教育王國

標題: net 62 叩門有沒有聲氣??? [打印本頁]

作者: giorbear    時間: 09-6-12 01:55     標題: net 62 叩門有沒有聲氣???

請問net 62 有沒有人叩門有聲氣 interview???
可否分享吓??
停課對 interview 唔知有冇影响???
作者: pydorothy    時間: 09-6-12 12:06

原帖由 giorbear 於 09-6-12 01:55 發表
請問net 62 有沒有人叩門有聲氣 interview???
可否分享吓??
停課對 interview 唔知有冇影响???

無消息
作者: 羊咩囝    時間: 09-6-12 12:11

我仔仔的同學派往石圍角小, 放榜即日去石鐘山叩門, 最後取得成功!
作者: miriam    時間: 09-6-12 12:58

派左全完一校,叩門叩左八間,而家柴天下收左,但都會繼續等埋其他囉!
作者: violet987    時間: 09-6-12 15:02

羊咩囝你好,
羨慕你可以找到好的學校給你囝囝, 可否知道你去石鐘山叩門你情況:
1.       1. 自行收生階段是否都是石鐘山?
2.       2. 你囝囝是否有很好的校外成績, 如公開考試, 或其他 support?
3.      3.  另有什麼心得在叩門時, 可否分享下.

作者: 寶寶龍    時間: 09-6-13 12:47

我收到浸聯的interview信,希望有機會啦
作者: 羊咩囝    時間: 09-6-13 13:59

原帖由 violet987 於 09-6-12 15:02 發表
羊咩囝你好,
羨慕你可以找到好的學校給你囝囝, 可否知道你去石鐘山叩門你情況:
1.       1. 自行收生階段是否都是石鐘山?
2.       2. 你囝囝是否有很好的校外成績, 如公開考試, 或其他 support?
3.      3.  另有 ...

violet987,
不是我仔仔, 而是他的同學仔.
1. 自行收生~石鐘山 (校長也說過, 自行+填表都揀佢, 會獲優先接見)
2. 他的同學生有參加朗誦節, 課外活動亦一大埋!
3. 另外, 可能佢係大仔一月份出世, 或多或少有幫助!
作者: miriam    時間: 09-6-13 14:45

原帖由 寶寶龍 於 09-6-13 12:47 發表

我都收到浸聯 interview 信,都希望有機會丫!
作者: kiukiudaddy    時間: 09-6-13 17:30

作者: rleung    時間: 09-6-14 16:53

作者: cindylmw    時間: 09-6-19 10:38

hihi 我個女都係柴天下收左,都等緊其他的消息.. 但所有要通知面試的學校都已通知了.. 但卵冇電話收到. .
作者: miriam    時間: 09-6-19 13:43

原帖由 cindylmw 於 09-6-19 10:38 發表
hihi 我個女都係柴天下收左,都等緊其他的消息.. 但所有要通知面試的學校都已通知了.. 但卵冇電話收到. .

咁我囡囡會同你囡囡做同學 lu ~~~~~
聽朝會去交校簿收據同其他資料,但小一註冊證我真係未想交住,想等到六月尾先交囉‧
作者: heiheibbchu    時間: 09-6-19 14:12

請問知否馬基開始面試叩門位未? 多吾多人叩, 是否人人都有得見?
作者: cindylmw    時間: 09-6-19 17:31

我問過最遲7月2日前送回正本註冊證喎.. 所以我都會最LAST DAY 先交回.. 校服/書本 都會遲D先買.. .. ..

原帖由 miriam 於 09-6-19 13:43 發表

咁我囡囡會同你囡囡做同學 lu ~~~~~
聽朝會去交校簿收據同其他資料,但小一註冊證我真係未想交住,想等到六月尾先交囉‧

作者: cindylmw    時間: 09-6-19 17:36

我兩次派位的第一志願'海壩街官小'...叩門信. 在6月6日已 送出..  境然冇電話來面試..  心情好低落..  人人都話 第一次+第二次派位都同一間, 收的機會好大.. 點知.. 連面試都冇機會 .. 唉
作者: miriam    時間: 09-6-19 20:41

原帖由 cindylmw 於 09-6-19 17:31 發表
我問過最遲7月2日前送回正本註冊證喎.. 所以我都會最LAST DAY 先交回.. 校服/書本 都會遲D先買.. .. ..

