教育王國

標題: 保良局蔡繼有好,還是陳守仁好 [打印本頁]

作者: Man04    時間: 09-8-29 08:06     標題: 保良局蔡繼有好,還是陳守仁好

請比意見
作者: lauerica    時間: 09-8-29 10:28

正所謂一分錢一分貨,學費都爭幾千,你自已話呢,陳守仁爭幾班,只是個人認為,不喜勿打頭
作者: DaddyShum    時間: 09-8-29 16:39

「一分錢一分貨」?!  ... 照咁推斷, CKY 比 DBS 更好? 不敢苟同。

原帖由 lauerica 於 09-8-29 10:28 發表
正所謂一分錢一分貨,學費都爭幾千,你自已話呢,陳守仁爭幾班,只是個人認為,不喜勿打頭

作者: ysnmama    時間: 09-8-29 17:05

我相信只是據主題蔡繼有跟陳守仁比較才出現了"一分錢一分貨"的比喻.

原帖由 DaddyShum 於 09-8-29 16:39 發表
「一分錢一分貨」?!  ... 照咁推斷, CKY 比 DBS 更好? 不敢苟同。

作者: ysnmama    時間: 09-8-29 17:06

蔡繼有跟陳守仁學費相差也很遠. 若學費不是問題. 蔡繼有有中學.

原帖由 Man04 於 09-8-29 08:06 發表
請比意見

作者: lauerica    時間: 09-8-29 19:31

都可以咁講既。
原帖由 DaddyShum 於 09-8-29 16:39 發表

作者: chanpa    時間: 09-8-30 00:05

陳守仁好。
可以和中學接龍,上三三四,考中學文憑試,上大學。

課程OK.
作者: LA    時間: 09-8-30 00:53

If i remember correctly, 蔡繼有 is private, 陳守仁 is DSS. It may not be fair to compare the school fee.
原帖由 lauerica 於 09-8-29 10:28 發表

作者: wongpsv    時間: 09-8-30 09:02

請問陳守仁同邊間接龍呀?
thx!!!
原帖由 chanpa 於 09-8-30 00:05 發表
陳守仁好。
可以和中學接龍,上三三四,考中學文憑試,上大學。

課程OK.

作者: muicc    時間: 09-8-30 12:40

顏寶鈴

原帖由 wongpsv 於 09-8-30 09:02 發表
請問陳守仁同邊間接龍呀?
thx!!!

作者: Geni    時間: 09-8-30 13:25

其實蔡繼有同陳守仁係兩間完全唔同o既學校o黎o個喎~~

陳守仁係直資, 行番本地教學模式, 只不過佢o既特色係有幾十個percent o既學生唔係本地人, 有法文日文學咁解, 其他就同一般學校冇乜分別, 因為佢地o既學生最終都係會升番上本地o既中學.

而蔡繼有係私校, 行IB或tents to 行IB, 有自己中學, 所以課程一開始已經有別於一般本地學校, 而且行IB o既成本比本地模式高好多, 學費貴係無可口非o既 (dbs中學都打算分本地課程同IB課程兩個stream, 學費都會唔同). 同埋入得去你就預o左要一路讀落去, 因為佢o既課程同出面d學校唔同, 走o左出去要再適應過.

作者: ShinTeresa    時間: 09-8-30 18:13

agree 真係冇得compare wor
原帖由 Geni 於 09-8-30 13:25 發表
其實蔡繼有同陳守仁係兩間完全唔同o既學校o黎o個喎~~

陳守仁係直資, 行番本地教學模式, 只不過佢o既特色係有幾十個percent o既學生唔係本地人, 有法文日文學咁解, 其他就同一般學校冇乜分別, 因為佢地o既學生最終 ...

作者: ryohga    時間: 09-8-30 20:15

如果喜歡CKY的, 根本不會放DBS在心上, 因為CKY行的課程模式跟DBS等傳統名校是完全不同, CKY沒有默書, 評估多採用Project或Presentation等方法. 而DBS是沿用測考來排名次的.

