教育王國

標題: 有無K2E班同學仔 [打印本頁]

作者: MandyLau13    時間: 09-7-20 22:55     標題: 有無K2E班同學仔

我囝囝9月插班讀K2, 多多指教.
作者: Y's    時間: 09-7-21 11:35

我囡囡黎緊升讀K2E班~
大家係同學仔LU~~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-20 22:55 發表
我囝囝9月插班讀K2, 多多指教.

作者: LibraMum    時間: 09-7-21 13:08

你哋好, 我囝囝編咗K2B班呀!
作者: MandyLau13    時間: 09-7-21 22:28

原帖由 Y's 於 09-7-21 11:35 發表
我囡囡黎緊升讀K2E班~
大家係同學仔LU~~

好開心咁快就有同學仔.  開學大家多D交流下, 我囝囝今年係插班入, 希望有你做指導呀.
作者: Y's    時間: 09-7-21 22:41

做指導真係唔敢當, 不過你有乜問題希望可以答到你啦~
你係咪全職媽媽呀? 學校舊年有好多活動都要家長義工, 你可以多D參加, 了解多D學校GE情況~  

原帖由 MandyLau13 於 09-7-21 22:28 發表

好開心咁快就有同學仔.  開學大家多D交流下, 我囝囝今年係插班入, 希望有你做指導呀.

作者: MandyLau13    時間: 09-7-22 09:21

原帖由 Y's 於 09-7-21 22:41 發表
做指導真係唔敢當, 不過你有乜問題希望可以答到你啦~
你係咪全職媽媽呀? 學校舊年有好多活動都要家長義工, 你可以多D參加, 了解多D學校GE情況~  

...

我想了解下普通話&英文課的上堂次數,我諗你知得一定多過我啦.我又知學校有好多興趣班,你囡囡有否參加?

你係全職媽媽?你會唔會留返係民小呀?
作者: Y's    時間: 09-7-22 10:18

上個學期由國語老師同外籍老師擔任ge普通話同英文課都係一星期一次, 但班老師都會再其他時間再教~上次家長會個外籍老師就話由下學期開始, 除左每星期ge課堂時間外, 佢都會隨時出現同d小朋友一齊上堂, 等佢地可以再接觸多d英文~
我囡囡都有參加興趣班, 佢join左普通話同ballet~
我要返工架, 而家都係諗住一路上小學, 唔想煩呀~
check pm pls~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-22 09:21 發表

我想了解下普通話&英文課的上堂次數,我諗你知得一定多過我啦.我又知學校有好多興趣班,你囡囡有否參加?

你係全職媽媽?你會唔會留返係民小呀? ...

作者: MandyLau13    時間: 09-7-22 11:42

原帖由 Y's 於 09-7-22 10:18 發表
上個學期由國語老師同外籍老師擔任ge普通話同英文課都係一星期一次, 但班老師都會再其他時間再教~上次家長會個外籍老師就話由下學期開始, 除左每星期ge課堂時間外, 佢都會隨時出現同d小朋友一齊上堂, 等佢地可以再接 ...

多謝你分享, 我就係想多d英文&普通話堂, 因為我囝囝k1係返開國際班, 唔想佢返左k2後唔講呀.  
你有參加佢地的家長會? 定期要開會?
我仲想問件校服係咪有繡學校名架? 我sun去影相時留意到無校名.  你8月29號係咪會去迎新會?

作者: Y's    時間: 09-7-22 14:30

你囝囝之前係邊度讀呀?
我講ge家長會係上, 下學期各有一個, 係班主任同家長講返小朋友在校ge情況~
校服有校徽, 有d中文字係度, hehe唔想答錯你, 等我今晚返去睇完先話你知有無校名~~  

原帖由 MandyLau13 於 09-7-22 11:42 發表

多謝你分享, 我就係想多d英文&普通話堂, 因為我囝囝k1係返開國際班, 唔想佢返左k2後唔講呀.  
你有參加佢地的家長會? 定期要開會?
我仲想問件校服係咪有繡學校名架? 我sun去影相時留意到無校名.  你8月29號係咪會 ...

作者: MandyLau13    時間: 09-7-22 14:59

原帖由 Y's 於 09-7-22 14:30 發表
你囝囝之前係邊度讀呀?
我講ge家長會係上, 下學期各有一個, 係班主任同家長講返小朋友在校ge情況~
校服有校徽, 有d中文字係度, hehe唔想答錯你, 等我今晚返去睇完先話你知有無校名~~  

...

係區內的幼稚園咋.  考民生都係諗住一條龍唔駛煩咋.
我都網睇返都係有校徽, 咁我要去換囉, 仲有想問下有無須要額外買多set運動服&校服呢? 我只有各一set, 如係我下次去換校服時順便買埋.
作者: Y's    時間: 09-7-22 15:14

我諗你等開左學睇下著運動衫ge時間係點先啦, 如果係校服同運動衫間住咁著, 真係可以唔使買住喎~~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-22 14:59 發表

係區內的幼稚園咋.  考民生都係諗住一條龍唔駛煩咋.
我都網睇返都係有校徽, 咁我要去換囉, 仲有想問下有無須要額外買多set運動服&校服呢? 我只有各一set, 如係我下次去換校服時順便買埋. ...