點都會最遲先交張註冊證,校服同教科書一定唔會買住,問左柴天下係 20/6 之後可以去返校務處買教科書,變左唔使未 confirm 就唔見九百幾,而家唯一係交左個 $86 簿費及美勞費咋‧
作者: miriam    時間: 09-6-19 20:42

原帖由 cindylmw 於 09-6-19 17:36 發表
我兩次派位的第一志願'海壩街官小'...叩門信. 在6月6日已 送出..  境然冇電話來面試..  心情好低落..  人人都話 第一次+第二次派位都同一間, 收的機會好大.. 點知.. 連面試都冇機會 .. 唉 ...

我同你一樣兩次都係 "海官" 係第一志願,叩門信都交晒,最終 ...... 乜電話都無 ..........
作者: kiukiuleung    時間: 09-6-19 21:55

我記得前年海官是所有人都有得in,是否停課関係所以順延,你可以打电話問吓是否已經in晒人,咁樣好過白等.校務處 tel:24981222
作者: kiukiuleung    時間: 09-6-19 22:08

仲有忘記吿訴miriam,cindylmw,如果你真的想入讀也可以在电話中告訴他,(如果今次叩門不成功才補答)你可以作後補生,因為有人會在最後放棄學位,到時真的有位比你,你才考慮是否入讀該校,多個選擇也可表達你对該校的誠意!!!try try
多管閒事的媽媽
作者: cindylmw    時間: 09-6-22 09:57

TKS FOR YR INFORMATION KIUKIULEUNG
我緊係有打電話去問過啦.. 人地話已經打電話通知灑.. 你冇收電話等於落選.. 我再問多D 佢話我只是校工.. 我不知道呀..

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-19 22:08 發表
仲有忘記吿訴miriam,cindylmw,如果你真的想入讀也可以在电話中告訴他,(如果今次叩門不成功才補答)你可以作後補生,因為有人會在最後放棄學位,到時真的有位比你,你才考慮是否入讀該校,多個選擇也可表達你对該校的誠意! ...

作者: cindylmw    時間: 09-6-22 10:04

我交埋校車費$330 .... 老師話先要登記.. 點知去到登記處話要比埋錢喎 .. 校服/書未買 . .

原帖由 miriam 於 09-6-19 20:41 發表

點都會最遲先交張註冊證,校服同教科書一定唔會買住,問左柴天下係 20/6 之後可以去返校務處買教科書,變左唔使未 confirm 就唔見九百幾,而家唯一係交左個 $86 簿費及美勞費咋‧ ...

作者: BOBO1229    時間: 09-6-22 10:44

do u have try 思源? is a good school....

原帖由 miriam 於 09-6-19 20:42 發表

我同你一樣兩次都係 "海官" 係第一志願,叩門信都交晒,最終 ...... 乜電話都無 ..........

作者: cindylmw    時間: 09-6-22 12:10

我都在6/6 已送叩門信了..一樣冇消息 . .

原帖由 BOBO1229 於 09-6-22 10:44 發表
do u have try 思源? is a good school....

作者: BOBO1229    時間: 09-6-22 13:12

Try to call them, i see the people is very nice.

原帖由 cindylmw 於 09-6-22 12:10 發表

作者: sarali    時間: 09-6-22 13:55

各位要叩門的家長, 見到你哋勞心勞力地為小朋友, 但可能暫時都未有成果, 我都替你哋緊張及擔心, 希望你哋快啲有好消息啦, 唔好氣餒呀.....加油.....加油.....
作者: shan999    時間: 09-6-22 14:33

原帖由 cindylmw 於 09-6-22 12:10 發表

YES 快d打去問問, 我奶奶個fd 個孫話見左收埋啦, 不過佢就係choose 佢第一志願ge, 問問la
作者: kiukiudaddy    時間: 09-6-22 19:54

作者: 一一B    時間: 09-6-22 20:14

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-22 19:54 發表
以我所知,伍季明同思源若在排位表三位以外是沒有interview機會的。
其實我好想反映比呢兩間學校知,揀佢地學校作第二、三志願的人,並不是有甚麼「誠意」,而是一些盲頭烏蠅以為揀佢地二、三位仲有機會派到,其實係「侮辱」緊 ...

策略上要咁排.

and pls check pm.
作者: kiukiudaddy    時間: 09-6-22 21:07

作者: 一一B    時間: 09-6-22 21:36

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-22 21:07 發表
好似妳咁有策略就梗唔係「盲頭烏蠅」la,但要置諸死地而後生真係好冒險。

無計啦, day 1 揀浸聯時已經豁左出去....

而家撞到焦頭爛額....

等叩門消息o個個多星期幾痛苦...

