教育王國

標題: 港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: [打印本頁]

作者: b-7    時間: 09-8-7 09:18     標題: 港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞:

家長所能得知,最能反映有關中學整體會考成績的數據:

1. 聖士提反書院:文科空位  12,理科 15﹝更新時間:05/08  13:32﹞
2. 英皇書院:文科空位 9,理科 11 ﹝更新時間: 05/08  13:43﹞
3. 瑪利曼中學: 文科空位  5,理科 8﹝更新時間:05/08  13:08)
4. 香港華仁書院:文科空位 3,理科 9 ﹝更新時間:
05/08  13:37 ﹞
5. 聖公會鄧肇堅中學:文科空位 4,理科 0,商科 5
﹝更新時間: 05/08  13:44﹞

﹝資料來源:取自 09 年 8 月 5 日 1:50 pm 的教育局有關網頁,即第一階段收生結束時,所有官津中學的收生數據,我有將它列印﹞

作者: S.Potato    時間: 09-8-7 22:26

As far as I know, these schools operate 3-4 classes in Form 6 so it is not surprising at all for them to have a few F6 places left after Phase I. We should look at the whole picture first before making any comments.
作者: chunheimama    時間: 09-8-7 22:38

會吾會很多飛的去咗恒商呀 :loveliness:
作者: johnmon    時間: 09-8-7 23:46

原帖由 chunheimama 於 09-8-7 22:38 發表
會吾會很多飛的去咗恒商呀 :loveliness:

據報導也有很多夠分數的學生寧願不報自己的學校,亦要一試莊啟程。

作者: marius    時間: 09-8-8 01:04

原帖由 johnmon 於 09-8-7 23:46 發表

據報導也有很多夠分數的學生寧願不報自己的學校,亦要一試莊啟程。

此乃潮流,玩埋呢兩年喇!
作者: b-7    時間: 09-8-8 07:01

做這些 「 14 一條龍 」英中的中五生真好哇!會考求其考夠 14 分就可保證原校升中六,學生家長都冇壓力,嘻嘻

可憐的「皇仁仔」.......考到廿幾分,都要出外做乞兒......尤其是理科生......嗚嗚!

Band I  家長升中選校,真係要戴眼呀!

作者: khmama    時間: 09-8-8 11:36

原帖由 b-7 於 09-8-7 09:18 發表
家長所能得知,最能反映有關中學整體會考成績的數據:

1. 聖士提反書院:文科空位  12,理科 15﹝更新時間:05/08  13:32﹞
2. 英皇書院:文科空位 9,理科 11 ﹝更新時間: 05/08  13:43﹞
3. 瑪利曼中學: 文科空位  5,理科 8﹝更新時間:05/08   ...

聖士提反書院係band2直資英中, 唔係官津.
作者: chunheimama    時間: 09-8-8 12:09

原帖由 khmama 於 09-8-8 11:36 發表

sorry 呀  此兩界仍然係官津  從令外角度看,  聖士提反書院係有10A狀元的英中。

(申報利益. 我同以上五間英中全無關係, 但很想和它們有關係)
作者: b-7    時間: 09-8-8 12:15

1. 聖士提反書院係自2008年9月起收的中一生才轉為直資,以前收的是「津貼」,沒有學費。
2. 教育局發佈的空位,直資另設一網頁,聖士提反書院不在其中,而在官津之頁。

作者: khmama    時間: 09-8-8 12:25

原帖由 b-7 於 09-8-8 12:15 發表
1. 聖士提反書院係自2008年9月起收的中一生才轉為直資,以前收的是「津貼」,沒有學費。
2. 教育局發佈的空位,直資另設一網頁,聖士提反書院不在其中,而在官津之頁。
...

有冇各階段全港官津同直資空缺資料post上黎? 呢o的資料好有用. 我唔記得抄底.
作者: catcatmom    時間: 09-8-10 11:26

請問中6收, 係咪任何中學, 都要優先收有14分自己學生嗎?
會唔會有d中學理科要25分, 文科要18分, 先至收, 而自己中5學生, 唔達標準就收出面學生 (街客)?
作者: 88muimui    時間: 09-8-10 11:35

第一階段一定要先收自己14分或以上的學生, 有多出位才可在第二階段或以後收外來生。

原帖由 catcatmom 於 09-8-10 11:26 發表
請問中6收, 係咪任何中學, 都要優先收有14分自己學生嗎?
會唔會有d中學理科要25分, 文科要18分, 先至收, 而自己中5學生, 唔達標準就收出面學生 (街客)?

