教育王國

標題: 黃笏南一問 [打印本頁]

作者: jocelyn123    時間: 09-7-7 17:39     標題: 黃笏南一問

仔第四志願,入黃笏南,佢好開心,我卻想轉校,你地話轉唔轉好?這校好唔好?
作者: jocelyn123    時間: 09-7-7 18:26

can anyone tell me, Now 15/16.
作者: lk362    時間: 09-7-7 18:51

你個仔本身Band1頭/中/尾?
你點解想轉校?因黃笏南要搬?
作者: khmama    時間: 09-7-7 19:42

黃笏南唔錯呀, 除非你既小朋友係band1頭, 想再搵間好o的, 如果唔係, 點解仲要轉? 無論點都記得要註冊咗先.
作者: lopoto    時間: 09-7-7 21:37

係唔係自行入左 ? 黃笏南第四都入到 ??
作者: jocelyn123    時間: 09-7-7 21:38

band 1 頭,因為多同學入,個仔好鍾意這間。但最大原因都係因為要搬,放第四都入到,我又怕因為容易入,多band2 生揀,卻少了band1生揀,質數會下降。
作者: 漢堡飽    時間: 09-7-7 23:26

黃笏南已經很不錯,如果我係你我不會叩門,它是一間好好的學校,學生質素好。

最重要是你的孩子,他好讀那一間都會好。在更高的學校不一定會比現在好。可能競爭大到吃不消!況且我不認為黃笏南會比其他band 1頭學校差。
作者: G-Ma    時間: 09-7-8 00:12

黃笏南真係一間唔錯既學校, 而且你仔仔又多朋友入左去, 咁佢又讀得開心, 轉去第二間, 佢無歸屬感, 就算係再top既學校都係事倍功半.
作者: HappyEE    時間: 09-7-8 00:25

原帖由 jocelyn123 於 09-7-7 17:39 發表
個仔第四志願,入黃笏南,佢好開心,我卻想轉校,你地話轉唔轉好?這校好唔好?

其實會唔會係自行入的, 黃笏南第四無理由入到??
作者: jocelyn123    時間: 09-7-8 13:36

我自行都沒有揀,只有乙部放第四,無想到個仔個no. 咁差。其實這間學校不錯,只是放到第四都仲有位,係唔係表示band1生唔揀呢?它又要搬到沙田咁遠,唉!
作者: marius    時間: 09-7-8 15:48

放心,只是因為九龍城區選擇多,而搬校又有d影響。不過入到的都會係band1。
作者: BillyM    時間: 09-7-8 16:06

黃笏南第四絕對有機入到, 放且要搬校, 更加少人揀.

原帖由 HappyEE 於 09-7-8 00:25 發表

其實會唔會係自行入的, 黃笏南第四無理由入到??

作者: 必必    時間: 09-7-8 16:48

朋友個仔, 老師話佢係九龍城區BAND 1生, 放第一都派唔到呀!

但係點解你可以第四都派到, 真難明.

作者: abc_3212008    時間: 09-7-8 16:55

原帖由 jocelyn123 於 09-7-8 13:36 發表
我自行都沒有揀,只有乙部放第四,無想到個仔個no. 咁差。其實這間學校不錯,只是放到第四都仲有位,係唔係表示band1生唔揀呢?它又要搬到沙田咁遠,唉! ...

我有親戚放第2志願都入不到,
好似入左沙田英中,有時派位都要講運氣
搬沙田只係暫時性質,重建好會搬番去九龍塘.
佢有個同學係band 1尾band 2頭,已經揀晒中中,
都派左入一間無揀既學校
作者: fawong    時間: 09-7-9 03:05

我仔的同學仔,第五志願入此校(油尖旺區):-|
作者: catcatmom    時間: 09-7-10 13:52

亞仔剛同我講佢既朋友, 第三志願派了此校.

