教育王國

標題: 16網小一選校 (2010-2011) [打印本頁]

作者: kkll    時間: 09-7-16 12:48     標題: 16網小一選校 (2010-2011)

1) 請問小西灣屬於边一個校網?
2) 呢個校網有咩好學校可以選擇呢?
pls help.

作者: kikiboy    時間: 09-7-16 13:05

Net 16, me too.
我9月要揀了, 你呢?
作者: kkll    時間: 09-7-16 15:20

tks. 我囡囡9月 k3, 又係9月要選校, 所以而家開始留意有咩學校好. 你有什麼好提議嗎?

原帖由 kikiboy 於 09-7-16 13:05 發表
Net 16, me too.
我9月要揀了, 你呢?

作者: 曲曲    時間: 09-7-21 10:54

作者: TSEHANG    時間: 09-7-24 11:29

是16綱!
我仔仔今年派了第二志願明德學校!都是我心水, 因本身不是太喜歡培橋!又吾想仔仔去太遠!柴米太多人又派吾到!所以你們要想清楚!
作者: kikiboy    時間: 09-7-24 17:33

原帖由 TSEHANG 於 09-7-24 11:29 發表
是16綱!
我仔仔今年派了第二志願明德學校!都是我心水, 因本身不是太喜歡培橋!又吾想仔仔去太遠!柴米太多人又派吾到!所以你們要想清楚!

太多人爭真係好賭運氣, 真係要用"賭"字來形容.
點解唔中意培僑呀?  你將明德放係第幾志願呀?
作者: 臻媽    時間: 09-7-24 17:55

我係NET14, 如我係NET16, 我都好想將培橋放1ST CHOICE, 因我好欣賞校長同教職員的教學態度及以學生為本的精神, 我成日覺得校長給我鮮魚行校長的感覺, 對學生好關愛, 事事親力親為!!!

原帖由 TSEHANG 於 09-7-24 11:29 發表
是16綱!

作者: kkll    時間: 09-7-24 19:39

你哋會唔會考定直資做back-up呀? 有心水嗎?
作者: kikiboy    時間: 09-7-24 23:51

原帖由 kkll 於 09-7-24 19:39 發表
你哋會唔會考定直資做back-up呀? 有心水嗎?

考直資做back-up作用唔大, 一係自行派位就中, 如果唔中除非你放棄大抽獎.
作者: kikiboy    時間: 09-7-24 23:54

原帖由 臻媽 於 09-7-24 17:55 發表
我係NET14, 如我係NET16, 我都好想將培橋放1ST CHOICE, 因我好欣賞校長同教職員的教學態度及以學生為本的精神, 我成日覺得校長給我鮮魚行校長的感覺, 對學生好關愛, 事事親力親為!!!

...

培僑都好受歡迎o架.
其實你都可以博吓嘅.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-26 20:27

如果直資早出offer的話, 連自行派位都唔會有份架
遊戲就係咁玩, 想靠實力, 唯有自己去考(即要俾學費), 如果想靠政府派位, 一係有分, 一係靠搏
原帖由 kikiboy 於 09-7-24 11:51 PM 發表
考直資做back-up作用唔大, 一係自行派位就中, 如果唔中除非你放棄大抽獎.

作者: kikiboy    時間: 09-7-26 21:54

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-26 20:27 發表
如果直資早出offer的話, 連自行派位都唔會有份架
遊戲就係咁玩, 想靠實力, 唯有自己去考(即要俾學費), 如果想靠政府派位, 一係有分, 一係靠搏

我咪就係要靠搏嗰類 law, 唉......
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-27 10:51

我大女得15分, 搏左第一輪, 當然無份.........其實一早預左係咁, 所以決定考直資, 起碼可以自己控制下結果(超級名校都係陪下跑, 搏爆冷姐, 一般私校直資仲有份玩下既)
而家女女入左直資了(港大同學會), 輪到細路仲弊! 得適齡10分, 直資又唔一定收(機會大d咁解啦), 我住12網, 細佬好明顯唔岩傳統教學, 咩st jo華仁全部唔駛唸, 我就寧願自己係16網, 起碼心水有培僑柴米..........
原帖由 kikiboy 於 09-7-26 09:54 PM 發表
我咪就係要靠搏嗰類 law, 唉......

作者: candy_kent    時間: 09-7-27 11:53

作者: TSEHANG    時間: 09-7-27 11:54

我家在小西灣,我放明德在第2位,我放培僑在第5位以上,因仔仔有個同學仔的媽媽大仔都是培僑, 佢說可能老師太年青,好多女老師都會放10個月生仔的假期,好影響教學進度!但小朋友真是好開心, 因功課同讀書壓力都沒有!現在大仔升中三,真是追得好辛苦!我在註冊當天聽到好多小朋友去培僑叩門,都成功!

