教育王國

標題: 優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [打印本頁]

作者: edea    時間: 09-8-29 01:14     標題: 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)

又到新學年, 讓我們update一下名單, 歡迎新加入的家長和小朋友啊!

(updated on 23/2/2010)

G1級別住區小朋友別名
1twin1411 (孖女)1A油麻地Yiu Yiu
2happytogether ()1B寶琳Ronnie
3YsMaMa (孖女)1B將軍澳芷瑩
4twin1411 (孖女)1B油麻地Yat Yat
5Chunyat ()1B佐敦Yat
6靚咪媽 ()1B牛池灣Katy
7fumiko ()1B  
8ferriswheel ()1B  
9endchiu ()1B Raza
10stardada ()1B將軍澳Ying
11chongtszwan1B九龍灣Venus
12HsMaMa1B將軍澳Susan
13leahchang ()1C  
14吉祥三寶1C美孚Jo Jo
15YsMaMa (孖女)1D將軍澳芷蓉
16garycwt ()1D將軍澳Ivan
17owl99 ()1D九龍塘Marco
18Cherry_Wong1D Jaycie
19chiuwingtun ()1D紅磡 
20KnY()   

TKOG2   
21中天英(細仔)2D藍田中中
22beesbees ()   
23lenloub ()   
24Ivy.CL ()   
25野野芄  Takumi
26NeoMom 將軍澳Abby

MKG2   
27un_gu (細仔)2A調景嶺Gordon
28軍魁星 ()2B藍田軍女
29靚咪媽 ()2C牛池灣Boris
30芷鍛 () 將軍澳芷鍛
31kykyma () 藍田Owen
32天青曰 () 調景嶺/德福大隻朗
33Bluecat () 屯門林仁傑 (Trevor)
34balltsang () 沙田Skye
35hello-hi () 長沙灣蝦仔
36musemuse () 坑口Ryan
37phchan () 藍田柏羲
38sumsummum () 康怡曉琛
39cheukheimummy 寶琳希希
40gugu  Kei Ching
41chunshing () 太子 
42Joyce-ma () 黃埔Joyce 梁嘉珮
43Farm (細仔) 鑽石山元元
44Alanhoky () 坑口何映頤
45Alfafa ()   
46lindahmy ()   
47shimmermama ()   
48wml_1101 ()   
49Woon-Woon ()   

TKOG3   
50un_gu3C Kelly
51中天英
(
大仔)
3D藍田 
52AFSL2007   
53Louisa

54joly   
55appletony   
56cpkba   
57Hairy   
58Wisdom   

MKG3   
59mandy_ng_BB3A  
60edea3A小墨魚
61元元媽咪3A 元元
62blackberry3A Raven
63ngkf3B  
64冰涼鎮痛貼3B順利波仔
65Aoi   
66DJCheng   
67Hinmami   
68Link   
69siupanyau   
70snowball   
71sschiu   
72TLWC   
73Weewaa2   
74維尼媽   

G4   
75軍魁星 (大仔)4B藍田軍仔
76吉祥三寶 ()4D美孚KL
77CTCM   
78跳跳虎   
79Farm   
80beesbees   
81kiiki   
82積仔   
83jojo2000   
84yk1225   
85印第安公主   
86cktl   
87RAD2000   
88hcma05   
89小花媽媽   
90sonma   
91rositajjariel   
92corliss_yu   
93LBMom   
94playfamily   
95kykyma   
96hui1206   
97Lusita   
98csho3328   
99PR   

G5   
100希希媽媽   
101winchehk   
102Mami_King   
103siu-keung   
104Small_A   
105melodyy   
106littlesister   

G6   
107twl   
108YiuYiu777   
109chunhei   
110sillycara   
111ying1999ying   
112tony_chan   
113AlanB   

G7   
114meimeilam ()   
115cktl   
116redpocket   
117jhuiwong   
118ytpeople1 ()   

G8   
119gitmee   
120ecore   
121ERICHAU - 細仔   

G10   
122winchehk   

G11   
123dabbycheung   
124Tangmama   

MK / TKO?Prema () - G2   

作者: edea    時間: 09-8-29 01:17

未加入名單的家長可留下資料讓我加入, 謝謝!
作者: KnN    時間: 09-8-29 19:24

g1
13. KnN 仔
作者: owl99    時間: 09-8-29 21:09

G1級別住區小朋友別名

12owl99 ()1DKln Tong  Marco

Thanks for updating.
作者: Cherry_Wong    時間: 09-8-29 21:27

Del...........

