教育王國

標題: 2009/10 小一 [打印本頁]

作者: Gordon0304    時間: 09-8-26 16:52     標題: 2009/10 小一

大家好!! 小兒今年讀升民小P.1E. 有時間大家入黎傾吓計啦!!
作者: musnis    時間: 09-8-27 00:12

我大女今年P1A班, 請多多交流!!
作者: Adrian_mom    時間: 09-8-27 17:12

Hi, nice to meet you all !

My son will be in P1C.

作者: newcook    時間: 09-8-27 17:16

原帖由 Gordon0304 於 09-8-26 16:52 發表
大家好!! 小兒今年讀升民小P.1E. 有時間大家入黎傾吓計啦!!

咦~ 我仔都係1e呀, 你好呀!

請問你地係咪全部民幼直上架? 我仔係插班的~

仲有一樣野想問, 就係你地有冇買長袖冷外套? 我去左金x2次, 佢地都話無, 就黎開學唔知點算, 邊度仲會有得賣呢?
作者: Gordon0304    時間: 09-8-27 17:37

好開心有同班同學!! 我個囝係民幼直上架. 所以唔會對環境感到陌生.

校冷? 我都問左金X 幾次佢到話未有. 所以昨天買在件冷背心囉!!

原帖由 newcook 於 09-8-27 17:16 發表

仲有一樣野想問, 就係你地有冇買長袖冷外套? 我去左金x2次, 佢地都話無, 就黎開學唔知點算, 邊度仲會有得賣呢? ...

作者: Gordon0304    時間: 09-8-27 17:39

好耐都無係BK同你傾計啦! 哈哈!!

原帖由 musnis 於 09-8-27 00:12 發表
我大女今年P1A班, 請多多交流!!

作者: newcook    時間: 09-8-28 10:35

原帖由 Gordon0304 於 09-8-27 17:37 發表
好開心有同班同學!! 我個囝係民幼直上架. 所以唔會對環境感到陌生.

校冷? 我都問左金X 幾次佢到話未有. 所以昨天買在件冷背心囉!!

背心我都買左, 但始終無袖嘛, 如果冷氣凍唔夠暖的, 你唔打算買長袖啦?
作者: Adrian_mom    時間: 09-8-28 10:36

原帖由 newcook 於 09-8-27 17:16 發表

仲有一樣野想問, 就係你地有冇買長袖冷外套? 我去左金x2次, 佢地都話無, 就黎開學唔知點算, 邊度仲會有得賣呢? ...

我仔都不是民幼的, 佢讀 Kentville 的. 我都未買長袖冷外套, 而家天氣仲咁hot, 我唸住遲D 先買 ar...

希望以後在這裡可以互通消息呢!
作者: newcook    時間: 09-8-28 11:05

原帖由 Adrian_mom 於 09-8-28 10:36 發表

我仔都不是民幼的, 佢讀 Kentville 的. 我都未買長袖冷外套, 而家天氣仲咁hot, 我唸住遲D 先買 ar...

希望以後在這裡可以互通消息呢!

你好呀!
作者: jelong    時間: 09-8-29 22:23

My son is also from Kentville. He will be in Pr.1D. Let's chat here.

作者: Gordon0304    時間: 09-8-29 23:55

梗係買啦!! 不過都唔知幾時有貨.....

原帖由 newcook 於 09-8-28 10:35 發表

背心我都買左, 但始終無袖嘛, 如果冷氣凍唔夠暖的, 你唔打算買長袖啦?

作者: bibimoon    時間: 09-8-30 15:20

我想問一下民生是否英文小學, 我比較煩惱是我小朋友現在在韓國讀小一, 不懂中文, 只會韓文及英文, 但我又唔想她一定要讀國際學校(因為好貴). 現在才覺得搵學校好辛苦, 唔知那一間好, 因為好影響她以後的學業
作者: jodiechung    時間: 09-9-1 10:29

My son is in 1A. He spotted another boy from Kentville in his class too. I think MSC accepts more than 20 students from Kentville this year.
作者: Gordon0304    時間: 09-9-1 16:23

原來有咁多根德園小朋友入左民生. 希望大家可以多多交流!!

