教育王國

標題: 北角循道上午班/下午班好d呢? (要叩門, 唔該俾d意見) [打印本頁]

作者: 小吉媽媽    時間: 09-6-10 23:13     標題: 北角循道上午班/下午班好d呢? (要叩門, 唔該俾d意見)

如題, 好煩, 大抽獎落空, 一定唔會讀佢派個間, 請問有冇家長知北角循道上午班同下午班有咩唔同, 我知2010年, 下午班轉新校舍, 名為丹拿山循道, 請問改校名會否影响中一派位呢? 心大心細.........

小吉媽媽
作者: ctslhkc    時間: 09-6-11 10:30

新校舍會搬去邊度???

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-10 23:13 發表
如題, 好煩, 大抽獎落空, 一定唔會讀佢派個間, 請問有冇家長知北角循道上午班同下午班有咩唔同, 我知2010年, 下午班轉新校舍, 名為丹拿山循道, 請問改校名會否影响中一派位呢? 心大心細.........

小吉媽媽 ...

作者: Sindy    時間: 09-6-11 13:21

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-10 23:13 發表

小吉媽媽 ...

叩晒先,再揀啦
作者: 臻媽    時間: 09-6-11 14:17

AGREE....

樓主, 你派邊間&屬第幾志願??? 可否分享一下你的排位, 以作參考!!!!

以往一向話上午校較下午校好少少, 但近年佢地的派位結果合拼公佈, 所以下午校未必相差太大?!?! 而且上/下午校2010起會分身變為全日, 下午校搬去圖書館對面都唔太差吧!!!!

原帖由 Sindy 於 09-6-11 13:21 發表

叩晒先,再揀啦

作者: hidingdong    時間: 09-6-11 14:31

下午校新校都在百福道,前小小有個地盤果度.

原帖由 臻媽 於 09-6-11 14:17 發表
AGREE....

樓主, 你派邊間&屬第幾志願??? 可否分享一下你的排位, 以作參考!!!!

以往一向話上午校較下午校好少少, 但近年佢地的派位結果合拼公佈, 所以下午校未必相差太大?!?! 而且上/下午校2010起會分身變為全日, ...

作者: 小吉媽媽    時間: 09-6-11 23:55     標題: 回覆 2# 臻媽 的文章

不明白什麼叫合併派位, 可否解釋一下? 另, 此校的校風如何, 上/下午校有分別嗎? 因我對此校網不大熟悉, 可吾詳細告知?

萬分感激

小吉媽媽
作者: 臻媽    時間: 09-6-12 09:22

不是合拼派位, 是合拼公佈, 即網頁內派位結果是將上及下午班一起公佈, 而當中好像不是所有當年的小六畢業生!!!!

此校在 net14 多年來都屬熱門之選, 尤其上午校....區內受家長歡迎的學校都唔差得去邊, 而且 net 14 的小學大部分都是好學校吧!!!!

你是那個校網??? 不是 net 14 嗎??? 小朋友lucky draw 沒有選此校嗎? 有去叩此校門????

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-11 23:55 發表
不明白什麼叫合併派位, 可否解釋一下? 另, 此校的校風如何, 上/下午校有分別嗎? 因我對此校網不大熟悉, 可吾詳細告知?

萬分感激

小吉媽媽

作者: 小吉媽媽    時間: 09-6-13 00:14     標題: 回覆 1# 臻媽 的文章

明白了, 多謝, 我是net12的, 但結果去左大西洋(一定唔會讀), 灣仔已選的已經叩門了, 但又很徬徨, 真係好驚冇學校收, ........點算好?

小吉媽媽
作者: luiling    時間: 09-6-13 10:07     標題: 回覆 1# 小吉媽媽 的文章

小吉媽媽,
循道上.下午班d課程係吾同架, 上午好似中文教, 下午就有英文&普通話 (我睇天書係咁寫, 吾知有無錯, 如有, 請更正). 不過上次我打電話問過, 好似下午班派中學好d, 吾確定 (just for reference).  係呢, 點解你話 net 12 派位去左大西洋呀?  你跨區咩?
作者: 臻媽    時間: 09-6-13 12:54

你好....我囝囝明年9月要選校, 諗住跨網 net 12 選一間, 你可否告知你的排位? 同派第幾志願?? 叩咗邊幾間?? 因我見net 12的學校大部份都好似唔錯吧...除嘉道理(我個人不太喜歡, 它雖然係英文小學, 但因太多巴籍學生吧!!!)