好彩而家雨過天清.
作者: 一一B    時間: 09-6-22 21:39

思源你揀第幾志願? 我都收到消息有得in了.

我估佢地係有位就in人的.

你試下再send 電郵 or 信件再求學位, 以表誠意, 希望佢對你的小朋友有好印象.

祝成功.
作者: BOBO1229    時間: 09-6-22 21:48

I know 呢兩間學校 have see all pofilie....and call the student....to interview

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-22 19:54 發表
以我所知,伍季明同思源若在排位表三位以外是沒有interview機會的。
其實我好想反映比呢兩間學校知,揀佢地學校作第二、三志願的人,並不是有甚麼「誠意」,而是一些盲頭烏蠅以為揀佢地二、三位仲有機會派到,其實係「侮辱」緊 ...

作者: BOBO1229    時間: 09-6-22 21:49

i can ask you 思源 is not the best school in net 62, but they are not bad.
作者: cindylmw    時間: 09-6-23 09:24

謝謝你們的關心..  思源係第2志願.. 再求學位信已在上星期六送出了.. 老師的回覆,, 如有學位會通知家長了....

原帖由 一一B 於 09-6-22 21:39 發表

思源你揀第幾志願? 我都收到消息有得in了.

我估佢地係有位就in人的.

你試下再send 電郵 or 信件再求學位, 以表誠意, 希望佢對你的小朋友有好印象.

祝成功. ...

作者: BOBO1229    時間: 09-6-23 09:56

Do u have apply 葵盛主恩? It is not bad.

原帖由 cindylmw 於 09-6-23 09:24 發表
謝謝你們的關心..  思源係第2志願.. 再求學位信已在上星期六送出了.. 老師的回覆,, 如有學位會通知家長了....

作者: 一一B    時間: 09-6-24 13:46

o岩o岩收到荃官call, 今次只會in小朋友.

大家留意.
作者: rebeccaccf    時間: 09-6-24 14:10

我都收到荃官interview 電話, 26/6 早上in, 不知是否人人都有的in?
作者: cindylmw    時間: 09-6-24 14:27

26/6 0900 interview.....荃官 . . .
作者: 一一B    時間: 09-6-24 14:34

原帖由 cindylmw 於 09-6-24 14:27 發表
26/6 0900 interview.....荃官 . . .

我地的時間仲早過你.
作者: 一一B    時間: 09-6-24 14:35

原帖由 rebeccaccf 於 09-6-24 14:10 發表
我都收到荃官interview 電話, 26/6 早上in, 不知是否人人都有的in?

照咁睇, 5-10mins一位小朋友.
作者: rebeccaccf    時間: 09-6-24 14:52

點比較海官與荃官? 請大家給意見, 謝謝!
作者: PRISCILLALAM    時間: 09-6-24 17:10

原帖由 寶寶龍 於 09-6-13 12:47 發表

有結果未呢?你係咪識人先有得interview, 聽講浸聯唔收扣門信 ga woh!
作者: PRISCILLALAM    時間: 09-6-24 17:14

原帖由 miriam 於 09-6-13 14:45 發表

我都收到浸聯 interview 信,都希望有機會丫!

有結果未呢?你係咪識人先有得interview, 聽講浸聯唔收扣門信 ga woh! 係咪第1、2次都填浸聯第1志願呀? 可唔可以share下!
作者: kiukiudaddy    時間: 09-6-24 19:18

作者: 一一B    時間: 09-6-24 20:46

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-24 19:18 發表
經過今年教訓後,個人意見係除非妳子女真係十分十分十分優異(supported by certificates)兼樣靚醒目,否則不如慳D時間轉攻其他心儀學校。

同意.

講真, 我真係摸唔到浸記想要d乜囉.

早幾日先得知fd的屋企人舊年叩門成功, 但係fd屋企人的經驗係痛苦的開始.下次有機會踫面時再訪問下佢先得.

以上都係quote我fd的comment, 如有得罪, 請見諒.
作者: rebeccaccf    時間: 09-6-24 21:14

原帖由 PRISCILLALAM 於 09-6-24 17:14 發表

有結果未呢?你係咪識人先有得interview, 聽講浸聯唔收扣門信 ga woh! 係咪第1、2次都填浸聯第1志願呀? 可唔可以share下!

