教育王國

標題: 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? [打印本頁]

作者: pingu_k    時間: 09-6-10 13:12     標題: 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d??

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? tks!
作者: kerkermui    時間: 09-6-10 14:04

聽講~ 係d差唔多嘅嘢
俾我就會揀邊度嘅時間位置方便d
作者: pingu_k    時間: 09-6-16 13:10

tks! but how to contact Sam Sir?  seems no website!
作者: kerkermui    時間: 09-6-16 13:31

動身又動腦 :
http://www.cdcentre.com.hk
作者: 陳家大少奶    時間: 09-6-17 00:52

作者: KIUKIU2008    時間: 09-6-17 01:32

原帖由 陳家大少奶 於 09-6-17 00:52 發表

我個囡囡 join 左 Dr. Poon playgroup 9 個月(由 8個月大開始),囡囡 d情緒和各方面都很好,我和老公甚至奶奶一家都讚好,最攪笑係奶奶話 bb(16個半月大)乜咁叻嘅,bb老豆4歲時都無佢咁叻!

Dr. Poon playgroup 主要 ...

Would you please give me informations about Dr Poon playgroup ?  My email is [email protected]

Thanks !
作者: linushui    時間: 09-6-17 03:06

May I have the information of Mr. Poon's playgroup, too. Thanks

My email
[email protected]
作者: 天行媽媽    時間: 09-6-17 07:06

客觀的意見是兩位導師都是用心去幫助家長培育寶寶,當然他們和其他playgroup最不同的地方是跟據每個寶寶獨特之處而給予一些正面comment。

但我參加過好幾個playgroup,暫時發覺Sam sir的教材可能是全港最新穎及最多,因為參加了一年多,每次都有幾多不同的教具給寶寶學習,有時上課有些爸爸玩得比寶寶更加開心,可能他們小時候沒有參加Playgroup :)

跟據上課時Sam Sir 說身心靈全能發展中心在7月中便會在佐敦新地方運用一個全新活運室上課,這課室可能是全港最新的感知運動訓練的冶療室,希望H1N1快些穩定。所以7月中的課程可能有很多人排隊,不想像幼潛的報名方法,因寶寶學得好時又沒有位繼續。

我聽他們說讀得最長時間的寶寶有3位,每個都參加了2年8個月,而我的寶寶那班同學一齊讀了差不多一年,所以我覺得Sam Sir教得實用的及有親和力,而且我有些朋友打電話到中心查詢『動身又動腦』的Playgroup詳情,他們的導師不單解答課程資料,有時還很詳盡從電話中教導一些育兒技巧和告訴家長知寶寶現在所需,使家長明白如何幫助寶寶。最難得是只是一個查詢電話他們也能用心去教家長,我相信香港沒有幾間的機構是這樣用誠與愛去幫小朋友成長。

作者: amandamama    時間: 09-6-17 08:05

兩個playgroup都有不同的長處。

參加那一個playgroup最首要考慮的是上課地點及時間,因為參加者都應以BB為主,

上課地點不應遠離家太遠,免BB舟車勞動,通常上課一小時,但如坐車要40分鐘一程,上這位置的課堂便不值得。

上課時間,如BB選擇上課的時間是他們睡覺和吃飯的時段,請不要報名,因為他們不能集中的訓練。
作者: twinsmummy    時間: 09-6-17 09:44

Can you pls share with me info on the 2 playgroups?  We used to go to another one on HK Island but they are closed (for business I think).  
Thanks.

作者: amandamama    時間: 09-6-17 10:42

Sam Sir
『動身又動腦』可以打電話到中心 2232 0610 問7月新課程資料。

www.cdcentre.com.hk (課程資料不update)

Dr Poon Web Site
www.eicare.net/db/news-show.asp?refno=309

費用:Dr Poon $1,800 8堂 (9個月細仔開始有堂)
         Sam Sir $1,020 6堂 (12個月才有訓練、如果7月有新活動室環境比Dr Poon一定好些,而且有很多特別教具從外國訂回來做訓練)

作者: pingu_k    時間: 09-6-18 13:08

tks all! 仔仔so far只係上過幼潛,但我覺得麻麻地!其實想同佢報其他playgroup,但呢排H1N1,攪到乜都吾敢郁,又吾敢同佢出街,好煩呀!!! H1N1幾時先完呀???  :{{
作者: siupoponicam    時間: 09-6-18 16:11

原帖由 天行媽媽 於 09-6-17 07:06 發表
客觀的意見是兩位導師都是用心去幫助家長培育寶寶,當然他們和其他playgroup最不同的地方是跟據每個寶寶獨特之處而給予一些正面comment。

但我參加過好幾個playgroup,暫時發覺Sam sir的教材可能是全港最新穎及最多,因為 ...

我都有依個經驗,我之前打電話到中心查詢『動身又動腦』的Playgroup詳情,他們問我留下聯絡電話,叫導師覆我,覆我的係sam sir, 佢不單解答課程資料,還很詳細教導一d育兒技巧和告訴我bb現在所需和怎樣教bb,使我明白如何幫助bb。佢真係講解得好詳細和有耐性(因我問了好多問題).

依家我都同bb 參加了他們的playgroup, 不過,因hini,只是上了一堂,但是,感覺都幾好.
作者: vickywong46    時間: 09-6-18 22:13

我也曾經打過電話去身心靈問課程,但給問題的那位先生雖然不是Sam Sir 但這位導師不單肯用心去解釋我所問的問題,而且還很願意分享他們到幼稚園教老師的心得。

當中我學到一些面試技巧。
作者: twinsmummy    時間: 09-6-19 17:07

Both sound quite good bor.  Thank you!
作者: iluvchun    時間: 09-6-25 18:30

請問sam sir係0係佐敦定灣仔架?  我見佢有兩個地址0係web site
作者: amandamama    時間: 09-6-25 21:53

上課地址是佐敦

囝囝上課時Sam sir 說7月中的課程會在新的活動室上課。

我真的很期待,聽講這活動室除了做playgroup外也是2009年全港最新的感統冶療室。
作者: mianyang_99    時間: 09-6-29 17:03

原帖由 amandamama 於 09-6-25 21:53 發表
上課地址是佐敦

囝囝上課時Sam sir 說7月中的課程會在新的活動室上課。

我真的很期待,聽講這活動室除了做playgroup外也是2009年全港最新的感統冶療室。 ...

