教育王國

標題: 09~10 P.1C 家長交流站 [打印本頁]

作者: catherinepang    時間: 09-9-5 16:31     標題: 09~10 P.1C 家長交流站

大家好呀. 我仔叫林政賢 1C 班. 多多指教.
班主任係 文老師. 星期五果日見亞仔本手冊寫住
" 交相片回條及錢 " 但無寫要帶書喎, 問返亞仔佢話
文老師說星期一不用帶書

catherine
作者: catherinepang    時間: 10-1-29 19:05

原帖由 catherinepang 於 09-9-5 16:31 發表
大家好呀. 我仔叫林政賢 1C 班. 多多指教.
班主任係 文老師. 星期五果日見亞仔本手冊寫住
" 交相片回條及錢 " 但無寫要帶書喎, 問返亞仔佢話
文老師說星期一不用帶書

catherine ...

點解無 1C班同學仔 入黎傾下 ?
作者: newfather    時間: 10-1-30 23:14

原帖由 catherinepang 於 10-1-29 19:05 發表

點解無 1C班同學仔 入黎傾下 ?
做咩得你一個 1C
作者: catherinepang    時間: 10-2-18 17:25

原帖由 newfather 於 10-1-30 23:14 發表
做咩得你一個 1C

係law. 唔知點解 ?? 你地1D 就好啦. 咁多同學仔
作者: MimiCactus    時間: 10-2-19 14:28

都唔係更多同學仔既爸爸媽媽回應, 來來去去都係得Newfather and I law......可能要開個09-10 小一交流站呀, 先多d人回應啦.
作者: newfather    時間: 10-2-19 21:16

原帖由 MimiCactus 於 10-2-19 14:28 發表
都唔係更多同學仔既爸爸媽媽回應, 來來去去都係得Newfather and I law......可能要開個09-10 小一交流站呀, 先多d人回應啦.
兩個人搞到好似好多人咁
作者: catherinepang    時間: 10-2-23 12:07

原帖由 newfather 於 10-2-19 21:16 發表
兩個人搞到好似好多人咁

你地起碼都有兩個人, 我演緊獨腳戲...
都已經下學期了...你地得閒就來關照一下我d個孤兒仔啦.
唔知小二是否原班升還是大調亂呢 ?
係呀,星期六就取成績表. 真係好緊張....
我9:15am 唔知會見幾耐呢. 我都係鍾意d教師嚴一點,
因為家下好多小朋友真係無大無細. 唔懂咩係尊敬.
你地有無參加星期日的
步行籌款呀 ? 我就報左名勒. 反正有時間就比仔仔參
加多d學校活動, 等佢多d體驗

catherine

作者: csk家長jj    時間: 10-2-23 12:20

[quote]原帖由 catherinepang 於 10-2-23 12:
唔知小二是否原班升還是大調亂呢?

小一至小四是隨機編班,而小五會按成績分班,然後原班升小六。
作者: catherinepang    時間: 10-2-23 14:01

原帖由 csk家長jj 於 10-2-23 12:20 發表
[quote]原帖由 catherinepang 於 10-2-23 12:
唔知小二是否原班升還是大調亂呢?

小一至小四是隨機編班,而小五會按成績分班,然後原班升小六。

哦, 原來如此. 謝謝. 咁即是可以識到好多新同學
作者: csk家長jj    時間: 10-2-23 15:06

原帖由 catherinepang 於 10-2-23 14:01 發表

哦, 原來如此. 謝謝. 咁即是可以識到好多新同學

有好處也有不好處
若唔好彩編入了比較頑皮那一班,整個學習氣氛和進度會差少少。
作者: catherinepang    時間: 10-2-27 14:02

原帖由 csk家長jj 於 10-2-23 15:06 發表

有好處也有不好處
若唔好彩編入了比較頑皮那一班,整個學習氣氛和進度會差少少。

咁都係. 咁希望仔仔好彩d, 唔係就要捱足一年勒.
今日係第一次同仔仔取成績表真係好緊張, 雖然之前
派左卷已經大約知道考得好唔好, 但仍然好緊張唔知
名次如何. 好彩, 考得十分理想, 但同時又有壓力怕保
持不到. 死啦第一個學期已經係咁緊張....
明天參加左學校步行籌款, 希望可以開開心心玩一日.
同埋可以見多d同學仔, 大家好好結識一下
學校幾好, 都有舉辦很多活動, 有時間我都會盡量參加,
希望係緊張既生活上留下多點美好既回憶
作者: csk家長jj    時間: 10-2-27 22:07