作者: catcatmom    時間: 09-8-10 14:16

Many thanks!

原帖由 88muimui 於 09-8-10 11:35 發表
第一階段一定要先收自己14分或以上的學生, 有多出位才可在第二階段或以後收外來生。

作者: Johnny@Klnbay    時間: 09-8-10 15:13     標題: 回覆 1# catcatmom 的文章

但有些學校考十四分以上太多,中六學位不夠,十四分也返不回原校!據聞前幾年張祝珊二十幾分都返不回原校中六!
作者: LittleKidult    時間: 09-8-10 15:20

利益申報 : 我個仔係ssc讀緊F4理科, 來年會考.
ssc去年先轉支直資, 所以都仲有幾年算係官津.
ssc程度一般, 成績都係一般, 但係都係英中, 不過學生就幾參差..
第一階段收唔足唔出奇, F5兩班理科, F6兩班理科, 自然會有人out. 有d外邊學生亦唔鐘意ssc, 話返學辛苦, 有d直情驚d山路, 我識有朋友個妹就係讀讀下F6, 佢住西環, 都話因為要早起身同驚山路而唔讀.
我地住南區, 如果係南區黎計, 我都會再選佢為第一選擇, 地理環境係主要因素. 當然同出面d名校比, 一定冇得比..

原帖由 khmama 於 09-8-8 11:36 發表

作者: b-7    時間: 09-8-10 23:37

抱歉!因為是列印出來的,更是要用放大鏡來看。我相信有報刊收錄,因為我最近見過「星島」編印出版的去年資料。

原帖由 khmama 於 09-8-8 12:25 發表

有冇各階段全港官津同直資空缺資料post上黎? 呢o的資料好有用. 我唔記得抄底.

作者: hinviv    時間: 09-8-11 01:08

請問怎樣分析收生情況反映會考成績
例如 : 香港華仁書院:文科空位 3,理科 9
餘下少量的學位,但仍不理想嗎?
請賜教
作者: MUMMYSIK    時間: 09-8-11 09:34     標題: 回覆 3# LittleKidult 的文章

Hi LittleKidult,

因英中學額和升中學童減少, 老師說小兒是band 1尾, 我相信將變為band 2.
我想報讀 SSC, 免得大抽獎落空, 機會大嗎?
SSC 會收band 1 / 2 生為主?
請問校風如何? 英文程度如何?
從SSC出灣仔约多少車程?
作者: Sindy    時間: 09-8-12 05:45

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-8-10 15:13 發表
但有些學校考十四分以上太多,中六學位不夠,十四分也返不回原校!據聞前幾年張祝珊二十幾分都返不回原校中六!

張祝珊不嬲2x分都要西出黎架,會去皇仁/BPS,佢係好top既學校,但不高調,係東區就知
作者: LittleKidult    時間: 09-8-12 09:38

Hi MUMMYSIK,

Sorry, 我唔知轉直資後成績係點,或者你問下其他 BK mum。
出灣仔應該有6/6A 巴士,不過好似由中環到學校要成1hr 15min!另外有40號綠van去銅鑼灣,車程就唔太清楚。

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-11 09:34 發表

因英中學額和升中學童減少, 老師說小兒是band 1尾, 我相信將變為band 2.
我想報讀 SSC, 免得大抽獎落空, 機會大嗎?
SSC 會收band 1 / 2 生為主?
請問校風如何? 英文程度如何?
從SSC出灣仔约多少 ...

作者: catcatmom    時間: 09-8-12 12:29

報紙買過有一年張祝珊25分理科入唔原校, 去了婦女會, 學校說好多28分. 勁!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-8-10 15:13 發表

作者: khmama    時間: 09-8-12 18:33

原帖由 hinviv 於 09-8-11 01:08 發表
請問怎樣分析收生情況反映會考成績
例如 : 香港華仁書院:文科空位 3,理科 9
餘下少量的學位,但仍不理想嗎?
請賜教

第一階段係反映學校6科夠14分(3c2d1e)既人數, 以港華3班理科120人, 中六有60個位, 都要剩番9個. 其中一個可能性係佢得51個人考到14分, 佔42.5%. 如果係咁就梗係差啦. 以名校黎計, 理科應該可以有70%考到14分, 除非有2x%既人走咗去恆商, 又唔係好合理, 所以港華既成績就似乎唔係咁理想.
作者: b-7    時間: 09-8-12 19:21

