教育王國

標題: 升中交流區 - 屯門 [打印本頁]

作者: khmama    時間: 09-7-20 21:50     標題: 升中交流區 - 屯門

特替Joe媽媽開呢個交流區, 各家長可以互相討論, 有關屯門區資料, 有時間自會post在此.
作者: Joe媽媽    時間: 09-7-20 22:36     標題: 回覆 1# khmama 的文章

thank you so much
作者: ypmummy    時間: 09-7-21 11:59

好呀... 有個地方落腳啦....

我想問吓有冇補習班 / 私人補習介紹... 咩價錢呢 ???
作者: carchu12    時間: 09-7-21 12:38

準備開始睇定情況。
Thank you khmama.

作者: tsa    時間: 09-7-21 17:56     標題: 有關屯門百周年

想問屯門百周年中一型有冇精英班,哪一班呢?
作者: Joe媽媽    時間: 09-7-21 21:45

原帖由 tsa 於 09-7-21 17:56 發表

百周入本地大學之比率是100%, 我估唔使精英班啦
作者: lopoto    時間: 09-7-21 22:24

原帖由 Joe媽媽 於 09-7-21 21:45 發表

百周入本地大學之比率是100%, 我估唔使精英班啦

唔係 wo...中七通常得60個學生 , 但中一至一五就有200個學生 , 個60個入到大學 , 仲有140個中五就唔見左 , 咁梗係要初中當然分精英班 , 先知道自己會唔會係要走個140個
作者: dder    時間: 09-7-22 15:09

甘334 又會如何呢?
當然要有精英班啦...
作者: Joe媽媽    時間: 09-7-23 13:58

原帖由 lopoto 於 09-7-21 22:24 發表

唔係 wo...中七通常得60個學生 , 但中一至一五就有200個學生 , 個60個入到大學 , 仲有140個中五就唔見左 , 咁梗係要初中當然分精英班 , 先知道自己會唔會係要走個140個 ...

又係 wor, 等我問下人先, 樓下個男仔讀緊. 遲D話你知.
作者: MOOYY    時間: 09-7-31 12:15

如果BAND 1 尾,你地會揀邊間? BAND 2頭學校真係唔知那間好,很煩...
作者: Joe媽媽    時間: 09-8-3 13:48

原帖由 MOOYY 於 09-7-31 12:15 發表
如果BAND 1 尾,你地會揀邊間? BAND 2頭學校真係唔知那間好,很煩...

我跟妳一樣, 亞仔band 1尾, 人地話 band 1尾要當 band 2去填表(大抽獎時), 否則會派到好後, 但那間是 band 2好? 我都唔知, 睇下到時學校開家長會時老師點講啦...
作者: MOOYY    時間: 09-8-3 16:33

但係屯門band 2學校又無乜好揀,我諗緊可唔可以進取d...
作者: carchu12    時間: 09-8-3 17:57

請問田家炳得唔得呀﹖
作者: Rainky    時間: 09-8-3 20:53     標題: 回覆 10# MOOYY 的文章

永隆,祟真,宣道
呢3間大約係band1尾-band2頭左右
不妨考慮下吧!

其實揀band1唔係搏唔過
唔好揀d太top/太熱門都有機會
作者: MOOYY    時間: 09-8-4 10:42

宣道我有朋友個女讀緊,雖然已經係BAND 2頭,但去到F.3聽佢講就已經麻麻,所以我先覺得BAND 2頭都麻麻,咁點算..唉...
我個仔在考試時常常失手,真係都唔知點辦..明明已經溫好,到考試時總有些甩漏再加少少唔識,變左點都上唔到BAND 1頭...哎...激死..
作者: MOOYY    時間: 09-8-4 10:44

原帖由 carchu12 於 09-8-3 17:57 發表
請問田家炳得唔得呀﹖

田家炳都係BAND 1,我都考慮中...駁唔駁...
作者: dder    時間: 09-8-4 15:28

朋友話田家炳出年開5班英文班=英中, 甘仲博唔博?
問清楚好.
作者: LWLM0804    時間: 09-8-6 14:54

請問有無媽咪知呂祥光中學評價如何?
是否BAND ONE 中中 ?
作者: Joe媽媽    時間: 09-8-6 17:48

原帖由 MOOYY 於 09-8-4 10:42 發表
宣道我有朋友個女讀緊,雖然已經係BAND 2頭,但去到F.3聽佢講就已經麻麻,所以我先覺得BAND 2頭都麻麻,咁點算..唉...
我個仔在考試時常常失手,真係都唔知點辦..明明已經溫好,到考試時總有些甩漏再加少少唔識,變左點都上 ...

你個仔做嘜同我個仔一樣? 緊係失散兄弟!  ^O^

田家炳係 band 1尾中中, 同馬可賓差不多, 我估band 1尾選他可能會進取一點吧? 除非妳 random code 好前, 如果唔怕危險一點? 有人可指點嗎? 

我個補習老師話:馬可賓/ 田家炳入band 1; 宣道/ 呂祥光 是band 2頭.
作者: Joe媽媽    時間: 09-8-6 17:55

原帖由 Rainky 於 09-8-3 20:53 發表
永隆,祟真,宣道
呢3間大約係band1尾-band2頭左右
不妨考慮下吧!

其實揀band1唔係搏唔過
唔好揀d太top/太熱門都有機會

我個補習老師排band 2: 宣道/ 永隆/ 崇真.
佢個女中五剛放榜有 "25分" 入左莊啟程! 她讀馬可賓的.
作者: blytheBB    時間: 09-8-6 20:56

作者: lopoto    時間: 09-8-6 20:58

原帖由 Joe媽媽 於 09-8-6 17:48 發表

我個補習老師話:馬可賓/ 田家炳入band 1; 宣道/ 呂祥光 是band 2頭.

