教育王國

標題: 請問有無人交左英華(2010)的報名表 [打印本頁]

作者: Radiomama    時間: 09-8-14 09:41     標題: 請問有無人交左英華(2010)的報名表

如題。portfolio與其他學校要求的文件應放在同一個file 或分開放?
作者: fooky-hk    時間: 09-8-14 19:02

今日我交咗, 將你所需要submit的文件放入Portfolio就可, 如出世紙, 成績表等等....而我就將報名表分開交.
作者: brian61950    時間: 09-8-14 19:05

原帖由 fooky-hk 於 09-8-14 19:02 發表
今日我交咗, 將你所需要submit的文件放入Portfolio就可, 如出世紙, 成績表等等....而我就將報名表分開交.

乜咁早既咩?
唔係九月廿零號咩?
作者: Geni    時間: 09-8-14 19:58

交表日期:2009年8月13日- 8月24日(星期日除外)
辦公時間:9:00-12:00,1:00-4:00
作者: annienorman    時間: 09-8-15 11:32

原帖由 fooky-hk 於 09-8-14 19:02 發表

是否用clear file or 要釘裝???
作者: brian61950    時間: 09-8-15 11:50

原帖由 Geni 於 09-8-14 19:58 發表
交表日期:2009年8月13日- 8月24日(星期日除外)
辦公時間:9:00-12:00,1:00-4:00

明白了,原來私校早咁多.
因本人從未稔過私校/直資,故不知道.
作者: fooky-hk    時間: 09-8-15 18:11     標題: 回覆 5# annienorman 的文章

隨便你用那種釘裝, 我得幾頁紙所以我用了"圈圈釘裝" $6/本

作者: yuenmanwai    時間: 09-8-15 23:23

作者: LONG-LONG媽咪    時間: 09-8-18 21:00

係唔係星期六(22/8)都收表格呀?我仲做緊個pofolio, 星期1-5都要返工, 星期6先有時間
作者: Era    時間: 09-8-19 10:53

long-long媽咪
上面geni都寫左個時間同日期既啦.詳情你可以睇番網頁.
http://202.82.16.200/web/newsflash/p1appform/c_info.pdf
原帖由 LONG-LONG媽咪 於 09-8-18 21:00 發表
係唔係星期六(22/8)都收表格呀?我仲做緊個pofolio, 星期1-5都要返工, 星期6先有時間

作者: 肥司拉    時間: 09-8-19 23:43

係咪早交申請表就早interview ? 越早interview會好d呢 ?

另申請表, 出世紙同profolio駛唔駛分開 ? 定係可以入晒一個clear folder 內 ? Thanks!

原帖由 Era 於 09-8-19 10:53 發表
long-long媽咪
上面geni都寫左個時間同日期既啦.詳情你可以睇番網頁.
http://202.82.16.200/web/newsflash/p1appform/c_info.pdf

作者: monkeydad    時間: 09-8-20 07:02

Not exactly.

As per past years experience, they will process in one batch - all the kids (>1,500 boys) to have 1st round interview spreading through a few days and then shortlist about 300 for 2nd interview - 15 min each with parents.
作者: 2BoBo    時間: 09-8-20 13:11

Its' come No. 7xx when I hand the form  at the yesterday noon.
作者: waiwing    時間: 09-8-20 18:07

乜咁早就要交Protfolio架? 之前聽好多人講1st乜都唔洗比住, 因學校唔睇, 到叩門先有用.....???
作者: Geni    時間: 09-8-20 18:53

原帖由 waiwing 於 09-8-20 18:07 發表
乜咁早就要交Protfolio架? 之前聽好多人講1st乜都唔洗比住, 因學校唔睇, 到叩門先有用.....???

英華係直資, 可以自己揀學生, 所以報名o既時候一般都會交埋profile俾學校多do野做參考.

你聽人講o既first round唔洗交等叩門先用, 係講緊官津, 因為first round同大抽獎佢地都冇權自己揀學生, 所以唔洗交profile, 到統一派位完哂, 仲有位o既話佢就可以自己揀學生, 所以叩門o既時候佢地會睇profile.
作者: waiwing    時間: 09-8-21 01:08

oh 死火, 我仲諗住無咁快要交profile, 無交到添..... 唉........   

