教育王國

標題: 09/09入讀小一之家長入來傾下 [打印本頁]

作者: 水玲瓏    時間: 09-4-30 04:16     標題: 09/09入讀小一之家長入來傾下

如有錯漏,請提出修改
以下是小一各班家長一覽:~~~

Class A
tunghei(belle chan)
phoebe^^(黃泳嵐)
mymavis(Mavis)
windymama(晴晴)
kimkamkim
Yummie (栩穎)

Class B
nnma
sasachu
大樑與木屑
Class C
Mero(晞琳)
Edithma
Class D
水玲瓏(敏琳 Melissa)
VVbaby(若希 Hazel)
sue_yee_t(卓琳)
vikiepaul(煦琳)
bbyiuyiu(瑤瑤)
mandymfl(曉盈)
ngahei550(雅希)
sc2002(巧怡)

未報班別既媽咪,儘快報啦
Monghar
Jordan040534201
TingTing55
baba_mama
parentslove
LittleSheep

作者: 綺霖mami    時間: 09-5-13 23:44

我囡囡今年讀P2, 學校勁唔勁見仁見智啦, 功課量都真係幾多嫁, 仲要每年去兩次音樂會, 仲有project tim, 但係我囡囡讀得很聞開心, 唔駛擔心, no problem.
作者: 水玲瓏    時間: 09-5-20 15:46

好嘢.....終於有人回覆啦
雖然你係p.2家長
不過好多謝你比咗咁多料我

我又好想問下.....係咩音樂會呀?
係咪學校舉辦架呢?
仲有....如果想同學校既老師溝通
應該點做呀?

最緊要都係囡囡開心....

作者: 綺霖mami    時間: 09-6-1 21:03

音樂会係自己在出面買飛个D, 記住要入場券 and 場刊, 至於contact 老師就要留contact number, 代放學後才有時間打番比你了。
作者: Monghar    時間: 09-6-8 16:02

Hi all,

My daughter has been allocated to 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) to start her P1 in Sept 2009.  Please help share some information and to answer some of my queries below:

1) What is their English level?  Will they be like St. Mary - to teach one year level higher?  Meaning ... using P2 text book for English?

2) What is their Mathematics language?  English or Chinese?

3) I heard that they will use Putonghua for Chinese lesson?  Is this correct?  

Please give me more inside as I would want to prepare my daughter for this school.

Thanks in advance!
作者: id00288    時間: 09-6-9 10:04

Dear Monghar

1) What is their English level?  Will they be like St. Mary - to teachone year level higher?  Meaning ... using P2 text book for English?
A:英文是正常Level, 無教高度, 但老師要求高

2) What is their Mathematics language?  English or Chinese?
A:數學是中文教的

3) I heard that they will use Putonghua for Chinese lesson?  Is this correct?
A:你在那裡聽到呢? 初小中文科是用廣東話教的,
但會有普通話科,是重點科目,要考口試和聽

希望幫到你
作者: vikiepaul    時間: 09-6-19 12:03

Hello,

你地好... 多多指教..
作者: 綽盈媽咪    時間: 09-6-24 20:03

各位新學年的小一家長

學校已出了新通告 ”小一新生家長會通告”. 
作者: Jordan040534201    時間: 09-7-1 15:31

My daughter will be one of the students also. It is good to hear that they have so many different kinds of activities. Thanks for the information.
作者: 水玲瓏    時間: 09-7-3 17:35

我都知出咗啦
死啦.....聽朝就係分班試
好驚佢咩都唔識
學校同其他課外活動谷晒係呢個星期
我已經力不透支,尋晚開始有頭暈
今朝返學校畢業禮彩排我仲係腳浮浮
聽朝返學校評做,下午就要返幼稚園畢業典禮
冇晒時間同佢溫書
呢次聽死都得啦
作者: VVbaby    時間: 09-7-3 22:13

原帖由 水玲瓏 於 09-7-3 17:35 發表
我都知出咗啦
死啦.....聽朝就係分班試
好驚佢咩都唔識
學校同其他課外活動谷晒係呢個星期
我已經力不透支,尋晚開始有頭暈
今朝返學校畢業禮彩排我仲係腳浮浮
聽朝返學校評做,下午就要返幼稚園畢業典禮
冇晒時間同佢 ...

放鬆d啦, 我都冇同我個女溫書呢, 順其自然啦, 盡左力就ok喇!
聽日見啦, 如果有人認到我, 記得叫我喎, 嘻嘻!
作者: sue_yee_t    時間: 09-7-3 22:50

你地就好啦.我阿囡學校取消左畢業禮呀,搞到之前排好曬嘅舞都無得表演.聽日評估我都無同阿囡溫書,我諗大家都唔使緊張啦..
作者: TingTing55    時間: 09-7-4 18:30

Hi, everyone

My girl also join P1 this year.  

多多指教

tks
作者: VVbaby    時間: 09-7-5 10:35

hi! 大家好呀, 尋日聽完家長會, 感覺唔錯, 亦都好開心, 因為學校終於用普通話教中文喇!

