教育王國

標題: 升中交流區 - 元朗 [打印本頁]

作者: khmama    時間: 09-7-15 21:16     標題: 升中交流區 - 元朗

經過一年係bk開topic做分析, 覺得資料太散, 部分資料已過時, 中間缺乏連貫性, 令家長好難快而準咁收集有關自己個區既資料. 來年適值外甥女升中, 特開設元朗交流區, 希望可以和同區家長互相交流. 如果其他家長開交流區, 我亦可以根據唔同區post有關既分析同資料, 家長唔使四圍搵.

作者: sdbma    時間: 09-7-15 22:05

khmama你真有心,剛忙完又預備新一年,真替明年升中家長高興.thx.

原帖由 khmama 於 09-7-15 21:16 發表
經過一年係bk開topic做分析, 覺得資料太散, 部分資料已過時, 中間缺乏連貫性, 令家長好難快而準咁收集有關自己個區既資料. 來年適值外甥女升中, 特開設元朗交流區, 希望可以和同區家長互相交流. 如果其他家長開交流 ...

作者: 天娜    時間: 09-7-15 22:33

khmama,

多謝你!
小兒在元朗升p.6, 但p.5的呈分試剛失手, 而家唯有寄望p.6的呈分試

希望你日後多多指教
作者: mamafufu    時間: 09-7-16 01:55

元朗區(包含天水圍區)小學的程度極度參差,由最低1x% band 1生到6x% band 1 生的學校都有,所以各位家長揀學校時一定要知自己間小學的band 1 生有幾多位?

千奇唔好俾學校的宣傳誤導,例:
(1) 我校有 xx% 派往英文中學其實呢xx%包括好多band 2 生派去直資英中。

(2) 我校有 xx% 派往主要收 band 1 生的學校其實呢xx%包含好多band 2 生,派去收50% band 1 / 50% band 2(甚至更差比率) 的學校。

(3) 你個仔/女係band 1 尾/band 2頭(但絕對不肯提供學生的確實名次及全級band 1 生的數目),第一志願可以博band 1 學校,第2志願起就應報band 2 學校啦 ─ 其實你個仔/女肯定係band 2 ,但全校band 1 太少,為了製造band 1 生好多的假象,band 2頭至band 2中的學生學校都會講以上的說話給家長聽。到放榜時派左去band 2 中學,就話你個仔/女的隨機number唔好。

原帖由 khmama 於 09-7-15 21:16 發表
經過一年係bk開topic做分析, 覺得資料太散, 部分資料已過時, 中間缺乏連貫性, 令家長好難快而準咁收集有關自己個區既資料. 來年適值外甥女升中, 特開設元朗交流區, 希望可以和同區家長互相交流. 如果其他家長開交流 ...

作者: overover    時間: 09-7-16 12:43

我是在天水圍區的. 個仔今年的呈分試成績都有少許進步, 老師話佢是bank 1生, 但是沒有告知我的名次, 所以我保手一點估計佢的成績應該是band 2 頭.
所以我希望佢六年級可以再努力一點,考好個第2次呈分試. 我想問下是否六年級的呈分試完成左之後都有七八成決定左佢是什麼組別的學生??
作者: overover    時間: 09-7-16 14:58

我是指六年級上學期的考試有結果的時候!!

原帖由 overover 於 09-7-16 12:43 發表
我是在天水圍區的. 個仔今年的呈分試成績都有少許進步, 老師話佢是bank 1生, 但是沒有告知我的名次, 所以我保手一點估計佢的成績應該是band 2 頭.
所以我希望佢六年級可以再努力一點,考好個第2次呈分試. 我想問下是 ...

作者: ypmummy    時間: 09-7-16 15:25

點解你地間學校透明度咁低... 最少都要講級名次呀....博唔博都要有根有據嘛.....
作者: ypmummy    時間: 09-7-16 15:27

唔記得多謝 khama...... 我係你度搵到好多料....
作者: khmama    時間: 09-7-16 21:30

原帖由 overover 於 09-7-16 12:43 發表
所以我希望佢六年級可以再努力一點,考好個第2次呈分試. 我想問下是 ...

只要肯努力, 對提升banding一定有用.
作者: christy-mama    時間: 09-7-17 11:30

好開心終於有元朗升中交流區, 剛剛為小女搜集有關該區學校資料, 因我對元朗區中學完全無認識, 雖然女兒今年升p.5, 但已經開始緊張, 小女成績中下, 希望佢今年努力些, 能去到band2校風好既學校已心滿己足!

好多謝khmama咁用心為各位bk家長解釋同分享, 我睇返你之前既post, 資料好有用, 獲益不少!
作者: mamafufu    時間: 09-7-19 18:01

明年(2010)元朗區小六學生估計約6400-6500人(2009年是6881人),即band 1 生約有2200人。
元朗區有五間英中,共提供900學位(180x5),另估計有四間band 1 中中可開5班英文班(信義, 白約翰, 盧幹庭, 基元),而band 2 頭的中中如基朗, 伊中中, 羅桂祥, 天官應可開2-4班英文班。
開英文班的數目教統局會在今年10/11月通知中學,但教統局禁止中學公佈開英文班的數目,藉口是不想標籤學校,所以第一年各家長要靠估,以後的年份各家長應可自行私下收料,知道準確數目,所以今年升小六生是白老鼠。

作者: mamafufu    時間: 09-7-19 18:17

照往年經驗(有英中/中中的年代),band 1 頭至band 1 中的學生自行報名時會報英中,明年每間中學會有54個自行位,5間英中共提供270個位,而元朗校網約有40-50間小學,即平均每間小學的全級頭5名才有機會自行階段成功。

當然實際數目要看每間小學的程度及各學生是否有特殊才能,不過通常全級15名以外在自行階段報英中是不會有成功的機會。

明年起沒分英中/中中,各家長報讀中學的策略應會稍為不同,好可能band 1 尾的中中(可開5班英文班)會在自行階段收多些band 1 生的報名表。所以英中自行階段會易入一些,但band 1 尾的中中卻會因多人報而(比往年)難入。
作者: khmama    時間: 09-7-19 18:48     標題: 元朗區band1中學

根據2008年會考成績, 將元朗區band1中學 (本區)大致排列如下(英中同中中各自排位, 唔等如band1尾英中一定好過band1中中, 家長可以參考後面既會考成績), 如有錯漏, 請各家長更正.