原帖由 catherinepang 於 10-2-27 14:02 發表

咁都係. 咁希望仔仔好彩d, 唔係就要捱足一年勒.
今日係第一次同仔仔取成績表真係好緊張, 雖然之前
派左卷已經大約知道考得好唔好, 但仍然好緊張唔知
名次如何. 好彩, 考得十分理想, 但同時又有壓力怕保
...

好嘅開始係成功的一半,希望你仔仔再接再厲,保持堅毅和鬥心,一直keep住名列前茅
現在我開始籌備升中事宜(小五),才發覺普遍英文中學的自行收生標準都奇高,除了學業成績外,最好有奥數比賽獎項+體育和音樂成就+良好英語程度...所以若穩定了學業成績後,要開始培養小朋友的「特異功能」了,唉!真係學海無涯啊!
作者: catherinepang    時間: 10-2-28 01:42

原帖由 csk家長jj 於 10-2-27 22:07 發表

好嘅開始係成功的一半,希望你仔仔再接再厲,保持堅毅和鬥心,一直keep住名列前茅
現在我開始籌備升中事宜(小五),才發覺普遍英文中學的自行收生標準都奇高,除了學業成績外,最好有奥數比賽獎項+體育和音樂成就+良 ...

係呀, 宜家d小朋友真係好勁, 周身刀重要張張利. 真係要為佢地鼓掌, 因為其實他們都好辛苦, 付出好多努力...
係未來各位家長都應該係向住擁有特異功能既目標進發, 係呢. 我知道陳瑞祺喇沙書院會加中文班, 對你是否有影響?
原來唔係有太大比例既同學仔會選擇返陳瑞祺喇沙書院.
你呢, 是否已經選好左學校了 ? 加油呀. 預祝你同你小朋友
能夠成功搵到理想既中學同努力落去...
作者: csk家長jj    時間: 10-2-28 02:07

原帖由 catherinepang 於 10-2-28 01:42 發表

係呀, 宜家d小朋友真係好勁, 周身刀重要張張利. 真係要為佢地鼓掌, 因為其實他們都好辛苦, 付出好多努力...
係未來各位家長都應該係向住擁有特異功能既目標進發, 係呢. 我知道陳瑞祺喇沙書院會加中文班, 對你是否 ...

因為不是直屬中學的關係,所以影响不算太大。
我仔仔成績和操行都OK,但就「百無」(無奥數獎、無體育和音樂成就、無公益服務、無討好的外表、無......),所以選校計劃還在煩惱中,現在正努力谷「行」d英文,寄望在明年面試時有良好的表現。mouth:" />
作者: catherinepang    時間: 10-3-5 01:45

原帖由 csk家長jj 於 10-2-28 02:07 發表

因為不是直屬中學的關係,所以影响不算太大。
我仔仔成績和操行都OK,但就「百無」(無奥數獎、無體育和音樂成就、無公益服務、無討好的外表、無......),所以選校計劃還在煩惱中,現在正努力谷「行」d英文,寄望在明年面試 ...

無體育成就. 即是要代表學校參加體育比賽 ?
還是平日參加活動 ? 即是游水, 柔道... ?
音樂成就 ?? 又即是 ? 平時學琴果d算唔算 ?
已經報左10/3既校際音樂節...這個又算唔算 ?
公益活動 ? 賣旗算唔算 ?
即是要宜家就開始要預備...?
作者: csk家長jj    時間: 10-3-5 02:47

原帖由 catherinepang 於 10-3-5 01:45 發表

無體育成就. 即是要代表學校參加體育比賽 ?
還是平日參加活動 ? 即是游水, 柔道... ?
音樂成就 ?? 又即是 ? 平時學琴果d算唔算 ?
已經報左10/3既校際音樂節...這個又算唔算 ?
公益活動 ? 賣旗算唔算 ?
即是要宜 ...

