教育王國

標題: 子女升中二的入來傾吓啦 [打印本頁]

作者: yellow3456    時間: 09-6-17 16:28     標題: 子女升中二的入來傾吓啦

我女兒九月升中二啦. 佢在中一整體算大步欖過, 人人都話中一d野淺, 俾佢地過渡, 中二就比較難了, 尤其maths , 係咪真係呢?
作者: ZZdaphne    時間: 09-6-17 17:21

原帖由 yellow3456 於 09-6-17 16:28 發表
我女兒九月升中二啦. 佢在中一整體算大步欖過, 人人都話中一d野淺, 俾佢地過渡, 中二就比較難了, 尤其maths , 係咪真係呢?

我女都係升中二,
阿女中一都唔淺咖,
你女考完試啦,
星期一好可能停課喎!

作者: 漢堡飽    時間: 09-6-17 20:00

我女也是升中二, 如果數學根低好,中二數學應該無問題,他們智力發展應該追得上。你望一望中二中三的師兄師姐,這豕年是發育年,學的事自然會多一點,深一點。最重要是點樣控制他們的脾氣及心理發展。比學術更難應付!

我女兒要到星期三才考完,我怕星期一要停課,留低條大尾巴!
作者: sofamily    時間: 09-6-17 21:32

我果女中一數學課程適中,係用英文解題有少少困難,中一都係適應期,我估中二會好好多 佢星期一先開始考試,班主任話如果停課有機會暑假番去補考,如真係,暑假都放得唔安樂

作者: S08CWL42    時間: 09-6-18 01:55

作者: xmanman    時間: 09-6-18 09:28

我仔都要升中二啦,  他的成績中間到,  我要求唔高, 不過不失就算!  我最擔心的反而是小朋友的德育, 品格等等......  好多人告訴我, 中二及中三是關建時期, 一定要睇實!  我選校已經以校風好為最僾先的考慮,  最緊要阿仔唔好學壞 !!
作者: blackbeauty    時間: 09-6-18 14:34

我女都係升F.2,  一切順利,今日考完晒試!
作者: blackbeauty    時間: 09-6-18 14:36

今日下午h1n1應變小組開會,唔知有咩野呢

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-17 17:21 發表

我女都係升中二,
阿女中一都唔淺咖,
你女考完試啦,
星期一好可能停課喎!

作者: ZZdaphne    時間: 09-6-18 14:42

原帖由 blackbeauty 於 09-6-18 14:36 發表
今日下午h1n1應變小組開會,唔知有咩野呢

E,
你識得過來傾,good

都話好可能停............

作者: blackbeauty    時間: 09-6-18 14:47

升中之前成日係呢邊

你估明天會停嗎?

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-18 14:42 發表

E,
你識得過來傾,good

都話好可能停............

作者: ZZdaphne    時間: 09-6-18 14:50

原帖由 blackbeauty 於 09-6-18 14:47 發表
升中之前成日係呢邊

你估明天會停嗎?

我女仲有一科閒科明日考!!
作者: blackbeauty    時間: 09-6-18 14:52

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-18 14:50 發表

我女仲有一科閒科明日考!!

o,  咁等埋你先la
作者: ZZdaphne    時間: 09-6-18 14:53

原帖由 blackbeauty 於 09-6-18 14:52 發表

o,  咁等埋你先la

題外話:
點解樓主好似潛左水,無出現嘅!
作者: C.Chiu    時間: 09-6-18 16:37

我個仔將升中二, 都係適應期,但佢唔俾我幫,佢地覺得要阿媽幫或者聽阿媽話就冇用.