原帖由 jodiechung 於 09-9-1 10:29 發表
My son is in 1A. He spotted another boy from Kentville in his class too. I think MSC accepts more than 20 students from Kentville this year.

作者: FaiFaiMaMa    時間: 09-9-1 18:16

大家好! 小兒今年升讀P.1D, 請多多指教!
作者: vvpatma    時間: 09-9-1 19:39

大家好. 小女今年升1A班, 請多多交流.
作者: katchow    時間: 09-9-1 20:53

Hi, my daughter is in class P.1 D, nice to meet you ! I find the temperature of the classroom is not too low, so i just bought a vest for her.

作者: musnis    時間: 09-9-2 08:33

原帖由 Gordon0304 於 09-8-27 17:39 發表
好耐都無係BK同你傾計啦! 哈哈!!

我地都要放暑假㗎嗎!!!! 哈哈~~

作者: newcook    時間: 09-9-2 08:56

嘩! 昨天你地有冇接小朋友放學, 我第一年第一天去接, 我就覺得好混亂, 民幼上民小既家長有冇同感~
作者: musnis    時間: 09-9-2 09:05

vvpatma, jodiechung,

好開心有同班同學,
Nice to meet you,
以後多口的上黎交流下!!!

作者: musnis    時間: 09-9-2 09:08

原帖由 newcook 於 09-9-2 08:56 發表
嘩! 昨天你地有冇接小朋友放學, 我第一年第一天去接, 我就覺得好混亂, 民幼上民小既家長有冇同感~

聽聞年年都係咁㗎!!

作者: Gordon0304    時間: 09-9-2 09:27

絕對有同感! 確實有需要改善吓.....

原帖由 newcook 於 09-9-2 08:56 發表

作者: Adrian_mom    時間: 09-9-2 09:37

我昨天都有接放學, 真係人山人海, 太陽曬到應, 最慘我無擔遮, 唯有躲在樹底等, 都等咗成20分鐘, 我今日都會去接, 希望吾洗等咁耐啦!
作者: newcook    時間: 09-9-2 10:36

我昨日等左30分鐘呀, 真係叫哂救命~

其實我覺得真係要改善下, 學校咁大地方, 可以放哂d小朋友在操場, 逐班排好隊, 家長就排相反方向, 咁就慳好多時間, 兼清清楚楚啦, 昨日咁情況, 真係比陌生人接走左都無人知呀!
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-2 15:56

原帖由 newcook 於 09-9-2 10:36 發表
我昨日等左30分鐘呀, 真係叫哂救命~

其實我覺得真係要改善下, 學校咁大地方, 可以放哂d小朋友在操場, 逐班排好隊, 家長就排相反方向, 咁就慳好多時間, 兼清清楚楚啦, 昨日咁情況, 真係比陌生人接走左都無人知呀! ...

今日情況好好多, 大約等咗5分鐘就接到阿仔. 佢仲話明天開始要 bring books, 估吾到咁快就開始教書la.....希望佢適應到啦.
作者: Gordon0304    時間: 09-9-2 16:43

我今日都等左約5-10分鐘. 人多車又多. 始終都比較混亂...不過點都好過昨天啦!!

係呀, 明天開始要帶書. 希望唔會帶漏嘢.

今天派左課外活動通告, 你地會幫小朋友報啲乜呀?

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-2 15:56 發表

今日情況好好多, 大約等咗5分鐘就接到阿仔. 佢仲話明天開始要 bring books, 估吾到咁快就開始教書la.....希望佢適應到啦.

作者: katchow    時間: 09-9-2 18:19

請問呢度有冇坐校車返將軍澳ge小朋友家長? 今日我個女坐校車回家已經1:50pm. 之前又話1:20pm-1:30pm左右, 好驚以後都咁遲....
作者: vvpatma    時間: 09-9-2 23:45

Nice to meet you too.

原帖由 musnis 於 09-9-2 09:05 發表
vvpatma, jodiechung,

好開心有同班同學,
Nice to meet you,
以後多口的上黎交流下!!!

作者: vvpatma    時間: 09-9-2 23:51

我都係住將軍澳, 之前話1:15 到, 點知今日等左25分鐘先到, 我估遲D會好D.....