How about 屯天 ???
作者: man618    時間: 09-8-10 14:05

請問大家對劉金龍有咩意見呀?可以比d意見嘛!thanks!

作者: Joe媽媽    時間: 09-8-11 13:42

原帖由 lopoto 於 09-8-6 20:58 發表

How about 屯天 ???

band 1
作者: Joe媽媽    時間: 09-8-11 13:49

原帖由 man618 於 09-8-10 14:05 發表

band 1 女校, 都好勁架. 而且, 會少左批男生去爭, 幾會可能會大一點. 但我唔會比我個仔揀男校做 1st choice. 但2nd choice 妳又未必有機會! 如果亞女係 band 1 頭我就唔揀了. {個人喜好問題, 無得解}
作者: man618    時間: 09-8-13 15:57

原帖由 Joe媽媽 於 09-8-11 13:49 發表

band 1 女校, 都好勁架. 而且, 會少左批男生去爭, 幾會可能會大一點. 但我唔會比我個仔揀男校做 1st choice. 但2nd choice 妳又未必有機會! 如果亞女係 band 1 頭我就唔揀了. {個人喜好問題, 無得解} ...

謝謝joe媽媽,其實是已經派入了劉金龍,想認識多一點,謝謝你的寶貴意見!
作者: mousei    時間: 09-8-16 13:35

Joe 媽媽,

可否告我知你的補習老師是補小學或中學,是私人或是補習社呢?
剛巧我的女兒今年也是派到馬可賓中學,我也不知她是否可適應.
我相信我的女兒上了中學後,不用多久也要找補習老師呢?
作者: leorainie    時間: 09-8-18 17:00

作者: carchu12    時間: 09-10-9 17:22

唔知點解,亞囝個教琴老師話lee幾年好似保董好過百周
作者: elok2009    時間: 09-10-9 20:50

i have a friend's daughter studying in LKKC !
作者: kenkenma    時間: 09-10-31 09:10

屯門band1中中你地首選會報邊間呢?呀仔今年小六
作者: mousei    時間: 09-11-7 19:59

原帖由 kenkenma 於 09-10-31 09:10 發表
屯門band1中中你地首選會報邊間呢?呀仔今年小六:funny:

馬可賓/田家炳中學都是band1中中.
應該兩間都不錯.
作者: pumber    時間: 09-11-8 00:36

作者: Joe媽媽    時間: 09-11-8 13:02

原帖由 pumber 於 09-11-8 00:36 發表
宣道出年(2010年)一班英文班都開唔到,咁都係band 2頭?可能幾年前係,但呢幾年就........舊年成日見到佢地D學生隨街食煙..........

多謝資料提供, 雖然khmama有屯門區之排位, 相信大家亦知道了, 但排位只以成績而論, 沒有學生/ 學校之其他表現提供, 要有賴屯門區街坊們自行報料...

我見何福堂之校長/ 老師, 每朝會在校門口查校服, pass才可入校門, 其他band 3學校會唔會?
作者: kenkenma    時間: 09-11-10 23:18

請問有無出年升中一家長
作者: Joe媽媽    時間: 09-11-14 14:40

原帖由 pumber 於 09-11-8 00:36 發表
宣道出年(2010年)一班英文班都開唔到,咁都係band 2頭?可能幾年前係,但呢幾年就........舊年成日見到佢地D學生隨街食煙..........

請問 band 2 頭學校有甚麼選擇?
作者: MOOYY    時間: 09-11-16 13:56

我在yahoo 見到既banding 表,你地又覺得正不正確 ? 我就覺得只可作個參考,都是實地觀察會好d,另外學校也派左好多資料及攪很多升中講座,盡量抽時間去看看比較好.

浸信會永隆中學 →band2頭

佛教沈香林紀念中學 →band2頭

明愛屯門馬登基金中學 →band3尾

迦密唐賓南紀念中學 →band2尾

中華基督教會何福堂書院 →band2尾(我覺得校風都唔錯)

中華基督教會譚李麗芬紀念中學 →band2尾

青松侯寶垣中學 →band3頭

宣道中學 →band1尾(中中)(有朋友個女讀緊,比較像band 2多d)

香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學→band1 (英中)

鐘聲慈善社胡陳金枝中學 →band3尾

廠商會蔡章閣中學 →band3頭

香海正覺蓮社佛教梁植偉中學→band2頭

嗇色園主辦可藝中學→band3頭

裘錦秋中學(屯門)→band3頭

路德會呂祥光中學 →band2頭

妙法寺劉金龍女子中學 →band1(英中)

新生命教育協會平安福音中學 →band2尾

保良局百周年李兆忠紀念中學 →band1(英中)

保良局董玉娣中學→band1 (英中)

新會商會中學 →band3頭

深培中學 →band3尾

釋慧文中學→band3尾

順德聯誼總會梁銶琚中學 →band1(英中)

順德聯誼總會譚伯羽中學 →band1(中中)(雖然是中中,但英文要求都好高)

聖公會聖西門呂明才中學 →band2頭

南屯門官立中學→band1(英中)

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 →band1(中中)(一定要參加運動項目,同埋都幾要求文武全才)

崇真書院 →band1尾(中中)

屯門天主教中學 →band1頭(中中)

屯門官立中學 →band1(英中)

東華三院鄺錫坤伉儷中學 →(特殊學校)

東華三院辛亥年總理中學 → band2頭

東華三院邱子田紀念中學 → band2頭

仁濟醫院第二中學→ band3頭

仁愛堂陳黃淑芳紀念中學 → band2尾

仁愛堂田家炳中學 → band1頭(中中)

恩平工商會李琳明中學→ band3

作者: MOOYY    時間: 09-11-16 14:15

***轉貼至頭條日報家長版***

屯門區共有三十八所中學,與其他區域一樣,英中的競爭較激烈,其中香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學,去年於自行分配學位階段,有六百六十四人競逐六十個學額,即十一人爭一位;而區內近半數學校均表示,學術成績會佔整體收生準則的五成,家長為子女申請時要知己知彼。

