教育王國

標題: 派位報憂 + 互勉區 [打印本頁]

作者: nywing    時間: 09-7-7 10:24     標題: 派位報憂 + 互勉區

派得不好的家長,現在應該努力叩門。
不過都設這區,讓派得不好的家長可以
互相鼓勵。
作者: TH    時間: 09-7-7 10:46

請各家長勿放棄,努力叩門,希望有好消息。
作者: tinetinew    時間: 09-7-7 11:01

hi,

不是我報憂,只想借位一呻!

今天亞仔唔舒服,咁我自己一個去攞派位結果(我仔已有直資收了)。當我打算離開,我見亞仔嘅好朋友一路行落樓梯一路喊,我就行去諗住安慰吓,一問之下原來佢(女仔)入咗黃大仙最著名嘅官立中學!我就問你屋企人呢?佢話亞爸返工,亞媽...得伯娘可以幫...我叫佢找伯娘,叫佢帶你試吓叩門,此時才有老師去問咩事,我同佢講我唔係呢位小朋友嘅媽咪,我只係佢嘅同學仔媽咪,我話佢派咗去XX官立中學,佢家長唔係度,嗰位老師就帶走佢,話寫信俾佢叩其他學校!
  其實呢位幾文靜嘅小朋友知道自己派入邊間中學就係到喊,點解佢班主任唔開導佢,唔幫助佢?如果我唔係礼堂見到佢行去問吓咩事,唔知佢可否得到幫助?到現我亞仔還未找到她!!

希望大家可以祝福佢可以叩一間比較好嘅中學!

yuk hei mum

原帖由 nywing 於 09-7-7 10:24 發表
派得不好的家長,現在應該努力叩門。
不過都設這區,讓派得不好的家長可以
互相鼓勵。

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-7 11:02

問: 直資收左, 仲可以join政府派位嗎?
原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:01 AM 發表
hi,

不是我報憂,只想借住一呻!

今天亞仔唔舒服,咁我自己一個去攞派位結果(我仔已有直資收了)。當我打算離開,我見亞仔嘅好朋友一路行落樓梯一路喊,我就行去諗住安慰吓,一問之下原來佢(女仔)入咗黃大仙最著名嘅官 ...

作者: tinetinew    時間: 09-7-7 11:09

hi,

沒有參加派位,但都要回校攞派位証,9或10號去註冊登記!

yuk hei mum

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-7 11:02 發表
問: 直資收左, 仲可以join政府派位嗎?

作者: Elona    時間: 09-7-7 11:23

昨晚收到仔仔班主任電話, 佢暗示派得唔好, 攪到我成晚囉囉變失眠 , 仔仔派到第16志願, 好在我一早準備晒叩門資料和文件, 好好彩叩門一擊即中  

所以話希望在人間, 各位努力
作者: candy_sk_yuen    時間: 09-7-7 11:25

努力加油,不要放棄!

叩門不是沒有機會,家長們,努力..............
作者: nywing    時間: 09-7-7 11:33

原帖由 Elona 於 09-7-7 11:23 發表
昨晚收到仔仔班主任電話, 佢暗示派得唔好, 攪到我成晚囉囉變失眠 , 仔仔派到第16志願, 好在我一早準備晒叩門資料和文件, 好好彩叩門一擊即中  

所以話希望在人間, 各位努力 ...

你叩門叩了那一間??
作者: Elona    時間: 09-7-7 11:38

原帖由 nywing 於 09-7-7 11:33 AM 發表

你叩門叩了那一間??

保良局顏寶玲
作者: nywing    時間: 09-7-7 11:50

原帖由 Elona 於 09-7-7 11:38 發表

保良局顏寶玲

作者: ss18a    時間: 09-7-7 12:09

原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:01 發表
hi,

今天亞仔唔舒服,咁我自己一個去攞派位結果(我仔已有直資收了)。當我打算離開,我見亞仔嘅好朋友一路行落樓梯一路喊,我就行去諗住安慰吓,一問之下原來佢(女仔)入咗黃大仙最著名嘅官 ...

