教育王國

標題: 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [打印本頁]

作者: 喧嘩    時間: 09-7-16 18:17     標題: 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦

HIHI,  我8月1號會去交學費, 買校服啦, 我問左校車, 要6:55上車, 好早AR
作者: ACCC    時間: 09-7-18 00:55

HI 喧嘩,
你唔係等埋天神的結果先,才決定嗎?
作者: 喧嘩    時間: 09-7-18 11:42

唔洗等啦, 雖然未有結果, 啱啱in完, 嚇親我, in足兩個鐘, 不過全部考筆試, 中英數, 深到嚇死你, 有家長見到數學係一年班下學期的文字題, 而其他小朋友都有講番d題目, 數學雙位加數, 10+_+_=22, 英文就who take care the patient?跟住答nurse, 好多好多超深題目, 自知亞女一定唔識, 就算俾佢入到都會讀都太辛苦, 佢又辛苦我又辛苦, 算啦, 都係 培養佢讀書興趣緊要d, 我怕佢怕左讀書, 橫掂佢咁鐘意禮賢, 最近我見樓市ok, 試下放樓, 有人上黎睇, 亞女問做咩, 我話買樓, 因為禮賢要交學費, 冇$$, 佢竟然話寧願買樓都要讀禮賢, 咁咪算囉, 唔好煩啦
其實讀禮賢我只係胆心中學, 不過如果讀書叻, 就唔洗驚, 希望佢會俾心機讀書啦
原帖由 chengwaiking 於 09-7-18 00:55 發表
HI 喧嘩,
你唔係等埋天神的結果先,才決定嗎?

作者: fi-fi    時間: 09-7-20 20:13

Hi all,

多謝"喧嘩"開呢個post呀!

8月1日,我都會帶埋個囝返學校買校服+鞋+書
想問吓你哋買1對or2對皮鞋呀?另外買唔買長袖冷衫呀?
作者: 喧嘩    時間: 09-7-20 22:55

我記得你AR, 你真係一心一意讀KRS喎, 我訛皮鞋一對都應該夠, 同埋好快會唔啱著, 冷衫當然買啦, 我諗朝早校車上都要著, 唔知一個星期有幾多日著PE衫呢?
原帖由 fi-fi 於 09-7-20 20:13 發表
Hi all,

多謝"喧嘩"開呢個post呀!

8月1日,我都會帶埋個囝返學校買校服+鞋+書
想問吓你哋買1對or2對皮鞋呀?另外買唔買長袖冷衫呀?

作者: fi-fi    時間: 09-7-21 08:41

喧嘩,

嘻嘻...自K1開始就諗住直上KRS小學部嫁,以家如願以償,當然咬實唔放喇...我D朋友個個都笑我"全家都愛禮賢",哈~~

我囝果架校車D冷氣唔係好勁嫁咋,所以我估朝早都係著背心冷衫OK,所以我諗緊長袖果件係咪入秋先買囉!!!

至於皮鞋,我係擔心落雨天濕咗水,第2日無得著,所以諗緊要唔要買多對

而PE衫,一個禮拜應該係著一日嫁咋!!!

係喎,你幫囡囡揀咗聯課活動未呀?我寄咗張回條返學校喇....我揀咗"趣味科學+溜冰"

原帖由 喧嘩 於 09-7-20 22:55 發表
我記得你AR, 你真係一心一意讀KRS喎, 我訛皮鞋一對都應該夠, 同埋好快會唔啱著, 冷衫當然買啦, 我諗朝早校車上都要著, 唔知一個星期有幾多日著PE衫呢?
...

作者: NNGG    時間: 09-7-21 09:01

作者: fi-fi    時間: 09-7-21 13:20

NNGG

咁講法...裇衫咪可以唔洗買2件囉!放學即洗,第二朝都應該乾透囉!

原帖由 NNGG 於 09-7-21 09:01 發表
而PE衫,一個禮拜應該係著一日嫁咋!!!
NNGG, two-three days. ...

作者: 龍柱    時間: 09-7-21 13:59

哈哈! 終于有人出手喇!

多謝晒 "喧嘩" 開創這個topic, 俾KRS 09-10 P1.

雖然, 我6月12已經買了一套校服和交了學費的期票.  但8月1, 我都會返去買書, 順便交埋飯餐和聯課表.

照NNGG話, 一星期兩至三日要著PE衫... 咁一套校服都可以wor! 我今個學期, 唔買PE衫住, 下學期才買, 著住舊個套先.  6月12日原本想買外套, 個職員話遲些買都行, 不用緊... 可能每逢有家長會, 供應商都會來擺檔.

關于聯課活動, 我阿仔會選:
文: 1st is 法國號(min. requirement is P3, but I'll submit a justification memo together with the form), 2nd is 圍棋 and 3rd (唔記得)
體: 1st is 小型網球, 2nd is 兵乓球

飯餐全部都是阿仔自己決定, 好多餐都是D餐!! 我話, 到時唔夠飽, 你就C!
作者: 喧嘩    時間: 09-7-21 16:08

NNGG,
幾日前pm過你, 請問收唔收到?
作者: 喧嘩    時間: 09-7-21 16:15

龍柱,
八掛問下你係mama定係daddy? 個名好man, 乜野著舊果套PE衫? 同幼稚園一樣咩?
作者: 喧嘩    時間: 09-7-21 16:37

FIFI,
     恤衫好易殘, 起碼兩件啦, 我諗我買兩條裙, 兩套PE衫, 一對皮鞋,冷衫應該都會買, 我成日覺得無袖冷衫唔暖, 我鐘意包埋隻手臂果D(長袖), 好似暖D, 唔知PE鞋係咪要跟學校款呢? 平時著開有D牌子白色波鞋得唔得呢?
亞女選左佢超鐘意的
1.紙黏土,          1. 羽毛球
2.兒童畫              2. 體操
3.水墨畫           3. 小型網球
紙黏土亞女一直好鐘意, 啱啱先幫佢報左暑期紙黏土班, 聽日上第一堂, 如果佢真係仲好鐘意, 咁會繼續選佢第一
另外, 可能會轉游水, 亞女而家學緊, 睇下佢想唔想繼續學, 佢就好想學溜冰, 我唔俾, 因為佢而家學緊暑期班, 我就每堂都心驚担跳, 女仔黎GAR, 好怕溜冰鞋果把刀, 好鬼危險, 快D學完個COURSE就好啦