另你都唔需太徬徨, 希望在明天....有無叩"軒下"?? 好似係熱門之選中較易叩門的官津校吧!!! 仲有有無諗過net 16的"培僑", 我參觀過它的open day, 印象好好, 如它唔係太遠(小西灣), 我都會選它.....另籍得一提是它的校長好好, 教職員都好好, 曾有老師攞過全港老師選舉獎(唔太記得個選舉名), 我個人覺得上樑不正下樑歪, 如校長好, 該校的教職員都會好, 校長真有點像鮮魚行校長般咁nice, 事事親力親為, 對家長+學生都好關顧....我囝囝間學校今年有個派得唔太理想(她係net 16), 她選它為第3, 學校6/6收表, 星期一校長親自打俾個家長, 約面試, 面試過程亦好順利, 因她囡囡好喜歡讀圖書, 而呢間學校又好鼓勵學生閱讀, 所以好順利地收咗呢個小朋友吧!!!  

如你有興趣, 不防上它們的網頁look look, 更可直接搵校長傾傾, 睇下幫唔幫到你!!!

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-13 00:14 發表
明白了, 多謝, 我是net12的, 但結果去左大西洋(一定唔會讀), 灣仔已選的已經叩門了, 但又很徬徨, 真係好驚冇學校收, ........點算好?

小吉媽媽

作者: luiling    時間: 09-6-13 14:22     標題: 回覆 1# 臻媽 的文章

臻媽, 你好, 請問你係吾係住係 net 14, 如果係, 想請教下net 14, 你覺得有邊間學校較好?  黎緊, 我個女都要揀小學, 但係覺得 net 14 個網好似麻麻地咁, 吾知點揀. 另外, !st round, 我都想跨區揀校, 吾知中既機會大吾大呢?
作者: JustinJustin    時間: 09-6-13 18:36

net 14的小學, 女孩子派中學位很好.

原帖由 luiling 於 09-6-13 14:22 發表
臻媽, 你好, 請問你係吾係住係 net 14, 如果係, 想請教下net 14, 你覺得有邊間學校較好?  黎緊, 我個女都要揀小學, 但係覺得 net 14 個網好似麻麻地咁, 吾知點揀. 另外, !st round, 我都想跨區揀校, 吾知中既機會大 ...

作者: 小吉媽媽    時間: 09-6-13 22:52     標題: 回覆 4# luiling 的文章

你好, 可否給我天書的詳細資料, 因我想多了解此校.

我是net12, 因知道叩門的機會很微, 所以唯有看看net14的學校.

小吉媽媽
作者: 臻媽    時間: 09-6-14 11:52

agree...如果我個囡囡, 嘉諾撒會係我的首選吧!!!

原帖由 JustinJustin 於 09-6-13 18:36 發表
net 14的小學, 女孩子派中學位很好.

作者: shala    時間: 09-6-14 22:42

咁如果係男仔net14,大家會點排?
我想參考下.
thanks!
作者: 臻媽    時間: 09-6-16 02:15

聽聞 net 14 的近幾年的

熱門首選(即 1 及/或 2)是 : 衛理上午, 循道上午, 嘉諾撒, 北官(英皇道), 聖米, 滬江

至於次/之後選擇是 : 衛理下午, 太古, 北官(雲景道), 循道下午

而放得較後位置及甚少人提及的是

陳維周 -- 我見學校好積極, 做好多野及宣傳, 而且做得幾好, 可惜仍然不是net 14大眾首選/次選吧

佛教 -- 我只曾聽聞此校收生不足, 但沒查證, 其他方面則未有聽聞吧!!!

原帖由 shala 於 09-6-14 22:42 發表
咁如果係男仔net14,大家會點排?
我想參考下.
thanks!

作者: shala    時間: 09-6-16 10:31

咁請問衛理上午好啲定循道上午好啲?
thanks!

原帖由 臻媽 於 09-6-16 02:15 發表

熱門首選(即 1 及/或 2)是 : 衛理上午, 循道上午, 嘉諾撒, 北官(英皇道), 聖米, 滬江

至於次/之後選擇是 : 衛理下午, 太古, 北官(雲景道), 循道下午

陳 ...

作者: ceciliatong    時間: 09-6-16 11:08

我個仔係明年九月要升小學, 都想知多 d有關東區學校資料. 想問下北角衛理上/下午班係米同一個校長??我識人個仔讀衛理(唔係好熟個種), 佢話衛理下午成績好過上午班, 是否真的??不過佢同我講因d人唔鍾意下午班覺得時間唔好用所以就鍾意上午班??我已經讀晒BK小學一覽入面衛理d資料, 覺得佢都幾好, 我見升中派位, 張祝珊中學年年都收十幾個衛理而且下午班好似多d人入tim,請提供意見. 不過我稔我唔會揀太古同北官(雲景道), 呢兩間都出名麻麻, 好似同衛理唔同級數?

陳 ...