以上全部都可以,當然最好有獎項啦
以往,我太專注學業成績而忽略了其他體藝的培訓,現在知道已太遲了
我列印了幾間本區band 1中學今年的中一自行申請表來參考,當中體育、視藝、音樂成就和社團服務佔了很大的比重,而我無奈地將會在以上的項目大部份漏空,所以現在才覺悟到成績之外,體藝和服務也是很重要的。

作者: catherinepang    時間: 10-3-6 16:02

原帖由 csk家長jj 於 10-3-5 02:47 發表

以上全部都可以,當然最好有獎項啦
以往,我太專注學業成績而忽略了其他體藝的培訓,現在知道已太遲了
我列印了幾間本區band 1中學今年的中一自行申請表來參考,當中體育、視藝、音樂成就和社團服務佔了 ...

其實因為現在要求越來越過高,想當年你入讀小一時
應該不似現在般要十項全能... 以往有得學piano都已
經叫做好, 宜家學校淨係音樂科都起碼要有2項...
piano已經當左是基本, 之後重要加多一樣音樂...
4-5年後到亞仔考中學可能又係第二個領域....到時都
唔要有咩技能先得 ? 宜家都係見步行步... 盡力啦
反而我覺得品行都好重要, 你每天打開報紙...d k仔k女..
唉... 我有好多朋友d仔女一上到中學就會有好大轉變,
真係要留心一下,要有心靈交流先得.... 加油.
我有2個仔. 第2個先得2歲3個月, 重有排捱呀
作者: csk家長jj    時間: 10-3-7 02:18

原帖由 catherinepang 於 10-3-6 16:02 發表

其實因為現在要求越來越過高,想當年你入讀小一時
應該不似現在般要十項全能... 以往有得學piano都已
經叫做好, 宜家學校淨係音樂科都起碼要有2項...
piano已經當左是基本, 之後重要加多一樣音樂...
4-5年後到亞仔 ...

當年我讀小學時,只有少量功課,放學後大把時間睇〝千年女皇〞〝IQ博士〞〝忍者小靈精〞...課外活動的風氣不太盛行,所以也頗輕鬆。現代做學生和家長的也很辛苦,由考幼稚園開始,已知道將來的學習之路競爭非常大,所以大人和小朋友都很疲倦。希望藉着這個平台大家一起分享和互相鼓勵。
作者: 祖明    時間: 10-3-7 22:23

原帖由 csk家長jj 於 10-3-7 02:18 發表

當年我讀小學時,只有少量功課,放學後大把時間睇〝千年女皇〞〝IQ博士〞〝忍者小靈精〞...課外活動的風氣不太盛行,所以也頗輕鬆。現代做學生和家長的也很辛苦,由考幼稚園開始,已知道將來的學習之路競爭非常大,所以大 ...

我都覺得依家D小朋友好似冇晒童真咁,睇卡通同玩o既時間少之又少,面對社會咁大競爭,每日都好似不停咁打仗,有時夜晚見佢倦極入眠個樣,真係有D心痛,同埋近來見咁多大學生為o左雞毛蒜皮咁少事就了結自己,不禁心裡一寒,到底現在係個咩世界?
作者: csk家長jj    時間: 10-3-7 23:35

原帖由 祖明 於 10-3-7 22:23 發表

我都覺得依家D小朋友好似冇晒童真咁,睇卡通同玩o既時間少之又少,面對社會咁大競爭,每日都好似不停咁打仗,有時夜晚見佢倦極入眠個樣,真係有D心痛,同埋近來見咁多大學生為o左雞毛蒜皮咁少事就了結自己,不禁心裡一寒,到底現在 ...