原帖由 kikiboy 於 09-7-24 17:33 發表

太多人爭真係好賭運氣, 真係要用"賭"字來形容.
點解唔中意培僑呀?  你將明德放係第幾志願呀?

作者: kikiboy    時間: 09-7-27 11:56

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-27 10:51 發表
我大女得15分, 搏左第一輪, 當然無份.........其實一早預左係咁, 所以決定考直資, 起碼可以自己控制下結果(超級名校都係陪下跑, 搏爆冷姐, 一般私校直資仲有份玩下既)
而家女女入左直資了(港大同學會), 輪到細路仲弊 ...

你個仔10? 係咪因為有個家姐又冇宗教分? 我個仔得15, 柴米好多人話好, 但我個仔需要ST, 柴米我一來擔心呢方面嘅問題, 二來擔心唔够人哋爭, 三來叩門更加冇信心.
作者: kikiboy    時間: 09-7-27 12:01

原帖由 TSEHANG 於 09-7-27 11:54 發表
我家在小西灣,我放明德在第2位,我放培僑在第5位以上,因仔仔有個同學仔的媽媽大仔都是培僑, 佢說可能老師太年青,好多女老師都會放10個月生仔的假期,好影響教學進度!但小朋友真是好開心, 因功課同讀書壓力都沒有!現在 ...

多謝分享, 可以知道多D關於培僑.
P..S. 仔仔讀邊間中學呀? 培僑升中成績點樣呀?
作者: kikiboy    時間: 09-7-27 12:04

樓主, 可唔可以喺標題度注明16網, 等多D家長入來討論呀?
作者: candy_kent    時間: 09-7-27 12:15

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-27 12:19

我仔都需要st wor! 不過而家進度都滿意, 唔太需要擔心啦
不過佢專注力就真係唔夠, 所以我話傳統學校唔arm佢(佢學習能力ok的, 不過需要多d關愛同埋包容, 一味靠谷靠罰果d學校, 俾佢抽到我都要唔起)
係呀, 無宗教分無大仔分, only適齡十大分! 聽講柴米同培僑比較包容d(放產假係小事, 最緊要學校大方向同自己配合, 呢樣好緊要)
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 11:56 AM 發表
你個仔10分? 係咪因為有個家姐又冇宗教分? 我個仔得15分, 柴米好多人話好, 但我個仔需要ST, 柴米我一來擔心呢方面嘅問題, 二來擔心唔够人哋爭, 三來叩門更加冇信心. ...

作者: candy_kent    時間: 09-7-27 12:21

作者: kikiboy    時間: 09-7-27 13:29

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-27 12:19 發表
我仔都需要st wor! 不過而家進度都滿意, 唔太需要擔心啦
不過佢專注力就真係唔夠, 所以我話傳統學校唔arm佢(佢學習能力ok的, 不過需要多d關愛同埋包容, 一味靠谷靠罰果d學校, 俾佢抽到我都要唔起)
係呀, 無宗教分無 ...

好同意你講嘅, 我個仔都係差唔多, 但除咗呢d我哋都要考慮埋其他因素, 例如TESHANG所講上到中學追得好辛苦嗰種情況, 所以都好難決定.
柴米都包容嗎? 都適合我哋D仔嗎?
作者: kikiboy    時間: 09-7-27 13:31

原帖由 candy_kent 於 09-7-27 12:15 發表

升中成績明德會好過培僑.

Tks! 咁你知唔知救世軍韋理點樣呀? 有冇意見呀?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-27 14:35

聽講柴米校長係好有愛心的, 如果我係16網我都想揀柴米

講開升中........所以我咪揀一條龍直資lor! 如果到時佢真係發奮圖強, 可以揀間進取d既中學, 如果佢普普通通, 咁中英數合格已經可以升返原校英中, 算係進可攻退可守呀

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 01:29 PM 發表
好同意你講嘅, 我個仔都係差唔多, 但除咗呢d我哋都要考慮埋其他因素, 例如TESHANG所講上到中學追得好辛苦嗰種情況, 所以都好難決定.
柴米都包容嗎? 都適合我哋D仔嗎? ...

作者: kikiboy    時間: 09-7-27 14:58

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-27 14:35 發表
聽講柴米校長係好有愛心的, 如果我係16網我都想揀柴米

講開升中........所以我咪揀一條龍直資lor! 如果到時佢真係發奮圖強, 可以揀間進取d既中學, 如果佢普普通通, 咁中英數合格已經可以升返原校英中, 算係進可攻退 ...

