教育王國

標題: 我既問題係邊? [打印本頁]

作者: pineapple0983    時間: 09-7-12 12:15     標題: 我既問題係邊?

原本我係Khmama 試算表條thread度問,但回應太少,改為開新thread問。。。。。。
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀Band2架,位又夠,岩吳岩先?
點知7/7派位派到第20間Band 2尾。
呢幾日叩門,連直資都總共叩左八、九間,個女筆試考到殘曬,一間都未有著落,而家唯有暫時係間Band2尾註左冊先,再看情況而定,好鬼頭痕。
我而家都吳知點同個女講,佢已經好Down,連分班試都話吳想去考。我真係吳想講比佢聽係因為我太進取,令到佢落得如斯田地。
我叩門時聽其它人講,間間Band1叩門都幾百收幾個,要有特異功能先有機,林漢光幾百收20都冇份,唉!
我曾經打去教統要查個女Banding,有冇跌Band,回覆係保密,唉!
下一年個細既又黎升中一,我吳想再錯多次,各位網友可吳可以同我分析下問題係邊?係未淨係隨機number原因?另外今年多吳多他區用沙田地址報大抽獎?
我大抽獎頭幾個排:
林漢光
沙循
郭得勝
鄭榮之

謝謝。
另恭喜派到頭3志願的網友。
作者: khmama    時間: 09-7-12 12:47

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 12:15 發表
原本我係Khmama 試算表條thread度問,但回應太少,改為開新thread問。。。。。。
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀 ...

根據你係另一個topic所講, 三次呈分試之後, 你既排名係60, 老師話75名內可以報band1. 你話有同學名次後你個女兩名入到培英, 你講既後兩名係指人地考62定是最尾考4xo個次? 入到培英都有可能係自行入既, 唔作得準. 其實你只要問下你有冇同學第一志願之後抽入林漢光就已經真相大白. 最大機會問題出係你個老師身上, 考60可能已經跌咗落band2, 佢可能用上年既數據黎同你地講.
作者: elbar    時間: 09-7-12 13:00

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 12:15 發表
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀 ...

如果你個細肯定屬 Band 1,在大抽獎乙部這樣選校就不會跌出頭5志願

作者: yanyan-mummy    時間: 09-7-12 13:03

同埋不要把14英中全填上,應只填約5-6間,由好-差,最遲第6-7要寫band2頭,無論你幾吾願意,呢個係正確穩陣ge做法!
作者: elbar    時間: 09-7-12 13:27

還記得數年前有一家長友人她的兒子在深水埗介於 band 1 尾 和 band 2 頭學生而大為頭痛,於是本人協助她頭5志願作出這樣選擇,而他的學校和補習老師都認為 OK,而最終他都被派第一志願。(他應屬band 1 尾)

作者: samuel89    時間: 09-7-12 13:37

原帖由 khmama 於 09-7-12 12:47 發表

根據你係另一個topic所講, 三次呈分試之後, 你既排名係60, 老師話75名內可以報band1. 你話有同學名次後你個女兩名入到培英, 你講既後兩名係指人地考62定是最尾考4xo個次? 入到培英都有可能係自行入既, 唔作得準.  ...

點解會有老師甘講架...
其實就算自己學校之前水準高過其他學校, 都唔可以甘擔保啦.....根本50~60都已經好邊緣下, 隨時俾其他學校既學生過頭啦.....譬如其他學校考全級第80既平均分都超過90分,自己學校考全級第40既平均分都系85分...就算加埋教署調整,隨時考第40都跌入band2啦.....
作者: sukkiu    時間: 09-7-12 13:52

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-12 13:03 發表
同埋不要把14英中全填上,應只填約5-6間,由好-差,最遲第6-7要寫band2頭,無論你幾吾願意,呢個係正確穩陣ge做法!

同意這個做法,因為隨機號碼不知是幾多,這樣比較保險,我區只有六間英中,原意填兩間英中,第三才填中中.

因為有些中學講明第一志願唔填,就無機會,因為太多人填,號碼前的已收,到第二輪派位,又要睇你號碼前唔前,因為你的第二志願中學係第一輪己收了部份學生,係無咁受歡迎先有位剩先俾第二志願抽,但間中學己經係第二輪都有好多人填,於是就滿額,到第三輪又係咁,可能到時比起別人個號碼前,但係第三志願係第一同第二輪派哂位,就無位又要第下一輪派位,咁就派得好後.
作者: sukkiu    時間: 09-7-12 14:00

原帖由 samuel89 於 09-7-12 13:37 發表

點解會有老師甘講架...
其實就算自己學校之前水準高過其他學校, 都唔可以甘擔保啦.....根本50~60都已經好邊緣下, 隨時俾其他學校既學生過頭啦.....譬如其他學校考全級第80既平均分都超過90分,自己學校考全級第4 ...

