教育王國

標題: 你的小朋友識"盟"屎吗? [打印本頁]

作者: brian61950    時間: 09-7-31 14:50     標題: 你的小朋友識"盟"屎吗?

my son 7 years old still need somebody help........
作者: 黃巴士    時間: 09-7-31 15:16

原帖由 brian61950 於 09-7-31 14:50 發表
my son 7 years old still need somebody help........

我想是因為小朋友費時整DIRTY自己隻手傘/懶, 所以先咁.
依D嘢, 必須要學會親力親為.
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-31 15:53

阿女今年九月升小一, 我會係呢個暑假教識佢.....係學校係唔會再有嬸嬸幫佢地嫁啦.......
作者: WINLEG    時間: 09-7-31 22:36

My daughter had clean it by herself in 5years old.
作者: MariaTsui    時間: 09-8-1 10:25

我對囝囡在讀K3時已經識,囝囝有時會留底D"跡"在under,我要他沖涼時自己洗,就再沒有"跡"的問題。
作者: RSG媽媽    時間: 09-8-1 10:37

其實返幼稚園就可以開始教佢自己做啦
不過咁細個就緊係整得唔乾淨啦
所以開頭都係要幫一幫佢
你可以擺包bb濕紙巾係廁所
比小朋友去完大用來抹pet pet
會比用廁紙乾淨
同埋小朋友皮膚嫩
用廁紙抹可能會覺得痛
濕紙巾就柔軟好多

作者: brian61950    時間: 09-8-1 11:22

原帖由 RSG媽媽 於 09-8-1 10:37 發表
其實返幼稚園就可以開始教佢自己做啦
不過咁細個就緊係整得唔乾淨啦
所以開頭都係要幫一幫佢
會比用廁紙乾淨
同埋小朋友皮膚嫩
用廁紙抹可能會覺得痛
濕紙巾 ...

係咪女仔叻啲呢?
阿仔敎極唔識.
作者: ChokChai    時間: 09-8-1 12:19

都要叫小朋友要自己學習啦,
作者: SK088    時間: 09-8-2 09:49

我呢幾個月已經教識囝囝啦, 因為9月佢升小一, 如果自己唔學識的話, 第日返到學校邊個會幫到佢呢.
作者: 仙姐    時間: 09-8-3 15:21

我係呢個暑假教識左囝囝自己搞掂...佢都好自發性咁話想自己搞掂...因為知道第時小學冇人會幫到佢...有時抺完都係dirty...但呢個階段一定有...希望日子耐了會進步些 ^^
作者: ricohui    時間: 09-8-13 16:35

我都系今個暑假先教識仔仔自己攪掂,因為佢都系9月升小一...學校系唔會再有人服侍佢架~
作者: lulam    時間: 09-8-13 16:51

我個仔都係呢兩個禮拜開始自己攪掂
作者: AmyWonglo    時間: 09-8-13 19:09

濕紙巾的物料可能會淤塞渠道。

原帖由 RSG媽媽 於 09-8-1 10:37 發表
會比用廁紙乾淨
同埋小朋友皮膚嫩
用廁紙抹可能會覺得痛
濕紙巾 ...

作者: aria    時間: 09-8-14 04:09

我都係比小朋友用BB濕紙巾抺.因為初期小朋友大多抺得不乾淨,用BB濕紙巾會比較容易抺得乾淨d....
初期小朋友不懂抺所以遺留殘漬...係肛門或底褲

不過我會教小朋友把濕紙巾掉落垃圾桶裏...

原帖由 AmyWonglo 於 09-8-13 19:09 發表
濕紙巾的物料可能會淤塞渠道。

作者: Yau_Cheung    時間: 09-8-14 09:00

我囝囝都係K3 就學識。

要係屋企日日練習,比佢用多少少廁紙,手仔就唔容易污糟;解釋比佢聽就算整污糟左少少都唔緊要,因最後會用soap洗手;最初佢清潔完後大人幫佢"補飛",等佢唔會覺得清潔得唔乾淨所以唔舒服;有時佢係學校做完會做得唔太乾淨整污糟左少少條內褲,但都要讚佢肯嘗試自己做。

熟能生巧,好快就完全無問題。

原帖由 brian61950 於 09-8-1 11:22 發表

係咪女仔叻啲呢?
阿仔敎極唔識.

作者: Radiomama    時間: 09-8-14 10:01

Agree! 我仔仔在這個暑假也是這樣學會了的!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-8-14 09:00 發表
我囝囝都係K3 就學識。

要係屋企日日練習,比佢用多少少廁紙,手仔就唔容易污糟;解釋比佢聽就算整污糟左少少都唔緊要,因最後會用soap洗手;最初佢清潔完後大人幫佢"補飛",等佢唔會覺得清潔得唔乾淨所以唔舒服;有時佢係學校做 ...