上年我心急去柴米聽一場講座, 有家長提出關於融合教育的問題, 校長係咁樣回答嘅你可照交表申請, 我哋都一樣係咁教, 我哋而加都有呢類型嘅學生”, 所以我有d卻步, 如果要去到叩門呢步肯定唔收, 不過言語上嘅嘢有時可能唔同理解就有唔同意思.
係勒, 直資有冇st資源架?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-27 16:25

就我女學校黎講
佢無話一個st, 不過有社工(合約形式, 基本上都長駐學校, 可以當教職員之一了), 有教育心理學家, 有拔尖補底, 有及早識別
而且我女讀左3年, 我肯定講句學校唔係成績唔好, 就照肺見家長諸多為難迫學生走果種, 我都放心好多了
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 02:58 PM 發表
上年我心急去柴米聽咗一場講座, 有家長提出關於融合教育的問題, 校長係咁樣回答嘅 “你可照交表申請, 我哋都一樣係咁教, 我哋而加都有呢類型嘅學生”, 所以我有d卻步, 如果要去到叩門呢步肯定唔收, 不過言語上嘅嘢 ...

作者: TSEHANG    時間: 09-7-27 17:01

綱上今年明德公報有90%是首三志願!(在網上看見)
培僑沒有公報!(可能在校內有)

原帖由 candy_kent 於 09-7-27 12:15 發表

升中成績明德會好過培僑.

作者: TSEHANG    時間: 09-7-27 17:07

以我心得16網!
1)想吾想小朋友坐校車
2)小朋友的讀書天份
3)基會大吾大
作者: mamee    時間: 09-7-27 17:10

原帖由 TSEHANG 於 09-7-27 17:01 發表

培僑今年首三志願是76%.
作者: kikiboy    時間: 09-7-27 17:15

原帖由 TSEHANG 於 09-7-27 17:01 發表

其實升中志願呢樣嘢好難睇到成績架喎, 最重要係要睇返D學生升到邊間中學喎.
作者: 曲曲    時間: 09-7-27 19:47

作者: kkll    時間: 09-7-27 22:50

已經change咗個標題, 希望大家互相討論, 個個為小朋友都入到心儀的小學啦.

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 12:04 發表
樓主, 可唔可以喺標題度注明16網, 等多D家長入來討論呀?

作者: kkll    時間: 09-7-27 23:02

其實我有2個朋友, 佢哋有比意見我.

一個, 叫我去港大同學會, 話活動教學, 功課唔多, 小朋友讀得好輕鬆, 而且有中學直升. d小朋友so far 有禮貌, 唔太差. 佢有2個仔, 2個仔而家讀緊.

另一個叫我去柴米, 佢只話ok, 冇咩實質講點好. 佢又係有2個仔, 不過2個仔今年去咗加拿大讀書. 原因係唔鐘意香港的教學模式.
作者: fennieng    時間: 09-7-27 23:44

我都係今年揀,16網,個仔比較好動,都唔知揀邊間好,最好係基督教,暫時心水係柴米,唔知柴米係傳統定活動

原帖由 kkll 於 09-7-16 12:48 發表
1) 請問小西灣屬於边一個校網?
2) 呢個校網有咩好學校可以選擇呢?
pls help.

作者: kikiboy    時間: 09-7-28 09:23

原帖由 曲曲 於 09-7-27 19:47 發表
柴米、培僑都比較包容
不過明德就

明德我都聽人講過.
作者: kikiboy    時間: 09-7-28 09:25

原帖由 kkll 於 09-7-27 22:50 發表
已經change咗個標題, 希望大家互相討論, 個個為小朋友都入到心儀的小學啦.

希望多d人交流吓心德啦, 不過到最後決定志願都係靠自己.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-28 10:06

心裡有個大概啦!
不過聽過有d學校, 為左要學生升中派得"理想", 就會力勸d家長揀有把握既學校, 寧願間學校無咁好, 最緊要表面上好多學生"入到第一志願"

又聽過有學校, 為左要呈分試個result好睇, 除左勁補課同谷d學生, 仲請d成績唔好既學生o係果日請假 (咁咪唔駛佢呈分lor!)

真係好得人驚.......
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 05:15 PM 發表
其實升中志願呢樣嘢好難睇到成績架喎, 最重要係要睇返D學生升到邊間中學喎.

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-28 10:10

好多人都覺得活動教學=曳
而家我發現唔係的, 當然positive reinforcement既學校, 你好難expect小朋友見到老師會90度鞠躬果種, 但小朋友習慣同校長老師互相尊重, 無話咩唔講得, 反而小朋友同大人之間關係會close左, 我自己覺得對小朋友成長係件好事
原帖由 kkll 於 09-7-27 11:02 PM 發表
其實我有2個朋友, 佢哋有比意見我.

