教育王國

標題: 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [打印本頁]

作者: 陳師奶    時間: 09-9-1 13:41     標題: 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!

2C 班家長, 得閒入黎互相報料吖!!
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-1 13:48

原帖由 陳師奶 於 09-9-1 13:41 發表

報到!
作者: 陳師奶    時間: 09-9-1 13:54

聽日開學啦, 放左咁耐暑假, 玩到個心散晒, 新學年大家要加油啦!

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-1 13:48 發表

報到!

作者: 3b    時間: 09-9-1 18:37

各位2C班家長,

Hello ! 我囝囝由1B班升讀2C, 請各位多多指教.
作者: 94075702    時間: 09-9-1 18:47

明天開學了!我們又番嚟啦!

今天網上有8份通告簽呀!

作者: alanchoi    時間: 09-9-1 18:51

Hello!!! 各位, 我仔叫Alan.

原帖由 94075702 於 09-9-1 18:47 發表
明天開學了!我們又番嚟啦!

今天網上有8份通告簽呀!

作者: Tina    時間: 09-9-1 23:11

報到!報到! 各位好, 明天開學啦, 多多指教.
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-1 23:48

我上網睇過, 我哋班今年班主任應該係"莊老師", 大家知唔知係邊位?

聽日Cyrus帶咗 :
筆袋, File, 文件袋, 智能卡, 毛巾盒&水樽, 請問仲有無嘢帶漏?

作者: VincentKenneth    時間: 09-9-1 23:53

Hello, 囝囝Vincent由1B升上來.
作者: heiyanhei    時間: 09-9-2 07:02

Sorry !Sorry! 遲咗報到!大家今年一起加油!
作者: heiyanhei    時間: 09-9-2 18:12

請問大家知唔知,興趣班通告話,參加興趣班若坐校車,另交$27,但羽毛球除外,點解咁奇怪!
作者: 3b    時間: 09-9-2 18:21

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-1 23:48 發表
我上網睇過, 我哋班今年班主任應該係"莊老師", 大家知唔知係邊位?

聽日Cyrus帶咗 :
筆袋, File, 文件袋, 智能卡, 毛巾盒&水樽, 請問仲有無嘢帶漏?

囝囝說之前未見過"莊老師", 不知是否新老師. 今日派回了好幾張通告, 課外活動參加表格, 手冊, 自修簿等等, 要逐一查閱.
作者: 3b    時間: 09-9-2 18:25

原帖由 heiyanhei 於 09-9-2 18:12 發表
請問大家知唔知,興趣班通告話,參加興趣班若坐校車,另交$27,但羽毛球除外,點解咁奇怪!

囝囝上年都有參加羽毛球班, 校車公司每一個學期收一次錢, 每程需要另加$27. 今年寫明羽毛球除外, 是否因為上堂地點不一定是學校, 所以未能安排校車接送.
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-2 18:45

原帖由 3b 於 09-9-2 18:21 發表

囝囝說之前未見過"莊老師", 不知是否新老師. 今日派回了好幾張通告, 課外活動參加表格, 手冊, 自修簿等等, 要逐一查閱.

我囝囝都話未見過莊老師!
作者: 陳師奶    時間: 09-9-2 23:09

我個仔Matthew 係由一丁班升上黎架.

原帖由 VincentKenneth 於 09-9-1 23:53 發表
Hello, 囝囝Vincent由1B升上來.

作者: ojmummy    時間: 09-9-3 00:18

Hi,  各位2C班家長,

我囝囝Oris亦係 由1B班升讀2C, 日後請各位多多提點至得呀!!
作者: ojmummy    時間: 09-9-3 00:31

原帖由 3b 於 09-9-2 18:21 發表

AH 囝話佢係新老師,唔知真唔真
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-3 00:34

陳師奶               -  Matthew
Cyrusmum       - Cyrus
3b                    -
94075702        - Pally
alanchoi            - Alan
Tina                  -
VincentKenneth - Vincent
heiyanhei          - Yannes
ojmummy        - Oris

作者: joannespapa    時間: 09-9-3 08:31

Joannespapa - Joannes

由一丁班到來,多多指教!
作者: YCWPS    時間: 09-9-3 12:52

heiyanhei,

細妹昨天小息跟Yannes玩咗一陣,好開心呢!

