教育王國

標題: 聖三一中心幼稚園~09年N班家長大召集 [打印本頁]

作者: 貓咪館    時間: 09-5-7 10:18     標題: 聖三一中心幼稚園~09年N班家長大召集

你地好呀,希望識多些N班家長大家交流下!!我的小朋友參加了學校舉辦的幼兒學前適應班,請問你們的小朋友有否參加呀?大家傾下啦。
作者: AS_Baby    時間: 09-5-15 17:58

Hello,你好呀!

你係咪指5月和6月份都有1個星期六返去上1個鐘個班呀?我有報呀,會比bb返學校適應下lor...

唔知佢地幾時正式開校呢,心情好緊張ar...,唔知會唔會同你囡囡一班呢?
作者: 貓咪館    時間: 09-5-15 18:22

好開心終於收到回覆,你小朋友係幾多月的BB呀...我個BB係9月,所以會遲D先返學...
作者: AS_Baby    時間: 09-5-18 09:58

我bb係7月,都算是細b,不過冇叫佢遲d至開學喎,係老師特別和你講話遲d至番架
作者: cy_cheung    時間: 09-5-19 10:27

hihi, 我囡囡都係9月返n班呀~   大家係咪都係今個星期六返去上預備班呀~
作者: AS_Baby    時間: 09-5-19 12:46

我係呀,今個星期六帶囡囡去上堂,我仲興奮過佢,唔知大家會唔會和一班呢?
作者: cy_cheung    時間: 09-5-19 14:27

妳上個星期六9/5有冇去聽talk呀~
作者: AS_Baby    時間: 09-5-19 14:53

有呀,你呢?
作者: cy_cheung    時間: 09-5-19 16:50

有呀~  聽完不停叫個囡飲水, 哈哈~~
作者: 貓咪館    時間: 09-5-23 13:22

我報O左但係唔記得去個TALK...

今天同個女上完第一次的預備班,佢比較怕羞和慢熱,但係D老師真係幾好,我個女都玩得好開心,我問佢要唔要返學,佢話要 !!

我個女在102室上,你地呢??睇下會唔會同一班!!
作者: adawuhiu    時間: 09-5-24 14:13

我個女都係102室呀~~~D老師真係好好,阿囡好喜歡學校
作者: Kimuimoon    時間: 09-5-24 21:08

09年得一班N班咋, 你地一定同班, 出年應該唔會再有N班了, 因為全校只會共開9 班, 明年K1-K3已經9班了
作者: AS_Baby    時間: 09-5-25 11:56

唔係呀,後來學校開多一班,所以09年一樣有2班N班。
上星期六我囡囡是103室,不過我問過Miss佢話而家是未分好班的...初步看,我當日個班是男女各佔一半,大約一共有15-16人,不知其他班是否一樣呢....
作者: cy_cheung    時間: 09-5-25 15:44

我囡囡都係102室呀~
作者: 貓咪館    時間: 09-5-25 17:45

睇落102室得2個男仔喳,好似變了女校咁...哈哈...

今年係有2班N班呀,擴O左班,我女女都係由waiting list咁入到喳...

請問你地的小朋友幾大呀?我個女9月先2歲,可能全班最細,所以睇落佢好多野都慢D咁...
作者: AS_Baby    時間: 09-6-9 14:41

hello各位媽咪,你們係咪上星期六都註左冊了....有冇媽咪都會諗住比小朋友搭校車?有冇住奧海地附近的?
作者: 貓咪館    時間: 09-6-10 16:04

星期六註冊了,見到囡囡著住套校服背著超大的書包真係好好笑,我都係大角咀區,但唔會搭校車,太細了。

原帖由 AS_Baby 於 09-6-9 14:41 發表
hello各位媽咪,你們係咪上星期六都註左冊了....有冇媽咪都會諗住比小朋友搭校車?有冇住奧海地附近的?

作者: AS_Baby    時間: 09-6-10 17:20

咁你會點送佢返放學呀?我本身要返工,如果由奶奶接送又怕"論盡"....