下星期二才考完,唔知捱唔捱到...
作者: vespa    時間: 09-6-18 17:47

亞女都係升中二,尋日剛剛考完試,鬆一口氣.
中學停課陣風吹得咁恆,各位都要有定心理準備!
作者: 慧妮會員    時間: 09-6-18 20:35

我個仔都係就升中二,亦都係下星期二先考完試,希望唔好停住啦,仲有三天....
作者: outdoor    時間: 09-6-19 10:58

我女兒都不想停課,現在考完試,跟着學校有試後活動她很想參加,幸好學校仍然未取消,因我朋友女兒學校已將所有試後活動取消!我亦有為她報其他暑期活動,唔通日日在家開冷氣打機咩?
作者: mummy_jen    時間: 09-6-22 00:31

我個女都係就升中二
呢個星期6剛剛考哂...
學校將原本星期一考的最後一科
改左星期6下午考...

佢嘈到WAWA叫.....--"
我話中四個d咪仲慘...
連考6/日兩日~~
作者: kiwaiwong    時間: 09-6-23 14:25

hi , 我女都升中二, 佢吾想停課, 佢話暑假前係學校玩最開心.
作者: LittleKidult    時間: 09-6-23 17:09

你地d仔女真乖, 我兩個仔成日都問幾時先到中學停課呀?
作者: kiwaiwong    時間: 09-6-23 18:44

中 學 可 在 完 成 考 試 後 放 暑 假.  即係點呀 ?
作者: 漢堡飽    時間: 09-6-23 19:27

我估是考完要考的試後,可以放暑假,唔須要出席一些不必要的活動啩?

好失望,考試後的活動是班同學最開心的時段,同學一齊玩,玩一點比賽,大家增進友誼,幾好呢!
作者: 千紅    時間: 09-6-24 11:37

我亞女升中二,小學嘅時候,我都好緊張咁要同佢搵補習,佢成日都話佢不需要,但是我好緊張佢啲成績,所以都堅持係咁意補吓,反而上咗中學之後,我沒再同佢補習,啱啱派咗份數學試卷,都有9字頭.依家暑假有多啲時間就俾佢去試吓啲補習班啦.
其實有陣時係我哋家長自己緊張啫,要多啲了解吓小朋友嘅需要,同佢哋商量吓啦!

原帖由 S08CWL42 於 09-6-18 01:55 發表
我個女快升中一了! 考慮緊係唔係需要搵補習呢?
各家長有無相同疑難或意見?

作者: outdoor    時間: 09-6-25 13:02

你地派了書單未?我女老師話中文和數學可能改版,話不用太早買喎!
作者: LittleKidult    時間: 09-6-25 14:46

原帖由 outdoor 於 09-6-25 13:02 發表
你地派了書單未?我女老師話中文和數學可能改版,話不用太早買喎!

咁快派書單? 我地都係啱啱考晒試, 我個仔果班中文有1/3人肥左要補考, 聽聞補考再肥要留班了......
另外佢數學只得85.5分, 極之失望....
作者: gloriatwins    時間: 09-6-25 15:08

我仔將要升讀F.1,想在暑假期間自己督促個仔預習課程。佢好中意睇書,請給意見給他什麼書好呢??

因升中書單未有,無頭緒!!
請此區家長慷慨指教。不勝感激!

作者: ritawong    時間: 09-6-25 15:17

Dear Littlekidult,

您好! 仔仔果班如果有 1/3的人中文不合格,
是否中文卷很深或平時已很深, 所以小朋友跟
唔到?
女女一早放暑假了, 因疫証又唔敢去游水,
畢業典禮學校又取消, 有點失望.學校只叫
我們家長回校取註冊証及成績表, 甚麽都唔搞.
就當小學畢業啦, 對小朋友一點關心都沒有.
作者: outdoor    時間: 09-6-25 15:25     標題: 回覆 3# LittleKidult 的文章

Littleadult

我地都未派,只是老師說,所以想知道大家出了書單未?我個女平時數學都有9字頭,但今次都得8X,我都好失望,而中文要視乎卷深不深及他們當時答卷的狀態,不能一次作準,其實現今的中文科答題很講技巧,一不留神答不中主旨就無分!
作者: LittleKidult    時間: 09-6-25 15:28

佢同我地講, 佢只有6x幾分, 不過話7x幾分已經有A(信住先), 我估都幾深.....
如果游水既地方係空礦既話應該問題唔大既, 唔好太近其他人囉, 如果係戶外我反而唔會太擔心......