作者: enidchiu    時間: 09-8-29 22:29

Boy G1B
Name: Raza
Thanks!
作者: twin1411    時間: 09-8-29 22:33

1twin1411 (孖女)1AYau Ma Tei Yiu Yiu

4twin1411 (孖女)1BYau Ma Tei Yat Yat

原帖由 edea 於 09-8-29 01:17 發表

作者: YsYsma    時間: 09-8-29 22:36

原帖由 edea 於 09-8-29 01:17 發表

Hi edea,

Please update for me, thanks.

1B   芷瑩    將軍澳
1D   芷蓉    將軍澳
作者: happy_together    時間: 09-8-30 12:12     標題: 回覆 7# edea 的文章

2 happytogether (仔) 1B     寶琳    Ronnie
作者: 冰涼鎮痛貼    時間: 09-8-30 17:04

HI edea,

波仔  - 順利

tks a lot!!
作者: KnN    時間: 09-8-30 17:32

G1 8月29出左2張通告, 你地睇左未呀?
作者: happy_together    時間: 09-8-31 10:46

睇左lu, 不過才華班好似唔係好多咁既,

原帖由 KnN 於 09-8-30 17:32 發表
G1 8月29出左2張通告, 你地睇左未呀?

作者: stardada    時間: 09-8-31 12:17     標題: 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)

1B   stardada        將軍澳         Ying

Thank you.
作者: un_gu    時間: 09-8-31 13:05

35 un_gu (細仔) 2A
44 un_gu (女)    3C
作者: edea    時間: 09-8-31 22:57

原帖由 KnN 於 09-8-29 19:24 發表
g1
13. KnN 仔

介唔介意講1幾呢? 我係跟班別排.
如果唔想講唔駛覆我.
作者: sinyeebb    時間: 09-9-1 09:58

開學啦報到先...1A sinyeebb  住在旺角,多多指教
作者: sinyeebb    時間: 09-9-1 10:01

開始返學啦,報到先..1A sinyeebb 住在旺角,多多指教
作者: blackberry    時間: 09-9-1 10:05

唔該幫我update埋呀
blackberry 3A Raven  
作者: edea    時間: 09-9-1 10:52

原帖由 blackberry 於 09-9-1 10:05 發表
唔該幫我update埋呀
blackberry 3A Raven  

啊, 原來妳係Raven媽咪! 今年我地兩個又同班啦~
作者: edea    時間: 09-9-1 10:53

原帖由 sinyeebb 於 09-9-1 10:01 發表
開始返學啦,報到先..1A sinyeebb 住在旺角,多多指教

hello! 住旺角呢三年就方便啦!
作者: ChunYat    時間: 09-9-1 13:14

Pls kindly help to update!

5Chunyat (仔)    Jordan            Yat

作者: chiuwingtun    時間: 09-9-1 19:59

Chiu Wing Tung (girl)
Class 1D, (not in G2)
lives in Hung Hom, School Bus No. 9
作者: edea    時間: 09-9-1 23:03

已加入了.
作者: 靚咪媽    時間: 09-9-1 23:13

edea,
麻煩幫我update一下 ~ :loveliness:

靚咪媽 (細女) 1B  牛池灣  Katy
靚咪媽 (大仔) 2C  牛池灣  Boris
作者: garycwt    時間: 09-9-1 23:51

13garycwt ()1D將軍澳Ivan

Please update! Thx.
作者: blackberry    時間: 09-9-2 07:30

原帖由 edea 於 09-9-1 10:52 發表

啊, 原來妳係Raven媽咪! 今年我地兩個又同班啦~

係呀多多指教呀
因為29號我地無返到學校
尋日亞仔先話俾我知邊個同學同佢同班
作者: 跳跳虎    時間: 09-9-2 11:47

你地係網上公開小朋友讀那班,住邊到同叫什麼名,會唔會危險些?
作者: sinyeebb    時間: 09-9-2 12:16     標題: 回覆 8# edea 的文章

喺呀,我們全家搬過來這區,預算住三年再返將軍澳
作者: snowball    時間: 09-9-2 18:35

完全同意!