大家又點睇呢??
作者: wonderfulnight    時間: 09-7-5 19:55

其實咁多年黎小朋友用粵語都學得幾好,
轉用普通話都唔一定係會提高語文水平既,
反而仲有可能搞到小朋友無哂興趣添...
作者: baba_mama    時間: 09-7-5 22:34

我都讚同學校的決定,學生也好像一張白紙,我覺得小朋友好容易習慣,況且學校不是全體學生同一時間進行,只係由今年的一年級學生開始,所以小朋友會容易適應。

原帖由 wonderfulnight 於 09-7-5 19:55 發表

作者: VVbaby    時間: 09-7-5 22:41

原帖由 wonderfulnight 於 09-7-5 19:55 發表

依家普通話同英文一樣咁重要, 越早學習越有利, 其實唔駛擔心, 都只係中文一科用普通話啫, 用普通話教中文係大勢所催, 就好似英文堂全英文一樣, 唔會有咩問題, 反而令到小朋友既普通話水平提高添!
作者: VVbaby    時間: 09-7-5 22:44

原帖由 baba_mama 於 09-7-5 22:34 發表
我都讚同學校的決定,學生也好像一張白紙,我覺得小朋友好容易習慣,況且學校不是全體學生同一時間進行,只係由今年的一年級學生開始,所以小朋友會容易適應。

...

baba_mama,

你好呀, 你囡囡尋日係咩組別呀? 我囡囡係F組呀!
作者: VVbaby    時間: 09-7-5 22:47

原帖由 baba_mama 於 09-7-5 22:34 發表

...

你講得冇錯, 其實比起好多學校, 都已經叫做容易適應喇, 起碼都唔係即刻係小一全普通話, 都有個適應期俾大家, 唔駛一開始就完全唔明白呢!
作者: Heidi媽    時間: 09-7-5 23:01

作者: wonderfulnight    時間: 09-7-6 08:14

其實我們從小都是用粵語學中文
又不覺得自己或同年代的人語文水平很差
反而是自己多看課外書
適當地背誦佳句
對提升語文的寫作能力的幫助更明顯
至少我自己學習中文的過程是這樣
是否用普通話其實影響不算大....

當然若要跟廣東以外的人溝通的話
學習普通話還是有它的語言上的功用
作者: id00288    時間: 09-7-6 09:46

普通話教中文是好的開始,
但粵語(廣東話)同樣重要,
作者: vvmakyy    時間: 09-7-6 13:06

乜學校今年轉用普通話教中文咩? 但事前學校從未講過喎? 是全校學生都轉, 還是個別級別呢?
作者: baba_mama    時間: 09-7-7 11:52

VVbaby,

我女女個日係 H 組呀 ^.^

請多多指教

原帖由 VVbaby 於 09-7-5 22:44 發表

baba_mama,

你好呀, 你囡囡尋日係咩組別呀? 我囡囡係F組呀!

作者: baba_mama    時間: 09-7-7 11:58

校長話係明年先開始,來年的小一會係第一批學生轉用全普通話授課,學校不會全校推行,會由小一開始。

校長話會好全面,連默書都會係用普通話,唔會返轉頭。
我都希望學校成功,小朋友得益。

但係我都係 concern 學校的閱讀氣氛,如果學校無呢個氣氛,就算小朋友喜歡閱讀,都難給學生機會 ....

原帖由 vvmakyy 於 09-7-6 13:06 發表
乜學校今年轉用普通話教中文咩? 但事前學校從未講過喎? 是全校學生都轉, 還是個別級別呢?

作者: vvmakyy    時間: 09-7-7 12:23

咁你就放心, 我記得學校一星期有兩堂閱讀堂 - 一中一英, 同學要帶圖書回校睇, 幾好架

原帖由 baba_mama 於 09-7-7 11:58 發表
校長話係明年先開始,來年的小一會係第一批學生轉用全普通話授課,學校不會全校推行,會由小一開始。

但係我都係 concern 學校的閱讀氣氛 ...

作者: VVbaby    時間: 09-7-10 00:09

原帖由 baba_mama 於 09-7-7 11:52 發表
VVbaby,

我女女個日係 H 組呀 ^.^

請多多指教

多多指教呀!
作者: id00288    時間: 09-7-10 09:42

原帖由 baba_mama 於 09-7-7 11:58 發表

但係我都係 concern 學校的閱讀氣氛 ...

Dear baba_mama
囡囡講過, 學校圖書館經常滿座, 入唔倒去,
閱讀氣氛已好,
但在家裡都要保持, 出街乘車都要呀!哈哈哈
作者: parentslove    時間: 09-7-10 13:32

I don't really recommend use "Potunghua" to teach Chinese.
I've seen some kids they really failed on Chinese language. (Parents are keen on "Potunghua" for Chinese subject.)
At home, we already used two language (English and Cantonese).  We didn't have any experience to teach our kids or practice at home.
Moreover, most of the subjects still teaching by English in Secondary schools today.
The public examination so far in Hong Kong is using "Cantonese Chinese".
I prefer so far "Potunghua" is a kind of side language like French or Spanish in the school.  It's make our student more easy to learn other language without pressure.
This is one of the reason that I prefer other school.
作者: parentslove    時間: 09-7-10 13:35