原帖由 katchow 於 09-9-2 18:19 發表
請問呢度有冇坐校車返將軍澳ge小朋友家長? 今日我個女坐校車回家已經1:50pm. 之前又話1:20pm-1:30pm左右, 好驚以後都咁遲....

作者: newcook    時間: 09-9-3 10:54

嘩! 你地唔駛返工架? 羨慕~
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-3 12:32

原帖由 Gordon0304 於 09-9-2 16:43 發表
我今日都等左約5-10分鐘. 人多車又多. 始終都比較混亂...不過點都好過昨天啦!!

係呀, 明天開始要帶書. 希望唔會帶漏嘢.

今天派左課外活動通告, 你地會幫小朋友報啲乜呀?

...

今日開始帶書, 中英數常共8本書 + 手冊 + 筆盒 + 水壺 + 茶點, 個書包好重, 我個仔又瘦, 唉, 幾乎仲重過個人, 遲d 再加埋其他功課/默書, 都吾知點算....

我會幫佢報 小童軍, 畫畫, & 比比和朋友.
作者: katchow    時間: 09-9-3 14:36

唉, 我個女都係好瘦好輕, 個書包連我都覺得重! 阿女昨日重要企係後門等校車等到出晒汗, 今日住個書包等就更辛苦啦!
作者: 2boysmum    時間: 09-9-4 12:53

hi, my son is also in P1C.  
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-4 14:41

原帖由 2boysmum 於 09-9-4 12:53 發表
hi, my son is also in P1C.  

Hi 2boysmum, nice to meet you.

Just want to ask if you can buy the book "Active Listening 1A" cos this book is always out of stock at 偉發. So my boy cannot bring this book today, I've informed the class teacher already.

So what's your boy's name  & no. ? My son Adrian is no. 11.

Hope we can share more information here.
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-4 14:49

Concerning the timetable, does anybody know what's the meaning of "M.I" and "V.A"?

Any parent can share? Thanks a lot.
作者: katchow    時間: 09-9-4 15:25

MI=多元智能
VA=Visual Arts (美術)
兩科都冇書要帶.. You can see the abbreviation table allocated by school on 1st Sep.
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-4 16:13

原帖由 katchow 於 09-9-4 15:25 發表
MI=多元智能
VA=Visual Arts (美術)
兩科都冇書要帶.. You can see the abbreviation table allocated by school on 1st Sep.

Hi katchow, many many thanks.....

好彩, 我仲驚佢帶漏書添, 唉, 我實在係一個烏龍的阿媽, 以後仲要大家多多提點呢!
作者: newcook    時間: 09-9-4 16:16

原帖由 katchow 於 09-9-2 18:19 發表

你搭邊個架車? 昨天個仔話2:00pm先落車~
作者: 2boysmum    時間: 09-9-4 16:57

Hi Adrian_mom,

We have 'Active Listeing book' as we bought it thru the school.  

Also, I did asked my son to bring the 小畫家 to school for attending the VA=Visual Arts (美術) lesson.  Am I correct?

My son is no. 4 Tsz Kin.  What's your son's name?

Which activities you choose for your son?  my son chose 跆拳 on Sat.

Happy to sharing the news here with you all.
作者: katchow    時間: 09-9-4 17:41

我個女搭鄭太, 因為得佢可以帶飯woo,其他冇呢個service.但今日佢都要1:40pm到.咁你搭邊位?

原帖由 newcook 於 09-9-4 16:16 發表

你搭邊個架車? 昨天個仔話2:00pm先落車~

作者: carayan    時間: 09-9-7 00:05     標題: 回覆 2# 2boysmum 的文章

Hi,
小畫家應是I.T(電腦堂)的課本。
我小兒是P4喇,見到你地嘅回應就想起阿仔入學時的徬徨同好多嘢都唔明,好在係呢度有好多前輩幫我哋,以後多多指教!
作者: 2boysmum    時間: 09-9-7 12:25

Carayan, many thanks..
作者: 2boysmum    時間: 09-9-9 10:33

The student told me that the day on  MI=多元智能 lesson can wear sport shirt!:
作者: katchow    時間: 09-9-9 19:56

Really? 我打過去校務處d職員話PE堂先著sportswear 喎, 你問個學生係咪小一生? 唔同級有冇唔同要求?
作者: 2boysmum    時間: 09-9-10 11:29

The boy I asked is in P3.  Thanks for checking to the school.
作者: jodiechung    時間: 09-9-14 09:20

大家知唔知中文幾時/會唔會用普通話教?
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-14 13:46

上星期六家長會, 聽完班主任講學校要求, 好似樣樣都要計分, 突然間覺得有D 壓力.....