作者: judy    時間: 09-8-31 11:44

而蔡繼有係私校, 行IB或tents to 行IB, 有自己中學, 所以課程一開始已經有別於一般本地學校, 而且行IB o既成本比本地模式高好多, 學費貴係無可口非o既 (dbs中學都打算分本地課程同IB課程兩個stream, 學費都會唔同). 同埋入得去你就預o左要一路讀落去, 因為佢o既課程同出面d學校唔同, 走o左出去要再適應過.

我見過好幾個如蔡繼有、啟思之類学校的学生,轉到所謂很深的傳统学校,都唔知讀得幾好。又見到在所謂傳统学校的學生,轉到另類学校,又讀得幾好。

好學生,到邊都得,差嘅,一條龍都升唔上。小學,讀好中英數而己。有咩課唔課程之分呀!
作者: ggoo    時間: 09-8-31 14:05

judy:
你既觀點都幾有道理,小學都是主要學中英數,唔會相差太遠.

[quote]原帖由 judy 於 09-8-31 11:44 發表

我見過好幾個如蔡繼有、啟思之類学校的学生,轉到所謂很深的傳统学校,都唔知讀得幾好。又見到在所謂傳统学校的學生,轉到另類学校,又讀得幾好。

好學生,到邊都得,差嘅,一條龍都升唔上。小學,讀好中英數而己。有咩課唔課程之 ...
作者: kyliema2006    時間: 09-8-31 14:58

我可以話,課程是截然不同的。當你接觸過兩間學校的課程後,妳才會明白我的說話。

原帖由 ggoo 於 09-8-31 14:05 發表
judy:
你既觀點都幾有道理,小學都是主要學中英數,唔會相差太遠.

[quote]原帖由 judy 於 09-8-31 11:44 發表

我見過好幾個如蔡繼有、啟思之類学校的学生,轉 ...

作者: cherubic    時間: 09-8-31 15:30

Apart from 中英數, there should be other important skills a kid should learn in his/ her primary school such as - Learn how to learn, learn to be independent, learn how to solve a problem.  With these in mind, the school's curriculum should be looked into.

原帖由 judy 於 09-8-31 11:44 發表

好學生,到邊都得,差嘅,一條龍都升唔上。小學,讀好
中英數
而己。有咩課唔課程之 ...

作者: ggoo    時間: 09-8-31 15:31

咁我真是冇接觸過呢兩間學校.

原帖由 kyliema2006 於 09-8-31 14:58 發表
我可以話,課程是截然不同的。當你接觸過兩間學校的課程後,妳才會明白我的說話。

作者: lui    時間: 09-8-31 20:23

Agreed!  Even the syllabus are the same, the teaching approach can make a lot of difference!
作者: LittleMo    時間: 09-8-31 21:23

我對陳守仁既認識唔深,所以比唔到意見. 但蔡繼有係我接觸過,而覺得學生真係可以學到野既新派學校(本人對活動教學之成效有所保留), 不過學費貴得過份!!!
作者: Man04    時間: 09-8-31 22:02

LittleMo

「本人對活動教學之成效有所保留」

可否分享吓有什麼保留?
作者: LittleMo    時間: 09-8-31 22:25

活動教學讓小朋友更有創意, 更投入於教學活動當中是好的一面, 因此會話和演說表現不俗, 但以活動教學授課的學校很少默書, 因此小朋友的認字能力較差, 除非父母於家中與小朋友多寫字和串字, 否則大部分小朋友都不會自動自覺地讀書, 小朋友可能只認得字的外貌, 但卻寫不出來.

我曾見過六年級的小朋友(不只一個)連二年級的閱讀理解文章也不會做, 這是我有所保留的 (當然也有些成功例子, 但我只認為懶惰的小朋友佔數較多)

原帖由 Man04 於 09-8-31 22:02 發表
LittleMo

「本人對活動教學之成效有所保留」

可否分享吓有什麼保留?

作者: catcatmom    時間: 09-9-6 23:19

我有朋友同我提過, 一間直資走國際路線小三英文精英班學生, pencil唔識寸.

原帖由 LittleMo 於 09-8-31 22:25 發表
活動教學讓小朋友更有創意, 更投入於教學活動當中是好的一面, 因此會話和演說表現不俗, 但以活動教學授課的學校很少默書, 因此小朋友的認字能力較差, 除非父母於家中與小朋友多寫字和串字, 否則大部分小朋友都不會自 ...

