教育王國

標題: 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [打印本頁]

作者: 十月媽咪    時間: 09-6-29 19:33     標題: 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2)

各位公文媽咪,

我地已經超晒BK指定既頁數喇, 應版主要求, 開PART 2繼續傾喇!
作者: 十月媽咪    時間: 09-6-29 19:41

scarecrow,

睇下改得啱唔啱?!

K23A2AERP3A
wachaK23A4AERP4A
sumsumbbK22A3AERP3A
princesshk2K24A ERP 7A
raycarbbK22A30 ERP2A30
lingchulingK32A605A150 
小豆媽K3 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK32A60  
5354G1B170AIIERP'AII'40
fyeungK3A  
十月媽咪K3數D中BI EFL "G"
JasmineK3 3A85 
scarecrowK3  ERP AII
Yau_CheungY1 中2AERP AII
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'H'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

作者: Yau_Cheung    時間: 09-6-29 19:53

hi 阿十,

今晚開会呀! 希望12:00 a.m. 前走得啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 19:41 發表
scarecrow,

睇下改得啱唔啱?!

K2男數3A中2AERP3AwachaK2女數3A中4AERP4AsumsumbbK2男數2A中3AERP3Aprincesshk2K2女數4A ERP 7AraycarbbK2男數2A30 ERP2A30lingchulingK3男數2A60中5A150 小豆媽K3女數 A1 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-6-29 19:59

Yau_Cheung,
唔係嘛? 今晚12前? omg, 我諗我已經同周公傾緊偈咯!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-6-29 19:53 發表
hi 阿十,

作者: scarecrow    時間: 09-6-29 20:16

原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 19:41 發表
scarecrow,

睇下改得啱唔啱?!

K2男數3A中2AERP3AwachaK2女數3A中4AERP4AsumsumbbK2男數2A中3AERP3Aprincesshk2K2女數4A ERP 7AraycarbbK2男數2A30 ERP2A30lingchulingK3男數2A60中5A150 小豆媽K3女數 A1 ...

唔該晒!
作者: 十月媽咪    時間: 09-6-29 20:16

啱啱收到老公電話, 原來佢今日收到GH電話, 不過唔係叫我地去面試, 而係問我地響大抽獎之後, 有無再申請...很奇怪的?!

老公答: 有申請呀!
GH: 但你地份申請表有無application no.呀?
老公答: 有呀, 響份profilio既personal information度呀!
GH: 咦, 係喎, 搵到喇!
老公: 咁幾時有消息呀?
GH: 嗯...等我地睇完晒成份野再call你地啦!

見到人地逐漸有消息, 我地就未有, 都諗緊個女係咪差成咁, 連多一次既面試機會都無呢? 原來....人家搵唔到我地個申請編號, 根本連我地份野都未睇, 真係又會咁既.... 明明之前打電話去詢問嗰陣, 都曾經留過個申請編號畀佢地架啦, 真係...
作者: 十月媽咪    時間: 09-6-29 20:17

唔駛客氣!

原帖由 scarecrow 於 09-6-29 20:16 發表

唔該晒!

作者: scarecrow    時間: 09-6-29 20:44

fyeung,
囝囝 畢業三年啦
作者: SumSumBB    時間: 09-6-29 22:55

K23A2AERP3A
wachaK23A4AERP4A
sumsumbbK2A3AERP3A
princesshk2K24A ERP 7A
raycarbbK22A30 ERP2A30
lingchulingK32A605A150 
小豆媽K3 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK32A60  
5354G1B170AIIERP'AII'40
fyeungK3A  
十月媽咪K3數D中BI EFL "G"
JasmineK3 3A85 
scarecrowK3  ERP AII
Yau_CheungY1 中2AERP AII
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'H'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

作者: fyeung    時間: 09-6-29 23:21

scarecrow,

咦!你囡囡k3,將會去邊間小學?

阿十,

起碼你知道GH睇緊你個file,好事好事!!
麻煩你開左part 2.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 20:16 發表
啱啱收到老公電話, 原來佢今日收到GH電話, 不過唔係叫我地去面試, 而係問我地響大抽獎之後, 有無再申請...很奇怪的?!

GH: 但你地份申請表有無application no.呀?
老公答: 有呀, 響份profilio ...

作者: carina246    時間: 09-6-30 00:16

Hi Yau Cheung

你做邊個field,做到咁晚嘅?

原帖由 Yau_Cheung 於 09-6-29 19:53 發表
hi 阿十,

作者: carina246    時間: 09-6-30 00:18

Hi fyeung

謝師宴好成功,仔仔亦表現得不錯,很安慰呢!

原帖由 fyeung 於 09-6-29 23:21 發表
scarecrow,

阿十,

作者: fyeung    時間: 09-6-30 00:38

carina246,

叻仔!!我個謝師宴上個weekend搞左,班小朋友由12:00玩到6:00 pm,我散晒,囡囡仲活力充足.搞到11:00 pm先瞓.

原帖由 carina246 於 09-6-30 00:18 發表
Hi fyeung

謝師宴好成功,仔仔亦表現得不錯,很安慰呢!

作者: carina246    時間: 09-6-30 00:53

fyeung,

謝師宴今晚6點半至10點半,我仔仔滿場飛,回家時全部人散哂,不過幾開心,小朋友好活潑可愛呢。

原帖由 fyeung 於 09-6-30 00:38 發表
carina246,

叻仔!!我個謝師宴上個weekend搞左,班小朋友由12:00玩到6:00 pm,我散晒,囡囡仲活力充足.搞到11:00 pm先瞓.