唔係教育局講,你間小學今年會有幾多個band 1位,係每年都唔同數量,因為根據中一分班試成績同調整過,得出來數目,重有老師話學校有一套軟件會幫你計,本區和全港性的banding ,應該學校好清楚自己間小學今年有幾多個band 1位俾學生.
作者: ching2009    時間: 09-7-12 14:04

最大可能係你老師計錯數,其實學校都係估估下,估錯就……。不過如果明知自己係band one 尾,就要保守D揀,因為band one 尾 叩門能力差,或者再去問D直資英中重有冇位。,

如中一成績,中二還可轉校的。
請勿太悲觀!
作者: ching2009    時間: 09-7-12 14:05

如中一成績very good,中二還可轉校的。
請勿太悲觀!
作者: ytpeople    時間: 09-7-12 16:26

沙田英中多,老師只是說可以報band1(即係可能你個女係band2頭,但可以報下band1中學)。但應該唔會叫你頭14個志願全選band1。我覺得你的問題應該係選校過份進取。

作者: ZZdaphne    時間: 09-7-12 16:56

原帖由 ching2009 於 09-7-12 14:04 發表
最大可能係你老師計錯數,其實學校都係估估下,估錯就……。不過如果明知自己係band one 尾,就要保守D揀,因為band one 尾 叩門能力差,或者再去問D直資英中重有冇位。,

如中一成績,中二還可轉校的。
請勿太悲觀! ...

樓主小朋友係咪讀官小呀?
另一位BK媽咪嘅女學校話band 1,
結果都派得唔好。

沙田區一定夠位給band 1 生,
還有多給其他區,
所以我覺得都係估計錯誤,
不是排位太進取,
band 2 就會唔同填法。

自行選了那兩間??

希望叩門成功!

作者: dder    時間: 09-7-12 17:05

我唔知你個區情況,以屯門區為例...7間英中,就算係band 1 頭都唔會係第二志願填英中,
萬一如果number 好後, 到派第二時英中都冇位啦.....
作者: pineapple0983    時間: 09-7-12 21:55

好多謝各位網友既寶貴意見。
我稔我既情況可能係學校老師今年計錯數,將我個女計左去Band1,其實她是Band2(踩界),就釀成今次既錯。但佢地學校往年排到7、80名都派到英中,今年吳知點解會跌Band跌得咁犀利。
我承認我填大抽獎真係好進取,事後而家知錯已經太遲。當其時稔既然夠位,就算隨機number點差都會派到掛?
我稔我個女係中二由中中轉英中好難,間Band2尾成績都吳方比人重視La。而家唯有寄望會考考好D。
另外,教處應該公開學生Banding,等我死都死得眼閉嘛。
作者: samuel89    時間: 09-7-12 22:11

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 21:55 發表
好多謝各位網友既寶貴意見。
我稔我既情況可能係學校老師今年計錯數,將我個女計左去Band1,其實她是Band2(踩界),就釀成今次既錯。但佢地學校往年排到7、80名都派到英中,今年吳知點解會跌Band跌得咁犀利。
我承認我填大抽 ...

我覺得任何遊戲規則都會有幸有不幸....
所以我一再強調因為Band1尾同Band2頭派位結果可以系天同地既分別....如果系Band1尾學生,策略就應該當Band2去揀...寧願到時騎住隻牛再叩門,好過行路去叩門...
作者: 牛咪咪    時間: 09-7-12 22:30

我都好認同甘講, 因我係甘自行1培英沙祟2大抽獎甲只係CHOOSE培英乙就係1培英2沙祟3沙SO4林X光5郭X勝6鄭X芝7胡中, 八已經吾記得左, 終於都係派左去培英, 但係我吾知係自行OR大抽獎OK, 不過我真係有D抹汗, 因為其實沙SO放係3係錯0既, 吾好甘灰心, 如果真係今年叩吾到門, 試下FORM2再試下, 家長辛苦, 但係讀係小朋友, 真係要鼓勵下佢好好讀FROM 1, 遲一年再來過, 更平凡中學都有出息學生, 俾心機
原帖由 samuel89 於 09-7-12 22:11 發表

我覺得任何遊戲規則都會有幸有不幸....
所以我一再強調因為Band1尾同Band2頭派位結果可以系天同地既分別....如果系Band1尾學生,策略就應該當Band2去揀...寧願到時騎住隻牛再叩門,好過行路去叩門... ...

