教育王國

標題: 民生書院中學部(加油站) [打印本頁]

作者: Zoey    時間: 09-7-22 14:41     標題: 民生書院中學部(加油站)

九月新學年是踏入中學生活的開始,在此預祝新生們校園生活更愉快更充實,認識更多更廣的知識和技能,找到正確的學習目標和方法。

大家同是一個好孩子好學生好公民

家長們有空就來繼續吹水

作者: NKW    時間: 09-7-23 13:00

好呀!     

原帖由 Zoey 於 09-7-22 14:41 發表
九月新學年是踏入中學生活的開始,在此預祝新生們校園生活更愉快更充實,認識更多更廣的知識和技能,找到正確的學習目標和方法。

大家同是一個「好孩子、好學生、好公民」。

家長們有空就來繼續吹水。 ...

作者: 菲媽    時間: 09-8-21 12:20

遲左上黎報到tim
作者: 菲媽    時間: 09-8-21 12:21

各位升中同學,家長, 一齊加油努力!
作者: 菲媽    時間: 09-8-25 11:33

想問暑期功課使唔使做讀書報告?
作者: NKW    時間: 09-8-26 09:59

請問Ms. Law會教小四邊科同邊班呢? thank you.
作者: 菲媽    時間: 09-8-26 12:11

Ms Law 好似唔會教小四...不過全日制後唔知有冇變...

原帖由 NKW 於 09-8-26 09:59 發表
請問Ms. Law會教小四邊科同邊班呢? thank you.

作者: Zoey    時間: 09-8-26 12:49

原帖由 菲媽 於 09-8-25 11:33 發表
想問暑期功課使唔使做讀書報告?

真係好耐冇入黎,諗了一輪先記得點樣登入 !~

乜要做讀書報告 ?冇聽過,又好似冇做喎,點算...
作者: NKW    時間: 09-8-28 10:42

係呀菲媽, 咁我女就失望死嘞! 可能係d課外小組嚟都唔定. 另想問吓, 小四d課程同教授速度係咪加快好多呢? 亞女話佢會去入面唔知係咪c座, 即係同中學生一座? thank you妳.

原帖由 菲媽 於 09-8-26 12:11 發表
Ms Law 好似唔會教小四...不過全日制後唔知有冇變...

作者: carayan    時間: 09-8-28 21:11     標題: 回覆 1# NKW 的文章

Hi! NKW 好耐上嚟喇,囡囡P.4派咗邊班?我個仔喺4F唔知班主住喺邊個?
作者: Zoey    時間: 09-8-30 13:26

原帖由 NKW 於 09-8-28 10:42 發表
係呀菲媽, 咁我女就失望死嘞! 可能係d課外小組嚟都唔定. 另想問吓, 小四d課程同教授速度係咪加快好多呢? 亞女話佢會去入面唔知係咪c座, 即係同中學生一座? thank you妳.

...

想見多 Ms Law 幾面,可以考慮參加 English Drama,或者好似我女咁做風紀,就可以經常過到去

C 座應該還是小學課室的。
作者: NKW    時間: 09-9-1 12:25

Hi carayan,
我女4c班呀, 曾sir教. 佢話曾sir都幾風趣喎!
終於番學咯, 我女等咗好耐嘞! 希望流感唔好浸入我地學校.

原帖由 carayan 於 09-8-28 21:11 發表
Hi! NKW 好耐上嚟喇,囡囡P.4派咗邊班?我個仔喺4F唔知班主住喺邊個?