"Potunghua" speaking or "Cantonese" speaking is a agrument in 1912 after Dr. Sun Yat Sen be the president.
作者: 水玲瓏    時間: 09-7-14 11:06

hello各位好
終於都多咗d人回應下啦
我個日係c組的
請多多指教

(我應該係全日最激個個媽咪)

作者: 水玲瓏    時間: 09-7-14 11:15

其實聽完家長會當日,下午即要返到幼稚園行畢業禮
飯都冇得食......餓死
言歸正傳......我冇國語底,
以前都係唱歌學國語,點算?
希望囡囡吸收到啦

係k2時,國語老師話佢唔係好識聽
所以比個老師捉住單獨教,
下學期都算有進步,上堂起碼知道老師問咩!
我睇國語教都好既,起碼係多咗幾會接觸國語
原帖由 VVbaby 於 09-7-5 10:35 發表
hi! 大家好呀, 尋日聽完家長會, 感覺唔錯, 亦都好開心, 因為學校終於用普通話教中文喇!

大家又點睇呢??  

作者: VVbaby    時間: 09-7-14 23:04

原帖由 水玲瓏 於 09-7-14 11:06 發表
hello各位好
終於都多咗d人回應下啦
我個日係c組的
請多多指教

(我應該係全日最激個個媽咪)

hi! 係呀, 我都希望呢到會有多d人呢!
點解你會話自己係全日最激個個媽咪黎既??
作者: VVbaby    時間: 09-7-14 23:07

原帖由 水玲瓏 於 09-7-14 11:15 發表
其實聽完家長會當日,下午即要返到幼稚園行畢業禮
飯都冇得食......餓死
言歸正傳......我冇國語底,
以前都係唱歌學國語,點算?
希望囡囡吸收到啦

係k2時,國語老師話佢唔係好識聽
所以比個老師捉住單獨教,
下學期都算 ...

我既普通話都唔掂架, 不過, 我覺得小朋友會冇問題既, 越早學會越容易學呢!
作者: tunghei    時間: 09-7-15 11:39

hi, 小女都是今年讀小一,她在幼稚園時不用默書和串字,我非常擔心英文默書,又擔心功課量多。總知擔心,擔心。
作者: parentslove    時間: 09-7-15 13:51

During this summer holiday, try to spell some words that she knew in the school.
Checked with some relative's K3 exercises and prepare all P.1 English books earlier in August.
作者: ngahei550    時間: 09-7-15 21:25

Hi,
你們好, 小女希希分班試是F組,
希望日後大家多多指教.

希Mum
作者: vikiepaul    時間: 09-7-20 15:07

hi 你地好呀,

果日我個女係D組, 請大家多多指教....

雖然我個女間KINDER個個星期都默4日書 (2- maths, 1-eng, 1-chi), 不過, 放左假咁耐... 應該咩都俾返晒先生lu... 所以, 而家又要開始努力bring back返佢既memories.. 哈哈.. 大家一齊努力啦...
作者: bbyiuyiu    時間: 09-8-2 18:45

hi 你地好呀,

果日我個女係G組, 請大家多多指教....大家知不知道可唔可以用公仔書包例如:公主/Hello Kitty等.你哋買咗書包未?
作者: 綽盈媽咪    時間: 09-8-3 14:01

係可以用有公仔的書包, 學校只係唔可以學生用有的書包.

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-2 18:45 發表
hi 你地好呀,

果日我個女係G組, 請大家多多指教....大家知不知道可唔可以用公仔書包例如:公主/Hello Kitty等.你哋買咗書包未?

作者: 水玲瓏    時間: 09-8-4 12:35

你地都知.....停咗課都成兩星期,囡囡考得唔好,
加上同組有個同班同學,係老師同我傾既時候,
佢好開心....成日走過去個同學度傾計,
老師就話佢個底唔好,又話佢唔定,
返小學會好辛苦

其實我係考試前幾日都有同佢溫習
前一晚仲溫到1:00a.m.
但係.....考到咁既結果,我就覺得白費心機
所以一出課室我就忍唔住係咁喊....失晒控

係上個星期....老師再打電話黎問我有冇訓練佢
叫我訓練佢每日坐係屋企一個鐘,等佢可以定d喎

原帖由 VVbaby 於 09-7-14 23:04 發表

hi! 係呀, 我都希望呢到會有多d人呢!
點解你會話自己係全日最激個個媽咪黎既??

作者: 水玲瓏    時間: 09-8-4 12:36

係喎....我仲想問下大家會買邊本字典比小朋友呀
我尋日係圖書館見到牛津同朗文
你地會點選擇呢?
作者: tunghei    時間: 09-8-5 10:37

hi
我想問下小一英文和中文是否跟課文默書,我可以從那方面準備
作者: VVbaby    時間: 09-8-11 00:14

原帖由 水玲瓏 於 09-8-4 12:35 發表
你地都知.....停咗課都成兩星期,囡囡考得唔好,
加上同組有個同班同學,係老師同我傾既時候,
佢好開心....成日走過去個同學度傾計,
老師就話佢個底唔好,又話佢唔定,
返小學會好辛苦

其實我係考試前幾日都有同佢溫習
...