請問這個新的活動室是否在同一個大廈?
作者: mianyang_99    時間: 09-6-29 17:05

原帖由 kerkermui 於 09-6-10 14:04 發表
聽講~ 係d差唔多嘅嘢
俾我就會揀邊度嘅時間位置方便d

同埋要睇下同個導師夾唔夾呢~~
作者: adosze    時間: 09-7-6 22:39

唉 , 因為我自己住新界 , 其實兩間都唔算太近 , 但dr.poon係tst就方便d囉 , 我都想試下dr.poon
作者: amandamama    時間: 09-7-7 02:09

Sam Sir Playgroup just in Jordan near MTR station
作者: siupoponicam    時間: 09-7-7 11:05

原帖由 mianyang_99 於 09-6-29 17:03 發表

請問這個新的活動室是否在同一個大廈?

is same building ah
作者: kinkindoll    時間: 09-7-13 22:12     標題: Dr. Poon 的playground 一問

妳好,
我和我先生看到有關Dr. Poon 的playgroup 文章, 我們都非常有興趣, 可唔可以給我們有關Dr. Poon 的資料和電話號碼. 謝謝!!
我們的email 是[email protected]
作者: 陳家大少奶    時間: 09-7-14 22:56

作者: cherry_bird    時間: 09-7-15 16:37

我想知SAM SIR 個WEBSITE 啊..麻煩邊位可以比我...
作者: ms_maggie    時間: 09-7-16 13:29

sam sir 新校舍7月尾開始啦
作者: lovelinda    時間: 09-7-16 17:51

原帖由 cherry_bird 於 09-7-15 16:37 發表
我想知SAM SIR 個WEBSITE 啊..麻煩邊位可以比我...

cherry_bird
i gave you the website la
pls check pm
作者: happyvv    時間: 09-7-24 11:02

請問可否比dr poon的資料我?thanks
作者: 陳家大少奶    時間: 09-7-26 22:32

作者: jc2009    時間: 09-8-17 16:32

我係0809媽咪, 想自組dr poon pg, 如夠人數, 可以最快11月開班, 請問有無朋友有興趣一齊上呢? 如有, 請 pm 我啦。

原帖由 kinkindoll 於 09-7-13 22:12 發表
妳好,
我和我先生看到有關Dr. Poon 的playgroup 文章, 我們都非常有興趣, 可唔可以給我們有關Dr. Poon 的資料和電話號碼. 謝謝!!
我們的email 是[email protected]

作者: muibaby    時間: 09-8-19 14:18

I have just join Dr. Poon's playgroup for my daughter, it will start on 9/26/09.  Her group is for 0901 & 0902, now still have a few places...let me know if any of you are interested..
作者: BOYBOYYIP    時間: 09-8-24 11:52

jc2009: 我都係0809媽媽呀, 可否電郵有關資料給我 [email protected]
作者: peggy.li    時間: 09-8-24 13:46

作者: 天行媽媽    時間: 09-8-25 07:39

我的BB由12個月便開始上他的堂,現在已經是29個月大,所以孩子一路成長一路上堂,見看他真的心理健康和開心地成長,我本人也學到很多培育孩子成長的技巧。

從課堂留意Sam Sir的教導,他大蓋有以下專業資格及認知:

感統治療師(美國 Dr Jean 及台灣 密集式) - 所以『動身又動腦』的課程都是運用感統理論而配合生活化和遊戲給小朋友多一點感知接觸

心理治療方面- 他有運用NLP的技巧,教導家長如任運用『心錨』的技巧幫助小朋友有積極的主動力,在每次收玩具時他很常用

親子遊戲治療的語言模式,這個技巧他很自然地運用,我也學會一點,但沒有他那麼快和靈活捉到每一個機會去幫助BB自信心的提昇,他經常提議我們去上堂如他的老師劉雪霞和理盧幼慈的課堂

他也有時運用家庭治療的技巧講出BB成長所需和家庭如何幫助他們正面成長,但這點我不太懂

做按摩他教導我們RMT和擦身的做法,BB很享受,我也喜歡孩子靜靜的給我做

雖然我不是專業,但他每次做任何活動都有講給我們聽每一個活動的主要目標,所以我便能大寫下我所學到的。

而且他們還有一間很大的感知運動室大約1500呎,所以孩子近來上堂都有很多新的大肌肉活動,相當新穎,有時父母們也想玩玩,在一些認知如color和形狀等訓練真是有很多款,當然目標是一樣

有時和其他家長談談,可能身心靈全能發展中心是全港最多教育性教具的playgroup

我也想講,多謝Sam Sir一路教導我如何培育BB成長,而且主動關心每一個學員成長情況
作者: mianyang_99    時間: 09-8-25 12:48

原帖由 天行媽媽 於 09-8-25 07:39 發表
我的BB由12個月便開始上他的堂,現在已經是29個月大,所以孩子一路成長一路上堂,見看他真的心理健康和開心地成長,我本人也學到很多培育孩子成長的技巧。

從課堂留意Sam Sir的教導,他大蓋有以下專業資格及認知:

感統治療師( ...

我仔仔都上過一期(共6堂)o既sam sir playgroup. 我對呢個playgroupo既感覺就只是一般.

我諗,同幼潛一樣,我唔會叫呢個做幼兒playgroup,因為兩者都係缺乏遊樂氣氛,所以都似係一些家長學堂/parent workshop多一些.

係堂上面,sam sir 俾好多task(玩具)小朋友做, 但佢唔會好似其他playgroup咁逐個小朋友指導/鼓勵佢地做,而係會透過wireless speaker咁同d家長講下大部份小朋友o既問題,同時間亦會俾其他資訊d家長,但查實d家長又忙於同d小朋友做task,同埋打氣,話d小朋友叻叻, 做得好好呀….咁 (係sam sir 要求家長咁做), 所以d家長好忙, 而課堂上又好鬼嘈. 咁, 小朋友又點會專心同你做(玩), 佢地大部份都會望人地同四圍走lor. 但係sam sir對呢個情況似乎又唔會正視, 而相反會叫d小朋友"喂, 做野啦",(語氣好似老板叫d satff一樣) 但如果小朋友唔做, 佢只會問家長佢係屋企係點, 佢從沒有俾過任個有建設性o既advice, 所以我唔覺佢對小朋友有方法或有耐性.
相比其他playgroup, d導師一定會鼓勵小朋友做, 而唔係批評佢地.

所以我覺得Sam sir 對d 小朋友(家長)都幾demanding同嚴格, 任何犯錯都會俾佢話, 作為家長都會覺得好大壓力, 而小朋友就一定會唔開心, 因為佢都幾鐘意將d小朋友比較, 表現好同差的, 都會被他點名叫其他家長留意, 有一些小朋友 (包括我自己的), 因為上堂時扭計喊, 便比他批評一番, (是當著其他家長面前), 說他們是"戲子", 是扮哭的, 我看那位家長很無奈, 我和先生聽到卻很嬲, 因為試想小朋友哭, 那有真假呢, 他們不開心或扭計便會哭呢, 當然, 徐了批評, 他便沒有給予任何建議令小朋友不扭計.

如果小朋友是比較乖巧的, 上他堂應該會是開心, 因為他對這些學生同家長是比較關顧.所以有些家長能夠上完一期又一期,而我上完一期就算, 因為阿仔同我地都上得好唔開心, 好大壓力.
阿仔都返過4個playgroup, 呢個佢喊得最多. 相比佢而家返緊heep hong, 佢開心好多, 上堂好專心, 肯坐定定, 又肯做每個task, 而且我知佢地個個都係職業治療師, 課堂內容都有唔少感統訓練.所以好開心決定同仔仔轉playgroup lor.

