教育王國

標題: 用緊東西出的教材的MAMA入來分享下 [打印本頁]

作者: yanyvonne    時間: 09-6-11 16:23     標題: 用緊東西出的教材的MAMA入來分享下

我買了

1) PHONICS KIDS  1 
2) SIGHT WORD 字CARD
3)      好寶寶說英文
4 )  2 SET SIGHT WORD FUN

PHONICS KIDS  已開始了2A, 2B . 都有1/3 已經記得, 考下他時, 細佬可自己讀出, !

作者: Motherlam    時間: 09-6-12 09:09

有一日行商務無意中發現一套 "sight word kids 1-2" , 依家阿女 level 1 , 睇完要再睇 , 好開心 , d 字學得好快 , 識讀 9 成啦 , 重識讀成句子 . 早 d 發現就好 .

yanyvonne
4 )  2 SET SIGHT WORD FUN 係點 , 好唔好用 , 合適幾歲
作者: yanyvonne    時間: 09-6-12 13:09

原帖由 Motherlam 於 09-6-12 09:09 發表
有一日行商務無意中發現一套 "sight word kids 1-2" , 依家阿女 level 1 , 睇完要再睇 , 好開心 , d 字學得好快 , 識讀 9 成啦 , 重識讀成句子 . 早 d 發現就好 .

yanyvonne
4 )  2 SET SIGHT WORD FUN 係點 , 好 ...

好呀唔錯, 一SET 內. 有一本小故事書,內有字CARD, 一本練習。 同故事書D 書配合。 有VCD / CD 。 上次東西開倉 $50 一SET 。 如要買, 一系在台灣到訂, 一系書展去東西找下。可能有, ! 
給條LINK 你LOOK 下套野。 !

http://www.ansonbook.com.tw/detail.asp?bookno=1521

我買了第1& 第 7 個套/。 

你小朋友幾大?

sight word kids LEAVE 1  幾好。。
不過我暫時用字CARD 先,書會會比較深, 等書展去LOOK有沒有得再平D. !

作者: Panda_mother    時間: 09-6-12 13:27     標題: 回覆 1# yanyvonne 的文章

Yanyvonne 你好呀!上一次在phonics個post答嘴後,上過你個Blog,你個女女是否會從頭學返phonics呀?如果係,我覺得Hook on Phonics會適合佢多D,而仔仔就用返phonics kids,因為有趣D.我個仔仔現在都係用返phonic kids.同sight word pack D 大咭。我準備睇吓書展時’東西’嘅’英閱小句人’會唔會有多d折扣,因為下一個目標想買這套書
作者: yanyvonne    時間: 09-6-12 21:33

原帖由 Panda_mother 於 09-6-12 13:27 發表
Yanyvonne 你好呀!上一次在phonics個post答嘴後,上過你個Blog,你個女女是否會從頭學返phonics呀?如果係,我覺得Hook on Phonics會適合佢多D,而仔仔就用返phonics kids,因為有趣D.我個仔仔現在都係用返phonic kids.同s ...

大女其實之前在YMCA 己學過PHOINCS , 不過公文英文課程要學過.
其實主要是FOR 細佬 , 我都覺得PHONICS KID 學得幾好。 
你講個SET 是什麼  ? 有沒有LINK LOOK下,  ??????

你仔仔現讀緊入什麼  ?  我細佬 1AB 已OK, 現在2AB ! 3 未開始 ///
作者: Motherlam    時間: 09-6-14 17:42

我睇過條 link , 套書好似幾好 , 我小朋友快 3.5 歲 , 是否適合 ?
我買咗 sight word 2星期 , 我女已一句一句讀出來 , 真係幾好 .
你真係好心機 , 搜集咁多書俾你小朋友睇 . 我係你blog 偷師 .

[quote]原帖由 yanyvonne 於 09-6-12 13:09 發表
作者: yanyvonne    時間: 09-6-14 17:58

原帖由 Motherlam 於 09-6-14 17:42 發表
我睇過條 link , 套書好似幾好 , 我小朋友快 3.5 歲 , 是否適合 ?
我買咗 sight word 2星期 , 我女已一句一句讀出來 , 真係幾好 .
你真係好心機 , 搜集咁多書俾你小朋友睇 . 我係你blog 偷師 .

[quote] ...

其實套書. 不太深, 同SIGHT WORD 差不多D 字. 你可玀狂7 月尾書展去東西到LOOK 下, 可能有.. !

有時間再來找下我啦, ! 大家努力呀 , !
中文 你會點教你女女呀 ???
作者: Motherlam    時間: 09-6-15 14:38

好呀 , 大家多 D 交流 .
原來同你係另一TOPIC (發聲筆) 交流過 .

我用 "基礎漢字500" 教阿女中文 , 一套5本 , 有圖有字 ,   年頭開始到現在, 斷斷續續己經讀到第四本 .
在街上見到一d 字, 佢會讀/認到 . 上個月書局有折扣 , 我已買定第二套 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-14 17:58 發表

其實套書. 不太深, 同SIGHT WORD 差不多D 字. 你可玀狂7 月尾書展去東西到LOOK 下, 可能有.. !

有時間再來找下我啦, ! 大家努力呀 , !
中文 你會點教你女女呀 ??? ...

作者: yanyvonne    時間: 09-6-15 16:07

原帖由 Motherlam 於 09-6-15 14:38 發表
好呀 , 大家多 D 交流 .
原來同你係另一TOPIC (發聲筆) 交流過 .

我用 "基礎漢字500" 教阿女中文 , 一套5本 , 有圖有字 ,   年頭開始到現在, 斷斷續續己經讀到第四本 .
在街上見到一d 字, 佢會讀/認到 .  ...

你小朋友都好快認到, 幾大呀 ? 

我都有look過這套書。 我在圖書館借了, 但細佬興趣不大, ! 
我現在用單字card 同他先認單字。 
作者: Motherlam    時間: 09-6-15 17:48

你意思係幾大認到 d 單字 , 佢2.5 歲前已認到 , 都係用你套大字咭 , 認/讀都有7788,  好有用架 .  
依家套書用普通話讀 , 佢讀到 . 有時佢搶住自己讀 ,  有時 又唔讀 , 佢唔讀就我讀 ,  我諗住學校教廣東話 , 我未教普通話囖 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-15 16:07 發表

你小朋友都好快認到, 幾大呀 ? 

我都有look過這套書。 我在圖書館借了, 但細佬興趣不大, ! 
我現在用單字card 同他先認單字。  ...

作者: yanyvonne    時間: 09-6-15 19:36

原帖由 Motherlam 於 09-6-15 17:48 發表
你意思係幾大認到 d 單字 , 佢2.5 歲前已認到 , 都係用你套大字咭 , 認/讀都有7788,  好有用架 .  
依家套書用普通話讀 , 佢讀到 . 有時佢搶住自己讀 ,  有時 又唔讀 , 佢唔讀就我讀 ,  我諗住學校教廣東話 , 我未教 ...