皇仁/BPS/婦女會等英中,何來空位去收張祝珊流出的呢?小道消息有時很矛盾!還是要用理性去討論和分析。

作者: hinviv    時間: 09-8-12 19:28

原帖由 khmama 於 09-8-12 18:33 發表

第一階段係反映學校6科夠14分(3c2d1e)既人數, 以港華3班理科120人, 中六有60個位, 都要剩番9個. 其中一個可能性係佢得51個人考到14分, 佔42.5%. 如果係咁就梗係差啦. 以名校黎計, 理科應該可以有70%考到14分, 除非 ...

To khmama

明白哂, Thanks!

作者: Marco-ma    時間: 09-8-13 17:59

原帖由 b-7 於 09-8-12 19:21 發表
皇仁/BPS/婦女會等英中,何來空位去收張祝珊流出的呢?小道消息有時很矛盾!還是要用理性去討論和分析。

噢, 係喎 ~ 我都幾乎全單照收, 多謝指教...
作者: Marco-ma    時間: 09-8-13 18:01

原帖由 khmama 於 09-8-12 18:33 發表

第一階段係反映學校6科夠14分(3c2d1e)既人數, 以港華3班理科120人, 中六有60個位, 都要剩番9個. 其中一個可能性係佢得51個人考到14分, 佔42.5%. 如果係咁就梗係差啦. 以名校黎計, 理科應該可以有70%考到14分, 除非 ...

明啦 ~ 又係度學到嘢啦....
作者: MUMMYSIK    時間: 09-8-13 18:18     標題: 回覆 7# LittleKidult 的文章

Many thanks!
作者: Sindy    時間: 09-8-13 19:03

原帖由 b-7 於 09-8-12 19:21 發表

呢d小道消息係由不同年代既校友提供,不約而同咁講,所以我信到十足十架
作者: joey_lee14    時間: 09-8-14 01:16

不過張祝珊真是幾勁就肯定啦!
作者: Marco-ma    時間: 09-8-14 10:25

原帖由 joey_lee14 於 09-8-14 01:16 發表
不過張祝珊真是幾勁就肯定啦!

但如果個學生係呢處好勤力咁讀咗5年書, 會考考到2x分, 但原校都上唔到, 要出去同人爭, (仲要d其他好d嘅學校都唔會有位流出嚟俾你) 咁對個學生同屋企人好似殘酷咗d喎....

我嘅理解有無錯呀?
作者: khmama    時間: 09-8-14 10:58

原帖由 Marco-ma 於 09-8-14 10:25 發表

但如果個學生係呢處好勤力咁讀咗5年書, 會考考到2x分, 但原校都上唔到, 要出去同人爭, (仲要d其他好d嘅學校都唔會有位流出嚟俾你) 咁對個學生同屋企人好似殘酷咗d喎....

我嘅理解有無錯呀? ...

讀名校就預咗要面對呢個問題, 不過334之後就唔再係問題啦.
作者: Passerby    時間: 09-8-14 11:53

張祝珊有五班中五(每班四十人),但只有兩班中六(每班三十人)。注定有一百四十人冇得留低。
作者: samuel89    時間: 09-8-14 22:56

原帖由 Passerby 於 09-8-14 11:53 發表
張祝珊有五班中五(每班四十人),但只有兩班中六(每班三十人)。注定有一百四十人冇得留低。

200人縮剩60人 即系升中 band1 生再"西"剩1/3都唔夠
唔怪得之前聽過話可以入大學率100%啦...原來系f.5提早出局...
作者: huayan    時間: 09-8-14 23:20

60人當中, 會吾會有D係外校生呀???
作者: samuel89    時間: 09-8-14 23:24

原帖由 huayan 於 09-8-14 23:20 發表

好多家長聽到100%入U率...升中果陣已經爭住將仔女送入去啦.....應該吾會再有D係外校生呀???
作者: 88muimui    時間: 09-8-15 10:03