《家長版》早前向屯門區三十八所中學發出問卷,當中有三十三所學校回覆,回收率達八成七,大部分列明收生準則的比重及面試內容。問卷調查結果顯示,英中的競爭激烈,去年在自行收生階段提供的三百六十個英中學額,有逾三千名小六學生競爭,平均約九人競爭一個學額。

陳瑞芝中學重視英文

屯門區共有七所英中,有六所回覆本報問卷,其中香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學,去年於自行分配學位階段,共有六百六十四人報讀,競爭六十個學額,即十一人爭一個。去年學校接見所有申請學生便花了三天時間,預料今年情況相若。
  該校校長林家幸表示,就算今年報讀人數增加,亦會與所有申請人進行面試,「五分鐘的面試,會考核學生的常識、語文及應變能力等,並觀察他們有否積極進取的學習態度。」他提醒家長,學校十分重視學生的英語水平,所以教育局成績次第會佔收生準則的百分之五十,家長報讀時應衡量一下子女的情況。
  另外,保良局董玉娣中學、屯門官立中學、南屯門官立中學三所英中,報讀人數亦接近六百人,平均有九至十人爭一個學額;雖然另一所英中順德聯誼總會梁銶琚中學,去年只有四百一十人報名,約七人競爭一個學額,但該校的門檻一向甚高,加上去年十名會考十優狀元,其中一位便是該校學生,估計該校今年收生情況會更加激烈。

梁銶琚中學誕會考狀元

中中方面,個別學校的競爭同樣激烈,順德聯誼總會譚伯羽中學、馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學,去年分別出現十人及十三人競爭一個學額的情況。今年打算為子女報考馬可賓紀念中學的家長要注意,該校重面試表現,佔收生準則的兩成半,另外學校特別設計的「學生推薦書」佔百分之十五。該校副校長蘇振威表示,為了客觀評審學生的整體表現,申請人需將該校制定的推薦書交由所屬小學直接處理。該區大部分學校的面試,均設有小組討論,解答處境問題,亦會有外籍教師個別面見,並收取小學功課查閱,以了解學生的語文能力及學習態度。

綜合各校提供的資料,近半數以學業成績及教育局成績次第為收生的首要考慮條件,宣道中學、陳瑞芝紀念中學、香海正覺蓮社佛教梁植偉中學、保良局百周年李兆忠紀念中學及深培中學,更將上述兩項條件設定佔收生準則的百分之五十。因此,家長應衡量子女的學業成績,尤其是中英語文能力,以免浪費選校志願。
作者: carchu12    時間: 09-11-16 16:44

請問有無人知田家炳是否開足5班英文呀﹖
作者: Skywan    時間: 09-11-17 09:47

是的! 之前見明報/星島WEBSITE 講過

屯門: 仁愛堂田家炳開5班英文
天水圍: 信義中學開5班英文

原帖由 carchu12 於 09-11-16 16:44 發表
請問有無人知田家炳是否開足5班英文呀﹖

作者: mousei    時間: 09-11-17 19:30

以我所知,馬可賓中學出年會開5班英文班,另加1班中,英班(即當中有10-15個是英文稍遜的同學).
聽校長講,出年不設叩門位.
如有錯請修正.
作者: Skywan    時間: 09-11-19 09:18

馬可賓聽朋友講友風好好, 不過見佢收生的要求都好高, 要文武相全, 基本上"自行" 無課外活動好難有得 in
.... 吾知系吾系呢? 有無家長可以報下料?

原帖由 mousei 於 09-11-17 19:30 發表
以我所知,馬可賓中學出年會開5班英文班,另加1班中,英班(即當中有10-15個是英文稍遜的同學).
聽校長講,出年不設叩門位.
如有錯請修正.

作者: winkylau    時間: 09-11-19 10:08     標題: 升中交流區-屯門

我個仔在屯門台山小學,想問問大家他去選那2間學校好呀?
,保良局董玉娣,宣道陳瑞芝,馬可賓,他的成績:"中文A,英文A,數學A,常識A,操行A-"還有些校內獎狀,但沒有校外獎狀.
你們知不知到這小學在教育局是第幾級別?
作者: Joe媽媽    時間: 09-11-22 22:55

[quote]原帖由 MOOYY 於 09-11-16 13:56 發表
我在yahoo 見到既banding 表,你地又覺得正不正確 ? 我就覺得只可作個參考,都是實地觀察會好d,另外學校也派左好多資料及攪很多升中講座,盡量抽時間去看看比較好.

浸信會永隆中學 →band2頭

佛教沈香林紀念中學 → ... [/quot

BAND 1尾/ 可能 BAND 2 妳地點揀? 自行我想其中一間揀馬可賓, 但好多人競爭, 我仔只得皇家鋼琴四級 & 五級樂理 passed, 有機會嗎? 劃晝又只得入圍學校之區會比賽, 運動方面只是足球隊比賽代表學校取過一次優點. 其他特異功能就無了, 妳地會試嗎? 我怕浪費一個 QUOTA, 但又唔想全揀 2間 BAND 2 ......
作者: Joe媽媽    時間: 09-11-23 13:42

原帖由 winkylau 於 09-11-19 10:08 發表
我個仔在屯門台山小學,想問問大家他去選那2間學校好呀?
,保良局董玉娣,宣道陳瑞芝,馬可賓,他的成績:"中文A,英文A,數學A,常識A,操行A-"還有些校內獎狀,但沒有校外獎狀.
你們知不知到這小學在教育局是第幾級別? ...