我諗, 返playgroup我都係想仔仔開心, 如果唔係, 口碑幾好都假.
作者: minisheep    時間: 09-8-25 17:02

請問Dr Poon Playgroup 有無係香港島上課地點?  有無Sat/Sun ?

原帖由 amandamama 於 09-6-17 10:42 發表
Sam Sir
『動身又動腦』可以打電話到中心 2232 0610 問7月新課程資料。

www.cdcentre.com.hk (課程資料不update)

Dr Poon Web Site
www.eicare.net/db/news-show.asp?refno=309

費用:Dr Poon $1,800 8堂 (9個月 ...

作者: minisheep    時間: 09-8-25 17:06

Thanks for your sharing.

可唔可以PM heep hong playgroud website/info 俾我?  Thanks.

原帖由 mianyang_99 於 09-8-25 12:48 發表

我仔仔都上過一期(共6堂)o既sam sir playgroup. 我對呢個playgroupo既感覺就只是一般.

我諗,同幼潛一樣,我唔會叫呢個做幼兒playgroup,因為兩者都係缺乏遊樂氣氛,所以都似係一些家長學堂/parent workshop多一些.

係堂上面,sam sir 俾 ...

作者: mianyang_99    時間: 09-8-26 11:22

原帖由 minisheep 於 09-8-25 17:06 發表
Thanks for your sharing.

可唔可以PM heep hong playgroud website/info 俾我?  Thanks.

Please check the posts below:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138534&extra=page%3D6&page=3
作者: TaTa83    時間: 09-8-26 16:30

原帖由 mianyang_99 於 09-8-25 12:48 發表

係堂上面,sam sir 俾 ...

Hi mianyang_99,

完全同意你所講ge野, 佢講野語氣係有d問題, 我覺得佢成日將d問題放大, 但又無好ge advise俾家長, 搞到d家長好worry, 成日覺得自已個小朋友有問題咁, 最搞笑ge係佢好鐘意教人做portfolio去interview n1, k1, 俾人地mami 做 ge portfolio你睇, 又話人地做得點唔好, 叫人影多上佢playgroup ge相落個portfolio度.

我之前就係見comments唔錯, 最後係失望, 仲有有d task只係一個小朋友做, 其他人就圍埋一齊睇住做緊o個個小朋友, 打氣呀, 排隊呀等, 呢個安排我覺得有d呃鐘lor....

協康個playgroup真係唔錯, 值得去報, 不過waitlist都好長下, 我都排左成半年至有得上呀......
作者: mianyang_99    時間: 09-8-26 17:08

原帖由 TaTa83 於 09-8-26 16:30 發表

完全同意你所講ge野, 佢講野語氣係有d問題, 我覺得佢成日將d問題放大, 但又無好ge advise俾家長, 搞到d家長好worry, 成日覺得自已個小朋友有問題咁, 最搞笑ge係佢好鐘意教人做portfolio去interv ...

Hi, 多謝你o既分享.
我就係第一日上堂, 已經聽佢話有某小朋友係"過動", 叫其他家長留意佢o既表現(個小朋友遲到, 唔係個家長實好唔開心),但我留意佢好多堂,佢係坐唔定, 但又未至於四圍走同攪野lor,所以我好多時都好doubt佢o既comment, 有時直情覺得武斷, 通常上半堂已經話呢個咁...., 呢個又咁....,就算專業o既評估都唔會咁快la.

同埋佢叫家長影相, 呢個安掛就真係好有問題, 每次我身邊都有人用lens遠遠咁影佢地d小朋友, 仲要係我身邊同佢地d小朋友吶喊助威, 我有幾次頂唔順,
要將仔仔搬開d.其他playgroup未見過有家長咁緊張同唔considerate. 

除左profolio, 佢仲好鼓勵人去報kowloontongo既名校,成日問你報邊間,要知道有些家長是低 調的, 唔想公開討論呢:cry:

協康導師好好多,夠專業又夠愛心,起碼唔會成日將d小朋友比較. 
作者: yokolee    時間: 09-8-26 17:48     標題: 回覆 35# mianyang_99 的文章

同意 mianyang_99 的說法。我初初看見sam sir在這裡d comment幾好就join咗,但結果令我好失望。

內容好長吾想再講,只想講其實他們是否qualified trainers 呢?
作者: mianyang_99    時間: 09-8-26 19:36

原帖由 yokolee 於 09-8-26 17:48 發表
同意 mianyang_99 的說法。我初初看見sam sir在這裡d comment幾好就join咗,但結果令我好失望。

內容好長吾想再講,只想講其實他們是否qualified trainers 呢?

唉, 我咪又係慕名而去, 結果...
所以, 雖然我知佢有好多fans覺得佢好好,但我想講d個人分享, 唔好一面倒lor.
作者: 天行媽媽    時間: 09-8-26 20:04

當然不同的playgroup,有不同的風格

我上幼潛時不能拍照,那刻很想拍拍下孩子的成長。到我參加Sam Sir的堂時可以拍照,真的很高興,當然有些家長拍得多一點令其他寶寶不專心(這些是家長的自律問題),Sam Sir 也建意拍完照後不要坐著中心。

近來入了新感知運動室上堂,我們玩到一些大型器材,當然寶寶雖要學習等候,有些家長更說新課室太colorful 令寶寶不專心,試問家長有否幫手教導寶寶,我看到一些家長更帶頭叫寶寶去玩新東西,有點像要玩夠本。

當然最不幸遇上有學習問題的小朋友一齊上堂(過動活躍或自閉症),Sam Sir 真的很快找出問題的學生,多給一些意見家長有否接受培育教法。我們曾遇上兩三個小朋友是過度活躍的,但有些家長願意聽導師的提意,我真的覺得不錯有明顯的改變,但有些沒有嘗試去跟從,真的是很麻煩。

最後幫Sam sir 說一點好話,一天教7堂的課程,如不用咪對他真的有點那過,當然個別教導時他也嘗試Off 咪和家長談一談,有時放學後家長問問題,他也樂意回答,當然我也會問他,不會錯過任何可以幫寶寶成長的機會。

做profile的事也聽不少家長的詢問,所以可能Sam sir 也經常提大家有關事宜,一點都不覺有太大問題。

每一個playgroup都有不同的導師,如幼潛最好遇到梁EE,每個導師都有自己的風格喜不喜歡是大家的期望不同。

對『動身又動腦』的課堂情況不如大家上yahoo blog 打入“動身又動腦”看看不同班別和年代同學上課的情形,這好像客觀一點看事情。
作者: amandamama    時間: 09-8-26 20:16

希望這些意見Sam sir 他們知道而作出更好的改進,我上了他們的堂也2年,發覺他們真是用“心”去幫助每個孩子,喜不喜歡都是個人喜好,我有太多朋友都在不同的地方上他們的堂,comment都是發覺他們所教的都是實務一點,可以幫小朋友健康地成長,家長學到多一點教法。
作者: mianyang_99    時間: 09-8-27 09:25

原帖由 天行媽媽 於 09-8-26 20:04 發表
當然不同的playgroup,有不同的風格

我上幼潛時不能拍照,那刻很想拍拍下孩子的成長。到我參加Sam Sir的堂時可以拍照,真的很高興,當然有些家長拍得多一點令其他寶寶不專心(這些是家長的自律問題),Sam Sir 也建意拍完照後不 ...