O廿你女女都好叻 . 普通話你自己教, 勁, ! 我唔識.
要等他9 月返個間幼稚園先有, 是全普通話上堂. !
作者: Motherlam    時間: 09-6-16 08:37

你仔間幼稚園全普通話 , 又英文 , 小朋友好快上手 , 俾佢聽多 d 普通話 cd.

試下一本貼紙書教小朋友認字 , 透過遊戲 , 貼紙教佢哋認字 , 小朋友會有興趣 , 書局有得買 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-15 19:36 發表

O廿你女女都好叻 . 普通話你自己教, 勁, ! 我唔識.
要等他9 月返個間幼稚園先有, 是全普通話上堂. !

作者: yanyvonne    時間: 09-6-16 15:34

原帖由 Motherlam 於 09-6-16 08:37 發表
你仔間幼稚園全普通話 , 又英文 , 小朋友好快上手 , 俾佢聽多 d 普通話 cd.

試下一本貼紙書教小朋友認字 , 透過遊戲 , 貼紙教佢哋認字 , 小朋友會有興趣 , 書局有得買 .

...

系呀 等我去LOOK 下先,
你說的CD 是學發音CD , 還是兒歌CD .. 有沒有好介紹  ?
作者: Motherlam    時間: 09-6-16 17:22

GC 漢語拼音小國王 , ok 架 , 小朋友好易上口 .
另我鐘意買貼紙書 , 有智能 , 數學 , IQ, CQ 等 , 好有用 , 訓練小朋友手眼協調 , 唔使咁悶 , 又可以學到野 , 今晚我收到貨 , 俾你睇下.   

原帖由 yanyvonne 於 09-6-16 15:34 發表

你說的CD 是學發音CD , 還是兒歌CD .. 有沒有好介紹  ?

作者: Pertra    時間: 09-6-16 18:32

作者: miumiu809    時間: 09-6-16 20:04

我都係剛剛訂咗好多、好多東西的教材, 實用又唔貴, 不過未收到, 未開始用....
作者: linglingng    時間: 09-6-17 01:22     標題: 回覆 16# miumiu809 的文章

請問可在那裡訂呢?
作者: yanyvonne    時間: 09-6-17 18:28

原帖由 Motherlam 於 09-6-16 17:22 發表
GC 漢語拼音小國王 , ok 架 , 小朋友好易上口 .
另我鐘意買貼紙書 , 有智能 , 數學 , IQ, CQ 等 , 好有用 , 訓練小朋友手眼協調 , 唔使咁悶 , 又可以學到野 , 今晚我收到貨 , 俾你睇下.   

...

你買了GC 漢語拼音小國王 ???好呀 , 你買幾錢呀 ??/ 

好呀 , THANKS@

貼紙書有買呀 , 細佬都好LIKE ,  
作者: yanyvonne    時間: 09-6-17 18:30

原帖由 Pertra 於 09-6-16 18:32 發表
My son has also used 好寶寶說英文 since he was 1 years old. He likes the song....especially for the Good Morning song.....Good Evening song.....

肯啦, 幾有趣, 有埋字CARD  幾好, 現在我都有同他讀字CARD  認下字. !
普通話個SET 都幾好。 不過同英文內容一樣, 買多套唔系幾抵。。。。
作者: yanyvonne    時間: 09-6-17 18:31

原帖由 miumiu809 於 09-6-16 20:04 發表
我都係剛剛訂咗好多、好多東西的教材, 實用又唔貴, 不過未收到, 未開始用....

你訂了什麼 ? 分享下, 在HK,訂嗎? 還是台灣訂?
作者: Motherlam    時間: 09-6-18 12:59

我係第一批買 , 當時未有 DVD , 要訂 , 後補送 , 價錢同依家比較平好多 .  
要D時間 , 影底D書俾你睇 , 個晚收到貼紙書 , 阿女即刻要做 , 當晚己做了一半 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-17 18:28 發表

你買了GC 漢語拼音小國王 ???好呀 , 你買幾錢呀 ??/ 

好呀 , THANKS@

貼紙書有買呀 , 細佬都好LIKE ,   ...

作者: Motherlam    時間: 09-6-18 13:02

我都想知 .
我上網查 SIGHT WORD套書 , 個版本同書局買係唔同 .

原帖由 miumiu809 於 09-6-16 20:04 發表

作者: Motherlam    時間: 09-6-18 13:04

搵唔到 , 話我知 , 我話比你知書名 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-16 15:34 發表

作者: yanyvonne    時間: 09-6-18 20:19

原帖由 Motherlam 於 09-6-18 12:59 發表
我係第一批買 , 當時未有 DVD , 要訂 , 後補送 , 價錢同依家比較平好多 .  
要D時間 , 影底D書俾你睇 , 個晚收到貼紙書 , 阿女即刻要做 , 當晚己做了一半 .

...

系啦, 現狂買, 好貴, ! 
會員平得好小, 
作者: Motherlam    時間: 09-6-19 09:01

拼音遲早有用

原帖由 yanyvonne 於 09-6-18 20:19 發表

系啦, 現狂買, 好貴, ! 
會員平得好小, 

作者: Pertra    時間: 09-6-20 22:49

作者: yanyvonne    時間: 09-6-21 10:47

原帖由 Pertra 於 09-6-20 22:49 發表
Dear  yanyvonne

I want to ask you if there is good 普通話 material for 1.5 years to learn. I don't know how to speak普通話. Any good suggestion from East West Series ?

其實東西出的教材很多都好實用,..
你小朋友幾大呀  ????
作者: yanyvonne    時間: 09-6-21 10:49

原帖由 Motherlam 於 09-6-19 09:01 發表
拼音遲早有用

不過我朋友話唔好O廿早學普通話拼音, 驚同PHONCS 混亂 !  你點LOOK 呀 , 有什麼意見????
作者: Motherlam    時間: 09-6-22 00:25

我又唔覺阿女混淆 , 播普通話拼音或英文拼音 , 佢會跟住讀 , 我唔會刻意攞本書同佢讀 , 同佢認字 , 暫時唔需要 , 當唱遊俾佢聽 , 當睇卡通片 ,  小朋友係冇壓力下好自然吸收 , 有時識讀晒句子 .

國語拼音 或 英文拼音 , 現階段又唔係要佢哋識晒 , 我覺得等佢哋有概念 , 大過 d 再詳細教 .   

阿女依家會講一兩句普通話 , 有時又一兩句英文 ,  我已覺得好滿足 , 條路好長 , 有排學 .   

努力 !!!

原帖由 yanyvonne 於 09-6-21 10:49 發表

不過我朋友話唔好O廿早學普通話拼音, 驚同PHONCS 混亂 !  你點LOOK 呀 , 有什麼意見????