唔明白, 已派了最著名的官中, 點解還要找其他學校?
作者: tinetinew    時間: 09-7-7 12:12

hi,

黃大仙最著名嘅band three中學!

yuk hei mum

原帖由 ss18a 於 09-7-7 12:09 發表

唔明白, 已派了最著名的官中, 點解還要找其他學校?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-7 14:32

明晒! 我驚我understanding錯誤姐
多謝指點
原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:09 AM 發表
hi,

沒有參加派位,但都要回校攞派位証,9或10號去註冊登記!

yuk hei mum

作者: jamieconnie    時間: 09-7-7 14:47

官中都band3好少可喎

原帖由 tinetinew 於 09-7-7 12:12 發表
hi,

黃大仙最著名嘅band three中學!

yuk hei mum

作者: tinetinew    時間: 09-7-7 14:52

hi,

有日同老公及亞仔去龍翔中心食飯,佢哋d學生一出校門冇耐已點烟,我同老公即時o咀!

yuk hei mum

原帖由 jamieconnie 於 09-7-7 14:47 發表
官中都band3好少可喎

作者: 樂樂    時間: 09-7-7 14:55

我覺得你學校咁做好好,我地學校唔會咁做,仲要8點正先全校一齊派.
作者: 樂樂    時間: 09-7-7 14:58

原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:01 發表
hi,

咁大件事,兩公婆都冇一個可以請假陪佢返學校囉派位証,
作者: CrystalChan2178    時間: 09-7-7 16:42

有冇人入左"新界西貢坑口區鄭植之中學"aR?
作者: siu_ming910    時間: 09-7-7 17:05

Kung Hei 呀!
作者: irisyan    時間: 09-7-7 18:18

原帖由 樂樂 於 09-7-7 14:55 發表

我覺得你學校咁做好好,我地學校唔會咁做,仲要8點正先全校一齊派.
我地學校都唔會咁做,今日見到有幾個同學派得唔好,喊得好傷心,希望可以叩門成功啦!
作者: phwong    時間: 09-7-7 18:21

你派第16志願都好過我, 我個女成績都屬band 1中, 竟然可以派第26志願, 收到成績, 當堂O哂咀, 唔識講野
作者: SinMiMi    時間: 09-7-7 20:01

原帖由 phwong 於 09-7-7 18:21 發表

你派第16志願都好過我, 我個女成績都屬band 1中, 竟然可以派第26志願, 收到成績, 當堂O哂咀, 唔識講野

'kim'你點呀!去左叩門未? 大家互勉吧!
作者: khmama    時間: 09-7-7 21:21

有人第四志願入到黃笏南(唔肯定係唔係自行入), 你填第三要派到26志願? 你派咗邊間?
作者: fion414    時間: 09-7-7 21:41

我有2位家長派得唔好, 希望佢地叩門成功!!!努力加油!!!
今日入來派位報憂的家長, 明日係成功叩門報喜區見到你們!
作者: ngaifungma    時間: 09-7-7 22:18

我叩了8間學校,都只是交表等通知,如果冇电話就冇,點算好?
作者: phwong    時間: 09-7-7 22:22

原帖由 khmama 於 09-7-7 21:21 發表

有人第四志願入到黃笏南(唔肯定係唔係自行入), 你填第三要派到26志願? 你派咗邊間?

我就係剛才問將軍澳仁濟醫院靚次伯中學嗰個家長喇...我個女就係派左呢間; 我個女間小學本係屬九龍城網ge.....
作者: patlychan    時間: 09-7-7 22:48

今日叩咗5間,考咗1間,明天朝早再考多1間,到下午再去叩過。大家唔好心灰,為小朋友6年校園生活努力......
作者: tsy0206    時間: 09-7-7 22:54

我女派20志願
作者: xmanman    時間: 09-7-7 23:08

等消息, 有些學校會等註冊日後才通知的, 因為學校解釋要看看有幾多人無來註冊才確定到有幾多叩門位!
我仔有個同學去叩門連表都唔派比佢, 佢都唔知點算!

原帖由 ngaifungma 於 09-7-7 22:18 發表
我叩了8間學校,都只是交表等通知,如果冇电話就冇,點算好?

作者: khmama    時間: 09-7-7 23:46

原帖由 phwong 於 09-7-7 22:22 發表

我就係剛才問將軍澳仁濟醫院靚次伯中學嗰個家長喇...我個女就係派左呢間; 我個女間小學本係屬九龍城網ge.....

如果冇記錯, 你個女係band1中, 九龍城差極都唔會去到26志願既將軍澳band3, 你前面有冇填band2? 你叩咗門未? 希望你叩門成功啦, 除咗英中同直資, 你可以試下叩培道同真光, 都好過靚次伯. 祝好運.
作者: EDEL    時間: 09-7-7 23:48

我女女都派得不太好,只是第四志願-何東,所以我巳叩門,幸好早作準備的直資通知收她,現已註冊及交了九月汾學費,總算有一間英中在手。

而其他的叩門學校亦開始考筆試及面試,希望心儀的第一志願最後也能有位!
作者: cat0831    時間: 09-7-9 10:28

其實真係有些唔明呢D派位係點

我睇落幾多家長都講仔女成績唔差但係又派到咁後....真係好唔明~
作者: mother-cat    時間: 09-7-9 15:50

想當年囡囡都被派到去一間我冇揀過的中學,已經是唔好彩,後來同區有間英中放榜第二日就收咗佢,(如果有同學放棄註冊,囡囡便可入讀),滿以為可以放心了,結果第二次唔好彩,竟然冇人放棄註冊,當時的徬徨真的只有你們才感受到,好彩最後囡囡都考入我心儀的直資中學,新學年將會升中四了,雖然要交學費,但見到囡囡成績每年都有進步,
都覺值得.
作者: maggiewong1238    時間: 09-7-9 16:18     標題: 回覆 1# mother-cat 的文章