一定唔會收外校生因為自己學生都收唔晒。

原帖由 huayan 於 09-8-14 23:20 發表

作者: Passerby    時間: 09-8-15 10:38

張祝珊今年的高考成績 2009 HKAL EXAMINATION RESULTS
HKALEA - C%PASS%
SUBJECTLEVELCCSCHKALCCSCHKAL
Use of EnglishAS61.1%13.8%100%71.5%
Chinese Language &
Culture
AS57.4%22.5%100%92.7%
Pure MathematicsAL53.8%23.4%92.3%74.0%
Applied MathematicsAS66.7%20.2%100%73.7%
Mathematics &
Statistics
AS50.0%18.3%91.7%74.8%
PhysicsAL66.7%22.7%100%74.0%
ChemistryAL58.3%21.8%95.8%74.3%
BiologyAL72.7%18.4%100%73.3%
Computer ApplicationsAS60.0%18.6%100%79.5%
Chinese LiteratureAL37.5%26.5%87.5%79.3%
EconomicsAL46.4%21.8%96.4%76.4%
GeographyAL58.8%21.5%88.2%74.7%
HistoryAL50.0%32.8%100%84.3%
Principles of AccountsAL50.0%22.7%100%73.6%
NO. OF A, B & C PER STUDENT:3
4 Distinctions / 4A1 student
3 Distinctions / 3A4 students
2 Distinctions / 2A2 students
1 Distinction  / 1A11 students
ADMISSION TO UNIVERSITIES:100%
The University of Hong Kong48.1%
The Chinese University of Hong Kong31.5%
Hong Kong University of Science & Technology3.7%
Hong Kong Polytechnic University3.7%
City University of Hong Kong3.7%
The Open University of Hong Kong1.9%
Hong Kong Shue Yan University3.7%
Overseas3.7%

作者: Ericmo    時間: 09-8-15 12:28

原帖由 Passerby 於 09-8-15 10:38 發表
張祝珊今年的高考成績 2009 HKAL EXAMINATION RESULTSHKALEA - C%PASS%SUBJECTLEVELCCSCHKALCCSCHKALUse of EnglishAS61.1%13.8%100%71.5%Chinese Language &
CultureAS57.4%22.5%100%92.7%Pure MathematicsAL53.8% ...

的的確確好勁!!!
作者: davidmimi    時間: 09-8-15 14:12

不能理解f1-f5有200人,去到f6只得60人!!!

100%入U的數據值得參考嗎?? 咁有冇計到餘下140人入唔入到U呢??
作者: CFaHB    時間: 09-8-15 22:38

中六餘位的因數好多, 有無考慮有d學校, 較多學生的家庭經濟環境幾好, 好多都讀完中五去外國呢 ?

要做好校譽, 唔比人話收生肉酸, 係米間間都要朝著張祝珊的 " 精英" 方向 ?
作者: littlefaith    時間: 09-8-15 23:40

張祝珊學生無疑會考成績勁,但我識有唔少該校學生自信好低,皆因經常早會俾校長鬧冇用。為咗谷會考成績,完全唔著重課外活動,搞到我响HKU讀書時,唔少張祝珊嘅同學狂走堂去搞課外活動。

張祝珊,冇錯出咗名好耐,出名製造「考試機器」嘛。
作者: ccspy    時間: 09-8-16 06:46

原帖由 littlefaith 於 09-8-15 23:40 發表
張祝珊學生無疑會考成績勁,但我識有唔少該校學生自信好低,皆因經常早會俾校長鬧冇用。為咗谷會考成績,完全唔著重課外活動,搞到我响HKU讀書時,唔少張祝珊嘅同學狂走堂去搞課外活動。

張祝珊,冇錯出咗名好耐,出名製造「考試 ...

你d消息係好早之前ge事,換左新校長後已經完全唔同曬。你可以上學校網頁睇下。
http://www.ccsc.edu.hk
作者: ccspy    時間: 09-8-16 06:49

原帖由 Ericmo 於 09-8-15 12:28 發表

的的確確好勁!!!

好多學校都唔夠膽咁公佈d成績,多數都係報喜不報憂。
作者: claudia001    時間: 09-8-16 22:12

原帖由 ccspy 於 09-8-16 06:49 發表

好多學校都唔夠膽咁公佈d成績,多數都係報喜不報憂。

This is a test.  Please ignore.
作者: jessc    時間: 09-8-20 17:08

原帖由 88muimui 於 09-8-10 11:35 發表

咁又唔係喎, 我母校以前都有出現過唔收自己校14/15分而留位收人地校的廿多分,留意收生未必只睇成績架, 尤其band1校會睇操行架。
ps:利益申報, 我係樓主所提的學校之一。
作者: 88muimui    時間: 09-8-20 21:40

你講既情況係第一階段之後才會發生。

原帖由 jessc 於 09-8-20 17:08 發表

咁又唔係喎, 我母校以前都有出現過唔收自己校14/15分而留位收人地校的廿多分,留意收生未必只睇成績架, 尤其band1校會睇操行架。
ps:利益申報, 我係樓主所提的學校之一。 ...

