教育王國

標題: 我仔被同學仔欺負,本來只有幾個,依家就擴展到班班都有. [打印本頁]

作者: sanlocama    時間: 09-5-5 12:48     標題: 我仔被同學仔欺負,本來只有幾個,依家就擴展到班班都有.

我仔被同學仔欺負,本來只有幾個,依家就擴展到班班都有.
日日上學都好唔開心,
情緒好差,上學期講過想死,
有時又問媽咪:如果我死左,你會唔會好傷心?
佢返到學校,日日都有人整下佢,不同人整,依個整完,第二個見到幾好玩,又有第三個或幾個一齊整佢,笑佢,打佢.
個個整完佢即閃,
我個仔話:我就來要爆炸

作者: siuming99    時間: 09-5-5 12:54

原帖由 sanlocama 於 09-5-5 12:48 發表
日日上學都好唔開心,
佢返到學校,日日都有人整下佢,不同人整,依個整完,第二個見到幾好玩, ...

你有冇搵校長傾過? 咁落去唔得ga wor.
作者: sanlocama    時間: 09-5-5 13:12

昨天,同校長傾過,佢仲都埋我個仔應該要點做.
我就同校長講,我成日都同個仔講,有人整你,你應該同老師講,呀仔就同我講,同老師講左,老師話左,D同學會係老師見唔到時整佢,同埋成日話佢係XXX,XXX,XXX,又成班人笑佢,搞到我個仔好唔開心,好嬲,成日就好爆咁,打架(好多時係D同學仔突然走埋佢,打佢幾下,之後即閃),或佢一比人講佢,佢就會失控打人,
我同校長講,我都有教佢,佢都有做過,但係一個8歲小朋友,日日比唔同人及一個整完,條氣都未順,又有另一個人走埋佢整佢,咁細個人仔,一下子未必可以做到咁理性.

原帖由 siuming99 於 09-5-5 12:54 發表

你有冇搵校長傾過? 咁落去唔得ga wor.

作者: grace_xian    時間: 09-5-5 13:21

將心比心, 如果係我仔咁, 我都會好傷心

請將起頭欺負他的同學認到, 且寫下他們的名字, 告知校長, 校長唔得閒, 可以告訴輔導主任, 學校應有駐校的社工會幫仔仔解決心理方面的問題, 叫他盡量不要去老師同风紀睇唔到的地方, 請老師安排二個好的同學同他一起活動, 分享小食, 讓他感受同學的溫暖, 這方面駐校社工會有辦法, 請加油, 不要放棄, 希望不久可以聽到好消息

且利用這個機會告訴仔仔, 遇強越強的道理, 正義會戰勝邪惡, 令他每天扮演超人, 去打敗壞人~

原帖由 sanlocama 於 09-5-5 13:12 發表
昨天,同校長傾過,佢仲都埋我個仔應該要點做.
我就同校長講,我成日都同個仔講,有人整你,你應該同老師講,呀仔就同我講,同老師講左,老師話左,D同學會係老師見唔到時整佢,同埋成日話佢係XXX,XXX,XXX,又成班人笑 ...

作者: janetlam74    時間: 09-5-5 14:00

原帖由 grace_xian 於 09-5-5 13:21 發表

請將起頭欺負他的同學認到, 且寫下他們的名字, 告知校長, 校長唔得閒, 可以告訴輔導主任, 學校應有駐校的社工會幫仔仔解決心理方面的問題, 叫他盡量不要去老師同风紀睇唔到的 ...

grace_xian,
很認同你講法!而且很正面,令小朋友堅強面對!
我小朋友幼稚園時因同班有個比較大的同學常烚細的,
佢會同pencil吉人,打人個頭,同很兇悍的說話對其他同學,
我會叫仔仔一有事要話他(因仔仔不會還手)這要保護自
己,不要容忍,再告訴老師或主任,返屋企話比大人知!
我小朋友到上小學,遇同樣事他會知點做,個d惡死小
朋友不再欺負人了,我也會在家教會/學校意見書上寫
多些要老師多關心校園欺凌,希望我地家長合力幫小朋友
令他們在健康環境成長!
作者: sanlocama    時間: 09-5-5 14:05