作者: smartcar    時間: 09-9-6 23:58

在我心目中,選小學有以下考慮:
1, IB/ non IB
2, DSS & private/ 津校
3, one dragon/ 派位好
以過來人身份說, 經濟是首要考慮, 有$, IB & private 都冇所謂...
要考學校的話,可能考6,7間先得1間柬...
所以不要給自已太大壓力...
父母肯花時間教,去邊都有出路啦!
作者: judy    時間: 09-9-7 09:04

原帖由 catcatmom 於 09-9-6 23:19 發表
我有朋友同我提過, 一間直資走國際路線小三英文精英班學生, pencil唔識寸.

唔出奇,好多大学生都成日串錯字,包括我自己。
作者: littlefaith    時間: 09-9-7 10:13

原帖由 judy 於 09-9-7 09:04 發表

唔出奇,好多大学生都成日串錯字,包括我自己。

同意,唔好話行活動教學學校嘅學生,我幫啲「聖喇拔」(名校)精英班學生補習時,佢哋好多中、英文字都不時會寫錯、串錯。

比較之下,傳統名校學生較「聽話」,背誦嘅知識會好多,但考試過後就會忘記得一乾二淨,因為已經冇「價值」。

活動教學唔代表只係玩,唔學嘢,反而係用更有效嘅方法去學。學生學嘅知識會比傳統學校學嘅更「入心入肺」。

作者: judy    時間: 09-9-7 10:53

原帖由 littlefaith 於 09-9-7 10:13 發表

比較之下,傳統名校學生較「聽話」,背誦嘅知識會好多,但考試過後就會忘記得一乾二淨,因為已經冇「價值 ...

我的孩子讀傳统學校,但記憶所及,沒有一科要背誦的,一至六年,未背誦過一篇。所以,我懷疑需背誦的,一係學壞手勢,一係資質有限。

我並不反對背誦,好的文章、詩詞背誦對語文大大有益(背了忘記也比不背好)。我的孩子語文不佳,我認為和少背誦大有關係。當然,學校的中文教科書,別說背誦,少看為妙。所以我感激小學時學校的教法:一不背書,二不計分。

作者: yoyobb    時間: 09-9-7 13:40

CKY行IB架喎, 同陳守仁係兩樣野!!
作者: cherubic    時間: 09-9-7 15:11     標題: 回覆 27# judy 的文章

"當然,學校的中文教科書,別說背誦,少看為妙"

What is wrong with the school textboks?  Please share.
作者: onon811    時間: 09-9-8 17:29

我想了解下, 我見CKY有得claim allowance wor, 2公婆加埋, 好似唔過幾多$$就可以claim, 係咪呢?
作者: kyliema2006    時間: 09-9-8 18:19

係,有得資助計劃的。
原帖由 onon811 於 09-9-8 17:29 發表
我想了解下, 我見CKY有得claim allowance wor, 2公婆加埋, 好似唔過幾多$$就可以claim, 係咪呢?

作者: HKQQbaby    時間: 09-9-8 22:46

If I have enough $$, I will select CKY. CKY is same as international school, but the school fee is cheaper than Int'L  school, and Chinese is better than Int'L school.

But if I have no enough $$, I will not let my baby to study overseas in University, so I will select TSL or other English Primary School.
作者: 澳門傻媽媽    時間: 09-9-14 14:45

想問蔡繼除學費外, 多唔多雜費?

如題...想問蔡繼除學費外, 多唔多雜費? 平均每個月開支多
作者: totopig    時間: 09-11-20 12:00

係,有得資助計劃的。

可否具體講講資助計劃的資格, 難獲批嗎?
作者: lui    時間: 09-11-20 18:01

you can check the subsidy plan at the school net.

My girl is an insert student of P2. The school arranged an observation session for parents this morning. It was about 4 hrs. I told my girl she is really lucky to be able to study there. She has to cherish everything that given by the school and mummy. I "buy" a lot of their teaching methods. It is very interactive. Also, teacher will not only asks what your answer is but why, so pushing you to think it once over. this helps to improve  their critical thinking skills.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5