原帖由 跳跳虎 於 09-9-2 11:47 發表
你地係網上公開小朋友讀那班,住邊到同叫什麼名,會唔會危險些?

作者: edea    時間: 09-9-3 10:52

我相信家長們都係成年人, 風險方面已經衡量過, 大家係成年人都識諗啦. bk亦有好多年叫xx媽咪, 冇問題既.

小朋友寫花名亦可以.

如果家長想刪除歡迎聯絡我.

edea

作者: edea    時間: 09-9-3 22:01

一年級的小朋友還適應嗎?今天早上陳主任講"多多",小朋友都很開心呢!
作者: 中天英    時間: 09-9-3 23:21

現代孟母, 尊敬, 尊敬

原帖由 sinyeebb 於 09-9-2 12:16 發表
喺呀,我們全家搬過來這區,預算住三年再返將軍澳

作者: 中天英    時間: 09-9-3 23:25

又唔係李超人既孫女, 應該冇人想绑架掛

原帖由 edea 於 09-9-3 10:52 發表
我相信家長們都係成年人, 風險方面已經衡量過, 大家係成年人都識諗啦. bk亦有好多年叫xx媽咪, 冇問題既.

小朋友寫花名亦可以.

如果家長想刪除歡迎聯絡我.

edea ...

作者: 中天英    時間: 09-9-3 23:27

中天英 - 大仔  :  3D
            細仔  :   2D
作者: 軍魁星    時間: 09-9-4 15:39

軍魁星 - 軍仔  :  4B
             軍女  :  2B
作者: KnN    時間: 09-9-7 15:13

今日呀仔就返全日, 我又擔心佢食得唔好, 又擔心佢交功課, 又擔心佢上堂唔集中, 又擔心佢唔識寫手冊... 哈哈哈哈哈
好快就放學, 好緊張呀
作者: KnN    時間: 09-9-7 15:38

各位記唔記得陳校長話佢星期幾會係mk 呀?
作者: snowball    時間: 09-9-7 18:34

Dr. Chan will be at MK campus on every Mon, Wed (AM only) and Friday

原帖由 KnN 於 09-9-7 15:38 發表

作者: fumiko    時間: 09-9-8 09:04     標題: 回覆 1# snowball 的文章

請問是吾明天要穿運動服呀?  我地冇運動堂, 但明天有才華班課.
作者: KnN    時間: 09-9-8 12:48

原帖由 fumiko 於 09-9-8 09:04 AM 發表
請問是吾明天要穿運動服呀?  我地冇運動堂, 但明天有才華班課.
聽早會講呢個星期好似係智能評估? 唔係好記得. 一日聽太多野..
作者: 軍魁星    時間: 09-9-8 17:02

原帖由 KnN 於 09-9-7 15:38 發表
我每日送返學時都見陳校長在旺角。今早都見。
作者: chkwong    時間: 09-9-8 22:43

原帖由 軍魁星 於 09-9-8 17:02 發表

陳校長在迎新日中提到會在星期一, 五, 及星期三上午在旺角.

不過正如軍兄所言, 自開學後我們每天都見到陳校長.

小女今年剛入讀小一, 多多指教. :)
作者: 中天英    時間: 09-9-9 00:51

陳校長個大仔今年响旺角校舍讀G1, 會唔會佢日日送個仔返學???

原帖由 軍魁星 於 09-9-8 17:02 發表

作者: 中天英    時間: 09-9-9 00:53

原帖由 KnN 於 09-9-8 12:48 發表
聽早會講呢個星期好似係智能評估? 唔係好記得. 一日聽太多野..

應該做 MI Test。
作者: KnN    時間: 09-9-9 17:14

想問下中文默書筆畫扣唔扣分?
好似"媽"字, 第一點都係點, 唔係向左既, 會唔會當錯 ?
作者: ecore    時間: 09-9-10 11:43

原帖由 edea 於 09-8-29 01:14 發表
又到新學年, 讓我們update一下名單, 歡迎新加入的家長和小朋友啊!