作者: ching2009    時間: 09-7-13 01:09

轉英中雖然難。如果中一成績好,全級第一,都會有D睇頭,又或者可以轉些好一點的中中。另外而家334, 沒有會考啦!
作者: EDEL    時間: 09-7-13 01:13

我有同感 - 根據數字, 我可選晒多間英中 (小女在灣仔區), 但實在區內大多有自己的直屬小學, 可供抽獎的大多是1x 個位, 心知排得後的根本會冇哂 (有其他人會排它於較前位置), 第四已挑了一所band 2 中中 (老師怕會跌band - 叫我選它作第二), 現果然派了第四志願。幸好早作準備, 考了一直資叩門位, 於當日收到通知取錄, 才不致於太傍徨
其實我心興幸獲派此校 - 如果派到太後的選擇, 我未能知女女是band 1 (band 2 生根本在首2 或 3 志願已派完), 誤以為錯了banding, 現可証實是隨机no. 太差吧了。
鬼叫我哋玩大抽獎!  :(

作者: judywan    時間: 09-7-13 01:28

另一原因會否係人人都覺得沙田英中多位,而於自行階段有太多人入去爭。直接減低本區band1生機會。

作者: motherlau    時間: 09-7-13 05:14

我唸問題有好多。可能估錯banding+no.好後+今年d家長選校比較進取等.我覺得已往考60後可以派入英中,唔代表一定係band 1,可能係個年d band 1家長選校比較保守,而該band 2學生個no.又好,先入到.今年都我地小學都有咁程況,sure band 1 ge家長選校學太保守,第三位已經選中中,如果no.後,派左入band 2中中,反而band 2個學生no.前,派左入沙田曾X添.另一方面,老師都有責任提示你唔好太進取,因為派位始終有太多不能估計的因數la.

我唸依家最重要鼓勵小朋友考好入學試,唔好放棄,因為大多數band 2-3 ge中學都有精英班,始終有d人讀到書架,入到精英班讀書風氣好d,嚴d,真係轉唔到都可以讀住先.

作者: 0120    時間: 09-7-13 10:52

就算你係band 1生都冇理由太進取la, 
萬一個編號ng好而家mic頭痛lor

作者: 0120    時間: 09-7-13 10:57

arm 聽~跟本我地屯門區就ng夠位, 所以band 1頭第2志願都要選中中lu

原帖由 dder 於 09-7-12 17:05 發表
我唔知你個區情況,以屯門區為例...7間英中,就算係band 1 頭都唔會係第二志願填英中,
萬一如果number 好後, 到派第二時英中都冇位啦.....

作者: pineapple0983    時間: 09-7-13 11:43

多謝各位關心。
下年個細o既真係吳可以咁進取。
其實而家仲可吳可以叩門執死雞?機會唔大都要爭取o架。
琴晚一家4口去散完心,經過一輪道理後,個女心情好咁D。希望聽日分班試考好D La。
o岩o岩同個班主任傾,佢又話今年有好多他區用沙田地址報,因為知道沙田英中位多,我稔如屬實,的確係有些微影響。不過,唉,算把La。
作者: samuel89    時間: 09-7-13 12:26

原帖由 pineapple0983 於 09-7-13 11:43 發表
多謝各位關心。
下年個細o既真係吳可以咁進取。
其實而家仲可吳可以叩門執死雞?機會唔大都要爭取o架。
琴晚一家4口去散完心,經過一輪道理後,個女心情好咁D。希望聽日分班試考好D La。
o岩o岩同個班主任傾,佢又話今年有好 ...

今年叩門應該好難....因為龍頭唔放叩門出來....

可以的話諗諗直資中學啦....
作者: happyjess    時間: 09-7-13 13:39

唔係好明白, 是什麼原因令 " 龍頭唔放叩門出來" ???
因為今年d學生好勁, 已經收夠學生 ??  

原帖由 samuel89 於 09-7-13 12:26 發表

今年叩門應該好難....因為龍頭唔放叩門出來....

可以的話諗諗直資中學啦....

作者: samuel89    時間: 09-7-13 13:42

原帖由 happyjess 於 09-7-13 13:39 發表
唔係好明白, 是什麼原因令 " 龍頭唔放叩門出來" ???
因為今年d學生好勁, 已經收夠學生 ??  

我都想知道點解....皇仁都話今年無叩門位....
作者: marius    時間: 09-7-13 17:28

唔收叩門位,可以令區內、外其他學校保留多d學生,一層一層,面臨殺校的學校就可以到達安全線。

作者: marius    時間: 09-7-13 17:29

唔收叩門位,可以令區內,外其他學校保留多d學生,一層一層,面臨殺校的學校就可以到達安全線。

作者: marius    時間: 09-7-13 17:31

重覆?!