要問翻學校(讀緊之小學)才會知道. 每間小學之 band 1 位都唔同, 何日東上午可能頭80名都係 band 1; 而xx小學可能係只得頭20名係band 1, 妳就算全 "A"成績, 但可能考全級21名, 那就算是 band 2了. 不要估, 問實學校, 再keep住一個 band 1名次才是上算.

不過 "台山"小學是 band 幾我就答不到妳了 ...
作者: Joe媽媽    時間: 09-11-23 13:51

原帖由 khmama 於 09-7-20 21:50 發表
特替Joe媽媽開呢個交流區, 各家長可以互相討論, 有關屯門區資料, 有時間自會post在此.

轉載khmama 之屯門區分析如下, 大家可參考一下:

屯門區學校相當多, 唔單止band1英中同中中, 連band2頭既中中, 中六第一階段收生都冇位剩. 李兆忠今年會考6科14分佔72.2%, 但人均優良率係5.49, 算係band1頭. 梁銶琚上年會考6科14分係74.2%, 人均優良率4.62, 譚伯羽雖然係中中, 但上年會考6科14分係74.1%, 比起英中一o的都唔差. 董玉娣今年係74%.
呢三間都接近band1頭. 暫時先列作band1中, 稍後經過調整可能會升上band1頭.

陳瑞芝上年係62.6%, 屬於band1中. 田家炳雖然冇資料, 但一向被視為半英中, 校網更宣佈咗所收中一生接近100%附合語言微調方案要求, 明年會開5班英文班, 變相成為英中, 而田家炳向來都好過馬可賓, 馬可賓今年係56%, 屬於band1尾. 所以論成績田家炳應該係band1中, 是否比陳瑞芝好就唔知.

南屯官就冇資料, 向來被列作band1尾, 成績比屯官較佳, 屯官上年係42%, 今年應該都係4x%, 屬band2頭.
劉金龍亦搵唔到資料, 根據口碑, 應該係咁多間英中之中最弱既一間, 所以算佢係band2頭, 但係有機會只係band2中.

其餘值得提既中中, 有呂祥光, 上年係43%, 屬band2頭. 申亥總理上年37%, 屬band2中. 屯天冇資料, 但係根據中六收生冇位剩既情況推算, 6科14分應該有3x%, 屬band2中. 宣道上年得25.7%, 但今年進步咗, 亦算係band2中. 最後一間冇位剩既係永隆, 推算有3x%, 都係band2中. 至於崇真, 文科班剩咗4個位而理科班冇位剩, 推算有28%, 假如理科班多4個人攞14分, 整體成績已經去到band2中.

嘉智同沈香林只得第二階段資料, 所以根據最後收生時間, 將嘉智算作band3頭而沈香林算作band3中.

Band 1頭:
保良局百周年李兆忠紀念中學 (今年會考6科14分佔72.2%, 人均優良率5.49)

Band 1中:
順德聯誼總會梁銶琚中學 (上年會考6科14分佔74.2%, 人均優良率4.62)
順德聯誼總會譚伯羽中學 (上年會考6科14分佔74.1%)
保良局董玉娣中學 (今年會考6科14分佔74%)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 (上年會考6科14分佔62.6%)
仁愛堂田家炳中學

Band 1尾:
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 (今年會考6科14分佔56%)
南屯門官立中學

Band 2頭:
屯門官立中學 (上年會考6科14分佔42%)
妙法寺劉金龍中學
路德會呂祥光中學 (上年會考6科14分佔43%)

Band 2中:
東華三院辛亥總理中學 (上年會考6科14分佔37%)
屯門天主教中學 (推算今年會考6科14分佔32%以上)
宣道中學 (上年會考6科14分佔25.7%, 推算今年會考6科14分佔30%以上)
浸信會永隆中學 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
崇真書院 (推算今年會考6科14分佔30%以上)

Band 2尾:
聖公會聖西門呂明才中學 (推算今年會考6科14分佔22.5%)
深培中學 (推算今年會考6科14分佔22.5%)
仁濟醫院第二中學 (推算今年會考6科14分佔21.25%)
迦密唐賓南紀念中學 (推算今年會考6科14分佔21%)
香海正覺蓮社佛教梁植偉中學 (推算今年會考6科14分佔20.63%)

Band 3頭:
加拿大神召會嘉智中學
新生命教育協會平安福音中學 (推算今年會考6科14分佔18.5%)
仁愛堂陳黃淑芳紀念中學 (推算今年會考6科14分佔17.5%)
東華三院邱子田紀念中學 (推算今年會考6科14分佔16.5%)

Band 3中:
中華基督教會何福堂書院 (推算今年會考6科14分佔14.5%)
佛教沈香林紀念中學
新會商會中學 (推算今年會考6科14分佔13%)
鐘聲慈善社胡陳金枝中學 (推算今年會考6科14分佔11.25%)
裘錦秋中學(屯門)(推算今年會考6科14分佔10.63%)
青松侯寶垣中學 (推算今年會考6科14分佔10%)

Band 3尾:
恩平工商會李琳明中學 (推算今年會考6科14分佔9.38%)
釋慧文中學 (推算今年會考6科14分佔5.79%)
廠商會蔡章閣中學 (推算今年會考6科14分佔5.26%)
嗇色園主辦可藝中學 (推算今年會考6科14分佔5%)
中華基督教會譚李麗芬紀念中學 (推算今年會考6科14分佔3.75%)
明愛屯門馬登基金中學 (推算今年會考6科14分佔2.5%)
東華三院鄺錫坤伉儷中學
作者: mousei    時間: 09-11-23 23:31     標題: 回覆 44# Joe媽媽 的文章

請先不要見怪.以你講的課外活動成績不算突出.學校應該不列考慮範圍之內.咁就最好以成績為優先考慮,我想最好在學校可以有20名之內(級名次)比較有把握.
作者: MOOYY    時間: 09-11-24 09:15

原帖由 Joe媽媽 於 09-11-22 22:55 發表
[quote]原帖由 MOOYY 於 09-11-16 13:56 發表
我在yahoo 見到既banding 表,你地又覺得正不正確 ? 我就覺得只可作個參考,都是實地觀察會好d,另外學校也派左好多 ...