唉!現在d學習風氣咁「積極」,高處末算高咁,我都覺得d小朋友實在很忙,很無奈。近日經常做夢仔仔在呈分試上失手,一扎醒就瞓唔翻,壓力大到狂標瘡,現在變了花面貓,連鏡都唔敢照丫!在未來3個月內要經歷一測一考,相信大家都會很忙碌,希望大家都能輕鬆過關,跟住開心放暑假。
作者: catherinepang    時間: 10-3-13 18:01

原帖由 csk家長jj 於 10-3-7 23:35 發表

唉!現在d學習風氣咁「積極」,高處末算高咁,我都覺得d小朋友實在很忙,很無奈。近日經常做夢仔仔在呈分試上失手,一扎醒就瞓唔翻,壓力大到狂標瘡,現在變了花面貓,連鏡都唔敢照丫!在未來3個月內要經歷一測一考,相信大家都 ...

係呀, 不竟社會環境比我們小時間候好. 以前是要擔心有
無得食是否夠食, 宜家可能是擔心有幾多$$ 比佢報咩 cource. 我們這一代自然是想仔女有成就, 不其然就會
投放更多資源在他們身上....其次是由於社會風氣, 人地
學緊咩咩咩喎, 自己小朋友唔識好似蝕左....而且一年咁
多大學生畢業, 競爭好大, 想佢地第時條路好行d...
就係咁雙方既壓力就會好大, 無法啦, 惟有盡量安排佢
地係課外以後既生活時間. 希望係有限既休閒時間提高
他們既心靈質素. 唔好等佢地覺得只有讀書, 考試, 讀書
再考試... 條路真係好漫長, 加油加油
作者: catherinepang    時間: 10-6-16 17:59

[quote]原帖由 catherinepang 於 10-3-13 18:01 發表

亞仔好好笑. 昨天同我講, 要溫書, 我問佢溫咩呀,
都考完試啦! (考試反而無叫過我溫書, 同佢溫果時
不知幾辛苦). 佢話老師說星期四同星期五有個校本
學科測試. 我話唔駛溫啦.... 佢話唔得呀. 老師話如
果考得唔好要讀返幼稚園架.... 所以一定要溫... 我
當堂笑到收唔到聲, 真係老師講一句好過我地講十萬句..

唉, 咪係咁二應酬下佢 law. 點知激死我, 諗住係咁二
溫吓上學期果d啦, 因為下學期先考完無耐. 唔溫由自可,
一溫把既火, 上學期學果d都差唔多比返晒老師....
我當堂血壓都高幾度架, 哈哈
作者: csk家長jj    時間: 10-6-16 20:49

原帖由 catherinepang 於 10-6-16 17:59 發表
[quote]原帖由 catherinepang 於 10-3-13 18:01 發表

亞仔好好笑. 昨天同我講, 要溫書, 我問佢溫咩呀,
都考完試啦! (考試反而無叫過我溫書, 同佢溫果時
不 ...

乖仔咁聽話
作者: catherinepang    時間: 10-6-18 19:23

原帖由 csk家長jj 於 10-6-16 20:49 發表

乖仔咁聽話

亞仔話昨天考完既校本學科測驗. 數學有好多張 paper, 佢話有成12張, 有無咁多呀 ?? 定係亞仔數錯左 ?? 問佢英文同中文呢, 佢就話無數到, 同考試差不多, 大約 5 - 7 張左右. 唔知這個校本學科測驗係學校自己做, 還是全港性評估既呢 ?
作者: catherinepang    時間: 10-6-21 14:50

[quote]原帖由 catherinepang 於 10-6-18 19:23 發表

今日派左成績表勒, 唔知駛取成績表時唔見家長呢 ? 不過上學期見左一次, 可能唔駛再見都唔定.
大家考得ok 嗎 ? 只係派左中文同英文, 亞仔都係錯埋d大意果d, 真係抄都抄錯... 比佢激死. 亞仔說班上有一個同學仔有三科都要考過....因為唔合格
作者: newfather    時間: 10-6-21 15:32

原帖由 catherinepang 於 10-6-21 14:50 發表

今日派左成績表勒, 唔知駛取成績表時唔見家長呢 ? 不過上學期見左一次, 可能唔駛再見都唔定.
大家考得o ...