作者: Heidi媽    時間: 09-6-30 08:05

作者: 十月媽咪    時間: 09-6-30 08:49

Hello Heidi媽,
七月份公文無停課喇喎, 咁你仲繼唔繼續呀? H100, 好勁呀!

原帖由 Heidi媽 於 09-6-30 08:05 發表
Hi 十月媽咪, 其他媽咪,

好耐無上來, 恭喜你地開新版 .  
我仔仔6月開始停數了, 原先諗住停兩個月因為學校考試, 怎知停課, 現在考慮緊會唔會繼續學, 他現在學緊H100.

...

作者: 十月媽咪    時間: 09-6-30 09:00

fyeung,
我想問, 知唔知GH係咪真係confirm朝早七點半上堂, 上到下午三點呀? 除左返學放學時間之外, 你知唔知每日既上課時間表係點樣呀? 學校有無畀到你地? 你有無校車路線圖&上落車時間表呢? 我想人地未再call我之前, 知道晒呢d野...畢竟除左學費之外, 我地仲需要考慮好多野呀! 唔該晒!

我地學校之前話幼稚園&小學既畢業禮取消, 上星期有幼稚園家長約埋一齊返學校同校長傾下, 睇下可唔可以搞番個簡簡單單既畢業禮畀幼稚園部學生, 校長回覆要搞就要搞埋小學部, 而學校無資源分開搞! 噚晚上學校網頁睇, 見到家教會幫小學部搞"謝師聯歡會", 未睇通告之前, 以為只係謝師宴, 細看之下, 原來謝師宴前 (lunch), 會響學校禮堂為小六畢業生搞三小時既畢業禮....何解幼稚園部提出, 就一定要連埋小學部一齊搞? 小學部搞就唔預幼稚園部既份兒? 幼稚園部家長一樣有交家教會既會員費, 為何如此大細超? 資源如何分配? 心中千萬個問號?! 好期待今日學校會響網上公佈幼稚園畢業禮既情況, 如果最後都係話取消or隻字不提幼稚園部既畢業禮, 我會對學校既處理手法極度失望 & 會視之為對幼稚園部家長&畢業生極度不尊重!
原帖由 fyeung 於 09-6-29 23:21 發表
scarecrow,

阿十,

作者: Yau_Cheung    時間: 09-6-30 09:10

hi 阿十,

加油呀! 你囡囡咁醒, 要對佢有信心!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 20:16 發表

老公答: 有呀, 響份profilio ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-6-30 09:37

Yau_Cheung,

謝謝支持!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-6-30 09:10 發表
hi 阿十,

加油呀! 你囡囡咁醒, 要對佢有信心!

作者: DicDic    時間: 09-6-30 09:51

A同B都係分I & II,咁C呢?

原帖由 SumSumBB 於 09-6-28 22:15 發表

ERP小一如果8月尾做到BI200就係超半學年,可以取銅章,唔知啱唔啱?

作者: asinai    時間: 09-6-30 09:56

ERP 由 A 至 G 都有分 I & II.
原帖由 DicDic 於 09-6-30 09:51 發表
A同B都係分I & II,咁C呢?

作者: DicDic    時間: 09-6-30 10:47

Thanks asinai

that means each 年級 has 400 ws?

原帖由 asinai 於 09-6-30 09:56 發表

作者: Yau_Cheung    時間: 09-6-30 13:18

hi DicDic & asinai,

計落如果每日做 5 張紙,每個 level 重覆 1 次升級, 約 3 個月(200 x 2 / 5 = 80日) 就可升一級,平學年升2級已經係超1學年,升4級就超2學年,升6級就超3學年,持之以恆,超3學年指日可待。不過我相信超越左2至3 學年後,就可能要重覆多幾次先升到級,大家一齊努力啊!

原帖由 asinai 於 09-6-30 09:56 發表

作者: fyeung    時間: 09-6-30 13:53

阿十,

有媽咪講過係7:30 am - 3:00 pm.囡囡個朋友今日下午second in.我搭佢問埋校長,可能可以post D資料比你.
我有校車資料,不過係08-09架,都係番7:30 am,有無用?可以參考下.我e-mail比你,你pm個e-mail address比我.
GH唔係有好多資料放出黎,要到8月家長會先知多D.我問左朋友仔second in.架內容(不過,你都可能問左朋友),唔知你要唔要,我打係e-mail度比你.

我都希望你學校有好消息比你啦,有畢業禮,會為小朋友架幼稚園生涯畫上一個完美架句號.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-30 09:00 發表
fyeung,
我想問, 知唔知GH係咪真係confirm朝早七點半上堂, 上到下午三點呀? 除左返學放學時間之外, 你知唔知每日既上課時間表係點樣呀? 學校有無畀到你地? 你有無校車路線圖&上落車時間表呢? 我想人地未再call我之前 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-6-30 14:36

fyeung,

check pm please!

呢間學校, 我對校方 & 校長 & 老師 & 家教會, 都唔會抱任何大既期望, 星期四, 一班家長會約埋一齊, 返學校盡最後努力, 爭取一個簡單既畢業禮, 唔知到時學校又點樣耍我地! 豈有此理!

原帖由 fyeung 於 09-6-30 13:53 發表
阿十,

有媽咪講過係7:30 am - 3:00 pm.囡囡個朋友今日下午second in.我搭佢問埋校長,可能可以post D資料比你.
我有校車資料,不過係08-09架,都係番7:30 am,有無用?可以參考下.我e-mail比你,你pm個e-mail address比我 ...

