教育王國

標題: 09-10 K1 粵英班同學仔 [打印本頁]

作者: JacquelineD    時間: 09-7-17 12:24     標題: 09-10 K1 粵英班同學仔

有無同學仔係呢到? 大家一齊傾吓.
作者: 心急做媽咪    時間: 09-7-23 13:51

hi, Jacqueline, 我地又係上午粵英班呀,穎思唔係話轉普英咩?轉唔到??

原帖由 JacquelineD 於 09-7-17 12:24 發表
有無同學仔係呢到? 大家一齊傾吓.

作者: JacquelineD    時間: 09-7-25 09:51

係呀! 轉唔到. 4班PN, 3班K1, 有位都係am班優先, 我有問過學校, 佢地話只剩5個位給我們下午班抽籤, 抽唔中咪乖乖地讀粵英班law, 鬼叫我地個d係'細仔'咩.

不過咁都好既, 我知有好多PND的同學仔都會係埋一班, 佢地咪可以容易d接受新學年.

原帖由 心急做媽咪 於 09-7-23 13:51 發表
hi, Jacqueline, 我地又係上午粵英班呀,穎思唔係話轉普英咩?轉唔到??

作者: JacquelineD    時間: 09-7-25 10:58

收到學校給Cherrie的portfolio, 真的很意外, 沒想過會有這一份禮物, 老師很有心的做這個file, 又要剪貼, 又要列印, 仲要做28份, 真的很花心機與時間.

不過, 最開心的是Cherrie取得學業優異獎, 鍾老師話每班有3個, 她是其中一人, 如果往後幾年都取到就真係
作者: elizatyy    時間: 09-7-25 16:38

原帖由 JacquelineD 於 09-7-25 10:58 發表
收到學校給Cherrie的portfolio, 真的很意外, 沒想過會有這一份禮物, 老師很有心的做這個file, 又要剪貼, 又要列印, 仲要做28份, 真的很花心機與時間.

不過, 最開心的是Cherrie取得學業優異獎, 鍾老師話每班有3個,  ...

yeah, we are also very happy and excited to see the portfolio for my son.  My son will be in K1 PE class in August.
作者: JacquelineD    時間: 09-8-11 17:24

過了明天就開學喇, 好期待!

有無人知開學日要帶什麼東西? 與及那天在學校是否與小朋友一起在課室裡? 上年PN係插班生, 都無開學日, 所以乜都唔知.

另外個本Summer Holiday Homework是否不需要交回學校?
作者: elizatyy    時間: 09-8-11 23:27

There is a memo from the school.  "students are required to wear proper school uniform.  They will collect their student names badges and new school bags, and will meet their class teachers and classmates. "  I think parents are allowed to join the class on the 1st day.
作者: JacquelineD    時間: 09-8-12 10:07

Thanks elizatyy.
作者: JacquelineD    時間: 09-8-17 22:15

開左學幾日, 大家有什麼感覺?

第一日入到學校, 見到好多新老師, 不論本地或外籍, 似乎都轉左好多人, 個3號課室好似細過已前PN時, 兩位班主任及助教給我的感覺也不錯, 好開心玩左一個鐘就放學.

第二日正式上課, 嘩! 好混亂呀! 因為要係入學校前消毒雙手及量體溫, 家長+學生好多人, 所以排晒長龍, 放學時秩序良好.
作者: elizatyy    時間: 09-8-17 23:03

A few K1 students cried.  I think the situation will turn better when some of the students take the school bus in Sept.
作者: minima726    時間: 09-8-18 17:23

Hi Hi My boy also in K1B, just want to say Hello.
Will you all go to school tomorrow nite?
作者: JacquelineD    時間: 09-8-19 16:03

Yes, see you tonight.

My girl is 詠思, she is jellyfish group. How about yours? Maybe we met in the 1st school day.  

原帖由 minima726 於 09-8-18 17:23 發表
Hi Hi My boy also in K1B, just want to say Hello.
Will you all go to school tomorrow nite?