應該不是, 係人人有的 in, 我覺得浸聯的interview 就好似俾面 party,  我的仔仔在interview 之後, 跟我說:"面試老師讚他好叻, very good, 但結果呢, 都係落選. 身邊的朋友一個都不成功.
作者: bro_and    時間: 09-6-25 00:14

我個仔係 葵青校網, 今次都有去思源同荃天扣門, 其實我選校表都無選佢地, 唸住博吓扣左六間, 有四間葵青校網, 思源直頭無回覆面試, 其實帶住個仔週圍去面試都幾辛苦, 又要請假, 又要同佢預備, 問多幾次已經口啞啞, 最好咩都識, 但到臨場又要考EQ, 總之有苦自己知!
作者: 必必    時間: 09-6-25 00:48

浸聯以往都講明唔接受叩門, 可能俾人話得多, 今年就見晒所有人.

原帖由 rebeccaccf 於 09-6-24 21:14 發表

應該不是, 係人人有的 in, 我覺得浸聯的interview 就好似俾面 party,  我的仔仔在interview 之後, 跟我說:"面試老師讚他好叻, very good, 但結果呢, 都係落選. 身邊的朋友一個都不成功. ...

作者: peggy    時間: 09-6-25 17:03

原帖由 必必 於 09-6-25 00:48 發表
浸聯以往都講明唔接受叩門, 可能俾人話得多, 今年就見晒所有人.

上年開始見晒全部人
作者: pydorothy    時間: 09-6-26 13:28

我想問聖公會主愛 (石蔭) , 好唔好?
thank you.
原帖由 bro_and 於 09-6-25 00:14 發表
我個仔係 葵青校網, 今次都有去思源同荃天扣門, 其實我選校表都無選佢地, 唸住博吓扣左六間, 有四間葵青校網, 思源直頭無回覆面試, 其實帶住個仔週圍去面試都幾辛苦, 又要請假, 又要同佢預備, 問多幾次已經口啞啞,  ...

作者: rleung    時間: 09-6-26 14:53

作者: cindylmw    時間: 09-6-26 15:34

今早 IN 完.. 等等 等 . .

原帖由 一一B 於 09-6-24 14:34 發表

我地的時間仲早過你. mouth:" />

作者: pydorothy    時間: 09-6-26 16:21

THANK YOU . 但是校車點安排?
原帖由 rleung 於 09-6-26 14:53 發表
石蔭主愛是64網.
若在64網.石蔭主愛是最熱門學校.
熱門是據聞入Band 1學生比率高.但事實上中學葵青網是好過荃灣網.

作者: bro_and    時間: 09-6-27 19:24

非常贊成, 荃灣網有好多好學校, 唔選一線, 二線都好多選, 葵青得三間, 仁立, 仁紀, 全完, 要二線一係好舊, 一係好遠!

原帖由 rleung 於 09-6-26 14:53 發表
石蔭主愛是64網.
若在64網.石蔭主愛是最熱門學校.
熱門是據聞入Band 1學生比率高.但事實上中學葵青網是好過荃灣網.

作者: moon11    時間: 09-6-30 22:07

馬基和天佑同時收了, 比著你會點揀好呢?????
老公話天佑成績好DD, 但我自己鐘意馬基多小小。
作者: 一一B    時間: 09-6-30 22:59

原帖由 moon11 於 09-6-30 22:07 發表
馬基和天佑同時收了, 比著你會點揀好呢?????
老公話天佑成績好DD, 但我自己鐘意馬基多小小。

個人意見會揀馬基.
天佑校舍舊, 同埋周邊的環境確實無馬基咁好, 雖則馬基地點遠, 不過如果比我2揀1, 我會揀馬基.

加上馬基overall的comment都好好呀!
作者: billysim    時間: 09-7-1 01:20

原帖由 一一B 於 09-6-30 22:59 發表

個人意見會揀馬基.
天佑校舍舊, 同埋周邊的環境確實無馬基咁好, 雖則馬基地點遠, 不過如果比我2揀1, 我會揀馬基.

加上馬基overall的comment都好好呀! ...

比我都揀馬基!!!
作者: rleung    時間: 09-7-1 13:52

作者: cindylmw    時間: 09-7-2 15:13

荃官有電話未呀???
作者: rebeccaccf    時間: 09-7-2 23:23

Miriam & Cindylmw

為什麼你們兩次派位的第一志願都選"海壩街官立小學"?  你們覺得海官vs荃官哪一間比較好呢?
作者: mietwins    時間: 09-7-3 00:05

我想大家攪清楚小學校網,係無"葵青"網,有葵涌網65,青衣網66,荃灣62,荃灣小學普遍都OK但本人覺得真正好的只有海官其他普遍都係去一般bAND 2頭BAND 1尾嘅中學,65就只有仁立,仁紀,66就有世德,主恩(青衣),但中學校網就有葵青網,中學確實比荃灣好好多
作者: sarali    時間: 09-7-3 09:02

咦, 我聽好多人講荃官好過海官o家喎, 乜原來海官係荃灣區最好o家 ???? 早知揀佢啦........應該大抽獎都唔難入....