作者: 楊瑩    時間: 09-7-13 18:00

Hi.Pineapple0983

你可以到暑假尾再打電話給你之前叩門的學校再查問可有新消息,因有機會有學生退出,不防一試
作者: pineapple0983    時間: 09-7-14 18:22

原帖由 楊瑩 於 09-7-13 18:00 發表
Hi.Pineapple0983

你可以到暑假尾再打電話給你之前叩門的學校再查問可有新消息,因有機會有學生退出,不防一試

謝謝建議,我唔會放棄,鬥爭到最後一秒!
今日成日做左好多野,希望努力唔會白費La。但係假若宜家唔去做,過去2年既努力就白費左。
作者: pineapple0983    時間: 09-7-14 18:31

原帖由 ching2009 於 09-7-13 01:09 發表
轉英中雖然難。如果中一成績好,全級第一,都會有D睇頭,又或者可以轉些好一點的中中。另外而家334, 沒有會考啦!

多謝意見,中二轉英中(或好既中中)的事太遙遠,等開學後先谷個女讀好D書都未遲。惟今之計係而家尋找Band1最後、最後既叩門位,然後想辦法。
作者: pineapple0983    時間: 09-7-14 18:40

原帖由 0120 於 09-7-13 10:52 發表
就算你係band 1生都冇理由太進取la, 
萬一個編號ng好而家mic頭痛lor

唉!有早知就冇XXLa。
當其時知道佢D師兄師姐派Band1比率高咁未心雄o羅,而且知道位又夠。。。。。。
叩左幾間Band2頭,反應都唔錯;總比D英中好。
作者: @Ivan    時間: 09-7-14 19:58

利益歸於學校
多一個人進取多一個機會
同學博到學校一同得益
又可以放上網

作者: mamafufu    時間: 09-7-14 20:46

我今年都遇見到一個同你完全一樣情況的學生。他被派去30志願以外。

經學校(小學)說明 ─ 假設小學的說明屬實,我可以說你完全沒有揀錯次序Khmama 的數據及揀校方法亦沒有錯。因遊戲規則是全部band 1 派完才派band 2。

主要原因是﹕
你間學校往年成績很好,(假設)全校有125名小六學生,有60%屬band 1 ,所以老師推算出有75人是band 1

去年的中一生考分班試的成績同往年相比極差,可能只有30%屬band 1 ,因此今年的小六生只有45%(前2年合計)屬band 1,即大跌到只有56人是band 1。第57至75名會跌落band 2。

因你個女揀頭20間都係band 1 ,到你個女派位時只由21志願開始才會收band2 生,但這些學校已被其他 band 2 學生在頭20志願填滿,所以你個女會被派到極後的志願。

如果學校說band 1 生有75名,70-75名的學生選校時保守一些還可理解,但第60名就(照常理)應該幾穩陣屬band 1 ,填滿band 1 學校應是合理的做法。
如第60名(後面還有15名band 1生)都要保守選校,哪麼第幾名才可進取? 第50名? 第40名? 第30名?

作者: pineapple0983    時間: 09-7-14 21:29

原帖由 mamafufu 於 09-7-14 20:46 發表
我今年都遇見到一個同你完全一樣情況的學生。他被派去30志願以外。

無錯,我稔個情況好可能係咁。但真相永遠無人知,除非教處公開我個女既Banding。
我知道我成功叩到英中門既機會唔知有冇0.1%,就算係到最後我失敗左,起碼到時我唔會後悔。
同埋我要示範比個女睇,要唔服命運,要改變命運;努力左都失敗,總好過唔努力坐係度,我稔得番黎個效果比入到英中仲好。
作者: judywan    時間: 09-7-14 22:31

原帖由 pineapple0983 於 09-7-14 21:29 發表

無錯,我稔個情況好可能係咁。但真相永遠無人知,除非教處公開我個女既Banding。
我知道我成功叩到英中門既機會唔知有冇0.1%,就算係到最後我失敗左,起碼到時我唔會後悔。
同埋我要示範比個女睇,要唔服命運,要改變命運;努力 ...

不要放棄,就算8月尾都仲有機會。
作者: maomaochan    時間: 09-7-14 23:36

原帖由 pineapple0983 於 09-7-14 18:22 發表

謝謝建議,我唔會放棄,鬥爭到最後一秒!
今日成日做左好多野,希望努力唔會白費La。但係假若宜家唔去做,過去2年既努力就白費左。

唔好放棄 !

唔試過點知唔得?

去年我囡囡都係考咗分班試兩日後才有通知叩門成功 !

希望你和囡囡不會白費心機 !