因我仔仔有手眼腳協調障礙,人肥肥地,自理能力差D,(倫盡),所以班主任已經安排左一位同學仔幫佢,但我唔知個位同學是熱心定壞心,日日係我仔手冊內寫欠文功課,
早兩星期,我仔日日都欠交,做家長都會留意到,叫小朋友自己搵返出來,自己要檢查及我都同佢一齊執書包,返到來又寫欠交,話英文默書薄欠交,後來有一天,老師終於寫手冊,話英文默書薄欠交8日,如果明天交唔到罰留堂.
我在手冊上寫,是否有同學取錯了,因在家找不到和W.B.昨天已交了.
但第二日,同學仔又在我小朋友手冊上寫(是格式錯誤).
到第3日我用紅筆寫,我是說是否有同學取了回家,因我在家裹找了很多遍都找不到,為什麼不見了,我都不知道及W.B.昨天已交了為何又再寫欠交?
到了星期一,我在學校做午膳義工,見我仔食飯時係到哭,我便問其他同學仔,連續兩個都話英文老師罵.
如果你仲搵唔到本英文默書薄,你就唔好讀依間學校

原帖由 grace_xian 於 09-5-5 13:21 發表

請將起頭欺負他的同學認到, 且寫下他們的名字, 告知校長, 校長唔得閒, 可以告訴輔導主任, 學校應有駐校的社工會幫仔仔解決心理方面的問題, 叫他盡量不要去老師同风紀睇唔到的 ...

作者: 黃巴士    時間: 09-5-5 14:28

原帖由 sanlocama 於 09-5-5 14:05 發表
因我仔仔有手眼腳協調障礙,人肥肥地,自理能力差D,(倫盡),所以班主任已經安排左一位同學仔幫佢,但我唔知個位同學是熱心定壞心,日日係我仔手冊內寫欠文功課,
早兩星期,我仔日日都欠交,做家長都會留意到,叫小朋友自己搵 ...

去找校方了解.
作者: sanlocama    時間: 09-5-5 14:29

我個仔已經被人罵到痳木了,問佢點解又比人寫手冊欠交,佢話個XXX同學係唔係都寫,
咁我問老師知唔架,有沒有檢查到

打電話問班主任,佢話係英文科老師搵左個同學仔幫佢手,係英文科的事,叫我最好打電話同英文老師傾下,
後來我同英文老師傾,問點解有交D功課成日寫欠交,點解手冊會由同學寫,點解老師無檢查清楚,又要成日罰抄,之前我比左信你,佢抄野好慢,根本連做功課的時間都唔夠,如果要抄,不如我叫佢默比你睇仲好,
老師係咁話佢知道你仔仔係寫字慢,已經叫同學仔唔好再逼佢,你(同學仔)逼佢都無用,佢(仔)都做唔到,我會叫同學仔係小息時罰佢抄,
我話D同學仔成日都(下佢)...............我本來想問老師搵唔到本英文默書薄就唔好讀依家學校
但我就已經 再講唔到說話了................

作者: siuming99    時間: 09-5-5 15:02

原帖由 sanlocama 於 09-5-5 14:29 發表
我個仔已經被人罵到痳林了,問佢點解又比人寫手冊欠交,佢話個XXX同學係唔係都寫,

Sanlocama, 唔係呀, 你打番學搵老師講啦. 你唔好話個8歲o既細路啦,一個大人日日番工比人整,做野又比老闆gut,咁你都想唔do la. 我覺得有時老師未必睇到咁全面, 一班幾十人. 所以suggest你搵老師傾. 你係家長,佢一定要同你溝通.

有冇唸過同個仔換吓環境讀書.新環境可能好D
作者: safarimama    時間: 09-5-5 15:16

睇嚟...間學校的老師都有問題, 那個英文老師都冇用心去了解和幫個小朋友! 而個班主任亦有責去看顧能力冇咁好的同學. 可能有些同學知老師都係咁樣, 自然覺得可以欺負佢! 你應向校長講,要他正視問題!
原帖由 sanlocama 於 09-5-5 14:29 發表
我個仔已經被人罵到痳木了,問佢點解又比人寫手冊欠交,佢話個XXX同學係唔係都寫,
打電話問班主任,佢話係英文科老師搵左個同學仔幫佢手,係英文科的事,叫我最好打電話同英文老師傾下,
後 ...

作者: 黃巴士    時間: 09-5-5 15:57

後 ...

搵校長介入此事.
作者: sanlocama    時間: 09-5-5 17:48

校長已知,英文老師打左電話比我,話無講過,佢話我知道咩野講得,咩野唔講得.
佢仲話我唔應該唔打電話比我,我從來都唔知你有在手冊上寫野比我,亦都唔知位小老師(同學仔)成日寫你個仔本手冊,但班主任同我講,話有同英文老師講左,老師知道的.
我話我問左幾位小朋友,大家都異口同聲話老師咁講,

原帖由 黃巴士 於 09-5-5 15:57 發表

搵校長介入此事.