我亞媽佢好鬼煩, 好唔鐘意我地俾個女讀lee間, 日日都搵d嘢講, 好煩ar, 救命ar, 希望我冇選擇錯啦, 如果唔係我一定俾亞媽煩足我一世, 亞女千祈要生生性性, 如果唔係派唔到間好中學, 我亞媽又繼續話我, 洗咁多無謂錢讀私校, 到頭黎........
作者: fi-fi    時間: 09-7-21 19:31

龍柱,

我寄咗返學校喇...張通告話如果已交了學費支票的人,咁就喺21號前寄返果2張回條返去for佢哋統計喎!

原帖由 龍柱 於 09-7-21 13:59 發表
...但8月1, 我都會返去買書, 順便交埋飯餐和聯課表. ...

作者: fi-fi    時間: 09-7-21 19:36

喧嘩,

裇衫係"的確涼"料,如果係同幼稚園果條圍裙同質料,咁就相當"come新",所以我諗我都係買一件先!

游水,本身我都想比個囝學嫁...但因為佢仲細嘛,我擔心上水沖身換衫果時亂七八糟,所以都係P2至算喇!

講開老人家,我媽咪又係咁搞笑...話唔明我哋兩公婆做乜,近近地學校又免費唔讀,要比錢去咁遠讀....哈~但我當佢唱歌,無人理佢

原帖由 喧嘩 於 09-7-21 16:37 發表
...另外, 可能會轉游水, 亞女而家學緊, 睇下佢想唔想繼續學, 佢就好想學溜冰, 我唔俾, 因為佢而家學緊暑期班, 我就每堂都心驚担跳, 女仔黎GAR, 好怕溜冰鞋果把刀, 好鬼危險, 快D學完個COURSE就好啦

我亞媽佢好鬼煩, 好

作者: 喧嘩    時間: 09-7-21 20:28

我知krs係循環週上堂, 我以前小學年代一星期兩日pe堂, 唔知佢六日有冇兩日係pe堂呢? 如果有兩日再加一體日咁就真係有兩三日要著pe衫, 唔知幾時先有時間表出呢?

唔知你仲記唔記得我, 之前有個POST俾你教訓過, 我最初有小小小睇唔起KRS, 完全冇諗住讀, 直至LEE半年來一直去了解KRS ,先知道咁適合亞女,  所以我都唔怪我亞媽, 當佢唱歌囉, 不過好煩, 因為係佢湊亞女, 亞女D事佢最清楚, 第日亞女有乜行差踏錯, 佢一定會借題發揮, 希望亞女升左小學之後, 佢可以體驗到果幾仟蚊係值得啦
我統一派左第二志願, 其實都OK, 係BK都見到有好多人去叩門, 不過我覺得完全唔適合個女, 好多新移民, 好多功課, 老師惡, 註冊果日已經要求買左兩本練習+要做十本讀書報告, 放完暑假交, 痴線, 又唔係乜嘢名校, LEE種方式我一D都唔鐘意
我係一個好懶而不稱職的媽咪, 我老公亦都係, 成家都懶蟲上身, 希望各位第日多多指教

喧嘩,

裇衫係"的確涼"料,如果係同幼稚園果條圍裙同質料,咁就相當"come新",所以我諗我都係買一件先!

游水,本身我都想比個囝學嫁...但因為佢仲細嘛,我擔心上水沖身換衫果時亂七八糟,所以都係P2至算喇!

講開老人家, ... [/quote]
作者: fi-fi    時間: 09-7-21 21:35

喧嘩

哈...乜我教訓過你咩!?真係人老咗,無乜記性!!!

原帖由 喧嘩 於 09-7-21 20:28 發表
我知krs係循環週上堂, 我以前小學年代一星期兩日pe堂, 唔知佢六日有冇兩日係pe堂呢? 如果有兩日再加一體日咁就真係有兩三日要著pe衫, 唔知幾時先有時間表出呢?

唔知你仲記唔記得我, 之前有個POST俾你教訓過, 我最 ...

作者: 龍柱    時間: 09-7-22 13:15

喧嘩,
我係媽咪! "龍柱"係我老公那邊的親戚, 常常叫我阿仔的"乳名"which is 有段故的...

係呀! 套PE衫是跟幼稚園一樣架! 但冬季那套, 就會買過套新的. 因為冬天衫若短了, 會比較覺眼嘛!
原帖由 喧嘩 於 09-7-21 04:15 PM 發表
龍柱,
八掛問下你係mama定係daddy? 個名好man, 乜野著舊果套PE衫? 同幼稚園一樣咩?

作者: 龍柱    時間: 09-7-22 13:27

fi-fi,

雖然通告話, 如果不用1/8返學校買書, 就可以寄返去.  但去萬邦門市買, 好麻煩架! 只可收只定visa, 唔收eps, cash only... 同埋1/8想返去買多套校服 (依家可能會買多套運動衫, 因為運動衫比較難乾, 反而校服可能唔買多套), 所以1/8才返去交.

原帖由 fi-fi 於 09-7-21 07:31 PM 發表
龍柱,

我寄咗返學校喇...張通告話如果已交了學費支票的人,咁就喺21號前寄返果2張回條返去for佢哋統計喎!

作者: 龍柱    時間: 09-7-22 13:34

喧嘩,

哈!哈! 好欣賞你咁坦白, 話你兩公婆係大懶蟲!