預祝成功!
作者: ching2009    時間: 09-7-15 11:01

我間學校九龍成區,有170名小六學生,記得當時,憑過往表現至少有90人可升讀英中。
我兒子考約70名,我理解他是band 1,重以為有二十個位打底,會好鬆動。
點知(年資高的)班主任細細聲話,唔好咁老定,越接近80名就越危。校長話90人可升讀英中,係包埋D二、三線直資,辦左冇幾耐的英中。佢為左講出黎好聽,先至話有咁多。
作者: ching2009    時間: 09-7-15 11:26

我只是想提出兩點:
(1)去年的中一生考分班試的成績,同往年相比的誤差。
(2)校長和老師的說話技巧。
兩者都可能令你意外地跌出band 1之列,所以填表真係唔好太進取,如果加埋一個差的random number,你就分分鐘連翻生机會都冇。
作者: ALAL    時間: 09-7-15 16:28

My friend's primary school in Kln City this year the Band 1 school students increased 10% (exclud. DSS) because the school are very serious about the 中一生考分班試. Automatically if the other schools are not doing so, the banding of primary school changes.
作者: kychanhkg    時間: 09-7-15 18:46

選校排位好重要,雖然話沙田區英中位多於BAND 1學生,但一定唔可以將十四間英中填哂落去,因為咁係無意思,我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派完,第二志願可揀次熱門如蘇浙,崇真、培英等,第三就用郭德勝,鄭榮之或林漢光包底,第四或或五志願就開始揀好的中中如胡中、梁文燕和基督,你可能覺得保守但這排位進可攻退可守,真的唔好彩派一線中中,咪先再去叩門,唔得都唔會咁愁,希望意見可幫到明年選校的家長,而明年英中學位定必較今年緊張!
作者: ksw    時間: 09-7-15 18:55

想問下.為何明年英中更難入.
原帖由 kychanhkg 於 09-7-15 18:46 發表
選校排位好重要,雖然話沙田區英中位多於BAND 1學生,但一定唔可以將十四間英中填哂落去,因為咁係無意思,我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派 ...

作者: ricetaster    時間: 09-7-15 19:40

好似話明年中一每班再少兩個學額。

原帖由 ksw 於 09-7-15 18:55 發表
想問下.為何明年英中更難入.

作者: khmama    時間: 09-7-15 20:09

原帖由 kychanhkg 於 09-7-15 18:46 發表
選校排位好重要,雖然話沙田區英中位多於BAND 1學生,但一定唔可以將十四間英中填哂落去,因為咁係無意思,我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派 ...

樓主唔算進取啦, 沙田十四間英中, 居然填間band1尾做第一志願, 究竟老師有冇幫佢睇過?
作者: samuel89    時間: 09-7-15 22:53

我阿仔班主任都用呢個策略....不過我認為BAND 1頭學生可以將十四間英中填哂落去,因為1. )佢地可能自行都已經被收左了, ...2.)絕對有本錢去叩門...
作者: johnmon    時間: 09-7-15 23:31

原帖由 judywan 於 09-7-13 01:28 發表
另一原因會否係人人都覺得沙田英中多位,而於自行階段有太多人入去爭。直接減低本區band1生機會。

我感覺不會,因始終不是本區,路途對某些人來說頗遠和交通不便,考自行的應多住在附近。
作者: ksw    時間: 09-7-15 23:52

又小2個.小到第幾年?
原帖由 ricetaster 於 09-7-15 19:40 發表
好似話明年中一每班再少兩個學額。

作者: hyhybb    時間: 09-7-16 00:50

有冇人
1)自行冇揀林漢光
2)抽籤時又冇放佢在第一志願
3)而又派到林漢光
如果有人符合以上3點,即係代表係果個老師錯啦。

本人只想為Khmama的說法平反,我BUY佢,如果我個女係BAND ONE,我都會排哂英中在頭14位,可惜佢係BAND TWO。
作者: yg1112    時間: 09-7-16 01:52

其實個老師之後會收到教署資料, 果度會講d學生咩banding...
我升左中學之後2年, 我返去小學時,我小6個班主任話我知我當時係咩banding
作者: candytl    時間: 09-7-16 09:42

...我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派完,第二志願可揀次熱門如蘇浙,崇真、培英等,第三就用郭德勝,鄭榮之或林漢光包底,第四或或五志願就開始揀好的中中如胡中、梁文燕和基督

如果肯定自己係band 1 , 而沙田有14間英中, 有足够band 1 位, 第四志愿填中中, 咁做只會令有啲band 2 生搏到填第一志愿為英中的位. 而自己明明係band 1, 早早投降, 放棄機會俾band 2 生.

作者: pineapple0983    時間: 09-7-16 10:11

原帖由 candytl 於 09-7-16 09:42 發表

如果肯定自己係band 1 , 而沙田有14間英中, 有足够band 1 位, 第四志愿填中中, 咁做只會令有啲band 2 生搏到填第一志愿為英中的位. 而自己明明係band 1, 早早投降, 放棄機會俾band 2 生. ...