作者: minima726    時間: 09-8-20 01:16

My Boy Morgan is in Turtle Group.
作者: JacquelineD    時間: 09-8-21 15:30

開左學1個星期, 阿女多左講野, 連姑姐都話佢發音準左, 表情誇張左, 昨晚仲扮Ms. Penny講story, 佢坐係自己張chair到, 撓起隻腳, 楂住本英文書(內容向出), 'Let's read the story', 指住d圖畫問佢老豆 'What is this?', 當時個情景+佢個表情, 真係好攪笑.

而家諗翻轉頭, 我地抽唔到普英班都係好既, 起碼佢地明白老師講緊乜, 會享受返學上堂既樂趣, 我知隔離普英班仲有小朋友哭, 到今日都唔見佢地出黎做早操.
作者: minima726    時間: 09-8-22 00:30

I think Ms Penny is doing a good job.
She is the first teacher wrote down the "welcom note" on the hand book so far (PN till now). She did try her best to know each kid in the class.
作者: JacquelineD    時間: 09-8-28 16:45

有無家長係自己揍放學架? 上學年阿囡返下午班, 可能大部份學生都是乘坐校車, 故不是太多家長守候在校門外, 秩序井然, 我可以好輕鬆接走阿囡, 仲可以同老師閒談.

今個學年, 開左學都2個星期, 但放學時實在太混亂, 雖然, 學校已編了放學時的班別次序, 但家長或helper總是'迫'在校門外, 究竟佢地明唔明白係有先後次序, 唔係好似酒樓咁先到先得呢! 企得前唔代表可以早d接走小朋友...

好似今日個教職員已用咪向大家呼籲'未輪到放學既家長請向後退, 讓位給其他家長及放學的小朋友', 但無人會理, 我真係唔明d人係乜野心態.

睇到咁我決定寫封信給校長, 建議吓有無d可以解決既辦法.
作者: JacquelineD    時間: 09-9-6 10:03

星期一交左封信給學校, 係個朝早副校長已致電給我, 真的估不到會咁快有回覆.

其實學校亦知有此問題, 當日放學時亦有少少改善, 不過都係個句'd家長/helper好心急', 個個都急於接回小朋友.
作者: minima726    時間: 09-9-9 22:26

係呀,校巴EE話依家放學仲係好亂, 因為今年多咗人坐校巴. 可能因為校巴生末清又到其他小朋友放學所以仲亂
作者: minima726    時間: 09-9-10 22:19

各位, 請問K1B 係星期幾上國語堂?
國語老師係邊位呢?
作者: JacquelineD    時間: 09-9-12 08:21

係星期二/四.

我問過阿囡, 佢話係林老師(PN時), 不過我知道唔係, 因為今個學年都未見過佢出現, 但我又無問到班主任現在是誰任教, 所以都係一個?.

原帖由 minima726 於 09-9-10 22:19 發表
各位, 請問K1B 係星期幾上國語堂?
國語老師係邊位呢?

作者: minima726    時間: 09-9-13 18:10

yes, i did not see Miss Lam this year, that is why i wonder who is the teacher now.

作者: JacquelineD    時間: 09-9-20 10:58

阿囡病左成個星期, d痰咳唔出, 食左6日抗生素都係咁, 最慘係期待了整年的學校生日會, 竟然係呢個星期五舉行了, 阿囡係9月生日架麻, 怎會在星期四才派通告話明日開生日會至得架, 早知的話我會比阿囡返學, 佢都無乜事, 不過諗住比佢休息吓, 唔好又比人傳染或傳染人.
作者: CheungB    時間: 09-9-21 16:55

詠思好番味呀, 佢冇去學校生日會呀?我都係星期五返學先見到通告原來開生日會, 成日仲以為今個星期, 唔緊要啦,等星期五俾佢同Ah b一齊吹candle啦。

咁你收到Ah b張Int. card未呀?