我仔的同學去伊中叩門, 得咗. 我仔都有去, 但連面試電話都冇, 真蔭功.
作者: jazzmama    時間: 09-7-9 16:23

聽日 7/10 d 人先cfm 去唔去註冊
之後學校至開始call 人補上
唔好灰心, 希望在明天

你地唔係有信心才去叩門嗎 ?
不要怕, 祇要信
作者: maggiewong1238    時間: 09-7-9 16:35

承你貴言! 希望在明天...
原帖由 jazzmama 於 09-7-9 16:23 發表
聽日 7/10 d 人先cfm 去唔去註冊
之後學校至開始call 人補上
唔好灰心, 希望在明天

你地唔係有信心才去叩門嗎 ?
不要怕, 祇要信

作者: 2008mum2008    時間: 09-7-9 16:54

我囡囡派到第6志願, 好在副校長已經暗示叫我準備叩門文件, 所以7號同8號總共叩了6間, 只有一間考過筆試, 佢哋話9至14號通知結果, 現在都無收到電話, 簡直度日如年, 心情好似熱鍋上的螞蟻一樣!
作者: beauty-wife    時間: 09-7-9 18:24

你地上來的都好似成績唔差的, 都有band 1.
我仔仔只有 band 2, 斬係我唔好, 聽人地意見同老師講, 填了第2自願 "官塘基智" , 境然派了入去, 一睇心情都 down 晒, 之後即刻去叩門, 2日去了5間, 一間直資, 都係入foam, 等電話, 我知已派了第2自願都去叩門係有d而那個, 鬼叫自己咩............我都會照樣去註冊, 但都希望能有奇蹟出現. 希望大家支持.
作者: natalieleung    時間: 09-7-9 18:33

阿女都派得不好第9,這2天叩門共有10間,

明天终有機會筆試真光,希望在人間,一齊

努力,加油
作者: YVONNE2607    時間: 09-7-9 20:22

女兒派了第二志願,但昨天叩間終於考到了一間英中,因西貢區只得一間英中,所以都試下叩番自行選的2間,結果經過一輪篩選終於考到,真的安樂哂!希望其他媽咪不要放棄,繼續努力。
作者: maglam1985    時間: 09-7-9 21:14

原帖由 2008mum2008 於 09-7-9 16:54 發表
我囡囡派到第6志願, 好在副校長已經暗示叫我準備叩門文件, 所以7號同8號總共叩了6間, 只有一間考過筆試, 佢哋話9至14號通知結果, 現在都無收到電話, 簡直度日如年, 心情好似熱鍋上的螞蟻一樣! ...

我想中學要過了明天才知有沒有人放棄註冊,所以不要灰心,靜心等待,最緊要放鬆自己,不要給壓力自己及女兒。
作者: bkman    時間: 09-7-13 02:29

真的希望各位家長都能在最后叩門階段幫小朋友找到喜歡的中學。 今天不是總結, 其實叩門的可以一直叩到8月甚至9月開課前。 只要有學生轉校, 就有學位騰出來給叩門的。 我們算是比較幸運, 幫女兒提早找到一間直資的學位, 放榜后在叩門階段又終于能夠叩得到最喜歡的中學學位。 在這里為還在找學位的家長們代禱, 愿你們都能為孩子找到喜歡的中學學位。 希望在人間, 努力是不會白費的。
作者: tinetinew    時間: 09-7-13 08:52

hi,

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-7-13 02:29 發表
真的希望各位家長都能在最后叩門階段幫小朋友找到喜歡的中學。 今天不是總結, 其實叩門的可以一直叩到8月甚至9月開課前。 只要有學生轉校, 就有學位騰出來給叩門的。 我們算是比較幸運, 幫女兒提早找到一間直資的學位,  ...

作者: 楊瑩    時間: 09-7-13 18:11

祝願各位家長能為自己子女找到心儀學校
作者: Allison    時間: 09-7-13 18:31

My son still outstanding!!
作者: johnmon    時間: 09-7-14 19:10

好彩最後囡囡都考入我心儀的直資中學,新學年將會升中四了,雖然要交學費,但見到囡囡成績每年都有進步,
都覺值得.

值得!值得!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5