你真係明白曬我當時既心態。
既然當時D老師話有成十幾個Cushion,咁未填曬落去囉。唔通唔信D老師咩?教處又唔肯講Banding,可以點喎?明明係Band1學生(當時係咁稔),第5、6志願填Band2,敢咁"唔好彩"入左Band2點算呀?
總之,有早知就。。。。。
作者: pineapple0983    時間: 09-7-16 10:15

原帖由 yg1112 於 09-7-16 01:52 發表
其實個老師之後會收到教署資料, 果度會講d學生咩banding...
我升左中學之後2年, 我返去小學時,我小6個班主任話我知我當時係咩banding

既然係咁,我都會搵番D老師,等一有個女既Banding就通知我,雖然為時已晚,但死都死得眼閉D。
多謝曬你既建議。
作者: pineapple0983    時間: 09-7-16 10:27

原帖由 khmama 於 09-7-15 20:09 發表

樓主唔算進取啦, 沙田十四間英中, 居然填間band1尾做第一志願, 究竟老師有冇幫佢睇過?

一路我都支持khmama,我冇話khmama D數據錯。khmama 幫人既熱誠值得人尊敬。
填林漢光係第一係因為個女鐘意同稔住競爭會少D,原本我填左D Band1 頭係 3、4、5位,但老師話咁會好冒險,係填都填D Band1尾,就算林唔得,都有D其它Band1尾墊底,唔會衰曬。
作者: wunma    時間: 09-7-16 10:52

作者: candytl    時間: 09-7-16 11:07

原帖由 pineapple0983 於 09-7-16 10:11 發表

你真係明白曬我當時既心態。
既然當時D老師話有成十幾個Cushion,咁未填曬落去囉。唔通唔信D老師咩?教處又唔肯講Banding,可以點喎?明明係Band1學生(當時係咁稔),第5、6志願填Band2,敢咁"唔好彩"入左Band2點算呀?
總之,有早 ...

希望學校經過今次事件, 吸取經驗啦. 唔好再誤導家長.
作者: pineapple0983    時間: 09-7-16 11:36

原帖由 candytl 於 09-7-16 11:07 發表

希望學校經過今次事件, 吸取經驗啦. 唔好再誤導家長.

我稔唔關學校事,學校都間接係受害者。要怪只能怪教處;佢地唔肯公開小朋友既Banding理由係唔想標簽個小朋友;咁"官冕堂皇"既理由只係要為避開在整個過程中可能出現既失誤負責;畢竟失敗者始終係少數:失敗者梗話個系統唔公平La,但大部份都話公平播,咁即係公平La,又冇事。
作者: catcatmom    時間: 09-7-16 11:58

yg1112

小學老師係唔知, 佢都係靠以往經驗去估, 而中學校長就知收番來學校既全港大約排位, 之前明報有寫中學收生banding%.
而香港中學是沒有banding, 沒有band1中學, d人成日講band1 中學, 只是過往收回來學生是全band1生甘解. 小學亦更加無band1小學, 因全港沒有一間小學沒有band2/3, 只有band1, 就算好叻私小, 一樣有, 不過唔disclose出來.

原帖由 yg1112 於 09-7-16 01:52 發表

作者: catcatmom    時間: 09-7-16 12:17

如果肯定係band1生, 係沙田區, 一定排14間英中係前面. 如第4就排中中?有無搞錯呀!

因band1係優先派曬, 如果個小朋友既名次係band尾..就難講, 今年應該會好好多, 睇番上年排名, 便清楚好多.

今年派位特別混亂, 因有學校估多左band1生, 一樣有學校估少左band1生, 甘咪band2派了英中, band1派了band3中學.

原帖由 candytl 於 09-7-16 09:42 發表

如果肯定自己係band 1 , 而沙田有14間英中, 有足够band 1 位, 第四志愿填中中, 咁做只會令有啲band 2 生搏到填第一志愿為英中的位. 而自己明明係band 1, 早早投降, 放棄機會俾band 2 生. ...

作者: davidmimi    時間: 09-7-16 17:49

如果係band 1中以上,咁14間英中填晒都無問題,但都要按學校受歡迎程度執一執位的.

頭4間揀1間放第1位
5-8揀1間放第2位
9-12揀1間放第3位
13-14揀1間放第5位
餘下6-14位鍾意點填都得

若果按受歡迎程度14間填晒落去,第2-8的位置都會浪費的,雖然夠英中位,但你的2-4位置學校,大把人放係第1位的,而你的5-8位置學校,人地就放係2-4位...