作者: DicDic    時間: 09-6-30 15:16

Hi Yau_Cheung

而家停課我要佢做10張呀,AI做左一個月倒,下堂test啦,希望AII都係一個月ok啦。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-6-30 13:18 發表
hi DicDic & asinai,

計落如果每日做 5 張紙,每個 level 重覆 1 次升級, 約 3 個月(200 x 2 / 5 = 80日) 就可升一級,平學年升2級已經係超1學年,升4級就超2學年,升6級就超3學年,持之以恆,超3學年指日可待。不過我相信超越 ...

作者: fyeung    時間: 09-6-30 18:51

阿十,

收到,send左!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-30 14:36 發表
fyeung,

check pm please!

呢間學校, 我對校方 & 校長 & 老師 & 家教會, 都唔會抱任何大既期望, 星期四, 一班家長會約埋一齊, 返學校盡最後努力, 爭取一個簡單既畢業禮, 唔知到時學校又點樣耍我地! 豈有此理!:ange ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-1 00:46

hi DicDic,

Sorry I haven't writing board at home.

My son is still doing 5 pages per day even during class suspension as I want him to read more books instead doing more homework.

原帖由 DicDic 於 09-6-30 15:16 發表

而家停課我要佢做10張呀,AI做左一個月倒,下堂test啦,希望AII都係一個月ok啦。

作者: asinai    時間: 09-7-1 07:04

morning all!

Hi, Yau_Cheung,

Me2.  Even during summer, my son will still keep doing 5 pages only.  1st, he's in primary, there're some other areas he needs to strenghthen but can be in another way, not just doing worksheets.  Same, he needs time to read more books and the most important is -- he wants to play more!  haha...
原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-1 00:46 發表
hi DicDic,

Sorry I haven't writing board at home.

My son is still doing 5 pages per day even during class suspension as I want him to read more books instead doing more homework.

作者: asinai    時間: 09-7-1 07:07

Hi, DicDic,

I think so.  BTW, your son is moving very fast lei!
原帖由 DicDic 於 09-6-30 10:47 發表
Thanks asinai

that means each 年級 has 400 ws?

作者: DicDic    時間: 09-7-1 10:16

Ah, if not giving him more pages to do, he will just wasting time to play, play & play.  Do nothing whole day.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-1 00:46 發表
hi DicDic,

作者: DicDic    時間: 09-7-1 10:27

Hi asinai

He started at 4A in Dec last year and is going to start AII in next week.

For maths,  also started at 4A in Oct last year and is going to start B in next week.

I don't know it's fast or not, I just can recall that he used almost 4 mths to complete 2A of maths that even me feel so boring.

原帖由 asinai 於 09-7-1 07:07 發表
Hi, DicDic,

I think so.  BTW, your son is moving very fast lei!

作者: Ansonrubby    時間: 09-7-2 15:12

阿十:
我都來報到啦!唔該晒開左Part 2.

睇番個chart,原來你囡囡到Maths Level D拿!勁wor.  

嘻嘻!這個summer,我打算比阿仔開始學enopi,希望好玩些,佢又大個些,可以持之以恆,學到高階。學enopi,亦可為他學英文數打底,佢學校高小時會轉英文數,現在只是滲好少。
近日阿仔做英文好快手,9mins 10 ws.做到H200啦!希望快升級!
原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 19:33 發表
各位公文媽咪,

我地已經超晒BK指定既頁數喇, 應版主要求, 開PART 2繼續傾喇!

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-2 18:45

Ansonrubby,
唔駛客氣!
係呀, 做到level D喇, 上星期老師正式畀兩位&三位除兩位既數佢做, 即係D81-100呢兩叠WS, god bless me, 理解上比我預期中好, so far教左十幾條左右就明我講乜, 兩日後已經可以完全自已pickup喇! 不過timing上依然要加油, 因為明白左點計之後, 時間上仲未達標呢!

你阿仔都好厲害, H200, 我個女已經做到G150, 但呢輪做中英文都超慢, 已經減到五頁五頁咁做架喇, 但一份起碼做廿分鐘, 真係...

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-2 15:12 發表
阿十:

睇番個chart,原來你囡囡到Maths Level D拿!勁wor.  

嘻嘻!這個summer,我打算比阿仔開始學enopi,希望好玩些,佢又大個些,可以持之以恆,學到高階。學enopi,亦可為他學英文數打底 ...

作者: mmak    時間: 09-7-2 20:57

fyeung,

上次你唱嗰兩首歌仔, 合十??.. 雙子?? 有無歌詞吖 ??

Thanks.
作者: SumSumBB    時間: 09-7-2 21:41

今日阿仔做做下功課竟然同我講:媽咪,我要俾心機,我要讀公文讀到大學!
我心諗:唔係ma...唔好玩我啦!
作者: fyeung    時間: 09-7-2 23:14

Ansonrubby,

點解你囝囝咁勁架?上左小學仲可以handle到,公文數仲要加enopi.我而家諗緊,可能公文數會讀到乘,若果handle到可以比佢繼續,另外,我有諗過暑假讀數in,多d文字題架,比較貼近小學數學.

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-2 15:12 發表
阿十:

嘻嘻!這個summer,我打算比阿仔開始學enopi,希望好玩些,佢又大個些,可以持之以恆,學到高階。學enopi,亦可為他學英文數打底 ...

作者: fyeung    時間: 09-7-2 23:19

mmak,

嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:
one & nine, two & eight, three & seven, four & six, five & five, we make ten together.跟住好似係攤大手叫ten, ten, ten....

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=10呀, 6+6=12, 7+7=14, 8+8=16, 9+9=18, 10+10=20.

原帖由 mmak 於 09-7-2 20:57 發表
fyeung,

上次你唱嗰兩首歌仔, 合十??.. 雙子?? 有無歌詞吖 ??

Thanks.