原帖由 貓咪館 於 09-6-10 16:04 發表
星期六註冊了,見到囡囡著住套校服背著超大的書包真係好好笑,我都係大角咀區,但唔會搭校車,太細了。

作者: 貓咪館    時間: 09-6-11 09:40

應該會係爸爸車返學,或者工人帶返學,其實搭綠van 70號或者去到旺角先達搭紅van都好方便。

原帖由 AS_Baby 於 09-6-10 17:20 發表
咁你會點送佢返放學呀?我本身要返工,如果由奶奶接送又怕"論盡"....

作者: AS_Baby    時間: 09-6-19 12:32

本來聽日又有得返學校上適應班,點知因為嗰隻"豬",攪到學校cancel左,好似話冇補期呀
各位mami,你們想唔想有日子可以補上呀?你估可唔可以與學校商討下呢
作者: stmmtoys08    時間: 09-7-3 13:02

我仔仔都係9月讀n班, 但我missed左5月個時的適應班, 報左6月個適應班, 又因隻"豬" cancel左, 我都唔知阿仔都時適唔適應到, 我阿仔係大仔, 1月份的.

不過我諗阿仔都應該ok, 未有"豬"之前, 佢係嬰園度讀, 所以自理方面都ok....

我老公都諗住俾佢搭校車, 但我總諗緊, 我住太子區, 70號van就在我屋企樓下, 但70號落車後都要行一段路, 都幾遠, 所以我都總諗緊.....
作者: kalam611    時間: 09-7-3 16:13

Hello, 大家好呀  我囝囝(07年4月)都係嚟緊9月讀聖三一中心幼稚園, 佢有上5月嘅預備班, 不過係爸爸帶, 因為我要帶個大囡上興趣班

我哋都覺得果度d老師好有愛心, 而且師生比例又較低, 咁樣對我哋d咁細嘅小朋友學習及成長好好多

我哋就住係學校對面, 唔使搭車
作者: kyliejet    時間: 09-7-8 09:13

各位媽咪,

我囝囝10年將入讀N1, 聖三一中心幼稚園都係我target之一,請問你對點解選擇聖三一呢?因YMCA 農圃道及基教大坑東都係我考慮之列,而且學費平啲.

可否share下?
作者: cy_cheung    時間: 09-8-18 10:15

下個星期就開學啦, 大家今個星期六會去家長會嗎?
作者: AS_Baby    時間: 09-8-24 12:27

大家來報到下先啦,我囡囡係預備B班,兔仔組
作者: cy_cheung    時間: 09-8-24 22:33

我囡囡係預備A班,月亮組~有冇同班同學仔呀~
作者: kalam611    時間: 09-8-25 15:38

我囝囝都係預備A班,不過係太陽組
作者: kung678    時間: 09-8-25 23:12

我囡囡係星星組
作者: 貓咪館    時間: 09-8-28 21:19

你好呀KALAM611, 我囡囡都係A班太陽組,你仔仔今天有冇喊呀???

原帖由 kalam611 於 09-8-25 15:38 發表
我囝囝都係預備A班,不過係太陽組

作者: YHYMaMa    時間: 09-8-28 22:40

Hi 各位,我第一次上離傾計,我囡囡係NA班太陽組,
   佢昨天放學回家,就開始打乞嗤和發燒,所以今日無  
   返學,等星期一無事才返學,你哋啲小朋友,今天如
   何有冇喊呀。
作者: kalam611    時間: 09-8-31 15:42     標題: 回覆 29# 貓咪館 的文章

聽老師講,囝囝無喊喎,仲跟住老師唱歌添 你囡囡點呀?
作者: kalam611    時間: 09-8-31 15:51     標題: 回覆 30# YHYMaMa 的文章

貓咪館,YHYMaMa:

hi, 你哋好呀,我哋三個小朋友都係A班太陽組,大家要多多關照呀  你哋係咪都住得好近呀?使唔使搭校車呀
作者: adawuhiu    時間: 09-8-31 23:08

我囡囡係A班彩虹組呀~~~她好似幾喜歡學校,今日出街都要揹書包
我住在附近,請多多關照~~
作者: cy_cheung    時間: 09-9-1 10:43

我囡一知道我唔同佢一齊上堂就喊啦, 星期五入到classroom先開始喊, 星期六o係classroom門口就喊, 琴日一入學校, 嬸嬸同佢探熱已經喊~~  但老師話我一走佢就收聲~  到接放學時, 佢已經玩得好開心~
作者: YHYMaMa    時間: 09-9-1 13:38