YCWPS
作者: 3b    時間: 09-9-3 15:51

94075702Pally
3bJacob
alanchoiAlan
CyrusmumCyrus
heiyanheiYannes
JoannespapaJoannes
ojmummyOris
Tina
VincentKennethVincent
陳師奶Matthew

作者: ojmummy    時間: 09-9-3 17:41     標題: 齋齋對對自修簿

中文: 明帶系評TSA(AH囝話中文唔使帶書,唔知係咪)
英文: 1) sign Eng. plan
         2) Bring Fly Doctor
簽閱通告第10,9號

如有錯誤請修改
作者: 3b    時間: 09-9-3 18:10

關於中文報章訂閱, 以下那一份比較適合小二學生呢?

1. 明報
2. 星島
3. 經濟日報《校園中文》
作者: 94075702    時間: 09-9-3 19:46

阿仔寫的都是一樣!
原帖由 ojmummy 於 09-9-3 17:41 發表
中文: 明帶系評TSA(AH囝話中文唔使帶書,唔知係咪)
英文: 1) sign Eng. plan
         2) Bring Fly Doctor
簽閱通告第10,9號

如有錯誤請修改

作者: 陳師奶    時間: 09-9-3 20:05

其實系評即係邊本呀, 係咪"培生新編TSA中文模擬測驗卷"?

原帖由 94075702 於 09-9-3 19:46 發表
阿仔寫的都是一樣!

作者: 陳師奶    時間: 09-9-3 20:07

我淨係訂校園中文咋, 因為其他太重啦
原帖由 3b 於 09-9-3 18:10 發表

1. 明報
2. 星島

作者: Cyrusmum    時間: 09-9-3 21:22

原帖由 陳師奶 於 09-9-3 20:05 發表
其實系評即係邊本呀, 係咪"培生新編TSA中文模擬測驗卷"?

系評我仔話係TSA喎! 希望中啦!
中文報紙我就無訂到!
作者: heiyanhei    時間: 09-9-3 21:55

浠浠話老師叫小朋友每日都要帶兩個口罩放在書包喎!
作者: heiyanhei    時間: 09-9-3 21:57

YCWPS:
浠浠都有同我講,佢話見番d唔同班的好朋友,仲見到晴晴,但係周圍搵都唔見栢森!
作者: ojmummy    時間: 09-9-3 22:14

原帖由 陳師奶 於 09-9-3 20:05 發表

應該是呢本la!
作者: ojmummy    時間: 09-9-3 22:23

原帖由 3b 於 09-9-3 18:10 發表

1. 明報
2. 星島

報紙今年唔訂 la ,  因為之前訂過ah 囝都冇時間睇!
作者: Tina    時間: 09-9-3 23:12

原帖由 3b 於 09-9-3 15:51 發表
94075702Pally3bJacobalanchoiAlanCyrusmumCyrusheiyanheiYannesJoannespapaJoannesojmummyOrisTinaVincentKennethVincent陳師奶Matthew

94075702Pally
3bJacob
alanchoiAlan
CyrusmumCyrus
heiyanheiYannes
JoannespapaJoannes
ojmummyOris
TinaYoela
VincentKennethVincent
陳師奶Matthew

作者: Tina    時間: 09-9-3 23:14

原帖由 ojmummy 於 09-9-3 22:23 發表

報紙今年唔訂 la ,  因為之前訂過ah 囝都冇時間睇!

我都係咁話, 完全冇時間同阿囡睇.
作者: YCWPS    時間: 09-9-4 07:26

heiyanhei,
柏森星期三開始發燒,已請假第3日.(開學先嚟病)

YCWPS

原帖由 heiyanhei 於 09-9-3 21:57 發表

YCWPS:
浠浠都有同我講,佢話見番d唔同班的好朋友,仲見到晴晴,但係周圍搵都唔見栢森!