一個, 叫我去港大同學會, 話活動教學, 功課唔多, 小朋友讀得好輕鬆, 而且有中學直升. d小朋友so far 有禮貌, 唔太差. 佢有2個仔, 2個仔而家讀緊.

另一個叫我去柴米, 佢只話ok,  ...

作者: kkll    時間: 09-7-28 10:19

其實我諗我會試吓港大同學會, 始終大抽獎要靠運氣, 揾定直資做定back-up, 到時唔洗咁傍惶.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:10 發表
好多人都覺得活動教學=曳
而家我發現唔係的, 當然positive reinforcement既學校, 你好難expect小朋友見到老師會90度鞠躬果種, 但小朋友習慣同校長老師互相尊重, 無話咩唔講得, 反而小朋友同大人之間關係會close左,  ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-28 10:21

註冊直資=即時放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無得搏, 你要考慮清楚
原帖由 kkll 於 09-7-28 10:19 AM 發表
其實我諗我會試吓港大同學會, 始終大抽獎要靠運氣, 揾定直資做定back-up, 到時唔洗咁傍惶.

作者: kikiboy    時間: 09-7-28 11:24

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:06 發表
心裡有個大概啦!
不過聽過有d學校, 為左要學生升中派得"理想", 就會力勸d家長揀有把握既學校, 寧願間學校無咁好, 最緊要表面上好多學生"入到第一志願"

又聽過有學校, 為左要呈分試個result好睇, 除左勁補課 ...

真係好恐怖好得人驚喎.
作者: kikiboy    時間: 09-7-28 11:32

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:21 發表
註冊直資=即時放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無得搏, 你要考慮清楚

對於直資/私校我有三個疑問:
1.   直資收咗, 因為唔想放棄大抽獎就放棄直資, 而到大抽獎時又派得唔理想, 又返返去直資叩門, 有冇人會咁樣嘅呢? 咁有冇機會得呢?
2.   現階段唔報直資, 大抽獎唔理想先至去直資學校叩門, 結果又會點樣呢?
3. 唔打算讀私校/直資, 有冇必要報名面試攞吓經驗呢?

作者: kkll    時間: 09-7-28 11:35

多謝提醒, 咁通常係抽獎公佈先, 定係直資知道結果先架?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:21 發表

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-28 12:04

一間間, 多數係直資收左先, 少部分係自行分配(即計分唔係抽獎呀)後至公佈結果
注意: 如果自行收左, 註冊直資時亦會取消自行學位
原帖由 kkll 於 09-7-28 11:35 AM 發表
多謝提醒, 咁通常係抽獎公佈先, 定係直資知道結果先架?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-28 12:08

1.   
直資收咗, 因為唔想放棄大抽獎就放棄直資, 而到大抽獎時又派得唔理想, 又返返去直資叩門, 有冇人會咁樣嘅呢? 咁有冇機會得呢? 如果間直資多人報, 佢唔會俾機會你再返去叩門 (聽過有人考到將軍澳播道無要, 大抽獎後無得叩門)
2.   現階段唔報直資, 大抽獎唔理想先至去直資學校叩門, 結果又會點樣呢? 都係depends on學校多唔多人爭, 多人考果d, 本身都一大條waitlist, 唔會有位俾人叩門, 如果講港大同學會, 100%唔得, 漢華可能有機會
3. 唔打算讀私校/直資, 有冇必要報名面試攞吓經驗呢? 要俾報名費架wor! 你唔介意咪得lor! 其實真的, 考小一可以真正assess到小朋友長處短處, 算係另一得著啦
作者: kikiboy    時間: 09-7-28 13:57

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 12:08 發表
1.   直資收咗, 因為唔想放棄大抽獎就放棄直資, 而到大抽獎時又派得唔理想, 又返返去直資叩門, 有冇人會咁樣嘅呢? 咁有冇機會得呢? 如果間直資多人報, 佢唔會俾機會你再返去叩門 (聽過有 ...

我都知港大同學會多人爭架啦, 漢華稍為遜色, 上年我都聽有人講到 last minute 叩門收咗, 可能有人放返d位出來.

見你咁樣分析, 我覺得又多一重惆悵.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-28 15:45

其實有時d學校, 去到最後仲有位, 都唔代表一定唔好
中半山st clare's都係年年有叩門位, 其實唔差架, 不過可能區內太多好學校了
漢華都係我target之一呀! 我自己去過簡介會, 感覺幾好, 聽d人講(你知我女學校都好多人住柴灣)老師幾關愛
係"左"d姐! 又有人分析, 好wor, 後台夠勁, 親中又對未來發展有利(係咪唸得太遠)
原帖由 kikiboy 於 09-7-28 01:57 PM 發表
我都知港大同學會多人爭架啦, 漢華稍為遜色, 上年我都聽有人講到 last minute 叩門收咗, 可能有人放返d位出來.
你咁樣分析, 我覺得又多一重惆悵.

