教育王國

標題: 小二家長分享站 [打印本頁]

作者: Bb1213    時間: 09-8-28 14:42     標題: 小二家長分享站

我女女讀2M班,有同班同學嗎?
作者: myhoneys    時間: 09-8-28 22:35

亞仔升2S班。
作者: MrsFung    時間: 09-8-31 15:26

hi Bb1213,

我女女同你女女一班呀!

原帖由 Bb1213 於 09-8-28 14:42 發表
我女女讀2M班,有同班同學嗎?

作者: my17223    時間: 09-8-31 18:09

hi,我女升2p呀!
作者: lengtung    時間: 09-9-1 01:07

囝囝都係升2P.
作者: kimmyu    時間: 09-9-1 13:27

Hi, 我囡囡讀2H.
作者: bobokong    時間: 09-9-4 19:13

我仔仔2p班
作者: Stephanie_1024    時間: 09-9-4 21:23

阿女讀2S

而家大圍站新樓旁邊起緊好似學校既建築物, 唔知係咪新校舍係呢度, 已經有雛型,好似起左一部份.我估應該係呢度!?
作者: MrsFung    時間: 09-9-5 12:16

請問英文科朗文的兩本故事書名是什麼呀? 因我女唔見了故事書,我又掉了書單,打算要再買過。謝謝!
作者: lengtung    時間: 09-9-5 22:08

The Surprise Note ~ Longman
Rani and the Weather Machine~ Manhattan Press (HK) Ltd.

原帖由 MrsFung 於 09-9-5 12:16 發表
請問英文科朗文的兩本故事書名是什麼呀? 因我女唔見了故事書,我又掉了書單,打算要再買過。謝謝!

作者: myhoneys    時間: 09-9-5 23:14

Book list on attached link for your perusal.
http://www.ihms.edu.hk/h1n1/暑假通告0809/用書表.pdf
原帖由 MrsFung 於 09-9-5 12:16 發表

作者: MrsFung    時間: 09-9-8 10:37

lengtung & myhoneys,

謝謝!

原帖由 lengtung 於 09-9-5 22:08 發表
The Surprise Note ~ Longman
Rani and the Weather Machine~ Manhattan Press (HK) Ltd.

作者: MrsFung    時間: 09-9-11 11:44

我女話數學李老師好惡呀,上堂抽問同學,如果唔識要罰企,仲有老師說話好無禮貌。
作者: coocoo106    時間: 09-9-11 16:23     標題: 小二家長分享站

是不是李淑兒老師?係就惨啦,講書快過急口令,去年阿仔比佢教數學,退步了不少,上學期評估和考試好低分,後來好在有數學科主任補課,才有好轉,又試過在考默書果個星期,要學生在一晚之內做四頁課室,107題數,給家長投訴!
作者: prettymiki    時間: 09-9-12 19:16

原帖由 lengtung 於 09-9-1 01:07 發表
囝囝都係升2P.

me too ~~~
作者: MrsFung    時間: 09-9-15 19:33

你地今日有無返學呀? 我女無返呀,學校明明星期一派左張通告話如果今天8號風球,彌撒改星期三。但我沒有上校網CHECK原來今日要返學呀。
作者: wing1206    時間: 09-9-16 00:04

今日有返學呀,因自己打咗電話比校車ee問,你放心,今日有好多都無返到學,應該唔計缺席的.

原帖由 MrsFung 於 09-9-15 19:33 發表
你地今日有無返學呀? 我女無返呀,學校明明星期一派左張通告話如果今天8號風球,彌撒改星期三。但我沒有上校網CHECK原來今日要返學呀。

作者: my17223    時間: 09-9-17 12:02     標題: 回覆 13# MrsFung 的文章

我女就話常識個miss好惡, 出嚟讀文多咗個"的"字都鬧!
作者: annie1408    時間: 09-9-17 23:39

聖小P2 家長
新的一年又來喇
想問你吔同小朋友經過一年的聖小校園生活覺得點?
係咪真係好多考試同默書, 好大壓力架?

可唔可以分享下?

原帖由 my17223 於 09-9-17 12:02 發表

作者: MrsFung    時間: 09-9-18 16:12

點解我覺得下午班d 老師差d架,你地覺唔覺呀?
我女話數學老師寫在黑板上的字寫簡體字呀,好多同學唔知佢寫嘜,唯有估估下咋。
作者: MrsFung    時間: 09-9-18 16:14

my17223,

你女的常識老師係咪李老師呀? 我女數學李老師又係好差呀,唔知係咪同一個人呢?

原帖由 my17223 於 09-9-17 12:02 發表

作者: MrsFung    時間: 09-9-18 16:25

coocoo106,

慘啦! 我打去學校check過真係佢呀!

原帖由 coocoo106 於 09-9-11 16:23 發表
是不是李淑兒老師?係就惨啦,講書快過急口令,去年阿仔比佢教數學,退步了不少,上學期評估和考試好低分,後來好在有數學科主任補課,才有好轉,又試過在考默書果個星期,要學生在一晚之內做四頁課室,共107題數,給家長投訴! ...