作者: andrew02    時間: 09-9-4 10:53

94075702  Pally
3b  Jacob
alanchoi  Alan
Cyrusmum  Cyrus
heiyanhei  Yannes
Joannespapa  Joannes
ojmummy  Oris
Tina  Yoela
VincentKenneth  Vincent
陳師奶  Matthew
Andrew02    Cicei
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-4 11:01

原帖由 YCWPS 於 09-9-4 07:26 發表
heiyanhei,

YCWPS

YCWPS,
柏森今日好返未呀? 希望佢快啲復原, 快啲投入小二生活啦! 妹妹讀得開心嘛?
作者: ojmummy    時間: 09-9-4 13:54

原帖由 YCWPS 於 09-9-4 07:26 發表
heiyanhei,

YCWPS

Hi,YCWPS

都係 剛剛開學,唔 緊要la! 最緊要休息多d 呀!   祝囝囝早日康服!
作者: 陳師奶    時間: 09-9-4 15:14

4/9 功課:

數: 1. 書P.3,4
      2. 作P.18 1-3題
其他: 21/9, 29/9, 12/10, 20/10, 14/4 & 25/4 游泳課 (亞仔話一定要上的)

如有抄漏/錯, 請補充.
作者: thkids    時間: 09-9-4 17:24

各位2C家長:

遲左報到,因為不知道甚麽原因不能登入B.K., 致電才知有某些户名有故障,已不能用。

陳師奶:

我是C.W., 好開心今年又可一起交談了. 我要返到屋企才知有冇補充。

原帖由 陳師奶 於 09-9-4 15:14 發表
4/9 功課:

其他: 21/9, 29/9, 12/10, 20/10, 14/4 & 25/4 游泳課 (亞仔話一定要上的)

作者: YCWPS    時間: 09-9-4 21:23

ojmummy,

Thank you.

Cyrusmum,

Thanks,Pak Sum星期三起發燒,星期四幾精神,
但連續兩晚一到清晨5時就發燒,
今日再睇醫生先知扁桃腺發炎,希望佢快些好番!
幾驚佢中H1N1,好彩唔係!
妹妹課室係四樓,佢話哥哥啲同學"懿德,欣浠"同佢打招呼,又識咗新朋友,不知幾開心,但仲未等到同哥哥一齊坐校車...

YCWPS

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-4 11:01 發表

YCWPS,
柏森今日好返未呀? 希望佢快啲復原, 快啲投入小二生活啦! 妹妹讀得開心嘛?

作者: 94075702    時間: 09-9-4 21:43

YCWPS,

祝柏森快些好番!
原帖由 YCWPS 於 09-9-4 21:23 發表
ojmummy,

Thank you.

Cyrusmum,

妹妹課室係四樓,佢話哥哥啲同學" ...

作者: 陳師奶    時間: 09-9-4 22:47

ycwps:
祝亞仔早日康復, 我地盡可能都會post 自修簿內容上黎既.

c.w.:
好開心又同班啦, 呢幾日我log in 都有問題, 成日都入唔到, 得空白頁咋, 有時想回應都唔得.
依家我擔心游水堂亞仔要自己換泳衣.沖身又換番校服會攪唔掂咋, 好彩亞仔都係跟開泳天既, 對德藝會個池都熟悉, 依家要開始train 佢獨立啦!
ojmummy,

Thank you.

Cyrusmum,

作者: alanchoi    時間: 09-9-4 22:54

YCWPS,

我都祝柏森早日康復!

原帖由 94075702 於 09-9-4 21:43 發表
YCWPS,

祝柏森快些好番!

作者: alanchoi    時間: 09-9-4 22:57

陳師奶,

請問小二係唔係唔可以參加游泳比賽?

原帖由 陳師奶 於 09-9-4 22:47 發表
c.w.:
好開心又同班啦, 呢幾日我log in 都有問題, 成日都入唔到, 得空白頁咋, 有時想回應都唔得.
依家我擔心游水堂亞仔要自己換泳衣.沖身又換番校服 ...

作者: ojmummy    時間: 09-9-4 23:07

原帖由 陳師奶 於 09-9-4 15:14 發表
4/9 功課:

游泳課 亞仔寫26/4,唔係25/4喎 ,其他就一樣!
作者: 94075702    時間: 09-9-5 00:22

通告好似寫小三以上才有資格啊!
原帖由 alanchoi 於 09-9-4 22:57 發表
陳師奶,

請問小二係唔係唔可以參加游泳比賽?