唉, 其實我都試過同疑似"活躍"症的小朋友一起上堂, 就算而家返協康都有, 我說疑似, 是因為我唔係專業人士,所以難以作判斷, 而那裹的導師, 亦不會把這些小朋友single out 出來當case一樣與大家研究, 因為這是小朋友同家長的私隱啊! 當然這裹的導師是受過訓練, 那些小朋友看似有問題他們是知道的, 但他們不會單純看小朋友在堂上的表現就作出評估,以顯示自己有料, 要知道評估ADHD同自閉兒都有一些設定的評估工具, 不是片刻就可以有結論呢.

說到這些"過動"兒, 我上堂時真的見到他們無刻安靜, 時而四圍走, 時而大叫, 但其他家長都不覺一會事, 專心與自已的小朋友做task, 而導師亦一視同仁, 對每個小朋友都細心指導. ( 我見過有一位17個月都未識行o既delay小朋友, 係落堂後協康o既導師都同佢做幾分鐘o既訓練,係堂上當然唔會特別指導la).

但其實自已當初與這些"過動"小朋友一齊上堂, 都覺騷擾, 但看到家長有時一面歉意, 有時又要努力令小朋友安坐,我反而體諒他們, 心諗如果唔同小朋友返playgroup, 佢地咪仲差. :)
幸好我仔仔上堂都好專心,無受影響, 又跟到老師o既指令,我見到佢o既進步好開心. 相反之前返sam sir, 佢就愈返愈差, 唔知係環境太混亂定個老師harsh, 佢返到最尾, 就成日向住個門口要走, 又扭計, 又lur地, 個時真係好驚佢又會俾sam sir label有問題. :tongue:

其實在商言商, sam siro既"風格"是無可厚非, 但呢類商業味咁重o既playgroup就一定唔係我杯茶lor.
作者: yokolee    時間: 09-8-27 14:05

mianyang_99 你個仔已經好有耐性啦.....我個仔第2堂上半部份已經向著門口要走,又扭計,又lur地,仲自己去著鞋要走呀....(我是6月份上舊課室的)。

原帖由 mianyang_99 於 09-8-27 09:25 發表

唉, 其實我都試過同疑似"活躍"症的小朋友一起上堂, 就算而家返協康都有, 我說疑似, 是因為我唔係專業人士,所以難以作判斷, 而那裹的導師, 亦不會把這些小朋友single out 出來當case一樣與大家研究, 因為這是小朋友 ...

作者: mianyang_99    時間: 09-8-27 14:34

原帖由 yokolee 於 09-8-27 14:05 發表
mianyang_99 你個仔已經好有耐性啦.....我個仔第2堂上半部份已經向著門口要走,又扭計,又lur地,仲自己去著鞋要走呀....(我是6月份上舊課室的)。

哈哈, 我遲你一個月上堂(7月份), 你仔仔幾大?
作者: yokolee    時間: 09-8-27 14:52

我仔仔係0704b, 當時2歲2個月。你仔仔呢?

其實我已經參加咗2次所謂"有口啤"的playgroup都好失望,反而之前在幼稚園的18-24個月playgroup亞仔係最開心的,一上上了半年。不過後來見亞仔大咗就比佢見多d野同玩下其他野....點之...不過下星期入n1啦...暫時都不會再報playgroup住啦 :)

原帖由 mianyang_99 於 09-8-27 14:34 發表

哈哈, 我遲你一個月上堂(7月份), 你仔仔幾大?

作者: mianyang_99    時間: 09-8-27 15:35

原帖由 yokolee 於 09-8-27 14:52 發表
我仔仔係0704b, 當時2歲2個月。你仔仔呢?

其實我已經參加咗2次所謂"有口啤"的playgroup都好失望,反而之前在幼稚園的18-24個月playgroup亞仔係最開心的,一上上了半年。不過後來見亞仔大咗就比佢見多d野同玩下其他野... ...

我仔仔而家19個月啦, 你就好啦, 唔駛再安排playgroup.

我又係返過兩個你所說的所謂有"口碑"o既playgroup.一個係sam sir, 一個係"幼x", 兩個上完都覺得言過其實, 相信都係名牌效應至咁多人報.
作者: yokolee    時間: 09-8-27 16:43

你都好呀... 找到協康,排得到又上得開心,加油 !

原帖由 mianyang_99 於 09-8-27 15:35 發表

我仔仔而家19個月啦, 你就好啦, 唔駛再安排playgroup.

我又係返過兩個你所說的所謂有"口碑"o既playgroup.一個係sam sir, 一個係"幼x", 兩個上完都覺得言過其實, 相信都係名牌效應至咁多人報. ...

作者: mianyang_99    時間: 09-8-27 16:59

原帖由 yokolee 於 09-8-27 16:43 發表
你都好呀... 找到協康,排得到又上得開心,加油 !

多謝!
作者: monkey05    時間: 09-8-27 23:05

原帖由 TaTa83 於 09-8-26 16:30 發表

完全同意你所講ge野, 佢講野語氣係有d問題, 我覺得佢成日將d問題放大, 但又無好ge advise俾家長, 搞到d家長好worry, 成日覺得自已個小朋友有問題咁, 最搞笑ge係佢好鐘意教人做portfolio去interv ...

俾人地mami 做 ge portfolio你睇 ~ 呢一點我也覺得唔太好, 人地既野係人地既私隱, 無啦啦比人偷偷地公開, 要做PORTFOLIO 去IN  K1, n1, 似乎有D那過, IN 小學還講得通.  上堂影相我都係第1次聽.  實在令小朋友分心, D光閃來閃去有咩為, 我同呀仔上過2, 3度PG , 無一間比影相的.  莫非影多D, 有助宣傳.