作者: my17223    時間: 09-9-23 09:35

今次英文默書好鬼深呀! 句句都有生字, 串咗幾日都唔識!!
d功課又多, 每科都2,3樣, 成10點先做完 .....我同呀女都好辛苦呀!
作者: MrsFung    時間: 09-9-23 10:50

my17223,

係呀!係呀!好辛苦!上星期四先默完,星期五又派英默範圍,跟本無得停,最慘次次默書都會計落成績表上,我同佢溫到癲左,我成日控制唔到情緒,仲成日對住個女發脾氣罵佢串極都唔識,攪到佢一路喊住一路溫習,我都唔知點樣可以睇開d, 唔好介懷分數,有無人可以教我點做呀? 呢兩日仲要背晒1-10的乘數表,老師上堂要抽問,唔識又要罰企,唉....小朋友真係大壓力呀!

原帖由 my17223 於 09-9-23 09:35 發表
今次英文默書好鬼深呀! 句句都有生字, 串咗幾日都唔識!!
d功課又多, 每科都2,3樣, 成10點先做完 .....我同呀女都好辛苦呀!

作者: fma    時間: 09-9-23 15:21

如果平時的默書唔使同考試一齊計分就好啦, 咁家長同小朋友都唔使咁大壓力.  下星期又有中文默書啦!!
作者: connie1214    時間: 09-9-23 15:26

各位聖小家長努力,加油, 付出必有回報.
今年聖母無玷聖心書院又出左一個8A生,
佢幼稚園, 小學都係係聖心讀, 同埋有幾個7A
6A 都係你小朋友的師兄師姐黎. 千萬不要氣餒呀
作者: wing1206    時間: 09-9-23 16:07

各位加油啦!

若果唔計平時分,有時考試一失手,就無得追.

平時默書的作用,是温生字,到評估,考試的時候會用到.

去到評估及考試先温就太遲啦.

每次默書,有成個星期的時間,可以每日串2句,到默的前1,2日重部再默一次,深的生字可以有時間就問吓,叫佢串來聽吓,可不要太刻意攞住本書來問,可以係飲吓茶或食飯的時候,寫一,二個.

其實英文,有很多時,有相同的英文生字,所以不是太多的.

當小朋友習慣成自然温書後,往後的日子就不會太辛苦了.
作者: my17223    時間: 09-9-23 16:48

原帖由 MrsFung 於 09-9-23 10:50 發表
my17223,

係呀!係呀!好辛苦!上星期四先默完,星期五又派英默範圍,跟本無得停,最慘次次默書都會計落成績表上,我同佢溫到癲左,我成日控制唔到情緒,仲成日對住個女發脾氣罵佢串極都唔識,攪到佢一路喊住一路溫習,我都唔知點樣可以睇 ...

我覺得深係一個問題, 無時間又係一個問題, 雖然默書"話有一個星期時間"溫, 但日日6點幾返屋企又要沖涼又要食飯, 又要做功課,其實做完已經倦到死,跟本記唔到d生字,以前返上午時間就好用好多....見佢好似好可憐咁...
作者: my17223    時間: 09-9-23 16:49

我地仲係背緊2同5乘數之喎....
作者: MrsFung    時間: 09-9-25 10:08

我女有流感病及發燒已兩日無返學了, 你們小朋友的班內多同學仔病嗎?
作者: kimmyu    時間: 09-9-25 13:22

我囡囡嗰班昨天只有1個小朋友冇返, 但聽聞有的班有5-6個病了.
作者: ctf1029    時間: 09-9-25 23:37

你們讚唔讚成流感高峰期要強制帶口罩呢?

原帖由 kimmyu 於 09-9-25 13:22 發表
我囡囡嗰班昨天只有1個小朋友冇返, 但聽聞有的班有5-6個病了.

作者: Stephanie_1024    時間: 09-9-26 18:11

都贊成.  若有小朋友咳都可以預防到.   

[quote]原帖由 ctf1029 於 09-9-25 23:37 發表
你們讚唔讚成流感高峰期要強制帶口罩呢?
作者: my17223    時間: 09-9-28 17:02

我都贊成, 有時小朋友真係話咳就咳, 唔記得用手遮住....
作者: MrsFung    時間: 09-9-29 10:14

戴口罩好d,d小朋友真係好易傳染架!
我女果班昨天有16個人無返學呀。
作者: my17223    時間: 09-10-1 18:59

仲諗住呢個假期有評估範圍, 但都無講, 會唔會太多人無返學, 只有段考?
作者: MrsFung    時間: 09-10-5 12:02

請問中文每日一篇及英文百寶箱是否已開始了? 大家收到密碼嗎?
作者: my17223    時間: 09-10-6 09:24

有密碼呀...
作者: myhoneys    時間: 09-10-6 22:03

中文8寶呢,有密碼未呀?
作者: kimmyu    時間: 09-10-9 22:50

囡囡病了, 沒有返學, 請問有沒有英文科的評估範圍?
請問評估日期是不是星期二中文科, 星期四英文科, 星期五數學科?
作者: myhoneys    時間: 09-10-11 16:03

英文科評估範圍係: Unit 1 Pals/WB/GP
日期都對。

原帖由 kimmyu 於 09-10-9 22:50 發表
囡囡病了, 沒有返學, 請問有沒有英文科的評估範圍?
請問評估日期是不是星期二中文科, 星期四英文科, 星期五數學科?