馬可賓根據舊年收生既情況,真係好難入,不過如果你個仔沒有特出既體育表現就唔好浪費個quoter,band 1我反而會考慮揀屯天or 屯官,band 2尾就考慮何福堂,反正都有大抽獎,第一輪不妨進取d,到叩門時都可以話第一輪有揀.我個仔咪一樣無獎在手,又沒有什麼證書,要叩門都唔知比咩人睇...煩死.
作者: Skywan    時間: 09-11-24 13:15

JOE 媽:
係呀! 之前家長日 (第一次程分出左嗰時) 我問過老師, 老師都話出左第二次程分后才選校(自行個次), 老師都話第一次自行選校時可以進取D, 因為還有第二次幸運大抽奬補底..... 反而第二次選校時就要念真D

MOOYY : 我個囝都系 "嘜"奬都無.....加上我不是家住屯門對各所中學仍在.... 探索中.... 真系好煩...
另外見好多談論中話 "南屯" 好個 "屯官" 你又點睇....請問有沒有多些資料可以分享....

原帖由 MOOYY 於 09-11-24 09:15 發表

馬可賓根據舊年收生既情況,真係好難入,不過如果你個仔沒有特出既體育表現就唔好浪費個quoter,band 1我反而會考慮揀屯天or 屯官,band 2尾就考慮何福堂,反正都有大抽獎,第一輪不妨進取d,到叩門時都可以話第一輪有揀. ...

作者: mousei    時間: 09-11-24 15:35

'南屯'及'屯官'比較,就一定是南屯好.上年我女自行都是揀南屯,但都不收.反而佢上一屆的師姐跟她差不多成績都收咗.
作者: Joe媽媽    時間: 09-11-25 14:01

原帖由 Skywan 於 09-11-24 13:15 發表
JOE 媽:
係呀! 之前家長日 (第一次程分出左嗰時) 我問過老師, 老師都話出左第二次程分后才選校(自行個次), 老師都話第一次自行選校時可以進取D, 因為還有第二次幸運大抽奬補底..... 反而第二次選校時就要念真D

MOO ...

又唔係band 1頭, 自行我決定都係進取一點, 大不了等大抽獎. 好過一開始自行放棄. 除非... 大吉利是!!!!  

屯官/ 南屯官我仔間學校都已去了參觀, 校舍/ banding 都係南屯官勝一籌. 但路程問題, 原來 輕鐵 好多學生搭車返學, 要等3/4架車才上到. 市中心(華都)去馬可賓原來行路會快過搭 輕鐵 ! 樓下個同學仔好肯定話我知, 他現在已改為行路返學.
作者: kenkenma    時間: 09-11-26 08:49

我都係,進取啲,你地會去邊間中學
作者: Skywan    時間: 09-11-26 10:05

kenkenma:
我自行都想進取啲, 簡 馬可賓 或 南屯/屯官 (問過老師意見都話佢成績可以), 但自已就比較擔心, 因為阿囝成日做嘢慢吞吞...仲好多甩甩漏漏......... 怕佢到時升中太多功課做吾切.....

ar... 吾知這兩間功課多吾多...壓力吾大呢?
咁你呢? 大家交流下..

原帖由 kenkenma 於 09-11-26 08:49 發表
我都係,進取啲,你地會去邊間中學

作者: kenkenma    時間: 09-11-26 11:44

SKYWAN我班主任都話叫亞仔去馬可賓,不過我最想去譚伯羽或田家炳,我多數唔會英中,呀仔未必讀到,他的成績未到band1頭,只是band1,他想讀中中話會信心大d
作者: Joe媽媽    時間: 09-11-26 13:48

原帖由 Skywan 於 09-11-26 10:05 發表
kenkenma:
我自行都想進取啲, 簡 馬可賓 或 南屯/屯官 (問過老師意見都話佢成績可以), 但自已就比較擔心, 因為阿囝成日做嘢慢吞吞...仲好多甩甩漏漏......... 怕佢到時升中太多功課做吾切.....

ar... 吾知這兩間功 ...

唔揀band 1 頭個D, 個個都想入馬可賓! 但資料顯示, 馬可賓在屯門區好多人競爭學位之中學, 接近14人去競爭1個學位

馬可賓成日要步操的嗎? 有個C9 friend 話我知, 一早就好嘈
作者: Joe媽媽    時間: 09-11-26 13:51

原帖由 kenkenma 於 09-11-26 11:44 發表
SKYWAN我班主任都話叫亞仔去馬可賓,不過我最想去譚伯羽或田家炳,我多數唔會英中,呀仔未必讀到,他的成績未到band1頭,只是band1,他想讀中中話會信心大d

其實我估點都要博下, 我仔個 C兄, 在小六是band 1中/尾成績, 但入了陳瑞芝, 今年 Form 2 都入到精英班.
作者: MOOYY    時間: 09-11-26 15:35

唔好諗譚伯羽是中中就以為功課輕d,我有朋友個仔讀緊,雖然是中文但功課量一d都唔少,同埋英文科既要求比起英中有過之而無不及...
作者: mousei    時間: 09-11-26 19:04

讀馬可賓一定要参加十三軍之中的其中一軍.校長話除咗可以訓練紀律,仲會加强獨立及自信心.無得唔揀.
最初開學唔會有太多家課,但現在開始多了,阿女話今日有9樣功課,但不會一次過叫你交晒的.
如果做功課是慢吞吞的,就真是要訓練吓自己做快D,不然就會做到好夜都攪唔掂.
阿女成日話呢間驚學校的老師好好.
作者: winkylau    時間: 09-11-27 09:34     標題: 升中交流區-屯門