作者: asinai    時間: 09-7-2 23:26

Hi,

今日可以寫翻中文了!

我想ERP 算快掛...at least AI 係la!  其實...我冇 mud 注意 ah 仔 ge 進度, 我覺得ERP 平學年都可以了 (vs school la), 而 maths 起碼要超兩/三個學年!  cos, 以我所見學 Kumon maths 的P.5/6 學生(我地school 好少), 雖然已超2-3個學年, 但在校內成績(maths)反而不及自己/補習操數的同學.
原帖由 DicDic 於 09-7-1 10:27 發表
Hi asinai

He started at 4A in Dec last year and is going to start AII in next week.

For maths,  also started at 4A in Oct last year and is going to start B in next week.

I don't know it's fast or n ...

作者: mmak    時間: 09-7-2 23:34

thank you.

btw, 你睇咗email 未??...  都係嗰句, 好似唔夠人??

原帖由 fyeung 於 09-7-2 23:19 發表
mmak,

嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:
one & nine, two & eight, three & seven, four & six, five & five, we make ten together.跟住好似係攤大手叫ten, ten, ten....

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=1 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-3 08:43

哈哈哈, 係囉, 阿仔, 唔好玩啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-2 21:41 發表
今日阿仔做做下功課竟然同我講:媽咪,我要俾心機,我要讀公文讀到大學!

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-3 08:46

fyeung,
ansonrubby響個仔讀左小一無幾耐, 已經cut左公文中&公文數架喇, 最後cut剩英文架咋! 如果我無記錯, cut左公文數之後, 係轉左讀奧數的, 但唔知而家仲有無讀奧數呢? 抑或奧數+韓數一齊讀呢?! ansonrubby, 要你澄清下至得喇!

話時話, 乜野係數in呀?!

原帖由 fyeung 於 09-7-2 23:14 發表
Ansonrubby,

點解你囝囝咁勁架?上左小學仲可以handle到,公文數仲要加enopi.我而家諗緊,可能公文數會讀到乘,若果handle到可以比佢繼續,另外,我有諗過暑假讀數in,多d文字題架,比較貼近小學數學.

...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-3 08:54

hi Ansonrubby,

我囝囝無讀公文數, 開始學 enopi math 幾個月, enopi math 真係幾有趣, 好多媽咪鐘意 critical thinking 個 part, 我都係!

阿十:

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-3 08:59

hi SumSumBB,

童言無忌。不過我見終極完成者,快則初中,慢則高中。有冇人知其實公文各科最高 level 係 = F.5 or 預科程度???

原帖由 SumSumBB 於 09-7-2 21:41 發表

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-3 09:02

hi 阿十,

我阿囝做 5頁英文都係要15-20分鐘,我覺得可以接受播!

另外,中文3 or 4頁都係15-20分鐘。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-2 18:45 發表
Ansonrubby,
唔駛客氣!
係呀, 做到level D喇, 上星期老師正式畀兩位&三位除兩位既數佢做, 即係D81-100呢兩叠WS, god bless me, 理解上比我預期中好, so far教左十幾條左右就明我講乜, 兩日後已經可以完全自已pickup ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-3 09:08

唉, 我唔接受佢呢個速度, 係因為佢拎住支筆, 好似誓緊願咁呀! 如果升左小一之後都係咁, 我九成九cut左佢架喇, 事關做完學校功課, 再誓願咁做公文, 真係唔係佢死就我亡喇!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-3 09:02 發表
hi 阿十,

我阿囝做 5頁英文都係要15-20分鐘,我覺得可以接受播!

另外,中文3 or 4頁都係15-20分鐘。

作者: raycarbb    時間: 09-7-3 13:21

2個weeks前停課, 剛升AI, 咪叫老師給照給10張連續2WEEKS (其實佢一直都是做10張的) , 點知一做要成50分鐘, 我同佢都好辛苦!! , 好當中已冇好多誓願的成份, 但就句句好大聲讀出來, 同埋佢寫字都好慢, 又唔美..(其實你們會唔會叫小朋友唔好讀出來, 會快D, 定由得他呢 ?)
... 所以停課後拿拿聲叫老師給5張...
佢做完次次都話要斗一斗 (5MINS)先做MATHRS
作者: 楠楠    時間: 09-7-3 14:07

剛升AII, 打開本橙色書, 嚇了一跳, 閱讀理解有成1-2頁一個故事, 我立即收埋, 唔睇啦!  留番比囝囝做吧!
作者: DicDic    時間: 09-7-3 16:23

EFL or ERP ?

原帖由 楠楠 於 09-7-3 14:07 發表
剛升AII, 打開本橙色書, 嚇了一跳, 閱讀理解有成1-2頁一個故事, 我立即收埋, 唔睇啦!  留番比囝囝做吧!

作者: asinai    時間: 09-7-3 18:09

Hi,

你小朋友好叻仔, 是升K2, right?!

我仔7歲, so far 我都like 叫細佬朗讀 (of course, sometimes, he doesn't listen to me...haha), 我覺得這樣很好!  但50 mins 對一個幼兒lai 講是長了點 (我指佢會 tired). 其實做 worksheet g 前, 除聽之外, 我還要求佢先看一次, then 將所有 vocab look up dictionary 才開始做, 做 5 張 worksheets 大多 approx. 10多 mins, but preparation 可能更耐.  我覺得要學好 language 5 係一味要做da快 (it's different fm maths, 而且 maths 一到高年級 (我大女升P.6) 還要講求problem solving & logical thinking etc.), 而你會係 repeat 再做時自然會更得心應手.   這也是精讀的好處.  如果只是略讀, gum 不如買本 book or audio book 俾佢mic 得 lor, 5駛俾$ 讀 Kumon!  