唔好咁緊張啦, 放鬆d, 可能你迫得佢太緊要, 反而有反效果呢! 趁暑假同佢溫習下, 應該會好好多既!
我依家都趁暑假叫我囡囡睇多d書, 唔好玩到個心散晒!
作者: 水玲瓏    時間: 09-8-26 18:09

請問你地知道邊班未呀?
d課本要包啦,但係個班別好多都要寫書面或書背

各位......明早返學校見啦
作者: LittleSheep    時間: 09-8-27 10:10

係呀, 仲未有班資料, d書我都未包呀。
作者: vvmakyy    時間: 09-8-27 12:57

hi

你地今晚開家長會呀, 提一提大家, d 書本最好不用包, 老師話唔環保, 加上d書包咗會好重, 老師攞咁多作業返回教員室會好重, 同埋小朋友返學時個書包又會再重d

原帖由 LittleSheep 於 09-8-27 10:10 發表
係呀, 仲未有班資料, d書我都未包呀。

作者: Heidi媽    時間: 09-8-27 14:03

作者: phoebe^^    時間: 09-8-29 17:25

OH,,,,等我仲晨早包好晒書,,,不過作業我就冇包,,甘唔包LU
我想問開學果日係咪要交返幼稚園果D暑假功課返去呀?
作者: sue_yee_t    時間: 09-8-29 21:22

大家好,我小朋友是1D班,有無同班同學仔呀?開完家長會,真是好多通告要簽,大家得閑上嚟多D溝通下.
作者: vikiepaul    時間: 09-8-31 09:43

Hello sue_yee_t,

我小朋友都係讀1D班架, 唔知我地果晚有無見過 同交換過電話呢?? 我小朋友叫Ellen..

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒~~ 哈哈~~

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-29 21:22 發表
大家好,我小朋友是1D班,有無同班同學仔呀?開完家長會,真是好多通告要簽,大家得閑上嚟多D溝通下.

作者: sue_yee_t    時間: 09-8-31 10:20

hello VIKIEPAUL 個晚是DADDY去開家長會,我諗住明天都帶埋書番學,俾佢自己適應下啦.想問一下,視藝堂要帶的桌墊是要用咩類型的,是否即是托盤?我的小朋友叫卓琳.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 09:43 發表

我小朋友都係讀1D班架, 唔知我地果晚有無見過 同交換過電話呢?? 我小朋友叫Ellen..

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒 ...

作者: bbyiuyiu    時間: 09-8-31 10:53

Hi,我的小朋友都是1D叫瑤瑤,你哋選擇什麼課外活動?因為很多相同時間很難選擇。
作者: vikiepaul    時間: 09-8-31 12:28

我打算報phonics 同體操, 不過, 想問一問, 2樣體操, 有咩分別? 我知道老師有講過.. 不過, 唔係好記得...

瑤瑤係唔係31號, 卓琳係唔係33號呀? 我個女係18號呀~

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-31 10:53 發表
Hi,我的小朋友都是1D叫瑤瑤,你哋選擇什麼課外活動?因為很多相同時間很難選擇。

作者: sue_yee_t    時間: 09-8-31 12:50

卓琳是33號呀,你點知?我都是打算報PHONICS和藝術體操.我都唔知有咩分別.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 12:28 發表
我打算報phonics 同體操, 不過, 想問一問, 2樣體操, 有咩分別? 我知道老師有講過.. 不過, 唔係好記得...

瑤瑤係唔係31號, 卓琳係唔係33號呀? 我個女係18號呀~

...

作者: vikiepaul    時間: 09-8-31 14:08

HEHE 因為我果日影低左張name list呀嘛...

我睇返聖家website , 基礎體操係玩彈跳果d, 而藝術體操, 就係玩呼拉圈, 絲帶果d.....

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-31 12:50 發表
卓琳是33號呀,你點知?我都是打算報PHONICS和藝術體操.我都唔知有咩分別.

作者: bbyiuyiu    時間: 09-8-31 14:46

hello VIKIEPAUL  sue_yee_t,明天只需帶通告回條  暑期作業(沒有是否不用帶呢)白板。視藝堂要帶的桌墊是好似用不要的雜誌紙張。
作者: vikiepaul    時間: 09-8-31 15:25

bbyiuyiu,

係啦, 我地無暑期作業架喎, 其實係咪唔係同我地講呢?聽日就要帶桌墊啦咩? 死啦, 我唔知添, 咁係唔係聽日帶呀??
但係, eng既作業, 聽eng老師講,. 又係唔係要聽日收呢??如此說來, 佢地聽日咪左一袋, 右一袋咁返學?  

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-31 14:46 發表
hello VIKIEPAUL  sue_yee_t,明天只需帶通告回條  暑期作業(沒有是否不用帶呢)白板。視藝堂要帶的桌墊是好似用不要的雜誌紙張。

作者: sue_yee_t    時間: 09-8-31 15:30

VIKIEPAUL 英文有作業咩?做咩作業呀?我老公開完家長會番嚟,無講過啵?
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 15:25 發表
bbyiuyiu,

係啦, 我地無暑期作業架喎, 其實係咪唔係同我地講呢?聽日就要帶桌墊啦咩? 死啦, 我唔知添, 咁係唔係聽日帶呀??
但係, eng既作業, 聽eng老師講,. 又係唔係要聽日收呢??如此說來, 佢地聽日咪左一袋, 右一袋 ...