作者: 94075702    時間: 09-9-5 00:25

阿仔都是寫26/4!

我都有點擔心他能否自己換好衣服,收拾用後的濕泳褲等用品,然後回校再上課!
原帖由 ojmummy 於 09-9-4 23:07 發表

游泳課 亞仔寫26/4,唔係25/4喎 ,其他就一樣!

作者: heiyanhei    時間: 09-9-5 06:48

柏森:祝你早日康復,小息時大家再一齊玩!
作者: heiyanhei    時間: 09-9-5 06:54

我都係擔心呢d啦!但我個女未學過遊水,佢以前試堂喊到鬼喳咁,唔知點算! [/quote]
作者: 3b    時間: 09-9-5 09:00

ojmummy,

Thank you.

Cyrusmum,

YCWPS,

我都祝柏森早日康復! 妹妹好快便可以同哥哥一齊搭校車啦 !
作者: 3b    時間: 09-9-5 09:08

原帖由 94075702 於 09-9-5 00:25 發表
阿仔都是寫26/4!

我都有點擔心他能否自己換好衣服,收拾用後的濕泳褲等用品,然後回校再上課!

我諗到時要準備一個環保袋及一個大膠袋比他, 等他把濕的泳褲, GOGGLE, 大毛巾及拖鞋一同放入大膠袋, 之後再獨立放在環保袋內, 避免弄濕其他書本. 我只是比較擔心他游泳後不懂得切底沖身.
作者: 3b    時間: 09-9-5 09:18

原帖由 Tina 於 09-9-3 23:14 發表

我都係咁話, 完全冇時間同阿囡睇.

囝囝好想我訂中文報紙, 如果時間唔夠的話, 我想訂經濟日報《校園中文》, 因為不是日日派, 應該抽到時間同他一齊睇.
作者: YCWPS    時間: 09-9-5 09:19

Hello all,
多謝各位祝福&關心.

陳師奶,
其實亞仔今年讀2D,我過嚟呢道跟大家傾吓計咋...

YCWPS

原帖由 陳師奶 於 09-9-4 22:47 發表
ycwps:
祝亞仔早日康復, 我地盡可能都會post 自修簿內容上黎既.

c.w.:
依家我擔心游水堂亞仔要自己換泳衣.沖身又換番校服 ...

作者: Tina    時間: 09-9-5 22:45

原帖由 3b 於 09-9-5 09:08 發表

我諗到時要準備一個環保袋及一個大膠袋比他, 等他把濕的泳褲, GOGGLE, 大毛巾及拖鞋一同放入大膠袋, 之後再獨立放在環保袋內, 避免弄濕其他書本. 我只是比較擔心他游泳後不懂得切底沖身. ...

其實游泳堂要帶嘜野呢? 阿囡話要帶泳衣.泳帽.GOGGLE.毛巾,但係拖鞋及梘液唔知用不用帶呢??
作者: heiyanhei    時間: 09-9-6 14:57

咁day 6就要另外帶一個大袋上學,游完水d頭髮亂七八糟濕淋淋,真係唔知點上堂,又係另一個擔心.
作者: ojmummy    時間: 09-9-6 15:42

原帖由 94075702 於 09-9-5 00:25 發表
阿仔都是寫26/4!

阿仔話體育課游水嗰日會掉去最尾嗰兩堂上 ,所以應該游完跟住就放學ga la!

Tina ,    我唸梘液唔使帶啦 ,費事佢O地洗唔清O的梘液咪重麻煩, 不如返到屋企大洗好過la!(個人見意)
作者: ojmummy    時間: 09-9-6 21:31     標題: 視藝堂帶??

請問有冇人知道明日視藝堂使唔使帶畫具
作者: MiuMiu68    時間: 09-9-6 22:06

原帖由 ojmummy 於 09-9-6 15:42 發表

阿仔話體育課游水嗰日會掉去最尾嗰兩堂上 ,所以應該游完跟住就放學ga la!

Tina ,    我唸梘液唔使帶啦 ,費事佢O地洗唔清O的梘液咪重麻煩, 不如返到屋企大洗好過la!(個人見意) ...

Hi, ojmummy!