(updated on 10/9/09)
 G1級別住區小朋友別名1twin1411 (孖女)1A油麻地Yiu Yiu2happytogether (仔)1B寶琳Ronnie3YsMaMa (孖女)1B將軍澳芷 ...

女女已於昨晚出發至意大利作一年交流,明年回校讀G10;今年只仔仔G8!
Thanks!
作者: 中天英    時間: 09-9-11 00:03

好似要跟標準字型; 筆畫唔同, 唔一定會當錯, 可能會扣半分咁。

原帖由 KnN 於 09-9-9 17:14 發表
想問下中文默書筆畫扣唔扣分?
好似"媽"字, 第一點都係點, 唔係向左既, 會唔會當錯 ?

作者: 中天英    時間: 09-9-11 00:06

今年轉左Raz.Kids, 兩個仔都勁鐘意; 個website都幾靚, 又有標準發聲, 都幾好。
作者: KnN    時間: 09-9-11 13:34

原帖由 中天英 於 09-9-11 12:03 AM 發表
好似要跟標準字型; 筆畫唔同, 唔一定會當錯, 可能會扣半分咁。
thx alot
作者: edea    時間: 09-9-12 10:30

剛同囡囡去完幼童軍面試。報幼童軍係佢意思,我都希望佢會學到好多。
作者: 吉祥三寶    時間: 09-9-16 01:00     標題: 回覆 50# edea 的文章

Hi, edea,

please update for me.

G4
4D 仔  Mei Foo KL

G1
1C 女  Mei Foo Jo Jo

作者: Hello-Hi    時間: 09-9-18 11:07

今年是否唔駛交花燈!?

有得做時有D煩,唔知點整好! 唔駛做時又有D掛著。^^
作者: KnN    時間: 09-9-25 16:55

今日睇完飯商, 好似d 粉面有d 林左d.
佢地話11點前就開車送出學校, 唔掛得細路話唔好食, 實"糊"晒.

作者: fumiko    時間: 09-9-25 17:40

唔知佢地會唔會定期去睇下小朋友食成點或者佢地d意見?
昨天同個女一齊選下個月d飯, 大部份都ok, 但有一兩日真係4款都唔得..
有時回來話d飯好難食, 唔知真定假..

原帖由 KnN 於 09-9-25 16:55 發表
佢地話11點前就開車送出學校, 唔掛得細路話唔好食, 實"糊"晒.

作者: ecore    時間: 09-9-25 17:43

原帖由 KnN 於 09-9-25 16:55 發表

其實所有午膳供應商,都是晨早準備,10-11am前入盒出車,約12:00到達各學校。
囝囝說現午膳比較像快餐店-好味道,應較易為學生接受!

作者: ytpeople1    時間: 09-9-25 22:49

ecore,
    pls check pm.
作者: KnN    時間: 09-9-25 22:50

原帖由 fumiko 於 09-9-25 05:40 PM 發表
唔知佢地會唔會定期去睇下小朋友食成點或者佢地d意見?
昨天同個女一齊選下個月d飯, 大部份都ok, 但有一兩日真係4款都唔得..
有時回來話d飯好難食, 唔知真定假..

...
我今日試食就樣樣幾好, 但都想像到焗住2個鍾後係會比較差. 我見家長2工食飯小組有去學校做特x 檢查, 今日都好多家長願意以後幫手去到學校睇.

ecore
我今日聽既info 係有飯商整格夜飯既.
呢間飯商都有整, 但我地學校要求送新鮮飯到學校.

------------
我又係呀仔有幾日話好難食, 所以報名去睇下.
作者: 軍魁星    時間: 09-9-25 23:39

我兩個,一個投訴d飯太硬,另一個投訴太爛,一pet pet咁,食唔落。所以我唔知到底係太硬定係太軟。
作者: ytpeople1    時間: 09-9-26 00:42

我個女今年入優才G7,佢話d飯軟硬適中,但d就唔好食,意粉d就好味d。

PS:我個女之前講o個間小學試過幾個飯商,佢都話唔好味!
原帖由 軍魁星 於 09-9-25 23:39 發表
我兩個,一個投訴d飯太硬,另一個投訴太爛,一pet pet咁,食唔落。所以我唔知到底係太硬定係太軟。

作者: chongtszwan    時間: 09-9-26 19:05

Would you please also include my daughter:

Venus
Class IB
Kowloon Bay

Thanks!