(本區)
新界鄉議局元朗區中學 (英中,81,男女)
天主教崇德英文書院 (英中,87,男女)
趙聿修紀念中學 (英中,83,男女)
元朗商會中學 (英中,111,男女)
元朗公立中學 (英中,83,男女)
元朗信義中學 (中中,111,男女)
順德聯誼總會翁祐中學 (中中,22,男女)
東華三院盧幹庭紀念中學 (中中, 111,男女)
伊利沙伯中學舊生會中學 (中中,83,男女)
中華基督教會基元中學 (中中,111,男女)
香港管理專業協會羅桂祥中學 (中中,111,男女)
博愛醫院鄧佩瓊紀念中學 (中中,111,男女)
聖公會白約翰會督中學 (中中,111,男女)

(他區)
順德聯誼總會梁銶琚中學 (英中,10,男女)
保良局百周年李兆忠紀念中學 (英中,10,男女)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 (英中,13,男女)
保良局董玉娣中學 (英中,10,男女)
南屯門官立中學 (英中,10,男女)
妙法寺劉金龍中學 (英中,36,女)
屯門官立中學 (英中,10,男女)
仁愛堂田家炳中學 (中中,13,男女)
順德聯誼總會譚伯羽中學 (中中,8,男女)
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 (中中,15,男女)
屯門天主教中學 (中中,10,男女)

作者: khmama    時間: 09-7-23 23:07     標題: 元朗區英中2008會考成績比較

考生
A
A-C
鄉議局
75.7%
崇德
63.15%
趙聿修
59.3%
元朗商會
??
元朗公立
??
33.2%

呢區既學校會考成績似乎不算好, 比起九龍城區, band1頭既鄉議局算係較好既一間.
作者: daphnemama    時間: 09-7-24 09:28

原帖由 khmama 於 09-7-23 23:07 發表

考生
奪A
奪A-C
6科14分
鄉議局
75.7%
崇德
63.15%
趙聿修
59.3%
元朗商會
??
元朗公立
??
33.2%

呢區既學校會考成績似乎不算好, 比起九龍城區, band1頭 ...

聽講信義成績比鄉中還要好, 是嗎?
作者: khmama    時間: 09-7-24 13:19

原帖由 daphnemama 於 09-7-24 09:28 發表

聽講信義成績比鄉中還要好, 是嗎?

元朗信義既成績真係唔錯, 2008年會考優良有682個, 比鄉中少, 但鄉中既人均優良率係4.07, 信義係4.43, 比鄉中更好, 6科14分比率信義就達88.3%, 比鄉中同好多名校更厲害, 中英文成績更加不俗. 明年推出微調方案, 學校已揚言有信心開足五班英文班,有興趣既家長不妨報考.

http://www.yll.edu.hk/result/ce/07-08/index.htm

作者: khmama    時間: 09-7-24 18:16     標題: 元朗區band1中中2008中學會考成績比較

考生
A-C
各科平均合格率
元朗信義
88.3%
97%
翁祐
??
??
54.5%
??
盧幹庭
??
~50%
??
伊中舊生會
46.7%
??
基元
??
46.3%
91%
羅桂祥
??
??
??
90.6%
鄧佩瓊
??
??
??
87.7%
白約翰會督
??
??
84%

比較完中中, 元朗區band1中學排位可以約略有個大概.

作者: daphnemama    時間: 09-7-24 18:51

原帖由 khmama 於 09-7-24 13:19 發表

元朗信義既成績真係唔錯, 2008年會考優良有682個, 比鄉中少, 但鄉中既人均優良率係4.07, 信義係4.43, 比鄉中更好, 6科14分比率信義就達88.3%, 比鄉中同好多名校更厲害, 中英文成績更加不俗. 明年推出微調方案, 學 ...

嘩! 看來入信義應比入其他英中會更好了, 但對於BANK 2生似乎入到去都好辛苦, 對嗎?

作者: khmama    時間: 09-7-24 20:54

原帖由 daphnemama 於 09-7-24 18:51 發表

嘩! 看來入信義應比入其他英中會更好了, 但對於BANK 2生似乎入到去都好辛苦, 對嗎?

band2生除非自行比信義收咗啦, 如果唔係都冇機會入到信義.
作者: khmama    時間: 09-7-24 21:54

根據小學概覽既資料, 明年元朗區升中考生有6145人, 即band1生就有2048人. 上面所提到既band1英中同中中, 明年共提供2376個學額 (66班, 每班36人). 即自行學額713個, 扣除留班位118個, 大抽獎學額就有1545個 (未計他區英中學額).

以前提過元朗區band1生唔使係自行選中中, 因為抽獎應該不出band1o個十幾間, 既然抽獎實入到band1中中, 自行何不搏下英中? 不過根據上面既數據, 信義都係一間可以係自行考慮既學校, 而元朗公立仲差過好多中中, 入到都未必係好事.

作者: khmama    時間: 09-7-24 22:02     標題: 元朗區band2學校 (排名暫時不分先後)

如有錯漏請更正.

中華基督教會基朗中學
天水圍官立中學
元朗公立中學校友會鄧兆棠中學
裘錦秋中學(元朗)
天水圍循道衛理中學
十八鄉鄉事委員會公益社中學
香港中文大學校友會聯會張煊昌中學
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
天水圍香島中學

作者: khmama    時間: 09-7-24 22:05     標題: 元朗區band3學校(排名不分先後)

如有錯漏請更正.

元朗天主教中學
中華基督教會方潤華中學
妙法寺陳呂重德紀念中學
東華三院郭一葦中學
賽馬會毅智書院
天主教培聖中學
明愛元朗陳震夏中學
路德會西門英才中學
東華三院馬振玉紀念中學
可道中學(嗇色園主辦)
伯特利中學
伯裘書院
佛教茂峰法師紀念中學
金巴崙長老會耀道中學

作者: 701003    時間: 09-7-25 14:13

原帖由 khmama 於 09-7-24 22:02 發表
如有錯漏請更正.