另今日開始在學校食飯, 吾知我個仔食成點, 不過佢食得超慢, 可能全班食哂佢仲係含緊啖飯, 兼食到成檯都係嗰隻, 希望老師無投訴啦!

作者: katchow    時間: 09-9-14 15:04

請問家長會當日講過d咩重要?因我個日要番工冇去到..唔該晒咁多位家長呀!
作者: newcook    時間: 09-9-15 14:17

原帖由 katchow 於 09-9-4 17:41 發表
我個女搭鄭太, 因為得佢可以帶飯woo,其他冇呢個service.但今日佢都要1:40pm到.咁你搭邊位?

梁叔呀~
作者: newcook    時間: 09-9-15 14:18

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-14 13:46 發表
上星期六家長會, 聽完班主任講學校要求, 好似樣樣都要計分, 突然間覺得有D 壓力.....

另今日開始在學校食飯, 吾知我個仔食成點, 不過佢食得超慢, 可能全班食哂佢仲係含緊啖飯, 兼食到成檯都係嗰隻, 希望老師無投訴 ...

我仔食飯都係好麻煩, 不過我相信佢唔會係最麻煩果個, 因為昨晚佢話有1個同學仔扭計要老師餵先肯食, 笑死我!!!
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-15 17:01

原帖由 newcook 於 09-9-15 14:18 發表

我仔食飯都係好麻煩, 不過我相信佢唔會係最麻煩果個, 因為昨晚佢話有1個同學仔扭計要老師餵先肯食, 笑死我!!!

要老師餵, 咁老師咪好吾得閒? 我個仔懶醒, 話自己食得好快 (都吾知有無作大) , 因為佢話到中午時已經好肚餓, 仲餓到肚都 凹哂喎 ! 又話只係跌咗1粒飯落檯, 如果係真, 我都覺得安慰D.

作者: katchow    時間: 09-9-15 18:08

唉,請問有冇人可以答下我呢唔該..

原帖由 katchow 於 09-9-14 15:04 發表
請問家長會當日講過d咩重要?因我個日要番工冇去到..唔該晒咁多位家長呀!

作者: carayan    時間: 09-9-15 19:25     標題: 回覆 9# katchow 的文章

我無記錯MI堂有時會著體育衫,不過如個真係要,老師會提醒小朋友寫手冊嘅!唔使擔心!:D
作者: katchow    時間: 09-9-15 20:07

Carayan,

真係唔該晒你呀! 呢個標題俾我地d初哥ge你都咁熱心提點. THANK YOU SO MUCH !!!
作者: 2boysmum    時間: 09-9-16 11:06

Can you please advise Teacher 何寶穎's phone no. to me?
作者: 2boysmum    時間: 09-9-16 11:13

katchow,
In our class, our teacher told: -
- to call or leave msg to her if you child is sick.
- call General Office before 9am for cancel the lunch box so that we could have refund from the lunch company.
-

作者: katchow    時間: 09-9-16 13:58

2boysmum,

Thank you very much for your info. My daughter is sick today and i have informed the general office, the lady said i can send someone to collect the homework later today, but i haven't asked for the cancellation of lunch box since i just read your message. Anyway, will know how to do next time, thanks a lot !
作者: newcook    時間: 09-9-16 15:35

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-15 17:01 發表

要老師餵, 咁老師咪好吾得閒? 我個仔懶醒, 話自己食得好快 (都吾知有無作大) , 因為佢話到中午時已經好肚餓, 仲餓到肚都 凹哂喎 ! 又話只係跌咗1粒飯落檯, 如果係真, 我都覺得安慰D.

...

咁快肚餓, 可能食唔哂喎, 無記錯你仔都係瘦仔, right?
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-16 17:01

原帖由 newcook 於 09-9-16 15:35 發表

咁快肚餓, 可能食唔哂喎, 無記錯你仔都係瘦仔, right?

haha, yes, he is a thin boy ar....