原帖由 ytpeople1 於 09-9-26 00:42 發表
我個女今年入優才G7,佢話d飯軟硬適中,但d就唔好食,意粉d就好味d。

PS:我個女之前講o個間小學試過幾個飯商,佢都話唔好味!

作者: blackberry    時間: 09-9-27 23:50

請問大家參觀完飯商, 有咩意見
星期五果日無時間去參觀

同埋亞仔成日話俾我之呢間D野超難食...><

舊年果間佢無咁多投訴
作者: edea    時間: 09-9-28 00:37

我家小墨魚個個供應商都話好味.

睇飯單, 我會叫A餐做junk food 四個餐之中最不健康應該係A餐, C餐最健康, 有菜有肉, D餐係素食.

小墨魚大部份都係A餐, 因為佢好揀食.
作者: edea    時間: 09-9-28 00:42

第一頁name list已再update, 希望冇遺漏:loveliness:

至今, 我既朋友, 同事, 差不多個個子女都中流感, 我地學校小朋友都一樣輪住病. 似乎, 已經走唔甩, 停課都係短時間收效, 周圍都有, 好難避免. 係咪人類越發明得多, 世界越進步, 連病菌都越兇? 我地小時候邊有咁可怕
作者: edea    時間: 09-9-29 11:03

今朝早會陳紀正同學跳舞真係好好笑
非常得意
作者: 靚咪媽    時間: 09-9-29 12:08

oh~我趕上班,錯過了
原帖由 edea 於 09-9-29 11:03 發表
今朝早會陳紀正同學跳舞真係好好笑
非常得意

作者: edea    時間: 09-9-29 12:12

原帖由 靚咪媽 於 09-9-29 12:08 發表
oh~我趕上班,錯過了

佢一路唱歌一路做動作, 隻手仔揮得好有型呀, 十足歌手專業動作
作者: 靚咪媽    時間: 09-9-29 12:24

今天的早會一定好精彩,有機會我都要參與多些
原帖由 edea 於 09-9-29 12:12 發表

佢一路唱歌一路做動作, 隻手仔揮得好有型呀, 十足歌手專業動作

作者: sinyeebb    時間: 09-9-29 12:30

笑死我呀
作者: ausansan    時間: 09-9-30 14:37

so far my daughter told me the meal was ok.  she did complain last year that the 2nd meal supplier 'Nine to Five' was no good.  Among 3 suppliers, she like the 1st one of last year '陽光一代' the best.
作者: 軍魁星    時間: 09-10-1 18:38

佢好似係跳 hip-hop, 隻咁正義既歌叫佢臨場自由發揮,估唔到佢跳d咁有黑人風格既舞, 又跳得幾似。真係好好笑。
作者: edea    時間: 09-10-3 00:43

今年開學後旺角好似冇左普通話早會? 上年唱兒歌,唸繞口令小朋友好開心架.
作者: KnN    時間: 09-10-3 09:53

原帖由 edea 於 09-10-3 12:43 AM 發表
今年開學後旺角好似冇左普通話早會? 上年唱兒歌,唸繞口令小朋友好開心架.
通常早會有咩形式tim嫁? 我仔剩話校長成日講野.......
作者: 軍魁星    時間: 09-10-3 18:38

我個女終於學識踩單車喇,對好多小朋友來講P2才識真係有d遲,不過我個女手腳協調同數學兩樣係特差既,所以P2學得識踩單車已經係 "11 years ahead of schedule".

作者: ngkf    時間: 09-10-4 22:28     標題: 回覆 61# blackberry 的文章

陽光一代(而家無做學校,專做波仔)Cook-chill飛機餐.我地都唔會日日食飛機餐.好食因為要味濃.否則小朋友一定食到雪味.營養方面亦都有打了折扣

舊年下學期個間(唔開名啦.人地仲要做生意)有一個超強Pizza.小朋友,大朋友都鍾意.

今年D味道比較淡,比較天然.無炸,無Pizza.作為家長應該滿意但學生就未必鐘意.不過看到一年級食飯和掉飯的情況就知道反應其實比舊年好.我覺得掉飯程度就最好的投票.