原帖由 ritawong 於 09-6-25 15:17 發表

您好! 仔仔果班如果有 1/3的人中文不合格,
是否中文卷很深或平時已很深, 所以小朋友跟
唔到?
女女一早放暑假了, 因疫証又唔敢去游水,
畢業典禮學校又取消, 有點失望.學校只叫
我們家長回校取註 ...

作者: ritawong    時間: 09-6-25 22:06

上次分班試, 女兒說中文很深, 很多小朋友升中後最大
問題是中文, 但如這麽多人唔合格, 就有些問題.
但中文真的不知如何幫小朋友, 我有些朋友說要去大型
補習些補習, 你怎樣看?謝謝!
女兒游水是室內池. 而且人較多, 所以有些擔心.
謝謝您的意見及回覆.
作者: mummy_jen    時間: 09-6-26 00:16

大家d仔仔女女maths都好勁....
我個女話佢地班平均都係8x幾....
唔知係佢深定係點.....

不過覺不覺得愈來愈要學放手
好多野佢都有自己的主意.
我也要重新適應啊......
作者: LittleKidult    時間: 09-6-26 10:59

Hi ritawong,

其實我唔太讚成補習既,除非成績真係好差啦,如果真係要補習,我個人覺得單對單上門補會有效d...我個仔都有單對單補英文,係考試時都會請補習老師佢幫補下其他科....
我個仔都報左名學游水,係其他學校既室內泳池,仲係前排因H1N1要停課添,不過我地都唔係太擔心...
PS : 學校話7月1號開始放暑假,7月9號派成績表.

原帖由 ritawong 於 09-6-25 22:06 發表

女兒游水是室 ...

作者: ritawong    時間: 09-6-26 14:35

謝謝回覆, 我也想讓女兒在7月開始游水,
其實我都唔贊成去補習社, 女兒一直有
老師單對單補習, 不過老師講明升中後
不再幫手, 因個人問題. 您仔仔每星期
補幾多個鐘? 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 09-6-26 14:39

佢星期六補1.5hr,上去個老師屋企補.

原帖由 ritawong 於 09-6-26 14:35 發表

謝謝回覆, 我也想讓女兒在7月開始游水,
其實我都唔贊成去補習社, 女兒一直有
老師單對單補習, 不過老師講明升中後
不再幫手, 因個人問題. 您仔仔每星期
補幾多個鐘? 謝謝! ...

作者: ritawong    時間: 09-6-26 15:01

我都想讓女兒升中後, 嘗試給她自己獨立,
但最大問題是當她功課上有困難時, 我又不
懂得如何幫她, 真慚愧, 謝謝您一直以來的
幫忙, 感激萬分!
作者: 千紅    時間: 09-6-26 15:28

我對仔女嘅中文都係麻麻地,我都試過單對單補中文,但是老師似乎唔知同佢補乜好,佢哋又成日都話無嘢要問,我覺得好浪費錢同時間,依家大仔去英x補習社試吓,我看過啲課程,同時又問過亞仔,佢覺得都幾好,我仲打算暑假俾亞女都去試吓補.

原帖由 ritawong 於 09-6-25 22:06 發表

女兒游水是室 ...

作者: 漢堡飽    時間: 09-6-26 18:57

我都覺得英x的補習都幾好,至少能令到班小朋友有興趣去聽,有興趣去學,反而私人就要睇緣份。
補習一定有幫助,靠自己一個去面對,天資好就無問題,如我女兒一般資質,加上我自己又幫不到她,甚能不找幫手呢?
作者: yhma    時間: 09-6-27 21:22

Hi LittleKidult

我個仔中文成績不是很好,小學時分數不高過90分,真令人擔心,中學會不會派回考試卷呢?
請問學校用邊間出版社?會教所有課文嗎?
又勞煩你,唔該。

原帖由 LittleKidult 於 09-6-26 14:39 發表

佢星期六補1.5hr,上去個老師屋企補.

