教育王國

標題: <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [打印本頁]

作者: lovek    時間: 09-5-26 23:36     標題: <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適?

Please share, thanks!
作者: happyla    時間: 09-5-28 17:01

原帖由 lovek 於 09-5-26 23:36 發表
Please share, thanks!

我囡是用SPI的,雖然是護脊的,但太重了,連大人都覺得重,何況是小朋友呢 !
作者: 咩咩豬    時間: 09-5-28 17:21

我囝囝都係用SPI
作者: rr    時間: 09-5-28 19:44

"SEVEN" But quite expensive ar

rr
作者: smiles    時間: 09-5-28 21:28

我個仔用 zeven 書包 , 小一用到宜家三年班, 都仲好新淨, 同埋真系好輕。
作者: sk889910    時間: 09-5-28 22:16

AGREE!
親友也送了一個給兒子,因太重,就沒有再用了!

剛在SOGO買了一個LEGO的書包。

原帖由 happyla 於 09-5-28 17:01 發表

我囡是用SPI的,雖然是護脊的,但太重了,連大人都覺得重,何況是小朋友呢 !

作者: pinkyy    時間: 09-5-28 22:55

hi rr,

where can i buy this? many thanks....
作者: 701003    時間: 09-5-28 22:55

亞仔亞女每年一個新書包,公仔書包,百零蚊果挺!絕對唔買拖拉式ge書包 拖完揹上身......好污糟邋遢!
作者: lovek    時間: 09-5-29 00:05

rr & smiles,

Can I know where to buy?  Thanks!

sk889910,

I had a look on net about LEGO school bags, they are cute!  Can you give some comments on this bag?  Thanks!

原帖由 sk889910 於 09-5-28 22:16 發表
AGREE!
親友也送了一個給兒子,因太重,就沒有再用了!

剛在SOGO買了一個LEGO的書包。

作者: mm0912    時間: 09-5-29 02:36

同意, 亞仔都用緊, 雖然未爛, 但今年暑假幫佢換個新, 但唔知換邊款好???

原帖由 happyla 於 09-5-28 17:01 發表

作者: SIUBO117    時間: 09-5-29 09:15

囝囝P1, 用了LEGO書包差不多一年. 無放書的時候就幾輕, 但當你放左書後, 有一點幾墜. 今個月剛買了個ZEVEN. 回家立即放晒同樣的書, 連餐具都放, 咩起來ZEVEN真係比較舒服, 力度比較平均.

原帖由 lovek 於 09-5-29 00:05 發表
rr & smiles,

Can I know where to buy?  Thanks!

sk889910,

I had a look on net about LEGO school bags, they are cute!  Can you give some comments on this bag?  Thanks!

作者: lovek    時間: 09-5-29 09:25

I just found from another old post and noticed that Zeven school bag can be bought from:

海港城近玩具反斗城
Latin,barocco

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1663425&page=1
作者: sara11    時間: 09-5-29 09:46

我想問今年款既Zeven 側邊有無間隔係用黎放水樽?

原帖由 SIUBO117 於 09-5-29 09:15 發表
囝囝P1, 用了LEGO書包差不多一年. 無放書的時候就幾輕, 但當你放左書後, 有一點幾墜. 今個月剛買了個ZEVEN. 回家立即放晒同樣的書, 連餐具都放, 咩起來ZEVEN真係比較舒服, 力度比較平均.

...

作者: yyan    時間: 09-5-29 10:16

"seven" my daughter used it abt 1yr, i washed it by washing machine but still keep it "new look".
作者: SIUBO117    時間: 09-5-29 13:57

無. 以前我都覺得有側邊放水樽好些. 但咁會偏一邊.
反而我覺得佢唯一的唔好處係書包內無固定書本的帶. 我買左大碼.

你地留意吓今年新款比上年的重左呀.

原帖由 sara11 於 09-5-29 09:46 發表
我想問今年款既Zeven 側邊有無間隔係用黎放水樽?

作者: Sindy    時間: 09-5-29 23:31

原帖由 SIUBO117 於 09-5-29 13:57 發表
無. 以前我都覺得有側邊放水樽好些. 但咁會偏一邊.
反而我覺得佢唯一的唔好處係書包內無固定書本的帶. 我買左大碼.