我同呀仔上過一次SAM SIR 既試堂, 但不在佢地頭, 感覺上那些玩意是正面的, 但我唔見得呀仔投入, 呀SIR 講野的確有點嘈, 完左堂, 我唔覺領略到D 咩, 可以話, 他的堂也不是我杯茶.
作者: vickywong46    時間: 09-8-28 04:26

一個睡不著的晚上看見這篇文章,我覺得每個人都有不同喜好,有些人喜歡飲中茶但有些人則愛飲西茶,我也是sam sir 的學生。

今天有關自己孩子成長的問題也曾打電話到中心問他,他很清楚和細心解答,他一點也不像導師,他真的好像你家中的保母關心孩子多方面的需求。

我參加了只是一年多,很好彩我的小組沒有太多換人,所以孩子間真的建立起一份友誼,我還記得一次有一個小朋友有病沒有上課,其他小朋友在點名時都有問他還未上堂,我也估不到他們這麼關心他人。最重要是很難得其他爸爸上課時不只是顧著自己的孩子而且更幫助和提點其他小朋友。

很可惜我們只能再上多兩個學期便要分手,這感覺真是有點不好受。

至於學習問題,看看家長有否用心去理解和運用。Sam的分析和培育技巧比較實際一點,有時很快便從孩子的一些小動作可以叫家長留意,當然真的要做評估要比較長時間,但有經驗的人很快便知一二,當孩子真的有問題出現,家長們要面對和幫助孩子做好,早知早改變,因些大覺得他有時說出孩子不是,是想家長多留意和提點。

如果中心不給予拍照的話,有些家長可能會偷拍一兩張矇泰奇 : ) ?
作者: mianyang_99    時間: 09-8-28 12:42

原帖由 monkey05 於 09-8-27 23:05 發表

俾人地mami 做 ge portfolio你睇 ~ 呢一點我也覺得唔太好, 人地既野係人地既私隱, 無啦啦比人偷偷地公開, 要做PORTFOLIO 去IN  K1, n1, 似乎有D那過, IN 小學還講得通.  上堂影相我都係第1次聽.  實在令小朋友分 ...

其實我唔反對上堂影相, 我上其他playgroup都有家長影相, 但唔會係又影, 唔係又影, 又會坐埋一邊/角遠遠咁影, 自律得多 , 但呢個playgroupo既家長就....積極好多lor.

仲有佢地有個專責o既photographer, 又影埋一份, 有次仔仔好專心咁做緊task, 佢好近咁影我個仔, 我個仔知有人影佢, 就停左手對住個鏡頭笑,  個刻真係想c.
作者: Happy_JT    時間: 09-8-29 00:14     標題: Dr Poon Vs Sam Sir

我非常同意mianyang的看法。

我的小朋友兩個playgroup都有上過‧我們是上完Dr Poon之後上Sam Sir的,轉的原因是因為Dr Poon夾唔到班,又有朋友介紹才上Sam Sir。

上了一期 Sam Sir給我的印象是,課堂設施以至班上玩的各種教具的確不錯,但他的教法較流水作業,他甚至毋須記得每個小朋友的名字,每名同學的表現如何他不很在乎(但若家長肯主動問,他都肯耐心回答)。有些小朋友怕三保,他既沒有特別指示家長如何做,卻要家長半迫子女完成各task,我覺得這對歲幾的小孩而言是too much了,亦不似是專業的幼童教學人員的做法。

有時他介紹一些新教具,有些小朋友會好奇爬到他跟前想玩,佢就會叫小朋友坐好,然後拿走東西,同一個情況Dr Poon最少不會把東西拿高,而是讚許或回應小朋友的好奇,繼而繼續講課,有時甚至會按情況先派給好奇的孩子。

好在我小朋友可能因為環境大又舒服,所以大致上幾開心,並完成大部分的game。但很明顯Sam Sir的value同我兩公婆好唔同。可能如果我先上Sam Sir,就不會覺得這些是問題,但我上完Dr Poon,才覺得Dr Poon有heart &  sophisticated得多。

我個小朋友本來不肯爬,上完Dr Poon第一堂,經他指導,佢竟然爬了一段不少的距離,而他每堂都會按小朋友的表現給與個別又能有助成長的advice。

我後來才知Dr Poon是讀社工出身,並於美國讀完PhD in Education(兒童輔導) ,本身是個非常資深的輔導工作者。不過,我明白在商言商,可能對一些要求較即食實用的家長,Sam Sir或許是個選擇,但個人則幾介意他的wireless speaker,令我覺得好似去左百貨公司展銷場(要用咪因為人多),或者d”xx”補習機構。

P.S.之前上過幼潛,導師雖然有愛心,但她太著重要BB(6months - 12months)坐定定! 小朋友做到佢會讚,做唔到就只叫家長繼續鼓勵佢,完全沒有具體的方法,故比SamSir更差。
作者: monkey05    時間: 09-8-29 14:53

原帖由 mianyang_99 於 09-8-28 12:42 發表

其實我唔反對上堂影相, 我上其他playgroup都有家長影相, 但唔會係又影, 唔係又影, 又會坐埋一邊/角遠遠咁影, 自律得多 , 但呢個playgroupo既家長就....積極好多lor.

仲有佢地有個專責o既photographer ...

咁佢仲有個專責o既photographer在場, 難怪d家長比佢更積極啦.  

小朋友點都好奇,仲要咁細個, 專注力有限, 有人影喎,仲唔8下先咩, 唉, 家長唔自律, 作為主辦單位都應該做d 野如果真係想令小朋友完成task同enjoy 上堂既話.  唔太care 就另計.

我雖然上佢堂只是1次, 唔敢作咩批評,  但感覺上佢既teaching approach 唔太吸引幼兒.  同家長傾下計還可. 佢係有idea 同有認識的.

作者: mianyang_99    時間: 09-8-31 10:22

原帖由 Happy_JT 於 09-8-29 00:14 發表
我非常同意mianyang的看法。

我的小朋友兩個playgroup都有上過‧我們是上完Dr Poon之後上Sam Sir的,轉的原因是因為Dr Poon夾唔到班,又有朋友介紹才上Sam Sir。

上了一期 Sam Sir給我的印象是,課堂設施以至班上玩的各 ...

其實我都好欣賞sam sir的教具, 之前真係無留意同諗過買這些玩意給仔仔, 我之後都參考部份去搜羅.

但都係個句, 個環境咁嘈同滋擾. d教具幾好都無用,  令願係屋企同仔仔專心咁玩下.:)
作者: 小曳人    時間: 09-8-31 11:19

我無上過dr. poon, 只係上過sam sir, 開頭係貪方便, 就响屋企樓下, 同埋鍾意佢個形式, 上得多, 响佢身上學到點樣買玩具.. 如果家長覺得, 上pg要似上pg, 呢個唔會係你杯茶, 因為呢個唔係等小朋友enjoy 1個鐘學吓嘢嘅遊戲小組, 對於我, 呢個係家長學嘢嘅地方, 返到屋企要繼續做架!