我過嚟八吓 .  請問响邊度游? 亞囡聽日先上體育堂.  你個仔有學緊游水嗎?
作者: ojmummy    時間: 09-9-6 23:42

原帖由 MiuMiu68 於 09-9-6 22:06 發表

Hi, ojmummy!

我過嚟八吓 .  請問响邊度游? 亞囡聽日先上體育堂.  你個仔有學緊游水嗎?

Hi,MiuMiu68

响邊度游唔清楚ar! ah仔都有學緊游水ga!
作者: alanchoi    時間: 09-9-6 23:54

94075702,

我睇到通告係咁寫.... 唔明點解要比2年級簽. 好想比亞仔試下比賽.

原帖由 94075702 於 09-9-5 00:22 發表
通告好似寫小三以上才有資格啊!

作者: alanchoi    時間: 09-9-6 23:59

ojmummy,

Alan只係帶左d木顏色筆, 都唔知洗唔洗帶畫簿?

Alan話一年班果位視覺藝術老師已經唔再係宣道教啦, 唔知係唔係真呢? Alan好少講學校的事比我知, 如果係真的, 有少手得雲開的感覺

原帖由 ojmummy 於 09-9-6 21:31 發表
請問有冇人知道明日視藝堂使唔使帶畫具

作者: Tina    時間: 09-9-7 00:03

原帖由 alanchoi 於 09-9-6 23:59 發表
ojmummy,

Alan話一年班果位視覺藝術老師已經唔再係宣道教啦, 唔知係唔係真呢? Alan好少講學校的事比我知, 如果係真的, 有少手得雲開的感覺

...

我阿囡都係咁講阿sir離開宣道, 仲話阿sir開畫話廊喎, 開畫廊唔知真定假?
作者: Tina    時間: 09-9-7 00:06

Tina ,    我唸梘液唔使帶啦 ,費事佢O地洗唔清O的梘液咪重麻煩, 不如返到屋企大洗好過la!(個人見意) ...

掉去最尾嗰兩堂上, 這個安排幾好喎, 咁就可以帶小D啦!
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-7 09:16

原帖由 Tina 於 09-9-7 00:03 發表

我阿囡都係咁講阿sir離開宣道, 仲話阿sir開畫話廊喎, 開畫廊唔知真定假?

我諗咁多小朋友都咁講, 就應該係真, 我仔上個學期尾返嚟都係咁講!
作者: ojmummy    時間: 09-9-7 10:53

原帖由 alanchoi 於 09-9-6 23:59 發表
ojmummy,

...

我都覺得上年視覺藝術都唔知教咗o的嘜!
作者: 陳師奶    時間: 09-9-7 12:58

根據亞仔既口供: 1) 上年一丁班班主任黃老師會教小二既視藝科; 2) 游泳課會係德藝會or 摩士公園游泳池上
如果係德藝會就好d, 亞仔係果度學游水, 真係好擔心佢地點換衫沖身

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 10:53 發表

我都覺得上年視覺藝術都唔知教咗o的嘜!

作者: ojmummy    時間: 09-9-7 13:46

原帖由 陳師奶 於 09-9-7 12:58 發表
根據亞仔既口供: 1) 上年一丁班班主任黃老師會教小二既視藝科; 2) 游泳課會係德藝會or 摩士公園游泳池上
如果係德藝會就好d, 亞仔係果度學游水, 真係好擔心佢地點換衫沖身

...

陳師奶,   請問德藝會係邊o架!
作者: 陳師奶    時間: 09-9-7 14:18

九龍灣德福花園平台

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 13:46 發表

陳師奶,   請問德藝會係邊o架!

作者: thkids    時間: 09-9-7 16:51

我登入BK都重係好有問題...希望D線路盡快會好翻!

我都係幾擔心佢地點換衫沖身, 一定容易忘記收拾東西. 不過都是一個好機會訓練D小朋友.

原帖由 陳師奶 於 09-9-7 12:58 發表

...