中華基督教會基朗中學
天水圍官立中學
元朗公立中學校友會鄧兆棠中學
裘錦秋中學(元朗)
天水圍循道衛理中學
十八鄉鄉事委員會公益社中學
香港中文大學校友會聯會張煊昌中學
伊利沙伯中學舊生會湯國 ...

方潤華~~Band 3
作者: 701003    時間: 09-7-25 14:15

原帖由 khmama 於 09-7-24 22:05 發表
如有錯漏請更正.

元朗天主教中學
妙法寺陳呂重德紀念中學
東華三院郭一葦中學
賽馬會毅智書院
天主教培聖中學
天水圍香島中學
明愛元朗陳震夏中學
路德會西門英才中學
東華三院馬振玉紀念中學
可道中學(嗇色園主辦)
...

天水圍香島~~~~Band 2
作者: mamafufu    時間: 09-7-25 16:04

一間學校屬於band 2 或 band 3 ,可以係好主觀的個人意見,因為大家都冇該校準確的收生資料。

我自己就覺得方潤華及香島都係 band 3.
作者: mamafufu    時間: 09-7-25 16:35

信義08年會考14分或以上比率比鄉中還高,但要考慮佢地在 F.3 升 F.4 時已淘汰成績最差的60多人。而所有元朗區英中都係5班F.3 全部直升5班 F.4 (除了極少量留班生)。

信義06年F.3有5班,學生有217人(不肯定有冇記錯,但一定係咁上下),升F.4時只有四班,約155人可留校升班。其他6X人要到出面找學校,好多學生去了元朗天主教,屯門何福堂。
F.3 成績最差的60多人已在此階段被淘汰出局,剩下的15X人裏有88.3%(即136人)得14分以上。

如果要同其他學校以百分率比較成績,我覺得用基數200人來做比較,才可得出合理的結論。

136/200=68%

如把信義當全級68%得14分或以上,以元朗區英中標準,也是一個非常好的水平,只比鄉中略差。

原帖由 daphnemama 於 09-7-24 18:51 發表

作者: khmama    時間: 09-7-25 17:49

原帖由 mamafufu 於 09-7-25 16:35 發表
信義08年會考14分或以上比率比鄉中還高,但要考慮佢地在 F.3 升 F.4 時已淘汰成績最差的60多人。而所有元朗區英中都係5班F.3 全部直升5班 F.4 (除了極少量留班生)。

信義06年F.3有5班,學生有217人(不肯定有冇記錯,但一 ...

如果係咁, 家長都要考慮小朋友既能力, 先至好入去讀.
作者: khmama    時間: 09-7-25 17:52

原帖由 mamafufu 於 09-7-25 16:04 發表
一間學校屬於band 2 或 band 3 ,可以係好主觀的個人意見,因為大家都冇該校準確的收生資料。

已更正資料.
作者: 701003    時間: 09-7-26 00:21

原帖由 mamafufu 於 09-7-25 16:04 發表

香島D學生OK過方X華,方記耐唔耐就會有"嗶bu車"or警車到訪!香島近年係Band 2尾學生ge首三選擇,學生係"薯"咗少少,不過唔會上堂開片!另外,單靠一兩屆HKCEE成績評定banding,對歷史新ge學校有所不公,仲有,高中(F.4)好多時會收校外生,即係話高Band 收唔曬ge學生,有可能流入較低banding之學校,佢哋會考考得唔錯,F.1-F.3培養過佢哋ge學校都應記一功!
考多一屆,會考就收工,F.1收生/校風......先至係評定學校受歡迎程度ge準則!

作者: tingtungMa    時間: 09-7-26 18:40

khmama:

好多謝你設這個topic, 小女九月正升小六, 想問吓各位mami意見, 本人心儀趙聿修, 不知程度是否很深, 是否入不到精英班的學生會被忽略?如band 1中的學生好彩入到去都會很辛苦? 好奇怪呀女間小學每年都無咩學生入這間學校(今年是0), 但反而有人入鄉中都有幾個.
作者: daphnemama    時間: 09-7-27 10:28

原帖由 mamafufu 於 09-7-25 16:35 發表

信義06年F.3有5班,學生有217人(不肯定有冇記錯,但一 ...

原來間間都是這樣的.  2008年暑假星期六中午, 我在圖書館等女及我老公放活動班, 當時是中午時間, 找一個有冷氣地方打發時間. 我在兒童那邊坐在看書, 抬頭伸伸個頭見我老公在一堆女人堆旁, 旁聽. 我還問我老公圖書館可給5、6 個女人在講話嗎? 原來其中3個家長之小朋友都是鄉議局中二學生, 暑假前給學校趕走, 要找第二間中學學位讀書. 大家在吐苦水中.
作者: mamafufu    時間: 09-7-27 12:35

幾乎全部元朗區中學(英中及BAND 1/2中中)都有五班F.1直升至五班F.5,每級人數維持住200至210人(今年開始縮減人數),F.2至F.4每年都會有人留班,但通常每年只有4至10人,即每間學校每年每級都會有10人以下被要求留級(或轉校--如成績極差或已留過級)。

假設F.2至F.4每級有10人留班,中三級有200人,只有190人可升班,升中四時會有190+10名中四級留班生,即升中四時仍有200人。

所有學校每年級的班數及人數可在中學概覽找到,教統局有指引,每級學生留班人數不應多於全級人數的5%。

信義個CASE,係由五班中三(每班43人),共21x人,縮至4班中四(每班38人),淘汰的人數達60人以上。

作者: daphnemama    時間: 09-7-27 12:41

有沒有今年剛升中一之家長可提供書單除中文外,有那間學校已是改用英文課本呢?

已知基元基朗已是改
作者: mamafufu    時間: 09-7-27 12:51

信義--全英文(包括數學, 科學, 地理, 世界歷史)

基元-- 全級數學及科學用英文,其他如地理/通識/歷史與文化用中文。

盧幹庭-- 全級數學及科學用英文,其他如通識用中文。

伊中中-- 開兩班全英文班,三班全中文班。

白約翰 -- 全中文。

原帖由 daphnemama 於 09-7-27 12:41 發表
有沒有今年剛升中一之家長可提供書單除中文外,有那間學校已是改用英文課本呢?