我個小朋友一路投訴(無Pizza,D班尼粉有時煙煙un un)一路自己填飯紙.最後都係話"我試下啦".  

始終呢度係public forum.批評飯商(好與不好)都不太好.我估家教會會匯報番比大家.

一樣米養百樣人,幾百人訂飯一定有人話好有人話唔好.選飯商都係以營養,食物安全行先,味道和款式次之.
作者: edea    時間: 09-10-5 00:30

原帖由 KnN 於 09-10-3 09:53 發表
通常早會有咩形式tim嫁? 我仔剩話校長成日講野.......

記得上年星期三係英文早會, 星期四係普通話, 今年剩低英文早會. 校長今年好似差不多日日都出現旺角, 多左早會講野.
作者: edea    時間: 09-10-5 00:34

軍生, 軍女叻女過小墨魚啦, 小墨魚今年暑假先學會 讚下佢啦 佢手腳個護肘/膝同小墨魚既一模一樣, 小墨魚學識得都唔再需要(同埋已經太細).

仲記得g1教小墨魚, 成日要追單車推, 卒之扭傷腳, 跛下跛下跛左好耐, 以為腳好番冇耐又痛, 行耐少少都唔得.
作者: KnN    時間: 09-10-6 20:43

今日收到冬季訂校服. 點解係短褲既??
凍c 嫁喎?

同埋d綠色"物"係邊到買? 我見張form 無既?

作者: 軍魁星    時間: 09-10-6 23:16

原帖由 KnN 於 09-10-6 20:43 發表
凍c 嫁喎?

記得以前有故wor.  果對童軍襪外面買唔倒。
作者: ngyk    時間: 09-10-7 08:07

網上通訊有訂購回條,連同冬季運動外褸都有得訂,於9/10(星期五)前交回班主任便可,
請問小女穿32號鞋, 應穿細或中碼?
作者: snowball    時間: 09-10-7 08:30

You can purchase the green socks from Scout Association at either Jordan or Wanchai.  I just brought a pair of new green socks from there last month.

凍c 嫁喎?

作者: Hello-Hi    時間: 09-10-7 09:29

凍c 嫁喎?

如無記錯13度以下可改穿運動服。

小朋友可習慣得到,沒問題的。
作者: KnN    時間: 09-10-7 09:31

thx all

不過冬季著短褲實在好奇怪, 有咩特別原因唔做長褲?
作者: edea    時間: 09-10-7 13:39

凍c 嫁喎?

童軍襪張form可以在內聯網通告入面download, 我尋日先print左一份出黎, 請見通告09-096.

作者: fumiko    時間: 09-10-8 10:52

想問下, 小一打針學校是否會有些心理準備比小朋友.. 或講下打針呢?  見到通告話要打針, 想比d心理準備佢, 點知佢流晒眼淚咁話唔打... 之後就叫我唔好提..

知唔知學校是否"對付"到臨場唔肯打針d學生呢?
作者: 軍魁星    時間: 09-10-8 13:51

原帖由 fumiko 於 09-10-8 10:52 發表
想問下, 小一打針學校是否會有些心理準備比小朋友.. 或講下打針呢?  見到通告話要打針, 想比d心理準備佢, 點知佢流晒眼淚咁話唔打... 之後就叫我唔好提..

知唔知學校是否"對付"到臨場唔肯打針d學生呢? ...
以前個班主任會抱住個學生來打針。
作者: fumiko    時間: 09-10-8 15:50

原帖由 軍魁星 於 09-10-8 13:51 發表
以前個班主任會抱住個學生來打針。

咁好? 不個我個女好大力, 個班主任又細粒, 我想實攪唔點.. 希望同學仔會互相支持啦..
作者: 維尼媽    時間: 09-10-8 16:15

原帖由 fumiko 於 09-10-8 15:50 發表

咁好? 不個我個女好大力, 個班主任又細粒, 我想實攪唔點.. 希望同學仔會互相支持啦..

放心啦!到時有群眾壓力,小朋友唔想俾人笑,個個都會好勇敢企出嚟俾人打針,唔會喊㗎!
作者: fumiko    時間: 09-10-8 16:42

原帖由 維尼媽 於 09-10-8 16:15 發表

放心啦!到時有群眾壓力,小朋友唔想俾人笑,個個都會好勇敢企出嚟俾人打針,唔會喊㗎!