我住喺將軍澳,暫時我會帶佢返學,可能月中開
始搭校車。
作者: kalam611    時間: 09-9-2 13:48     標題: 回覆 35# YHYMaMa 的文章

嘩, 將軍澳,都幾遠喎,要搭幾耐車?
不過唔緊要,小朋友鍾意間學校就得啦
作者: kalam611    時間: 09-9-2 13:52     標題: 回覆 33# adawuhiu 的文章

妳囡囡好攪笑,去街都要揹書包
作者: 貓咪館    時間: 09-9-5 12:06

你好呀,我地都唔係住O係附近的,大約15-20分鐘車程啦。 我的囡囡都未好習慣返學,開始話唔要校服啦.....

請問你地買了被同床墊未呀?

原帖由 kalam611 於 09-8-31 15:51 發表
貓咪館,YHYMaMa:

hi, 你哋好呀,我哋三個小朋友都係A班太陽組,大家要多多關照呀  你哋係咪都住得好近呀?使唔使搭校車呀

作者: kalam611    時間: 09-9-7 10:45     標題: 回覆 38# 貓咪館 的文章

我未買牀墊,都唔知係買邊d好   我聽老師講,有d小朋友會早d係下星期開始係學校瞓,有d就照原本嘅schedule 9/21果個星期至開始....希望我囝囝會適應係學校瞓啦
作者: cy_cheung    時間: 09-9-7 14:24

我今日收到老師電話, 話囡囡下個星期二開始係學校午睡, 叫我準備被鋪~
作者: kung678    時間: 09-9-7 19:53

請問可以邊度買被及床單
作者: adawuhiu    時間: 09-9-7 23:36

我在紅蘋果街市樓上買的, 一份連被袋,床墊,枕袋~~大約$1XX (唔記得幾錢), 個SIZE都OK, 有幾種公仔選,我LIKE HELLO KITTY,不過囡囡要叮噹>.<
作者: cy_cheung    時間: 09-9-8 10:13

我99幫我車床墊, 被同枕頭我買返屋企用開果d俾佢呀~
作者: kalam611    時間: 09-9-8 15:34     標題: 回覆 42# adawuhiu 的文章

謝謝報料,啱啱叫姐姐去買咗套Doraemon $168,攪掂
作者: 貓咪館    時間: 09-9-13 10:57

謝謝你呀,adawuhiu (綽嫻媽媽),我找了很久也買不到類似的床墊,我買了Hello Kitty 個隻....

你們的小朋友習慣了返學未呀? 許老師話我個囡囡開始有進步,不過我都擔心午睡的情況。
作者: kung678    時間: 09-9-14 21:49

謝謝提供.我都有去萍果街市,去到時重有二套.但係好舊.沒要.在九龍城買了.
作者: adawuhiu    時間: 09-9-17 23:31

我睇見囡囡本手冊就好想笑,只可以說惡評如潮~~~希望她快D進步~~
作者: kung678    時間: 09-9-19 00:09

今晚家長會遲左去沒有看到短片
作者: amypekkle    時間: 09-9-23 15:29

大家好啊!
我是NB班張墁庭媽咪呀. 之前在bk想搵"聖三一中心"的forum找不到, 我還以為沒有地方傾呢.
剛剛才發現原來大家在聖三一曾肇添這兒傾, 真好.

原帖由 kung678 於 09-9-19 00:09 發表
今晚家長會遲左去沒有看到短片

kung678,
上星期的家長會我有睇片, 不過原來有超過一半的片係拍K1班的, 所以我地N班的唔係太長. 我囡囡讀NB, 我只係在幾個shot度見到老師講故事時佢呆豬豬咁聽, 人地拍手佢都冇反應.
作者: AS_Baby    時間: 09-9-23 17:14

hello,你好!

我囡囡都是NB班的,我認得你呀,上次家長會坐你隔離的,我囡囡就是咩都未識講,又未戒到片嗰個law...