作者: kikiboy    時間: 09-7-29 09:32

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 15:45 發表
其實有時d學校, 去到最後仲有位, 都唔代表一定唔好
中半山st clare's都係年年有叩門位, 其實唔差架, 不過可能區內太多好學校了
漢華都係我target之一呀! 我自己去過簡介會, 感覺幾好, 聽d人講(你知我女學校都好多人 ...

培僑都好"左", 其實"左"問題大唔大呀? 會唔會有D黑暗或者有時唔公平對待呢?
作者: kikiboy    時間: 09-7-29 09:35

講開又講, 有冇人留意小西灣邨入面有間東華三院小學冇咗嘅, 係咪刹咗校呀? (富欣巴士站對面)
作者: fennieng    時間: 09-7-29 10:37

應該係呀,佢而家都已經無一年級

原帖由 kikiboy 於 09-7-29 09:35 發表
講開又講, 有冇人留意小西灣邨入面有間東華三院小學冇咗嘅, 係咪刹咗校呀? (富欣巴士站對面)

作者: TSEHANG    時間: 09-7-29 13:46

小西灣及柴灣都好多面臨殺學, 所以大家看清楚!
好似信愛都好大基會

原帖由 fennieng 於 09-7-29 10:37 發表
應該係呀,佢而家都已經無一年級

作者: fennieng    時間: 09-7-29 14:53

信愛都要殺,唔係掛

原帖由 TSEHANG 於 09-7-29 13:46 發表
好似信愛都好大基會

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-29 15:23

上左小學概覽8下, 見到d驚人數字:

信愛
小一班數 : 2學生人數 : 47

海星 (應該closing)
小一班數 : 0學生人數 : 0

聖馬可
小一班數 : 1學生人數 : 16

李志雄
小一班數 : 1學生人數 : 27

馮耀卿夫人 (應該closing)
小一班數 : 0學生人數 : 0

救世軍中原
小一班數 : 1學生人數 : 34

有時間自己去睇睇:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
原帖由 TSEHANG 於 09-7-29 01:46 PM 發表
好似信愛都好大基會

作者: kikiboy    時間: 09-7-30 09:26

原帖由 TSEHANG 於 09-7-29 13:46 發表
好似信愛都好大基會

聖馬可都好大機會殺校.
作者: Sindy    時間: 09-7-30 09:39

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 14:58 發表

上年我心急去柴米聽咗一場講座, 有家長提出關於融合教育的問題, 校長係咁樣回答嘅 “你可照交表申請, 我哋都一樣係咁教, 我哋而加都有呢類型嘅學生”, 所以我有d卻步, 如果要去到叩門呢步肯定唔收, 不過言語上嘅嘢 ...

佢無話大把人排隊,唔憂無學生,咪算執到囉.......有一年佢好似同家長咁講,我對佢無乜好感
作者: kkll    時間: 09-7-30 10:14

請問筲箕灣官立小學ok嗎? 16校網可以選筲箕灣/西灣河的學校嗎?
作者: kikiboy    時間: 09-7-30 10:22

原帖由 Sindy 於 09-7-30 09:39 發表

佢無話大把人排隊,唔憂無學生,咪算執到囉.......有一年佢好似同家長咁講,我對佢無乜好感

態度係好 “hiu” , 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校.
作者: 曲曲    時間: 09-7-30 11:26

作者: Sindy    時間: 09-7-30 11:29

原帖由 kikiboy 於 09-7-30 10:22 發表

態度係好 “hiu” 張, 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校. ...

吳耀漢都話佢接手搞間蝕本既髮廊,第一件事就係要加價,等人知佢'經貴',咪大把人爭囉
作者: kikiboy    時間: 09-7-30 11:41

原帖由 kkll 於 09-7-30 10:14 發表
請問筲箕灣官立小學ok嗎? 16校網可以選筲箕灣/西灣河的學校嗎?