坦白講, 上咗一年有多, 好奇怪, 其他環境你唔會見到原來個個小朋友都可以有咁大差別.. 有d媽媽見到小朋友唔肯玩就放棄, 見到堅持落嚟嘅.. 有d有明顯進步.. 我諗, 都要睇埋同家長嘅教法係唔係一致, or 同導師夾唔夾

下一胎, 都想上架, 可惜聽聞會由方sir去其他地方上堂喇.. Sam sir 留守中心
作者: farnell    時間: 09-8-31 20:45

因為抽唔到幼潛的關係, 所以選了 Sam Sir, 同個女上左 4 堂, 感覺唔錯, 會指出大家需要留意的地方, 同時, 教大家如何玩玩具, 而事實都唔知又可以咁玩, 得益不少, 重會話比家長聽在什麼地方買些什麼玩具, 用品, 書本, 總好過一些地方叫您去她的店買, 不市儈.  所以我都會再參加.

最後, 之前提到 Sam Sir 有個專責photographer 在場, 請問大家是否清楚她為什麼不停影 ? 我就問過, 她回答是因為一班小朋友一齊上, 當中 Sam Sir 可能沒有留意到, 從相片中, Sam Sir 可以睇番其他小朋友的表現, 而在之後加倍留意, 或跟家長說出情況.  所以, 她說她不是要影得靚, 而需要影出每個小朋友的不同表現.

至少, Sam Sir 都有留意每個小朋友.
作者: mianyang_99    時間: 09-9-1 11:34

原帖由 farnell 於 09-8-31 20:45 發表
因為抽唔到幼潛的關係, 所以選了 Sam Sir, 同個女上左 4 堂, 感覺唔錯, 會指出大家需要留意的地方, 同時, 教大家如何玩玩具, 而事實都唔知又可以咁玩, 得益不少, 重會話比家長聽在什麼地方買些什麼玩具, 用品, 書本, ...

唉, 有那一個playgroup的導師是會不留意學生上堂的表現呢?

但我同意TaTa83所說, sam sir會把一些小問題放大, 弄得家長緊張兮兮,有一次仔仔俟著我坐 (他不開心或沒有安全感便是這樣), sam SIR便說他會不會是肌肉張力低,幸好我知道”低張”是甚麼一會事,否則便會很緊張.

其實只要他再看看仔仔其他時侯的表現,(其實我仔仔10個多月已經懂行,其他playgroup導師都說他平衡同大肌發展很好)他就不會有這些comment, 當然我不否認他是善意提點的.
作者: pingu_k    時間: 09-9-1 13:09

原帖由 小曳人 於 09-8-31 11:19 發表
我無上過dr. poon, 只係上過sam sir, 開頭係貪方便, 就响屋企樓下, 同埋鍾意佢個形式, 上得多, 响佢身上學到點樣買玩具.. 如果家長覺得, 上pg要似上pg, 呢個唔會係你杯茶, 因為呢個唔係等小朋友enjoy 1個鐘學吓嘢嘅 ...

咁請問方sir係咪無咁好?
作者: mianyang_99    時間: 09-9-1 13:35

原帖由 pingu_k 於 09-9-1 13:09 發表

咁請問方sir係咪無咁好?

OH!NO, 方sir 親切好多呀!我對佢幾有好感.
作者: pingu_k    時間: 09-9-3 00:49

咁都好d,我黎緊同bb上果班係佢教呢! :)
作者: korg    時間: 09-9-15 13:23

無意中睇到呢個post, 想分享吓.

囝囝係上sam sir 免費試堂時, 講咗令我人生改變咗好嘅說話. 近尾段時, sam sir同我講, 佢懷疑囝囝係亞氏保加. 佢好直接咁問咗我幾個問題, 之後就有咁嘅結論, 我當時唔知咩係亞氏保加(咁講會令我好受d), 老公都在場, 佢就解釋即係自閉症lor!

之前都上過幼潛(職業治療師負責的)同一些其他的playgroup, 冇人敢同我講囝囝的問題. 那時囝囝18個月, sam sir講完呢句說話後, 我進入一片混亂中, 都唔知點好. 佢就續一數我要做嘢事. 第一明天call健康院, 第二打去協康... 上網... etc. 最後, 佢拍住我同老公嘅膊頭話:
呢知唔知而家最緊要係咩? 我話唔知... 佢話 係你兩個要同心協力.

到而家我都時常remind自己同老公呢句聽落簡單但實用嘅說話. 第二日就收到sam sir的email, 一大堆自閉症的資料. 所以sam sir真係幫我很多. 可能你地唔係太歡迎自閉症or過度活躍嘅小朋友一齊上堂, 但我很感激, 令小朋友可以融合學習.

我覺得sam sir的堂唔係focus小朋友上得開唔開心, 而教父母多過教小朋友的. 我遇到有專業quali的導師都講唔出我囝囝的問題, 所以有heart, 有經驗都好緊要. 我覺得講多好過講少. 起碼令父母多d注意小朋友, 而唔好遲咗去幫佢地.

可能佢係男性闔係, 老公會覺得佢講嘢中肯d. 佢亦有同我解釋我老公都會很難受, 叫我唔好只照顧呀仔...

借個位多謝sam sir!!!
作者: kitken    時間: 09-9-23 17:54     標題: 回覆 2# pingu_k 的文章

我地都係,你BB幾大?可能係同學o
作者: siupoponicam    時間: 09-9-24 18:03

原帖由 korg 於 09-9-15 13:23 發表

囝囝係上sam sir 免費試堂時, 講咗令我人生改變咗好嘅說話. 近尾段時, sam sir同我講, 佢懷疑囝囝係亞氏保加. 佢好直接咁問咗我幾個問題, 之後就有咁嘅結論, 我當時唔知咩係亞氏保加 ...

我覺得sam sir的堂唔係focus小朋友上得開唔開心, 而教父母多過教小朋友的. 我遇到有專業quali的導師都講唔出我囝囝的問題, 所以有heart, 有經驗都好緊要. 我覺得講多好過講少. =>完全同意你的講法, 我記得第1次上堂時sam sir都重申,上佢個pg,唔係bb學,反而係我們(父母),因上pg只係1hour,而我們對住bb的時間係好長,所以希望透過pg可令我們知道怎樣同bb玩和溝通(係屋企),我都係用佢教的同bb玩,亦見到bb有進步. 佢亦有解釋影相的原因,係方便跟進bb的進度,坦白講,1個人點可能同一時間看到全部bb做緊什麼.
上堂時佢會同我講我個女的問題, 如果我們有d嘢做得唔好, 佢會即時指出, 順便同其他家長講和解釋. 我覺得ok,都係互相學習, 我們如果做了一d正確的事,對bb係好的, 佢亦會即時說出來,提其他家長要咁做.
作者: mrsfull    時間: 09-9-28 14:04

對, 我們上sam sir堂都成半年, 真的學到好多點同個仔玩, 就算個b看似幾醒都會有難攪的地方, 返到去都用上堂學到ge方法apply落日常生活到, 真係幾work. 我們除了向他學習外, 亦都係其他家長到觀察到我們應該點做會好d, 甚麼唔好學 (我們自己望到, 唔係sam sir開咪講...)