已知基元基朗已是改

作者: khmama    時間: 09-7-27 16:32

原帖由 701003 於 09-7-26 00:21 發表

香島D學生OK過方X華,方記耐唔耐就會有"嗶bu車"or警車到訪!香島近年係Band 2尾學生ge首三選擇,學生係"薯"咗少少,不過唔會上堂開片!另外,單靠一兩屆HKCEE成績評定banding,對歷史新ge學校有所不公,仲有,高中(F.4)好多時會收校外 ...

上面band2同band3個list係唔分排名既, 基本上你都好難搵到band2/3學校既會考成績黎比較, 依家只係根據口碑放住先, 遲o的計埋數先再算.
作者: khmama    時間: 09-7-27 16:36

原帖由 tingtungMa 於 09-7-26 18:40 發表
khmama:

好多謝你設這個topic, 小女九月正升小六, 想問吓各位mami意見, 本人心儀趙聿修, 不知程度是否很深, 是否入不到精英班的學生會被忽略?如band 1中的學生好彩入到去都會很辛苦? 好奇怪呀女間小學每年都無咩學 ...

趙聿修有三間聯繫小學, 競爭比鄉中大都唔出奇.
作者: khmama    時間: 09-7-27 16:39     標題: 估計2009/2010 派位學額

本區
學校英中/中中男/女非保留學額直屬/聯繫學額
鄉議局英中
男女7713
崇德英中
男女8224
趙聿修英中
男女7929
商會英中
男女105
公立英中
男女7929
信義中中男女105
翁祐中中男女11
盧幹庭中中男女105
伊中舊生會中中男女7830
基元中中男女105
羅桂祥中中男女105
鄧佩瓊中中男女105
白約翰中中男女105
他區
學校英中/中中男/女非保留學額直屬/聯繫學額
梁銶琚英中
男女9
陳瑞芝英中
男女11
李兆忠英中
男女9
董玉娣英中
男女9
南屯門官立英中
男女9
屯門官立英中
男女9
劉金龍英中
田家炳中中男女11
譚伯羽中中男女7
馬可賓中中男女13
屯門天主教中中男女9
總數12731251398

作者: khmama    時間: 09-7-27 17:45     標題: 2010年派位分析 - band1

如果以之前估計既band1人數2048人計算, 假如48間小學頭10名學生自行派位成功, 參加抽獎既人數就係2048 - 480 = 1568人, 而上面估計2010年每班再減兩人後, 本區及他區band1學額大約係1398個. 當然加埋band1尾band2頭既學校如基朗(估計105個)同天水圍官立(估計79個), 已經可以夠分俾band1生, 只要填鄧兆棠包底(估計79個), band1生最差只會派去鄧兆棠.

所以band1生抽獎可以參考下面既填法:
第一志願:(以下任何一間)
- 鄉議局
- 崇德
- 趙聿修
- 元朗商會
- 元朗公立 (band1尾可考慮)
- 信義
- 他區英中 (梁銶琚/李兆忠/陳瑞芝/董玉娣/南屯官)

第二志願:
- 信義 (唔一定有位)
- 元朗公立 (唔一定有位)
- 他區英中 (梁銶琚/李兆忠/陳瑞芝/董玉娣/南屯官)
- 本區中中

第三志願至二十三志願: (隨意填晒下面既學校)
- 梁銶琚
- 李兆忠
- 陳瑞芝
- 董玉娣
- 南屯官
- 田家炳
- 譚伯羽
- 屯官
- 劉金龍 (女校)
- 盧幹庭
- 基元
- 伊中舊生會
- 鄧佩瓊
- 白約翰
- 羅桂祥
- 翁祐
- 基朗
- 天官
- 馬可賓
- 屯天
- 宣道

第二十四至三十志願:
- 鄧兆棠
- 循道
- 呂祥光
- 辛亥年
- 梁植偉
- 崇真
- 裘錦秋

作者: daphnemama    時間: 09-7-27 19:24

原帖由 mamafufu 於 09-7-27 12:51 發表

基元-- 全級數學及科學用英文,其他如地理/通識/歷史與文化用中文。

伊中中-- 開兩班英文班,三班中文班。

白約翰  ...

作者: daphnemama    時間: 09-7-27 19:47

原帖由 khmama 於 09-7-27 17:45 發表
如果以之前估計既band1人數2048人計算, 假如48間小學頭10名學生自行派位成功, 參加抽獎既人數就係2048 - 480 = 1568人, 而上面估計2010年每班再減兩人後, 本區及他區band1學額大約係1398個. 當然加埋band1尾band2頭 ...

請教請教    

我女兒應在全級 25-50名以內, 不知能否建議一下呢?  她剛剛小五下學期成績是 中/數 B, 英/常 A, 這樣應是BANK 2 頭吧!

可能要六年級級考完期中試, 老師才會講我女如何, 但我保守知她一定在班在 5-10名以內.

當然都是估.  全級 185人, 每班都有好好成績的同學在的, 不會集中精英班, 只不過 5年級全班一齊升班, 5年級以下就打散.

能否給我一個建議呢?
作者: christy-mama    時間: 09-7-28 11:08

香島d學生比我感覺唔好,因見到數個學生在學校外出吸煙
作者: 可愛的天使    時間: 09-8-8 17:12

原帖由 mamafufu 於 09-7-16 01:55 發表
元朗區(包含天水圍區)小學的程度極度參差,由最低1x% band 1生到6x% band 1 生的學校都有,所以各位家長揀學校時一定要知自己間小學的band 1 生有幾多位?

千奇唔好俾學校的宣傳誤導

我想問下, 究竟向邊度可以知自己間小學的band 1 生有幾多個呢?? 小學由最低1x% band 1生到6x% band 1 生不定, 請問可以告知學校的名稱嗎?

