教育王國

標題: 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [打印本頁]

作者: Elona    時間: 09-7-14 16:05     標題: 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I)

在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來要面對既挑戰都真係唔少, 希望可以借BK 呢個地方大家交流一吓, 算係升中派位既延續篇, 希望大家可以支持支持, 多參與討論

仔仔會入讀顏寶玲書院, 11號上咗orientation, 上完仔仔就好鍾意, 我個心都定D, 之後7月尾要上2星期既language bridging program  , 真係好充實

作者: tinetinew    時間: 09-7-14 16:47

hi,

!大家一齊努力!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-14 16:05 發表
在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來 ...

作者: Elona    時間: 09-7-14 17:12

旭曦媽咪,

你個仔仔考咗福中, 佢地有冇bridging program 呀 ?

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 04:47 PM 發表
hi,

!大家一齊努力!

yuk hei mum

作者: bkman    時間: 09-7-14 17:14

派位確定了。 注冊了。 中一學前試考完了。 放暑假了。 回想兩年前開始收集資料, 參與有關中學的OPEN DAY。 做PROFILE。 同女女一齊去面試。一起面對成功與失敗。 雖然這些都已經成為過去式了。 不過將會是我們作為家長永遠的回憶的一部分。

現在要面對孩子放暑假, 而且是提前放暑假, 又深怕孩子會經過一個悠長假期之後, 什么都忘掉了。 到開學的時候又從新變成一張白紙, 那就可不得了。

各位家長有什么對策呢? 歡迎一起交流, 分享。

在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來 ...

作者: Elona    時間: 09-7-14 17:19

我幫仔仔報咗升中預備班, 中學又有bridging program, 另外仲買咗英文每日excercise比佢做

原帖由 bkman 於 09-7-14 05:14 PM 發表
派位確定了。 注冊了。 中一學前試考完了。 放暑假了。 回想兩年前開始收集資料, 參與有關中學的OPEN DAY。 做PROFILE。 同女女一齊去面試。一起面對成功與失敗。 雖然這些都已經成為過去式了。 不過將會是我們作為家 ...

作者: bkman    時間: 09-7-14 17:41

我女女的中學沒有bridging program,  所以依家要幫女女找些保持學業的活動。 我估會比女女去補習社的暑期班, 希望白紙效應唔會咁強烈囖。

YUI HEI 媽咪呢? 有無咩打算?

原帖由 Elona 於 09-7-14 17:19 發表
我幫仔仔報咗升中預備班, 中學又有bridging program, 另外仲買咗英文每日excercise比佢做

作者: tinetinew    時間: 09-7-14 22:01

hi,

我亞仔17號要返學校参加認識福中活動及公佈編班、分社(半日)。8月份好忙,逢星六(4days)參加交通安全銀樂隊樂器試玩班。17-20號返bridging program。29號有迎新及家長會。31號開學日!
  因為上年驚要考呈分試太忙,所以將亞仔考五級樂理'閣置'!呢個summer要補堂,希望可以趕到10月份考到。
  係六月份,我已在旺角找了一間補習社,由7月14日開始返中一預備班,逢二及日返1個半鐘補中一英文及數學!其餘時間就等亞仔安排,同同學去吓睇戲、游水等。

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-7-14 17:41 發表
我女女的中學沒有bridging program,  所以依家要幫女女找些保持學業的活動。 我估會比女女去補習社的暑期班, 希望白紙效應唔會咁強烈囖。

YUI HEI 媽咪呢? 有無咩打算?

...

原帖由 Elona 於 09-7-14 17:12 發表
旭曦媽咪,

你個仔仔考咗福中, 佢地有冇bridging program 呀 ?

作者: Elona    時間: 09-7-14 22:11

仔仔下星期一會入科大 IT SUMMER CAMP, 成六日五夜, 真係有D擔心
作者: veronna    時間: 09-7-14 22:17

報到先.

牛仔會八月中至尾先有兩個星期既適應班, 另外同佢報左一個籃球班, 一個排球班, 仲有BB既SUMMER特別集隊, 好似都係打排球, 霧求要係暑假長高D同減下肥.
作者: veronna    時間: 09-7-14 22:20

原帖由 Elona 於 09-7-14 22:11 發表
仔仔下星期一會入科大 IT SUMMER CAMP, 成六日五夜, 真係有D擔心

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍, 所以唔去CAMP要爭取時間陪我咁話喎. 其實可能係怕辛苦.
作者: motherlau    時間: 09-7-14 22:21

Hi各位,
我都黎報到啦!

tinetinew,你呀仔好忙下 .
我呀仔今年只係返游泳 &義工,同埋等學校ge中一英、數、普通話補習班。
講開補習,我都想同佢找d英文補習,因為學校係S2會有英文班,所以想佢試下,可否比d資料我呀?