派左成績表??
作者: catherinepang    時間: 10-6-21 19:09

原帖由 newfather 於 10-6-21 15:32 發表

派左成績表??

SORRY 打錯左, 派左卷至真
作者: catherinepang    時間: 10-6-22 20:52

原帖由 catherinepang 於 10-6-21 19:09 發表

SORRY 打錯左, 派左卷至真

好啦, 派埋數學同常識光啦, 安樂晒....
亞仔話成年咁耐, 先至剛剛有得上外籍老師既英文堂咋...
唔知二年級開始會唔多d機會有得上呢 ?
作者: wensi    時間: 10-6-22 21:29

原帖由 catherinepang 於 10-6-22 20:52 發表

好啦, 派埋數學同常識光啦, 安樂晒....
亞仔話成年咁耐, 先至剛剛有得上外籍老師既英文堂咋...
唔知二年級開始會唔多d機會有得上呢 ?

佢地分級ga! A-E組 我仔講E組最好.

低兩組跟英文老師, 高個3組跟MR. JACK, 唔記得學期尾定頭MR JACK 會見佢地考佢地分組.  都係一 week 一堂.
作者: newfather    時間: 10-6-22 21:51

原帖由 wensi 於 10-6-22 21:29 發表

低兩組跟英文老師, 高個3組跟MR. JACK, 唔記得學期尾定頭MR JACK 會見佢地考佢地分組.  都係一 week 一堂.
sorry, 唔係好明咩野分組添, 唔知可唔可以講多一d 呢?
作者: wensi    時間: 10-6-22 23:05

原帖由 newfather 於 10-6-22 21:51 發表
sorry, 唔係好明咩野分組添, 唔知可唔可以講多一d 呢?

即係英文MR JACK 會考D 細路分grade, A-E  E組最好, 最好個3組每week 有一堂去跟MR Jack 上堂. 另外兩組跟英文老師上.

你問吓你個仔佢係乜, 有名ga.  佢地P1唔知係乜組好D.
A=Apple
B=Banana
C=Cat
D=Dog
E=Elephant
作者: csk家長jj    時間: 10-6-22 23:17

原帖由 wensi 於 10-6-22 23:05 發表

即係英文MR JACK 會考D 細路分grade, A-E  E組最好, 最好個3組每week 有一堂去跟MR Jack 上堂. 另外兩組跟英文老師上.

你問吓你個仔佢係乜, 有名ga.  佢地P1唔知係乜組好D.
A=Apple
B=Banana
C=Cat
D=Dog
E=Elep ...

wensi,你真係好了解CSK啊!我個仔讀咗5年,我都唔知有分組,更加唔知仲有組名添!我仲以為P.1每星期必會有一課Mr.Jack課
作者: newfather    時間: 10-6-23 09:20

原帖由 wensi 於 10-6-22 23:05 發表

A=Apple
B=Banana
C=Cat
D=Dog
E=Elep ...
點解你會知咁多野, 我地乜都唔知
作者: sandylam    時間: 10-6-23 10:24

我想問, 係p1 已經分左? of P2先開始分?
thanks!

原帖由 wensi 於 10-6-22 21:29 發表

作者: flyfly    時間: 10-6-23 10:28

補充小小,每個組別每堂會按各組別程度派發不同程度的英文圖書及工作紙回家做。
跟Mr. Jack上堂是全英語對答,又會要小朋友讀書及問問題等等,我仔話好好玩,上呢堂好free同埋開心。不過試過有d 小朋友要調返去跟英文老師,有d又調去跟Mr. Jack。
作者: wensi    時間: 10-6-23 12:02

原帖由 csk家長jj 於 10-6-22 23:17 發表

wensi,你真係好了解CSK啊!我個仔讀咗5年,我都唔知有分組,更加唔知仲有組名添!我仲以為P.1每星期必會有一課Mr.Jack課

我夠八law! 所以家長日一定要去, 我問老師ga! 又問係個仔.  
組名係唔想d 細路俾人lable 左.
作者: wensi    時間: 10-6-23 12:07

原帖由 newfather 於 10-6-23 09:20 發表
點解你會知咁多野, 我地乜都唔知

你問仔多d 野, 佢唔知唔好話佢. 問多d 佢又up 多一兩句.