原帖由 JacquelineD 於 09-9-20 10:58 發表
阿囡病左成個星期, d痰咳唔出, 食左6日抗生素都係咁, 最慘係期待了整年的學校生日會, 竟然係呢個星期五舉行了, 阿囡係9月生日架麻, 怎會在星期四才派通告話明日開生日會至得架, 早知的話我會比阿囡返學, 佢 ...

作者: CheungB    時間: 09-9-21 17:00

hi,
我個仔話新老師係"汪老師"....唔知真定假,不過佢話唔係林/李老師.

原帖由 minima726 於 09-9-13 18:10 發表
yes, i did not see Miss Lam this year, that is why i wonder who is the teacher now.

作者: minima726    時間: 09-9-21 22:48

oh 原來係汪老師, 我仔仔仲末識講俾我知吖. Thanks

About the b-day party, I knew all the date from the notice which I have received at the beginning of the school year; on that notice, they marked all the date for the party for each month, you may check the old notice.
作者: JacquelineD    時間: 09-9-23 18:30

收到張卡了, 禮物也預備好. 我同阿囡講係送比Ah B, 佢就成日摸住份禮物話送比Ah B.

原帖由 CheungB 於 09-9-21 16:55 發表
詠思好番味呀, 佢冇去學校生日會呀?我都係星期五返學先見到通告原來開生日會, 成日仲以為今個星期, 唔緊要啦,等星期五俾佢同Ah b一齊吹candle啦。

咁你收到Ah b張Int. card未呀?

...

作者: JacquelineD    時間: 09-9-23 18:37

I didn't receive any notice about the schedule of the whole year birthday party. It should be missed to keep in my file.

原帖由 minima726 於 09-9-21 22:48 發表
oh 原來係汪老師, 我仔仔仲末識講俾我知吖. Thanks

About the b-day party, I knew all the date from the notice which I have received at the beginning of the school year; on that notice, they marked all t ...

作者: JacquelineD    時間: 09-10-8 11:19

minima726,

最近同阿囡一起上網睇相, 佢開始記得同學的名字, 除了同組外, 其他的也認到少許, 最好笑係當佢睇到一張相時, 阿囡話 : 佢係Morgan, 搶過我d玩具.
作者: minima726    時間: 09-10-8 11:27

oh, sorry about that, actully we did try our best to teach Morgan not doing that, and hopfully he will getting better in the furture.

Hey may i have your gal's name again, let me talk to Morgan about that... hehehe
作者: JacquelineD    時間: 09-10-8 11:48

阿囡叫'詠思'

佢係PN時已試過比人搶玩具, 當時佢會哭的; 到上次我問佢有無哭時, 佢話無呀, 咁都好, 起碼知到佢大個左, 無已前咁易哭了.

其實呢d都係佢地成長既必經階段, 等佢地自己去處理, 經一事長一智.
作者: JacquelineD    時間: 09-10-30 19:11

今日家長日, 你地見成點?

陳老師話阿囡各方面都ok, 但係做樣樣事都慢吞吞, Ms. Penny都係咁話, 每樣野都做到好仔細, 好小心, 但就過份左, 所以擔心佢以後上到小學時會跟唔到人地個beat.

我都知佢係咁既性格, 但唔知點改, 都有d煩惱!
作者: JacquelineD    時間: 09-10-31 07:54

見完家長後, 成日流流長, 於是帶阿囡去Disneyland玩, 係佢既第一次, 我以為佢會好鍾意玩, 點知佢好細膽, 玩旋轉木馬, 睇3D movie, 金裝米奇等, 幾乎樣樣野都話:媽媽我好驚呀! 我仲買左全年票...
作者: JacquelineD    時間: 09-12-22 09:42

Merry Christmas K1B

昨日學校個Christmas Party, 你地有無份煮食物帶回校呢? 我知有d媽咪就唔駛煮, 只需買一d零食或飲品回校便可, 可能我係全職媽咪, 所以上年PN及今年都要煮.