Thanks

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 22:01 發表
hi,

我亞仔17號要返學校参加認識福中活動及公佈編班、分社(半日)。8月份好忙,逢星六(4days)參加交通安全銀樂隊樂器試玩班。17-20號返bridging program。29號有迎新及家長會。31號開學日!
  因為上年驚要考呈分試太 ...

作者: tinetinew    時間: 09-7-14 22:45

hi,

唔使擔心啦,都係香港嘛!我亞仔係easter去黃埔軍校五日四夜,只打兩次電話俾我(only one min) ,但我覺得好快就過!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-14 22:11 發表

作者: tinetinew    時間: 09-7-14 22:50

hi,

pls check pm!!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-14 22:21 發表
Hi各位,
我都黎報到啦!

tinetinew,你呀仔好忙下 .
我呀仔今年只係返游泳 &義工,同埋等學校ge中一英、數、普通話補習班。
講開補習,我都想同佢找d英文補習,因為學校係S2會有英文班,所以想佢試下,可否比d資料我呀?

Thank ...

作者: tangko    時間: 09-7-14 23:10

我女女開學後要過海上學,現在忘於帶她熟習如何乘地鐵返學。
到正式開學時,希望她可以有膽量自行乘搭公共交通往返吧!
作者: motherlau    時間: 09-7-14 23:19

羨慕死我la,呀仔咁錫你

quote]原帖由 veronna 於 09-7-14 22:20 發表

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍, 所以唔去CAMP要爭取時間陪我咁話喎. 其實可能係怕辛苦. [/quote]
作者: motherlau    時間: 09-7-14 23:22

坐地鐵都容易&安全d,應該可以放心ge.

原帖由 tangko 於 09-7-14 23:10 發表
我女女開學後要過海上學,現在忘於帶她熟習如何乘地鐵返學。
到正式開學時,希望她可以有膽量自行乘搭公共交通往返吧!

作者: bkman    時間: 09-7-15 01:00

大家的仔仔女女的暑期節目好豐富呀。

我因為早期掛住幫女女到處穩學校。 忽略咗幫女女穩夏令營。 依家只係安排咗游泳同埋畫畫。

還在想著怎樣趁暑假幫女女追翻D數。 呢科佢好弱。各位家長有無係TKO的補數好介紹?
作者: bkman    時間: 09-7-15 01:04

hi,

你YUK HEI都好叻仔喎。 我建議過叫女女去廣州黃埔軍校玩幾日。 佢到依家都未肯。 出年暑假睇下可唔可以霖掂佢去。

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 22:45 發表
hi,

唔使擔心啦,都係香港嘛!我亞仔係easter去黃埔軍校五日四夜,只打兩次電話俾我(only one min) ,但我覺得好快就過!

yuk hei mum

...

作者: 焱焱    時間: 09-7-15 08:25

HI
我都想入黎交流吓,不過又好似無野好講。
5年前阿仔以前升中,我真係煩到傻左,唔係要佢讀名校,係驚幫佢搵錯學校,害左個仔。

終於搵到間家長推薦學校,返學路程幾煩,不過阿仔讀得幾好,佢又生性,睇到個仔成長經歷。

到左個牛女,識得順其自然,無咁煩,個女性格吾鐘意出街,所以唔駛同佢返興趣班,選校我又比決定,終於選到第一自願,我無特別開心.讀過先知好唔好.

佢自己話要自己去註冊,我都無參與,不過佢自己買唔齋書,今日要同佢買.

佢學校因為豬流應取消中一適應班,個女更加得閒...個女吾做岸山素姖真係SIDE....成日軟禁自己
作者: 樂樂家    時間: 09-7-15 08:45

hi
各位好,我都報定名先。

睇見你哋d囝囡參加咗咁多活動好羡慕,我亞囡就樣樣都唔想參加,成日就掛住睇書上網

原帖由 焱焱 於 09-7-15 08:25 發表
HI
我都想入黎交流吓,不過又好似無野好講。
5年前阿仔以前升中,我真係煩到傻左,唔係要佢讀名校,係驚幫佢搵錯學校,害左個仔。

終於搵到間家長推薦學校,返學路程幾煩,不過阿仔讀得幾好,佢又生性,睇到個仔成長經歷。

到左個牛 ...

我哋個囡好似呀好似自閉咁,同學叫佢去行街睇戲都唔去。
作者: 焱焱    時間: 09-7-15 09:12

我個女都係上網,睇書,D書可以睇完再睇...再睇又再睇....不過朋友叫佢去街,佢都去,但係佢D朋友都好小去街,停學到宜家都係去過3次.

無所謂啦!細路性格會變,個女係屋企都自得其樂....有D媽咪講起自己個女幾唔生性.就好激氣...所以我都覺得個女OK.