作者: vikiepaul    時間: 09-8-31 15:46

唔係做功課呀, 而係1D既eng老師話, 佢英文科, 唔好包作業, 包textbook唔理你, 而作業,第一日就會收晒佢....唔知佢第一日既意思係9.1 , 定係正式上堂既9.3呢...

果日學校實在講左太多野... 唔太記得到...

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-31 15:30 發表
VIKIEPAUL 英文有作業咩?做咩作業呀?我老公開完家長會番嚟,無講過啵?

作者: sue_yee_t    時間: 09-8-31 16:06

明白了,唔該曬,不過又拿白板,又要拿茶點袋,真是驚佢落校車會唔記得左拿.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 15:46 發表
唔係做功課呀, 而係1D既eng老師話, 佢英文科, 唔好包作業, 包textbook唔理你, 而作業,第一日就會收晒佢....唔知佢第一日既意思係9.1 , 定係正式上堂既9.3呢...

果日學校實在講左太多野... 唔太記得到...

...

作者: VVbaby    時間: 09-9-3 01:00

呢到都好多1D班呢, 我囡囡都係呀, 果日家長會仲同好多家長交換左電話添, 唔知係咪你地呢?? 嘻嘻!

聽日開始正式上堂喇, 唔知我個女會點呢??

原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 09:43 發表

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒 ...

作者: vikiepaul    時間: 09-9-3 09:24

Hello VVbaby,

你好呀.. 你囡囡叫咩名呀? 睇下果日有無同你交換電話? 我囡囡叫煦琳呀.. 多多指教..

今朝正式上堂.. 雖然只係帶3堂既課本, 但係個書包都好重下.....

仲有我個女話我知.. 今日4樓有活動, 所以著pe衫, 請問你地知唔知係咩活動呀? 我個女無講呀.... 另外, 梁老師話今日帶佢地上7樓喎.. 睇下梁老師個位係邊.. 等佢地第日有事可以去搵佢... 哈哈哈.. 我個女話.. 一定行死佢.. 要行7層樓梯.....

原帖由 VVbaby 於 09-9-3 01:00 發表
呢到都好多1D班呢, 我囡囡都係呀, 果日家長會仲同好多家長交換左電話添, 唔知係咪你地呢?? 嘻嘻!

聽日開始正式上堂喇, 唔知我個女會點呢??

作者: VVbaby    時間: 09-9-3 23:15

原帖由 vikiepaul 於 09-9-3 09:24 發表
Hello VVbaby,

你好呀.. 你囡囡叫咩名呀? 睇下果日有無同你交換電話? 我囡囡叫煦琳呀.. 多多指教..

今朝正式上堂.. 雖然只係帶3堂既課本, 但係個書包都好重下.....

仲有我個女話我知.. 今日4樓有活動, 所以著pe ...

你好呀, 我囡囡叫若希呀, 我地有交換電話喎, 得閒多d上黎傾下啦!

係啦, 真係好重呀, 好彩都唔駛成日揹住, 唔係就好辛苦喇!

我囡囡話今日係禮堂睇表演喎, 之前早會果陣睇升旗添, 佢又話今日都冇教書, 上英文堂講得好少英文咋, 老師都係講中文多, 佢今日睇時間表執書包, 一睇到小息就鬼c咁開心, 仲叫左出黎添呀, 真係俾佢激c, 岩岩開學啫, 咁快就想落堂去小息, 仲話聽日會去隔離班搵朋友仔, 都唔知真唔真添!

係呢, 你話梁老師會帶佢地上7樓教員室?? 係今日已經去左睇, 定係聽日先去睇?? 你點知架??

作者: vikiepaul    時間: 09-9-4 09:45

Hi VVbaby,

係呀, 我地有交換到電話呀.. keep in touch啦~

上7樓-昨日已經上左啦... 目的係班主任想話俾小朋友知道,有咩事可以去邊度搵佢喎...

至於昨日既活動, 我諗係同d課外活動有關, 我個女話有樂隊奏'波兒', 佢地成班小朋友仲一齊唱添... 另外, 因為我個女報左小提琴班, 所以話昨日去左試琴, 連小息既時間都無埋喎...

仲有昨晚收到學游水通告, 你地有無打算學?  

原帖由 VVbaby 於 09-9-3 23:15 發表

你好呀, 我囡囡叫若希呀, 我地有交換電話喎, 得閒多d上黎傾下啦!

係啦, 真係好重呀, 好彩都唔駛成日揹住, 唔係就好辛苦喇!

我囡囡話今日係禮堂睇表演喎, 之前早會果陣睇升旗添, 佢又話今日都冇教書, 上英文堂講 ...