作者: 2boysmum    時間: 09-9-16 17:19

Hi Adrian_mom,
Hope Adrian recover very soon.  How  can you collect your homework.  It will be too late if we collect after work!   

My son is sit very close with Adrian.  they are in different column but in the same row.  Did you see the seat plan shown by Ms Fung on last Sat?
作者: 2boysmum    時間: 09-9-16 17:26

Sorry Katchow/Adrian_mom,
My work made me crazy... I am such a absence-mind mum.

Katchow, hope your daughter recovery very soon.....but not adrian...
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-16 17:44

原帖由 2boysmum 於 09-9-16 17:26 發表
Sorry Katchow/Adrian_mom,
My work made me crazy... I am such a absence-mind mum.

Katchow, hope your daughter recovery very soon.....but not adrian...

haha, it's ok. Yes I saw the seating plan last week. My son sits in the 2nd row but near the teacher's desk.

Also, does any parent know which lesson we need to bring the book "Active Listening"?

Thanks.
作者: katchow    時間: 09-9-16 18:23

Adrianmum,

我女讀D班就好似話未使帶中國語文書, 所以呢排都抽起, listening 已經俾老師收起啦, 話遲d要用再係class度派俾佢地做. 依家個書包冇咁重, 不過最好問番同班媽咪la.

2boysmum,

有心有心, 希望Friday冇晒事可番學dictation,頭先老師打俾我問個女點, 乘機問下老師個女係學校ge情況, 佢話佢都好肯舉手答問題, 咁我都冇咁擔心佢會唔適應, 因為佢平時比較怕醜細膽架..

呢排d流感好強勁, 大家take care呀!
作者: katchow    時間: 09-9-16 18:27

原帖由 2boysmum 於 09-9-16 11:06 發表
Can you please advise Teacher 何寶穎's phone no. to me?

作者: newcook    時間: 09-9-17 10:15

I.L. 有冇書要帶?
作者: Gordon0304    時間: 09-9-17 11:36

應該就無啦...

原帖由 newcook 於 09-9-17 10:15 發表
I.L. 有冇書要帶?

作者: Gordon0304    時間: 09-9-17 11:44

Hi Adrianmum,

我個囝讀E班. 本listening已在較早前交左比老師. 如果你擔心可以問吓老師.

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-16 17:44 發表

haha, it's ok. Yes I saw the seating plan last week. My son sits in the 2nd row but near the teacher's desk.

Also, does any parent know which lesson we need to bring the book "Active Listening"?
...

作者: 2boysmum    時間: 09-9-17 12:21

Adrian_mum,
The teacher will use th 'active_listening' book in the lesson..

Happy to know that my son did raise his hand to answer the question too...

Did you son share his school life with you?
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-17 13:09

Hi 2boysmum/gordon0304/katchow,

Thanks all for your reply!

The "Active Listening" book is still in my home, so I will ask my son to bring to school tomorrow!

My son did share his school life, but only sometimes. I usually ask him what did he do in recess time/ how is his lunch box....He told me there are 3  class monitors in his class (2 are girls and 1 is boy), and there are team leaders to collect homeworks from classmates everyday.
作者: Gordon0304    時間: 09-9-18 17:39

hi Adrian mom,

原來你幫囝囝報左畫畫? 我都係喎!! 咁明天見啦!!

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-3 12:32 發表

今日開始帶書, 中英數常共8本書 + 手冊 + 筆盒 + 水壺 + 茶點, 個書包好重, 我個仔又瘦, 唉, 幾乎仲重過個人, 遲d 再加埋其他功課/默書, 都吾知點算....

我會幫佢報 小童軍, 畫畫, & 比比和朋友. ...

作者: musnis    時間: 09-9-21 22:35

各位p1媽媽,
想請教你地小朋友是否食學校飯?
ok嗎? 我見d小食盒好似幾得意咁!
我囡係自己令飯, 但想試下訂飯,
請各位比d意見!!