你地留意吓今年新款比上年的重左呀.

...

又唔覺重左喎,我得閒磅下佢先
作者: 恩禧媽    時間: 09-5-29 23:40

原帖由 701003 於 09-5-28 22:55 發表
亞仔亞女每年一個新書包,公仔書包,百零蚊果挺!絕對唔買拖拉式ge書包 拖完揹上身......好污糟邋遢

agree!!!
作者: sara11    時間: 09-5-30 11:05

咁請問大家有無用過Deuter 呢個牌子既書包呢?

原帖由 恩禧媽 於 09-5-29 23:40 發表

agree!!!

作者: 2002pony    時間: 09-5-30 19:45

我小朋友(小一)正用Deuter書包, 買完先發現原來冇胸前的扣帶.
作者: SIUBO117    時間: 09-5-31 09:38

你都買左呀. 我買左紅灰色. 大SIZE.

我仍覺得ZEVEN輕, 不過無舊年的咁超輕.  我研究過, 書包頂手抽唔同左, 護脊硬左, 有人鐘意今年的多D.

原帖由 Sindy 於 09-5-29 23:31 發表

唔覺重左喎,我得閒磅下佢先

作者: lamlam2004    時間: 09-5-31 13:01

"Seven" 書包實在太貴, 我想問Deuter 呢個牌子既書包在那兒買, 因小朋友上高小, 但個子仍很小, 想找個輕D既書包, 現在用緊SPI 的classic, 重!!!
作者: anna-bell    時間: 09-5-31 15:03

my son use SPi around 2 years. I didn't known have zeven 書包 ? $950 is too expensive, is this buy in TST only ? Any shop in HK side ???  
I think i want to buy this brand, since his farther always complian the bag is too heavy, always say have stone in school bag !!
作者: Little_cy    時間: 09-5-31 22:58

今年dr kong出左幾款新書包, 個款有d 似zeven架.  我個女揹上身, 佢話好舒服, 不過吾知輕吾輕身喇
作者: G-Ma    時間: 09-5-31 23:52

以前都有用過SPI書包, 但真係太重, 加上囡囡帶好多書返學, 宜家用有碌書包算啦!
作者: SIUBO117    時間: 09-6-1 08:56

我在Lee Garden II買, CWB 今年新款$980. 舊款得返一個, 依家唔知有無呢.

原帖由 anna-bell 於 09-5-31 15:03 發表
my son use SPi around 2 years. I didn't known have zeven 書包 ? $950 is too expensive, is this buy in TST only ? Any shop in HK side ???  
I think i want to buy this brand, since his farther always co ...

作者: fifibb    時間: 09-6-1 16:58

i bought zeven to my kids seems this is the light one
作者: homing    時間: 09-6-1 17:04

i also brought dr kong to my kids .....
作者: Honeymum    時間: 09-6-1 17:21

我個仔都用緊seven, 用左三年, 都OK.
今年想買比個女,但係好高身,唔係好ARM身,
比我呀仔舊時買果款高。
唔買SEVEN又唔知買邊隻好,你們覺唔覺得這幾年的seven款式好高身?你地d寶貝會唔會覺得太大?
咁高身會唔會影響個書包卸力?
有咩好意見?
作者: Little_cy    時間: 09-6-2 00:31

honeymum
我都覺佢好高, 揹到落阿女pat pat, 所以吾係好岩....
原帖由 Honeymum 於 09-6-1 17:21 發表
我個仔都用緊seven, 用左三年, 都OK.
今年想買比個女,但係好高身,唔係好ARM身,
比我呀仔舊時買果款高。
唔買SEVEN又唔知買邊隻好,你們覺唔覺得這幾年的seven款式好高身?你地d寶貝會唔會覺得太大?
咁高身會唔會影響個書包 ...