作者: kimmyu    時間: 09-10-11 16:40

Thank You.

原帖由 myhoneys 於 09-10-11 16:03 發表
英文科評估範圍係: Unit 1 Pals/WB/GP
日期都對。

作者: Stephanie_1024    時間: 09-10-20 21:25

今日派了所有評估卷,中文差小小就唔合格,都知道阿女會考得唔好, 因為已經唔舒服左幾日,請左幾日假冇返學,而 補考之前仲有嘔過, 但係都冇唸過會差d唔合格. 下個月段考,要努力d.
作者: myhoneys    時間: 09-10-21 22:02

大家加油啊!
原帖由 Stephanie_1024 於 09-10-20 21:25 發表
今日派了所有評估卷,中文差小小就唔合格,都知道阿女會考得唔好, 因為已經唔舒服左幾日,請左幾日假冇返學,而 補考之前仲有嘔過, 但係都冇唸過會差d唔合格. 下個月段考,要努力d. ...

作者: wing1206    時間: 09-10-22 09:26

唔怕啦,可以考試再努力過.加油!

原帖由 Stephanie_1024 於 09-10-20 21:25 發表
今日派了所有評估卷,中文差小小就唔合格,都知道阿女會考得唔好, 因為已經唔舒服左幾日,請左幾日假冇返學,而 補考之前仲有嘔過, 但係都冇唸過會差d唔合格. 下個月段考,要努力d. ...

作者: myhoneys    時間: 09-10-25 19:37

想問下,英默是否默個12題,定要默埋pals 裡面d生字?
作者: Stephanie_1024    時間: 09-10-27 20:48

應該就係, AB 薄都你咁寫, 應該只係呢12題.

原帖由 myhoneys 於 09-10-25 19:37 發表
想問下,英默是否默個12題,定要默埋pals 裡面d生字?

作者: myhoneys    時間: 09-10-27 23:02

Tks!  

原帖由 Stephanie_1024 於 09-10-27 20:48 發表
應該就係, AB 薄都你咁寫, 應該只係呢12題.

作者: jess    時間: 09-11-18 20:45

hi

我個女讀2H

kimmyu

我PM 左比你呀
作者: kimmyu    時間: 09-11-23 13:25

Hi Jess,

Please check PM.

原帖由 jess 於 09-11-18 20:45 發表
hi

我個女讀2H

kimmyu

我PM 左比你呀

作者: MrsFung    時間: 09-11-25 12:03

hi 各位,

最近數學教銀紙對換,我女做唔掂呀,例如 500元可換多少張 20元 或10元,180元可換多少張20元?請問你地點教佢計?

作者: my17223    時間: 09-11-25 13:34

我果個都亂晒龍
作者: lengtung    時間: 09-11-25 21:27

先用100元可換幾多20元, 等佢答完再問500元可換幾多?佢地自然會想到.

原帖由 MrsFung 於 09-11-25 12:03 發表
hi 各位,

最近數學教銀紙對換,我女做唔掂呀,例如 500元可換多少張 20元 或10元,180元可換多少張20元?請問你地點教佢計?

作者: loverlybabies    時間: 09-12-11 15:07

My kid always didn't want to do homework when come back to home, every night need to 拖拖拉拉直到11:00
last saturday is Parents day 拿成績表, teacher tell me said, the next term would difficult then first term, so must pay hard for study,

But I reply said that, it is not easy to find more time at night, in next morning, I also cannot arrange, as I need working.

Do all of you have suggestion ??
作者: MrsFung    時間: 09-12-12 21:59

HI

不如帶你仔去學校隔離明愛託管吧,聽聞有導師跟功課、溫習及午膳,費用約千幾蚊。

原帖由 loverlybabies 於 09-12-11 15:07 發表
My kid always didn't want to do homework when come back to home, every night need to 拖拖拉拉直到11:00
last saturday is Parents day 拿成績表, teacher tell me said, the next term would difficult then first te ...

作者: my17223    時間: 09-12-14 17:50

但明愛都係希望小朋友做晒功課先返去, 平日主要係同佢地溫默書(但唔好祈望有太大進步)
作者: myhoneys    時間: 09-12-30 20:46

想問下,視藝功課的'森林之門'要做D乜?是不是又係畫D葉呀?
作者: my17223    時間: 10-1-4 13:49

呀女話畫完d葉剪出嚟貼在另一張畫紙...
作者: kimmyu    時間: 10-3-19 23:28

請問下星期二23/3, 二年級中文默書,除了第四課和登觀鵲樓外, 需不需要默第五課(豆藤會寫字)呢?
作者: sungmingma    時間: 10-11-24 12:31

Hi 各位媽咪,
我個仔今年讀一年級, 想問大家會唔會有小一時架test paper呀? 可唔可以send比我做參考呀. 唔該!
sungmingma

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5