作者: NKW    時間: 09-9-1 12:26

好提議.
原帖由 Zoey 於 09-8-30 13:26 發表

想見多 Ms Law 幾面,可以考慮參加 English Drama,或者好似我女咁做風紀,就可以經常過到去

C 座應該還是小學課室的。

作者: carayan    時間: 09-9-1 17:56     標題: 回覆 1# NKW 的文章

我阿仔班主任喺顧老師呢,佢好人嗎?有無小朋友比佢教過?今年張time table 唔同咗?想問前輩們,4年級喺咪改為全日7當每堂45分鐘或是今年新制?
作者: 桃子    時間: 09-9-3 11:08

Hi,

大家好,好耐冇上bk 了.
開學第三天了, 今日第一天正式上堂, 唔知佢地上成點呢? 今日阿囡第一日出去食lunch, 唔知佢點呢?
上到中學, 有新的適應, 好彩有一班熟識的同學一齊 大家努力加油!

carayan >> 囡囡小四那年也是顧老師做班主任, 那時佢教中文和體育. 佢為人好nice, 阿囡好鍾意佢.
作者: carayan    時間: 09-9-3 16:40

謝謝!桃子。
咁就好喇,我就比較放心,上年P3阿仔個班主任都勁好人(詹美美老師)。
桃子你小朋友升P6嗎?可以出外吃午飯嘅!

原帖由 桃子 於 09-9-3 11:08 發表
Hi,

開學第三天了, 今日第一天正式上堂, 唔知佢地上成點呢? 今日阿囡第一日出去食lunch, 唔知佢點呢?
上到中學, 有新的適應, 好彩有一班熟識的同學一齊 大家努力加油!

carayan >>  ...

作者: Zoey    時間: 09-9-4 10:24

佢地會走圍搵好野食,唔駛擔心,阿女已經日日有新 idea

不過依家個書包都仲係好重,希望遲d老師有指示,知道乜野要帶,又可以多d利用個 drawer,黎幾日酷熱天氣,真係見佢汗流浹背咁番黎  。

原帖由 桃子 於 09-9-3 11:08 發表
Hi,

carayan >>  ...

作者: 桃子    時間: 09-9-5 00:21

carayan>> my daughter is F1 student la.

Zoey >> 阿囡仲係獨孤一味去 kfc 食. 我都係覺得佢個書包好重, 你都知中學本本書都係有份量喇! 現在阿囡帶多一個袋載野, 唔洗揹到o禁辛苦.
作者: Zoey    時間: 09-9-7 11:20

原帖由 桃子 於 09-9-5 00:21 發表

Zoey >> 阿囡仲係獨孤一味去 kfc 食. 我都係覺得佢個書包好重, 你都知中學本本書都係有份量喇! 現在阿囡帶多一個袋載野, 唔洗揹到o禁辛苦. :sigh: ...

我覺得我地已經算優勝,搵食叫做輕鬆好多,附近真係好多選擇~

個本 Maths 已經係本黃頁。
作者: carayan    時間: 09-9-7 17:11     標題: 回覆 1# Zoey 的文章

見到你囡囡就想起我哋讀時都喺日日抬D書返學校嘅情況 ,中學有無LOCKER可以存放D書可以減輕下?
作者: Zoey    時間: 09-9-8 10:20

書檯櫃筒有門可以加鎖放野,識好好利用都 OK 的~
作者: sunniema    時間: 09-9-8 22:56

HI,你地終於上左黎中學啦*SUNNIE要同各位師弟師妹宣傳一下學生會! (;

大家好,我係SUNNIE啊!
我系今年學生會候選內閣NOVELTY嘰成員.
學生會系學校其中一個最大嘰組織,系同學同學校/老師之間嘰橋樑,
NOVELTY系Cambridge dictionary解釋為"the quality of being new and unusual" 同時NOVELTY裡面的7個字母亦同時代表著我們16人不同的精神:
[N]ovelty.
[O]riginal: 保留學生會的傳統,成為學生與老師間的橋樑, 定期以問卷形式向同學諮詢意見並向學校反映。
[V]alorous: 我們其中一個目標是大膽創新。除了保留學生會舊有活動例
如七足,亦會重新包裝部份活動倒如3on 3,我們甚至有機會和其他學校切磋球技!同時我們亦正在籌備加入新活動
例如野外定向和fun fair。
[E]nthuastic: 我們16人帶著16顆熱誠的心為同學服務。租遮和影印等
服務會繼續提供外,我們亦希望能帶領同學衝出校園,走入社會為,
這個社會盡一分力。除了一班一兒童外,我們亦會加入一些體驗的籌款
活動,身體力,感受殘疾人士的苦況。
[L]ink : 為了可以增加同學與其他學校的接觸,認識更多不同的人,
擴闊視野我們會積極安排更多的聯校交流和聯校活動例如聯校oral practice和交換mock卷等
[T]ransparancy: 為了增加學生會的透明度,讓各位同學更了解學生會的工作
和我們的最新動向,我們亦會加設facebook, xanga, email
[Y]our support: 最後當然少不了你們的支持,我們才可有幸成為09-10
年度的學生會啦!希望你們能感受到我們的熱誠!