但從今日開始, 你們要 "微調" 吓喇! 禮小好著重親子關係和家校合作... 禮小有今日的名聲, 相信唔係單靠學校的努力, 就可以有今日的成就... 其實任何學校皆是也... 你個女唔係禮幼生, 都咁喜歡禮小, 證明這些就是緣份, 也是上天的安排...我個仔都是跟"禮賢"有著一份"緣份"...  上天只賜他"緣份"給"禮賢"...

話時話, 我個仔跟你個女好夾呀! 唔多鍾意讀書... 又多多野講, 口水多過茶... 好在係學校(K1 & K2)唔係咁... 但K3時就已經露出真面目

原帖由 喧嘩 於 09-7-21 08:28 PM 發表
.... 我係一個好懶而不稱職的媽咪, 我老公亦都係, 成家都懶蟲上身, ...

作者: fi-fi    時間: 09-7-22 20:31

龍柱,

hi~忘記了同你say hi添~~

係喎,你果班有幾多個同學仔讀番禮小呀....我囝果班好似唔係太多(已知有三位),因為好多派位都派得好好呀!

原帖由 龍柱 於 09-7-22 13:34 發表
喧嘩,

但從今日開始, 你們要 "微調" 吓喇! 禮小好著重親子關係和家校合作... 禮小有今日的名聲, 相信唔係單靠學校的努力, 就可以有今日的成就... 其實任何學校皆是也. ...

作者: NNGG    時間: 09-7-22 23:19

作者: 喧嘩    時間: 09-7-22 23:41

我又要返工, 返學, 考試, 做功課, 又鐘意上網, 真係冇乜時間, 就算有都唔想郁, 亞女幼稚園d功課我地從來唔睇, 由得佢, 佢會自己攪掂, 有時會寫錯, 不過都仍然唔會幫佢check功課, 唔會問佢做左未, 手冊都成日唔記得簽, 佢每星期都要剪報, 我地兩公婆都冇幫過佢, 全部都係我亞媽幫佢, k1-k3我地都冇乜理, 真係超懶.
我個女係d超級主動的小朋友, 佢一見到有小朋友玩緊, 佢就會走埋去問可唔可以一齊玩, 老師評語係話佢有講不完的話題喎, 我完全唔担心佢識朋友, 好多小朋友都鐘意同佢做fd, 而且佢係一個好鬼熱情的人, 希望佢可以同你地d小朋友做到好朋友啦
原帖由 龍柱 於 09-7-22 13:34 發表
喧嘩,

但從今日開始, 你們要 "微調" 吓喇! 禮小好著重親子關係和家校合作... 禮小有今日的名聲, 相信唔係單靠學校的努力, 就可以有今日的成就... 其實任何學校皆是也. ...

作者: 喧嘩    時間: 09-7-22 23:42

nngg,
唔好意思, 我又再pm過你
原帖由 NNGG 於 09-7-22 23:19 發表
幾日前pm過你, 請問收唔收到?
NNGG, yes.

If possbile, better to buy two uniforms.  For me, I am a working mom, no time to help them to clean and iron.

作者: kenman_yau    時間: 09-7-23 09:49

喧嘩
please check PM
作者: 龍柱    時間: 09-7-23 13:01

hi fi-fi,

以我所知, 連埋我阿仔, 最少有8個會讀番... 有兩個仲係一條心到, 連大抽獎都無參加.  其實我們愛班, 都唔係個個派得好好.  只是有些考到直資, 或有些唔想交學費.  亦有一個好好彩, 甲部跨區而抽到心水...

原帖由 fi-fi 於 09-7-22 08:31 PM 發表
龍柱,

hi~忘記了同你say hi添~~

係喎,你果班有幾多個同學仔讀番禮小呀....我囝果班好似唔係太多(已知有三位),因為好多派位都派得好好呀!

作者: 龍柱    時間: 09-7-23 13:10

喧嘩,

你唔算叫懶... 而係忙... 哈哈! 亦可以說是一個借口...

睇嚟, 你媽咪都幫了你好多, 唔單止日常照顧那麼簡單.

原帖由 喧嘩 於 09-7-22 11:41 PM 發表
我又要返工, 返學, 考試, 做功課, 又鐘意上網, 真係冇乜時間, 就算有都唔想郁, 亞女幼稚園d功課我地從來唔睇, 由得佢, 佢會自己攪掂, 有時會寫錯, 不過都仍然唔會幫佢check功課, 唔會問佢做左未, 手冊都成日唔記得簽 ...

作者: fi-fi    時間: 09-7-23 20:04

龍柱,

咁信班都有呢隻case喎

原帖由 龍柱 於 09-7-23 13:01 發表
hi fi-fi,

以我所知, 連埋我阿仔, 最少有8個會讀番... 有兩個仲係一條心到, 連大抽獎都無參加.  ... ...

作者: 喧嘩    時間: 09-7-23 23:03

我成日覺得我個女係我個妹, 乜都係我亞媽攪
我只係叩左天神一間學校, 考完都知唔得, 今日終於收到信, 可以一心一意, 乜都唔洗諗, 安心交個女俾krs
係呢, 唔知幾時偏班呢?
作者: fi-fi    時間: 09-7-25 20:22

喧嘩

8月22日...果日就已知邊班嫁喇,果日會見到班主任....

原帖由 喧嘩 於 09-7-23 23:03 發表
我成日覺得我個女係我個妹, 乜都係我亞媽攪
我只係叩左天神一間學校, 考完都知唔得, 今日終於收到信, 可以一心一意, 乜都唔洗諗, 安心交個女俾krs
係呢, 唔知幾時偏班呢? ...

作者: maggie2008    時間: 09-7-27 16:51

hi!
我就係其中一個無大抽獎同學仔的mami啦,我仔係愛理。
作者: maggie2008    時間: 09-7-27 16:52

sorry 係愛班
作者: fi-fi    時間: 09-7-27 18:47

喧嘩,

啱啱拎返張書出嚟睇,原來....8月18日前老師會電通通知班別嫁

原帖由 fi-fi 於 09-7-25 20:22 發表
喧嘩

8月22日...果日就已知邊班嫁喇,果日會見到班主任....