原帖由 Geni 於 09-8-20 18:53 發表

英華係直資, 可以自己揀學生, 所以報名o既時候一般都會交埋profile俾學校多do野做參考.

你聽人講o既first round唔洗交等叩門先用, 係講緊官津, 因為first round同大抽獎佢地都冇權自己揀學生, 所以唔洗交profile, ...

作者: Do_Do    時間: 09-8-21 11:27

作者: Era    時間: 09-8-21 14:11

咁你快d補番啦,校長講明佢自己一定會睇架,咪佢以為你冇誠意,連profile都唔做就唔好啦.
原帖由 waiwing 於 09-8-21 01:08 發表
oh 死火, 我仲諗住無咁快要交profile, 無交到添..... 唉........   

作者: Era    時間: 09-8-21 14:14

舊年應該係跟號數來排interview次序既.但係唔代表早in就會好d,我既記憶,舊年頭果個batch入到2nd in既都唔係好多啫.分左成4日來in,都唔會話in到倦晒,後面既就唔著數既.

乜都可以入晒一個clear folder度,唔洗分開.
原帖由 肥司拉 於 09-8-19 23:43 發表
係咪早交申請表就早interview ? 越早interview會好d呢 ?

另申請表, 出世紙同profolio駛唔駛分開 ? 定係可以入晒一個clear folder 內 ? Thanks!

作者: 肥司拉    時間: 09-8-21 15:45

唔該晒
今日已交表

原帖由 Era 於 09-8-21 14:14 發表
舊年應該係跟號數來排interview次序既.但係唔代表早in就會好d,我既記憶,舊年頭果個batch入到2nd in既都唔係好多啫.分左成4日來in,都唔會話in到倦晒,後面既就唔著數既.

乜都可以入晒一個clear folder度,唔洗分開.
...

作者: Do_Do    時間: 09-8-21 16:05

作者: SumSumBB    時間: 09-8-21 16:37

原帖由 Do_Do 於 09-8-21 16:05 發表
我有朋友星期四交form, 已經confirm左10/10 interview...

10/10 interview?

乜唔係只in3日:5/9, 19/9 & 26/9?
作者: willis616    時間: 09-8-21 17:50

奇怪! 我係今日交. 職員話暫時未知幾時interview, 要28/8上網check時間.

原帖由 Do_Do 於 09-8-21 16:05 發表
我有朋友星期四交form, 已經confirm左10/10 interview...

作者: smartcar    時間: 09-8-22 11:56

How many candidates up till now?  Since I will be voluntary worker on these days..
作者: waiwing    時間: 09-8-22 16:35

我唔識做, 仲求緊protfolio既sample, 諗住無咁快要交, 所以仲周圍問緊人有無sample睇下........

原帖由 Era 於 09-8-21 14:11 發表
咁你快d補番啦,校長講明佢自己一定會睇架,咪佢以為你冇誠意,連profile都唔做就唔好啦.

作者: waiwing    時間: 09-8-22 16:36

我交表時都無話confirm幾時interview喎, 紙仔話8/28上網睇嘛.....

原帖由 willis616 於 09-8-21 17:50 發表
奇怪! 我係今日交. 職員話暫時未知幾時interview, 要28/8上網check時間.

作者: SamuelChris    時間: 09-8-23 21:14

我個仔交咗Form,他的編號已是999,相信都有1100-1200人報考 。Interview時間要上網check。
作者: Era    時間: 09-8-23 21:34

09小一既家長日(22號下午),副校長話收左1,6xx啦.

你就好啦,有得做義工.
原帖由 smartcar 於 09-8-22 11:56 發表
How many candidates up till now?  Since I will be voluntary worker on these days..

作者: Do_Do    時間: 09-8-24 11:55

作者: charlotteling    時間: 09-8-24 12:49

朋友 (22/08)下午交, 已去到17xx, 我唸可能會有2000 appliciant.

作者: Elaine012    時間: 09-8-25 15:13

昨日下午交已排到20xx,唔知有無機會被選中300個之中的1個interview
作者: smartcar    時間: 09-8-26 09:23

原帖由 Era 於 09-8-23 21:34 發表

你就好啦,有得做義工.

There are still vacanies left for parents.  More voluntary parents join the better.