如果各位同學仔對我地有咩疑問或者覺得我地有咩可以改善嘰地方,歡迎你地響facebook NOVELTY 嘰group上面留言,又或者直接同我地內閣成員講.我地會盡量滿足你地嘰需要,希望大家比個機會我地為你地帶黎一個新嘰中學生活! 請大家喺9月21日投NOVELTY一票!! 多謝(;

作者: 桃子    時間: 09-9-10 23:48

sunniema >> 真係好詳細. 巳經比阿囡睇左你段野, 佢其實一早巳經有留意這team 了.

zoey, 菲媽>> 你地揀左什麼課外活動? 阿囡話好多野佢都想參加, 不過時間有d 相撞左. service 方面 佢仲十五十六 你地知唔知邊個service 係唔洗步操架?
作者: Zoey    時間: 09-9-11 16:18

原帖由 桃子 於 09-9-10 23:48 發表
sunniema >> 真係好詳細. 巳經比阿囡睇左你段野, 佢其實一早巳經有留意這team 了.

zoey, 菲媽>> 你地揀左什麼課外活動? 阿囡話好多野佢都想參加, 不過時間有d 相撞左. service 方面 佢仲十五十六 你地知 ...

桃子,
其實應該好多 service team 都唔駛步操呀,好似 student librarians, social service group, jpc...

sunniema,
Thanks sunnie,資料好詳細~
我會比埋阿女睇嫁喇
作者: 菲媽    時間: 09-9-14 10:29

全力支持NOVELTY!!!
作者: Him-ma    時間: 09-11-24 11:02

Hello 菲媽, Zoey, 桃子:

你們剛升上中一的仔仔女女可習慣中學生活呀?有時間來分享一下啦,我聽一位媽咪說,中學有班精英班?是嗎?

我們小學部還有兩個多禮拜便考試了,有些科目如中英默,普通話筆試,聖經,音樂及聆聽等等分別在今週和下週先考。時間過得真快,這樣便完成一個學期了。

原帖由 菲媽 於 09-9-14 10:29 發表
全力支持NOVELTY!!!

作者: NKW    時間: 09-11-25 23:43

我都想問候下菲媽, Zoey, 桃子等前輩門, 呢排靜咗咁多嘅, 係咪另起topic我地唔知?定係升上中學實在忙得不可開交呢? 有時間update下我地喎.

原帖由 Him-ma 於 09-11-24 11:02 發表
Hello 菲媽, Zoey, 桃子:

你們剛升上中一的仔仔女女可習慣中學生活呀?有時間來分享一下啦,我聽一位媽咪說,中學有班精英班?是嗎?

我們小學部還有兩個多禮拜便考試了,有些科目如中英默,普通話筆試,聖經,音樂及聆聽等等分別 ...

作者: Zoey    時間: 09-12-7 10:39

對不起,各位,真的很久沒入來看,所以不知大家的呼喚~

中學生活很好,很忙,不過只是課外活動,因為以囡囡為例,一星期最少三晚要留校,很多時還要 7-8 點才回家;反而功課就沒小學的多,真的很清閒似的(這個我也有點疑問..);考試只是一學期兩次,平日不斷有小測,是記分的,雖然有唔少小測,但這些主要是平日教後測,所以還不須要用太多時間準備(或者無得準備),而因考試只有兩次,所以緊張程度我也覺得沒小學的大~ (唔知驚..考試就知)(笑)
作者: Him-ma    時間: 09-12-7 12:22