作者: lingchuling    時間: 09-5-5 19:05

對不起,可否告知你小朋友是那一區的學校,因為我都覺得現在的老師.....

我真怕選錯學校予小朋友,尤其是我們的小朋友如有少少特殊需要的話,對其他小朋友來說,真是一個好哈的對象
作者: Charlotte_mom    時間: 09-5-5 20:22

其實你小朋友有特別需要, 有無同社工傾過, 係咪應該搵間有融合教育既學校? 或者8下邊間學校包容性大d?
我仔比較細時, 有語言障礙, 老師話佢唔講野, d同學仔唔同佢玩, 我聽完都好心up, 所以之後k1我就決定俾佢讀秉收位, 唔止係有治療師跟進, 更重要係老師有經驗同耐性去照顧小朋友成長
原帖由 sanlocama 於 09-5-5 02:05 PM 發表
早兩星期,我仔日日都欠交,做家長都會留意到,叫小朋友自己搵 ...

作者: donzoe    時間: 09-5-5 20:28

我個小朋友曾經都遇過類似事件, 最終我地都幫佢轉左校。  我覺得小朋友的感受係最重要, 如果佢返學唔開心, 唔想返學。 就真係影響佢將來喇, 所以唔好再猶豫, 考慮幫佢搵過一間適合佢的學校啦。
作者: evatsoihk    時間: 09-5-5 20:46

假如是我的話,與其跟學校這樣拉鋸,倒不如抓緊時間去找適合的學校,讓孩子在9月開課后開始新的生活。
作者: sanlocama    時間: 09-5-5 22:26

各位家長:
我都好想幫仔仔轉校,問題係d學校多數收好的學生或能令學校爭光的學生,而我仔仔咁樣,(倫倫盡盡)手腳又慢,成績又差,邊間學校會肯收,同埋就算有,又唔可以太遠,主要原因係我仔仔做功課好耐,平時都成十一,二點先做完功課(四點開始做,中間沖涼,食飯,食水果用左2小時,平均做功課用成5小時左右,書都無時間去溫)所以........,不過,如果有間功課無咁多,學校d老師又有愛心,都可以考慮一下,因依家都好無助.

原帖由 evatsoihk 於 09-5-5 20:46 發表
假如是我的話,與其跟學校這樣拉鋸,倒不如抓緊時間去找適合的學校,讓孩子在9月開課后開始新的生活。

作者: 大頭蝦    時間: 09-5-6 08:31

原帖由 sanlocama 於 09-5-5 22:26 發表
各位家長:
我都好想幫仔仔轉校,問題係d學校多數收好的學生或能令學校爭光的學生,而我仔仔咁樣,(倫倫盡盡)手腳又慢,成績又差,邊間學校會肯收,同埋就算有,又唔可以太遠,主要原因係我仔仔做功課好耐,平時都成十一,二點 ...

聽你咁講, 其實大家都唔係太適合對方, means, 呢間學校唔太適合你仔仔 & 你仔仔亦唔適合呢間學校, 似乎仔仔配合唔到呢間學校的節奏 & 學校有小朋友聯群蝦佢, 老師亦視而不見, 而老師亦完全無關心你仔仔的特別需要, 有咩理由本手冊成日比另一位小朋友寫 "欠", 老師都可以一句話唔知就完全唔駛跟進 ? 你仔仔出左問題, 老師好應該善用小息呢 d 時間去幫忙佢, 而唔係要佢小息罰抄 !!!!   

8yrs, 即係約 3 年班, 做功課都要做五個鐘, 再高班 d 點算 ? 完全無時間溫習, 休息, 玩, 看課外書係唔得架, 咪話小朋友啦, 大人都爆啦 ......  

雖則你仔仔讀緊果間學校在果區黎講都有好多人想入, 但係, 佢都入左去三年喇, 岩唔岩, 我估你亦心裡有數 迫仔仔繼續係度, 只係佢受苦 (恕我直言)

你仔仔已經返全日學, 咁多個鐘唔係比人蝦就比老師罵, 罰, 你認為咁樣的學習環境佢學到野嗎 ? 若果佢已經講到 "就黎爆炸" & "死", 表示事情已經去到重要關頭喇, 你再浪費時間同學校呢個講果個投訴, 倒不如善用 d 時間搵間無咁多功課 & 活動教學的學校比仔仔啦, 時間過左就補救唔番架喇 ....

況且, 小朋友情緒出現問題影響學習及日常生活係可以好大件架, 你既然已經知道源頭, 應及時為仔仔解決, 佢條人生路仲有好長, 小時候的情緒屈結對將來長大後的人生觀及處事係好有直接關係架 !