唔知我個女同你個女見到面,會吾會有計傾

原帖由 樂樂家 於 09-7-15 08:45 發表
hi
各位好,我都報定名先。

睇見你哋d囝囡參加咗咁多活動好羡慕,我亞囡就樣樣都唔想參加,成日就掛住睇書上網

我哋個囡好似呀好似自閉咁,同學叫佢去行街睇戲都唔去。 ...

作者: veronna    時間: 09-7-15 09:36

我都試過問牛仔去唔去黃埔軍校camp, 佢一聽已經走夾唔抖. 唉! 第日三個月宿舍都唔知佢點算.
作者: veronna    時間: 09-7-15 09:39

講開上網, 我牛仔依家成日都打機同上網. 佢依家唔單止自己打, 仲鍾意約埋成班同學上黎屋企打. 一打幾個鐘唔停咁打. 成班同學係度, 你話佢又唔係, 唔話佢又唔係.
作者: Elona    時間: 09-7-15 09:42

Veronna,

我都好羨慕,呀仔咁錫你

我仔仔係謝師宴成日叫我唔好行近佢, 慌死同學仔笑佢咁 !!

原帖由 motherlau 於 09-7-14 11:19 PM 發表
羨慕死我la,呀仔咁錫你

quote]原帖由 veronna 於 09-7-14 22:20 發表

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍 ...

作者: Elona    時間: 09-7-15 09:57

我諗呢個年代, 冇咩小朋友唔打機同上網, 可以試吓約法三章, 講明時間限制, 若守信就獎勵加時0.5小時, 另外亦可記錄仔仔上網用咗幾多時間(大概2星期), 跟住用事實同關心既語氣同仔仔傾吓, 問佢有咩睇法...

原帖由 veronna 於 09-7-15 09:39 AM 發表
講開上網, 我牛仔依家成日都打機同上網. 佢依家唔單止自己打, 仲鍾意約埋成班同學上黎屋企打. 一打幾個鐘唔停咁打. 成班同學係度, 你話佢又唔係, 唔話佢又唔係. ...

作者: amy888    時間: 09-7-15 10:10

Hi everybody,

昨天的呈分試什樣? 我囡話數學好深, 做唔完..
作者: tinetinew    時間: 09-7-15 10:57

hi,

所以我揀easter先join冇咁熱嘛!我同亞仔講人大咗要去見識吓,識多個朋友到好呀,join咗之後就俾佢心理準備,話都幾辛苦!係last day我有参加畢業礼,當俾d support佢!係果日見佢又瘦咗又黑咗,都幾心痛架!但之後上網load 返果幾日d相,我見佢都玩得幾開心!如果下年再去(冇咁多疫症嘅話),叫埋你哋呀(我join中銀唔貴$1000全包5days)!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-15 09:36 發表
我都試過問牛仔去唔去黃埔軍校camp, 佢一聽已經走夾唔抖. 唉! 第日三個月宿舍都唔知佢點算.

作者: tinetinew    時間: 09-7-15 11:01

hi,

我自己就同佢爭電腦用,佢咪玩小d law!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:57 發表
我諗呢個年代, 冇咩小朋友唔打機同上網, 可以試吓約法三章, 講明時間限制, 若守信就獎勵加時0.5小時, 另外亦可記錄仔仔上網用咗幾多時間(大概2星期), 跟住用事實同關心既語氣同仔仔傾吓, 問佢有咩睇法...

...

作者: Elona    時間: 09-7-15 12:38

好開心, 見噃咁多老朋友

睇睇吓, 我地D仔女似乎個個都係讀直資, 我聽同事講而家D大學開始鐘意收直資學校既學生, 因為直資學校教育制度比自由, 唔會受教育局朝令夕改既政策影響, 希望係真啦
作者: catnips    時間: 09-7-15 12:53

Hi Veronna,

請問您的籃球班在哪兒報?可以給我資料嗎?

我也想讓孩子這個暑假長高keep fit呀!

原帖由 veronna 於 09-7-14 22:17 發表
報到先.

牛仔會八月中至尾先有兩個星期既適應班, 另外同佢報左一個籃球班, 一個排球班, 仲有BB既SUMMER特別集隊, 好似都係打排球, 霧求要係暑假長高D同減下肥. ...

作者: catnips    時間: 09-7-15 13:02

我仔仔讀直資,女女讀傳統中學,都是他們自己的選擇。

第一次仔仔選校時必較緊張,還會參與意見,到女女時已經由他自己跟同學仔商量,他說哪間就哪間。

女女學校好像還沒公佈有什麼bridging course,只有一些暑期作業,所以現在他疊埋心水玩!

原帖由 Elona 於 09-7-15 12:38 發表

睇睇吓, 我地D仔女似乎個個都係讀直資, 我聽同事講而家D大學開始鐘意收直資學校既學生, 因為直資學校教育制度比自由, 唔會受教育局朝令夕改既政策影響, 希望係真啦 ...