Zoey,

好高興看到你的回應。很多人都說升中一和中六都是蜜月期,那就樣他們嘆下先啦。請問中學課外活動是否像小學般那麼多選擇的?其實我很贊成平時多點小測,這樣可以令他們常常都在狀態中,到考試時溫習不用太辛苦。我呀仔從上星期開始,英文和數學科老師也給他們做很多小測,這等於幫他們溫習,我覺得很好呢!
作者: NKW    時間: 09-12-8 11:57

太好了, 終於等到zoey妳出現, 仲比到我地知道中學嘅生活.依妳所講, 中學睇嚟冇咁緊迫嘅感覺,  課外活動又多, 唔知係學術野多定係玩嘅野多呢? 小朋友仲會唔會需要家長成日guide住呢?

原帖由 Zoey 於 09-12-7 10:39 發表
對不起,各位,真的很久沒入來看,所以不知大家的呼喚~

中學生活很好,很忙,不過只是課外活動,因為以囡囡為例,一星期最少三晚要留校,很多時還要 7-8 點才回家;反而功課就沒小學的多,真的很清閒似的(這個我也有點疑問..);考試只是一學期 ...

作者: Zoey    時間: 09-12-8 12:54

Him-ma,

中學部 eca 也有不少選擇,你可以 click 入去中學部網頁入面有得睇的,中一最少要參加兩項(無記錯的話),其中一個要是 service team.

我都贊成多小測,但我都贊成功課也很重要,比佢地平日當課後溫習,因為沒功課(或太少)我也不知道教了甚麼!?

之前說得唔清楚,應該是一學年兩次考試,不是一學期.

原帖由 Him-ma 於 09-12-7 12:22 發表

Zoey,

好高興看到你的回應。很多人都說升中一和中六都是蜜月期,那就樣他們嘆下先啦。請問中學課外活動是否像小學般那麼多選擇的?其實我很贊成平時多點小測,這樣可以令他們常常都在狀態中,到考試時溫習不用太辛苦。我呀仔從上星期開始,英文和數學老師也給他們做很多小測,這等於幫他們溫習,我覺得很好呢!

作者: Zoey    時間: 09-12-8 13:04

NKW,

ECA 其實學術是較少的,大多以音樂,運動或興趣小組等為主,另外一些 service team 如 St John, School librarian, Girl Guide...etc.

阿女上左中學後,無要我理了(唔知好事定壞事,呵呵),有d神秘,溫習測驗功課完全自己(小學係全天侯跟班的),當然好明顯成績有點回落既跡象,但諗深一層,早放手好過遲,最緊要知道自己點解錯,慢慢 build up 自己既讀書方法來!(希望做到啦..)

原帖由 NKW 於 09-12-8 11:57 發表
太好了, 終於等到zoey妳出現, 仲比到我地知道中學嘅生活.依妳所講, 中學睇嚟冇咁緊迫嘅感覺,  課外活動又多, 唔知係學術野多定係玩嘅野多呢? 小朋友仲會唔會需要家長成日guide住呢?

...

作者: NKW    時間: 09-12-8 15:08

果然中學真係你想理佢都唔使你理. 係咪知道自己已經係一個中學生, 步入青少年階段了, 唔想比父母問長問短, 開始有自主權呢. 如果佢地仍然積極學習, 同父母有傾有講, 咁就真係一件好事嘞!

原帖由 Zoey 於 09-12-8 13:04 發表
NKW,

ECA 其實學術是較少的,大多以音樂,運動或興趣小組等為主,另外一些 service team 如 St John, School librarian, Girl Guide...etc.

阿女上左中學後,無要我理了(唔知好事定壞事,呵呵),有d神秘,溫習測驗功課完全自己(小學係全 ...