作者: stitchfriends    時間: 09-6-28 16:26

原帖由 千紅 於 09-6-26 15:28 發表
我對仔女嘅中文都係麻麻地,我都試過單對單補中文,但是老師似乎唔知同佢補乜好,佢哋又成日都話無嘢要問,我覺得好浪費錢同時間,依家大仔去英x補習社試吓,我看過啲課程,同時又問過亞仔,佢覺得都幾好,我仲打算暑假俾亞女 ...

Hi, 千紅

我對仔女都係中文麻麻地, 補過都係一般, 真係浪費money & time.

你囝囝係英皇補完, 中文科係咪有明顯進步?
作者: 千紅    時間: 09-6-29 10:56

亞仔今次嘅成績仲未派呀,所以我都唔知有無進步,不過我都唔會有太大期望,因為我知道語文係要浸嘅,咁短時間無乜可能有好大進步,就算係都只是好彩啫,我個人覺得,如果佢有心學嘅話,應該會有用.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-28 16:26 發表

Hi, 千紅

我對仔女都係中文麻麻地, 補過都係一般, 真係浪費money & time.

你囝囝係英皇補完, 中文科係咪有明顯進步?

作者: stitchfriends    時間: 09-6-29 16:17

原帖由 千紅 於 09-6-29 10:56 發表
亞仔今次嘅成績仲未派呀,所以我都唔知有無進步,不過我都唔會有太大期望,因為我知道語文係要浸嘅,咁短時間無乜可能有好大進步,就算係都只是好彩啫,我個人覺得,如果佢有心學嘅話,應該會有用.

...

千紅,
唔該哂!
英皇係咪教埋答題技巧架?
有無教埋作文呢?
唔好意思咁多問題.
作者: 千紅    時間: 09-6-29 16:29

可能每個老師嘅教法都唔同,我見佢啲notes,每次都有唔同嘅topic.最緊要係啲細佬自己肯學,一班有咁多人,有時仲用視象,如果你要偷懶,都無人理啦.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-29 16:17 發表

千紅,
唔該哂!
英皇係咪教埋答題技巧架?
有無教埋作文呢?
唔好意思咁多問題.

作者: stitchfriends    時間: 09-6-29 17:37

原帖由 千紅 於 09-6-29 16:29 發表
可能每個老師嘅教法都唔同,我見佢啲notes,每次都有唔同嘅topic.最緊要係啲細佬自己肯學,一班有咁多人,有時仲用視象,如果你要偷懶,都無人理啦.

千紅,

Thanks!
作者: beaclem    時間: 09-7-1 17:08

Agree, 呢樣野真係難過讀書, 況且, 我都真係無能力理佢讀書既野(因為年紀大, 同佢而家既課程脫曬節....)

原帖由 漢堡飽 於 09-6-17 20:00 發表
我女也是升中二, 如果數學根低好,中二數學應該無問題,他們智力發展應該追得上。你望一望中二中三的師兄師姐,這豕年是發育年,學的事自然會多一點,深一點。最重要是點樣控制他們的脾氣及心理發展。比學術更難應付!

我女兒要 ...

作者: kiwaiwong    時間: 09-7-3 17:59

想請教下s1的書會點處理, 需要留作s2參考用途嗎 ? 或賣掉 ?
作者: 慧妮會員    時間: 09-7-5 21:08

原帖由 kiwaiwong 於 09-7-3 17:59 發表
想請教下s1的書會點處理, 需要留作s2參考用途嗎 ? 或賣掉 ?

我又覺得如果有地方收埋既話都不仿留作參考用途,如果冇既話賣比學弟都好呀.
作者: LittleKidult    時間: 09-7-6 10:52

我仔學校講明來年重要用S1既數學書, 所以唔可以掉/賣....
原帖由 kiwaiwong 於 09-7-3 17:59 發表

作者: kiwaiwong    時間: 09-7-7 01:28

係,數學仍然需用。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5