原帖由 mietwins 於 09-7-3 00:05 發表
我想大家攪清楚小學校網,係無"葵青"網,有葵涌網65,青衣網66,荃灣62,荃灣小學普遍都OK但本人覺得真正好的只有海官其他普遍都係去一般bAND 2頭BAND 1尾嘅中學,65就只有仁立,仁紀,66就有世德,主恩(青衣),但中學校網就有葵 ...

作者: cindylmw    時間: 09-7-3 09:14

你我小朋友小1 讀邊間呀 . .

原帖由 sarali 於 09-7-3 09:02 發表
咦, 我聽好多人講荃官好過海官o家喎, 乜原來海官係荃灣區最好o家 ???? 早知揀佢啦........應該大抽獎都唔難入....

作者: YanYansweetie    時間: 09-7-3 10:12

昨天突然收到海官的電話, 話收我個女兒.. 真係好突然, 因為之前過咗 dealine 都無電話, 諗住都無架喇.
作者: cindylmw    時間: 09-7-3 16:44

恭喜恭喜.. 咁你原本已注冊左邊間呀 . . .

原帖由 YanYansweetie 於 09-7-3 10:12 發表
昨天突然收到海官的電話, 話收我個女兒.. 真係好突然, 因為之前過咗 dealine 都無電話, 諗住都無架喇.

作者: 必必    時間: 09-7-3 17:16

上次同補習社老闆傾開, 佢覺得荃灣區程度最好係浸聯及荃官.

小朋友讀得叻, 讀邊間小學都會派到好中學,  大家加油啦!  

原帖由 sarali 於 09-7-3 09:02 發表

作者: sarali    時間: 09-7-3 17:45

馬基...

原帖由 cindylmw 於 09-7-3 09:14 發表
你我小朋友小1 讀邊間呀 . .

作者: BOBO1229    時間: 09-7-3 19:37

馬基 is not bad...

原帖由 sarali 於 09-7-3 17:45 發表
馬基...

作者: kiukiudaddy    時間: 09-7-3 22:58

作者: jcctiu    時間: 09-7-4 10:47

原帖由 mietwins 於 09-7-3 00:05 發表
荃灣小學普遍都OK但本人覺得真正好的只有海官其他普遍都係去一般bAND 2頭BAND 1尾嘅中學

絕對同意,如果你只比較每間學校最Top的三份之一學生.
作者: jcctiu    時間: 09-7-4 10:58

但中學校網就有葵青網,中學確實比荃灣好好多

表面上葵青網的英中比荃灣多一倍,但不要忘記葵青區的小學生比荃灣多一半以上,而且葵青區的中學要預留一些位給荃灣.所以我只可以講葵青中學網比荃灣好一些,好好多就未免太誇張了.
作者: Beanca    時間: 09-7-4 14:51

荃景基慧 vs. 青衣世德
兩間都收...
請問邊間較好呢?
謝謝幫忙指點!
作者: BOBO1229    時間: 09-7-4 22:27

青衣世德 sure.....

原帖由 Beanca 於 09-7-4 14:51 發表
兩間都收...
請問邊間較好呢?
謝謝幫忙指點!

作者: SK088    時間: 09-7-5 09:09

原帖由 Beanca 於 09-7-4 14:51 發表
兩間都收...
請問邊間較好呢?
謝謝幫忙指點!

如果你小朋友受"谷"的話, 當然係揀青衣世德好啦.
作者: moomin-bb    時間: 09-7-5 17:40

一d都唔奇怪, 我認識有個男仔, 佢中英普都好叻, in 間間都收, 海官係其中一間, 上星期仁立紀念先覆d後補生, 佢最後會選仁紀, 因佢住葵涌村, 所以會放棄好多已經收左佢嘅位出來, 各位唔好放棄住!

原帖由 YanYansweetie 於 09-7-3 10:12 發表

作者: cindylmw    時間: 09-7-6 11:53

我都覺得馬基地方大.. 但總是覺得太遠....

原帖由 sarali 於 09-7-3 17:45 發表
馬基...

作者: cindylmw    時間: 09-7-13 09:46

最後叩到荃灣基慧 .

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5