5好ec, 長氣 gum d & lei 個只係我個人ge 睇法, 可能有別於這裏的 mami.     
原帖由 raycarbb 於 09-7-3 13:21 發表
2個weeks前停課, 剛升AI, 咪叫老師給照給10張連續2WEEKS (其實佢一直都是做10張的) , 點知一做要成50分鐘, 我同佢都好辛苦!! , 好當中已冇好多誓願的成份, 但就句句好大聲讀出來, 同埋佢寫字都好慢, 又唔美..(其實你們 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-3 18:35

hi raycarbb,

囝囝每做完1份 (15至20分鐘)都要休息5至10分鐘玩一陣再做另1份,跟住又休息5-10分鈡先聽 CD,所以做+聽2科都要1 至1.X hour,好彩囝囝學校無乜功課乍!

做既時候我冇要求囝囝讀出聲,佢係自動波做功課,跟住自動波聽CD跟住讀,放工我會對功課&改正 (如有),同佢再聽一次CD&跟住讀。

原帖由 raycarbb 於 09-7-3 13:21 發表
2個weeks前停課, 剛升AI, 咪叫老師給照給10張連續2WEEKS (其實佢一直都是做10張的) , 點知一做要成50分鐘, 我同佢都好辛苦!! , 好當中已冇好多誓願的成份, 但就句句好大聲讀出來, 同埋佢寫字都好慢, 又唔美..(其實你們 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-3 18:44

其實 AI & AII 的故事都好有趣,我都鐘意睇架!

原帖由 楠楠 於 09-7-3 14:07 發表

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-3 18:47

hi 阿十,

所以我一早知 local 唔 arm 我。 努力啊 !!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-3 09:08 發表
唉, 我唔接受佢呢個速度, 係因為佢拎住支筆, 好似誓緊願咁呀! 如果升左小一之後都係咁, 我九成九cut左佢架喇, 事關做完學校功課, 再誓願咁做公文, 真係唔係佢死就我亡喇!

...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-3 19:50

好彩囝囝暫時無乜voca 唔識,唔識既都估到係乜,所以暫時唔駛點查字典,慳番啲時間,不過再升上去就.....

原帖由 asinai 於 09-7-3 18:09 發表
Hi,

你小朋友好叻仔, 是升K2, right?!

我仔7歲, so far 我都like 叫細佬朗讀 (of course, sometimes, he doesn't listen to me...haha), 我覺得這樣很好!  但50 mins 對一個幼兒lai 講是長了點 (我指佢會 tired).  ...

作者: asinai    時間: 09-7-3 23:26

may be 我仔係做BII, 也並不是每次都有 vocab, 同埋我想佢make sure d meaning, 返到去 centre Miss 會問!  又我俾佢用e-dict, 可以快 d, 又可以認多d 中文字詞, 都幾好ga!

我仔重有時要求我去借埋果本書, 追埋個結局tim....
原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-3 19:50 發表
好彩囝囝暫時無乜voca 唔識,唔識既都估到係乜,所以暫時唔駛點查字典,慳番啲時間,不過再升上去就.....

作者: MIHO.WAH    時間: 09-7-5 23:08

mmak,

嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=1 ...

DEAR FYEUNG

請問以上的合十及雙子是公文教嗎 ? 我未聽過囡囡有? 妳可否PM給我?
作者: easonkinki    時間: 09-7-6 11:54

原帖由 十月媽咪 於 09-7-3 08:43 發表
哈哈哈, 係囉, 阿仔, 唔好玩啦!

作者: Ansonrubby    時間: 09-7-6 12:32

阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活動。
我prefer平日盡量不學野,因放學已3時許,有些孩子keep住每日不是學畫,就是swim、溜冰...之類,真的疲態盡露!
原來,孩子要學打發沒事做的時間,學下善用餘暇;讓孩子發下白日夢,都有助創意架!
這個暑假再比佢學enopi同奧數,因我家附近的中心不長於辦奧數,我又唔想出Kln學,所以暑假後只會keep enopi, 奧數則當summer course玩下算啦!
原帖由 十月媽咪 於 09-7-3 08:46 發表
fyeung,
ansonrubby響個仔讀左小一無幾耐, 已經cut左公文中&公文數架喇, 最後cut剩英文架咋! 如果我無記錯, cut左公文數之後, 係轉左讀奧數的, 但唔知而家仲有無讀奧數呢? 抑或奧數+韓數一齊讀呢?! ansonrubby, 要你 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-6 13:13

Me too! --- "我prefer平日盡量不學野,因放學已3時許,有些孩子keep住每日不是學畫,就是swim、溜冰...之類,真的疲態盡露!"

Totally agree. --- "原來,孩子要學打發沒事做的時間,學下善用餘暇;讓孩子發下白日夢,都有助創意架!"

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-6 12:32 發表
阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活 ...

作者: raycarbb    時間: 09-7-6 13:43

[quote]原帖由 asinai 於 09-7-3 18:09 發表
Hi asinai,

佢是8月會升K3, 是11月細仔.. 當我CUT到5張後, AI - 101開始原來係剩朗讀, 佢又有D好似唔夠咁...
今次佢好開心跟住讀, 仲學埋CD個人D聲氣, 我都津津有味...
作者: raycarbb    時間: 09-7-6 13:57

HI Yau_Cheung

我在學校放假時, 一定要佢做完先可以玩, 所以通常都好壓迫..  一次過做晒, 冇休息...

如要返學, 又係一放學做完晒先玩, 其實對佢可能真是不太好,,,, 我都擔心佢不是狀態好..