作者: Little_cy    時間: 09-6-2 00:33

我舊年買左個zeven, 係前面park park 扣個隻, 都冇用過, 如果有人有興趣, 可以出讓
作者: Honeymum    時間: 09-6-2 12:33

Little cy,

我有興趣喎.
check pm
作者: ivywong2301    時間: 09-6-2 13:27     標題: 回覆 1# Honeymum 的文章

我囡上年買seven放了書背上身唔覺得很重,但設計唔係咁好,比較高身和濶大,背上身好似露營咁,唔好睇,因入面沒有扣,扣住啲書,又沒有水樽位,價錢都很昂價,所以都有點後悔。
作者: 2002pony    時間: 09-6-2 14:08

我是在永安買Deuter書包, 唔係時時有. 有d體育用品店賣開Deuter backpack會有Deuter書包賣.  其實Deuter書包同其他公仔書包的重量分別不大.

至於Dr. Kong 新出疑似Zeven書包的款式, 書包背有一層護脊膠, 都唔覺輕.  拿上手試下就知.
作者: Honeymum    時間: 09-6-2 14:26

IVYWONG2301
多謝你的意見,想問下個書包咁高身﹐小朋友有無話咩得唔舒服? 無左扣書的橡根,會否影響卸力?

原帖由 ivywong2301 於 09-6-2 13:27 發表
我囡上年買seven放了書背上身唔覺得很重,但設計唔係咁好,比較高身和濶大,背上身好似露營咁,唔好睇,因入面沒有扣,扣住啲書,又沒有水樽位,價錢都很昂價,所以都有點後悔。 ...

作者: kittylock    時間: 09-6-2 16:31

Will you consider Lego?

I find the new style Lego school bag is more lighter and less bulky. They're good looking too. Good for boys!

choices as below:

Product Features

作者: KK07    時間: 09-6-2 17:05

I think Dr. Kong is quite good.  My girl doesn't like SPI as it's too heavy, but she loves her new Dr Kong school bag.
作者: fumiko    時間: 09-6-2 17:33     標題: 回覆 1# KK07 的文章

我地想每年給個女買一個新書包, 所以未必考慮zeven, spi..等.  唔知sanrio 個d 得唔得, 會唔會太重?
作者: mm0912    時間: 09-6-3 01:47

Where can we buy?

原帖由 kittylock 於 09-6-2 16:31 發表

I find the new style Lego school bag is more lighter and less bulky. They're good looking too. Good for boys!

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51nyGfQ ...

作者: Honeymum    時間: 09-6-3 09:25     標題: 回覆 1# mm0912 的文章

SOGO 有得賣。
作者: mmak    時間: 09-6-3 11:59

Hi fumiko,

你望吓街上D學童, 女仔多數用sanrio ...鐘意有公仔.

D 家長意見: quote from BK

書包方面,我計過小朋友一日大約只會背書包合共半小時左右:通常我地或者工人送囡囡上校車 or 到學校門口,小朋友先開始背書包,佢地行到操場最多 5 分鐘,跟住放低書包用書包排隊,到早會完畢先再背書包返課室,大約背 10-15分鐘 (視付排隊位置),就可以放低書包,跟住到放學先會再背書包放學,上校車或去門口等家長接走,就最多最多 10-15分鐘!所以唔駛太擔心小朋友書包太重影響小朋友架!

原帖由 fumiko 於 09-6-2 17:33 發表
我地想每年給個女買一個新書包, 所以未必考慮zeven, spi..等.  唔知sanrio 個d 得唔得, 會唔會太重?

作者: 502    時間: 09-6-3 12:18

D仔有時候要行路回家, 大約十多二十分鐘。

有時候又會放學直接出去上課外活動, 書包又要多背一段時間。

所以我們選書包時一定要輕同有保護! 不過一般來說貴書包的耐用性比較高, 計起來每年也不會比公仔書包貴多少.
原帖由 mmak 於 09-6-3 11:59 發表
Hi fumiko,

你望吓街上D學童, 女仔多數用sanrio ...鐘意有公仔.

D 家長意見: quote from BK

書包方面,我計過小朋友一日大約只會背書包合共半小時左右:通常我地或者工人送囡囡上校車 or 到學校門口,小朋友先開始背書 ...