Net 16 包括筲箕灣/西灣河/柴灣/小西灣/杏花的學校, 你可以上小學概覽網址看看, 不過要留意, d學校09-10年係冇一年級嘅喎.
作者: 曲曲    時間: 09-7-30 13:52

作者: fennieng    時間: 09-7-30 13:55

係呀,間學校幾新,幾大
我聽人講,啲程度唔係好深

原帖由 曲曲 於 09-7-30 13:52 發表
如果揀官立,我會揀愛秩灣官小。

作者: kikiboy    時間: 09-7-30 14:00

原帖由 曲曲 於 09-7-30 13:52 發表
如果揀官立,我會揀愛秩灣官小。

之前有人分析話官立唔好, 做又36唔做又36, 實質係咪會咁架? 各位點睇? 官立有咩好有咩唔好呀?
作者: 臻媽    時間: 09-7-30 14:33

"基灣"都好"騫", 曾想跨區選, 但而家卻步了!!!

原帖由 kikiboy 於 09-7-30 10:22 發表

態度係好 “hiu” 張, 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校. ...

作者: Sindy    時間: 09-7-30 15:37

原帖由 臻媽 於 09-7-30 14:33 發表
"基灣"都好"騫", 曾想跨區選, 但而家卻步了!!!

基灣都唔係好杯茶,佢早幾年,可以做到9x%入到英中....hill都hill得有道理,我無記錯,柴米好似得五六十%
作者: 曲曲    時間: 09-7-30 16:08

作者: 曲曲    時間: 09-7-30 16:11

作者: kikiboy    時間: 09-7-30 17:30

原帖由 曲曲 於 09-7-30 11:26 發表
請問知唔知漢華係一間怎樣的學校?
每個月除了學費還有其他費用嗎?
升中呢? 到時唔直升漢華中學得唔得?

曲曲,
不如去聽吓簡介會啦.
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/talk090829.htm

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-30 17:48

thanks, 已報名
(其實舊年心急已聽過一次)
原帖由 kikiboy 於 09-7-30 05:30 PM 發表
曲曲,
不如去聽吓簡介會啦.
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/talk090829.htm

作者: 曲曲    時間: 09-7-30 22:39

作者: kikiboy    時間: 09-7-31 09:28

我自己都報咗名聽漢華簡介會.

有冇人知培僑09-10有冇人15分自行派位都入到呀?
作者: minmin    時間: 09-7-31 13:13

曲曲,
你意思話校長提及過60%???
原帖由 曲曲 於 09-7-30 16:08 發表
請問柴米今年升中派位如何?
舊年都只能在校長的話(六十)中提及
今年就未見有

作者: candy_kent    時間: 09-7-31 14:35

作者: candy_kent    時間: 09-7-31 14:53

作者: candy_kent    時間: 09-7-31 15:14

作者: kikiboy    時間: 09-7-31 15:41

原帖由 candy_kent 於 09-7-31 14:53 發表

kikiboy
回答你之前果三個concern先.

1. 如你考到直資, 你一接受offer, 就唔可以再參加大抽獎, 即係你只可以揀直資 or 大抽獎是但一條路, 如你reject左個offer, 通常6月放榜之後, 直資未必再有位比你番轉頭叩, 我 ...

Candy_kent,
非常多謝你的分析和意見!
相信你也可從我的字裡行間明白我的目標並不是直資或私立, 我是為大抽獎過後派位不理想作打算的, 講真的現階段來講我90%不會放棄大抽獎, 聽你哋講完, 與其返返轉頭去求人(如果直資成功的話), 倒不如玩完大抽獎先至算, 直到派得太差先至apply, 我都知到咗呢個時候港大同學會是沒可能了.
漢華是我的心水, 但陣守仁我就不了解, 只因不在區內我沒有去了解過, 其實我應該認識埋其他區的學校以備不時之需, 你對這學校有咩睇法嗎?
3點我係要考慮吓, 而加唔需要, 話唔埋到出年6月先需要呢, 而加見識吓都係好嘅.
作者: MANUfans    時間: 09-7-31 15:55

各位家長, 看見大家都十分緊張小一選校的情況, 不如我以過來人跟大家分享自己的意見啦!

小女就讀培僑(升小三), 學校生活愉快, 師生關係良好, 老師用心, 校長辦學好有抱負, 與老師們互相尊重, 校內尤如一個大家庭, 老師會以說教代替責罰, 當然也有嚴厲的時候. 學校辦學團體是中資背景, 但不覺得有"左"或"右" 之分, 請不要對他們有誤解, 試想想, 是不是有"教會背景"的就是好學校嗎? 我想大家都有能力判斷. 選校一事應該親力親為, 親自到學校了解吧! 他們每年有兩次開放日, 是在九月和十二月.

至於大家關心的升中問題, 今年首三志願是76%, 當中獲派的有傳統和地區名校, 也有不太好的. 我想這多少與學生自己能力有關罷, 不要把所有責任都交俾老師和學校, 家人的配合也是很重要的.