開學個家長日一定要去.

仲有我一定問英文老師, 默書會唔會打散 d 句子默.  有d學校會打散d 句子再組合過.

作者: wensi    時間: 10-6-23 12:10

原帖由 sandylam 於 10-6-23 10:24 發表
我想問, 係p1 已經分左? of P2先開始分?
thanks!

應該P1 分左, 我仔P1先開始lee 個program.
作者: sandylam    時間: 10-6-23 12:30

咁即係p1呢一年, 有得上mr jack 既小朋友, 已經上左一年?
我真係唔知阿仔有冇上過.....

原帖由 wensi 於 10-6-23 12:10 發表

應該P1 分左, 我仔P1先開始lee 個program.

作者: catherinepang    時間: 10-6-23 19:02

原帖由 sandylam 於 10-6-23 12:30 發表
咁即係p1呢一年, 有得上mr jack 既小朋友, 已經上左一年?
我真係唔知阿仔有冇上過.....

唔該 wensi 同 flyfly 家長既資料
昨天亞仔說 mr. jack 考佢地oral, 我都覺奇怪, 因為之前
miss 應該已經考左....今日睇左wensi留言先知道原來是
分班..

我再問過亞仔, 佢說除左上星期果一次係上過 mr. jack 堂之外, 之前沒有上過mr. jack堂, 亦沒有同學仔係唔一齊上英文堂既. 而係上果唯一一次mr. jack 堂既時侯. mr. jack 抽左小小時間叫左 1-7號既同學考 oral. 而昨天就到亞仔8-12號, 係英文堂時叫左去 art room考既. 今日就叫左 13-17號出去考....  應該就係 wensi 所說既分a-e 組..

唔知其他班既小朋友係之前有沒有上過 mr. jack 既堂呢 ? 又係咪好似亞仔咁係這兩個星期先由mr. jack 考 oral 呢 ?
作者: wensi    時間: 10-6-23 20:53

原帖由 catherinepang 於 10-6-23 19:02 發表

唔該 wensi 同 flyfly 家長既資料
昨天亞仔說 mr. jack 考佢地oral, 我都覺奇怪, 因為之前
miss 應該已經考左....今日睇左wensi留言先知道原來是
分班..

我再問過亞仔, 佢說除左上星期果一次係上過 mr. j ...

可能P2開始亦唔定, 我問我仔, 佢講P1. 我又唔多記得. 有錯就唔好意思.
作者: catherinepang    時間: 10-6-24 14:59

原帖由 wensi 於 10-6-23 20:53 發表

可能P2開始亦唔定, 我問我仔, 佢講P1. 我又唔多記得. 有錯就唔好意思.

wensi 唔該晒你, 唔係都唔知原來要分班, 原以為個個都會上Mr. Jack堂, 但原來唔係.....
作者: wensi    時間: 10-6-25 14:38

原帖由 catherinepang 於 10-6-24 14:59 發表

wensi 唔該晒你, 唔係都唔知原來要分班, 原以為個個都會上Mr. Jack堂, 但原來唔係.....

都唔洗緊張, 都係就佢地能力而教. 聽唔明去Mr Jack 到上都無用.  
我仔唔多like 上Mr Jack堂.  衰仔話佢鬧我ge, 我話你無做功課無帶書, 梗係俾人鬧啦! 正常, 唔錯乜人會鬧你!.

只有多睇書, 我仔有同學可以睇Harry Potter英文版, 佢好羨慕人ga!