有沒有人知到,如果去選擇陳瑞芝及馬可賓,總平均分要幾多分才入到.
作者: kenkenma    時間: 09-11-27 10:01

我想要先看看你現在的小學全級頭多少名是band1,如果是band1頭都不用担心,我的小學班主任上年同我話全級頭40名是band1,(何福堂)呀仔5年級時40以內,今年就未知,不過上年大約110人都有51人去到band1,不如你都問一下你班主任呀,問下你的小朋友選那間好,有用
作者: Skywan    時間: 09-11-27 10:24

Mousei

首先多謝你 share yr experience. 好讓我這個新手mama 了解多些

想再請教你 “十三” 軍是否指紀律團隊? 如童軍…

小兒昨天收到該校的報名表(自行選校那份), 佢話會 100%接見所有報名的人仕。

之前收過有關馬可賓簡价, 話要求帶”功課、作文”等日常練習系吾系.....

講真小兒日常做嘢咁多甩漏….成日都錯漏百出….睇功課點會好,操行都系麻麻哋…. “自行”时選吾選這間好…仲念緊…其實我系想幸運抽獎時才選….

另外馬可賓/老師對學障學生有否支援?

原帖由 mousei 於 09-11-26 19:04 發表
讀馬可賓一定要参加十三軍之中的其中一軍.校長話除咗可以訓練紀律,仲會加强獨立及自信心.無得唔揀.
最初開學唔會有太多家課,但現在開始多了,阿女話今日有9樣功課,但不會一次過叫你交晒的.
如果做功課是慢吞吞的,就真 ...

作者: mousei    時間: 09-11-27 11:51     標題: 回覆 61# Skywan 的文章

Skywan,
十三軍算係紀律團隊.好似有少年領袖團,基督少年團,紅十字會,航空青年團,交通安全隊,聖約翰救傷隊等等-----.
其實我對馬可賓還末算太清楚,我女兒也只是大抽獎派位時派入去(第二志願).乜原來佢自行收生時要帶功課及作文架?可能就是要睇吓小朋友平時的成績及整體表現啊.我覺得呢間學校對學生的自理能力都要求好高.
以我平時接阿女放學時觀察所得,校風的確唔錯.
關於支援學 障問題,如入咗這間學校,要第一時間同校長講,佢地會幫你處理.
作者: Skywan    時間: 09-11-28 09:40

Thanks for yr information!
系呀! 之前屯門醫院的治療師都有叮囑過我一定要同升中的學校講...睇下可吾可以作出調適。

所以我念緊是否官立中學(南屯/屯官)的可能有些支援...

原帖由 mousei 於 09-11-27 11:51 發表
Skywan,
十三軍算係紀律團隊.好似有少年領袖團,基督少年團,紅十字會,航空青年團,交通安全隊,聖約翰救傷隊等等-----.
其實我對馬可賓還末算太清楚,我女兒也只是大抽獎派位時派入去(第二志願).乜原來佢自行收生時要帶 ...

作者: yanyanhk    時間: 09-12-7 14:09

請問有沒有媽咪知道屯官是否已掉到BAND2頭啦?
作者: Skywan    時間: 09-12-7 14:37

我都聽聞過...惟未得正實...
之前參觀時, "微調"新政下校長話來年仍然全開英文班....  
咁... 我念又未掉到 BAND 2 ge...可能是 BAND 1 尾,
但我又念其實BAND 1尾同BAND 2 頭中學都有机會收到 BAND1&2頭 的學生, 只系睇下收左几多%,分別都不太大, "屯官"似中都系掛名英中....

原帖由 yanyanhk 於 09-12-7 14:09 發表

作者: yanyanhk    時間: 09-12-8 09:15

多謝Skywan 請問南屯官好還是屯官好,傳統來講屯官好過南屯官,但而家又聽講南屯官好D
作者: Skywan    時間: 09-12-8 12:22

好多人都話 "南屯" 好過 "屯官"
因為參觀南屯當天有事我都 MISS 左, 我只參觀左屯官, 無法親自比較, 我都系參考其他人資料

原帖由 yanyanhk 於 09-12-8 09:15 發表
多謝Skywan, 請問南屯官好還是屯官好,傳統來講屯官好過南屯官,但而家又聽講南屯官好D

作者: kenkenma    時間: 09-12-8 14:21

你地唸成點,會去邊間中學 交流一吓thx
作者: 小肥洛洛    時間: 09-12-8 15:45     標題: Dear Kamama , 有關選校問題請教

小女兒就讀荃灣區,家住屯門區.
五年級呈分試 中C 英A 數B 常B  名次 81/157 老師說是BAND 1 尾 .
六年級呈分試 中B 英A 數C 常A  名次未有.
自行希望報葵青區 保祿 及 屯門區 陳瑞芝
請問有沒有機會 , 謝謝.

作者: fxxxxxn    時間: 09-12-8 21:58

Dear Kamama,
我住屯門,小女讀保良局梁周順琴小學下午校。
第一次報分試124人中55名,
第二次報分試124人中65名。
其實小女仲係唔係band 1生??
多唔多機會入到保良局董玉娣中學,或其他的英中??
作者: Joe媽媽    時間: 10-1-1 17:30

原帖由 Skywan 於 09-11-28 09:40 發表
Thanks for yr information!
系呀! 之前屯門醫院的治療師都有叮囑過我一定要同升中的學校講...睇下可吾可以作出調適。

所以我念緊是否官立中學(南屯/屯官)的可能有些支援... ...

但我收到料話屯官今年新一年(2009入讀 Form 1)之家長還未見過班主任, 即未開分班家長會...
作者: flora    時間: 10-1-2 15:59

本人對屯門區選中學有點心得,希望可以幫下今年的媽咪,有錯請更正.

fxxxxxn,
你個女一定係Band 1生!如選保良局董玉娣中學一定得,上年
梁周順琴小學下午校三次報分平均90名現在都在董中.努力!