主要係因為我本人急, 如佢未做完去玩, eg出街, 我會成日提住要做KUMON,(我都好煩)
“YOU SHOULD HAVE WORKED BEFORE YOU PLAYED”
是我們的格言同埋另一個原因沒有BREAK係因為佢一”START 著了就會好快, 如BREAK, 叫佢坐返埋位好難, 又要重新養情緒.. 因為佢好多野講, 同好”LUB”

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-6 18:27

hi raycarbb,

其實每個小朋友都唔同 (unique),每個媽咪最清楚自己既小朋友。

由於囝囝學校無乜homework (每星期只有3張 worksheets),所以佢做功課習慣唔會好 rush,但又唔係發夢,我又唔想迫佢要快,我寧願佢小心啲無錯。

原帖由 raycarbb 於 09-7-6 13:57 發表
HI Yau_Cheung

我在學校放假時, 一定要佢做完先可以玩, 所以通常都好壓迫..  一次過做晒, 冇休息...

如要返學, 又係一放學做完晒先玩, 其實對佢可能真是不太好,,,, 我都擔心佢不是狀態好..

主要係因為我本人急,  ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-7 09:14

早晨呀, 各位公文媽媽!
作者: Ansonrubby    時間: 09-7-7 12:06

Yau_ Cheung:

Hi!你囝囝多大?都是P.1?他讀國際學校嗎?我見個表填Y1.
我仔7歲。近日我多些時間理他,他才定性些。
你是FT mum/ working mum?多些share啦!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-6 13:13 發表

Me too! --- "我prefer平日盡量不學野,因放學已3時許,有些孩子keep住每日不是學畫,就是swim、溜冰...之類,真的疲態盡露!"

Totally agree. --- "原來,孩子要學打發沒事做的時間,學下善用餘暇;讓 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-7 13:29

囝囝6歲,讀緊國際 year 1 (=K3),我是 working mom,所以每日放工即刻返屋企(約7:00pm返到屋企),返到屋企超忙,對公文功課,解釋下公文中,同囝囝聽多一次公文CD,同囝囝reading (30 mins to 1 hour),已經無曬時間 (學校功課逢星期五派,星期六or 日一定已完成),囝囝9:30 pm 至10:00 pm上床睡覺。

Year 2 開始如果功課多左,多數會cut Komun Eng。

你囝囝已上小學,你點分配時間呢?

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-7 12:06 發表
Yau_ Cheung:

Hi!你囝囝多大?都是P.1?他讀國際學校嗎?我見個表填Y1.
我仔7歲。近日我多些時間理他,他才定性些。
你是FT mum/ working mum?多些share啦!

...

作者: fyeung    時間: 09-7-7 13:30

MIHO.WAH,

我諗唔係間間有架,我post左出黎架係合十及雙子的教法,小朋友易記.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-7-5 23:08 發表

DEAR FYEUNG

請問以上的合十及雙子是公文教嗎 ? 我未聽過囡囡有? 妳可否PM給我?

作者: fyeung    時間: 09-7-7 13:33

阿十,

都係你心水清,夠細心,記得ansonrubby架囝囝cut左邊科kumon.

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-6 12:32 發表
阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-7 13:39

阿十,

午安呀! GH有消息未呀? 我都替你緊張,有消息第一時間上黎報喜呀!

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽咪分享下每星期最少要練習幾多次及每次練幾耐? Thanks!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 09:14 發表

作者: carina246    時間: 09-7-7 13:57

我準備俾仔仔試小提琴或中提琴,聽講學管樂運氣是好考功夫的,但先决條件都是小朋友的興趣。

仔仔現在學琴比以前積極一些,每天練到45-60分鐘,以佢嘅年紀我覺得ok了。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-7 13:39 發表
阿十,

午安呀! GH有消息未呀? 我都替你緊張,有消息第一時間上黎報喜呀!

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽 ...

作者: carina246    時間: 09-7-7 13:59

Hi fyeung,

忙完準備小學嘅事未呀?

原帖由 fyeung 於 09-7-7 13:33 發表
阿十,

都係你心水清,夠細心,記得ansonrubby架囝囝cut左邊科kumon.

作者: carina246    時間: 09-7-7 14:01

十,

long time no chat, 有冇新消息呢?

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-7 14:35

各位,
阿女未有消息呀, 我見好多有得2ND IN既小朋友, 大多數來自九龍塘既幼稚園, e.g....ST. CAT, 所以...我諗有排都未輪到我地呢!

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始左, 佢好鍾意呢, 至於陶笛, 下星期就會開始喇, 佢好期待呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-7 13:39 發表
阿十,

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽 ...

作者: ykjovita    時間: 09-7-7 15:25

請問我想我小朋友去學公文式, 但剛剛打電話去問吓課程, 佢話要家長聽類似的講座, 要成4至5個鐘, 之後再叫小朋友去面試.
請問大家有無上講座個一堂, 因為太長時間, 同埋佢地通常講咩多.
謝謝各位回覆.
作者: LILY媽咪    時間: 09-7-7 15:30

都 say hi 先.  

作者: ykjovita    時間: 09-7-7 16:21

有無人知道, 謝謝!

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 15:25 發表
請問我想我小朋友去學公文式, 但剛剛打電話去問吓課程, 佢話要家長聽類似的講座, 要成4至5個鐘, 之後再叫小朋友去面試.
請問大家有無上講座個一堂, 因為太長時間, 同埋佢地通常講咩多.
謝謝各位回覆. ...