作者: ceciliatong    時間: 09-6-16 11:13

我以前係北循畢業, 不過我讀得唔開心, 往事就真係唔好提, 我對北循係有偏見, 不過我細佬就好鍾意, 佢之后去左張祝珊, 對我來講, 我揀衛理, 因當年我考唔入衛理先揀循道,純屬個人意見, 不喜勿插!

原帖由 shala 於 09-6-16 10:31 發表
咁請問衛理上午好啲定循道上午好啲?
thanks!

作者: JustinJustin    時間: 09-6-16 16:32

今年, 1 st round 陳維周 及佛教康山 都收生不足,
後來,陳維周 過咗關。
北官(英皇道)就因為老師打人,及manner 麻麻.
不過, 有15分都有希望,小五,小六功課多。

全日學校比較吃香, 首選聖米,嘉諾撒,滬江.
衛理只有2班,60個位,1st round 得30個位,又冇操塲,
net 12 的學位比較多及好.

陳 ...

作者: 臻媽    時間: 09-6-18 02:27

shala & ceciliatong,

其實我尚在搜集資料中, 我同你地一樣, 今年9月要選校.....

衛理小學我沒太在意搜集太多資料, 口陴好好, 係net 14的老牌熱門, 但因我是全職媽媽, 想選全日班, 它分上/下午班.....聽講過幾年會轉全日, 有興趣可致電問問學校吧!!! 另只有2班, 收生人數較少, 我認為如自行及大抽獎都唔中, 要叩門的成功率或會較低, 因好多衛理幼稚園的學生都會選此校, 他們都有機會要叩門, 所以我個人認為佢大多會優先比叩門位衛理幼稚園生吧!!!

至於滬江, 論熱門程度, 近年冒升得好快, 我參觀過佢的open day, 我都覺得唔錯吧!!! 聽講如到大抽獎唔選佢第一, 都無乜機會入吧!!!

至於北官(英皇道), 亦係net 14的老牌名校, 我亦有參觀過佢的open day, 以open day當日作比較, 感覺上滬江學生較活躍d, 而且師生及較職員亦較親善!!!

另太古我都參觀過佢open day, 個人不太喜歡.....

所以如循道及衛理2者之間選, 我會選循道, 因它會於2010年9月(即我地小朋友升小一果年)轉全日吧!!!

原帖由 ceciliatong 於 09-6-16 11:08 發表
我個仔係明年九月要升小學, 都想知多 d有關東區學校資料. 想問下北角衛理上/下午班係米同一個校長??我識人個仔讀衛理(唔係好熟個種), 佢話衛理下午成績好過上午班, 是否真的??不過佢同我講因d人唔鍾意下午班覺得時間 ...

作者: Mamamia    時間: 09-6-18 12:10

Hello :
我個仔係衛理, 今年九月升小二, 我覺得衛理唔錯, 同學仔大部份都係來自中產家庭, 我地重係個度搵番自己當年d大學校友, 佢地個小朋友同我個仔同一年級. 可能因為得半日, 新移民多數揀全日制掛. 衛理校長就真係好好, 好有heart lor, 對教學好有熱誠, 上次校慶聚餐好似話已搵到位搬, 不過唔知幾時, 但我個仔就讀得好開心(初初佢都唔慣, 事關佢之前讀個間幼稚園係好多facilities,又新)...至於循道, 我就唔敢比comment loo...

原帖由 臻媽 於 09-6-18 02:27 發表
shala & ceciliatong,

其實我尚在搜集資料中, 我同你地一樣, 今年9月要選校.....

衛理小學我沒太在意搜集太多資料, 口陴好好, 係net 14的老牌熱門, 但因我是全職媽媽, 想選全日班, 它分上/下午班.....聽講過幾年會 ...

作者: MrsCLee    時間: 09-12-11 15:51

"新移民多數揀全日制掛"

我估, 揀唔揀全日, 同係咪新移民無關卦

我都諗緊循道, 煩緊上午定下午好
下午係新校, 又有大舞台, 上午校個校長又好 nice, 唔知點揀好

原帖由 Mamamia 於 09-6-18 12:10 PM 發表
Hello :
我個仔係衛理, 今年九月升小二, 我覺得衛理唔錯, 同學仔大部份都係來自中產家庭, 我地重係個度搵番自己當年d大學校友, 佢地個小朋友同我個仔同一年級. 可能因為得半日, 新移民多數揀全日制掛. 衛理校長就真 ...

作者: wingksw    時間: 10-12-12 08:33

我都諗緊循道, 煩緊上午定下午好
下午係新校, 又有大舞台, 上午校個校長又好 nice, 唔知點揀好
MRSCLEE,
請問循道不是全日嗎?? 衛理先係上,下午, 但佢地校址係一樣果喎, 長康街19號!
作者: Jasmine-4711    時間: 11-4-27 23:38

新舊全日循道都在百福道附近,不在長康街

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5