作者: newcook    時間: 09-9-22 11:11

gordon, 我想問早幾日學生手冊p.31其實係d乜? 因要簽返去果日阿仔啱啱交左病假紙比miss law, 之後幾日都無見寫過任何野, 想問問你, thx!
作者: Adrian_mom    時間: 09-9-22 12:04

Hi,

昨晚有"書法比賽" 通告, 是否一定要參加呢? 我仔成日話吾參加喎.....
作者: Gordon0304    時間: 09-9-22 13:26

hi newcook,

係想通知家長下次視藝堂要幫小朋友準備一個細袋. 裡面要有膠水(阿仔話老師吩咐唔好帶漿糊筆), 較剪... 詳細其實我都唔係幾記得. 等我今晚再睇吓然後再話過你知!

原帖由 newcook 於 09-9-22 11:11 發表
gordon, 我想問早幾日學生手冊p.31其實係d乜? 因要簽返去果日阿仔啱啱交左病假紙比miss law, 之後幾日都無見寫過任何野, 想問問你, thx!

作者: Gordon0304    時間: 09-9-22 13:28

我地E班未有這張通告喎.....

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-22 12:04 發表
Hi,

昨晚有"書法比賽" 通告, 是否一定要參加呢? 我仔成日話吾參加喎.....

作者: newcook    時間: 09-9-22 13:36

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 13:26 發表
hi newcook,

係想通知家長下次視藝堂要幫小朋友準備一個細袋. 裡面要有膠水(阿仔話老師吩咐唔好帶漿糊筆), 較剪... 詳細其實我都唔係幾記得. 等我今晚再睇吓然後再話過你知!

...

好呀唔該, 可能老師都唔記得補返了~

有同班家長响度真係好! :loveliness:
作者: Gordon0304    時間: 09-9-22 13:38

by the way, 你囝囝病左呀? 無事嗎? 昨天E班有1X個無返學啦. 為免不斷傳染, 老師要佢地全班昨日起要帶口罩. 希望對佢地有幫助啦!!

Anway, take care !

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 13:26 發表
hi newcook,

...

作者: Gordon0304    時間: 09-9-22 13:50

hi newcook,

視藝堂要帶一小抽袋(視藝袋)裡面要放
1. 油粉彩
2. 剪刀
3. 膠水
4. 墊枱紙
5. 濕毛巾
6. 亦可帶圍裙及手袖保持校服整潔

**1 & 4 已由學校代購

明天有視藝堂. 唔好帶漏嘢!!

原帖由 newcook 於 09-9-22 13:36 發表

作者: newcook    時間: 09-9-22 15:26

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 13:38 發表
by the way, 你囝囝病左呀? 無事嗎? 昨天E班有1X個無返學啦. 為免不斷傳染, 老師要佢地全班昨日起要帶口罩. 希望對佢地有幫助啦!!

係呀, 佢第二個星期就病左啦~

作死咯, 我仔都無同我講!
作者: 2boysmum    時間: 09-9-22 15:34

My son get fever for 2 days already and didn't go to school.  

Adrian_mum,
Any update from school.
作者: newcook    時間: 09-9-22 15:55

原帖由 2boysmum 於 09-9-22 15:34 發表
My son get fever for 2 days already and didn't go to school.  

Adrian_mum,

希望你仔仔快d好返啦, 今日睇報紙有成11間學校停課, 都幾得人驚~
作者: jodiechung    時間: 09-9-22 16:03

吓!唔係禁多人病呀?係唔係去考琴呀? A班,阿仔話琴日有4個無返.

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 13:38 發表

作者: katchow    時間: 09-9-22 17:30

我女話唔鍾意食學校訂個d, 話要自己帶飯...不過學校d健康餐都夠菜ge, 健康角度睇係okay, 好唔好食就睇個人口味la.

原帖由 musnis 於 09-9-21 22:35 發表
各位p1媽媽,
想請教你地小朋友是否食學校飯?
ok嗎? 我見d小食盒好似幾得意咁!
我囡係自己令飯, 但想試下訂飯,
請各位比d意見!!

作者: katchow    時間: 09-9-22 17:38

我地D班昨日都有11個冇返 !

作者: Gordon0304    時間: 09-9-22 17:41

hi newcook,

1. 油粉彩
2. 剪刀
3. 膠水
4. 墊枱紙
5. 濕毛巾

原帖由 newcook 於 09-9-22 13:36 發表

作者: Adrian_mom    時間: 09-9-22 17:45

原帖由 2boysmum 於 09-9-22 15:34 發表

Adrian_mum,

2boysmum, hope your son get well soon !