作者: kenchu    時間: 09-6-22 12:23

作者: yanyvonne    時間: 09-6-22 15:51

原帖由 Motherlam 於 09-6-22 00:25 發表
我又唔覺阿女混淆 , 播普通話拼音或英文拼音 , 佢會跟住讀 , 我唔會刻意攞本書同佢讀 , 同佢認字 , 暫時唔需要 , 當唱遊俾佢聽 , 當睇卡通片 ,  小朋友係冇壓力下好自然吸收 , 有時識讀晒句子 .

國語拼音 或 英文拼 ...

O廿天系. 等我書展LOOK 下有沒有得平D先. !
作者: miumiu809    時間: 09-6-23 19:03

HI 一次過回覆大家,
東西D書買咗真係好多好多.... 太中意了, 況且, 我已經成為一個100%書狂,  小女又成為一個小書蟲. 睇書速度快到我唔信! 睇不同的故事書、百科書...讓她學識好多好多嘢!

我最近收到的東西書有:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/index?l=f&id=37
仲有一批for老師學習點提升小朋友學習英文興趣的書, 也是東西出的! 未收到, 遲d再同大家分享.

東西d書我係在台灣yahoo同不同賣家買的, 不過計埋shipping, 其實hk媽咪等東西開倉都好平, 唔洗特登在台灣訂. (我唔同,在美國, ship from 台灣平好多.)

暫時, 我只開始了東西的: FIRST STEP TO READING和英語小科學INQUIZITIVE
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=4774
我個人首推:英語小科學INQUIZITIVE,
FIRST STEP TO READING 雖亞B都幾中意, 不過我自已麻麻地... 字圖太密、字圖卡沒有前字後圖,(不過我自己會改裝)
P.S.: 只係我太高要求啫, 其實東西的書整體來說都很價廉物美!

東西套sight word未開始用,用其他方法先教簡單的比23個月的女女, 佢已經輕鬆學曉十多個sight word了: http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=4775

GC套拼音 & 弟子規剛由妹妹從HK買了回來, D DVDs睇唔到...激死...
幸好剛打算買部手提dvd機同bb在不同地方玩遊戲! 等遲多少少先會用.
我自己覺得唔想同英文phonics混淆, 我個人會先讓她掌握好英文phonics先再教拼音,學大家話齋, 慢慢長路, 學習嘅嘢都唔急得!況且, 我們在美國, 假若小b以後能有幸學懂普通話, 也算是一個天大的bouns!

係呢,大家講貼紙書係咩來的? gc出的嗎?
作者: ireneyklo    時間: 09-6-23 23:54

原帖由 miumiu809 於 09-6-23 19:03 發表
HI 一次過回覆大家,
東西D書買咗真係好多好多.... 太中意了, 況且, 我已經成為一個100%書狂,  小女又成為一個小書蟲. 睇書速度快到我唔信! 睇不同的故事書、百科書...讓她學識好多好多嘢!

我最近收到的東西 ...

你真是好有心機教囡囡,我都有買Phonics Kids 1&2給女兒,另外你是不是只買GC教普通話。
作者: yanyvonne    時間: 09-6-24 10:31

原帖由 miumiu809 於 09-6-23 19:03 發表
HI 一次過回覆大家,

你一次過買O廿多圖書,給女女, 好一定好開心, !
我去了你BLOG留言有問題找你呀 ,
作者: linglingng    時間: 09-6-24 11:41

yanyvonne

下次東西開倉時請通知一聲.麻煩你.
作者: littleonon    時間: 09-6-24 13:34

好多書呀 , 真係開心 , 香港冇咁多款 , '英語小科學' 都冇得買 , 我都想知條 link .   

HI 一次過回覆大家,

作者: littleonon    時間: 09-6-24 13:40

東西開倉會登廣告架 , 上次係 5月 , 我一直冇留意呢間出版社 d 書 , 見到廣告冇去買 . 自買咗 sight word 後先知呢間 d 書幾好 .
作者: Motherlam    時間: 09-6-24 13:46

你真係好心機 , 好開心有咁多書 . 多謝你的分享 .

d 貼紙書我已經影晒相 , 係 blog,  但唔識 match 落 bk , 點樣 link 呀 .  

HI 一次過回覆大家,

作者: yanyvonne    時間: 09-6-24 16:25

英語小科學' 我都想知哪裡訂? 真系幾好, 不太深, !
作者: yanyvonne    時間: 09-6-24 16:27

原帖由 Motherlam 於 09-6-24 13:46 發表
你真係好心機 , 好開心有咁多書 . 多謝你的分享 .

d 貼紙書我已經影晒相 , 係 blog,  但唔識 match 落 bk , 點樣 link 呀 .  

你可將你個BLOG 條LINK COPY  , 
再在這裡 貼上, 就OK , ! 
作者: yanyvonne    時間: 09-6-24 16:28

原帖由 linglingng 於 09-6-24 11:41 發表
yanyvonne

下次東西開倉時請通知一聲.麻煩你.

如想再掃平書 , 7 月書展,都好平,。應該都有7 - 8 折, 到時去LOOK 下啦, 
我都會去書展掃書。。。。。LOOK 下有沒有好野。 
上年都買了不小好野。。 
作者: Motherlam    時間: 09-6-24 16:36

謝 , 等我試下 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-24 16:27 發表

你可將你個BLOG 條LINK COPY  , 
再在這裡 貼上, 就OK , ! 

作者: linglingng    時間: 09-6-24 16:38

yanyvonne ~~ Thank You!!
作者: Motherlam    時間: 09-6-24 16:40

我上網睇到呢套 , 好似幾好 , 有冇留意 .
書名 : Sentence Blender
6 book + 6AVCD + 168 cards

LOOK 下

原帖由 yanyvonne 於 09-6-24 16:28 發表

如想再掃平書 , 7 月書展,都好平,。應該都有7 - 8 折, 到時去LOOK 下啦, 
我都會去書展掃書。。。。。LOOK 下有沒有好野。 
上年都買了不小好野。。  ...

作者: linglingng    時間: 09-6-24 17:31

商務好似做緊中銀咭8折.
作者: yanyvonne    時間: 09-6-25 17:48

原帖由 Motherlam 於 09-6-24 16:40 發表

LOOK 下

有呀真系唔錯, 我星期日去一個早教MAMA 分享會, 東西有份, 到昤有東西D野買, LOOK下平唔平, 買本給細佬 LOOK下, ! 

我個仔, 琴日同他LOOK PHONICS KID 2A 本書, 他好好笑, 有時會話我讀錯, 唔系O廿讀, 話明天等他再LOOK 下隻DVD 教我點讀, 
好鬼有趣, 基本來說, 他已完成2A / 2 B , 可能下星期可開始 3 A啦。 ! 
套PHONICS KID 真系唔錯, 細佬好快上手! 
作者: Motherlam    時間: 09-6-26 00:02

好叻仔喎 , 識得話你錯 , 佢識讀/認到 d 字. 你轉咗唔用 gc phonics 哪 .
去完話我知 .
係書局只有幾套東西d 書買 ,  等到書展又好似好耐 , 唔知係邊可以買到 , 幫我問下 .   