作者: b-7    時間: 09-8-21 16:15

很多年前未有「分階段收生」時,確有這種情況。

東九龍的 「X 良一中」就是精於使用這種「無良」手法的中學,將自己親手調教了 5 年的學生掃走,換了別校的菁英, 2年後誇耀這批學生入大學的成績。

現在的分階段收生,是針對以上不良手法而施行的。

原帖由 jessc 於 09-8-20 17:08 發表

ps:利益申報, 我係樓主所提的學校之一。 ...

作者: WongMummy    時間: 09-8-22 02:30     標題: 回覆 21# catcatmom 的文章

的確真人真事發生在我friend個仔身上,25分不收去咗婦女會, 最後入HKU, 現在已經畢咗業.
作者: Sindy    時間: 09-8-22 03:01

原帖由 samuel89 於 09-8-14 22:56 發表

200人縮剩60人 即系升中 band1 生再"西"剩1/3都唔夠
唔怪得之前聽過話可以入大學率100%啦...原來系f.5提早出局...

入大學比率係計果六十人入u架..............好多學校都係得兩班,又唔見100%
作者: Passerby    時間: 09-8-22 11:32

若單只計六十人,不少中學也能做到100%入U率。就以近年經常遭人譏諷奚落的兩間華人書院,每年都有不少於六十人升上大學。若他們也只開兩班中六,豈不是也是100%入U率。
作者: Passerby    時間: 09-8-22 11:36

對不起!應該是"華仁書院",不是"華人書院"。
作者: cman_li    時間: 09-8-22 12:11

原帖由 Passerby 於 09-8-22 11:32 發表
若單只計六十人,不少中學也能做到100%入U率。就以近年經常遭人譏諷奚落的兩間華人書院,每年都有不少於六十人升上大學。若他們也只開兩班中六,豈不是也是100%入U率。 ...

明眼人一看便知是數字遊戲
作者: catcatmom    時間: 09-8-26 22:27

係好多年前睇報紙既報導, 係甘講既! 比較outstanding 既中學, 所以上埋報紙,  當時我都唔知邊間婦女會, 其後問人先至知係果區top既中學之一. 我又搵唔留果段新聞, e+又家長有出來說真有其事, 唔係我作野!

e+係 bk, 真係少左家長講野!         

原帖由 WongMummy 於 09-8-22 02:30 發表
的確真人真事發生在我friend個仔身上,25分不收去咗婦女會, 最後入HKU, 現在已經畢咗業.

作者: cheukyu    時間: 09-8-31 13:59

張 祝 珊 英 文 中 學 的 林 同 學 , 會 考 二 十 五 分 仍 未 可 升 讀 原 校 , 她 最 終 獲 得 莊 啟 程 取 錄 , 笑 逐 顏 開 。
許 慧 芝 攝

11-08-2005

作者: samuel89    時間: 09-8-31 15:54

原帖由 cheukyu 於 09-8-31 13:59 發表

張 祝 珊 英 文 中 學 的 林 同 學 , 會 考 二 十 五 分 仍 未 可 升 讀 原 校 , 她 最 終 獲 得 莊 啟 程 取  ...

好明顯林 同 學系人望高處啦 ....., 唔系 考 二 十 五 分 仍 未 可 升 讀 原 校 ...
作者: chunheimama    時間: 10-7-1 17:06

今年 6A高考狀元來自 King's, 相信佢當年都系飛的去咗桓商.   
作者: Sindy    時間: 10-7-3 03:10

原帖由 catcatmom 於 09-8-26 22:27 發表
係好多年前睇報紙既報導, 係甘講既! 比較outstanding 既中學, 所以上埋報紙,  當時我都唔知邊間婦女會, 其後問人先至知係果區top既中學之一. 我又搵唔留果段新聞, e+又家長有出來說真有其事, 唔係我作野!

e+係 bk,  ...

真係有識得既人廿幾分升唔到原校,你無作野

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5