作者: Honeymum    時間: 09-6-3 14:20

同意你的說法。
對細粒的小朋友來說,輕型的書包就更加重要,
小數怕長計,每日都要背上書包上學,可以的話,都想用d護脊好D, 輕D的。
如果SEVEN唔係咁高身,我一定買比個女。
不過如果我比呀女試過佢OK, 都會買比佢。

原帖由 502 於 09-6-3 12:18 發表
我D仔有時候要行路回家, 大約十多二十分鐘。

有時候又會放學直接出去上課外活動, 書包又要多背一段時間。

所以我們選書包時一定要輕同有保護! 不過一般來說貴書包的耐用性比較高, 計起來每年也不會比公仔書包貴多少 ...

作者: fumiko    時間: 09-6-3 15:01     標題: 回覆 1# Honeymum 的文章

多謝各位的意見及資料, 相信最後都是由女兒自己選.

昨日同佢講升小一啦, 暑假同佢買書包同文具, 由佢自己選, 即時很高興!
作者: 肥皂泡    時間: 09-6-4 14:19     標題: 回覆 35# kittylock 的文章

想問吓你Post 出來Lego school bag,Where can we buy it ? 有沒有web-site or address or tel no.
Thanks
作者: ivywong2301    時間: 09-6-4 22:08

原帖由 Honeymum 於 09-6-2 14:26 發表
IVYWONG2301
多謝你的意見,想問下個書包咁高身﹐小朋友有無話咩得唔舒服? 無左扣書的橡根,會否影響卸力?

阿囡話咩得舒服和缷力,所以不是太重.

Do you know "Deuter" bag?? ok or not? I see many children use it!
作者: Honeymum    時間: 09-6-5 09:34

最緊要呀女背得舒服,咁就唔洗後悔咁貴買seven啦。

原帖由 ivywong2301 於 09-6-4 22:08 發表

阿囡話咩得舒服和缷力,所以不是太重.

Do you know "Deuter" bag?? ok or not? I see many children use it!

作者: kittylock    時間: 09-6-5 10:10

I bought the Lego school bag from 6/F Sogo.

They have quite a variety of choices - small, big and rolling bags.

I bought this one:

原帖由 肥皂泡 於 09-6-4 14:19 發表
想問吓你Post 出來Lego school bag,Where can we buy it ? 有沒有web-site or address or tel no.
Thanks

作者: DonaldDuck    時間: 09-6-5 10:39

Hi kittylock,

請問有冇以下哩幾款呢 ? 同埋宜家係咪所有書包都係做緊六折呢 ? Thanks !

原帖由 kittylock 於 09-6-5 10:10 發表
I bought the Lego school bag from 6/F Sogo.

They have quite a variety of choices - small, big and rolling bags.

I bought this one:

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51LboDuDpWL._SL160_AA160_.jp ...

作者: kittylock    時間: 09-6-5 10:44

Yes, I saw some of the style you listed.

Those bags are sold at discount too!

You may call 2831-8497 for enquiry beforehand to confirm stock availability.

原帖由 DonaldDuck 於 09-6-5 10:39 發表
Hi kittylock,

請問有冇以下哩幾款呢 ? 同埋宜家係咪所有書包都係做緊六折呢 ? Thanks !

&width=260&heigh ...

作者: YLMBEE    時間: 09-6-5 13:30

原帖由 kittylock 於 09-6-2 16:31 發表

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51nyGfQ ...

想問問你所SHOW嘅款式, 依SOGO有無得買呀.
THANKS!!
作者: kittylock    時間: 09-6-5 13:34

Sogo got most of the style except for "Vehicles" and "Police".  

原帖由 YLMBEE 於 09-6-5 13:30 發表

想問問你所SHOW嘅款式, 依SOGO有無得買呀.
THANKS!!

作者: YLMBEE    時間: 09-6-5 13:57

原帖由 kittylock 於 09-6-5 13:34 發表
Sogo got most of the style except for "Vehicles" and "Police".  

請問原價幾錢個? 依家買係咪有折呀?
THANKS
作者: kittylock    時間: 09-6-5 14:24

I bought the large size backpack last week at $295 (Org $328) during Sogo Jumbo sale, not sure whether they still have discount this week.

btw, you may get 10% rebate if you use HSBC credit card to purchase (>=$400) today (red hot Friday offer).