原帖由 yanyvonne 於 09-6-25 17:48 發表

有呀真系唔錯, 我星期日去一個早教MAMA 分享會, 東西有份, 到昤有東西D野買, LOOK下平唔平, 買本給細佬 LOOK下, ! 

我個仔, 琴日同他LOOK PHONICS KID 2A 本書, 他好好笑, 有時會話我讀錯, 唔系O廿讀, 話明天等他再LOOK 下隻DVD 教我點讀, 
...

作者: yanyvonne    時間: 09-6-26 12:06

原帖由 Motherlam 於 09-6-26 00:02 發表
好叻仔喎 , 識得話你錯 , 佢識讀/認到 d 字. 你轉咗唔用 gc phonics 哪 .
去完話我知 .
係書局只有幾套東西d 書買 ,  等到書展又好似好耐 , 唔知係邊可以買到 , 幫我問下 .   

...

gc phonics 1-2 已經look 完啦, 有3/4 都記得, & 識讀, gc 之後個d 沒有買,
所以買了phonics kids 再學埋 [ 3 a b  ] 個part 。。 

上東西個網有d 小商店都有東西d 書買, 有d 有折的, 你可去look下, !
作者: Motherlam    時間: 09-6-26 13:18

見到啦 , 想要個套都冇貨 . 再等 .

貼紙書我放上網啦 , 入嚟睇下 .

http://hk.myblog.yahoo.com/

原帖由 yanyvonne 於 09-6-26 12:06 發表

gc phonics 1-2 已經look 完啦, 有3/4 都記得, & 識讀, gc 之後個d 沒有買,
所以買了phonics kids 再學埋 [ 3 a b  ] 個part 。。 

上東西個網有d 小商店都有東西d 書買, 有d 有折的, 你可去look下, ! ...

作者: FANNYLAI    時間: 09-6-26 16:20

作者: yanyvonne    時間: 09-6-26 16:29

原帖由 Motherlam 於 09-6-26 13:18 發表
見到啦 , 想要個套都冇貨 . 再等 .

貼紙書我放上網啦 , 入嚟睇下 .

http://hk.myblog.yahoo.com/

你個BLOG 條LINK 唔系下, 入唔到, 你要在你自己BLOG 按一次[ 回主頁, ] 先COPY條LINK 才LOOK到,

你想買邊套呀 ?
作者: Motherlam    時間: 09-6-26 17:17

try it.

http://hk.myblog.yahoo.com/ada-a/index?l=f&id=8

原帖由 yanyvonne 於 09-6-26 16:29 發表

你個BLOG 條LINK 唔系下, 入唔到, 你要在你自己BLOG 按一次[ 回主頁, ] 先COPY條LINK 才LOOK到,

你想買邊套呀 ?

作者: yanyvonne    時間: 09-6-27 09:09

原帖由 Motherlam 於 09-6-26 17:17 發表
try it.

http://hk.myblog.yahoo.com/ada-a/index?l=f&id=8

[url=http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_title/*http://hk.myblog.yahoo.com/ada-a/article?mid=38]幼兒數學[/url] 個本幾好, d 畫線好有趣,  
數學階梯 我都想買, 這2 本在哪裡買到?
作者: Motherlam    時間: 09-6-28 00:17

我寫錯書名 , 更正 : 階梯數學 .
好正架 , 強調 "數學是智慧的階梯"
係 "當當" 及 "Amazon" 買 , 介容我已post 出來 , 值得買.

香港沒有此類書 , 我會繼續買 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-27 09:09 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/ada-a/article?mid=38]幼兒數學 個本幾好, d 畫線好有趣,  

作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:04

原帖由 ireneyklo 於 09-6-23 23:54 發表

你真是好有心機教囡囡,我都有買Phonics Kids 1&2給女兒,另外你是不是只買GC教普通話。

都唔係呀, 自小比佢聽好多普通話cd、歌仔、我講完d廣東話故事,一個星期後再播普通話比佢聽, 效果好唔錯!佢會跟讀d名詞...
另外, 都有買"小寶寶學漢語"比佢.
刚同佢報咗返普通話playgroup添
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:07

原帖由 littleonon 於 09-6-24 13:34 發表
好多書呀 , 真係開心 , 香港冇咁多款 , '英語小科學' 都冇得買 , 我都想知條 link .   

you can try:
剛同賣家聯絡過, 佢話你講 "美國的李小姐"介紹佢會特別照顧wor~ (hope so 啦~)
以下賣家我買得最多: 你試下contact 佢: 佢好好人! [url=][email protected][/url]
另外, 比多個賣家大家查詢, 我同佢買咗: 1001 樂翻天#1~# 6合輯-中英各一套, (= sentence blender) 好有趣的一套書! 而且平hk listed price好多! 佢得好少, 要快d contact嘞!
[url=][email protected][/url]
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:10

原帖由 Motherlam 於 09-6-24 16:40 發表

LOOK 下
我剛剛有買咗呀~
另外, 比多個賣家大家查詢, 我同佢買咗: 1001 樂翻天#1~# 6合輯-中英各一套, 好有趣的一套書! 而且平hk listed price好多! 佢得好少, 要快d contact嘞!
[url=][email protected][/url]
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:13

原帖由 Motherlam 於 09-6-26 00:02 發表
去完話我知 .

...

東西在hk有代理架wor, 你可以上去睇,佢地多d款! 如果佢地冇, 佢地另外有一間書局會介紹比你架, 個電話我唔見咗了... 你地試下去睇睇or打電話去check 貨啦~
另外, 睇下"香港書城" (得少少款) .
而且, 教協都有東西書賣.
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:14

原帖由 yanyvonne 於 09-6-25 17:48 發表

...

你仔仔幾歲嘞? 我仲猶豫緊會唔會太早開始...(女女剛滿2歲)
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:17

原帖由 yanyvonne 於 09-6-26 12:06 發表

上東西個網有d 小商店都有東西d 書買, 有d 有折的, 你可去look下, ! ...

2套你覺得邊套好d?
咩唔係gc那套較全面和後面比較深咩? 我仲考慮用完"東西", 先再買"gc"後半part, 最後最深果時用最正統的"hooked on phonics"添...
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:23

原帖由 Motherlam 於 09-6-28 00:17 發表
我寫錯書名 , 更正 : 階梯數學 .
好正架 , 強調 "數學是智慧的階梯"
係 "當當" 及 "Amazon" 買 , 介容我已post 出來 , 值得買.

香港沒有此類書 , 我會繼續買 .
我都買咗呀! 最近在amazon買了好多好多....好書! 遲d收到先update我個blog~
[url=http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_title/*http://hk.myblog.yahoo.com/ada-a/article?mid=42]第一次識字[/url] 你在那裡買? 我買了3-4歲, 見唔到有2歲架wor?!