作者: fi-fi    時間: 09-7-27 18:49

maggie2008,

Hi~~Hi~~

原帖由 maggie2008 於 09-7-27 16:51 發表
hi!

作者: 喧嘩    時間: 09-7-27 23:19

咁到時大家第一時間上黎睇下同唔同班, 我希望同班啦, 有個照應, 照應下我lee個乜都唔知, 乜都唔識的媽咪
原帖由 fi-fi 於 09-7-27 18:47 發表
喧嘩,

啱啱拎返張書出嚟睇,原來....8月18日前老師會電通通知班別嫁

作者: 喧嘩    時間: 09-7-27 23:20

hi,多d上黎啦, 西利, 大抽奬都唔玩
原帖由 maggie2008 於 09-7-27 16:51 發表
hi!

作者: 龍柱    時間: 09-7-30 13:57

Hi maggie2008,

Welcome!

我識唔識你架?!  你個仔係咪姓陳?

原帖由 maggie2008 於 09-7-27 04:51 PM 發表
hi!

作者: maggie2008    時間: 09-7-30 15:42

hi! 龍柱,
識架,姓陳呀,同埋我地小朋友同班、同組呀,送左隻蜻蜓比全班同學果個呀!
作者: 童童媽咪03    時間: 09-7-31 01:14

Hello, 我女兒亦於九月入讀禮賢,我初來報到,大家多多指教.
作者: 龍柱    時間: 09-7-31 13:02

maggie2008,

你平時無上嚟傾架! 做咩依家咁無聊呀.  

Anyway, 我們大家歡迎你

我阿仔有次問我, 知唔知你個電話, 佢話想打俾你個仔...
你阿仔去了Ocean Park夏水禮未呀?  我遲些可能會約一兩個同學一起去, 你有無興趣?

原帖由 maggie2008 於 09-7-30 03:42 PM 發表
hi! 龍柱,
識架,姓陳呀,同埋我地小朋友同班、同組呀,送左隻蜻蜓比全班同學果個呀!

作者: 龍柱    時間: 09-7-31 13:07

童童媽,

歡迎你

好似暫時全部非禮幼的同學仔, 都是女孩子呢!

原帖由 童童媽咪03 於 09-7-31 01:14 AM 發表
Hello, 我女兒亦於九月入讀禮賢,我初來報到,大家多多指教.

作者: ACCC    時間: 09-7-31 15:21

Hi!各位好,
我的女兒都是今年九月讀禮賢,多多指教!
作者: maggie2008    時間: 09-7-31 16:48

hi!  龍柱,
好耐之前都有上下黎,不過多數睇,好小發言,同堆之前唔係E個名,不過後來唔見左個password,所以而家再重新登記過,連名都改堆。
我仔都有提起話有無你同另外一個同學仔電話,問可唔可以約堆去玩。
夏水禮,呀仔好想去呀,不過唔知會幾時去呢?
因呀仔下星期一至五要返港青小一預備班,而8月 18日至8月21日會去北京,如果夾到時間就一齊去玩下水呀,我pm個電話號碼比你呀。

原帖由 龍柱 於 09-7-31 13:02 發表
maggie2008,

你平時無上嚟傾架! 做咩依家咁無聊呀:wahaha:.  

Anyway, 我們大家歡迎你:excited:

我阿仔有次問我, 知唔知你個電話, 佢話想打俾你個仔...
你阿仔去了Ocean Park夏水禮未呀?  我遲些可能會約一兩個同 ...

作者: 喧嘩    時間: 09-7-31 23:01

我聽日1000會去到學校買書, 交學費, 睇下有冇緣會見到你地
作者: 龍柱    時間: 09-8-3 13:58

喧嘩,

大家都唔知咩樣! 有緣都無用啦!

如果有緣同班, 不如24/8一齊食早餐呀!

原帖由 喧嘩 於 09-7-31 11:01 PM 發表
我聽日1000會去到學校買書, 交學費, 睇下有冇緣會見到你地

作者: 喧嘩    時間: 09-8-3 20:11

好呀, 22號之前已經會有老師致電讀邊班, 我1號買書果陣順便幫襯買埋包書套, 搵笨, 都唔係FIT得晒, 差幾本唔夠套, 又要特登買包書膠黎包番餘下果幾本, 22號記得帶番D書返學校(藍圈果D),學校話要貼LABEL喺面頭右上角,上面寫名, 班, 學號喎

3 13:58 發表
喧嘩,

大家都唔知咩樣! 有緣都無用啦!

如果有緣同班, 不如24/8一齊食早餐呀!

[/quote]
作者: 龍柱    時間: 09-8-4 13:17

幸好我無買包書套, 我也聽另一個媽說, 那些包書套不夠用和不fit.  因為K3時, 要包功課簿, 所以我已買了一大卷磨砂包書膠.  還特登買大卷些, 預埋小一用.

我初時買了一件啡色泠外套, 後尾排隊買校服時, 見到件風摟, 就覺得風摟好似多功能和多機會著過泠外套,
所以攞番件泠外套去退貨退錢 .
遲些8月尾返學校, 睇吓有無得買風摟先!

原帖由 喧嘩 於 09-8-3 08:11 PM 發表
好呀, 22號之前已經會有老師致電讀邊班, 我1號買書果陣順便幫襯買埋包書套, 搵笨, 都唔係FIT得晒, 差幾本唔夠套, 又要特登買包書膠黎包番餘下果幾本, 22號記得帶番D書返學校(藍圈果D),學校話要貼LABEL喺面頭右上角, ...

作者: 龍柱    時間: 09-8-4 13:27

maggie2008,

Please check PM.

