

作者: rebeccalo    時間: 09-6-10 21:56

原帖由 cateyes 於 09-6-10 13:13 發表
Hi Rebeccalo,

U wl go to interview of all 4 schools ? Not for 2nd round's lucky draw ? How's about 陳守仁 ? Do u think it is a good school ? Tks !

係大抽獎派到,真係好開心
no ,我見左以下私校
1)九龍塘小學
2)女拔
3)聖方濟各
4)德望
5)聖保綠

直資
1)陳守仁
2)播道

陳守仁o.k的,但升中就吾知好吾好 , 我囡囡入到第二次面試,最后都考吾入
作者: rebeccalo    時間: 09-6-10 22:03

sorry ,電腦前排種毒,全部無咗..
作者: pcdogxx    時間: 09-6-11 13:32

唔好意思打攪各位,   我朋友都想徵K2課本, 請問大家有冇意思出售呢?  Thanks.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5