作者: catherinepang    時間: 10-6-26 14:50

原帖由 wensi 於 10-6-25 14:38 發表

都唔洗緊張, 都係就佢地能力而教. 聽唔明去Mr Jack 到上都無用.  
我仔唔多like 上Mr Jack堂.  衰仔話佢鬧我ge, 我話你無做功課無帶書, 梗係俾人鬧啦! 正常, 唔錯乜人會鬧你!.

只有多睇書, 我仔有同學可以睇Harry ...

咁如果有機會上總係覺得好d..
咁你仔個同學仔都幾勁喎, 係呢, 你個仔讀緊幾年級 ??

昨天亞仔係學校打針, 有哭, 唔知點解佢特別鍾意哭既.
放學接佢就猛話好痛, 當時睇佢又好似無咩野(無紅無腫).
我重話左佢幾句, 小小時成日瓜瓜嘈.
當我夜晚回到家, 佢都猛話好痛, 果時再睇先發現原來已經又紅又腫.... 可憐佢隻瘦猛猛既手(上手臂)好似有隻老鼠仔
咁, 我當堂吃一驚, 重忙著說對不起.... 因為好似唔信佢咁
覺得佢好可憐, 好慘, 已經鬼咁痛重比亞媽罵 ^o^
佢反而安慰我,  說唔駛要啦, 你都唔知, 其實宜家已經比頭先好d.... 於是我立即比個退熱貼佢貼住, 希望佢會舒服d.
我老公就同亞仔講, 因為你成日狼來了, 所以媽媽唔信你 law...  估唔到支針咁勁, 唔知其它同學仔有無事呢 ? 希望亞仔快d燒腫. 好像說星期一要穿運動衣服, 有得玩....
作者: wensi    時間: 10-6-26 20:31

原帖由 catherinepang 於 10-6-26 14:50 發表

咁如果有機會上總係覺得好d..
咁你仔個同學仔都幾勁喎, 係呢, 你個仔讀緊幾年級 ??

昨天亞仔係學校打針, 有哭, 唔知點解佢特別鍾意哭既.
放學接佢就猛話好痛, 當時睇佢又好似無咩野(無紅無腫).
我重話左 ...

我仔P3啦! 都係C組, 個d 3年級有6年級/F1英文水評ge.
傳聞媽媽之前每日陪讀半小時..  我summer 開始都要勤力D.  我仔睇中文好好多, 升P2個年開始跟我去書展.

打針好似係會腫ga! 佢有無發燒?

我仔好感性ga 都成日cry, 而家d 男仔唔知乜做.
作者: catherinepang    時間: 10-7-6 12:39

今日接亞仔放學後要去<學生健康服務檢查>
係學校比既,好像是由老師選的.
我諗係亞仔大瘦, 所以老師至比個位佢去檢查一下.
亞仔食野都ok架,但就是不長肉(似我得個高字無肉既)
睇下今日睇左有咩講先.... haha

係呢, 想問下結業果日, 學校有咩攪作既呢 ?

作者: wensi    時間: 10-7-6 17:13

原帖由 catherinepang 於 10-7-6 12:39 發表
今日接亞仔放學後要去
係學校比既,好像是由老師選的.
我諗係亞仔大瘦, 所以老師至比個位佢去檢查一下.
亞仔食野都ok架,但就是不長肉(似我得個高字無肉既)
睇下今日睇左有咩講先.... haha

係呢, 想問下結業果日, 學 ...

結業果日.............有獎捧
作者: catherinepang    時間: 10-7-7 15:55

原帖由 wensi 於 10-7-6 17:13 發表

結業果日.............有獎捧

亞仔無獎呀, 不過教得都算唔錯, 雖然上學期好小小.
班名次就退左, 但級名次就高左. 即係佢班d同學仔考得好好.

數學科已經係第3個老師勒.希望下年唔好換咁多老師就好勒...
作者: wensi    時間: 10-7-7 16:34

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 15:55 發表

亞仔無獎呀, 不過教得都算唔錯, 雖然上學期好小小.
班名次就退左, 但級名次就高左. 即係佢班d同學仔考得好好.