...

作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:36

原帖由 yanyvonne 於 09-6-27 09:09 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/ada-a/article?mid=38]幼兒數學 個本幾好, d 畫線好有趣,  

咁你一定要去amazon.cn 或 "當當網" 或"淘寶網"了!
我最近買了$2000多元的國產童書~! 當中不少是hk某大公司的幾千元故事書/ 數學書/ 百科書...
在大陸網只係幾十至100多元有交易!
隨便舉例:
東西的:大科學
孩子的第一套德育故事 (smart kids賣$5000)
國家地理兒童百科. (smart kids賣$18000)
聰明豆系列系列 (國外名童書,美國賣hk$60/本, 我買齊3套20幾本, 每本才10多元.

以下copy我某一部份已訂的書跟大家分享下: 我遲d收到書才在我blog中分享紙質/內容/質素啦~
订单商品信息
商品名称数量单价
儿童珠心算(初级)1件11.00元
画画玩玩1件7.10元
贴贴玩玩1件7.10元
别让不懂营养学的医生害了你1件12.40元
幼儿安全教育(小鬼当街室外篇)1件10.30元
莫妮克无字书(全8册)1件58.10元
世界名画乐园(套装)1件60.00元
咕噜牛小妞妞1件11.10元
聪明豆绘本系列(第2辑)(9本套装)1件80.40元
小猪的爱情(绘本花园)1件15.10元
我喜欢书1件19.70元
小房子变大房子1件10.20元
女巫扫帚排排坐1件10.70元
小海螺和大鲸鱼1件11.10元
咕噜牛1件11.10元
月亮的味道1件16.70元
家庭中的蒙特梭利教育:数学素质培养1件7.30元
小棕兔认时间1件9.10元
幼儿创意学习计划:2岁第一次面对数学1件10.60元
立体手工3:交通1件13.30元
城里最漂亮的巨人1件11.10元
赢在早教:冯德全新编0岁方案1件18.30元
学学玩玩贴纸书-英语字母(ABC)1件10.20元
爸爸,我爱你:珍惜亲情(提高篇4)(附盘)1件13.00元
最好吃的蛋糕:团结合作(中级篇5)(附盘)1件13.60元
大树在唱歌-保护环境(初级篇5)(附盘)1件13.60元
幼儿园美术创意1:绘画材料篇1件38.25元
胆小的猫头鹰:克服恐惧(提高篇1)(附盘)1件13.00元
小狗与猫咪:分享与友谊(中级篇3)(附盘)1件13.60元
飞上天空的绵羊:梦想与行动(初级篇2)(附盘)1件13.60元
哇!变色了:勇于承认错误:中级篇4(附盘)1件13.60元
我长大以后:自强与励志(初级篇3)(附盘)1件13.00元
森林里来了一只小狗:建立自信心(中级篇2)(附盘)1件13.60元
火车要开了:培养想象力(初级篇1)(附盘)1件13.60元
好长好长的围巾:机智与互助(提高篇3)(附盘)1件13.00元
我想飞:挑战自我(初级篇4)(附盘)1件13.60元
树爷爷:爱心奉献(提高篇5)(附盘)1件13.00元
快乐的森林舞会:尊重与接纳(中级篇1)(附盘)1件13.60元
怕冷的企鹅-敢于冒险(提高篇2)(附盘)1件13.00元
全都是能量(物理篇)/聪聪科学绘本1件7.70元
松松软软的土(物理篇)1件7.70元
雨从哪里来:水的循环(物理篇)1件7.70元
哗哗流淌的水(物理篇)1件7.70元
呼吸的空气(物理篇)1件7.70元
开发幼儿智能手脑互动训练-连点点 画线线(2-3岁)1件6.30元
家庭中的蒙特梭利教育:0-6岁亲子智力游戏1件17.20元
家庭中的蒙特梭利教育:0-6岁儿童个性培养1件17.20元
快乐数学(1-2岁)1件10.40元
幼儿手工:小班(上)1件7.70元
幼儿手工-小班(下)1件7.70元
小蓝和小黄(精装)1件23.70元
少儿珠心算(2VCD)1件4.50元
幼儿科学绘本.第一辑.人体篇③1件11.60元
玩美大王手工游戏BOOK:创意粘贴本1件18.20元
幼儿科学绘本.第一辑.人体篇②1件11.60元
幼儿科学绘本.第一辑.人体篇⑤1件11.60元
幼儿科学绘本.第一辑.人体篇④1件11.60元
幼儿科学绘本.第一辑.人体篇⑥1件11.60元
幼儿科学绘本-第一辑·人体篇7哭泣1件11.60元
幼儿科学绘本-第一辑·人体篇1乳汁1件11.60元
创意涂画本1件18.20元
创意剪贴本1件18.20元
创意数字本1件18.20元
中国少年儿童30天注意力提升(第1册)(附光盘)1件26.80元
嘟嘟和巴豆:两个好伙伴1件9.10元
嘟嘟和巴豆-你是我的阳光1件9.10元
嘟嘟和巴豆:我会回家过圣诞节1件9.10元
嘟嘟和巴豆-送给嘟嘟的礼物1件9.10元
嘟嘟和巴豆-独一无二1件9.10元
嘟嘟和巴豆:世界之巅1件8.80元
嘟嘟和巴豆-迷人的奥碧儿1件9.10元
嘟嘟和巴豆:快下雪吧1件9.10元
嘟嘟和巴豆:真希望你们在这儿1件9.10元
爷爷一定有办法1件22.90元
阶梯数学(2岁下册)(升级精华版)1件17.60元
阶梯数学(2岁上册)(升级精华版)1件17.60元
小熊宝宝绘本(包括:你好、过生日 等,全15册)1件45.70元
猜猜我有多爱你1件26.20元
云娃娃1件15.70元
给爸爸的吻1件9.10元
聪明豆绘本系列(第3辑)(全8册)(适合2-8岁阅读)1件95.40元
开发潜能(修订本)2岁(套装)

作者: miumiu809    時間: 09-6-28 06:44

孩子的第一套德育故事 (smart kids賣$5000) 在大陸書名為:
中国第一套儿童美德教育图画书

仲有上一次的另一張訂單呀... haha... (自從女女愛上書之後, 發覺佢從書本中學習到很多, 再跟她在日常生活多接觸大自然以後的進步, 我自己都變成咗一個書狂了... )

商品:
第一眼就看——自然大卡(赠挂图) (1)
给爸爸的吻 (1)
创意数学游戏书1 (1)
我能管自己-培养幼儿自我管理的能力 (1)
我是小警察-培养幼儿自我保护的能力 (1)
立体手工4建筑 (1)
我有朋友啦(培养幼儿与人交流的能力)/小不点学长大系列 (1)
粤语成语故事/木盒精装(3VCD) (1)
洪恩幼儿数学 (1)
幼儿手工-小班(上) (1)
变大!变小!-魔法数学故事屋 (1)
小鼹鼠的地下王国-魔法数学故事屋 (1)
蜂蜜蛋糕树-魔法数学故事屋 (1)
神奇南瓜屋-魔法数学故事屋 (1)
小刺猬的项链-魔法数学故事屋 (1)
螳螂太太的新家-魔法数学故事屋 (1)
小章鱼,算一算-魔法数学故事屋 (1)
森林里的时钟-魔法数学故事屋 (1)
大熊的储藏室-魔法数学故事屋 (1)
超级擂台赛-魔法数学故事屋 (1)
幼幼知识全库5-不一样的职业(书+练习册) (1)
0岁方案冯德全早教方案(6DVD) (1)
钢琴百分百(6CD)Best Piano 100 (1)
作者: Motherlam    時間: 09-6-28 09:22

嘩 , 好多書呀 .
我都睇到 '魔法數學屋' 系列 , 但我係阿女2歲時買咗 '小小數學繪本' 系列 , 冇買到. 收到貨記得 show 多d 樣俾我睇 .  