作者: MKY    時間: 09-12-15 13:43

想問吓呢度有無民生中二以上學生媽咪, 我地中一就快考試喇, 想問問有無歷年試卷給我參考, 想知到模式係甚樣, 因為考太多科目喇, 真係無從入手, 平時test成績已經唔太好, 真係擔心.
作者: 菲媽    時間: 09-12-15 23:43

Hi, MKY,

圖書館有試卷貼左比同學參考架, 但唔可以copy, 又唔可以光明正大咁抄, 不過可以任睇, 要靠記憶記住d題目.
作者: MKY    時間: 09-12-18 10:46

菲媽, 唔該哂, 不過叫佢地睇, 佢地邊上心, 升左中一, 佢地好似好心散, 小六考試都話幫到佢d, 中一真係無從入手, 佢地又唔中意人理, 又反叛, 你地d仔女有無這樣, 中一又好似咩都唔駛家長知, 幾時test, 幾時默書又唔知, 測成點又唔駛家長簽名, 真係頭痛.
作者: 菲媽    時間: 09-12-19 01:33

MKY,

我女成日話我煩架啦, 又一言九"頂", 咪話唔激氣, 但諗深一層, 反叛係人生必經既階段, 自己都年青過, 反叛過, 唯有多d關心佢咋

我成日安慰自己同自己講, "算吧啦" 比多d空間佢地, 係時候要放下手, 比佢地趺下(f1仲趺得起), 不過放時放, 都一定要抵線, 想要自由係要負出代價, "要自由先要自律".  

佢地唔係好肯講學校既野, 有時要慢慢引佢地講, 講講下就多d, 千其唔好話佢唔arm先, 忍住, 講講下就會愈講愈多.  功課就真係唔理得咁多, 有時test完先知, 有時唔合格要家長簽名架, 所以都唔係幾想佢比我簽名.

教仔女真係唔容易, 有時要搵人申訴下先得......

原帖由 MKY 於 09-12-18 10:46 發表
菲媽, 唔該哂, 不過叫佢地睇, 佢地邊上心, 升左中一, 佢地好似好心散, 小六考試都話幫到佢d, 中一真係無從入手, 佢地又唔中意人理, 又反叛, 你地d仔女有無這樣, 中一又好似咩都唔駛家長知, 幾時test, 幾時默書又唔知 ...

作者: NKW    時間: 09-12-19 12:17

菲媽, 妳能做到咁寛容真係好好媽媽.妳一個女? 成擔心機比佢. 既想了解佢在校情況,又唔可以比佢覺得妳'盤"緊佢, eq小d都唔掂.

原帖由 菲媽 於 09-12-19 01:33 發表
MKY,

我女成日話我煩架啦, 又一言九"頂", 咪話唔激氣, 但諗深一層, 反叛係人生必經既階段, 自己都年青過, 反叛過, 唯有多d關心佢咋

我成日安慰自己同自己講, "算吧啦" 比多d空間佢地, 係時候要放下手,  ...

作者: 菲媽    時間: 09-12-21 10:02

NKW,

係呀, 一個女咋, 好彩生一個, 生多個到攪唔掂, 你又係得一個?

有時想唔寛容都唔得啦, 唔通日日鬧佢咩, 唯有d小事就尤得佢, 首先唔好傷感情, 之後先有野傾.
想知道多d學校既情況, 好多時都係同d家長溝通下, 先知小小咋.

原帖由 NKW 於 09-12-19 12:17 發表
菲媽, 妳能做到咁寛容真係好好媽媽.妳一個女? 成擔心機比佢. 既想了解佢在校情況,又唔可以比佢覺得妳'盤"緊佢, eq小d都唔掂.

作者: NKW    時間: 09-12-23 10:21

菲媽, 我仲有個曳仔1月先兩歲, 有排捱! 本以為上到初中就唔使比學費, 但又可能轉直資. 當年亞女讀小一, 亦係轉全日制新學費, 真係大失預算. 不過,  轉直資係好事, 學生嘅質數都更為提升.

原帖由 菲媽 於 09-12-21 10:02 發表
NKW,

係呀, 一個女咋, 好彩生一個, 生多個到攪唔掂, 你又係得一個?

有時想唔寛容都唔得啦, 唔通日日鬧佢咩, 唯有d小事就尤得佢, 首先唔好傷感情, 之後先有野傾.
想知道多d學校既情況, 好多時都係同d家長溝通下,  ...