作者: veronna    時間: 09-7-15 13:10

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:42 發表
Veronna,

我都好羨慕,呀仔咁錫你

我仔仔係謝師宴成日叫我唔好行近佢, 慌死同學仔笑佢咁 !!

牛仔不嬲都好"痴"我. 可能我地係單親家庭啦. 我都希望佢"痴"多d, 唔係過多兩年, 佢再大d就唔駛指意佢再"痴"
作者: veronna    時間: 09-7-15 13:12

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:57 發表

...

平時都係時間限制架, 不過放假就連規矩都放埋假. 而且有同學仔在場更加唔駛講.
作者: veronna    時間: 09-7-15 13:15

原帖由 amy888 於 09-7-15 10:10 發表
Hi everybody,

昨天的呈分試什樣? 我囡話數學好深, 做唔完..

阿仔話三科都超easy喎, 不過佢都有話maths有一條mc唔太sure. 不過我都係聽住先, 佢有前科話惦, 結果成績出黎就
作者: veronna    時間: 09-7-15 13:16

原帖由 tinetinew 於 09-7-15 10:57 發表
hi,

所以我揀easter先join冇咁熱嘛!我同亞仔講人大咗要去見識吓,識多個朋友到好呀,join咗之後就俾佢心理準備,話都幾辛苦!係last day我有参加畢業礼,當俾d support佢!係果日見佢又瘦咗又黑咗,都幾心痛架!但之後上網l ...

中銀信用咭優惠? 好抵喎.
作者: veronna    時間: 09-7-15 13:20

原帖由 catnips 於 09-7-15 12:53 發表
Hi Veronna,

請問您的籃球班在哪兒報?可以給我資料嗎?

我也想讓孩子這個暑假長高keep fit呀!

係國際社區中心, 唔知你地有冇聽過. 其實係阿仔學校攪架. 不過自己學生優先報名. 出面既小朋友都可以報名, 都有好多野學架. 係返校內操場. 不過籃球大仔班已經full左囉. 細仔班早兩日就仲有兩個位.

啱啱搵到條link, 你可以入去睇下仲有冇d course啱又有位既.

http://www.cccicqm.com/icsc/index.htm

作者: tinetinew    時間: 09-7-15 13:38

hi,

你諗到咁遠架!我都唔咁奢望咁多,只要佢正正常常開開心心就得la!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-15 12:38 發表

睇睇吓, 我地D仔女似乎個個都係讀直資, 我聽同事講而家D大學開始鐘意收直資學校既學生, 因為直資學校教育制度比自由, 唔會受教育局朝令夕改既政策影響, 希望係真啦 ...

作者: shingmami    時間: 09-7-15 13:57

旭曦媽咪,
我仔仔今年又是9月入讀福中中一, 8月又報入了交通安全銀樂隊樂器試玩班, 可能大家有機會碰面.
作者: veronna    時間: 09-7-15 14:00

牛仔小學係用k醫生既書包架, 依家升中, 我諗都要買過一個俾佢, 你地有冇好提意? 咩牌子? 我見中學生都用背囊多.
作者: tinetinew    時間: 09-7-15 14:16

hi,

我亞仔入咗中文班,你呀仔呢?

yuk hei mum

原帖由 shingmami 於 09-7-15 13:57 發表
旭曦媽咪,
我仔仔今年又是9月入讀福中中一, 8月又報入了交通安全銀樂隊樂器試玩班, 可能大家有機會碰面.

作者: Elona    時間: 09-7-15 14:18

六年時間好快就過, 無幾耐我地要再為334選科而忙碌, 跟著大學.....

原帖由 tinetinew 於 09-7-15 01:38 PM 發表
hi,

你諗到咁遠架!我都唔咁奢望咁多,只要佢正正常常開開心心就得la!

yuk hei mum

作者: Elona    時間: 09-7-15 14:21

你地就好啦, 有同道中人, 我一個都未遇到

原帖由 shingmami 於 09-7-15 01:57 PM 發表
旭曦媽咪,

作者: tinetinew    時間: 09-7-15 14:23

hi,

i hope so!!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-15 14:18 發表
六年時間好快就過, 無幾耐我地要再為334選科而忙碌, 跟著大學.....

作者: Elona    時間: 09-7-15 14:25

veronna,

你個仔仔好勁呀 , 有冇噃補習班 ?

原帖由 veronna 於 09-7-15 01:15 PM 發表

阿仔話三科都超easy喎, 不過佢都有話maths有一條mc唔太sure. 不過我都係聽住先, 佢有前科話惦, 結果成績出黎就

作者: shingmami    時間: 09-7-15 14:27

雖然佢入咗英文班, 但我驚佢讀唔掂, 17號返校睇吓入邊班.
作者: tinetinew    時間: 09-7-15 14:38

hi,

我朋友嘅姨'生'仔話呢間學校好多活動及功課,每天都好忙及好充實!你要做好準備呀!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-15 14:21 發表
你地就好啦, 有同道中人, 我一個都未遇到

作者: tinetinew    時間: 09-7-15 14:43

hi,

我有個網友嘅仔是英文班,29 aug大家可以一齊相認!
咁你17號去唔去睇分班結果??

yuk hei mum

原帖由 shingmami 於 09-7-15 14:27 發表
雖然佢入咗英文班, 但我驚佢讀唔掂, 17號返校睇吓入邊班.