作者: brian61950    時間: 09-8-14 14:12

提議幼稚園將此加入課程.
作者: yenwong965    時間: 09-8-17 11:34

我k3下學期己教佢,現在己識得自己抺,佢有時抹得不乾淨會紅哂,我會同佢講抺得唔乾淨會咁lo,跟住佢就會抹得乾淨啦,....
作者: 黃巴士    時間: 09-8-18 09:41

原帖由 brian61950 於 09-8-14 14:12 發表

老師點教小朋友???   這課似乎是"育兒". 育兒是教大人如何照顧小朋友, 不是教小朋友的.
最多都是教小朋友"個人衛生" , 最終都是小朋友自學......
作者: Reximom    時間: 09-8-18 09:52

作者: HappyBa8    時間: 09-8-18 10:59

原帖由 brian61950 於 09-8-14 14:12 發表

都是一個好提議,但實行上有點困難……
那麼多學生,又那麼私隱,而且是小朋友,真的在實行上有困難……
作者: aidickenx    時間: 09-8-18 11:01

原帖由 HappyBa8 於 09-8-18 10:59 發表

都是一個好提議,但實行上有點困難……
那麼多學生,又那麼私隱,而且是小朋友,真的在實行上有困難……

我覺得唔駛老師教啊?

這些應該由家長教返, 唔係老師咪好唔得閒?
作者: Armstrong    時間: 09-8-18 11:09

可以行小班教學啦啦終於
作者: goodmama2003    時間: 09-8-18 20:12

作者: tam    時間: 09-8-19 00:11

原帖由 goodmama2003 於 09-8-18 20:12 發表

叫老師教"盟屎" , 真是難為左老師, 自己生的仔女, 這樣貼身的野, 自己教返啦..

我個女不但自己識"盟" 屎, 仲識自己沖涼, 自己刷牙, 自己洗臉同吃飯, 出街仲自己換衫同著鞋添... 好普通咋..相信好多6.5 ...

老師的責任係[[教學]],自理呢d野係家長應該去教既野!

6歲小朋友係絕對應該有正常同合理的自理能力。
作者: carama    時間: 09-8-20 13:26

原帖由 goodmama2003 於 09-8-18 20:12 發表

叫老師教"盟屎" , 真是難為左老師, 自己生的仔女, 這樣貼身的野, 自己教返啦..

我個女不但自己識"盟" 屎, 仲識自己沖涼, 自己刷牙, 自己洗臉同吃飯, 出街仲自己換衫同著鞋添... 好普通咋..相信好多6.5 ...

無辦法啦, 而家太多家長推捨責任,  連去呢樣事夠膽講叫學校教,如果係咁, 17歲都學唔曉.
作者: carama    時間: 09-8-20 13:41

原帖由 brian61950 於 09-7-31 14:50 發表

唔需要人幫啦, 你有咁多時間上網, 不如講小d, 教好自已個小朋友點做清潔.  清潔一定要啦, 7歲應該讀小一啦,唔好佢講做唔到, 你就由佢.
作者: elmamama    時間: 09-8-20 13:51

前幾日, 阿女去完便便, 我就突然醒起

說 : 係 wor, 你要學識 盟 di di wor, 遲d 返小學冇人同你盟wor.
女說 : 我識啦.
我說 : 吓, 你識? 咁下次你自己盟完, 我補盟, 睇下你係咪真係識.

那一次, 緊係我盟啦, 我都唔知佢識.
不過我留意到, 佢開頭識 印 vivi 位, 但佢係屋企去完仲叫大人幫佢果wor, 小朋友都係有依賴心, 有一次我叫佢自己clean 啦.

自從果次, vivi 後都是她自己 clean 既, 不過成日唔關門 law = 呢樣都要教埋架
作者: Charlottebee    時間: 09-8-20 13:54

說真的, 叫小朋友自已盟屎真是有點困難, 因為佢地會嫌污糟. 好似我個仔咁, 5歲半, 自已刷牙, 洗面, 沖涼都冇問題, 但叫佢自已做呢樣嘢就話好緊張, 叫晒救命咁, 於是我就先幫佢清潔咗先, 再要佢自已試, 因為佢以為我已經抺乾淨, 佢再抺都有咁驚, 試多幾次佢就可以自已搞掂, 當然為咗乾淨, 自已跟吓眼都好既.

作者: KK07    時間: 09-8-20 14:26

6,7歲的小朋友都不會大便自理? 唉! 20年後又一批"草苺一族"!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5