原帖由 miumiu809 於 09-6-28 06:44 發表
孩子的第一套德育故事 (smart kids賣$5000) 在大陸書名為:

仲有上一次的另一張訂單呀... haha... (自從女女愛上書之後, 發覺佢從書本中學習到很多, 再跟她在日常生活多接觸大自然以 ...

作者: Motherlam    時間: 09-6-28 09:27

'階梯數學' 轉咗精華版哪 .

我好少睇簡体版 d 書 , 字粒睇得好辛若 , 我多數買英文書 , 手工 , 貼紙書 , 少簡体字 .

原帖由 miumiu809 於 09-6-28 06:36 發表

咁你一定要去amazon.cn 或 "當當網" 或"淘寶網"了!
我最近買了$2000多元的國產童書~! 當中不少是hk某大公司的幾千元故事書/ 數學書/ 百科書...
在大陸網只係幾十至100多元有交易!
隨便舉例:
東西的:大科學
...

作者: yanyvonne    時間: 09-6-28 12:19

原帖由 miumiu809 於 09-6-28 06:14 發表

你仔仔幾歲嘞? 我仲猶豫緊會唔會太早開始...(女女剛滿2歲)

我細佬 8 月出世, 就來3 yrs 啦!  

同埋我細佬 13 個月到已開始了, 所以你唔早啦, 
早d 學,等她吸收快d !  

作者: yanyvonne    時間: 09-6-28 12:25

原帖由 miumiu809 於 09-6-28 06:17 發表

2套你覺得邊套好d?
咩唔係gc那套較全面和後面比較深咩? 我仲考慮用完"東西", 先再買"gc"後半part, 最後最深果時用最正統的"hooked on phonics"添...

gc 套套會悶d , 比較深, 不過細佬都會look,
但後來我look過 phonics kid s 內容 比較淺。 容易上口, 而且有練習, 幾好, 我細佬狂短短1 個月己追回唔識個d , 他現在1-2 ab都記得7,
自己拿住本書都識讀, !  不過 2a_b 內的兒歌有部份未ok, 會再讀, 
下星期會開始 3a 啦。。 

gc 套3-5 都幾深, 我lam 住等他look完3a_b look下他學成點再決定用gc 還是phonics kids. !  
因為 gc 個套d 配套唔太好, 不太理想, 而且比較貴. !
作者: yanyvonne    時間: 09-6-28 12:30

原帖由 miumiu809 於 09-6-28 06:44 發表

仲有上一次的另一張訂單呀... haha... (自從女女愛上書之後, 發覺佢從書本中學習到很多, 再跟她在日常生活多接觸大自然以 ...

系啦, 你好勁呀 , 我都會買書,,不過我會上書城買. 比較方便, 可look 下入面 內容是否合用, !

你收到書記得介紹下呀 , ! 等我去買給細佬look, !
作者: yanyvonne    時間: 09-6-28 12:32

原帖由 Motherlam 於 09-6-28 09:27 發表

我好少睇簡体版 d 書 , 字粒睇得好辛若 , 我多數買英文書 , 手工 , 貼紙書 , 少簡体字 .

我上之去書城look 到有, 但沒有 2-3 yrs 個d , 等大仔個d , 下次再去look下有沒有先得。 !
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 17:10

原帖由 Motherlam 於 09-6-28 09:27 發表

咁又係, 我最初都堅持只買繁體字,不過女女在美國入的學校都是教簡體字的... 而且, 故事書都唔會比佢認d字, 暫時我自己用字圖card和自製書教緊繁體字
作者: miumiu809    時間: 09-6-28 17:11

原帖由 yanyvonne 於 09-6-28 12:25 發表

gc 套套會悶d , 比較深, 不過細佬都會look,
但後來我look過 phonics kid s 內容 比較淺。 容易上口, 而且有練習, 幾好, 我細佬狂短短1 個月己追回唔識個d , 他現在1-2 ab都記得7,
自己拿住本書都識讀, !  不過 2a_b  ...

咁你最初開始時有冇同佢做d練習? 因為都幾深下...
作者: yanyvonne    時間: 09-6-29 11:19

原帖由 miumiu809 於 09-6-28 17:11 發表

咁你最初開始時有冇同佢做d練習? 因為都幾深下...

沒有 , ONLY 聽CD, 1 日聽2-3 次, 一星期 3-4 次LOOK DVD。 我將字母分開4 組, 一星期學一組, 學完26 個字會再重覆一次,。 加深印象, 同埋同細佬一起 讀D 書D字。 
我特登做了本字CARD簿, 等他方便學習 !
http://hk.myblog.yahoo.com/sizsizrachel/article?mid=64

http://hk.myblog.yahoo.com/sizsizrachel/article?mid=293

讀了1 YRS . 效果唔錯, 入面D 字有3/4 都識自己讀. !

PHONICS KID D 練, 他全部都識做, 
可能他A-Z 底子打得好, 仔好有興趣, 
最近教仔串字。 都開始加埋字母發音配合, 等他更容易明白, ! 

作者: Motherlam    時間: 09-6-30 08:46

你真係好心機 . 你仔都學得好快 , 好叻仔呀 .

個日 talk 點呀 , 有冇睇到 sentence blander, 覺得點 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-29 11:19 發表

沒有 , ONLY 聽CD, 1 日聽2-3 次, 一星期 3-4 次LOOK DVD。 我將字母分開4 組, 一星期學一組, 學完26 個字會再重覆一次,。 加深印象, 同埋同細佬一起 讀D 書D字。 
我特登做了本字CARD簿, 等他方便學習 !
http://hk. ...

作者: yanyvonne    時間: 09-6-30 16:12

原帖由 Motherlam 於 09-6-30 08:46 發表
你真係好心機 . 你仔都學得好快 , 好叻仔呀 .

個日 talk 點呀 , 有冇睇到 sentence blander, 覺得點 .