作者: fyeung    時間: 09-7-7 18:25

ykjovita,

我個ctr有簡介會.我聽個日係2年前架7月2日,由晚上8:00 pm聽到11:00 pm.我走個時有家長仲未走.
主要係講公文式架理念,自學自習,小朋友自己聽CD(中文及英文科),在限時內完成,有video睇有關家長講小朋友學左公文之後有咩改變,公文功課形式.....
之後會安排小朋友上堂,我囡囡係7月16日join公文數到而家咯.

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 15:25 發表
謝謝各位回覆. ...

作者: fyeung    時間: 09-7-7 18:36

carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練我已經好開心.

學校d野,未搞掂 .要等到8月先有簡介會,校服,書,lunch安排.....都未知呀?

阿十,

陶笛係咪細細個,好似手心咁大,我見電視有個特輯做過架,好好聽架.

仲有學校後來點安排畢業禮比你地?有無呀?之前你mention過,同小學一齊.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 14:35 發表
各位,
阿女未有消息呀, 我見好多有得2ND IN既小朋友, 大多數來自九龍塘既幼稚園, e.g....ST. CAT, 所以...我諗有排都未輪到我地呢!

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始 ...

作者: carina246    時間: 09-7-7 18:55

fyeung,

只係近來佢乖左咋,佢初學彈琴時,唔好話15分鐘呀,有時1日練10分鐘都冇,小朋友初學係咁,要注意佢有冇flat fingers,老師話最好多啲揸網球練finger form!

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:36 發表
carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練 ...

作者: SumSumBB    時間: 09-7-7 19:34

嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=10呀, 6+6=12, 7+7=14, 8+8=16, 9+9=18, 10+10=20.

請問這兩隻歌仔的melody係點?
作者: 十月媽咪    時間: 09-7-7 19:47

fyeung,

唔好再提我嗰間衰野既畢業禮, 諗起都火滾! 最後小學部有畢業禮兼謝師宴, 但幼稚園部最後只係響禮堂掛張banner, 家長鍾意既話, 可以帶小朋友返學校影張相留念, 真係...唉....nothing to say!

係呀, 陶笛就係嗰d細細舊既樂器, 唔知點解得幾個窿, 但都可以吹奏到唔同既樂曲, 阿女真係好期待的啊!

初學鋼琴, 隔日十五分鐘算唔錯架喇! 我女都學左一段時間喇...家中有琴, 所以幾時練都得, 通常一練, 就起碼一粒鐘架喇, 無辦法的, 又要練表演歌, 又要練上堂學既歌, 又要練scale, 又要練手指...每首彈5-7次, 眨下眼就一粒鐘了!

carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練 ...

作者: SumSumBB    時間: 09-7-7 20:53

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 19:47 發表
係呀, 陶笛就係嗰d細細舊既樂器, 唔知點解得幾個窿, 但都可以吹奏到唔同既樂曲, 阿女真係好期待的啊!

我都好期待...唔知阿仔學唔學得識,我估到時要揾你阿女幫我阿仔補下習先得!
作者: 十月媽咪    時間: 09-7-7 21:51

我女未試過吹奏樂器, 我都唔肯定佢吹唔吹得掂呀, 玩下手, 吹到成支陶笛都係口水, 哈哈哈哈!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-7 20:53 發表

我都好期待...唔知阿仔學唔學得識,我估到時要揾你阿女幫我阿仔補下習先得!

作者: 楠楠    時間: 09-7-7 23:01     標題: 回覆 34# DicDic 的文章

是ERP (好似是深過EFL的)
作者: carina246    時間: 09-7-7 23:27

fyeung,

仲未出校服、買書安排嗎?係咪因為GH仲in緊waiting呀?
我幫仔仔買咗書啦,都好多本,書包都幾重呢。

carina246,

作者: fyeung    時間: 09-7-8 00:03

carina246,

未呀,要等到8月呀!我聽d高班家長講,年年都係咁,真係無計.我諗唔係關於waiting架事,有d津校8月仲有interview,而家已經搞左校服&書.
咦,你買左書包啦??咩牌子??

SumSumBB,

諗口簧咁咯.就好似我地唸乘數表.

原帖由 carina246 於 09-7-7 23:27 發表
fyeung,

仲未出校服、買書安排嗎?係咪因為GH仲in緊waiting呀?
我幫仔仔買咗書啦,都好多本,書包都幾重呢。

作者: carina246    時間: 09-7-8 00:09

我買咗2個,1個係lego,另1個係seven,交替咁用!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:03 發表
carina246,

未呀,要等到8月呀!我聽d高班家長講,年年都係咁,真係無計.我諗唔係關於waiting架事,有d津校8月仲有interview,而家已經搞左校服&書.
咦,你買左書包啦??咩牌子??

SumSumBB,

諗口簧咁咯.就好似我地唸乘數 ...

作者: fyeung    時間: 09-7-8 00:24

carina246,

你夠細心!
我前2個星期,上完jmc,經過千色店內的sanrio,如阿十所說,囡囡對sanrio書包念念不忘.真係逢經過都要去望下個書包,其實我想等8月簡介會之後先買.可以預計有幾多書嘛!

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:09 發表

作者: carina246    時間: 09-7-8 00:30

嘻嘻,睇網上啲媽咪分享,書包一年換2,3個,咁不如買多1個,多書果日用seven,輕啲,少書果日用lego,男仔頭啲!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:24 發表
carina246,

你夠細心!
我前2個星期,上完jmc,經過千色店內的sanrio,如阿十所說,囡囡對sanrio書包念念不忘.真係逢經過都要去望下個書包,其實我想等8月簡介會之後先買.可以預計有幾多書嘛!

...

作者: fyeung    時間: 09-7-8 00:46

carina246,

我同囡囡講個書包小心用,用2年,P3先比佢買新,唔知佢可唔可以咁乖呢?