原帖由 maggie2008 於 09-7-31 04:48 PM 發表
hi!  龍柱,
好耐之前都有上下黎,不過多數睇,好小發言,同堆之前唔係E個名,不過後來唔見左個password,所以而家再重新登記過,連名都改堆。
我仔都有提起話有無你同另外一個同學仔電話,問可唔可以約堆去玩。
夏水禮,呀仔好想去呀,不 ...

作者: hinhinmami    時間: 09-8-4 15:15

請問名字label可以用有卡通公仔的一款嗎?彩色得唔得?
原帖由 喧嘩 於 09-8-3 20:11 發表
好呀, 22號之前已經會有老師致電讀邊班, 我1號買書果陣順便幫襯買埋包書套, 搵笨, 都唔係FIT得晒, 差幾本唔夠套, 又要特登買包書膠黎包番餘下果幾本, 22號記得帶番D書返學校(藍圈果D),學校話要貼LABEL喺面頭右上角, ...

作者: fi-fi    時間: 09-8-4 21:42

我諗住貼埋label之後先包書呀,所以唔知d書套fit唔fit呀!!!

我都覺得書套麻麻地,下學期我都係用返最傳統的...包書膠吧!

原帖由 喧嘩 於 09-8-3 20:11 發表

作者: fi-fi    時間: 09-8-4 21:43

龍柱,

風褸....係咪即係以前幼稚園果件呀???果件嘢,我覺得麻麻地,好焗身嫁!

原帖由 龍柱 於 09-8-4 13:17 發表
幸好我無買包書套, 我也聽另一個媽媽說, 那些包書套不夠用和不fit.  因為K3時, 要包功課簿, 所以我已買了一大卷磨砂包書膠.  還特登買大卷些, 預埋小一用.

我初時買了一件啡色泠外套, 後尾排隊買校服時, 見到件風摟 ...

作者: maggie2008    時間: 09-8-4 21:56

我今天巳用了書套,是不夠的,欠四個,其中一個就算有都包不到,因書是橫度,書套是直度,所以都要另外再買包書膠。
作者: 喧嘩    時間: 09-8-4 22:59

我都想用公仔label, 傳統白色label好似好肉酸, 我諗用公仔可以的, 不過要包晒中英文名, 班別, 學號, 同埋應該貼喺書上, 即書套入面會冇咁易爛
[quot]原帖由 hinhinmami 於 09-8-4 15:15 發表
請問名字label可以用有卡通公仔的一款嗎?彩色得唔得?
[/quote]
作者: fi-fi    時間: 09-8-5 08:35

我未認真度度,都未知邊本書for邊個套呀,聽你哋咁講....我今晚都要拎出嚟度一度先得喇!

原帖由 maggie2008 於 09-8-4 21:56 發表
我今天巳用了書套,是不夠的,欠四個,其中一個就算有都包不到,因書是橫度,書套是直度,所以都要另外再買包書膠。

作者: 龍柱    時間: 09-8-5 13:41

fi-fi,

幼稚園時, 我無買風褸呀! 唔知係咩料呀! 但斷估21-2度時, 著住件風褸, 會好過著住件泠衫o掛.  同埋泠衫洗得多唔好wor! 仲有, 我應該會買埋抓毛外套... 唔同溫度, 有唔同需要嘛!  

原帖由 fi-fi 於 09-8-4 09:43 PM 發表
龍柱,

風褸....係咪即係以前幼稚園果件呀???果件嘢,我覺得麻麻地,好焗身嫁!

作者: fi-fi    時間: 09-8-5 19:22

龍柱,

抓毛外套(校褸),呢件我都會買!

原帖由 龍柱 於 09-8-5 13:41 發表
fi-fi,

幼稚園時, 我無買風褸呀! 唔知係咩料呀! 但斷估21-2度時, 著住件風褸, 會好過著住件泠衫o掛.  同埋泠衫洗得多唔好wor! 仲有, 我應該會買埋抓毛外套... 唔同溫度, 有唔同需要嘛!  

...

作者: ACCC    時間: 09-8-6 01:12

Hi 各位好,
我想問點解咁早買校褸,唔係換冬季校服前再可訂購咩?因我只是買了夏季那套和白色外套.是否足夠呢?
作者: fi-fi    時間: 09-8-6 08:51

chengwaiking,

夠喇...今次我都只係買咗夏季校服+夏季體育衫,另買咗一件長袖白色外套+啡色半羊毛外套(買埋呢件係因為,平過網上訂嘛)

冬季可以留待換季前再買,或者去佐敦買囉,都好方便

原帖由 chengwaiking 於 09-8-6 01:12 發表
Hi 各位好,
我想問點解咁早買校褸,唔係換冬季校服前再可訂購咩?因我只是買了夏季那套和白色外套.是否足夠呢?

作者: hinhinmami    時間: 09-8-6 09:49

我只買了夏季校服同運動衫,未買外套! 請問你地知唔知8月22日家長會個日學校仲有冇得賣?
原帖由 fi-fi 於 09-8-6 08:51 發表

夠喇...今次我都只係買咗夏季校服+夏季體育衫,另買咗一件長袖白色外套+啡色半羊毛外套(買埋呢件係因為,平過網上訂嘛)

冬季可以留待換季前再買,或者去佐敦買囉,都好方便

...

作者: 龍柱    時間: 09-8-6 12:55

是否深藍色, 好似乾濕褸款, 個件就是校褸呢?  我發覺咁多款褸/外套, 好似無邊套係頂得冷.  可能到某個度數, 就可以著自己褸啦!

原帖由 chengwaiking 於 09-8-6 01:12 AM 發表
Hi 各位好,

作者: 喧嘩    時間: 09-8-7 00:18

我果日問間校服d staff, 佢地話唔會再黎,. 但係喺通告到話22號仲有校服買, 都唔知邊個真
原帖由 hinhinmami 於 09-8-6 09:49 發表
我只買了夏季校服同運動衫,未買外套! 請問你地知唔知8月22日家長會個日學校仲有冇得賣?