衷心祝福你早日替仔仔搵到一間有愛心及包容的學校, 令仔仔從過新生活, 開開心心的過埋佢所剩無幾的童年生活

作者: siuming99    時間: 09-5-6 09:02

原帖由 sanlocama 於 09-5-5 22:26 發表
各位家長:
我都好想幫仔仔轉校,問題係d學校多數收好的學生或能令學校爭光的學生,而我仔仔咁樣,(倫倫盡盡)手腳又慢,成績又差,邊間學校會肯收,同埋就算有,又唔可以太遠,主要原因係我仔仔做功課好耐,平時都成十一,二點 ...

十分同意大頭蝦的講法. 你有冇諗過搵輔導幫吓手?  佢地會唔會比到的advice你, 例如邊的學校適合你小朋友. 我個仔用過一間輔導中心的service.幾有效ga. 佢地專做小朋友case.   當時都有搵我同我老公傾吓.  因為其實家長都有壓力.  不過就要等好耐. 因為有太多case la.  但一的都唔貴.

你唔好灰心...努力呀!  如果你想打去中心問吓, 我可以pm個電話比你.
作者: Yau_Cheung    時間: 09-5-6 09:07

絕對同意!   

我睇完樓主個case都覺得好心痛。樓主可以試下找一些有愛心的教會學校, 活動教學, 離家不遠, 可能academic 程度無咁高, 但最緊要小朋友返學開心, 鐘意返學佢先會有心機學習及學到嘢。Cheer up!

原帖由 大頭蝦 於 09-5-6 08:31 發表

聽你咁講, 其實大家都唔係太適合對方, means, 呢間學校唔太適合你仔仔 & 你仔仔亦唔適合呢間學校, 似乎仔仔配合唔到呢間學校的節奏 & 學校有小朋友聯群蝦佢, 老師亦視而不見, 而老師亦完全無關心你仔仔的特別需要, ...

作者: mattsmum    時間: 09-5-6 09:22     標題: 回覆 # 的文章

school has great influence in a child's life and emotional development, if it is not suitable, there might be impact to his next stage of development.

人類成長階段—人生八階
艾力遜是近代的心理分析及人生發展學說的一名領導者,他出生於德國,而他的學說是沿於佛洛依德的理論發展出來的。
他把人生分為八個階段,每階段都各有明顯的特徵,並且也潛伏著一種危機,但若安然渡過這些危機,則生命會有更進一步的成長和發展,個人便有能力克服下一個危機;否則生命就會受到阻滯,而後至的危機便難以應付。以下是艾氏的人生八階的概要:

4.勤業與自卑(6-11歲)
在六歲以後,兒童已開始社交生活了,這個社交生活是以學校為開始的。
兒童這時將會努力於表現自己,使他人覺得其存在,而且是與其年齡相若的一群孩子中的一份子。所以,兒童要爭取為其同儕接受,他要參與群體遊戲、學習與活動,並且極怕被人排擠,這一時期約跨過整個小學階段。
這時期的特徵就是具有求知慾,有活動精力,希望學習成人。由此而產生一種勤業精神,不過如果受到窒礙,例如在群體中遭排擠,便會產生自卑的情緒。因此,勤業與自卑是會經常交織地出現的。所以,這個時期便稱為勤業與自卑(industry vs. inferiority)。
兒童此時在其勤於致力的學習與工作的興奮與滿足,由是而強化其勤業的行為。他開始留意工作或活動的各種規範,而嘗試使自己能適應及服從這些規範,因而能夠產生有效的工作結果。所以這時他心中的自我,是包括了他的工作工具及技巧在內的。
無論在何種文化的社會中,兒童此時是進入了一個較有系統的學習期。學習的事物範圍是廣闊的,指導的人亦不一定是學校的師長,這通常包括了一切周圍的人。例如父母及其他成人,還有比他年長的孩子。他們的行為,亦可能成為摹倣的對象。
處於此時期,使兒童感到危險威脅的,是他可能自覺到能力之不足,不能隨心所欲地應付他想完成的工作或學習,因而感到自卑、懊喪,對自己的技巧及工具都不滿意,特別是當他看見別的同儕獲得滿意的工作結果時,會覺得有己不如人的感覺,由是會失去興趣,不再勤業,產生退縮、迴避及孤立。
反之,如兒童獲得成功的發展,有工作、學習上的滿足,則便已初步培養出對工作的愛好,及領悟人在社會上的分工合作的意義。這樣,不但掌握若干基本工作技巧,且為將來進入社會作出了良好的準備。
作者: cutiebebe    時間: 09-5-6 10:22

俾著我都會好心痛呀!
不如你找社署d社工傾吓, 叫佢幫吓手啦!
佢可能會幫你找到另一間合適的學校呀!
加油呀!!!
呢間學校d老師真的不負責任呀!!!
作者: 黃巴士    時間: 09-5-6 12:04

不論是如何安排, 努力去爭取你囝囝應有的.  不要灰心, 加油!!!
作者: superbubu    時間: 09-5-6 12:15

加油呀!!!!
將心比心,我如果係咁都會好痛心.
希望您快D搵到一個合適的方法.