作者: Cyrusmum    時間: 09-9-7 17:58

7/9

英文  : 1) Phon - finish "a" WS
           2) Buy file for phonics
           3) Read "Flying Doctor" p.2-6 x 3

數學  :  1) 每天帶筆記簿一本
            2) 書P.5

其他  :  1) 明交聖作1
            2) 視 : 帶香港建築圖片
            3) 普 : 聽讀(一)3遍
作者: ojmummy    時間: 09-9-7 17:59

[quote]原帖由 陳師奶 於 09-9-7 14:18 發表
九龍灣德福花園平台

[/quot

thx!
作者: ojmummy    時間: 09-9-7 18:15

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-7 17:58 發表
7/9

3) Read "Flying Doctor" p.2-6 x 3

2) 書P.5

...

中文 : 1) 讀課文 1.1

2) 書P.5

4)視帶香港建築物圖片
           5)普 : 聽讀三遍

作者: heiyanhei    時間: 09-9-7 20:27

聽朋友講德藝會的泳池,話就係暖水泳池,但比較冷的暖水泳池,如果等到最尾兩堂先游水就好好多!
另外語文課本讀第一課,要用普通話讀呀!
另視藝科找建築物圖片要A4 SIZE呀!

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 18:15 發表

中文 : 1) 讀課文 1.1

2) 書P.5

其他  :  1) ...

作者: ojmummy    時間: 09-9-7 21:07

原帖由 heiyanhei 於 09-9-7 20:27 發表
聽朋友講德藝會的泳池,話就係暖水泳池,但比較冷的暖水泳池,如果等到最尾兩堂先游水就好好多!

...

咁知唔知香港建築物圖片要幾張呀 係咪一張一座建築物ar
作者: 3b    時間: 09-9-7 21:17

原帖由 heiyanhei 於 09-9-7 20:27 發表

...

A4size咁大?
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-7 21:32

仲有袋"Story Box'如果唔訂, 就要拎返學校喎!
作者: alanchoi    時間: 09-9-7 21:56

Alan仲有寫:

English
4) Bring readie (?)

我都唔知係唔係要帶English Elect Primary - Reading?
作者: VincentKenneth    時間: 09-9-7 22:05

原帖由 alanchoi 於 09-9-7 21:56 發表
Alan仲有寫:

English
4) Bring readie (?)

我都唔知係唔係要帶English Elect Primary - Reading?

Vincent's version "Bring Reader" (即 Flying Doctor?)
作者: alanchoi    時間: 09-9-7 22:09

VincentKenneth,

Thank you

原帖由 VincentKenneth 於 09-9-7 22:05 發表

Vincent's version "Bring Reader" (即 Flying Doctor?)

作者: 陳師奶    時間: 09-9-7 22:18

係wor, 我個仔都有寫 bring reader, 我諗住俾新果本 reading 佢咋.
另外, 請問知唔知明日既常識科要帶邊一冊書呢?
原帖由 VincentKenneth 於 09-9-7 22:05 發表

作者: VincentKenneth    時間: 09-9-7 22:19

原帖由 alanchoi 於 09-9-7 22:09 發表
VincentKenneth,

Thank you

還是兩本帶晒穩陣D??
作者: VincentKenneth    時間: 09-9-7 22:26

原帖由 陳師奶 於 09-9-7 22:18 發表
係wor, 我個仔都有寫 bring reader, 我諗住俾新果本 reading 佢咋.

2D班好似話用第3冊
作者: heiyanhei    時間: 09-9-7 22:34

常識照計都應該係第三冊,帶埋作業

原帖由 VincentKenneth
09-9-7 22:26 發表

2D班好似話用第3冊

作者: Tina    時間: 09-9-7 22:52

...

A4 SIZE 咁大 , 要幾多張呀?
作者: alanchoi    時間: 09-9-7 22:55

Alan will bring both just in case

原帖由 VincentKenneth 於 09-9-7 22:19 發表

還是兩本帶晒穩陣D??

作者: ojmummy    時間: 09-9-7 23:03

原帖由 陳師奶 於 09-9-7 22:18 發表

我都唔知ar,叫亞仔帶晒把la!
作者: Tina    時間: 09-9-7 23:08

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 23:03 發表

我都唔知ar,叫亞仔帶晒把la!