同埋我覺得好亂呀! 依家果個分配方法, 雖然話睇中一果個分班事定每間小學的band 1人數, 家長,學生永遠唔知確實既數, 比我覺得好似每間小學全級頭10~20名都必定係band 1, 咁一開始選小學就去間差d又小班的, 迷容易d做band 1生?
作者: man618    時間: 09-8-10 12:34

小女是今年九月升中的,剛派了中學的那一批,亦是在天水圍區就讀小學,其實都可以看回歷屆的升中派位,大概都知道學校有多少屬band1生,但我不太明白為可會不知道自己是屬那個banding,因為當學校派發填表格時,老師會告知學生是那一個組別,小女全校有18x,於小五時第一次呈分試考28/18x,屬band 1,第二次呈分40/18x,band 1尾,band 2頭,老師告知如果第三次呈分跌出40名外,那可能只能選band 2學校,結果第三次呈分考得唔錯成績,考17/18x,band 1,加埋三次成績,最終結果是28/18x,屬band 1,全班得2位學生只能選擇band 1學校,全校大概都是30-35人選band 1學校,但分校就有60人屬band 1生!
當然第一次呈分及第二次成績為第一輪自選兩間中學最為緊要,如考全級10名內,機會亦大得多!
作者: daphnemama    時間: 09-8-31 13:06

請問大抽獎時, 是否全部 band 1 學生 先安排晒學校, 才到 band 2 生, 再到 band 3 生呢?
作者: chariho    時間: 09-8-31 23:46

daphnemama:

通常新校的Band 1、2 and 3 位都會平均分配,如果妳的小朋友的學校是新校而她又考25-50名內,在第一階段自行派位時可選一些英中(能被選入的機會不大,但沒有理由不作一試,否則選了些較差的學校,它必然要了妳,到時連大抽獎的機會也沒有了),若不戒意入現時被稱為中中其實已用英文教的中學,可second choice 選基元、基朗、盧幹庭、信義(能被選入的機會較大);
去到第二階段大抽獎時,再看看女兒的成績,才決定該保守,還是進取。

順便再一題,九月至十一月,有很多學校都會有開放日的(可查閱目標學校的網站或致電查詢),藉著這些日子,可多了解該學校,還可見到學校的高層 – 校長或主任,直接問問題。

希望幫到妳!

原帖由 daphnemama 於 09-7-27 19:47 發表

請教請教 mouth:" />   

我女兒應在全級 25-50名以內, 不知能否建議一下呢?  她剛剛小五下學期成績是 中/數 B, 英/常 A, 這樣應是BANK 2 頭吧!

可能要六年級級考完期中試, 老師才會講我女如何, 但我保守知她一定在 ...

作者: chariho    時間: 09-9-1 00:12

Daphnemama,

妳真聰明, 妳是對的, 大抽獎時是所有Band 1生都派到學位; 然後至輪到Band 2 生派, 如此類推, 所以 Band 1  尾Band 2頭的學生最尷尬, 若頭幾個 Choice 選了 Band 1 的學校, 自己是Band 2 生, 誓必被拋到很後的Choice; 相反若選了Band 2 的學校, 自己卻是 Band 1 生, 就很不值了. 但學校又不能很確實的告訴妳, 妳是 Band 1 or Band 2 因為大抽獎時第三次程分試是未考的, 所以沒有人知道妳該是 Band ?  唯有叮囑女兒努力些, 不要浮沈在40名以後, 若在40名以內而成績可以keep 住, 則較保險在 Band 1以內.

祝妳好運

原帖由 daphnemama 於 09-8-31 13:06 發表
請問大抽獎時, 是否全部 band 1 學生 先安排晒學校, 才到 band 2 生, 再到 band 3 生呢?

作者: daphnemama    時間: 09-9-1 10:25

原帖由 chariho 於 09-8-31 23:46 發表
daphnemama:

通常新校的Band 1、2 and 3 位都會平均分配,如果妳的小朋友的學校是新校而她又考25-50名內,在第一階段自行派位時可選一些英中(能被選入的機會不大,但沒有理由不作一試,否則選了些較差的學校,它必然要了妳,到 ...

多謝幫忙!!!!

因我女是讀一條龍, 而成績表是沒有名次只有分數(5年級才開始有分數), 所以都是斷估我女名次.  憑5年級上學期一次交流團知她一定不是全級15名以內,  當時5年級問過班主任都沒有答案. 希望6年級之家長會會有資料.  而他們評分試是期中試不是期尾試的.  而 11月要決定是否留回原校.  所以才想問多些意見.  我都知幾差, 成績好就想走, 成績不好才想留回原校.  但不能不為小朋友想一想.  而最半天吊就是她不是最好, 亦不是差.
作者: daphnemama    時間: 09-9-1 10:28

原帖由 chariho 於 09-8-31 23:46 發表
daphnemama:

通常新校的Band 1、2 and 3 位都會平均分配,如果妳的小朋友的學校是新校而她又考25-50名內,在第一階段自行派位時可選一些英中(能被選入的機會不大,但沒有理由不作一試,否則選了些較差的學校,它必然要了妳,到 ...

我女是一條龍. 開校 10年.  就是一條龍才不知玩法.
多謝, 我打電話問一問.
作者: O~O    時間: 09-9-17 14:07

原帖由 chariho 於 09-8-31 11:46 PM 發表
daphnemama:

九月至十一月,有很多學校都會有開放日的(可查閱目標學校的網站或致電查詢),藉著這些日子,可多了解該學校,還可見到學校的高層 – 校長或主任,直接問問題。

聽聞今年有幾所中學已表示不作開放日, 包括趙中、基中、盧幹庭等等, 其他家長有消息不防供大家參考。
另外, 想問見到學校高層又咩問題好問?真係唔知有咩要知而有對選校有參考性。
請回應一吓, 多謝。
作者: daphnemama    時間: 09-9-18 09:51

原帖由 O~O 於 09-9-17 14:07 發表

聽聞今年有幾所中學已表示不作開放日, 包括趙中、基中、盧幹庭等等, 其他家長有消息不防供大家參考。
另外, 想問見到學校高層又咩問題好問?真係唔知有咩要知而有對選校有參考性。
請回應一吓, 多謝。 ...

我問以下問題 :
1. 收生要求, 在自行收到面試是什麼形式
2. 剛收入之中一生的banding?
2. 對品德 - 午飯會否放學生吃飯? 放學有沒有主任或校長站在門口看放學? 或到商場查看
3. 對成績差學生 - 補底/增潤班呢? 是如何安排?
4. 微調下, 學校有什麼步處呢?
5. 新高中學制下學校有什麼對應及配合呢?
6. 如何加強學生之英文程度呢?