I remember the school has distributed the English dictation sheet for next dict. on 28 Sep. Also my son told me they have changed the seats today.
作者: katchow    時間: 09-9-22 17:49

2boysmum,

Hope your son get well very soon !

Adrian_mum,

作者: newcook    時間: 09-9-22 17:50

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 17:41 發表
hi newcook,

1. 油粉彩
2. 剪刀
3. 膠水
4. 墊枱紙
5. 濕毛巾

...

嘩! 真係唔該哂呀! 好彩問問姐, 唔係聽日個衰仔唔知搵咩上堂~

btw, 你其實係daddy定mami?
作者: newcook    時間: 09-9-22 17:51

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-22 17:45 發表

2boysmum, hope your son get well soon !

I remember the school has distributed the English dictation sheet for next dict. on 28 Sep. Also my son told me they have changed the seats today.

咁快又dict? 昨晚先簽左佢第1次dict咋喎~
作者: jelong    時間: 09-9-22 20:53

My son said 7 classmates were absent in Pr. 1D today. Hope they get well soon la!

原帖由 katchow 於 09-9-22 17:38 發表
我地D班昨日都有11個冇返 !

作者: newcook    時間: 09-9-22 21:27

原帖由 jelong 於 09-9-22 20:53 發表
My son said 7 classmates were absent in Pr. 1D today. Hope they get well soon la!

我仔話今日有18個人請左病假, 不過唔知有冇作大~

係呀gordon, 我想問埋果個閱讀記錄冊封面設計比賽, 老師好似無話要交咁既, 但張紙又寫住話必須參加, 又見其他班都有寫家課日誌話要交, 所以有d r 頭~

12/9果日你有冇返去開家長會? miss law話佢地要上網做每日一篇, 佢有冇講幾時開始? 因我好似搵唔到有得做咁~
作者: newcook    時間: 09-9-22 21:29

想問下其他家長, 有冇朝早係親自送自己小朋友返學校架?
作者: katchow    時間: 09-9-22 21:50

我朝早係湊女返學,放學佢先跟校車架..
作者: katchow    時間: 09-9-22 21:52

我個女都係咁講呀, 呢排d病毒好犀利, 遲d唔知駛唔駛停課tim ar.

原帖由 jelong 於 09-9-22 20:53 發表

作者: musnis    時間: 09-9-22 22:34

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 17:41 發表

...

哈哈, 點解A班同E班d堂差唔多嘅!!

作者: newcook    時間: 09-9-22 23:03

原帖由 katchow 於 09-9-22 21:50 發表
我朝早係湊女返學,放學佢先跟校車架..

咦! 同我一樣喎! :)
作者: musnis    時間: 09-9-22 23:06

原帖由 katchow 於 09-9-22 17:30 發表
我女話唔鍾意食學校訂個d, 話要自己帶飯...不過學校d健康餐都夠菜ge, 健康角度睇係okay, 好唔好食就睇個人口味la.

我就係驚佢第一個禮拜就咁同我講,
一定就一個月 , 冇d彈性..
咁請問你囡囡下個月係咪自己令飯??

作者: musnis    時間: 09-9-22 23:11

原帖由 newcook 於 09-9-22 21:27 發表

我仔話今日有18個人請左病假, 不過唔知有冇作大~

係呀gordon, 我想問埋果個閱讀記錄冊封面設計比賽, 老師好似無話要交咁既, 但張紙又寫住話必須參加, 又見其他班都有寫家課日誌話要交, 所以有d r 頭~

12/9果日你 ...

18個同學
係半班喎!!
我囡個班都有4個,
睇黎遲d會停課都唔出其喎!!!!

作者: katchow    時間: 09-9-23 09:57

D class also has Visual Arts lesson today. My daughter has one more bag to carry...

原帖由 musnis 於 09-9-22 22:34 發表

哈哈, 點解A班同E班d堂差唔多嘅!!

作者: katchow    時間: 09-9-23 09:59

睇下我地估唔估到對方係邊個?

原帖由 newcook 於 09-9-22 23:03 發表

咦! 同我一樣喎! :)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5