至於有呢D配套既學校,係咪真係好小呀?!
其實講真,您囝囝已經對呢間學校有唔好既感覺.
倒不如您為佢搵過第2間,
您要知道小學仲有幾年時間.
唔通要佢繼續唔開心?
佢而家已經有自殺既念頭,一定要好好睇係佢.!!

支持您!!

作者: km1357    時間: 09-5-6 12:51

你住邊區? 如果交通不是問題, 轉去鮮魚行喇. 一定無人會蝦佢.
作者: YLMBEE    時間: 09-5-6 13:31

[quote]原帖由 sanlocama 於 09-5-5 12:48 發表
日日上學都好唔開心,
佢返到學校,日日都有人整下佢,不同人整,依個整完,第二個見到幾好玩, ... [/quot

其實我建見你同仔仔轉校, 長似落去都唔係辦法,佢依小三, 仲有三年要捱, 你唸吓佢會幾"痛苦"!!! 我相信唔係每間小學都睇成績嘅, 一定有一間好學校等緊收你仔仔, 你試吓去找吧!  等仔仔放完暑期有個新開始!! 你同仔仔都要努力 !
作者: Sherryko9    時間: 09-5-6 14:01

如果地區不是問題,我都衷心地推荐你仔仔去"鮮魚行",於其小朋友日日活在痛苦中,不要再去理會明日升中問題先,去一間充滿愛心的小學,起碼可以培養番他返學的樂趣,自信心返來,成績/情緒就會有改善.從媒界上得知那裡的校長充滿愛心,日日都會在校門口迎接學生返學;記著"你揀人,人揀你",不要因為那間是band幾的學校而卻步!取重要是互相適合,就算那間是頂級的學校,但小朋友天天活在歧視中,又有何用!

原帖由 km1357 於 09-5-6 12:51 發表
你住邊區? 如果交通不是問題, 轉去鮮魚行喇. 一定無人會蝦佢.

作者: km1357    時間: 09-5-6 14:49

我知馬鞍山都有間幾有愛心既小學.
作者: popokit    時間: 09-5-8 11:09

如果你仲搵唔到本英文默書薄,你就唔好讀依間學校

如果我係你, 我會同老師直接溝通了解, 搵到問題的所在去解決, 然後話番捭仔仔聽事情始未同跟老師的解決方法, 叫他唔使擔心, 所有事都可以解決的, 同理捭佢知道原來你可以幫到佢, 佢以後有事都會同你講. (唔好捭個仔覺得自己咁可憐, 捭個仔做石磨心.)

至於捭人蝦的問題, 一定要跟校方解決, 唔係d同學話睇唔到就係無事發生, 咁樣祇會放縱容校園欺凌的發生, 直接同斑主任講, 你小朋友的困擾, 你小朋友講過以上d負面說話, 我相信學校一定要正視, 否則有咩事發生就是學校的責任. 其實老師可以分別會見欺凌事件的有關同學, 個別去問, 才問到事情的頭緒.  至少都請老師告誡一同學, 因這是校園欺凌, 並不是跟同學玩咁小事. 其實他的同學還小, 自己都唔知自己做錯事(蝦人), 所以學校一定有責任要教. 唔係第日呢間學校就會教一班唔知咩品德人出黎, 佢辨咩教育. (如果班主任唔take action 就直接同校長講.)

(我個仔間學校有教, 咩係校園欺凌捭d小朋友知, e.g. 一班同學一齊笑一個小朋友 or  改他花名令那位同學唔開心都係. 唔好話對你個小朋友郁手郁腳tim la.)