LOOK 了啦, 其實本帕幾有趣,
學如何組成字句斬幾好, ! 
不過要成BOX 買, 不可散買, 比較貴, 我LAM 住書展時LOOK下有沒有散買, 
不過個日買了4 本DISNEY 百科書, 幾抵, ,$100 有4 本。 2個小朋友好LIKE ,

我今日去了旺角, 買了套。Cambridge Story book s
都幾好,唔貴, $ 60 有18 本小書。 
還有一本手冊 教小朋友點LOOK 本書, 同有D 小遊戲, & 練習。。 幾有趣, ! 

等明日有時間 我會POST 在BLOG, 你去LOOK 下套野, ! 套書有分級的.!

作者: Motherlam    時間: 09-7-2 08:59

好呀, 好平喎, 我等緊睇 blog , 適合幾歲睇 .
有中文百科散買 , 書展我去睇下 .

我又心思思想訂 '階梯數學4歲級' ....  

原帖由 yanyvonne 於 09-6-30 16:12 發表

LOOK 了啦, 其實本帕幾有趣,
學如何組成字句斬幾好, ! 
不過要成BOX 買, 不可散買, 比較貴, 我LAM 住書展時LOOK下有沒有散買, 
不過個日買了4 本DISNEY 百科書, 幾抵, ,$100 有4 本。 2個小朋友好LIKE ,

我今日去了旺角, 買了 ...

作者: yanyvonne    時間: 09-7-2 11:58

原帖由 Motherlam 於 09-7-2 08:59 發表
好呀, 好平喎, 我等緊睇 blog , 適合幾歲睇 .
有中文百科散買 , 書展我去睇下 .

我又心思思想訂 '階梯數學4歲級' ....  

階梯數學都唔平.??
你不是買了嗎????

我個BLOG LIST 曬D 野出來啦. 你去LOOK 下啦...!
作者: Motherlam    時間: 09-7-2 12:32

上咗你個 blog 睇啦 . 有冇旺角地址 .

上次買3 歲級 , 年年加價 , 今次計起港幣約 $84.00 (包運費, 再折HKD) .

原帖由 yanyvonne 於 09-7-2 11:58 發表

階梯數學都唔平.??
你不是買了嗎????

我個BLOG LIST 曬D 野出來啦. 你去LOOK 下啦...!

作者: yanyvonne    時間: 09-7-2 16:25

原帖由 Motherlam 於 09-7-2 12:32 發表
上咗你個 blog 睇啦 . 有冇旺角地址 .

上次買3 歲級 , 年年加價 , 今次計起港幣約 $84.00 (包運費, 再折HKD) .

博學軒:

旺角西洋菜街 74-84 號旺角城市中心 905 室(旺角地鐵D3出口.見到百老匯就留意.即大快活樓上)

好似每級得一套, 你上去LOOK下啦. !
作者: jsri    時間: 09-7-3 00:58

hi,我都買了phonics kid ,但幾大才看,bb只得13個月, 會否太細, 每次看多少個英文字? 有一次播英文字母o字的時候,我聽到他說o一聲,不知是真還是假,他未識講野,常常依依哦哦一大段,好似好想表達, 但現在只會手指指.......
作者: yanyvonne    時間: 09-7-3 11:01

原帖由 jsri 於 09-7-3 00:58 發表
hi,我都買了phonics kid ,但幾大才看,bb只得13個月, 會否太細, 每次看多少個英文字? 有一次播英文字母o字的時候,我聽到他說o一聲,不知是真還是假,他未識講野,常常依依哦哦一大段,好似好想表達, 但現在只會手指指.... ...

我同細佬 都系約13 個月LOOK,
我會將D 字分成4 組,
一星期LOOK & 聽6個字母 , 用一個月時間 ,
跟住再REPLAY 一次...  
伙一有時間可同他LOOK 下本書,, 聽CD 最好多D 聽, 幫助好大, 不要O廿快有所回報, 可能要幾個月1後, 他才識自己表達出來給你聽. !
不用急, 但伙要付出 , 才有收穫的, ! 
作者: Motherlam    時間: 09-7-3 17:09

我會俾阿女睇 ABC SONG , 由歌仔先熟悉 A-Z (迪士尼美語送個隻 SAMPLE cd) , 等佢識讀出 A-Z 再睇 phonics .

原帖由 jsri 於 09-7-3 00:58 發表
hi,我都買了phonics kid ,但幾大才看,bb只得13個月, 會否太細, 每次看多少個英文字? 有一次播英文字母o字的時候,我聽到他說o一聲,不知是真還是假,他未識講野,常常依依哦哦一大段,好似好想表達, 但現在只會手指指.... ...

作者: miumiu809    時間: 09-7-3 19:36

原帖由 Motherlam 於 09-6-28 09:22 發表
嘩 , 好多書呀 .
我都睇到 '魔法數學屋' 系列 , 但我係阿女2歲時買咗 '小小數學繪本' 系列 , 冇買到. 收到貨記得 show 多d 樣俾我睇 .  

收到d書嘞...嘩..真係多到呀! update緊上個blog, 要多添d時間同亞女睇書玩手工先得嘞!
小小數學繪本我一直都有留意呀! 不過幾千蚊, 搵搵下見到大陸都有出佢的練習本賣, 剛買了一本來看看內容, ok la...
今次我買了咁多書,都唔夠買一套<小小數學繪本>呢...:D
作者: yanyvonne    時間: 09-7-3 21:14

原帖由 Motherlam 於 09-7-3 17:09 發表
我會俾阿女睇 ABC SONG , 由歌仔先熟悉 A-Z (迪士尼美語送個隻 SAMPLE cd) , 等佢識讀出 A-Z 再睇 phonics .

下, PHONICS KID 已經可學埋A-Z 啦, 我細佬個時學A-Z 都昤 LOOK GC 套PHOICS1 已學識, 還學埋D 生字, !  DISNEY ABC SONG 學唱ABC 歌就得, 認A-Z唔太OK , 個隻碟我都有. !
作者: Motherlam    時間: 09-7-4 15:40

好多書呀 . 睇見都開心 .
諗起我都肉赤 , 當時未識係國內網買書 , 香港市面上好少此類教材 , 我都唔明自己當時咁捨得 . 依家識得尋時其他書, 覺得套教材好貴呀 .....  都係個句 , 為咗阿女 .

原帖由 miumiu809 於 09-7-3 19:36 發表

收到d書嘞...嘩..真係多到呀! update緊上個blog, 要多添d時間同亞女睇書玩手工先得嘞!
小小數學繪本我一直都有留意呀! 不過幾千蚊, 搵搵下見到大陸都有出佢的練習本賣, 剛買了一本來看看內容, ok la...
今次我買了 ...

作者: Motherlam    時間: 09-7-4 15:48

係呀, 佢坐唔定時睇 ABC SONG , 有歌仔聽佢好留心睇 , 認到字後好快去 GC LEVEL 2 (冇睇到 LEVEL 1) , PHONICS 好悶 , 小朋友睇下聽下就走人LO , 要諗辦法吸引佢地 .   