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:30 發表
嘻嘻,睇網上啲媽咪分享,書包一年換2,3個,咁不如買多1個,多書果日用seven,輕啲,少書果日用lego,男仔頭啲!

作者: carina246    時間: 09-7-8 00:55

fyeung,

女仔應該用得好啲,但男仔....
我仔仔啲書包係周圍噼的呢!

好期待囡囡上GH的日子嗎? :)
原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:46 發表
carina246,

我同囡囡講個書包小心用,用2年,P3先比佢買新,唔知佢可唔可以咁乖呢?

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-8 08:29

fyeung,
我都係咁同個女 講, 個書包要起碼用兩年, 三年級至會考慮買過個, 我諗佢應該做得到的, 因為佢幼稚園個書包, 人地一年換幾個, 而佢嗰個可以用足兩年的, 如果唔係學校書包質地差, 我諗佢用三年都無問題呢!

我問過d響gh讀書既女仔, 佢地話學校淨係唔畀同學仔用有轆既書包, 其他咩款都可以架! 仲有好多同學仔係孭hello kitty, melody呢d公仔書包添! 跟住佢就好好笑, 問我: 係咪佢 (指住我個女)都入左gh呀? (我話: 我都想...不過唔係呢! 我問下架咋!)

最後, 我女揀左個hello kitty畀自己, 個hello kitty公仔係畫緊畫既, 我女又揀左個melody畀表姐仔做生日禮物, 個姐姐話呢個系列係今年最新出架! 你女睇中邊款呀?!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:46 發表
carina246,

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-8 08:45

hi everyone,

多謝各位意見,我多數比佢學琴 or 小提琴。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 14:35 發表
各位,

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-8 08:48

hi carina246,

我屋企無琴但又唔想買住,朋友建議我買個電子琴比佢係屋企練習,請問你覺得 ok 嗎?

原帖由 carina246 於 09-7-7 13:57 發表

我準備俾仔仔試小提琴或中提琴,聽講學管樂運氣是好考功夫的,但先决條件都是小朋友的興趣。

仔仔現在學琴比以前積極一些,每天練到45-60分鐘,以佢嘅年紀我覺得ok了。

...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-8 08:52

hi ykjovita,

我冇聽過簡介會,囝囝已經學左公文1年啦!我個 centre 無硬性規定一定要上簡介會。

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 16:21 發表
有無人知道, 謝謝!

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-8 09:01

我都買左個 Thomas 書包。 去睇書包嗰日,我同hubby都鐘意 zeven其中一款書包,不過無公仔 (Thomas or Mickey or 反斗車王),阿囝表明唔鐘意,雖然公仔書包無 zeven 書包咁輕,但阿囝無書帶,都應該ok 掛。

想請問小朋友係咪有需要 2個書包交替用?  因為我無唸過呢個問題。

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:09 發表

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-8 09:05

hi 阿十,
你就好啦, 個女咁愛惜自己既物品,慳番唔少錢!  我阿囝個書包"崖"到一年都偷笑啦! 宜家用緊個書包1月先開始用,我相信上完暑期班 (8月) 就可以報銷啦。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 08:29 發表
fyeung,
我都係咁同個女 講, 個書包要起碼用兩年, 三年級至會考慮買過個, 我諗佢應該做得到的, 因為佢幼稚園個書包, 人地一年換幾個, 而佢嗰個可以用足兩年的, 如果唔係學校書包質地差, 我諗佢用三年都無問題呢!

我 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-8 09:11

書包我反而唔想買兩個, 一唻屋企無咁多地方, 二唻好怕交替用既話, 會帶漏野! 平時我自己, 背囊同斜孭袋 交替用, 都成日出現唔記得帶濕紙巾呀, 紙巾呀, 雨傘呀之類, 仲試過唔記得帶銀包, 自己嚇自己, 以為畀人偷左or跌左, 真係....我呢d烏龍大王,  個女一個書包就夠了, 唔好要我同佢檢查再檢查呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 09:01 發表
我都買左個 Thomas 書包。 去睇書包嗰日,我同hubby都鐘意 zeven其中一款書包,不過無公仔 (Thomas or Mickey or 反斗車王),阿囝表明唔鐘意,雖然公仔書包無 zeven 書包咁輕,但阿囝無書帶,都應該ok 掛。

想請問小朋友 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-8 09:13

我自己買畀個女嗰d街外既背囊仲耐用呀, 由佢三歲幾孭到而家五歲幾, 都真係無穿無爛啊!

男仔用野係比較粗, 真係無計, 佢d男同學, 真係一年起碼換三個"學校牌"書包啊! 而我女就三年用兩個, 我真係慳唔少呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 09:05 發表
hi 阿十,
你就好啦, 個女咁愛惜自己既物品,慳番唔少錢!  我阿囝個書包"崖"到一年都偷笑啦! 宜家用緊個書包1月先開始用,我相信上完暑期班 (8月) 就可以報銷啦。

...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-7-8 09:13

我同你一樣好"大頭蝦",睇怕2個書包未必 arm 我哋!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 09:11 發表
書包我反而唔想買兩個, 一唻屋企無咁多地方, 二唻好怕交替用既話, 會帶漏野! 平時我自己, 背囊同斜孭袋 交替用, 都成日出現唔記得帶濕紙巾呀, 紙巾呀, 雨傘呀之類, 仲試過唔記得帶銀包, 自己嚇自己, 以為畀人偷左or ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-8 09:15

hi ykjovita,

我有聽過簡介會的, 大致上係講既野, 都係fyeung所講既, 不過我嗰陣就唔駛聽幾粒鐘, 印象中 (都兩年前喇)係聽兩粒鐘之內啊!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5