作者: bbyiuyiu    時間: 09-9-4 10:28

Hi, vikiepaul

我都想個女參加泳班,但星期日特登去九龍灣好似有點浪費時間,昨天我同個女講了一次學校校規,講到不可抄別人的功課或借給別人抄時,她就哭了,她說她借了手冊給同學抄,她非常擔心自己要記過.小孩子真天真。
作者: sue_yee_t    時間: 09-9-4 14:57

今日阿女番嚟話無帶中文課本,我以為下午唔使上課,所以執書包無同佢拿中文課本.想問下你地知唔知道今天的中文功課詞3行是寫咩?我只是見寫中文和英文名的薄.
作者: phoebe^^    時間: 09-9-4 22:56

HI,我囡囡係1A班,,唔知依度有冇1A家長呢?
作者: tunghei    時間: 09-9-5 18:23

hi ! My daughter is 1A class. Nice to meet you
作者: bbyiuyiu    時間: 09-9-5 22:19

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-4 14:57 發表
今日阿女番嚟話無帶中文課本,我以為下午唔使上課,所以執書包無同佢拿中文課本.想問下你地知唔知道今天的中文功課詞3行是寫咩?我只是見寫中文和英文名的薄. ...
Hi,sue_yee_t是 寫自己的名,不過中文詞3行唔知包唔包學校寫的1行??
作者: VVbaby    時間: 09-9-5 23:38

原帖由 vikiepaul 於 09-9-4 09:45 發表
Hi VVbaby,

係呀, 我地有交換到電話呀.. keep in touch啦~

上7樓-昨日已經上左啦... 目的係班主任想話俾小朋友知道,有咩事可以去邊度搵佢喎...

至於昨日既活動, 我諗係同d課外活動有關, 我個女話有樂隊奏'波兒',  ...

原來已經睇左老師個位喇, 我個女都冇講添, 等我聽日問下佢先, 嘻嘻!

游水好呀, 我見佢d價錢比起自己去報仲平左添, 係地點唔就腳囉, 不過, 我就點都唔會報, 因為阿女已經學緊喇, 唔想佢轉黎轉去喇!
作者: VVbaby    時間: 09-9-5 23:40

原帖由 bbyiuyiu 於 09-9-5 22:19 發表
Hi,sue_yee_t是 寫自己的名,不過中文詞3行唔知包唔包學校寫的1行??

個女話唔包學校寫果行, 即係總共寫4行呢!

唔知下星期會唔會開始有默書呢??
作者: phoebe^^    時間: 09-9-6 02:24

原帖由 tunghei 於 09-9-5 18:23 發表
hi ! My daughter is 1A class. Nice to meet you

NICE TO MEET U 2
終於識返1個讀1A喇,我囡囡叫黃泳嵐,你囡囡呢?
作者: sue_yee_t    時間: 09-9-6 21:09     標題: 回覆 2# VVbaby 的文章

唔該VVBABY, 因為阿女個日無帶中文書,我擔心是有詞寫佢唔知,阿女寫曬一版中文姓名,應該無問題吧?
作者: VVbaby    時間: 09-9-7 00:44

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-6 21:09 發表
唔該VVBABY, 因為阿女個日無帶中文書,我擔心是有詞寫佢唔知,阿女寫曬一版中文姓名,應該無問題吧?

唔駛客氣, 我諗寫多好過寫少掛, 嘻嘻!
作者: mymavis    時間: 09-9-7 08:43

Hi
大家好, 平日比較少上bk, 我的囡囡叫mavis, 係1a班班長
Cheers
作者: tunghei    時間: 09-9-7 11:06

Hi. my daughter- belle chan (1A)
作者: mandymfl    時間: 09-9-7 17:39

Hi,

新來報到, 我囡囡係1D班, 請多多指教!

原帖由 tunghei 於 09-9-7 11:06 發表
Hi. my daughter- belle chan (1A)

作者: VVbaby    時間: 09-9-7 20:41

原帖由 mymavis 於 09-9-7 08:43 發表
Hi
大家好, 平日比較少上bk, 我的囡囡叫mavis, 係1a班班長
Cheers

咁快做左班長, 叻女!
作者: vikiepaul    時間: 09-9-8 09:39

hi mandymfl,

你好呀~~ 你囡囡叫咩名?

多多指教.. 我囡囡叫煦琳呀...

原帖由 mandymfl 於 09-9-7 17:39 發表
Hi,

新來報到, 我囡囡係1D班, 請多多指教!

作者: mandymfl    時間: 09-9-8 16:07

vikiepaul,

我囡囡叫曉盈, 我囡囡仲未識晒d同學仔, 佢話唔知邊個係煦琳, 你問吓你囡囡識唔識曉盈!!!

原帖由 vikiepaul 於 09-9-8 09:39 發表
hi mandymfl,

你好呀~~ 你囡囡叫咩名?

多多指教.. 我囡囡叫煦琳呀...