其實有d家長係影相問題到, 又真係 .... 唔好2個人前後圍住個b玩嘛, 甘樣會 "姐"住我地, 亦都令sam sir 看唔到我地.  影相, 相機有個功能叫 zoom, 可以行係圈外邊影, 不用係小朋友面前影大頭 ...  

所以亞仔讀了N1都會花點錢上呢個playgroup... 因為我們還有很多要學習的東西呢.

其實問題早d發現, 係最關鍵的歲數開始治療對小朋友來說係好的.
作者: Yin0908    時間: 09-10-5 22:36

我都係0809媽咪, 想問下你地仲有冇位呀?

原帖由 jc2009 於 09-8-17 16:32 發表
我係0809媽咪, 想自組dr poon pg, 如夠人數, 可以最快11月開班, 請問有無朋友有興趣一齊上呢? 如有, 請 pm 我啦。

作者: cherrytsangbb    時間: 09-10-6 00:28

我join 左Dr. Poon playgroup, 上左4堂, 我覺得幾好, 囡囡只得14個月, 冇諗過佢會學到d乜野, 只想有機會同多d同年齡的朋友仔玩下.
估唔到, 上左4堂, 佢學會clean up, 又大膽左, 冇咁怕羞...
Dr. Poon 叫我地唔好將d小朋友作比較, 以佢地age(all are 0808),要建立自信架. 

原帖由 mianyang_99 於 09-8-26 17:08 發表

Hi, 多謝你o既分享.
我就係第一日上堂, 已經聽佢話有某小朋友係"過動", 叫其他家長留意佢o既表現(個小朋友遲到, 唔係個家長實好唔開心),但我留意佢好多堂,佢係坐唔定, 但又未至於四圍走同攪野lor,所以我好多時都 ...

作者: skylark    時間: 09-10-8 22:25

我bb依家11個月大, 都係剛剛上咗幾堂Dr Poon, 但我覺得一般, 好似冇咩系統, 好ad-hoc, 有時見Dr即場先同太太傾做咩活動,  同埋我覺得佢用太多時間同家長講書(15-20分鐘), 講書其間只有少少玩具俾BB玩, 我覺得如果一邊做excercise, 一邊講解會好d, 唔駛坐晒喺度淨聽咁悶, 而且佢之後都會email d notes 俾我哋, 其實可以喺堂上做多d exercise, 但佢每堂只係重點做兩個exercises, bb玩到冇興趣都未完, 加上佢d器材唔多...

之前我bb上過kindermusik同幼潛(梁ee教), 比較之下我覺得兩者都較佢好(或者唔應該將佢哋比較, 大家嘅focus始終唔同), Dr Poon教嘅大小肌肉exercise 喺我bb 6-8個月時上幼潛已做過, bb亦早已做到...問題係我bb喺班上算細, 有d bb已1歲有多, 佢教嘅未必跟到bb嘅成長進程...可能佢focus喺育兒方法,但佢講嘅方法唔係有咩特別, 我之前係d育兒書上已睇過...以佢收嘅價錢(weekend price), 我覺得唔值囉....

playgroup月底就會上完, 我依家諗緊好唔好試埋sam sir...有冇mami上晒Dr Poon同Sam sir, 可以比較吓兩者?

原帖由 cherrytsangbb 於 09-10-6 00:28 發表
我join 左Dr. Poon playgroup, 上左4堂, 我覺得幾好, 囡囡只得14個月, 冇諗過佢會學到d乜野, 只想有機會同多d同年齡的朋友仔玩下.
估唔到, 上左4堂, 佢學會clean up, 又大膽左, 冇咁怕羞...
Dr. Poon 叫我地唔好將d小 ...

作者: shuting666    時間: 09-10-12 15:51

陳家大少奶,
Can you please give me more information on how to apply for Dr. Poon playgroup??
Thanks a lot.
Shuting666

原帖由 陳家大少奶 於 09-6-17 00:52 發表

我個囡囡 join 左 Dr. Poon playgroup 9 個月(由 8個月大開始),囡囡 d情緒和各方面都很好,我和老公甚至奶奶一家都讚好,最攪笑係奶奶話 bb(16個半月大)乜咁叻嘅,bb老豆4歲時都無佢咁叻!

Dr. Poon playgroup 主要 ...

作者: deen    時間: 09-10-13 06:33

上了一期幼潛,覺得唔多專業,每堂都有系統地做完安排的野就算
上了Dr Poon的一期,覺得Dr Poon好求期,無咩野plan,d玩具好cheap,d遊戲玩唔到咁多時間都係咁等時間過
再上sam sir,無可否認佢果道的玩具真係最多款式,最新淨,初初覺得sam sir好似專業d,但佢不斷講叫人interview名牌幼稚園,同埋話send咩野咩野比人,最後都無左影....仲有,上左咁多堂佢都仲未記得我個仔個名,上了一輪又覺得麻麻了
其實個人覺得每個導師都有其專業,但大部份現在的感覺係Dr poon同埋sam sir都好賺錢feel
作者: BOYBOYYIP    時間: 09-10-23 17:59

唔好意思, 但我真係好想問吓, sam sir 問您乜野問題, 就懷疑您個囝囝有亞氏保加呢?

原帖由 korg 於 09-9-15 13:23 發表

囝囝係上sam sir 免費試堂時, 講咗令我人生改變咗好嘅說話. 近尾段時, sam sir同我講, 佢懷疑囝囝係亞氏保加. 佢好直接咁問咗我幾個問題, 之後就有咁嘅結論, 我當時唔知咩係亞氏保加 ...

作者: cuteb    時間: 09-10-23 18:36     標題: 回覆 72# deen 的文章

作者: skylark    時間: 09-10-23 23:20

最攪嘢係, 有次d家長喺講書時間掛住各自同bb玩(大家都可能因為冇心機聽書), 大聲咗d, 蓋過dr poon把聲, 佢太太就喝令家長要靜d聽書先!
作者: argento    時間: 09-10-26 09:39

作者: whawha    時間: 09-10-27 00:52

我參加了Dr.Poon playgroup 兩次. 最初覺得他們與BB說話怪怪的,後來聽了Dr.Poon 說的同理心和阿叔講波才明白.現在發覺自己與小豆說話的方法跟一些家長不同.一日在clubhouse 玩,小豆第一次想爬繩網.我說你想爬,你想試,你的手拉得很實,你的腳踩得很穩,你爬了一格,會爬第二格,就這樣講着講着,爬完了,旁邊有個大小小的B,他媽咪說人地小朋友都爬,你都爬啦,go,go,唔駛怕喎,雖然語氣溫柔,但那B一直沒爬上去.
我看了一些遊戲學習的書,覺得他們安排遊戲由自由探索到具體玩法,由個人到小組,是合理論的.節奏是慢, 給大人和BB有空間,小豆玩完了,會走去跟其他大人或BB互動,這是playing,不是training.我個人不喜歡流水作業式的play.(以前去過銅鑼灣貴價的PG).我不介意玩具一般,我老公說不花錢買玩具是好,該是身邊東西都可以用來玩的.
我看過他們放在枱上的筆記,是有計劃遊戲的.聽過他們討論因BB的當時的情形而改變.
其實不必比較,各人的要求不同,事前了解清楚各PG的做法,選自己杯茶吧!
作者: neko1234    時間: 10-4-13 11:37

mianyang_99,

你提過協康的playgroup唔錯,唔知協康playgroup的上堂係點的呢?