係呢,之前適應期見你都有試搭校車,而家有冇搭呀?
作者: amypekkle    時間: 09-9-23 18:02

原帖由 AS_Baby 於 09-9-23 17:14 發表
我囡囡都是NB班的,我認得你呀,上次家長會坐你隔離的,我囡囡就是咩都未識講,又未戒到片嗰個law...

係呢,之前適應期見你都有試搭校車,而家有冇搭呀? ...

你好啊! 我記得你 (囡囡的大頭相同你好似樣啊!)

開學初頭囡囡番學放學都搭校車, 但校車常遲到, 好難預時間, 所以而家改為由印傭姐姐帶囡囡返學, 不過放學都係搭校車.

囡囡未講野, 記住請求照顧佢的人, 要佢講簡單的單字或兩個字才滿足佢的要求. (就好似張老師話小朋友想添飯, 起碼都要佢講"添"/"要") 小朋友返左學講野可能會快左, 但都要家人一起配合. 我覺得學校的老師都懂得怎樣教小朋友, 又有心機. 所以在教囡囡方面, 如果你有難題, 不妨找機會跟老師討論, 讓老師可以"過招"給你.
作者: AS_Baby    時間: 09-9-29 15:33

老師打給我話k1班有學生確診豬流感,你地仲有冇比BB番學呀?

我囡囡之前發燒差唔多兩個星期都冇番學,而家剛剛好番,好想比佢番但又怕身體未完全康復,而家心大心細都唔知點好.....
作者: amypekkle    時間: 09-9-30 13:33

AS_Baby,
原來你的囡囡有兩個星期冇返學呀.

我囡囡呢個星期都冇返學呀. 上星期初囡囡開始有少少咳同鼻水, 諗住等多幾日睇下佢會否自己好番. 點知後來去睇醫生時, 醫生話囡囡有點支氣管炎. 昨天去了覆診, 醫生話仲係多痰.
學校話小朋友要食藥未好番都唔可以返學, 所以我囡囡呢個星期都冇得返學了. 睇怕下星期一佢都係未番得住. :cry:
作者: kalam611    時間: 09-10-2 11:16     標題: 回覆 53# amypekkle 的文章

Hi amypekkle, 原來妹妹仲病緊  唔返學事少,最緊要快d好返 . 我大女果班都有個同學仔中咗豬流感,幾個同佢一張table嘅小朋友都病咗,呢幾日都無返學.最慘係佢哋K3, 小一嘅interview又集中係呢幾個星期 .希望小朋友快d好返
作者: adawuhiu    時間: 09-10-5 03:44

我個女都病了一星期,開完生日會就放假到現在,剛剛中秋個日好返,打算明天返學~~大家都要保重呀
作者: kung678    時間: 09-10-30 22:16

學習生活點滴有新相啊!
作者: amypekkle    時間: 09-11-17 10:45

剛剛的星期六學校校慶嘉年華會, 大家有冇番去玩呀?

我地差不多3:45才到, 雖然時間不多, 但哥哥同妹妹都一齊玩了幾個攤位遊戲. 到小學換禮物時, 可能已近尾聲而仲有好多禮物剩, 換禮物counter的工作人員畀左幾張貼紙, 又有毛巾筒同鉛筆. 兩個小朋友都好開心!
作者: AS_Baby    時間: 09-11-19 16:06

hi, 我地都有番去,都是3:30pm左右才到,唔見到你地既?囡囡有玩遊戲好開心呀,仲去左曾肇添禮堂找張老師~~

我囡囡上星期中開始又病,已經又冇番學個幾星期了 ,呢個禮拜見天氣凍加上佢仲有痰未清得晒,所以爸爸話等下星期先番喎....自從番全日以來,我囡囡佢好似冇試過番足一個星期學
作者: Pigmunmun    時間: 09-11-20 10:05

Hello:
墁庭媽咪
我是座你囡囡隔離的男同學仔媽咪(問你有無上BK網呢!)
我和囝囝都有去嘉年華會, 都好遲去, 大約14:30到, 仲撞到kiukiu同佢媽咪, 但我都唔見你呀?? 我仲諗點解咁少NB同學仔! 不過我們都玩得很開心呢! 期望下一次的聚會!
作者: Pigmunmun    時間: 09-11-20 10:11