數學科已經係第3個老師勒.希望下年唔好換咁多老師就好勒... ...

我仔有個進步獎, 我仔話事齋好易攞, 上學期唔好成績就有ga la! 衰仔.  進左差不多40名. 好鬼衰成日上上落落, 大佬我心血少ga!

換老師我都收都風,  有個成日病無返學.  請個代課老師(好似退休人士唔多適應) 又走, 病個個又走.先請第3個. 一般老師好少學期中走.

今個暑假好背乘數表.  開學pick up 得快d.

作者: catherinepang    時間: 10-7-7 19:36

原帖由 wensi 於 10-7-7 16:34 發表

我仔有個進步獎, 我仔話事齋好易攞, 上學期唔好成績就有ga la! 衰仔.  進左差不多40名. 好鬼衰成日上上落落, 大佬我心血少ga!

換老師我都收都風,  有個成日病無返學.  請個代課老師(好似退休人士唔多適應) 又走,  ...

咁有進步都好呀, 其實最主要係睇佢真係識唔識定唔小心..
如果係唔小心咁點都好過真係唔識. 只係唔抵 law
亞仔其實同上學期既分差唔多, 但班名次就退左, but 級名次就高左. 即係佢果班既頭3名都好高分law, 可能頭3名都高過其他班既第一名, 所以亞仔級名次先會高左. 不過小一只係開始, 有排辛苦.... . 不過老師係學習態度評級由上學期B, 而下學期係 A-,果度我反而好開心. 即係佢有用個心黎上堂...希望佢可以 keep住.
多謝你提醒真係要背定乘數表, 同心算....
作者: wensi    時間: 10-7-8 11:05

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 19:36 發表

咁有進步都好呀, 其實最主要係睇佢真係識唔識定唔小心..
如果係唔小心咁點都好過真係唔識. 只係唔抵 law
亞仔其實同上學期既分差唔多, 但班名次就退左, but 級名次就高左. 即係佢果班既頭3名都好高分law,  ...

要睇小朋友, 我仔你好恨心咁唔理佢, 俾佢衰一次. 佢就好緊張, 你叫佢做乜都肯.

P2 test 完數全班最高分, 到考試話自己好掂唔洗溫ga la! 我心諗好睇你點死.  出黎ge成績得7字頭, 佢死得心服口服以後叫佢做練習做卷唔會say no.

P3 開始心散玩電腦 上學期考試唔多好.  佢唔理我, 我又由佢.  果然死得好慘去左7X名.  賽後檢討我收返個電腦, 因為佢自我控制能力低. 之後又聽聽話話.

今次賽後檢討佢都話上次沉迷電腦出事.

我覺得低年班衰下好, 唔洗上左P5/6 先出事.
作者: catherinepang    時間: 10-7-9 15:29

原帖由 wensi 於 10-7-8 11:05 發表

要睇小朋友, 我仔你好恨心咁唔理佢, 俾佢衰一次. 佢就好緊張, 你叫佢做乜都肯.

P2 test 完數全班最高分, 到考試話自己好掂唔洗溫ga la! 我心諗好睇你點死.  出黎ge成績得7字頭, 佢死得心服口服以後叫佢做練習做卷 ...

咁都係, 知恥近乎勇, 未跌過係永遠唔知痛.
亞仔之前學緊 piano, 每個星期只係會係上堂前三催四請
至去鍊習, 咁下一堂梗係唔識啦. 真係大家都好辛苦.
同佢講, 唔鍾意就唔好學, 唔好浪費金錢同時間大家又唔開心.
講完佢又死講要學唔係唔想, 都唔知真定假. 我話嗱7月唔會學琴既勒. 如果你真係鍾意你就自己每日都自行鍊習, 比我見到你真係想學, 先至係8月學返, 否則唔好再辛苦勒.....
今日9號, 佢都起碼有鍊習左7日, 唔知佢是否可以學落去.
以我自己來說梗係希望佢真係能夠繼續學..... 有時真係唔可以對佢地太好.... 以為咩都係必然有, 但又唔肯付出....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5