原帖由 YLMBEE 於 09-6-5 13:57 發表

請問原價幾錢個? 依家買係咪有折呀?
THANKS

作者: fangyunghua    時間: 09-6-23 13:03     標題: Zeven Schoolbag

原帖由 SIUBO117 於 09-6-1 08:56 發表
我在Lee Garden II買, CWB 今年新款$980. 舊款得返一個, 依家唔知有無呢.

Can you kindly let me know where is the store in Ocean Terminal ? Or, what is the name of the store since I went there last Sunday and could not find any kid store selling such brand. Many tks
作者: loklokcarolma    時間: 09-6-23 13:14

Hi Honeymun,

我都應同你的講法, zeven如果唔係咁大, 我亳不考慮買比個女用

Hi fangyunghua,

你可以係尖沙咀海運大廈G45鋪找到zeven書包, tel no. 2375-1137
作者: loklokcarolma    時間: 09-6-23 13:21

原帖由 Little_cy 於 09-6-2 00:33 發表
我舊年買左個zeven, 係前面park park 扣個隻, 都冇用過, 如果有人有興趣, 可以出讓

Hi Little_cy,

你讓出未呀, 我都有興趣, please check pm
作者: Giant    時間: 09-6-23 13:57

好靚啊! 阿仔一定好鍾意。
作者: sohappy    時間: 09-6-23 15:23

seven好輕,是個好選擇, 不過09style, 條帶的design不適合瘦小的小朋友, 大家留意.
作者: loklokcarolma    時間: 09-6-23 23:11

原帖由 sohappy 於 09-6-23 15:23 發表
seven好輕,是個好選擇, 不過09style, 條帶的design不適合瘦小的小朋友, 大家留意.

想請問點樣唔適合瘦小的小朋友呢, 因為有同個女去試過, 但無同08'的style比較過.
作者: sohappy    時間: 09-6-24 10:27     標題: 回覆 1# loklokcarolma 的文章

舊款是一般書包背帶設計, 但新款背帶是U型設計, U位起碼有2-3吋, 若背上身比較, 新書包比舊款向下多兩吋,背上身到小朋友PAT PAT位. 另外,因為U shape, 無咁貼背脊. 但若果小朋友高大, 新款是比較舒適.
你最好落店試下新舊兩款先.
作者: Cindy.B    時間: 09-6-26 05:19

SIUBO117,

請問買咗幾多錢?
小朋友覺得舒服嗎?
thanks~

原帖由 SIUBO117 於 09-5-31 09:38 發表
你都買左呀. 我買左紅灰色. 大SIZE.

我仍覺得ZEVEN輕, 不過無舊年的咁超輕.  我研究過, 書包頂手抽唔同左, 護脊硬左, 有人鐘意今年的多D.

作者: mietwins    時間: 09-6-26 13:21

我比較過spi,lego,sanior,zeven,本人覺得spi個樣晤靚,lego大舊,女仔晤多啱,太boy,sanior好靚但個樣應該要年年換,zeven大咗少少,但最輕,所以最後買咗seven
作者: GogoCheung    時間: 09-6-26 15:31

其實唔洗太擔心個書包太長/太高, 因為小朋友放完個暑假, 會高好多,  返咗一年班, 高得就更快, 一個月唔同一個月.  

而且ZEVEN有個好處是入口大, 有時小朋友係學校趕時間收拾東西, 一堆野咁塞入去書包裡面, 好方便快捷.
作者: Giant    時間: 09-6-27 12:33

kittylock,

請問妳post出來的款式是否全部是L碼?
作者: SIUBO117    時間: 09-6-27 15:05

我買$980. 我把同樣的書放在zeven書包裏. 揹起來比原先的書包舒服d. 小朋友未用. 諗住p2先比佢用.

原帖由 Cindy.B 於 09-6-26 05:19 發表
SIUBO117,

請問買咗幾多錢?
小朋友覺得舒服嗎?
thanks~

作者: DonaldDuck    時間: 09-6-27 23:10

請問zeven書包打開書包蓋裏面有冇拉鍊呢 ? Thanks !

原帖由 GogoCheung 於 09-6-26 15:31 發表
其實唔洗太擔心個書包太長/太高, 因為小朋友放完個暑假, 會高好多,  返咗一年班, 高得就更快, 一個月唔同一個月.  