Sam Sir 上堂又係點的呢? 你好似唔太喜歡..可唔可以講詳細少少?

我只上過Dr. Poon同幼潛...上Dr. Poon上得好開心..又有得著..當然有其他家長覺得上堂好鬆散...但一定好過幼潛好多好多...
上幼潛..我真係上得好唔開心..(我係另一個topic提過)

我會再返去上Dr. Poon..但又想試下其他playgroup
如果有好的..上完一期Dr. Poon可以去試下mianyang_99,

我見你係另一個topic 提過協康的playgroup,唔知協康playgroup的上堂係點的呢?

我只上過Dr. Poon同幼潛...上Dr. Poon上得好開心..又有得著..但上幼潛..我真係上得好唔開心..

我會再返去上Dr. Poon, 但又想再試下其他playgroup...
作者: brrbaby2007    時間: 10-4-13 12:03

我地當時經xxxxx安排上過Dr Poon堂,Dr Poon夫婦都係好人,但課堂not well organize not systematic, 又冇教具,我小朋友當時教佢都唔願爬,Dr Poon都冇advices俾到,下課時要主動問Dr Poon但下一堂d人又要上課未必有得問。上過一次唔對路都冇再讀,但見xxxxx在BK努力組班及講個女讀左有幾好之后好似都好多人報Dr Poon,唔知而家有冇進步。不過我認為坊間好多書都會提及果d例如同埋心既理論,關鍵係父母有沒有細心實踐。如果冇睇開書既父母可能從Dr Poon的課可知多一點。

作者: mianyang_99    時間: 10-4-13 12:31

原帖由 neko1234 於 10-4-13 11:37 發表
mianyang_99,

你提過協康的playgroup唔錯,唔知協康playgroup的上堂係點的呢?

Sam Sir 上堂又係點的呢? 你好似唔太喜歡..可唔可以講詳細少少?

我只上過Dr. Poon同幼潛...上Dr. Poon上得好開心..又有得著..當然 ...

Well, 其實內容黎講, sam sir同協康都係訓練大小肌同感統, 但大肌就一定協康優勝,同埋佢地有間感統室(係design for 訓練d自閉小朋友, sam sir都係舊年7.8月先有), 小肌就不相百仲, 可能sam sir一堂會有5,6件玩意來訓練, 協康就得3,4件, 而且好多係自製, 或比較原始, 所以sam sir個d就新d, 少見d, 學某些媽咪所講, 可以參考來買玩具. 但我亦會學協康導師自製教具lor.

我想最大分別係導師方面lor.  協康會好耐性咁指導"每"一個小朋友, sam sir就無,靠個家長同小朋友玩,佢地只係從旁觀察,有時又叫d小朋友”做野啦”....

其實pg教既野真係大同小異,但氣氛就好唔同,協康你唔會有壓力,因為導師唔會特別讚/話某個小朋友, 好一視同仁,但sam sir就唔係lor,如果小朋友性格敏感,會好唔開心,同埋佢會問大家升kinder既野,咁家長講完/聽完實有比較...所以overall來說,我上佢pg係上得好唔舒服.  
作者: neko1234    時間: 10-4-13 13:23

原帖由 mianyang_99 於 10-4-13 12:31 發表

Well, 其實內容黎講, sam sir同協康都係訓練大小肌同感統, 但大肌就一定協康優勝,同埋佢地有間感統室(係design for 訓練d自閉小朋友, sam sir都係舊年7.8月先有), 小肌就不相百仲, 可能sam sir一堂會有5,6件玩意來訓練,  ...

THX~多謝你的解說

唔知協康的幼兒playgroup係點樣報名
我上左協康網站都只係見到for 特殊需要的兒童的課程
作者: mianyang_99    時間: 10-4-13 13:38

原帖由 neko1234 於 10-4-13 13:23 發表

THX~多謝你的解說

唔知協康的幼兒playgroup係點樣報名
我上左協康網站都只係見到for 特殊需要的兒童的課程

協康會既pg係under青蔥計劃.
你click入去就得啦.
作者: MAMAMEEE    時間: 10-6-20 23:36     標題: Dr. Poon

我見大家都係細b時參加Dr. Poon的pg, 有d讚, 有d彈. 但其實Dr. Poon係一個幼兒的心理輔導家, 會唔會bb大d先參加, eg.2歲(Trouble Two), d得著會好唔同呢?

有無媽媽可以俾吓意見?
作者: 天行媽媽    時間: 10-6-21 06:56

其實問那個導師好不好,或者問那間playgroup好?

都是很主觀的問題,每一個小朋友都是獨特的,都擁有不同性格,而且感官刺激都不一樣(0-3歲都是靠感官學習)。

所以報讀課程時,自己想一想小朋友需要甚麼訓練成長。

自己的小朋友參加過不同的playgroup,有時一些家長評語很差的中心,自己的小朋友讀了一年多,快樂地成長。一些外國來港發展的名牌中心,則像只是給學費買品牌甚麼都學不到。

家長的comment作為參考,自己打電話或親身去feel
作者: anteater    時間: 10-6-21 10:57

sam sir 好臭...
作者: vickywong46    時間: 10-6-21 22:11

跟Sam Sir 的playgroup 差不多己經一年半多,由BB 12個月大開始,而且是從7樓那課室(比Dr Poon 的大)上年才升上12樓的感知運動室(比協康的大)。

無論Sam Sir、方Sir、何Sir或者助教Auntie每位都用心幫助BB成長。漸漸他們也開始成為BB成長的好朋友,BB每日口中都提起他們的教導,爸爸和我也學會很多培育正面的技巧,選校心得,BB內在情緒等有效的知識。

我覺得開心的事是BB可以透過很多不同的教具去學習大小肌、平衡、前庭(BB經常哭,但現在有進步很多)、觸覺、認知顏色和形狀等。有些playgroup只有很少器材玩或玩舊教具,可能其他中心不願意投放資源在教具上。

還記得第一次打電話給他們問BB的訓練,他們在沒有條件講了30分鐘而且還教了很多實務的方法。

所以導師好不好真是很難評。
作者: 陳家大少奶    時間: 10-6-22 12:11

作者: 薯仔1607    時間: 10-6-24 21:57

sorry呀,可否給我Dr.Poon及Sam Sir的電話或email?thanks。
作者: MAAA    時間: 10-6-24 22:22

我都想要Dr.Poon及Sam Sir的電話或email, 可否pm給我, 謝謝!
作者: gracelam123    時間: 10-6-24 22:48

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5