希望係咁啦!
作者: edea    時間: 09-10-8 22:59

我地果屆既小朋友,小一雖然驚, 但咁多同學一齊, 最後都硬住頭皮打晒, 但係當然有小朋友會喊.

必經階段, 放心, 學校應該好有經驗囉.
作者: fumiko    時間: 09-10-9 10:05

原帖由 edea 於 09-10-8 22:59 發表
我地果屆既小朋友,小一雖然驚, 但咁多同學一齊, 最後都硬住頭皮打晒, 但係當然有小朋友會喊.

必經階段, 放心, 學校應該好有經驗囉.

我都相信學校會處理得到啦..我這幾天都比多d鼓勵佢..
作者: beesbees    時間: 09-10-9 13:46

記憶中,當年班主任用手指在每個小朋友的小掌心寫了一個‘勇’字壯膽子,讓他們 '掌握勇氣'。全班只有一個小朋友哭。

作者: balltsang    時間: 09-10-10 11:50

原帖由 軍魁星 於 09-10-3 18:38 發表
我個女終於學識踩單車喇,對好多小朋友來講P2才識真係有d遲,不過我個女手腳協調同數學兩樣係特差既,所以P2學得識踩單車已經係 "11 years ahead of schedule".

我個仔都仲末識踩2輪單車
請問軍女的全套護踭在那裏買??
作者: 軍魁星    時間: 09-10-10 23:06

原帖由 balltsang 於 09-10-10 11:50 發表

我個仔都仲末識踩2輪單車ops:" />
舅父送既,我問下佢邊度買再複你。
作者: 中天英    時間: 09-10-11 22:37

陳校長話冬天著短褲, 可以磨練一吓小朋友, 令佢地身体更强壯咁話。

陳校長重話英國/日本既小學生, 冬天都係著短褲既, 香港冇咁凍潻。

不過冬天既運動服係長褲, 小朋友怕凍既話, 可以曰日著運動服。

原帖由 KnN 於 09-10-7 09:31 發表
thx all

不過冬季著短褲實在好奇怪, 有咩特別原因唔做長褲?

作者: 中天英    時間: 09-10-11 22:41

旺角D運動用品店會有, 玩具反斗城都有。

原帖由 balltsang 於 09-10-10 11:50 發表

我個仔都仲末識踩2輪單車ops:" />

作者: 中天英    時間: 09-10-12 01:23

無意中發現TVB有呢個節目, 有D似{ 小學常識問答比賽 }, 優才仲蟬聯冠軍潻; 唔知有冇人睇過。

http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/8439/542#page-1
作者: 軍魁星    時間: 09-10-12 09:37

原帖由 中天英 於 09-10-12 01:23 發表
無意中發現TVB有呢個節目, 有D似{ 小學常識問答比賽 }, 優才仲蟬聯冠軍潻; 唔知有冇人睇過。

http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/8439/542#page-1
我個女同我講,叫我睇<<智激校園>>,話學校隊team摞左冠軍,不過我都唔知去邊度睇,多謝中天英搵倒條link出來。
作者: meimeilam    時間: 09-10-12 09:39

呢個節目叫做 "智激校園", 係 8月2日同8月9 日一連播左兩集, 亞仔都有份參加。因為"豬流感" 停課, 所以錄影左兩集就停左喇! 而家亞仔升左上 G7, 唔可以再錄影, 但聽亞仔講, 好似話新參加果一批同學都已經錄影左, 而且仲 win 左, 不過就唔知幾時會出街。

原帖由 中天英 於 09-10-12 01:23 發表

作者: balltsang    時間: 09-10-12 09:39

原帖由 中天英 於 09-10-11 22:41 發表
旺角D運動用品店會有, 玩具反斗城都有。

唔該晒!!:)
作者: fumiko    時間: 09-10-12 15:49

想問下有冇人知道邊到可以買到薄身的雨縷或風縷作視藝堂圍裙之用..

已找了數天, 雨縷都是膠的, 很谷身.. 風縷又較厚找不到單層的...

謝謝報料

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5