原帖由 fawong 於 09-7-9 03:05 發表
我仔的同學仔,第五志願入此校(油尖旺區):-|

作者: 漢堡飽    時間: 09-7-10 14:20

我估今次搬校影響好大。好多家長不想入沙田。如果我女今年升中一,我都選區內先。
作者: samuel89    時間: 09-7-10 14:33

原帖由 jocelyn123 於 09-7-8 13:36 發表
我自行都沒有揀,只有乙部放第四,無想到個仔個no. 咁差。其實這間學校不錯,只是放到第四都仲有位,係唔係表示band1生唔揀呢?它又要搬到沙田咁遠,唉! ...

你仔band1頭自行2間都唔收.....會唔會你2間都揀d超勁名校....
作者: abc_3212008    時間: 09-7-10 14:49

聽聞好似每間小學派位時,
都會攪珠去決定學校派位的先後次序
作者: abc_3212008    時間: 09-7-10 14:50

原帖由 catcatmom 於 09-7-10 13:52 發表
亞仔剛同我講佢既朋友, 第三志願派了此校.

甚麼校網
作者: abc_3212008    時間: 09-7-10 14:57

忽然想起,早幾年聽過九龍塘校網的學生把
沙田出名英中,例如: 呂X才,曾X添......
放係第2 OR 3志願都入左,
反而沙田本身Band 1生放第一志願都未必入到
作者: marius    時間: 09-7-10 14:59

個第四志願會唔會係跨區,如果唔係,你朋友個仔就可能唔係跌落band2。

原帖由 必必 於 09-7-8 16:48 發表
朋友個仔, 老師話佢係九龍城區BAND 1生, 放第一都派唔到呀!

但係點解你可以第四都派到, 真難明.

作者: marius    時間: 09-7-10 15:02

因為原區位同跨區位係分開抽/派,跨區位少,但要安排交通所以揀人都會少d,有時較後的志願都有機會。

原帖由 abc_3212008 於 09-7-10 14:57 發表
忽然想起,早幾年聽過九龍塘校網的學生把
沙田出名英中,例如: 呂X才,曾X添......
放係第2 OR 3志願都入左,
反而沙田本身Band 1生放第一志願都未必入到 ...

作者: abc_3212008    時間: 09-7-10 19:48

原帖由 marius 於 09-7-10 15:02 發表
因為原區位同跨區位係分開抽/派,跨區位少,但要安排交通所以揀人都會少d,有時較後的志願都有機會。

原來如此!
作者: hinviv    時間: 09-9-21 10:11

原帖由 jocelyn123 於 09-7-7 17:39 發表
個仔第四志願,入黃笏南,佢好開心,我卻想轉校,你地話轉唔轉好?這校好唔好?

To jocelyn123

請問你囝囝最後有無讀黃笏南,感覺怎樣?
可否講出你統一派位頭三個的志願呢?

Thanks!
作者: rats    時間: 09-9-26 06:26

作者: pineapple0983    時間: 09-9-29 10:50

黃笏南係一間很好既學校,老師都很好。如果小朋友鍾意音樂,黃笏南係佢地既樂土。歷年既學界音樂比賽,黃笏南攞既獎,比任何一間都多。
講到2011搬校,如果有人因為咁唔揀佢,你真係要多謝喱啲人;新校址其實係而家沙崇個位,即新翠村五育隔離,由大圍站行過去好近咋。
同埋2年後等牛精道間新校舍起好後咪搬返去九龍塘囉。

作者: HY412    時間: 09-9-29 13:04

請問知唔知黃笏南有沒有校車 ?
作者: BSCYL    時間: 09-10-6 13:14     標題: 校車

在惡劣天氣停課安排的通告內見到 "褓母車" 但路線是否符合你的需要, 就不清楚
作者: BSCYL    時間: 09-10-6 13:26     標題: 不錯中學

黃笏南是東華三院屬下第一間中學, 歷史悠久. 為東華重點中學, 獲得資源比較豐富.

作風比較低調, 但公開考試成績絕不遜色

歷屆有多位學生獲獎學金出國留學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5