作者: fi-fi    時間: 09-8-7 08:36

龍柱,

乜沖有一件深藍色校褸咩???嘻嘻~我無留意到添!!!

原帖由 龍柱 於 09-8-6 12:55 發表
是否深藍色, 好似乾濕褸款, 個件就是校褸呢?  我發覺咁多款褸/外套, 好似無邊套係頂得冷.  可能到某個度數, 就可以著自己褸啦!

作者: hinhinmami    時間: 09-8-7 11:03

果日我都見有人問校服d staff,不過staff 都唔肯定,希望佢地22號會再泥啦.
原帖由 喧嘩 於 09-8-7 00:18 發表
我果日問間校服d staff, 佢地話唔會再黎,. 但係喺通告到話22號仲有校服買, 都唔知邊個真

作者: fi-fi    時間: 09-8-7 13:57

hinhinmami,

校服/鞋果間會再嚟,買外套果間"奇妙"就唔知喎!!!

另外,我八過上年d通告,原來9月1日開學果日就派通告訂冬季校服喇,我試我會臨換季前去佐敦買喇,有得試嘛!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-7 11:03 發表
果日我都見有人問校服d staff,不過staff 都唔肯定,希望佢地22號會再泥啦.

作者: hinhinmami    時間: 09-8-7 15:23

好彩會再黎,因為條褲太窄,要換大d.22日or24日好似要交穿校服相,唔知你地影左未?background你地楝咩色,有冇規定?
原帖由 fi-fi 於 09-8-7 13:57 發表
hinhinmami,

校服/鞋果間會再嚟,買外套果間"奇妙"就唔知喎!!!

另外,我八過上年d通告,原來9月1日開學果日就派通告訂冬季校服喇,我試我會臨換季前去佐敦買喇,有得試嘛!

...

作者: fi-fi    時間: 09-8-7 20:59

hinhinmami

我仲未洗裇衫呀,我諗應該呢個星期六日就影咗相去...跟住就自己執相拎去哂相!!!
至於Background顏色,我會用淺藍色

原帖由 hinhinmami 於 09-8-7 15:23 發表
好彩會再黎,因為條褲太窄,要換大d.22日or24日好似要交穿校服相,唔知你地影左未?background你地楝咩色,有冇規定?

作者: ACCC    時間: 09-8-7 23:26

fi-fi,
唔該晒!買外套那間"奇妙"話22/8都會來,但有些碼可能要預訂,9月才取,因我也買了一件但冇貨,要9月才有.
作者: fi-fi    時間: 09-8-9 13:42

我頭先再望返張通告...佢話22/8家長日果日有提供售賣校服及校鞋服務!!!

hinhinmami,
我自家影咗學生相喇,個校章好落呀!!!要校章的話就頭細,要頭大就無校章...所以最後我要喺張相度做手腳將個校章移上少少,硬係覺得有校章的相先叫學生相

原帖由 chengwaiking 於 09-8-7 23:26 發表
fi-fi,
唔該晒!買外套那間"奇妙"話22/8都會來,但有些碼可能要預訂,9月才取,因我也買了一件但冇貨,要9月才有.

作者: hinhinmami    時間: 09-8-9 18:06

你是否自己用相機同囝囝係屋企影左至拿去相鋪晒,你好叻呀!
原帖由 fi-fi 於 09-8-9 13:42 發表

hinhinmami,
我自家影咗學生相喇,個校章好落呀!!!要校章的話就頭細,要頭大就無校章...所以最後我要喺張相度做手腳將個校章移上 ...

作者: fi-fi    時間: 09-8-9 20:43

hinhinmami,

哈...叻乜鬼啫!我都係用"photoDIY"嚟整之嘛,1張4R fit到8張証件相!

喺屋企影,可以影到滿意先收貨嘛!去快圖美影証件相....人哋有時間就話幫你影多幾張比你揀啫,如果忙就二三張就要收貨嫁喇,真係唔好意思叫人哋影完又影嘛!!!

你要唔要我幫你整呀,你send張相(.jpg)比我就得嫁喇,好簡單嫁咋!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-9 18:06 發表
你是否自己用相機同囝囝係屋企影左至拿去相鋪晒,你好叻呀!

作者: hinhinmami    時間: 09-8-10 09:12

fi-fi, 唔該晒,我自己試下先,唔掂再揾你幫手.個背景你叫囝囝泊埋牆影定用d有顏色的咭紙?
原帖由 fi-fi 於 09-8-9 20:43 發表
hinhinmami,

哈...叻乜鬼啫!我都係用"photoDIY"嚟整之嘛,1張4R fit到8張証件相!

喺屋企影,可以影到滿意先收貨嘛!去快圖美影証件相....人哋有時間就話幫你影多幾張比你揀啫,如果忙就二三張就要收貨嫁喇,真係唔好意 ...

作者: fi-fi    時間: 09-8-10 20:29

hinhinmami,

如果你屋企幅牆係純白色,咁就叫個囝泊埋去影得,但我屋企幅牆係米白色,所以我去書局買張淺藍色(最淺藍),貼上牆就影得!

pls check pm!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-10 09:12 發表
fi-fi, 唔該晒,我自己試下先,唔掂再揾你幫手.個背景你叫囝囝泊埋牆影定用d有顏色的咭紙?

作者: carcar    時間: 09-8-17 16:40

各位好,
我報到先.
剛收到班主任電話, 我仔仔是一信班. 唔知有無同班同學呢?
作者: fi-fi    時間: 09-8-17 19:15

carcar,

我仲未收到老師電話呀!老師call屋企定call你手提呀?

原帖由 carcar 於 09-8-17 16:40 發表
各位好,
我報到先.

作者: hinhinmami    時間: 09-8-17 20:15

Me too, no call yet!
原帖由 fi-fi 於 09-8-17 19:15 發表
carcar,

我仲未收到老師電話呀!老師call屋企定call你手提呀?