而且ZEVEN有個好處是入口大, 有時小朋友係學校趕時間收拾東西, 一堆野咁塞入去書包裡面, 好方便快 ...

作者: GogoCheung    時間: 09-6-28 00:28

原帖由 DonaldDuck 於 09-6-27 23:10 發表
請問zeven書包打開書包蓋裏面有冇拉鍊呢 ? Thanks !

我亞仔果隻, 舊年暑假買的, 是前後格, 前格左右有拉鍊, 可以把書包放大縮細, 而每格書包頂都有繩及索扣, 但我個仔重來都唔拉索袋口,  讓個袋口大開, 方便攞或塞野.

但今年新款係咪一樣, 就唔知.
作者: DonaldDuck    時間: 09-6-29 02:12

Hi GogoCheung,

Thanks !

原帖由 GogoCheung 於 09-6-28 00:28 發表

我亞仔果隻, 舊年暑假買的, 是前後格, 前格左右有拉鍊, 可以把書包放大縮細, 而每格書包頂都有繩及索扣, 但我個仔重來都唔拉索袋口,  讓個袋口大開, 方便攞或塞野.

但今年新款係咪一樣, 就唔知. ...

作者: Cindy.B    時間: 09-7-5 23:24

阿仔今年升小一,都算高大,我想買zeven書包,請問買細 / 大 size 好呢?

大家有無相片提供,讓我可參考吓?thanks~

多謝各位意見~

原帖由 smiles 於 09-5-28 21:28 發表
我個仔用 zeven 書包 , 小一用到宜家三年班, 都仲好新淨, 同埋真系好輕。

作者: 標.清    時間: 09-7-6 09:57

原帖由 Cindy.B 於 09-7-5 23:24 發表
阿仔今年升小一,都算高大,我想買zeven書包,請問買細 / 大 size 好呢?

多謝各位意見~

帶埋個仔去親身試下啦. 佢最細都好大下:(

輕係好輕, 不過 d 間隔好似唔係咁好, esp. 唔似得 spi d 款咁可以 'cool' 實 d 書, 又無胸扣/腰扣
作者: hipo    時間: 09-7-7 10:13

原帖由 mietwins 於 09-6-26 13:21 發表
我比較過spi,lego,sanior,zeven,本人覺得spi個樣晤靚,lego大舊,女仔晤多啱,太boy,sanior好靚但個樣應該要年年換,zeven大咗少少,但最輕,所以最後買咗seven ...

我都去睇過SPI, Lego & Zeven, Zeven 就係08款細碼, 好似好大, 不過真係好輕, 個sales話1磅多d,  然後仲話係需要咁大先夠,其實我一直冇諗過咁細個豆丁要用咁大個書包。SPI 個sales話佢地今年出的書包都係1磅多d, 但我覺得佢比zeven重, Lego我就覺得太bulky, 重量同SPI差不多,所以都未決定
作者: Sindy    時間: 09-7-7 13:06

原帖由 Cindy.B 於 09-7-5 23:24 發表

多謝各位意見~

我度過大細碼只係有修圓角同無......大碼可以放寬d,大細其實差唔遠,本來我叫sales call 我都係睇細碼,不過後來都係買大碼
作者: lamlam2004    時間: 09-7-7 13:53

我想問下zeven 同一些行山背囊比較, 是否都是zeven 比較輕呢, .我見zeven好似沒有水壺位置, 真是十五十六

原帖由 Sindy 於 09-7-7 13:06 發表

我度過大細碼只係有修圓角同無......大碼可以放寬d,大細其實差唔遠,本來我叫sales call 我都係睇細碼,不過後來都係買大碼

作者: mietwins    時間: 09-7-7 15:27

大家如果想買zeven 09 新款,可以到 圓方睇下,上星期我去重見到有貨,海運就無晒,之前我就你海運買咗,都無吔顏色可揀,
作者: chan803    時間: 09-7-7 18:03

原帖由 mietwins 於 09-7-7 15:27 發表
大家如果想買zeven 09 新款,可以到 圓方睇下,上星期我去重見到有貨,海運就無晒,之前我就你海運買咗,都無吔顏色可揀,

我 5/7 先去完海運, 重有好多款 wor
作者: chan803    時間: 09-7-7 18:06

原帖由 hipo 於 09-7-7 10:13 發表

我都去睇過SPI, Lego & Zeven, Zeven 就係08款細碼, 好似好大, 不過真係好輕, 個sales話1磅多d,  然後仲話係需要咁大先夠,其實我一直冇諗過咁細個豆丁要用咁大個書包。SPI 個sales話佢地今年出的書包都係1磅多d, 但 ...