而沙田的band 1邊緣人,會比其他區死得更慘,第2區band 1邊緣人頂多填3-4間英中,而沙田區就填14間....若真係跌落band 2,即係要15位開始抽起....,所以沙田band 1中至尾的,都係填3-5間英中會穩陣些.
作者: davidmimi    時間: 09-7-16 17:49

如果係band 1中以上,咁14間英中填晒都無問題,但都要按學校受歡迎程度執一執位的.

頭4間揀1間放第1位
5-8揀1間放第2位
9-12揀1間放第3位
13-14揀1間放第5位
餘下6-14位鍾意點填都得

若果按受歡迎程度14間填晒落去,第2-8的位置都會浪費的,雖然夠英中位,但你的2-4位置學校,大把人放係第1位的,而你的5-8位置學校,人地就放係2-4位...

而沙田的band 1邊緣人,會比其他區死得更慘,第2區band 1邊緣人頂多填3-4間英中,而沙田區就填14間....若真係跌落band 2,即係由15位開始抽起....,所以沙田band 1中至尾的,都係填3-5間英中會穩陣些.

作者: kychanhkg    時間: 09-7-16 18:35

如果你個仔或女全級考十名內(係每次喎),咁你點填都得,可能自行個轉都已經收。但中游至邊緣果班Band 1就難講,每年都有唔同因素影響最終結果,如學校banding升跌,當年申請跨區人數,自行收生是收區內還是區外的學生較多,唔多唔少都會影響後來統一派位人數。
作者: khmama    時間: 09-7-16 21:13

原帖由 pineapple0983 於 09-7-16 10:27 發表

一路我都支持khmama,我冇話khmama D數據錯。khmama 幫人既熱誠值得人尊敬。
填林漢光係第一係因為個女鐘意同稔住競爭會少D,原本我填左D Band1 頭係 3、4、5位,但老師話咁會好冒險,係填都填D Band1尾,就算林唔得,都有D其 ...

我都好同情你既遭遇, 當年阿女個同學老師講明係band1尾, band2頭, 佢仍然想搏, 最終派去二十幾志願既band3, 咁樣都死得甘心, 因為係自己選既. 但係如果比學校跣, 好似有個家長話學校顧存面子, 唔敢講比家長聽學校既banding%跌咗, 報大數就真係離晒譜! 老實講, 家長唔信學校講既banding仲信得邊個? 以後家長真係要自求多福, 出年仲難捱, 每班再少兩個位, 又有語言微調, 可以話一步一驚心. 其實你唔使等兩年問學校, 明年既banding%會同今年一樣, 因為每兩年改一次, 你可以放長雙眼, 睇下明年學校夠唔夠膽再話頭75人係band1.

沙田既band2都好多, 你起碼搵間band2中上既叩門, 遲o的再試下林漢光同鄭榮之. 希望你可以成功啦!
作者: pineapple0983    時間: 09-7-18 12:29

原帖由 khmama 於 09-7-16 21:13 發表

我都好同情你既遭遇, 當年阿女個同學老師講明係band1尾, band2頭, 佢仍然想搏, 最終派去二十幾志願既band3, 咁樣都死得甘心, 因為係自己選既. 但係如果比學校跣, 好似有個家長話學校顧存面子, 唔敢講比家長聽學校 ...

冇錯,我而家就係咁做。已經成功搵到間Band2頭,好過無。
我同個女講,學校無分Band1 同 Band2,係個學生本身;你既質素係 Band1,同埋比其它Band1生付出更多,咁你將來既成就就會超越其它人;反過來就算比你入倒Band1,唔努力一樣會變番Band2生。經過左喱兩國星期咁辛苦,我諗佢會珍惜喱個機會。同埋我冇放棄到D Band1,仍然進行緊,不過我諗機會好微。
作者: ricetaster    時間: 09-7-18 15:36

9月開課後,好多 Band 1 中至 Band 1尾經常有學位剩, 所以一定要放低資料和表格, 唔好灰心,反及我驚你到時有英中收你個女你又話無謂攪, 因為買了校服和課本。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-18 12:29 發表

冇錯,我而家就係咁做。已經成功搵到間Band2頭,好過無。
我同個女講,學校無分Band1 同 Band2,係個學生本身;你既質素係 Band1,同埋比其它Band1生付出更多,咁你將來既成就就會超越其它人;反過來就算比你入倒Band1,唔努力一樣會 ...

作者: pineapple0983    時間: 09-7-18 17:21

原帖由 ricetaster 於 09-7-18 15:36 發表
9月開課後,好多 Band 1 中至 Band 1尾經常有學位剩, 所以一定要放低資料和表格, 唔好灰心,反及我驚你到時有英中收你個女你又話無謂攪, 因為買了校服和課本。

...