等等問題
作者: O~O    時間: 09-9-18 14:10

原帖由 daphnemama 於 09-9-18 09:51 AM 發表

我問以下問題 :
1. 收生要求, 在自行收到面試是什麼形式
2. 剛收入之中一生的banding?
2. 對品德 - 午飯會否放學生吃飯? 放學有沒有主任或校長站在門口看放學? 或到商場查看
3. 對成績差學生 - 補底/增潤班呢? 是 ...

Thx!

另外想問, 之前聽聞有些學校自行收生時只收表格, 唔interview學生, 有無此資料呢?
那些不interview學生的學校是已經有所屬學生, 還是只看學生的hardcopy已決定收那些學生呢?
作者: daphnemama    時間: 09-9-18 19:10

原帖由 O~O 於 09-9-18 14:10 發表

Thx!

另外想問, 之前聽聞有些學校自行收生時只收表格, 唔interview學生, 有無此資料呢?
那些不interview學生的學校是已經有所屬學生, 還是只看學生的hardcopy已決定收那些學生呢? ...

暫時聽回來的資料或打電話去學校問都是一定有 INTERVIEW 的, 如沒有 INTERVIEW 是給學校已OUT 出了.

另這條問題好深呀, 問題是BAND 1 英中不接見可能是 BAND 2/3 學生入表, 可能太多成績好學生入表, 較次點而就不接見都不定,  對嗎?  其實成績好之中學都是只看成績及成績+面試表現, 而成績中學是查到小學生在教處排位的.
作者: mamafufu    時間: 09-9-20 23:59

往年(兩三年前)商會完全沒有面試,純從報名表資料及獎狀(及教統局排名)決定收邊個。

但三年前轉左校長後,就要interview了,冇得interview的學生=落選。

原帖由 O~O 於 09-9-18 14:10 發表
那些不interview學生的學校是已經有所屬學生, 還是只看學生的hardcopy已決定收那些學生呢? ...

作者: mamafufu    時間: 09-9-21 00:05

今年(09-10)各中文中學教學語言update:

伊中中-- 開二全英文班,三班全中文班。

白約翰 -- 全中文書,但精英班數學用英文工作紙。

羅桂祥 -- 開三全英文班,全中文班。
作者: 天娜    時間: 09-9-23 21:50     標題: 回覆 54# mamafufu 的文章

唉!點解白約翰仲係全中文, 點選得落手呀!
作者: popokit    時間: 09-9-23 23:34

原帖由 天娜 於 09-9-23 21:50 發表
唉!點解白約翰仲係全中文, 點選得落手呀!

據聞佢會考成績都唔錯架! 如果我入唔到趙律修或鄉議局次選我都會考慮白約翰.

作者: Skywan    時間: 09-9-24 13:33

Hi Mamafufu,

請問你能否告知是從那裏可以知道這些資料? 我想知屯門的資料。

原帖由 mamafufu 於 09-9-21 00:05 發表

信義--全英文(包括數學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=85&cb=12345619&n=a47fcc84, 科學, 地理, 世界歷史)

基元-- 全級數學http://ads.baby-king ...

作者: tracyleung    時間: 09-9-24 18:03

據聞白約翰的校風及會考成績都唔差, 好像中一收全band 1 學生, 我想知多D此校的資料 (例如收生成績的要求), 請問有沒有小朋友在此校讀書, 可否提供資料?
作者: mamafufu    時間: 09-9-24 22:06

這些資料是直接向就讀該校的學生或家長詢問得知。
學校應該唔會公開,因為是偷步的行為(教學語言微調在2010年九月的中一級才正式實行。)

原帖由 Skywan 於 09-9-24 13:33 發表
Hi Mamafufu,

請問你能否告知是從那裏可以知道這些資料? 我想知屯門的資料。

作者: 701003    時間: 09-9-24 23:41

原帖由 mamafufu 於 09-9-21 00:05 發表

信義--全英文(包括數學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=85&cb=12345619&n=a47fcc84, 科學, 地理, 世界歷史)

基元-- 全級數學http://ads.baby-king ...

基元地理用中文書,但筆記係English,考試都係英文卷,要用英文作答
作者: mamafufu    時間: 09-9-25 22:33

希望將來唔會再改變啦。

去年(08年9月f.1學生)數學買中文書,但開學後再派英文notes, 並告知考試會用英文,但後來又改番用中文題目。

原帖由 701003 於 09-9-24 23:41 發表

基元地理用中文書,但筆記係English,考試都係英文卷,要用英文作答

作者: 701003    時間: 09-9-25 22:56

原帖由 mamafufu 於 09-9-25 22:33 發表
希望將來唔會再改變啦。

去年(08年9月f.1學生)數學買中文書,但開學後再派英文notes, 並告知考試會用英文,但後來又改番用中文題目。

果陣微調方案未出台 學校想偷步,但唔方便踩界!其實用咩語文考無所謂,最緊要識答

作者: mamafufu    時間: 09-10-5 01:39

問咗基元中一非精英班學生,佢地用中文教地理,所以我估到考試時都會用中文卷,因為要全級用同一份卷。(未聽過基元講會分中文版/英文版試卷)

原帖由 701003 於 09-9-24 23:41 發表

作者: 701003    時間: 09-10-5 23:34

咁等考咗試之後再確實啦!用中文就最理想,可以考得好少少都未定
作者: O~O    時間: 09-10-10 00:16

如果在小學方面, 有咩資料可以問老師, 而有可以清楚知道多些子女能否入讀心儀學校呢?
作者: O~O    時間: 09-10-10 00:20

在元朗區是band 1, 但轉到其他區好多時因為元朗水平差而降band, 但元朗轉到那一區會升banding呢?
作者: O~O    時間: 09-10-10 00:27

改變一下問題, 元朗band 1英中or band 1頭中中(以微調前計算)學額相對比較小以應付元朗區band 1學生, 如果跳出本區, 這些學生會跑到那個區會大比數能入讀英中或band 1頭中中呢? 在那個區份又有咩好選擇呢?
作者: mamafufu    時間: 09-10-10 22:47

如果係band 1 尾﹕邊區都唔好轉,好大機會跌banding。

如果係band 1 中至頭﹕沙田區最大機會入英中。(基本上所有沙田band 1 生都好大機會入英中。)

原帖由 O~O 於 09-10-10 00:27 發表
改變一下問題, 元朗band 1英中or band 1頭中中(以微調前計算)學額相對比較小以應付元朗區band 1學生, 如果跳出本區, 這些學生會跑到那個區會大比數能入讀英中或band 1頭中中呢? 在那個區份又有咩好選擇呢? ...