作者: carcar    時間: 09-8-18 12:42

手提
作者: 龍柱    時間: 09-8-18 13:28

我都未收到電話! 但我識得另一個媽咪, 佢就收了電話, 佢個仔亦都係信班.  我們未收到電話的, 就有1/2機會同班喇!
作者: hinhinmami    時間: 09-8-18 14:41

收到電話啦,勇班呀,有冇同班朋友仔/女??
作者: carcar    時間: 09-8-18 17:18

一年級有幾多班呢?
作者: 喧嘩    時間: 09-8-18 17:31

我都係喎, 多D上黎交流下啦, 想問下信班個信係咪LEE個信? 我驚寫錯貼錯D 書
原帖由 carcar 於 09-8-17 16:40 發表
各位好,
我報到先.

作者: hinhinmami    時間: 09-8-18 17:38

有三班,勇(Courage),信(Faith), 望(Hope).老師打電話來時告知囝囝讀1C班,初初以為是分A,B,C班,我再問清楚,老師解我知的.
作者: 喧嘩    時間: 09-8-18 17:44

好似有三班, 係呢, 你係咪禮幼上?
同埋有冇媽咪知道洗唔洗攞番津校果張註冊証?
事緣我果陣諗住叩門, 所以要去所派間學校註左冊先, 並且好快話佢知我唔讀, 佢果陣又冇講乜, 琴日打黎話我冇去考偏班試, (留口訊), 跟住我今日覆佢, 我話我之前講左唔讀, 佢話要我LEE兩日過黎攞番張証, 我話我唔得閒, 佢話都要我寄信過去話唔讀, 點知我亞媽今日又收到佢地電話, 叫佢番學校攞嘢, 我亞媽同佢講唔讀, 佢話都要返, 咁佢就返左, 點知佢又冇睇, 返到屋企原來係通告同手冊, 我媽已講明唔讀, 都唔知佢地攪乜, 打黎留口訊我已經印象好差, 因為佢喺電話度讀左兩次我亞女個名都讀錯, 佢仲自稱X老師, 我亞女個名個字好簡單, 佢都讀錯, 好似唔係咁好,好在冇讀佢, 我媽要我好黎好去喎, 叫我去過, 我覺得佢地好煩囉
原帖由 carcar 於 09-8-18 17:18 發表
一年級有幾多班呢?

作者: carcar    時間: 09-8-18 20:39

hi 喧嘩:
我仔仔唔係禮幼的, 好開心係bk識到人同亞仔同班.
係呢, 你地22號會唔會著校服呀?? 24號又帶唔帶書包呢?

作者: 喧嘩    時間: 09-8-18 21:37

我都好開心AR, 起碼開頭有個照應先啦, 唔洗盲中中, 希望有多D人同我地同班啦, 22號冇叫著校服喎, 只係要帶D書, 而24號就會著校服, 帶個細背包, 因為佢個書包牛龜咁大
原帖由 carcar 於 09-8-18 20:39 發表
hi 喧嘩:
我仔仔唔係禮幼的, 好開心係bk識到人同亞仔同班.
係呢, 你地22號會唔會著校服呀?? 24號又帶唔帶書包呢?

作者: sg2601    時間: 09-8-19 08:42

Hi all,

我個仔都是勇班啊!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-18 02:41 PM 發表
收到電話啦,勇班呀,有冇同班朋友仔/女??

作者: fi-fi    時間: 09-8-19 13:38

琴日下午4點多,我都收到老師電話喇
我囝被分配到"望"班,班主任姓郭...聲音好甜美呀!

我囝好好笑,佢一路都認為自己會被分班到"信班",佢話因為佢K1-K3都係信班喎!!!我就笑佢,唔知開學初期會唔會排錯隊入錯課室呢!?
作者: dns828    時間: 09-8-20 11:53     標題: 終於番到上黎啦!

我個女讀一信班(1F)
班主任係 (簡老師)Miss Kan
作者: 喧嘩    時間: 09-8-20 23:10

hi, 你好ar, 以後多d關照關照
原帖由 dns828 於 09-8-20 11:53 發表
我個女讀一信班(1F)

作者: carcar    時間: 09-8-21 06:20

原帖由 喧嘩 於 09-8-18 17:44 發表
好似有三班, 係呢, 你係咪禮幼上?
同埋有冇媽咪知道洗唔洗攞番津校果張註冊証?
事緣我果陣諗住叩門, 所以要去所派間學校註左冊先, 並且好快話佢知我唔讀, 佢果陣又冇講乜, 琴日打黎話我冇去考偏班試, (留口訊), 跟 ...

註冊証, 我唔知仲有無用, 但由於我決定一定唔讀派到的學校 (因為我派得極差), 所以一早攞番, 以防萬一
作者: 童童媽咪03    時間: 09-8-23 00:51

原帖由 dns828 於 09-8-20 11:53 發表
我個女讀一信班(1F)

我的女兒都係讀一信班, 日後希望可多多交流.
作者: 喧嘩    時間: 09-8-23 18:13

lee度已經有三個小朋友同亞女同班 , 最衰唔知你地係邊個啦, 亞女話佢已經識左三個朋友仔, 不過就未問叫乜名喎,, 我會提佢聽日問下d朋友仔叫乜名, 佢話小息原來好開心喎, 不過太短, 佢話想快d上堂, 我聽日會親自接送佢, 期待佢開心表情, 仲要幫佢留倩影
作者: 喧嘩    時間: 09-8-24 09:14

啱啱送完個女返學, 又遲到, 遲左一分鐘, 不過原來唔係我地最遲, 後面仲有成十個小朋友, 佢地趕唔切上班房, 好在我地都趕得切, 不過亞女今朝就有d 扭計, 第日都唔知點算, 坐校車七點前已經要上車, 仲唔可以喺車食早餐, 平時返下午班, 訓到十一二點, 都唔知點同佢較番個生理時鐘
作者: 喧嘩    時間: 09-8-24 22:53