原帖由 fxxxxxn 於 09-12-8 21:58 發表
Dear Kamama,
我住屯門,小女讀保良局。
第一次試124人中55名,
第二次報分試124人中65名。
其實小女仲係唔係band 1生??
多唔多機會入到,或其他的英中?? ...

作者: flora    時間: 10-1-2 16:03

南屯一定好過屯官!

原帖由 Skywan 於 09-12-8 12:22 發表
好多人都話 "南屯" 好過 "屯官"
因為參觀南屯當天有事我都 MISS 左, 我只參觀左屯官, 無法親自比較, 我都系參考其他人資料

作者: flora    時間: 10-1-2 16:09

校風差,如果band1女生很想讀英中,可選第2Choice

原帖由 man618 於 09-8-10 14:05 發表

作者: flora    時間: 10-1-2 16:16

董中今年會考成績已超越百周,而且師生關係很好!但功課已比
百周多,因為要Keep.

原帖由 carchu12 於 09-10-9 17:22 發表
唔知點解,亞囝個教琴老師話lee幾年好似保董好過百周

作者: flora    時間: 10-1-2 16:20

馬可賓要中,英作文各一篇,選最高分便可!

原帖由 Skywan 於 09-11-27 10:24 發表
Mousei
首先多謝你 share yr experience. 好讓我這個新手mama 了解多些想再請教你 “十三” 軍是否指紀律團隊? 如童軍… 小兒昨天收到該校的報名表(自行選校那份), 佢話會 100%接見所有報名的人仕。之前收過有關馬 ...

作者: flora    時間: 10-1-2 16:24

永隆band 2尾
沈香林band2尾band3頭

原帖由 Joe媽媽 於 09-11-22 22:55 發表
我在yahoo 見到既banding 表,你地又覺得正不正確 ? 我就覺得只可作個參考,都是實地觀察會好d,另外學校也派左好多 ...

作者: flora    時間: 10-1-2 20:36

對!

原帖由 yanyanhk 於 09-12-7 14:09 發表

作者: flora    時間: 10-1-2 20:41

有!以分試分班,今年F.1 B班,D班為精英班.

原帖由 tsa 於 09-7-21 17:56 發表

作者: Momo420    時間: 10-1-5 12:22

請問一下:
小兒應屬Band 2尾Band 3 頭,頭痛唔知揀邊兩間自行收生!
心目中有永隆,但第二間唔知點揀!
另外會報直資,唔知新界西有邊D直資好呢?
李兆基要求好高呀!中、英、數要B以上呀!
作者: Momo420    時間: 10-1-5 12:30

請問一下:
小兒應屬Band 2尾Band 3 頭,頭痛唔知揀邊兩間自行收生!
心目中有永隆,但第二間唔知點揀!
另外會報直資,唔知新界西有邊D直資好呢?
李兆基要求好高呀!中、英、數要B以上呀!
作者: paklamryan    時間: 10-1-5 15:06

呢位媽媽, 可否告知原因 ? 因為好少聽南屯呢間中學D資料, 謝謝 !

原帖由 flora 於 10-1-2 16:03 發表
南屯一定好過屯官!

作者: flora    時間: 10-1-5 16:07     標題: 回覆 82# paklamryan 的文章

hi,
我有朋友的女兒/兒子讀南屯官∕屯官,
南屯官果個佢讀得好開心也積極,我好羡慕佢!屯官如果入唔到精英班,你會唔見你個仔女做功課,因為佢地話無?!

另外如果你親自到學校門口睇過一,二天,你會知點解!
作者: paklamryan    時間: 10-1-5 17:04

Flora, 謝謝你的資料, 但係我返工返足6日, 好難企係間學校門口睇到d學生的情況, 係唔係有d x社會既人 ?
但係佢地話哂都曾經係 band 1 學校喎

原帖由 flora 於 10-1-5 16:07 發表
hi,
我有朋友的女兒/兒子讀南屯官∕屯官,
南屯官果個佢讀得好開心也積極,我好羡慕佢!屯官如果入唔到精英班,你會唔見你個仔女做功課,因為佢地話無?!

另外如果你親自到學校門口睇過一,二天,你會知點解! ...

作者: 肥YA姨    時間: 10-1-5 17:29

保良局董玉娣中學點樣嫁?
好似之前都有留意,上親報都唔係好野
作者: chun1106    時間: 10-1-5 20:33

原來呢度咁多人,請大家俾d意見呀!!!!

咁樣ge成績,自行收生可以揀邊兩間呀???

成績如下:

中:C
英: D-E
數:B
常:C-D
操行C或C-
級名次:6X/110

課外活動

P.S最緊要入D學校唔好學壞就得嫁啦

請大家指教指教!!thanks a lot~

佢間小學話佢係band2尾,band3頭的同學!

作者: flora    時間: 10-1-5 21:14

放心不是有x社會,只是你們在第二次擇的時候(抽籤)要分清楚,例如第一馬可賓,第二唔可以擇田家炳/譚柏羽,以免浪費.屯官係band 1,但水準已不及以前.如果可以問下而家正就讀的同學/家長會好D.

原帖由 paklamryan 於 10-1-5 17:04 發表
Flora, 謝謝你的資料, 但係我返工返足6日, 好難企係間學校門口睇到d學生的情況, 係唔係有d x社會既人 ?
但係佢地話哂都曾經係 band 1 學校喎

作者: paklamryan    時間: 10-1-6 11:32

Flora, 知道了, 謝謝妳的意見 !