作者: sunshinekids    時間: 09-5-8 11:51

you can tell the principal that if other students keep bullying your son, you wil call the police about the bullying.  Every principal fear that their school shown on newspaper. And he will do something on it.
作者: Skywan    時間: 09-5-8 15:41

sanlocama :

現在不會有小朋友無書讀, 因為政府是 9 -12年免費教育。
你不要太擔心, 無學校收佢, 只是收佢可能不是你那區各家長口中的名校。

你先找註校社工幫忙跟進現在囝囝於校內情況, 再把你的要求或希望告知社工看看能否幫忙按排轉往較適合你小朋友的學校。

再者你講這校老師態度如此, 再讀三年不要話小朋友感覺不好, 連家長的壓力都好大。

另外你要有心理準備不要其望找一些較出名的所謂"好"學校, 被人讚不絕口"成績"方面一般都會收能為學校爭光的學生, 所以你應該看看那些學校被其他家讚賞有愛心。

不要再浪費其后3年的時間於此校, 小朋友不開心( 壞的成長經歷)會對佢成長及心理及身理都有莫大的壞影響。

我此中覺得轉校才是上上策

各位家長:

作者: ChuiB    時間: 09-5-9 02:17

唔洗諗啦, 轉校吧 !
咩都係假, 最重要自己個仔讀得開心, 唔可以再拖啦!
要好留意個仔情緒, 小心佢做傻事 !

原帖由 sanlocama 於 09-5-5 12:48 發表
日日上學都好唔開心,
佢返到學校,日日都有人整下佢,不同人整,依個整完,第二個見到幾好玩, ...

作者: popokit    時間: 09-5-9 17:59

轉校都唔係唔好, 不過我相信都係9月先架啦. 咁這兩個月都要解決ka. 唔通由佢 or 忍埋佢.  小心留意小朋友, 同佢傾多D.
作者: winchoy16888    時間: 09-5-9 19:41

絕對應同
原帖由 ChuiB 於 09-5-9 02:17 發表
唔洗諗啦, 轉校吧 !

作者: Joe媽媽    時間: 09-5-10 16:55

原帖由 Skywan 於 09-5-8 15:41 發表
sanlocama :

現在不會有小朋友無書讀, 因為政府是 9 -12年免費教育。
你不要太擔心, 無學校收佢, 只是收佢可能不是你那區各家長口中的名校。

你先找註校社工幫忙跟進現在囝囝於校內情況, 再把你的要求或希望告知社 ...

相信妳囝囝還有其他原因令同學仔不喜歡他的, 只是你們自已是第一身所以看不到, 找第三者(學校社工)從旁看看吧, 要先找出問題所在, 先改好自已, 學校亦一定要轉, 否則不可以重新開始. 但不先改好自已, 轉了其他學校亦會一樣給同學仔杯葛. 我同事個囝囝有類似case, 又是獨子原因...見完社工才知自已個仔原來跟同學溝通出了好大問題, 問題大部份是自已個仔身上,(我沒見過你囝囝, 不可以混為一談, 每單case 亦不會絕對一樣).

他囝囝改善之後及在社工安排下轉了一間沒有精英班之 "band 2"教會學校, 老師有愛心一點, 同學間亦不會"鬥"得那麼厲害, 他亦開心好多了, 快找社工幫忙吧, 好過自已估 ...
作者: mushroomcat821    時間: 09-5-10 20:30     標題: 回覆 1# sanlocama 的文章

我會叫校長跟進,若果冇收善,叫校長叫埋d同學既父母到學校講,大不了轉校,咁樣落去你個仔會有情緒病
作者: vicky_cheun    時間: 09-5-19 00:50

作者: cemily    時間: 09-5-19 04:57

Agree. Always locate and improve on the "internal" problem ie one's son in this case before trying to find and solve the 'external" problem ie the school and other children.

原帖由 Joe媽媽 於 09-5-10 16:55 發表

相信妳囝囝還有其他原因令同學仔不喜歡他的, 只是你們自已是第一身所以看不到, 找第三者(學校社工)從旁看看吧, 要先找出問題所在, 先改好自已, 學校亦一定要轉, 否則不可以重新開始. 但不先改好自已, 轉了其他學校 ...

作者: mymelody2003    時間: 09-5-21 14:36

我係你會先解結囝囝心理問題先, 現今小朋友思想很複雜, 好容易會做傻事, 要佢明白任何事都有解決方法的.

功課方面, 可否放學後去補習社? 我諗都可以幫他盡快完成功課, 不用每天做到咁夜, 根本冇時間輕鬆下.
作者: G-Ma    時間: 09-5-21 17:14

咁情況都係轉校好d, 返學唔開心, 根本無辦法讀好書, 長遠問題更多.
作者: kerobobo    時間: 09-5-26 11:06

一定要盡快決解呢件事,寧願轉校,唔係再咁落去對小朋友有好大影響及陰影,我細個都成日比同學笑,大個左都有陰影,做人好冇自信,生活唔開心架..................
作者: birdmom    時間: 09-5-26 11:26

Can I have the name of the school, please?    Please pm me.