作者: MandyLau13    時間: 09-7-22 15:49

原帖由 Y's 於 09-7-22 15:14 發表
我諗你等開左學睇下著運動衫ge時間係點先啦, 如果係校服同運動衫間住咁著, 真係可以唔使買住喎~~

OK:;pppp:
作者: MandyLau13    時間: 09-7-30 09:27

原帖由 Y's 於 09-7-22 15:14 發表

知唔知學費幾多錢呀?
作者: Y's    時間: 09-8-4 10:36

下學年每期學費$2000 (10期), 扣除學劵每期$1200, 即係每個月學費$800~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-30 09:27 發表

知唔知學費幾多錢呀?

作者: MandyLau13    時間: 09-8-4 13:24

原帖由 Y's 於 09-8-4 10:36 發表
下學年每期學費$2000 (10期), 扣除學劵每期$1200, 即係每個月學費$800~

我仲未寄出自動轉賬張form, 因為要等老公的statement呀.
作者: Y's    時間: 09-8-5 10:33

e....要等statement呀? 唔係填左a/c no同簽埋名就ok咩~anyway, 學校都係10月先開始autopay, 你遲少少都唔會有影響ge~hehe

原帖由 MandyLau13 於 09-8-4 13:24 發表

我仲未寄出自動轉賬張form, 因為要等老公的statement呀.

作者: MandyLau13    時間: 09-8-5 14:38

原帖由 Y's 於 09-8-5 10:33 發表
e....要等statement呀? 唔係填左a/c no同簽埋名就ok咩~anyway, 學校都係10月先開始autopay, 你遲少少都唔會有影響ge~hehe

佢寫話要銀行薄的copy, 可能係對返a/c no.掛.
作者: 恩林    時間: 09-8-13 19:32

請問各位家長, 你們的小朋友k2時是功課進度如何呢??
因為小兒今年會插入k3班, 佢上一間學校功課很少, 但我由k2下學期開始已替佢溫英文, 宜加佢都係識得少量的英文生字.....
請問k2學d乜野英文呢???
thank you!!
作者: Y's    時間: 09-8-28 10:48

mandylau,

聽日你會去迎新會嗎?
唔知會唔會有機會撞到呢~heheheeee
作者: MandyLau13    時間: 09-8-28 15:35

原帖由 Y's 於 09-8-28 10:48 發表
mandylau,

聽日你會去迎新會嗎?
唔知會唔會有機會撞到呢~heheheeee

我一定要去啦, 因為咩都唔係好清楚.  我地相認好唔好?
作者: Y's    時間: 09-8-28 15:56

原帖由 MandyLau13 於 09-8-28 15:35 發表

我一定要去啦, 因為咩都唔係好清楚.  我地相認好唔好?

好呀!!
咁點認好呢?我到時call你?
作者: MandyLau13    時間: 09-8-31 13:30

原帖由 Y's 於 09-8-28 15:56 發表

好呀!!
咁點認好呢?我到時call你?

好緊張呀, 明天開學囉.
作者: Y's    時間: 09-9-1 12:16

HEHE~一切順利, 唔使擔心啦!

原帖由 MandyLau13 於 09-8-31 13:30 發表

好緊張呀, 明天開學囉.

作者: MandyLau13    時間: 09-9-3 11:47

原帖由 Y's 於 09-9-1 12:16 發表
HEHE~一切順利, 唔使擔心啦!

我個囝好鐘意返學呀, 我都好安心.
作者: debbywong0210    時間: 09-10-1 03:34     標題: 回覆 1# MandyLau13 的文章

hi~我個女都係讀K2E呀~多多指教~
作者: MandyLau13    時間: 09-10-1 22:26

原帖由 debbywong0210 於 09-10-1 03:34 發表
hi~我個女都係讀K2E呀~多多指教~

明天佢地參觀陽光笑容喎.
作者: lukluk213    時間: 09-10-8 13:13

Dear all,
My daughter also study in K2E.
Different from K1 class, less reminder from class teacher this year, I really don't know what should be brought to school...
e.g. today they go to visit library, then , should they bring the text books?
作者: MandyLau13    時間: 09-10-8 15:17

原帖由 lukluk213 於 09-10-8 13:13 發表
Dear all,
My daughter also study in K2E.
Different from K1 class, less reminder from class teacher this year, I really don't know what should be brought to school...
e.g. today they go to visit libra ...

my son told me to have full uniform yesterday night only, so would let him to school with text books .  Sometimes, they get the messages from teacher, then back to us.  I think that it's ok to train up what they got at school.

作者: lukluk213    時間: 09-10-8 15:38

yes:D , I will ask her more about the school life.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5