作者: MKY    時間: 10-1-12 14:03

慘喇, 第1日考完2科已經話好深, 真擔心. 你地d仔女
有無講呀?
作者: 菲媽    時間: 10-1-21 00:54

MKY,

終於都考完試, 考試期間不準上網, 所以我都冇入黎...

今次考試得2個字..."死哂"

中學第一次考試, 可能大家都未習慣考試模式, 我女科科都覺得好難, 係sci 叫做好d, 可能好多都係冇standard 答案, 所以佢地冇咩把握, 今次考試係一個試金石, 期望都唔大, 希望唔好太差啦!

原帖由 MKY 於 10-1-12 14:03 發表
慘喇, 第1日考完2科已經話好深, 真擔心. 你地d仔女
有無講呀?

作者: Zoey    時間: 10-1-21 11:51

其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來溫習了)等等,所以我都希望這次少少的檢討(更希望不是教訓),他們能知道如何好好和有效的學習
作者: NKW    時間: 10-1-21 14:24

我地小學上星期派成績, 老師都話中學要靈活思考, 著重理解能力, 與小學嘅學習模式會大有不同. 相信佢地好快會pick up到.

原帖由 Zoey 於 10-1-21 11:51 發表
其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來 ...

作者: 菲媽    時間: 10-1-21 16:57

Zoey,

完全明白你擔心甚麼, 希望今次考試讓學生甚至學校老師知道問題所在, 而作出改善.

原帖由 Zoey 於 10-1-21 11:51 發表
其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來 ...

作者: MKY    時間: 10-1-25 09:50     標題: 回覆 4# 菲媽 的文章

上星期五都講左幾科, 話左英文差不多全班人唔合格, 重係主科, 中文都話會好差, 都唔知點幫佢地, 中一又會趺到低成這樣, 知唔知精英班 ABC d 同學係唔係都係高分呢?  無直屬中學d人出去讀中一, 都唔係似佢地差成這樣啦.
作者: 菲媽    時間: 10-1-28 17:29

MKY,

呢排心情好差, 唔知講咩好......

英文真係好差, 就算ABC班情況都一樣, 平均每班只有5-6個人合格咋......

原帖由 MKY 於 10-1-25 09:50 發表
上星期五都講左幾科, 話左英文差不多全班人唔合格, 重係主科, 中文都話會好差, 都唔知點幫佢地, 中一又會趺到低成這樣, 知唔知精英班 ABC d 同學係唔係都係高分呢?  無直屬中學d人出去讀中一, 都唔係似佢地差成這樣 ...

作者: NKW    時間: 10-1-29 16:31

菲媽妳地有冇睇過d卷? 看後知道問題响邊度嘛?

原帖由 菲媽 於 10-1-28 17:29 發表
MKY,

英文真係好差, 就算ABC班情況都一樣, 平均每班只有5-6個人合格咋......

作者: Zoey    時間: 10-2-1 14:23

沒錯,心情勁差,中/英科都退得很厲害,中文未看卷,未知,多是理解/思維的問題吧,真的希望平日課堂也教導一下他們這方面,或可以多做點練習...

至於英文科,看了卷,真的深,但我覺得若平日課堂教了和多做點練習的話,情況不會這樣差,因見平日沒甚麼實在的家課,練習簿都是空的多,工作紙其實也不多,如小學時多做多運用很不同!

唉...見小朋友已經好努力,但結果非常 hurt(家長小朋友一樣),不過無辦法,唯有檢討下,下次再努力!~

原帖由 菲媽 於 10-1-28 17:29 發表
MKY,

作者: NKW    時間: 10-2-1 23:00

妳地唔好咁down啦, 只係剛剛開始, 比d時候大家適應吧!
作者: CINDYC    時間: 10-3-3 12:16

各位,
小囡下星期中學面試, 想請問妳們的小朋友舊年面試時既過程同有關問題內容, 希望佢有心理準備, 唔使一舊雲
謝謝!
Cindy

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5