作者: mymavis    時間: 09-9-8 17:26     標題: 回覆 1# mandymfl 的文章

原來你係盈盈媽, 好高興再遇見, 你依家在那區上班, 可否一起食lunch?

vvbaby - 我要多一點上bk先得, 因為成日都唔記得幫mavis整野, 昨天因忙記量體溫, 要老師寫手冊提醒, 真係抵打
作者: phoebe^^    時間: 09-9-8 23:29

原帖由 mymavis 於 09-9-8 17:26 發表
原來你係盈盈媽, 好高興再遇見, 你依家在那區上班, 可否一起食lunch?

vvbaby - 我要多一點上bk先得, 因為成日都唔記得幫mavis整野, 昨天因忙記量體溫, 要老師寫手冊提醒, 真係抵打 ...

mymavis,
我都係1103媽咪黎ga,,不過你應該唔記得lu,嵐嵐成日都唔記得野,今日寫漏手冊啦,,差d miss左eng wb唔記得做,,好彩我同佢執書包果時睇下本workbook,唔係就欠功課ga喇
同我地一班,,第時我都要上黎問下有咩功課先得喇
作者: 水玲瓏    時間: 09-9-8 23:31

hihi......我個囡都係1D班,最細粒個個就係啦
佢叫敏琳Melissa,請各位多多指教

我冇黎28號個家長會
希望各位家長可以不厭其煩解答下我既問題

我想知道"德育課"係咩課堂黎架?
另外....."視藝課"要帶d咩文具呢?
1D班係咪暫時只係星期五要著PE衫呀?

VVbaby......好彩我個日叫我囡囡寫多一行
問佢又唔識答喎,激C我啦
我話.....都係寫多兩次,如果寫少一行而當你做漏功課
而要老師係手冊度比個黑豬印,就唔抵啦
佢就肯寫多行啦.....
不過已經遲到咗一次,留咗案底lu
原帖由 VVbaby 於 09-9-5 23:40 發表

我個女話唔包學校寫果行, 即係總共寫4行呢!

唔知下星期會唔會開始有默書呢??

作者: mymavis    時間: 09-9-9 09:40     標題: 回覆 2# phoebe^^ 的文章

Hello 嵐嵐媽
你好! 我有d印象, 不過我同你都比較少出售0311既活動. 真係開心係呢度可以遇見咁多朋友, 好有親切感

另外,我有個問題想問

如果有電腦功課或數學功課而明天又沒有那一科,那怎麼辦? 應該是下堂交還是明天交?
作者: phoebe^^    時間: 09-9-9 15:07

原帖由 mymavis 於 09-9-9 09:40 發表
Hello 嵐嵐媽
你好! 我有d印象, 不過我同你都比較少出售0311既活動. 真係開心係呢度可以遇見咁多朋友, 好有親切感

另外,我有個問題想問

如果有電腦功課或數學功課而明天又沒有那一科,那怎麼辦? 應該是下堂交還是明 ...

我想問今日中文詞語寫名果度係寫幾多個GA?嵐嵐唔記得,而家寫晒成版先
我今日照俾佢帶埋電腦書呀,我驚要交MA,,,所以帶定先
作者: VVbaby    時間: 09-9-9 16:12

HIHI! 你好呀, 你仲記唔記得我呢??
我地拎校服果日見過面呢!
我個女認得你個女呀, 佢話有次小息想搵你個女, 點知未行到去就打鐘喇!
德育堂我都唔知要帶咩呀, 今日佢地上完問下阿女先!
視藝堂要帶圍裙, 手袖, 枱墊(或可以用雞皮紙代替), 每星期帶返屋企清潔.
另外仲要帶埋木顏色筆, 剪刀, 漿糊筆, 呢幾樣可以放係學校, 唔駛拎走!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-8 23:31 發表
hihi......我個囡都係1D班,最細粒個個就係啦
佢叫敏琳Melissa,請各位多多指教

我冇黎28號個家長會
希望各位家長可以不厭其煩解答下我既問題

我想知道"德育課"係咩課堂黎架?
另外....."視藝課"要帶d咩文具呢?
1D班 ...

作者: VVbaby    時間: 09-9-9 16:15

我地都試過差d唔記得量體溫, 好彩最後Daddy都記得咋!

原帖由 mymavis 於 09-9-8 17:26 發表

vvbaby - 我要多一點上bk先得, 因為成日都唔記得幫mavis整野, 昨天因忙記量體溫, 要老師寫手冊提醒, 真係抵打 ...

作者: tunghei    時間: 09-9-9 16:54

1A class- 中文寫名要寫一頁(呀女講),今天呀女交了IT homework, 但又話下堂交, 呀女話老師無講.
作者: vikiepaul    時間: 09-9-9 17:07

各位1D班既同學,

想請教一下, 今日收到既功課, 小冊子P2-5, 究竟係咩科架? 同埋, 係唔係聽日就要交? 我地好似都要做埋一份架喎... 應該點做呢???
作者: phoebe^^    時間: 09-9-9 17:34

原帖由 tunghei 於 09-9-9 16:54 發表
1A class- 中文寫名要寫一頁(呀女講),今天呀女交了IT homework, 但又話下堂交, 呀女話老師無講.