回想小一派位時, 小女同時得到"真光"學位, 但得知獲派"培僑", 也沒想太多便到"培僑"註冊了, 既然有免費教育, 而"培僑"又是心目中理想之選, 倒不如把學費留作其他課外學習上還不是更好地運用資源啦! 到咗八月份還收到"港大同學會"offer, 但本人對校長印象麻麻(當年剛換了新校長), 也放棄了

在此祝大家能為子女找到一所理想的小學
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-31 15:57

陳守仁係有分階段收生, 不過第2階段, 聽講勁難啊! 幾乎係過5關斬6將至有offer(因為好多都係派得唔好, 破斧沉舟搏晒命了)
另外, 聽我講句心聲, 我o係bk"蒲"左好多年了, 每一年! 係每一年我都見到, 抽獎過後有家長後悔, 派得唔好要周圍去撲, 早知考定間私校backup
其實果少少錢, 真係唔好慳, 一早考完間ok既, 再搏大抽獎, 抽到既, 開開心心放返個私校位出黎, 係蝕左一千幾百, 但派到好學校咩都值啦, 好過到時真係攬住個小朋友黎喊 (派彩制度係令人好無奈的)
原帖由 kikiboy 於 09-7-31 03:41 PM 發表
Candy_kent,
非常多謝你的分析和意見!
相信你也可從我的字裡行間明白我的目標並不是直資或私立, 我是為大抽獎過後派位不理想作打算的, 講真的現階段來講我90%不會放棄大抽獎, 聽你哋講完, 與其返返轉頭去求人(如果 ...

作者: 曲曲    時間: 09-7-31 16:09

作者: kikiboy    時間: 09-7-31 16:53

原帖由 candy_kent 於 09-7-31 14:35 發表

kikiboy
呢間唔再改小一生, 就來殺校, 千祺唔好揀呀 !

candy_kent,

Noted with thanks! 上年都冇呢間咯.
作者: kikiboy    時間: 09-7-31 17:28

原帖由 MANUfans 於 09-7-31 15:55 發表
各位家長, 看見大家都十分緊張小一選校的情況, 不如我以過來人跟大家分享自己的意見啦!

小女就讀培僑(升小三), 學校生活愉快, 師生關係良好, 老師用心, 校長辦學好有抱負, 與老師們互相尊重, 校內尤如一個大家庭,  ...

多謝分享!
真好有個過來人同我哋分享吓心德, 其實我真係好想聽吓而加小朋友已經讀小學的家長的意見, 畢竟你哋先係身感其受, 我哋呢d準小學生家長有些問題都是在推測或聽講的.

作者: 曲曲    時間: 09-7-31 22:43

作者: kikiboy    時間: 09-8-3 17:32

原帖由 曲曲 於 09-7-31 22:43 發表
sorry, 我講得唔清楚
喺學校網頁 -> 校長的話 -> 給柴灣聖米迦勒人的信六十

節錄如下:

"全數同學獲派合適的中學,沒有一位獲派的中學與其成績不相配合。而且,成績組別一(成績最佳的組別)為近年最高的百分比,成績組別三( ...

升中派位那邊也有人講柴米升中問題.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138609&extra=page%3D1&page=3

作者: kikiboy    時間: 09-8-5 15:49

Net 16 家長們我哋繼續傾啦, 如果唔係個topic 好容易沉咗落去呀.  

你哋覺得咩情況或原因津貼小學會賣廣告呢?
作者: 曲曲    時間: 09-8-12 12:38

作者: kikiboy    時間: 09-8-12 13:01

原帖由 曲曲 於 09-8-12 12:38 發表
賣廣告? 你意思係搞開放日及幼稚園參觀?
有學校好像全年都有開放日咁, 差不多一到假期就會有活動讓幼稚園學生參加

無非都係想多D家長認識間學校,認同教學理念就報

...

唔係開放日或參觀嗰種呀, 係o係小一入學天書度登廣告呀, 應該要比錢架.
作者: 曲曲    時間: 09-8-12 13:13

作者: kikiboy    時間: 09-8-12 13:21

原帖由 曲曲 於 09-8-12 13:13 發表
津校賣廣告?

真o架!
作者: 曲曲    時間: 09-8-12 18:46

作者: mummy_jen    時間: 09-8-13 02:08

其實黠解唔考慮丘佐榮...
講谷又無基灣個d甘谷...
論成績又不錯...

哈~~當然我係賣花讚花香啦
我細女係個到畢業
作者: kikiboy    時間: 09-8-13 09:44

原帖由 曲曲 於 09-8-12 18:46 發表
請問你睇邊本小一天書?
我只有星島出的09/10小一入學天書, 教搜社出的cd book

咪就係星島出果本law, 不過係今年新出10/11果本.
作者: kikiboy    時間: 09-8-13 09:51

原帖由 mummy_jen 於 09-8-13 02:08 發表
其實黠解唔考慮丘佐榮...
講谷又無基灣個d甘谷...
論成績又不錯...