真係有咁o既事?
如果有咁o既機會,莫講話校服書本啦,豪多D比佢都仲得呀!換5年Band1既學習環境喎。
但係,點解會咁既?
作者: samuel89    時間: 09-7-18 17:35

原帖由 pineapple0983 於 09-7-18 17:21 發表

真係有咁o既事?
如果有咁o既機會,莫講話校服書本啦,豪多D比佢都仲得呀!換5年Band1既學習環境喎。
但係,點解會咁既?

其實只要最top果幾間放幾個位出來"毓一毓"....
就即時有大執位現象出現...問題系今年佢地唔知點解唔放叩門位出來...
作者: pineapple0983    時間: 09-8-28 21:34

原帖由 ricetaster 於 09-7-18 15:36 發表

...

真係好多謝幫過我既人,終於我既努力獲得滿意回報。今日搞完晒所有嘢,好攰但好開心。好彩間書局肯退番啲錢俾我,雖然唔係現金,係Coupon,都好丫。但啲舊校服就冇辦法,唔環保都要做,費事篤眼篤鼻。
作者: nicholasmom    時間: 09-8-28 23:19

原帖由 pineapple0983 於 09-8-28 21:34 發表

真係好多謝幫過我既人,終於我既努力獲得滿意回報。今日搞完晒所有嘢,好攰但好開心。好彩間書局肯退番啲錢俾我,雖然唔係現金,係Coupon,都好丫。但啲舊校服就冇辦法,唔環保都要做,費事篤眼篤鼻。 ...

最後入咗遑間?
作者: pineapple0983    時間: 09-8-29 12:31

原帖由 nicholasmom 於 09-8-28 23:19 發表

最後入咗遑間?

多謝關心。
對唔住我唔想開間EMI既名。
作者: wunma    時間: 09-8-31 15:35

作者: samuel89    時間: 09-9-2 11:20

原帖由 pineapple0983 於 09-8-29 12:31 發表

多謝關心。

甘請pm來聽下午啦....純屬好奇啫
作者: kuromima    時間: 09-9-3 11:56     標題: 回覆 3# pineapple0983 的文章

恭喜good:
作者: samuel89    時間: 09-9-3 14:42

原帖由 pineapple0983 於 09-8-29 12:31 發表

多謝關心。

恭喜晒....明白既....
你個女有甘經歷....至少都已經學懂珍惜.....
相信以後你都可以唔需要再"谷"佢啦...
作者: moyan    時間: 09-9-3 23:50

睇哂所有post
真係好替樓主個女開心
終於入到emi,
我都鬆一口氣
作者: pineapple0983    時間: 09-9-4 11:56

原帖由 moyan 於 09-9-3 23:50 發表
睇哂所有postmouth:" />
真係好替樓主個女開心
終於入到emi,
我都鬆一口氣

多謝你 moyan。係未來幾年,如果我見倒個女因為讀書辛苦想放棄,我會令佢回憶番7/7嗰幾日係幾咁辛苦,咁辛苦係為乜?我諗喱啲經歷會支持佢繼續堅持落去。
同埋叩門時考左咁多試,都夠比佢練習啦,對佢都唔係壞事丫。
作者: moyan    時間: 09-9-4 14:51

pineapple0983

今次女女全靠你鍥而不捨的精神

我會向你會習

希望明年你都上嚟比d意見我地班小6家長
分家吓knock door心得
作者: pineapple0983    時間: 09-9-4 16:47

原帖由 moyan 於 09-9-4 14:51 發表
pineapple0983

今次女女全靠你鍥而不捨的精神

我會向你會習

希望明年你都上嚟比d意見我地班小6家長
分家吓knock door心得 ...

千其唔好咁講 moyan,我覺得我只係盡左為人父母既責任姐;香港既教育制度有問題,點解會唔比啲學生知道自已既Banding?估估吓點報學校?做左犧牲品,唔靠自已,仲可以靠邊個喎?
係呢,moyan你係邊個校網既呢?我諗2010年既派位仲大鑊。不過而家仲早,由喱一秒鐘開始督促啲細路讀書仲黎得切;我已經開"衡"Turbo谷個細既,希望黎緊個呈分考好啲,唔係又黎多次就真係死得。
作者: moyan    時間: 09-9-4 21:49

我個仔油尖旺

呢個暑假都冇去旅行了,
第一次呈分成續麻麻地, 攪到我成日失眠!
一至四年級都好好成績, 從未驚過, 但唔知做咩五年級會跌得o甘緊要, 好頭痕呀!!

我都好盡力同佢溫書, 但落場考嗰個係佢, 真係冇辦法。

大家努力啦!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5