This is a record high 2,XXX. candidates applied for 150 P.1 places.
作者: G5    時間: 09-8-26 12:18

原帖由 smartcar 於 09-8-26 09:23 發表

There are still vacanies left for parents.  More voluntary parents join the better.

This is a record high 2,XXX. candidates applied for 150 P.1 places.

我朋友最後一日下午三點去到係排緊2,1xx,但他畫後面仲有一大堆人,恐佈!
作者: Era    時間: 09-8-26 13:57

SMARTCAR
咁請問去邊度報名呀?
原帖由 smartcar 於 09-8-26 09:23 發表

作者: smartcar    時間: 09-8-26 18:07

Era,

Parent could call school registrar for voluntary works.
作者: VKwan    時間: 09-8-27 00:25

原帖由 G5 於 09-8-26 12:18 發表

我朋友最後一日下午三點去到係排緊2,1xx,但他畫後面仲有一大堆人,恐佈!
咁多人報?真唔真呀?
作者: 猴子爸    時間: 09-8-27 00:51

2千几人,有什么出奇?陈守仁和九龙塘小学都应该大概有这数。

原帖由 VKwan 於 09-8-27 00:25 發表
咁多人報?真唔真呀?

作者: hohoho2003    時間: 09-8-27 09:26

當然平常人數?九龍塘小學。陳守仁是男女校如果有2000!英華是男校數量上只是多一倍!更重要是少人放棄學位!
作者: VKwan    時間: 09-8-27 10:44

原帖由 hohoho2003 於 09-8-27 09:26 發表
當然平常人數?九龍塘小學。陳守仁是男女校如果有2000!英華是男校數量上只是多一倍!更重要是少人放棄學位!
係囉,我就係咁既意思囉!同埋,私校好多時用來保衛作用,萬一抽/考得唔好就入讀,英華唔似呢種喎,放棄既人未必有20-30%,咁情況下,2000人報名算好多架啦
作者: Unclejt    時間: 09-8-27 11:23

原帖由 VKwan 於 09-8-27 10:44 發表
係囉,我就係咁既意思囉!同埋,私校好多時用來保衛作用,萬一抽/考得唔好就入讀,英華唔似呢種喎,放棄既人未必有20-30%,咁情況下,2000人報名算好多架啦 ...
20-30%最後放棄學位並不出奇。假設有一半人同時有SPCCDBSoffer,其中一半選擇離開,這便25%了。
作者: Radiomama    時間: 09-8-27 11:33

嗯,明白。叻的男仔可能同時有兩間或以上的offer,不過英華跟DBS/St Paul Boys等男校,大家會點選擇呢?

原帖由 Unclejt 於 09-8-27 11:23 發表
有20-30%最後放棄學位並不出奇。假設有一半人同時有SPCC或DBS的offer,其中一半選擇離開,這便25%了。

作者: Era    時間: 09-8-27 11:55

smartcar
Thanks a lot.
原帖由 smartcar 於 09-8-26 18:07 發表
Era,

Parent could call school registrar for voluntary works.

作者: smartcar    時間: 09-8-27 14:49

To choose between YW, DB College Primary Schol Section(not DBPS) and SPCC...

I am living in NT and would only consider schools in Kowloon side.

Forget it, the real scenerio would rarely happen.

You know what to do if luck comes.
作者: 猴子爸    時間: 09-8-27 22:16

YW的客源比DBSPD更阔,虽然大部分的人都认为如果同时有它们两个offer,都应该take DBSPD,但其实应该有一定数目的人只会选YW,比起只选DBSPD的人应该更多,如果DBSPD有2千,YW就更有可能多于此数。

原帖由 VKwan 於 09-8-27 10:44 發表
係囉,我就係咁既意思囉!同埋,私校好多時用來保衛作用,萬一抽/考得唔好就入讀,英華唔似呢種喎,放棄既人未必有20-30%,咁情況下,2000人報名算好多架啦 ...