原帖由 flora 於 10-1-5 21:14 發表
放心不是有x社會,只是你們在第二次擇的時候(抽籤)要分清楚,例如第一馬可賓,第二唔可以擇田家炳/譚柏羽,以免浪費.屯官係band 1,但水準已不及以前.如果可以問下而家正就讀的同學/家長會好D.

...

作者: flora    時間: 10-1-6 11:42

Paklamryan,
祝你的孩子入到心儀的中學!

原帖由 paklamryan 於 10-1-6 11:32 發表
Flora, 知道了, 謝謝妳的意見 !

作者: kooku2004    時間: 10-1-6 12:32

小女今年四年級, 但我對明年升中選校一無所知; 現讀仁濟小學, 考試平均分有86, 英,常一向有9x, 中,數約8x; 但無咩個人校外校內奬得過, 學音樂又半途而廢, 都唔知點!

有以下查詢:

1) 小學讀保良局對入保良局中學有幫忙嗎?通常平均分要多少先可以入到梁球居,董玉娣或百周年呢?

2) 升中選校時係自選先還是抽獎先?

3) 有咩選校方式, 次序要留意?

4) 有咩website可以知道多一些消息呢?

我首選一定係英中, 因囡囡英文可應付,  希望各位可以提點一下, 多謝幫忙.
作者: flora    時間: 10-1-6 17:22

1) 小學讀保良局對入保良局中學有幫忙嗎?通常平均分要多少先可以入到梁球居,董玉娣或百周年呢?
讀保良局對入保良局中學一定有幫助,因多一次抽籤機會,如果五年級轉校還有機會
2) 升中選校時係自選先還是抽獎先?
1.自選2間
2. 抽獎
3) 有咩選校方式, 次序要留意?
一定要清楚子女的Banding

4) 有咩website可以知道多一些消息呢?
BK

原帖由 kooku2004 於 10-1-6 12:32 發表
小女今年四年級, 但我對明年升中選校一無所知; 現讀仁濟小學, 考試平均分有86, 英,常一向有9x, 中,數約8x; 但無咩個人校外校內奬得過, 學音樂又半途而廢, 都唔知點!

有以下查詢:

1) 小學讀保良局對入保良局中學有 ...

作者: samuellor    時間: 10-1-6 18:27     標題: 回覆 17# flora 的文章

作者: fxxxxxn    時間: 10-1-7 00:30

[quote]原帖由 flora 於 10-1-2 15:59 發表
本人對屯門區選中學有點心得,希望可以幫下今年的媽咪,有錯請更正.

fxxxxxn,
你個女一定係Band 1生!如選保良局董玉娣中學一定得,上年
梁周順琴小學下午校三次報分平均90名現在都在董中.努力!

Thanks for your information.
Unluckily, school master mentioned that only 1~50th are qualified as band 1 in this year.
My daughter is dropped to band 2.
作者: paklamryan    時間: 10-1-7 09:47

其實我都好驚, 亞大b讀蒙恩, 而家係排40屬於 band 1, 但又係佢係學校無貢獻, 又無獎, 加上佢地呢一年好多好勁的同學仔, 但係今年好似頭50名先至係 band 1 比舊年70名既少左好多, 所以如果佢係呢幾次考試都保持唔到的話, 隨時跌左落 band 2, 而家真係無覺好瞓到7月囉 !
作者: flora    時間: 10-1-7 10:54

Tell your child to keep or even try better.  Some schools may cut the banding before the banding line in order to make their report better.

原帖由 fxxxxxn 於 10-1-7 00:30 發表
[quote]原帖由 flora 於 10-1-2 15:59 發表

fxxxxxn,
你個女一定係Band 1生!如選保良局董 ...

作者: Joe媽媽    時間: 10-1-7 13:44

原帖由 paklamryan 於 10-1-7 09:47 發表
其實我都好驚, 亞大b讀蒙恩, 而家係排40屬於 band 1, 但又係佢係學校無貢獻, 又無獎, 加上佢地呢一年好多好勁的同學仔, 但係今年好似頭50名先至係 band 1 比舊年70名既少左好多, 所以如果佢係呢幾次考試都保持唔到的 ...

me too, band 1 尾真係好令人擔心, 唔上唔落 ...
作者: 小肥洛洛    時間: 10-1-7 14:42     標題: 屯門區自行選校

Dear Flora ,

本人居住屯門 , 但學校區在荃灣 , 小女兒呈分試五年級下學期 呈分試 中C 英A 數B 常B 名次 81 / 157 , 今次六年級上學期  中B  英A  數C 常A , 97/157 . Banding 是 Band 2 頭 ,我本想自行報 葵青區保祿六世 及荃灣可風 , 但亦希望報屯門區的英中, 請問妳有什麼意見給我.謝謝.
作者: Skywan    時間: 10-1-7 15:56

你好! 你點知去年 70名是 Band 1 老師講? 大家交流下。又或者 bk pm我

原帖由 paklamryan 於 10-1-7 09:47 發表
其實我都好驚, 亞大b讀蒙恩, 而家係排40屬於 band 1, 但又係佢係學校無貢獻, 又無獎, 加上佢地呢一年好多好勁的同學仔, 但係今年好似頭50名先至係 band 1 比舊年70名既少左好多, 所以如果佢係呢幾次考試都保持唔到的 ...

作者: flora    時間: 10-1-7 16:49

http://www.plktytc.edu.hk/chiver/News/al2009.pdf
http://www.plktytc.edu.hk/chiver/News/cert2009.pdf

原帖由 肥YA姨 於 10-1-5 17:29 發表
保良局董玉娣中學點樣嫁?
好似之前都有留意,上親報都唔係好野

作者: flora    時間: 10-1-7 16:53

I suffered the same as last year and I understand it was very difficult to make a decision.

原帖由 Joe媽媽 於 10-1-7 13:44 發表

me too, band 1 尾真係好令人擔心, 唔上唔落 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5