作者: tinetinew    時間: 09-7-15 14:48

hi,

係隔離有個topic叫[官塘福建家長部],有唔明可以請教高班d家長,佢哋會回覆架!

yuk hei mum

原帖由 shingmami 於 09-7-15 14:27 發表

作者: shingmami    時間: 09-7-15 15:09

17號我都會去睇編班結果, 衫上插朵紅色玫瑰自認吧!
隔離"福中家長部"我都時常留意, 不過近來好似無新訊息.
作者: tinetinew    時間: 09-7-15 15:25

hi,

等放學12:00??

yuk hei mum
原帖由 shingmami 於 09-7-15 15:09 發表
17號我都會去睇編班結果, 衫上插朵紅色玫瑰自認吧!
隔離"福中家長部"我都時常留意, 不過近來好似無新訊息.

作者: Elona    時間: 09-7-15 15:27

我都有D擔心 , 希望仔仔生性自動波
原帖由 tinetinew 於 09-7-15 02:38 PM 發表
hi,

我朋友嘅姨'生'仔話呢間學校好多活動及功課,每天都好忙及好充實!你要做好準備呀!

yuk hei mum

作者: veronna    時間: 09-7-15 16:42

原帖由 Elona 於 09-7-15 14:25 發表
veronna,

你個仔仔好勁呀 , 有冇噃補習班 ?
..

佢唔係好勁, 係得個講字,  都試過話好有信心一百分, 但得八十九囉. 佢係識晒d題目呀! 不過衰唔小心. 試過英文科單係d大細草, 加s同ed, 仲有串錯字果d都扣左佢十幾分.
作者: veronna    時間: 09-7-15 16:43

我都未有伴啦. 有冇uccke架. 入黎傾下啦.
作者: bkman    時間: 09-7-15 17:02

veronna:

你可以自己開個新主題, 比如”UCCKE 交流區”之類, 可能比較容易聚集同校家長吧。 不妨試試啊。

原帖由 veronna 於 09-7-15 16:43 發表

作者: JP    時間: 09-7-15 17:36

原帖由 veronna 於 09-7-15 14:00 發表
牛仔小學係用k醫生既書包架, 依家升中, 我諗都要買過一個俾佢, 你地有冇好提意? 咩牌子? 我見中學生都用背囊多.

Hi,

I have bought an "Outdoor"背囊$2XX for my younger son.
作者: samuel89    時間: 09-7-15 17:56

仔仔會入讀顏寶玲書院, 11號上咗orientation, 上完仔仔就好鍾意, 我個心都定D, 之後7月尾要上2星期既language bridging program  , 真係好充實

阿仔間學校話今年language bridging program因為豬流感所以取消喎.....我覺得好明顯系吞泡啦...
作者: 樂樂家    時間: 09-7-15 19:04

原帖由 焱焱 於 09-7-15 09:12 發表
我個女都係上網,睇書,D書可以睇完再睇...再睇又再睇....不過朋友叫佢去街,佢都去,但係佢D朋友都好小去街,停學到宜家都係去過3次.

無所謂啦!細路性格會變,個女係屋企都自得其樂....有D媽咪講起自己個女幾唔生性.就好 ...

真喺好似喎﹗可能好好傾架﹗佢唔肯同佢d同學去街話佢哋只喺"行街",書局又唔去好鬼無聊,不如返歸睇書好過。

去少啲街都好,費事去慣咗…到時要搵仲死。

作者: hhma    時間: 09-7-15 22:02

JP
我佬都話買OUTDOOR比呀仔wor

原帖由 JP 於 09-7-15 17:36 發表

Hi,

I have bought an "Outdoor"背囊$2XX for my younger son.

作者: motherlau    時間: 09-7-16 07:36

差不多每個中學生都有一個la.
我都會買,一齊買唔知有冇得平呢?

原帖由 hhma 於 09-7-15 22:02 發表
JP
我佬都話買OUTDOOR比呀仔wor

作者: motherlau    時間: 09-7-16 07:40

me 3!!
不過應該冇fd la.

原帖由 veronna 於 09-7-15 16:43 發表

作者: Elona    時間: 09-7-16 09:05

Motherlau,

你個小朋友讀邊間學校呀 ?

原帖由 motherlau 於 09-7-16 07:40 AM 發表
me 3!!
不過應該冇fd la.