作者: VKwan    時間: 09-8-27 22:51

原帖由 猴子爸 於 09-8-27 22:16 發表
YW的客源比DBSPD更阔,虽然大部分的人都认为如果同时有它们两个offer,都应该take DBSPD,但其实应该有一定数目的人只会选YW,比起只选DBSPD的人应该更多,如果DBSPD有2千,YW就更有可能多于此数。

...
点解呢?钱既问题?!
作者: hkcindy    時間: 09-8-28 09:34

係呀~ if 男拔同英華, 我首選係英華~ 出左面試schedule 啦~ 好緊張! 我囝囝係第一日in...
作者: 猴子爸    時間: 09-8-28 10:17

比"钱"好一些的用字是家庭profile跟学校的配对,包括社会地位,教育背景等等。如果自己不到那样的位置,进到DBSPD不是不可能,但应该有颇隔隔不入的感觉,但YW却有那种"平易近人"的味道。始终在社会的金字塔里,上面的比下面的少。

原帖由 VKwan 於 09-8-27 22:51 發表
点解呢?钱既问题?!

作者: 猴子爸    時間: 09-8-28 10:51

有两个问题
1。林校长是Miss Lam,还是Mrs Lam?那本"闯星空"的第一页是写Mrs Lam.但林校长的网页是写Miss Lam.当然,为保险计,我在信上是写Ms Lam.
2。在第一天当日就已经知道小朋友跟校长有个约会的时间,这个是代表第二次面试,还是第一次的第二部分,如果是第二部分,就等于有三次不同时间的面试?

原帖由 hkcindy 於 09-8-28 09:34 發表
係呀~ if 男拔同英華, 我首選係英華~ 出左面試schedule 啦~ 好緊張! 我囝囝係第一日in...

作者: hkcindy    時間: 09-8-28 11:23

e... 我都唔知喎..but林校長全名係林浣心.

至於面試.. 我都想知...噤即係要去2次先完成1st in? 噤又要去2nd in 米即係去3次?

but 照睇又唔似, 因為網頁寫 "小朋友和校長有個約會" 係9月-12月...then 12月中已經有結果.

作者: kc1016    時間: 09-8-28 11:36

今日出咗interview的時間, 如果學校比D時間係唔方便的話, 請問可唔可以改?/你哋有無人改時間呀?
作者: NK媽    時間: 09-8-28 11:48

林校長 = 林林浣心
作者: Carmen2004    時間: 09-8-28 15:15

I want to know too if able to change. But better not to change as they have 2200 ppl to take interview.
作者: gracechung    時間: 09-8-28 18:56

原帖由 hkcindy 於 09-8-28 11:23 發表
e... 我都唔知喎..but林校長全名係林浣心.

至於面試.. 我都想知...噤即係要去2次先完成1st in? 噤又要去2nd in 米即係去3次?

but 照睇又唔似, 因為網頁寫 "小朋友和校長有個約會" 係9月-12月...then 12月中已經有 ...
如無改變的話,係要去3次架!第一次見老師,第二次見校長。選出300人,第三次學生與家長再見校長!
作者: NewBaby    時間: 09-9-1 00:41

絶對同意你的睇發,因我也是同一的諗頭~ http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/lol.gif

原帖由 猴子爸 於 09-8-28 10:17 發表
比"钱"好一些的用字是家庭profile跟学校的配对,包括社会地位,教育背景等等。如果自己不到那样的位置,进到DBSPD不是不可能,但应该有颇隔隔不入的感觉,但YW却有那种"平易近人"的味道。始终在社会的金字塔里,上面的比下面的少 ...

作者: NewBaby    時間: 09-9-1 00:48

咁想請問個編號是否為收據上的單號呀?因交表是我c老去的,但佢又無其他編號比我啦喎!唔該有無人可以話我知呀?
另外想請問第二次見校長是否約另一日還是會在第一次當天見埋呢?
原帖由 gracechung 於 09-8-28 18:56 發表
如無改變的話,係要去3次架!第一次見老師,第二次見校長。選出300人,第三次學生與家長再見校長!

作者: Do_Do    時間: 09-9-1 09:37

作者: boise    時間: 09-9-1 10:24

我都想知呀!

我打去問佢又話唔改得!!

你有無成功改到時間?

原帖由 kc1016 於 09-8-28 11:36 發表
今日出咗interview的時間, 如果學校比D時間係唔方便的話, 請問可唔可以改?/你哋有無人改時間呀?

作者: smartcar    時間: 09-9-1 10:43

原帖由 boise 於 09-9-1 10:24 發表
我都想知呀!

我打去問佢又話唔改得!!

你有無成功改到時間?

This is a classic example of "Opportunity Cost".  Make your decision now and choose a school to attend.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5