點解冇晒人???亞女話今日好開心喎, 開心過幼稚園, d 嘢都唔難喎, 普通話同英文老師都係講我地d話喎, (以前幼稚園, 普通話老師係唔識講廣東話, 教英文係鬼婆), 跟住我同佢解釋正式返學都有LEE種老師, 不過佢話課室冇冷氣喎, 仲閂晒門, 唔知係咪開得唔大, 所以佢感覺唔到, 我諗唔會冇冷氣卦, 不過廁所就冇廁紙, 佢話佢唔記得帶, 問朋友借左, 咁我話你咪冇嘢抺手囉, 佢話佢分開左張紙巾一半用黎抺手喎, (反而幼稚園紙巾同抺手紙都有喎), 廁所冇廁紙, 好似唔係好方便喎, 佢話佢坐最後, 睇唔到黒板, 前面同學仔個頭遮住佢喎, 佢隔離位係個女仔, 叫李xx, 唔知係咪你地呢?佢分左做波蘿包組, 佢話想做叉燒包組, 因為d朋友喺晒叉燒包喎, 佢仲話得一個小息, 點解唔可以有九個小息喎, 今日上三樣嘢(中英數)咁起碼都俾三個小息啦, 真係俾佢激死, 希望佢一直都鐘意lee間學校啦, 你地又點ar?
作者: 藍妹媽媽    時間: 09-8-26 03:47

Hi fifi,
你好, 我個女在禮賢準備升小二了, 知道你小朋友曾經讀禮幼, 想向你請教一下 :

1. 禮幼有何特色,優點 ? 學術程度如何 ?
2. 姐姐讀小學部, 細佬入到的機會有幾多成 ?

因為正考慮替細佬找幼稚園, 很希望你可以指點迷津...
thanks~
作者: fi-fi    時間: 09-8-26 08:29

藍妹媽媽,

你大女升小二?你意思是讀緊禮小定你想佢插入禮小二年級呀?
1)禮幼特色...哈,全校上上下下老師工友都超級有愛心,著重德育心靈培育,學術程度方面就....淺淺淺,但小朋友個個都好乖,好鍾意返學!

2)姐姐讀賢禮小,都有幾會唔收細佬嫁....我仔同班同學就是這樣了!

原帖由 藍妹媽媽 於 09-8-26 03:47 發表
Hi fifi,
你好, 我個女在禮賢準備升小二了, 知道你小朋友曾經讀禮幼, 想向你請教一下 :

1. 禮幼有何特色,優點 ? 學術程度如何 ?
2. 姐姐讀小學部, 細佬入到的機會有幾多成 ?

因為正考慮替細佬找幼稚園, 很希望你 ...

作者: fi-fi    時間: 09-8-26 08:31

hi各位,

你哋收到校車司機電話未呀?我要七點上車呀,雖然一早知要咁早,但.....都有少少擔心,如果miss咗班校車就要飛的嫁喇!!!
作者: carcar    時間: 09-8-26 17:46

喧嘩:

PLS CHECK PM

我個仔係义燒包組, 佢都係話課室無開冷氣, 只係開風扇.
佢話男TOILET有TISSUE, 但女TOILET就無 (唔知點解佢會知)

22同24號我出左TRIP, 只係蝦子餅去聽家長會, 今晚再同佢傾下家長會講左咩先. 係呢, 我想問食飯洗唔洗帶餐具呀?? 枱墊呢?? 仲有係唔係要比個袋佢地裝食物盒呀(小息用)?? 又要唔要帶濕毛巾盒呢?? 係唔係要自己買通告袋定係學校有指定呢??
作者: 喧嘩    時間: 09-8-26 19:27

我6:55上車, 4:15落車, 果日小一體驗日成八點三先出門口, 亞女都已經發晒脾氣咁濟, 仲要我車佢返放, 喺車度食早餐 , 佢都頂唔順, 第日仲要預早D時間食埋早餐先出門口, 都唔知佢之後點 ,鬼咩, 三年幼稚園都係下午班, 我返工就SHIFT DUTY, 間唔中都可以車埋佢, 唔洗咁早, 睇下到時點啦, 因為佢亞媽都係 一個懶訓豬
原帖由 fi-fi 於 09-8-26 08:31 發表
hi各位,

你哋收到校車司機電話未呀?我要七點上車呀,雖然一早知要咁早,但.....都有少少擔心,如果miss咗班校車就要飛的嫁喇!!!

作者: 喧嘩    時間: 09-8-26 19:49

唔係掛, 果日超級熱都唔開冷氣, 咁要點先開AR? 我亞媽話可能暑假唔放住, 放咁耐冇人用你都驚喎, 佢話就算有都唔好用, 好自己果D好D, 不過小朋友有時唔記得袋都有得用MA, 可能你個仔攞男廁D廁紙俾D女仔, 所以佢知囉, , 餐具要帶AR, 開頭唔會提供, 枱墊就唔洗, 亞女話老師話小息要攞個袋裝晒D嘢食, 濕毛巾我就有預備, 因為亞女慣左帶
原帖由 carcar 於 09-8-26 17:46 發表
喧嘩:

PLS CHECK PM

我個仔係义燒包組, 佢都係話課室無開冷氣, 只係開風扇.
佢話男TOILET有TISSUE, 但女TOILET就無 (唔知點解佢會知)

22同24號我出左TRIP, 只係蝦子餅去聽家長會, 今晚再同佢傾下家長會講左咩先.  ...

作者: 藍妹媽媽    時間: 09-8-27 03:13     標題: 回覆 94# fi-fi 的文章

hi fi-fi,
阿女係由小一升上小二, 本身唔係讀禮幼, 我只係知道有兄弟姊妹讀係會加分, 不過太淺我都有d擔心... anyway唔該晒你..
作者: carcar    時間: 09-8-29 00:13

你地訂唔訂報紙呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5