我囡都寫左1頁,,甘另外WRITING呢?想問下有幾多句句子呀?我囡圈得2句咋,,,但我見手冊寫3SENT.
電腦功課我今日拎左返去,我囡話下堂先交
甘今日係咪TOTAL得2樣功課咋?
作者: 水玲瓏    時間: 09-9-9 18:34

hihi...你好
我地坐咗係個台度傾計嘛......係咪呢?
小息....我個女應該第一時間係去咗玩啦
佢話認得你個女呀......
不如約埋一齊小息玩呀
但就要大家提醒去洗手間啦

真係唔該晒你既詳盡報導啦
聽日就係視藝課啦,要帶呢d嘢未呢?
老師冇提過喎
原帖由 VVbaby 於 09-9-9 16:12 發表
HIHI! 你好呀, 你仲記唔記得我呢??
我地拎校服果日見過面呢!
我個女認得你個女呀, 佢話有次小息想搵你個女, 點知未行到去就打鐘喇!
德育堂我都唔知要帶咩呀, 今日佢地上完問下阿女先!
視藝堂要帶圍裙, 手袖, 枱墊(或 ...

作者: 水玲瓏    時間: 09-9-9 20:03

我都唔係好清楚係咩科.....
大概都係學校想用呢本小冊子黎鼓勵學生
全面既發展同學習
除咗本來科目,好似加入咗公教育
等佢地可以做個好孩子啩

不過點做就真係唔知啦
氣質.....你地填咩呀?
都唔知係佢地寫....我地簽名定係點呢?
真係好難明bor
原帖由 vikiepaul 於 09-9-9 17:07 發表
各位1D班既同學,

想請教一下, 今日收到既功課, 小冊子P2-5, 究竟係咩科架? 同埋, 係唔係聽日就要交? 我地好似都要做埋一份架喎... 應該點做呢??? ...

作者: mandymfl    時間: 09-9-9 20:47

呢本小冊子唔知係唔係同德育科有關呢!
我對著本小冊子都好頭痛, 都唔知點寫...!

mymavis,

我現在轉左份24小時的工作, 在屋企工作多, 就係轉左做全職媽媽! 待盈盈返左全日, 我可以帶妹妹一齊來香港區跟你食個lunch...!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-9 20:03 發表
我都唔係好清楚係咩科.....
大概都係學校想用呢本小冊子黎鼓勵學生
全面既發展同學習
除咗本來科目,好似加入咗公教育
等佢地可以做個好孩子啩

不過點做就真係唔知啦
氣質.....你地填咩呀?
都唔知係佢地寫....我地簽 ...

作者: 水玲瓏    時間: 09-9-9 21:00

係喎.....點解我會想唔到呢?
致親愛的女兒:~~
"我永遠支持你.........唔住啦"
hahaha.....

原帖由 mandymfl 於 09-9-9 20:47 發表
呢本小冊子唔知係唔係同德育科有關呢!
我對著本小冊子都好頭痛, 都唔知點寫...!

mymavis,

我現在轉左份24小時的工作, 在屋企工作多, 就係轉左做全職媽媽! 待盈盈返左全日, 我可以帶妹妹一齊來香港區跟你食個lunch. ...

作者: tunghei    時間: 09-9-9 21:36

1A class 要英文默書 (pg.2-4),唔知點默呢?句子or 單字or 咁多頁都要默晝
作者: VVbaby    時間: 09-9-9 23:43

原帖由 vikiepaul 於 09-9-9 17:07 發表
各位1D班既同學,

想請教一下, 今日收到既功課, 小冊子P2-5, 究竟係咩科架? 同埋, 係唔係聽日就要交? 我地好似都要做埋一份架喎... 應該點做呢??? ...

我依家先得閒上黎呀, 果本小册子我諗冇分咩科掛, 應該聽日交喇! 我就只係填左第二頁同簽名, 其他都係阿女寫架, 寫就好快, 不過, 諗點樣寫就煩喇, 所以攪到阿女今晚夜左瞓添!
作者: VVbaby    時間: 09-9-9 23:55

原帖由 水玲瓏 於 09-9-9 18:34 發表
hihi...你好
我地坐咗係個台度傾計嘛......係咪呢?
小息....我個女應該第一時間係去咗玩啦
佢話認得你個女呀......
不如約埋一齊小息玩呀
但就要大家提醒去洗手間啦

真係唔該晒你既詳盡報導啦
聽日就係視藝課啦,要 ...

係呀, 你記得我喇, 嘻嘻! 原來你個女返去都有提起我個女呀, 咁你個女去左邊到玩呀?? 佢同邊個同學仔玩呀??
我個女就同盈盈一齊, 呢兩日仲走去隔離班搵同學添呀, 聽見佢講都幾攪笑, 好似大個左咁, 識得自己係學校搵人喇!

唔駛客氣, 我都係問隔離班先知咋, 我地班又真係好似冇乜點講, 唔通係我冇留心, 不過, 跟隔離班帶左先囉, 都冇壞既!
作者: VVbaby    時間: 09-9-9 23:58

原帖由 tunghei 於 09-9-9 21:36 發表
1A class 要英文默書 (pg.2-4),唔知點默呢?句子or 單字or 咁多頁都要默晝

我係1D班, 老師講過要默句子連埋標點符號架, 唔知同你班一唔一樣呢!
作者: mymavis    時間: 09-9-10 08:46     標題: 回覆 1# VVbaby 的文章

各位
尋日阿囡好不幸地被老師寫了"欠交功課", IT功課帶左又無收, 宗教功課無帶又話要交, 下次都係帶晒所有功課以防萬一, 唔怪得d學生書包咁重啦,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5