我都係叫阿囡帶晒二及三冊, 穩陣D.
作者: 陳師奶    時間: 09-9-7 23:26

明天仲有一堂圖書課, 即係又要帶埋"小學資訊技巧教材".
作者: Cyrusmum    時間: 09-9-7 23:38

我都問過隔離班, 佢哋都係教第3冊, 所以應該都係只需帶啲本!
作者: 11kingdom28    時間: 09-9-8 02:17

Hi all da/ma,

My son is 2D.  我都係過嚟八吓。 真係唔知游水堂掉去最尾嗰兩堂上, thks. 不過亞囝話冇得洗澡, 只係用毛巾抹乾。所以唔駛帶梘液, 但我叫佢帶拖鞋。另我問有經驗家長... 往年游水堂在摩士泳池, 而學游水就在德藝會。

想問問你哋幾時開始上游水堂?? 在今週or下週?? 我亞囝寫tomorrow, but有D同學就寫下週, 真奧腦!!

Bosco's mum
作者: thkids    時間: 09-9-8 10:09

2C班的游泳課日子是:21/9, 29/9, 12/10, 20/10, 14/4 & 26/4.  

原帖由 11kingdom28 於 09-9-8 02:17 發表

My son is 2D.  我都係過嚟八吓。 真係唔知游水堂掉去最尾嗰兩堂上, thks. 不過亞囝話冇得洗澡, 只係用毛巾抹乾。所以唔駛帶梘液, 但我叫佢帶拖鞋。另我問有經驗家長... 往年游水堂在摩士泳池, 而 ...

作者: thkids    時間: 09-9-8 10:13

好彩你提吓,咪就冇帶小學資訊技巧教材,你真係醒D概!

原帖由 陳師奶 於 09-9-7 23:26 發表
明天仲有一堂圖書課, 即係又要帶埋"".

作者: 3b    時間: 09-9-8 13:19

原帖由 11kingdom28 於 09-9-8 02:17 發表

My son is 2D.  我都係過嚟八吓。 真係唔知游水堂掉去最尾嗰兩堂上, thks. 不過亞囝話冇得洗澡, 只係用毛巾抹乾。所以唔駛帶梘液, 但我叫佢帶拖鞋。另我問有經驗家長... 往年游水堂在摩士泳池, 而 ...

囝囝提過一點, 李sir話0個個游泳池有poo poo , 搞到成班大笑起來, 我諗應該是公眾泳池.
作者: 3b    時間: 09-9-8 13:24

昨天有視覺藝術堂, 囝囝帶了一大袋用具回校, 用後沒有儲存在學校, 他說二年級沒有地方放. 究竟是不是每次都要再帶, 如果是的話, day2的書包便十分重了.
作者: joannespapa    時間: 09-9-8 14:23

P1開始,我們每次都是要帶回家的,昨天還有超大的樂器要帶呢(次中音號)!

原帖由 3b 於 09-9-8 13:24 發表

昨天有視覺藝術堂, 囝囝帶了一大袋用具回校, 用後沒有儲存在學校, 他說二年級沒有地方放. 究竟是不是每次都要再帶, 如果是的話, day2的書包便十分重了. ...

作者: 陳師奶    時間: 09-9-8 15:20

我個仔都係由小一開始每次視藝袋都帶回家架.

原帖由 joannespapa 於 09-9-8 14:23 發表
P1開始,我們每次都是要帶回家的,昨天還有超大的樂器要帶呢(次中音號)!

作者: 陳師奶    時間: 09-9-8 15:23

醒咩吖, 亞仔話今日都無上圖書課

原帖由 thkids 於 09-9-8 10:13 發表
好彩你提吓,咪就冇帶小學資訊技巧教材,你真係醒D概!

作者: 陳師奶    時間: 09-9-8 15:27

8/9 功課
中: 抄 1.1
英: 1. Read Reader P.2-8 (3 times)
數: 1. 作p.18 (4-7)及改正
      2. 書p.6
     3. 2上良 p.19 + 對
常: 1. 簽指引
     2. 帶第三冊作業

通告: 12, 14, 16
作者: thkids    時間: 09-9-8 16:38

我個仔都係,没有把視藝袋留在課室.

原帖由 陳師奶 於 09-9-8 15:20 發表
我個仔都係由小一開始每次視藝袋都帶回家架.

作者: ojmummy    時間: 09-9-8 16:39

今天內聯網出咗通告la,你睇睇就知日子ga la !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5