作者: Elona    時間: 09-7-16 09:12

想問吓各位家長, 有冇人係家長教師會既成員 ? 我想做會員同多D參與仔仔學校既活動, 但係我要返工, 唔知係唔係要請好多假期 ? 有人話家教會只適合家庭煮婦做, 可否比D意見我 ?
作者: veronna    時間: 09-7-16 09:48

原帖由 motherlau 於 09-7-16 07:36 發表
差不多每個中學生都有一個la.
我都會買,一齊買唔知有冇得平呢?

係邊樹有得買呀? 我都想去睇下喎.
作者: veronna    時間: 09-7-16 09:51

原帖由 Elona 於 09-7-16 09:12 發表
想問吓各位家長, 有冇人係家長教師會既成員 ? 我想做會員同多D參與仔仔學校既活動, 但係我要返工, 唔知係唔係要請好多假期 ? 有人話家教會只適合家庭煮婦做, 可否比D意見我 ? ...

未必一定要主婦架, 我仔小學d家教會成員好多都係爸爸黎. 仲要係有d做牧者/傳道人, 又有d係專業人士, 相信呢d工作都係好忙架.
作者: tinetinew    時間: 09-7-16 10:04

hi,

黃大仙中心好似有, around $200到!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 09:48 發表

作者: Elona    時間: 09-7-16 10:10

Goo d Morning ! 兩位靚媽咪 !
作者: tinetinew    時間: 09-7-16 10:15

hi,

我就想買個 lesportsau 俾亞仔做書包,不過好似幾貴,我以前用過好襟用同輕!

yuk hei mum

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 10:17

hi,

good morning! 各位!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-16 10:10 發表
Goo d Morning ! 兩位靚媽咪 !

作者: Elona    時間: 09-7-16 10:51

我自己平時就係用lesportsac既手袋, 我覺比較女性化, 男仔未必鐘意, 同埋裝中學D超重書本用背(狼)似乎啱D喎 !

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:15 AM 發表
hi,

我就想買個 lesportsau 俾亞仔做書包,不過好似幾貴,我以前用過好襟用同輕!

yuk hei mum

作者: bkman    時間: 09-7-16 10:57

早晨咁多位媽咪!

其實你地有無留意到學校, 有無限制書包顏色架? 我女女以前學校(小學)有限制書包顏色要紅色, 而外套本身又係紅色, 所以好襯架。 不過依家中學就無限制書包顏色, 不過就有限制髮飾既顏色要係黑色先得。
作者: stitchfriends    時間: 09-7-16 11:26

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:15 發表
hi,

yuk hei mum

hi,

如果用lesportsac 做書包, 承扥力得嗎?  會唔會爆線?
d 書好重 呀!
作者: shirleylsl    時間: 09-7-16 11:27

yuk hei mum,

hi, 我想問你係旺角的補習班係暑期定長期架? 可否pm資料給我,謝謝!
小女也是升中,亦是觀塘區,不過有少少擔心佢要自已搭完地鐵轉小巴
你囝囝也是自己上學嗎?
作者: tinetinew    時間: 09-7-16 13:01

hi,

n咁多年前,我就用這牌子嘅袋做書包,有淨色(eg. black,blue,etc...),不過當時都要幾舊油 ,要去專門店才多款揀!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-16 10:51 發表
我自己平時就係用lesportsac既手袋, 我覺比較女性化, 男仔未必鐘意, 同埋裝中學D超重書本用背(狼)似乎啱D喎 !

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 13:10

hi,

宜家我就報summer course,如果返得ok就keep住9月份返恒常班,我朋友仔個朋友仔返緊,不過就低年班(好似3年班),佢話ok嘅!
  你住邊區?我住黃大仙,我仔返樂華邨,不過返去就join學校隔離小學嘅校車,$1100包5個月,圍返$220一個月,咁咪唔駛轉車,不過要7:00am到站頭上車!但起碼雨季唔駛咁狼狽!and pls check pm!!

yuk hei mum

原帖由 shirleylsl 於 09-7-16 11:27 發表
yuk hei mum,

hi, 我想問你係旺角的補習班係暑期定長期架? 可否pm資料給我,謝謝!
小女也是升中,亦是觀塘區,不過有少少擔心佢要自已搭完地鐵轉小巴
你囝囝也是自己上學嗎? ...

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 13:18

hi,

我中學時用嚟做書包,都好襟用!呢個牌子我幾有信心,不過就考慮 !!

yuk hei mum

原帖由 stitchfriends 於 09-7-16 11:26 發表

hi,

如果用lesportsac 做書包, 承扥力得嗎?  會唔會爆線?
d 書好重 呀!

作者: veronna    時間: 09-7-16 13:26

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 13:10 發表
hi,

宜家我就報summer course,如果返得ok就keep住9月份返恒常班,我朋友仔個朋友仔返緊,不過就低年班(好似3年班),佢話ok嘅!
  你住邊區?我住黃大仙,我仔返樂華邨,不過返去就join學校隔離小學嘅校車,$1100包5個月, ...