我問阿囡有無食過我整既三文魚壽司飯團, 佢話無, 係呢到既同學仔有無食過呢? 希望合他們口味.

收到學校個禮物包, 除了學校已安排的禮物外, 仲收到一d媽咪的小禮物及聖誕卡, 佢地真係滿載而歸, 多謝晒!
作者: elizatyy    時間: 09-12-22 22:42

原帖由 JacquelineD 於 09-10-31 07:54 發表
見完家長後, 成日流流長, 於是帶阿囡去Disneyland玩, 係佢既第一次, 我以為佢會好鍾意玩, 點知佢好細膽, 玩旋轉木馬, 睇3D movie, 金裝米奇等, 幾乎樣樣野都話:媽媽我好驚呀! 我仲買左全年票... ...

Same as my child!  We took ride on the train for 10 times finally.
作者: minima726    時間: 09-12-30 02:08

Hihi, 我哋 X'max 都去左 Disneyland 吖, Morgan 玩 Buzz LightYear 唔肯走, 最後俾佢玩左4次先肯走.

Christmas Party 我哋整菠蘿腸仔.
作者: elizatyy    時間: 09-12-30 22:23

We have made chicken wings
作者: JacquelineD    時間: 10-1-15 15:48

學校旅行時, 陳老師話下學期要交功課學寫字, 咁即係幾時開始呢! 都仲未見有...
作者: elizatyy    時間: 10-1-16 20:00

原帖由 JacquelineD 於 10-1-15 15:48 發表
學校旅行時, 陳老師話下學期要交功課學寫字, 咁即係幾時開始呢! 都仲未見有...

Really?  Never heard of this for PE class.
作者: JacquelineD    時間: 10-1-21 16:00

阿囡之前已說過會在10週年校慶表演唱'哈姆太郎'歌, 雖然同學校10歲生日無乜關係, 但真的很好看, 很精彩, 每位小朋友都戴上皇冠, 手繫上彩帶, 好可愛!

看得出老師們真的放了很多心機教他們, 阿囡仲話老師叫佢地跳舞時隻手要舉高d, 否則d家長會睇唔到..., 聽到呢句我覺得好好笑.

不過, 唔知點解見K1A表演係穿校服, K1B則男仔穿藍色衫, 女仔就穿紫色衫.

Good Job K1B
作者: minima726    時間: 10-1-21 23:55

Morgan 仔今年肯跟大家一齊表演, 不過就似打工夫多D!!
作者: elizatyy    時間: 10-1-22 10:58

I was out of town on that day, I could not join the event!  It shoud be very good.
作者: JacquelineD    時間: 10-2-4 14:58

收到學校通知話Ms. Penny教完呢個學期就唔教, 真係有d唔開心.

今個星期見到個新老師Ms. Nikki, 個樣唔係好得, 佢個鼻有d似巫婆, 做早操時又無乜笑容, 希望佢會教得好似Ms. Penny咁好, 同埋d小朋友會接受佢.
作者: huba    時間: 10-2-8 14:54

Would like to share with you that Ms. Nikki is not new to LHK. Two years ago when my son was attending PN class in LHK(LV), she was the teacher for that class.

Through that year's experience, I would say she really cares about the students and did a good job in teaching my son. At the same time, I understand your comments below. Also, she is not good at singing and that has affected our first impression towards her too. Be patient and you will know she's a good teacher. I trust your kid will like her too.

原帖由 JacquelineD 於 4/2/2010 14:58 發表
收到學校通知話Ms. Penny教完呢個學期就唔教, 真係有d唔開心.

今個星期見到個新老師Ms. Nikki, 個樣唔係好得, 佢個鼻有d似巫婆, 做早操時又無乜笑容, 希望佢會教得好似Ms. Penny咁好, 同埋d小朋友會接受佢. ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5