原帖由 yanyvonne 於 09-7-3 21:14 發表

下, PHONICS KID 已經可學埋A-Z 啦, 我細佬個時學A-Z 都昤 LOOK GC 套PHOICS1 已學識, 還學埋D 生字, !  DISNEY ABC SONG 學唱ABC 歌就得, 認A-Z唔太OK , 個隻碟我都有. ! ...

作者: miumiu809    時間: 09-7-4 18:27

原帖由 Motherlam 於 09-7-4 15:40 發表
好多書呀 . 睇見都開心 .
諗起我都肉赤 , 當時未識係國內網買書 , 香港市面上好少此類教材 , 我都唔明自己當時咁捨得 . 依家識得尋時其他書, 覺得套教材好貴呀 .....  都係個句 , 為咗阿女 .

...

咁你係講緊你買咗那套教材好貴呀?
你啦, 自己都好功利, 百科知識、語文、英文、字圖咭果D貴一貴都捨得, 沒有學術的"良好童真單純故事書"就唔捨得, 真係...!!!!
係啦, 個大陸SALES見我買咁多書竟然話我: 覺得個小朋友好可憐!!!
我問點解咁講呢?
佢就話, 咁細個就要睇咁多書!
我說用到6-8歲,差唔多啦!
.....?!! 唉.... 我都唔係好過份 啫,係嘛?
作者: labelle    時間: 09-7-4 22:09

作者: miumiu809    時間: 09-7-5 09:18

原帖由 labelle 於 09-7-4 22:09 發表
我媽咪依家身處台灣, 我之前叫佢幫我買"東西的教材", 但"誠品"話東西圖書喺台灣 closed 咗 !!!  

係呀,東西在台灣closed咗先將基地搬到hk.
所以, 而家東西d嘢在台灣係一d都唔齊架, 搵到好野就要快d買! 因為closed咗, 某d清貨價係會平好多~~~
作者: miumiu809    時間: 09-7-5 09:44

我update晒在大陸網上買d書上我個blog了,有時間睇睇啦~~
當當&亞馬遜$2600的收穫分享(1-6歲)

是次訂購花了好幾個月時間、心思去選擇, 經過繁複的過程終於運送到了美國了!(我們住美國)

收到書的這一刻, 盡是驚喜! 我會說95%以上的書內容、質素都很好, 要求極高的我對是次的書籍也非常的滿意!只是寄來的盒子、書面上有部份舖滿灰塵吧了。
在中國大陸選購童書,活像尋寶一樣,當中有在香港賣上萬多元的"名牌"套裝故事書、數學書、百科書多的是! 在中國就只要幾十元到100多元, 內容既然一樣, 書本雖然沒有萬多元的華麗包裝, 但紙質絕對可以說是非常理想的!
在我blog的十篇網誌, 我會分享今次的收穫! 有興趣的媽咪可以省卻"尋寶"的時間, 因為我花了好多時間看家長門的評語、內頁、介紹... 最後在不同類別中選購以下書單, 我越來越認為「讀萬卷書」和「行萬里路」都很重要! 花在這兩方面的金錢和時間絕對是值得的!

總購物單&價錢: http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=5372

內頁分享:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-s ... 9&mm=7&dd=3
作者: yanyvonne    時間: 09-7-6 16:00

原帖由 miumiu809 於 09-7-4 18:27 發表

你啦, 自己都好功利, 百科知識、語文、英文、字圖咭果D貴一貴都捨得, 沒有學術的"良好童真單純故事書"就唔捨得, 真係...!!!!
係啦, 個大陸SALES見我買咁多書竟然話我: 覺得個小 ...

下個SALE O廿同你講, 他真系有問題 !
我覺得小朋友LOOK 多D 書好, 有能力緊系給他們最好啦, !

我收到POOH 套百科CARD 啦, 勁GOOD  !
又大張. !
作者: Motherlam    時間: 09-7-7 09:20

哈哈 , 我係講緊我買個套教材 , 同一套教材 , 從另一渠道買唔同價錢 , 係覺得貴啦 .

我一向唔會買貴價教材 , 每個人都想以有限資源去買有用野 , 最緊要用得著 .

我都聽過有人講依家要小朋友可憐 , 咁細個要讀書 , 讀到幾時 .  

原帖由 miumiu809 於 09-7-4 18:27 發表

係啦, 個大陸SALES見我買咁多書竟然話我: 覺得個小 ...

作者: Motherlam    時間: 09-7-7 09:27

你真係好心機花時間整理 , 有套書我係網上睇唔清楚 , 你書目錄可以睇到啦 .

原帖由 miumiu809 於 09-7-5 09:44 發表
我update晒在大陸網上買d書上我個blog了,有時間睇睇啦~~
當當&亞馬遜$2600的收穫分享(1-6歲)

是次訂購花了好幾個月時間、心思去選擇, 經過繁複的過程終於運送到了美國了!(我們住美國)

收到書的這一刻, 盡是驚喜!  ...

作者: labelle    時間: 09-7-9 01:16

作者: meredo    時間: 09-7-9 01:40

原帖由 labelle 於 09-7-9 01:16 發表
我媽咪係西門町某書局買到八九成我要既"東西"書, 仲要超平 !!!

Can u pm me the book shop name?

Thanks
作者: star128    時間: 09-7-9 17:58

please pm me the info too!

我媽咪係西門町某書局買到八九成我要既"東西"書, 仲要超平 !!!

作者: Mickey44    時間: 09-7-21 13:43

Pls also PM me the details of the bookstore as I'll go to Taiwan in Aug/Sep.
Thanks
作者: labelle    時間: 09-7-22 01:14

作者: 四隻貓    時間: 09-7-23 00:48

見大家之前推介GC漢語拼音小王國,  書展中GC漢語拼音小王國1 - 3  有7折, 抵買嗎?
除了這套漢語拼音, 還有其他的漢語拼音教材推薦嗎? thank you!
作者: Littlepa    時間: 09-7-23 13:15

dear all,

i want to know too.  my daughter is 2.5 years old but never touch mandarin before.  is it suitable to buy level 1 to 3.  is it interesting and attractive?  any comment or recommendation for others?  東西有否similar product?

tks a lot.
作者: yanyvonne    時間: 09-7-24 12:42

原帖由 四隻貓 於 09-7-23 00:48 發表
見大家之前推介GC漢語拼音小王國,  書展中GC漢語拼音小王國1 - 3  有7折, 抵買嗎?
除了這套漢語拼音, 還有其他的漢語拼音教材推薦嗎? thank you!

書展問了啦, 要會員1-2 都要$419 唔平,

我買了I-PEN 和個本幼兒字典, 內有英文 & 普通話, 都幾好用, 書展一SET [ I-PEN , CD , 幼兒字典 ] TOTAL $310

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5