作者: O~O    時間: 09-10-12 13:37

原帖由 O~O 於 09-10-10 12:16 AM 發表
如果在小學方面, 有咩資料可以問老師, 而有可以清楚知道多些子女能否入讀心儀學校呢?

問老師咩問題好?
作者: mamafufu    時間: 09-10-22 10:07

明年九月元朗區英中其中一間會開中文班......
作者: 701003    時間: 09-10-24 18:14

原帖由 mamafufu 於 09-10-22 10:07 發表
明年九月元朗區英中其中一間會開中文班......

Which school????
我知有多一間會有全開英文班wor

作者: dorayellow    時間: 09-10-27 13:20     標題: 建議找 進優教育中心(元朗)

作者: dorayellow    時間: 09-10-27 13:23     標題: 建議找 進優教育中心(元朗)

作者: dorayellow    時間: 09-10-27 13:25     標題: 建議找 進優教育中心(元朗)

作者: mamafufu    時間: 09-11-10 22:52

信義肯定會開足五班全英文班。
基元亦開五班全英文班(?)

元朗區最差個間英中會開最少一班中文班。(消息聽番嚟,但應該可靠)

原帖由 701003 於 09-10-24 18:14 發表

Which school????
我知有多一間會有全開英文班wor

作者: O~O    時間: 09-11-11 14:23

元朗那家英中最差,還倒過來開中文班?

現在元朗中中很多各項都很好, 如英中與中中加一在一起, 請問有無最新排名?
作者: 天娜    時間: 09-12-8 22:20

各位元朗的家長, 自行開始要選校, 有無心水?
我見元朗區對選中學有些冷淡, 不如大家多d交流下和分享下?

我個仔想入趙聿修, 但我覺得佢無機會面試, 又吾想打沉佢, 所以內心很沉重, 亦很無奈
作者: mamafufu    時間: 09-12-10 02:14

(刪除--請參閱12月14日中學概覽最新資料。)

作者: mamafufu    時間: 09-12-10 02:37

你個仔係元小band 1 頭至band 1 中,趙中有得面試的機會略低(但不是完全沒有),不過冇理由在自行階段已選次一級中學,自己咁早放棄。
所以我建議選一間自己最想入的(如趙中),再加一間必定有得面試的中學(如崇德),咁兩方面(入學機會/自信心)都可照顧到。

原帖由 天娜 於 09-12-8 22:20 發表
各位元朗的家長, 自行開始要選校, 有無心水?
我見元朗區對選中學有些冷淡, 不如大家多d交流下和分享下?

我個仔想入趙聿修, 但我覺得佢無機會面試, 又吾想打沉佢, 所以內心很沉重, 亦很無奈 ...

作者: 701003    時間: 09-12-10 17:41

原帖由 mamafufu 於 09-12-10 02:37 發表
你個仔係元小band 1 頭至band 1 中,趙中有得面試的機會略低(但不是完全沒有),不過冇理由在自行階段已選次一級中學,自己咁早放棄。
所以我建議選一間自己最想入的(如趙中),再加一間必定有得面試的中學(如崇德),咁兩方面(入 ...

試埋商中啦
作者: Hycol    時間: 09-12-11 13:02

各位家長,
我個囡今年剛中一希望可以同大家分享經驗, 趙中上年約收到8xx張申請表,可以去interview得 420人,(因為差不多全部學校都用成績取決interview資格) 如果閣下小朋友是band1 頭/中 可以嘗試, 但最重要你小朋友鍾意間學校至好, 千祈唔好淨係得阿媽鐘意.免得將來怨你, 英中固然係有優勢如果小朋友英文ok最好, 因為上到去好多生字要默(英文不在話下, 數學, Science, History, 通識, 可能仲有家政和視藝).

唔知可否幫到大家一些資料!
作者: Sherryko9    時間: 09-12-11 13:25

謝謝!十分有用的資料.
提提大家,今日"星島"教育版有屯元區大部份中學資料,有教學語言和以甚麼作收生標準,很有用.

原帖由 Hycol 於 09-12-11 13:02 發表
各位家長,
我個囡今年剛中一希望可以同大家分享經驗, 趙中上年約收到8xx張申請表,可以去interview得 420人,(因為差不多全部學校都用成績取決interview資格) 如果閣下小朋友是band1 頭/中 可以嘗試, 但最重要你小朋友 ...

作者: aling0    時間: 09-12-11 16:07

原帖由 mamafufu 於 09-12-10 02:37 發表
所以我建議選一間自己最想入的(如趙中),再加一間必定有得面試的中學(如崇德),咁兩方面(入 ...

mamafufu,
請問點解崇德一定會有得面試呢? 係佢的收生banding要求比趙中低, 還是佢逢入表都可以面試呢(收唔收另一回事)?
我個仔今年五年級, 老公想佢第日報崇德, 但我想搏趙中聯繫位!! 不過都要睇埋佢呢兩年考成點先講, 宜家實在係言之過早呢!!
我宜家可以點樣了解多d中學的情況呢? ge概念仲留喺廿年前ge時候! 需要up date!!  
作者: O~O    時間: 09-12-11 16:21

原帖由 Hycol 於 09-12-11 01:02 PM 發表
各位家長,
我個囡今年剛中一希望可以同大家分享經驗, 趙中上年約收到8xx張申請表,可以去interview得 420人,(因為差不多全部學校都用成績取決interview資格) 如果閣下小朋友是band1 頭/中 可以嘗試, 但最重要你小朋友 ...

多謝資料,非常有用,如未足夠資格真的浪費一個機會。
作者: 天娜    時間: 09-12-11 22:22

我沒有買星島, 上網能否找到?
或有無媽媽可放上網?
原帖由 Sherryko9 於 09-12-11 13:25 發表
謝謝!十分有用的資料.
提提大家,今日"星島"教育版有屯元區大部份中學資料,有教學語言和以甚麼作收生標準,很有用.