哈~~當然我係賣花讚花香啦
我細女係個到畢業

丘佐榮係咪都好難入呀? 老師職員友善嗎? 我都聽講成績不錯, 小朋友讀得開心嗎? 功課/考試/測驗的份量適中嗎? 屬於活動教學還是傳統教學?
作者: 曲曲    時間: 09-8-13 15:02

作者: mummy_jen    時間: 09-8-14 00:34

丘佐榮係咪都好難入呀?
我個時係好好彩抽到入去的,但聽說而家不易,因為好多位reserve左俾同校生的細佬妹

老師職員友善嗎?
坦白講,有惡有林的,但so far我個女遇到的都係好老師...特別佢小五六的班主任,細心得不得了。你都知啦,去到呢d年齡好易有d同學間的小圈子/糾紛甘,但老師真係處理得好好......

小朋友讀得開心嗎?
我個女個時係讀得幾開心的,因為老師有d duties俾佢....學校又大(對佢來講)

功課/考試/測驗的份量適中嗎?
我唔知而家有無轉,個時係2測2考
功課真係因人而異...一日6-7樣到啦..我個女個時成日都話係學校已經做哂,番到來就玩..

屬於活動教學還是傳統教學?
傳統教學的....

希望俾多d 資料你地啦,因為好多年前我都經驗過呢d忐忑不安的時候,個時岩岩搬來呢區,咩都唔知。個女又得適齡個十分,驚到呢.....幸好..而家都叫升左上中學先放心d~
作者: TSEHANG    時間: 09-8-15 11:16

丘佐榮我看見有5班小一, 所以我想基會都幾高!我仔仔同學叩門入了, 但大家要知道丘佐榮都幾深下!(因我姑仔在一間補習中心, 看見小三的書都覺得極深!
作者: rowdywong    時間: 09-8-15 20:02

原帖由 TSEHANG 於 09-8-15 11:16 發表
丘佐榮我看見有5班小一, 所以我想基會都幾高!我仔仔同學叩門入了, 但大家要知道丘佐榮都幾深下!(因我姑仔在一間補習中心, 看見小三的書都覺得極深!

我嗰女剛今年畢業,被派BPS。其實當年是從明我幼稚園统一派位第一志願派入,本人過往六年與校長和老師的合作,真的不知怎樣形容,我和女兒都好感激丘佐榮六年的教導,今年派位已上升至超過一半入到英中!
http://www.hkcwc-htyps.edu.hk/index.php?lv=2&showPageID=728

作者: hkefai    時間: 09-8-16 08:39

原帖由 fennieng 於 09-7-30 13:55 發表
係呀,間學校幾新,幾大
我聽人講,啲程度唔係好深

愛秩序灣官立小學升中派位一年比一年差,唯一可取是每年升中與皇仁有十多個聯繫位。
其實現在16綱首選一定是以下四間(津校計):
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
中華基督教會基灣小學
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會柴灣聖米迦勒小學

作者: fennieng    時間: 09-8-16 23:57

咁請問明德,救世軍韋理同培僑好唔好呢?

原帖由 hkefai 於 09-8-16 08:39 發表

但愛秩序灣官立小學升中派位一年比一年差,唯一可取是每年升中與皇仁有十多個聯繫位。
其實現在16綱首選一定是以下四間(津校計):
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
中華基督教會基灣小學
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會 ...

作者: kikiboy    時間: 09-8-17 09:36

原帖由 mummy_jen 於 09-8-14 00:34 發表
丘佐榮係咪都好難入呀?
我個時係好好彩抽到入去的,但聽說而家不易,因為好多位reserve左俾同校生的細佬妹

老師職員友善嗎?
坦白講,有惡有林的,但so far我個女遇到的都係好老師...特別佢小五六的班主任,細心得不得了。你 ...

多謝分享, 我都會考慮呢間.
作者: kikiboy    時間: 09-8-17 09:39

原帖由 rowdywong 於 09-8-15 20:02 發表

我嗰女剛今年畢業,被派BPS。其實當年是從明我幼稚園统一派位第一志願派入,本人過往六年與校長和老師的合作,真的不知怎樣形容,我和女兒都好感激丘佐榮六年的教導,今年派位已上升至超過一半入到英中!
http://www.hkcwc-htyp ...

我入學校網站睇過, 見4月辦咗開放日, 請問通常9月份有冇開放日架?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5