I think the school is irresponsible.       The head master and the teachers have problems too.

Hope your child can find another "good" school.

Cheer up and don't give up.
作者: yeungmammy    時間: 09-5-26 13:26

原帖由 ChuiB 於 09-5-9 02:17 發表
唔洗諗啦, 轉校吧 !

me too.  不要再找什麼名校, 應該不難, 即刻找住校社工
幫助.
作者: sanlocama    時間: 09-6-10 22:07

住校沒布社工,只有輔導主任.

上星期一我仔仔又被個同學仔叫另一個同學仔話一齊去追我仔來打.........

原帖由 yeungmammy 於 09-5-26 13:26 發表

me too.  不要再找什麼名校, 應該不難, 即刻找住校社工
幫助.

作者: JOJA    時間: 09-6-10 22:23

先與校長傾傾
同埋可以申請調班
不同的同班同學
相信會好少少

原帖由 sanlocama 於 09-6-10 22:07 發表
住校沒布社工,只有輔導主任.

上星期一我仔仔又被個同學仔叫另一個同學仔話一齊去追我仔來打.........

作者: sanlocama    時間: 09-7-4 12:13

班班都有幾個同學仔虾佢,佢比人標籤左,已同校長講都無用,校長仲叫佢一有人虾你,你就應該同老師講,無奈的是..................
虾一個人係有好多種方法,唔同佢玩,*妙下你*(用眼),講你一些唔好聽的花名,阻住你行都係,你地話........
如果你地個仔,一回到學校都比人咁整,不止一個人,而係班班都有幾個,其他唔出聲果d都唔會主動同我仔做朋友,而且萬一有小朋友同我仔做朋友,果細路都擔心自己比埋人地虾.mouth:" />
我成日都個仔講,同人相處要有禮貌,同人分享,佢一有不好行為,博咀等,我都話佢,佢亦知咩係岩,咩係唔好,所以成日比人打,我以前唔知佢比人虾,重成日罵佢,唔準佢打人,如果你再打人,我就罰佢,原本佢係保護自己,而我之前都唔知佢係保護自己.

原帖由 JOJA 於 09-6-10 22:23 發表
先與校長傾傾
同埋可以申請調班
不同的同班同學
相信會好少少

作者: HIN2003    時間: 09-7-5 09:56

原帖由 sanlocama 於 09-7-4 12:13 發表
班班都有幾個同學仔虾佢,佢比人標籤左,已同校長講都無用,校長仲叫佢一有人虾你,你就應該同老師講,無奈的是..................
虾一個人係有好多種方法,唔同佢玩,*妙下你*(用眼),講你一些唔好聽的花名, ...

唯一的方法就是轉校.
如繼續留在此校根本沒法解決問題.
考d普通d小學, 有d教會小學很有愛心. 現在你囝囝的心理問題大過學術問題, 首先要離開舊校, 才能解脫.
作者: cheuklam521    時間: 09-7-5 14:34

當前之急要解決問題先,媽媽要堅強及果斷,如果吾喺小朋友會好無助,如果妳有返教會叫教會幫吓妳呀!原來當妳行前一步之後,看東西又吾同.
作者: ssspwong    時間: 09-7-5 18:20

Please check private message.
作者: sanlocama    時間: 09-7-6 20:45

我仔仔上星期考到一間都不錯的學校,但佢又唔肯轉校,今天我再同佢講,佢話唔鐘意間學校,我話你依家間學校成日都有人虾你,轉過間新環境,有新同學,再識過人會好好多,但佢話依家都無人及少左人整佢,我就話,當然啦,成個月都無返過學,無見過同學仔,咁緊係無人虾過你啦!

原帖由 cheuklam521 於 09-7-5 14:34 發表
當前之急要解決問題先,媽媽要堅強及果斷,如果吾喺小朋友會好無助,如果妳有返教會叫教會幫吓妳呀!原來當妳行前一步之後,看東西又吾同.

作者: sanlocama    時間: 09-7-6 20:54

上次返教會問過一個神父,但回覆的是,我都唔識你,唔知點同你寫,可能我無入善會,只是有時去做下彌撒,都係自己唔夠神心.

原帖由 cheuklam521 於 09-7-5 14:34 發表

作者: sanlocama    時間: 09-7-6 20:58

thank!

原帖由 birdmom 於 09-5-26 11:26 發表
Can I have the name of the school, please?    Please pm me.

I think the school is irresponsible.       The head master and the teachers have problems too.

Hope your child can find another "good" sch ...