咁好既, 有得join到校巴. 我都想知有冇車由慈雲山去順利? 有人知就話我聽啦.
作者: veronna    時間: 09-7-16 13:28

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:04 發表
hi,

黃大仙中心好似有, around $200到!

yuk hei mum

黃大仙中心邊度呀? 最近改頭換面到我都唔知d舖邊間打邊間
作者: tinetinew    時間: 09-7-16 13:45

hi,

我條線經慈雲山去順利,你不如pm your email adress俾我,我再send俾你睇吓啱唔啱,你再call佢睇吓做唔做你生意?!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 13:26 發表

咁好既, 有得join到校巴. 我都想知有冇車由慈雲山去順利? 有人知就話我聽啦.

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 13:48

hi,

近排唔經開,過兩日八到post 上嚟呀!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 13:28 發表

作者: Elona    時間: 09-7-16 14:11

我八到有D中學生會用Air Nike 既背蘘, 話咩重物會舒服D, 放工去睇睇先

原帖由 veronna 於 09-7-16 01:28 PM 發表

作者: Elona    時間: 09-7-16 14:16

我八到有D中學生會用Air Nike既背攮, 貪佢咩重件會舒服D, 放工去睇睇先 !

原帖由 veronna 於 09-7-16 01:28 PM 發表

作者: ling1211    時間: 09-7-16 14:21

hi all:
向大家打個招呼先

我仔成績麻麻,所以入讀嗰間屬BAND 2尾,校風不過不失LA,最好談不上,最差又末係嗰種 升中後我最擔心唔係阿仔讀唔讀到書,係怕佢會學壞咋 希望大家一齊喺度扶持下la
作者: veronna    時間: 09-7-16 14:21

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 13:45 發表
hi,

我條線經慈雲山去順利,你不如pm your email adress俾我,我再send俾你睇吓啱唔啱,你再call佢睇吓做唔做你生意?!

yuk hei mum

PM左你喇. 唔該晒.
作者: tinetinew    時間: 09-7-16 14:26

hi,

我都sent咗俾你,睇吓收唔做到??

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 14:21 發表

PM左你喇. 唔該晒.

作者: Seoul    時間: 09-7-16 14:41

個囝升中一, 派得唔好. 
但無計, 佢讀書一向一般, 
份人有無責任感同沒自我管理能力.

有野請教大家 中一學生應點安排補習 ?會比較幫到個囝,大家比少意見我 (我要番工,閒時家中都沒人) 

A.  補習老師上門補習 (晚上) 
B.  星期一至五用1.5小時到補習社
 (全料補習)
C.  分中,英,數個別專科補習,每科每星期  一堂

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 15:01

hi,

你好!而家我失業在家好得閑,你可以多d上來吹水,我會覆你ka!!你住邊區?

yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-16 14:21 發表
hi all:
向大家打個招呼先
我仔成績麻麻,所以入讀嗰間屬BAND 2尾,校風不過不失LA,最好談不上,最差又末係嗰種mouth:" /> 升中後我最擔心唔係阿仔讀唔讀到書,係怕佢會學壞咋 希望大家一齊喺度扶持下la ...

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 15:14

hi,

我亞仔有個好朋友派咗間band three尾,校風極差!我都好擔心,始終做父母會自私d,我都唔想佢哋開學後來往,我亞仔性格較受人影响!我覺得自己好衰! 真係唔知點做好??

其實如果家中冇人睇住,你試吓係學校附近睇吓有冇補習社,因有d補習社專補附近學校學生(我知小學有,中學唔知有冇?!),佢哋有可能有過往學校past paper同佢哋練習,你可試吓找!

yuk hei mum

原帖由 Seoul 於 09-7-16 14:41 發表

有野請教大家 中一學生應點安排補習 ?會比較幫到個囝,大家比少意見我 (我要番工,閒時家中都沒人) 

A.  補 ...

作者: motherlau    時間: 09-7-16 15:50

九龍塘香島呀.

原帖由 Elona 於 09-7-16 09:05 發表
Motherlau,

你個小朋友讀邊間學校呀 ?

作者: motherlau    時間: 09-7-16 15:52

吉吉島有呀!