作者: 天娜    時間: 09-12-11 22:24

請問你是否指趙中?

原帖由 Hycol 於 09-12-11 13:02 發表
各位家長,

作者: mamafufu    時間: 09-12-11 23:08

我睇咗今日的星島,資料唔完整,可以不理。

原帖由 天娜 於 09-12-11 22:22 發表
我沒有買星島, 上網能否找到?
或有無媽媽可放上網?

作者: mamafufu    時間: 09-12-11 23:11

崇德過去十年,都係"見者有份",所有入表同學(除了極少量可能係band 2或band 3 水準的學生),都有得interview,今年應該唔會例外。

原帖由 aling0 於 09-12-11 16:07 發表

mamafufu,
請問點解崇德一定會有得面試呢? 係佢的收生banding要求比趙中低, 還是佢逢入表都可以面試呢(收唔收另一回事)?
我個仔今年五年級, 老公想佢第日報崇德, 但我想搏趙中聯繫位!! 不過都要睇埋佢呢兩年考成點 ...

作者: mamafufu    時間: 09-12-11 23:13

多D上 BK啦!

原帖由 aling0 於 09-12-11 16:07 發表
我宜家可以點樣了解多d中學的情況呢?
]

作者: fannypopo    時間: 09-12-18 01:09

佛教茂峰法師紀念中學 2006年已是 Band 2 School.

原帖由 khmama 於 09-7-24 22:05 發表
如有錯漏請更正.

元朗天主教中學
中華基督教會方潤華中學
妙法寺陳呂重德紀念中學
東華三院郭一葦中學
賽馬會毅智書院
天主教培聖中學
明愛元朗陳震夏中學
路德會西門英才中學
東華三院馬振玉紀念中學
可道中學(嗇色 ...

作者: O~O    時間: 09-12-18 01:30

點解盧幹霆突然升呢!成績特飛猛進,又全開英文班,真要睇清楚,以免睇漏!
作者: 天娜    時間: 09-12-18 18:40

盧幹霆2008年來了一位新校長, 是前東華三院黃芴南的校長, 黃芴南好似是九龍的好學校, 不知有無關係?

原帖由 O~O 於 09-12-18 01:30 發表
點解盧幹霆突然升呢!成績特飛猛進,又全開英文班,真要睇清楚,以免睇漏!

作者: 尚宮大人    時間: 09-12-20 03:02     標題: ◤「宏信書院」基督教直資一條龍英文中小學◢

作者: AA1120    時間: 09-12-20 21:47

delete....................

作者: 天娜    時間: 09-12-20 22:09

名聲好似不夠李兆基好, 點解不選李兆基?

原帖由 AA1120 於 09-12-20 21:47 發表
想問 天水圍中華基督教青年會中學(直資) 呢間中學好嗎? 在2008才轉直資! 想知道他們校風及BANDING......早幾天去聽了中一簡介會, 好似幾好.......請問有無家長讀緊直資班, 老師教得如何? THANKS ...

作者: AA1120    時間: 09-12-20 23:56

原帖由 天娜 於 09-12-20 22:09 發表
名聲好似不夠李兆基好, 點解不選李兆基?

李兆基, 宏信都係我心水!
1. 李兆基比較睇重成績(該校成績都唔錯)

2. 青年會中學就成績及課外活動都講到好重視, 平衡一D (但該校成績不知如何)

3. 宏信係新校IB課程, 但對此課程不太清楚, 只知未被確認為IB校.....讀IB既前途係點呢??? 好似到外國升大學好D...但香港讀大學呢????

唉......真係煩爆, 暫時"青中"真係唔知學校成績如何...有無家長可提供呢?
作者: O~O    時間: 09-12-21 10:58     標題: 趙聿修簡介會參加人數全元朗之冠

原帖由 天娜 於 09-12-18 06:40 PM 發表
盧幹霆2008年來了一位新校長, 是前東華三院黃芴南的校長, 黃芴南好似是九龍的好學校, 不知有無關係?

星期六好多家長去左趙聿修聽講座, 校長講明基本咩都要好, 學生係來自元朗天水圍區小學頭幾名次, 去年面試機會只係50%, 有學畀、國際比賽獎項, 有關係...機會會大些, 嘩!得54個位, 依班人以外餘下來都無幾個位啦, 結果係一般band 1頭只係有機會interview, band 1中機會...等同無, band 1尾間接暗示同提醒你請勿浪費2個自行收生機會, 去搵間有多小小機會學校, 因為至小有得interview先...。唉!頭痛 :c
作者: 俞太    時間: 10-1-10 15:31     標題: 升中一選校問題~急

Dear khmama :

你好...以下兩位小朋友都是來自單親家庭很可憐 ,很想盡點力幫幫他們,懇求盡快幫忙協助回覆,謝謝!!!

女生就讀天水圍方潤華小學,成績band 2頭至中,課外活動柔道及畫畫(但沒攞過奬)...

男生就讀天水圍梁球琚小學,成績band 3尾,課外活動柔道藍帶(攞過冠軍奬)...

不知道怎樣為他們選擇學校,又不想放棄自行收生的機會,只要校風好,關懷學生就可以,兩個小朋友家住天水圍。

請協助自行應選那兩間及搞珠選那間比較好...

心儀:羅貴祥可行嗎...如不能主打先揾元朗區...謝謝幫忙這兩名小朋友
作者: 701003    時間: 10-1-10 19:58

原帖由 俞太 於 10-1-10 15:31 發表
Dear khmama :

你好...以下兩位小朋友都是來自單親家庭很可憐 ,很想盡點力幫幫他們,懇求盡快幫忙協助回覆,謝謝!!!

女生就讀天水圍方潤華小學,成績band 2頭至中,課外活動柔道及畫畫(但沒攞過奬)...

男生就讀天水圍梁 ...

男仔羅桂祥機會好微 茂峰、金巴侖耀道、伯裘......
伯裘校風無想像中差!
作者: 俞太    時間: 10-1-10 22:59     標題: 回覆 99# 701003 的文章

多謝意見

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5