佢梗係咁樣講啦, 唔通話 " 咁你去買其他牌子的細書包啦"

我囡囡就返 p1, 我覺得一個細書包都已經可以放晒佢上學期全部書有突.
作者: Sindy    時間: 09-7-7 18:46

原帖由 chan803 於 09-7-7 18:06 發表

佢梗係咁樣講啦, 唔通話 " 咁你去買其他牌子的細書包啦"

我囡囡就返 p1, 我覺得一個細書包都已經可以放晒佢上學期全部書有突.

有陣時仲有美勞袋呀,f4既通告呀.........仲有其他unexpected既野架.......或者有乜大舊又唔重既野.....都可以放埋入去...

呀,冷氣褸呀...之類
作者: bluesky999    時間: 09-7-7 22:55

我在雅虎看過有日本小學生專用書包賣.長江七號小妹妹用果款幾有型.有無小朋友用過.唔知是否適合香港小學生.

原帖由 hipo 於 09-7-7 10:13 發表

我都去睇過SPI, Lego & Zeven, Zeven 就係08款細碼, 好似好大, 不過真係好輕, 個sales話1磅多d,  然後仲話係需要咁大先夠,其實我一直冇諗過咁細個豆丁要用咁大個書包。SPI 個sales話佢地今年出的書包都係1磅多d, 但 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-8 08:42

Lee Garden 既 sales 話 zeven 書包無側袋 (水壺袋) 係唔想個書包側埋一邊唔平衡,zeven 書包既 design 係水壺放係前袋 wor。

原帖由 lamlam2004 於 09-7-7 13:53 發表
我想問下zeven 同一些行山背囊比較, 是否都是zeven 比較輕呢, .我見zeven好似沒有水壺位置, 真是十五十六

作者: chan803    時間: 09-7-8 09:04

原帖由 Sindy 於 09-7-7 18:46 發表

有陣時仲有美勞袋呀,f4既通告呀.........仲有其他unexpected既野架.......或者有乜大舊又唔重既野.....都可以放埋入去...

呀,冷氣褸呀...之類

係, 不過都要適合o個小朋友用先得架.

對小囡黎講, zeven 就算係細碼都係太大了:(
作者: Sindy    時間: 09-7-8 10:54

原帖由 chan803 於 09-7-8 09:04 發表

係, 不過都要適合o個小朋友用先得架.

對小囡黎講, zeven 就算係細碼都係太大了:(

我仔一百cm都唔夠,都用到喎
作者: chan803    時間: 09-7-8 12:12

原帖由 Sindy 於 09-7-8 10:54 發表

我仔一百cm都唔夠,都用到喎

要用, 無話用唔到 ge.

不過個人唔會揀 d 要揹到落 pat pat 的背包用 law.
作者: kwokfung    時間: 09-7-8 13:22     標題: school bag

my son used Dr. Kong. it is quite good.
and many of his classmate also use Dr. Kong. only around 200 HKD.

作者: raikkonen    時間: 09-7-8 14:06

我個女今年升小一, 高120cm, 好瘦, 咁適唔適合同lego or Zeven呢?
作者: chan803    時間: 09-7-8 14:33

原帖由 raikkonen 於 09-7-8 14:06 發表
我個女今年升小一, 高120cm, 好瘦, 咁適唔適合同lego or Zeven呢?

帶佢去海運 (zeven) / sogo 6/f(lego & spi) 試下啦
作者: HIN2003    時間: 09-7-8 14:43

原帖由 chan803 於 09-7-8 14:33 發表

帶佢去海運 (zeven) / sogo 6/f(lego & spi) 試下啦

請問sogo 買 lego 有無 discount?
作者: chan803    時間: 09-7-8 14:46

原帖由 HIN2003 於 09-7-8 14:43 發表

請問sogo 買 lego 有無 discount?