作者: cheuklam521    時間: 09-7-6 21:28

咁呀,首先帶小朋友去學校環境看╴看,然後一齊同小朋友上綱看吓學校各方面....如環境,活動等等,給她比較吓.妳要給小朋友知道她這個問題媽媽曾和她一齊面對,可使他不要逃避.加油
作者: sanlocama    時間: 09-7-7 19:02

佢上次in完,人地話收佢,但佢一出門口就放聲大哭,唔想讀間英文小學,因為佢數學係佢覺得自己最叻,而考時轉左做英文,文字題死晒,佢話唔想讀間英文小學的原因.
而間學校就要你立即交錢,果校長就講左好多次,要你今日即4:00前交錢,如果唔交,以後就唔好再來報名........... 好似間學校都無咩愛心.
加上仔仔都好唔鐘意間學校,所以就...............
無交$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$4 :tongue:

原帖由 cheuklam521 於 09-7-6 21:28 發表
咁呀,首先帶小朋友去學校環境看╴看,然後一齊同小朋友上綱看吓學校各方面....如環境,活動等等,給她比較吓.妳要給小朋友知道她這個問題媽媽曾和她一齊面對,可使他不要逃避.加油 ...

作者: BOBO1229    時間: 09-7-7 21:02

can  u PM me the name for the 英文小學?

原帖由 sanlocama 於 09-7-7 19:02 發表
佢上次in完,人地話收佢,但佢一出門口就放聲大哭,唔想讀間英文小學,因為佢數學係佢覺得自己最叻,而考時轉左做英文,文字題死晒,佢話唔想讀間英文小學的原因.
而間學校就要你立即交錢,果校長就講左好多次,要你今日即4:0 ...

作者: reneeleung    時間: 09-7-7 21:48

作者: sanlocama    時間: 09-7-8 03:11

其實已經成日同佢傾下.就是有四川地震,佢當時才打消去死念頭.

原帖由 reneeleung 於 09-7-7 21:48 發表
其實呢d情況在我地讀書時都有發生的. 我都覺得呢間學校未必適合你的小朋友.

我建議你打去你住果區的edb, 問下邊間多d融合教育, 我只知幾個區, 最好問edb, d地區主任其實好nice, 應該幫到你的...

如果不計教名氣,  ...

作者: sanlocama    時間: 09-7-8 03:27

我依家都讀緊間有融合教育及對有問題既學生會有特別照顧,及係人都覺得係一間不錯的學校,而問題學校名是好好的.而老師就..........:tongue:
係依家學校讀落左先知,(學校要佢有讀寫困難先有),好可惜,我仔仔未達標比人照顧所以佢一直都無享過這種褔利,但我從仔仔一年班,每學期及每次我都同班主任及各科老師講左,我仔仔有手眼協調障礙,醫院已經寫信比教署,但一直都無任何幫忙,直至發生被同學虾後,BK媽咪建議我搵輔導主任才得知,佢一直都唔知我仔仔有信是可以有輔導,因為教署無比通知學校,而要學校自己去問,而班主任又無將我仔仔事情告之輔導主任,所以.............
我都係覺得學校老師好無責任心,自己只做自己班及自己科的事,又怕事(同事同同事間欠缺溝通,因為班主任同我講,因為大家係同事唔好意思出聲,所以我仔就成日比同學寫佢成日及日日都欠交功課,老師都唔理我仔本手冊被人寫,叫我自己去問英文老師,仲比英文老師叫另一個同學成日CHECK住我仔D功課,就係咁日日比同學仔寫佢無交功課,成本手冊都係,同校長講話有D老師想訓練小朋友做小老師,來搵我仔做白老鼠,簡直不負責任),都係果個等退休校長種的禍,搞到老師自己顧自己,少做少錯.

如果你地個仔仔,每日交左功課都比同學寫佢無交,成本手冊花晒,你地會點做??????????

原帖由 reneeleung 於 09-7-7 21:48 發表
其實呢d情況在我地讀書時都有發生的. 我都覺得呢間學校未必適合你的小朋友.

我建議你打去你住果區的edb, 問下邊間多d融合教育, 我只知幾個區, 最好問edb, d地區主任其實好nice, 應該幫到你的...

如果不計教名氣,  ...

作者: brian61950    時間: 09-7-9 20:45

don't be upset la, tomorrow is better than today.
作者: nskelvin    時間: 09-7-26 00:41

作者: monteazul    時間: 09-7-26 13:14

i, 我個仔之前又係比同學蝦, 個心真係好痛, 我本來打算轉校,但個仔不肯, 最得我致電班主任, 佢同個仔佢同king過後及班主任再不點名地解釋後便ok了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5