Hello AS_Baby:

嘉年華會當日我見到你們呀! 但我囝囝行得很慢, 我想上前叫你們都不能夠, 你囡囡怎樣?? 天氣時常變, 真的很容易著涼, 如果出街, 帶條小頸巾圍著她的頸, 飲多些水, 希望她快些康復!! (第一次的家長會, 我們都是同一組呢!我都是座在墁庭媽咪隔離^^)
作者: AS_Baby    時間: 09-11-24 16:31

Hello,

我諗我有d印象,囡囡冇事啦星期一已經正常返學,你囝囝適應成點?鍾唔鍾意返學呀?星期五又有生日會了,阿囡佢好鍾意架...

係呢,你地有冇聽聞預備班有冇親子旅行?一直都冇消息,如果有就好喇...

原帖由 Pigmunmun 於 09-11-20 10:11 發表
Hello AS_Baby:

嘉年華會當日我見到你們呀! 但我囝囝行得很慢, 我想上前叫你們都不能夠, 你囡囡怎樣?? 天氣時常變, 真的很容易著涼, 如果出街, 帶條小頸巾圍著她的頸, 飲多些水, 希望她快些康復!! (第一次的家長會, ...

作者: doryee    時間: 09-11-25 22:17

親子旅行會係1月舉行
作者: Pigmunmun    時間: 09-11-25 22:58     標題: 回覆 2# AS_Baby 的文章

我囝囝都很喜歡上學, 生日會他都會很開心參與, 因為有他最喜歡的蛋糕吃!!!
如果今年學校真的會安排親子旅行就好了! 可以一起去玩
作者: AS_Baby    時間: 09-12-9 10:44

終於等到消息了,好開心1月尾有親子旅行 好期待呀!!
係呢,你地會唔會選擇BBQ呀?好似開心d但我又怕麻煩....
作者: cy_cheung    時間: 09-12-10 14:41

原帖由 AS_Baby 於 09-12-9 10:44 發表
終於等到消息了,好開心1月尾有親子旅行 好期待呀!!
係呢,你地會唔會選擇BBQ呀?好似開心d但我又怕麻煩....

我揀bbq, 亞囡自己揀架~
作者: 貓咪館    時間: 09-12-17 09:01

好耐冇上babykingdom...係呀..好開心有親子旅行,仲要可以係星期六(因為我知好多學校都係平日去的)...我地都係選擇bbq.呀..你地的小朋友係邊班呀?? 我的囡囡係NA
班(太陽組),佢好鐘意返學...不過真係成日病(已經冇返好多日學)
作者: 貓咪館    時間: 09-12-17 09:05

請問各位媽媽會否帶小朋友去打流感針呢??

作者: amypekkle    時間: 10-1-13 09:31

原帖由 貓咪館 於 09-12-17 09:05 發表
請問各位媽媽會否帶小朋友去打流感針呢??

我的兩個小朋友都有打流感針(是普通流感針, 不是豬流感), 因為我覺得小朋友返學, 有感冒的話好容易互相傳染. 妹妹已經是第二年打了.

最近有通告說nb班有3位小朋友出水痘, 好在我的囡囡在1歲時已經打左水痘針.
作者: kung678    時間: 10-1-24 11:31

" border="0">

作者: amypekkle    時間: 10-1-26 10:48

剛剛星期六的學校旅行好好玩呀. 校長老師們設計的幾個遊戲, 都很適合小朋友玩. 我們一家都玩得很開心. 不過我還未有時間upload相片.
作者: adawuhiu    時間: 10-1-28 00:16

請問知唔知新年需要派利是比老師OR嬸嬸嗎?
作者: 貓咪館    時間: 10-2-4 12:52

要否派利是,我諗係隨意的,不如買盒餅俾大家可能仲好...
作者: cy_cheung    時間: 10-2-5 12:09

原帖由 貓咪館 於 10-2-4 12:52 發表
要否派利是,我諗係隨意的,不如買盒餅俾大家可能仲好...

agree~~  我都會買野食~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5