原帖由 veronna 於 09-7-16 09:48 發表

作者: Elona    時間: 09-7-16 16:08

Yuk Hei Mum,

我仔仔最friend嗰個朋友係全班出名曳既學生, 考試唔溫書, 叫佢地唔好來往都唔肯聽, 如果我反對得好勵害, 仔仔就瞞著我同壞同學交往, 有同學打電話比佢, 問係邊個, 仔仔就唔肯講, 後來我睇書話可能父母覺得呢個學生好曳, 但係你個仔有唔同既睇法, 例如仔仔覺得壞同學好聰明, 反應快...我而家改變策略, 接受佢同學, 請埋佢嚟屋企玩, 等仔仔知道我好接受佢所有朋友, 咁升中後, 仔仔先會肯比你識佢D朋友

講真升中後我肯定佢地唔會咁, 事關大家既學校都唔同一樣, 冇共同話題, 好快散

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 03:14 PM 發表
hi,

我亞仔有個好朋友派咗間band three尾,校風極差!我都好擔心,始終做父母會自私d,我都唔想佢哋開學後來往,我亞仔性格較受人影响!我覺得自己好衰! 真係唔知點做好??

其實如果家 ...

作者: motherlau    時間: 09-7-16 16:10

Hi,

多d上黎啦!!交流下,我呀仔都係唔多鐘意讀書架,不過希望佢入左dream school之後生性la.

motherlau

原帖由 ling1211 於 09-7-16 14:21 發表
hi all:
向大家打個招呼先
我仔成績麻麻,所以入讀嗰間屬BAND 2尾,校風不過不失LA,最好談不上,最差又末係嗰種mouth:" /> 升中後我最擔心唔係阿仔讀唔讀到書,係怕佢會學壞咋 希望大家一齊喺度扶持下la ...

作者: bkman    時間: 09-7-16 16:11

同意。 既然都拆唔散, 咁起碼都知道孩子同緊邊D朋友一齊。 總好過連邊個都唔知, 更加擔心。

原帖由 Elona 於 09-7-16 16:08 發表

我仔仔最friend嗰個朋友係全班出名曳既學生, 考試唔溫書, 叫佢地唔好來往都唔肯聽, 如果我反對得好勵害, 仔仔就瞞著我同壞同學交往, 有同學打電話比佢, 問係邊個, 仔仔就唔肯講, 後來我睇書話可能父母 ...

作者: Elona    時間: 09-7-16 16:12

係BK真係比較少見呢間學校既家長 !  唔緊要, 有咩大家交流吓!

原帖由 motherlau 於 09-7-16 03:50 PM 發表
九龍塘香島呀.

作者: motherlau    時間: 09-7-16 16:20

我都係呀!!!
佢個fd派左入余近X,個小朋友住在我格離,仲要係呀仔d籃球腳,成日一齊打球架,所以我開始留意佢地,希望開學後,呀仔有d新fd,or返學校打球就好la.

motherlau

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 15:14 發表
hi,

其實如果家 ...

作者: Elona    時間: 09-7-16 16:22

唔緊要, 只要用對既方法就可以培養仔仔既責任感同自我管理能力, 多D欣賞自己仔仔既優點, tomorrow is better

原帖由 Seoul 於 09-7-16 02:41 PM 發表

A.  補 ...

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 16:34

hi,

唯有順其自然啦!不過個小朋友都好慘,又單親派咗去邊間又冇人理!!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-16 16:08 發表

我仔仔最friend嗰個朋友係全班出名曳既學生, 考試唔溫書, 叫佢地唔好來往都唔肯聽, 如果我反對得好勵害, 仔仔就瞞著我同壞同學交往, 有同學打電話比佢, 問係邊個, 仔仔就唔肯講, 後來我睇書話可能父母覺得呢個學生好曳, 但係你個仔有唔同既睇法, 例如仔仔覺得壞同學好聰明, 反應快...我而家改變策略, 接受佢同學, 請埋佢嚟屋企玩, 等仔仔知道我好接受佢所有朋友, 咁升中後, 仔仔先會肯比你識佢D朋友

講真升中後我肯定佢地唔會咁, 事關大家既學校都唔同一樣, 冇共同話題, 好快散

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 16:36

hi,

yes!!

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-7-16 16:11 發表
同意。 既然都拆唔散, 咁起碼都知道孩子同緊邊D朋友一齊。 總好過連邊個都唔知, 更加擔心。

作者: tinetinew    時間: 09-7-16 16:43

hi,

有時真係好擔心ka!!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-16 16:20 發表
我都係呀!!!
佢個fd派左入余近X,個小朋友住在我格離,仲要係呀仔d籃球腳,成日一齊打球架,所以我開始留意佢地,希望開學後,呀仔有d新fd,or返學校打球就好la.

motherlau

...

作者: veronna    時間: 09-7-16 16:45

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 14:26 發表
hi,

我都sent咗俾你,睇吓收唔做到??

yuk hei mum

睇左喇, 不過太早喇, 阿仔返八點, 佢七點四已經到. ANYWAY, 多謝你既資料, 有其他校車記得通知我.
作者: tinetinew    時間: 09-7-16 17:27

hi,

唔使客氣!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 16:45 發表

睇左喇, 不過太早喇, 阿仔返八點, 佢七點四已經到. ANYWAY, 多謝你既資料, 有其他校車記得通知我.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5