唔知, 無問, 因為個款唔啱.

我估有掛. 因為旁邊的 spi 都有.
作者: 大鴨媽    時間: 09-7-8 15:34

seems good wow, how much and where i can buy this?

作者: vhunghk    時間: 09-7-8 23:52

It is very expensive. It costs a few thousands.  Not suitable for HK students also.  The weight is heavier.   

原帖由 bluesky999 於 09-7-7 22:55 發表
我在雅虎看過有日本小學生專用書包賣.長江七號小妹妹用果款幾有型.有無小朋友用過.唔知是否適合香港小學生.

作者: KwanKwanMammy    時間: 09-7-8 23:59

Hi

I have reviewed both school bag (zeven and lego) at TST, finally I have buy 'lego' school bag to my daughter. Fyi, both school bag are same lighter weight than dk. kong but I found the 'zeven' school bag size  is too big & long than 'lego' even both size 'S'. F.y.i. lego school bag around $47x. Hope this info can help.... Tks.
作者: ChakWong2001    時間: 09-7-9 00:26     標題: » <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適?

[quote]原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 08:42 發表
Lee Garden 既 sales 話 zeven 書包無側袋 (水壺袋) 係唔想個書包側埋一邊唔平衡,zeven 書包既 design 係水壺放係前袋 wor。

我個仔用咗Zeven2年個書包真係好輕,又襟。
最唔好就你冇水壺袋。舒服就一般啦,背位直板有時都會頂到條頸唔係好舒適。
作者: ivywong2301    時間: 09-7-9 00:52     標題: 回覆 46# Honeymum 的文章

anyone know "Deuter" bag?? ok or not? I see many children use it!

where to buy it?
作者: YYML    時間: 09-7-9 09:47

請問你們所提及的zeven書包在那裡有得賣, 可否明確些說明店舖名稱和位置, 因我昨天到海運行了一圈也找不到, thanks.
作者: bluesky999    時間: 09-7-9 10:07

我見到是700幾,約1kg.

原帖由 vhunghk 於 09-7-8 23:52 發表
It is very expensive. It costs a few thousands.  Not suitable for HK students also.  The weight is heavier.   

作者: chan803    時間: 09-7-9 10:08

原帖由 YYML 於 09-7-9 09:47 發表
請問你們所提及的zeven書包在那裡有得賣, 可否明確些說明店舖名稱和位置, 因我昨天到海運行了一圈也找不到, thanks.

Ocean terminal - Barocco G45  Tel 23751137

對面有 ella 書包, 可以睇埋.  應該係 spi + ella 品牌 黎 ge.

-------
other shops:
Element shop 1102
Lee Garden 2 2/F
作者: brian61950    時間: 09-7-9 11:41

姐姐牌最舒服
書包咁重,大人拎都筋膜炎 la
作者: kittylock    時間: 09-7-9 13:26

Hi 大鴨媽 ,

I bought mine from Sogo 6/F.

Cost around $328 before discount.

原帖由 大鴨媽 於 09-7-8 15:34 發表
seems good wow, how much and where i can buy this?

作者: CathyDannyBB    時間: 09-7-9 16:05

請問幾

原帖由 chan803 於 09-7-9 10:08 發表

Ocean terminal - Barocco G45  Tel 23751137

對面有 ella 書包, 可以睇埋.  應該係 spi + ella 品牌 黎 ge.

-------
other shops:
Element shop 1102
Lee Garden 2 2/F

作者: chan803    時間: 09-7-9 16:46

原帖由 CathyDannyBB 於 09-7-9 16:05 發表
請問幾

唔記得 (因為唔啱款).
唔知 多過 $8xx 定 $9xx. 有電話架, call 去問啦.
作者: dorchiu    時間: 09-7-9 17:33

原帖由 chan803 於 09-7-9 16:46 發表

唔記得 (因為唔啱款).
唔知 多過 $8xx 定 $9xx. 有電話架, call 去問啦.

$9XX, AMEX card has 10% off ie $8XX.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5