教育王國

標題: 阿仔不肯上學去...煩到想死!!! [打印本頁]

作者: hannah616    時間: 09-9-10 18:47     標題: 阿仔不肯上學去...煩到想死!!!

阿仔今年升小一,
佢第2日又話怕這樣怕那樣,
怕去toilet,又話怕老師,不肯返學,
我們每日都用盡九牛二虎之力將他送上校巴,
但去到學校又不肯去課室,
嚷著要返屋企,
學校只有帶佢去library,
結果7日後,佢d恐懼感增加了,
放學後發晒癩!!
佢話係學校驚到死,驚到要自殺及跳樓,
今天我們沒有辦法送佢上學...
但留在家中也分分鐘嚷著唔返學!
學校又不準家長陪,
堅持帶佢去library,
但library d 人對佢又有微言,
佢最後的安全網也沒有了,
他說死也不上學,
點算???????
.
作者: happyvalley    時間: 09-9-11 18:02

原帖由 hannah616 於 09-9-10 18:47 發表
阿仔今年升小一,
嚷著要返屋企,
結果7日後,佢d恐懼感增加了, ...

妳覺得佢『資優』…
作者: hannah616    時間: 09-9-12 17:42

原帖由 happyvalley 於 09-9-11 18:02 發表

妳覺得佢『資優』…

佢去年做左test話係資優架喇!
作者: brian61950    時間: 09-9-12 18:44

原帖由 hannah616 於 09-9-10 18:47 發表
阿仔今年升小一,
嚷著要返屋企,

你理鬼佢吖,越氹越出屎,比我............已經打鑊金.
老師做得好啱,冇理由要一班人就少爺.

硬起來吧,小朋友都好識詐詐第第,唔返一兩日囉,cut电視,cut打機,cut零食,cut玩具,只准呆坐.........
再唔就範既,帶佢去保良局參觀下.
作者: 甜芋    時間: 09-9-13 16:31

阿仔今年升小一,
嚷著要返屋企,

佢情緒不穩時,要保謢佢.暫時性唔返學,你得唔得呀?學校老師應該有辦法安撫佢.你再同學校傾下.有時唔需要顧慮咁多.畢竟呢類小朋友唔多.某些認為仔仔被你龐壞0既人,實有.你揾下班主任,訓導主任,學校社工.睇下學校有邊方面可以輔導.

佢已經驚到要跳樓了,俾我就留佢係屋企.等佢放松一下.
作者: 淋雨    時間: 09-9-17 13:33

家長要瞭解小朋友的顯性和隱性原因。怕返學是顯性原因,但其背後必定有隱性原因,孩子在要安心的環境下,大人慢慢開解才會有機會講出來,不能操之過急。尋求協助,是有需要的。

那些打鑊金,cut這樣,cut那樣的管教方法是不適合現今的孩子,尤其是資優兒童。

資優孩子的思想周密,那些他們擔心的事情,大人未必完全瞭解。

幾年前,國際新聞中有許多恐怖襲擊美國人入住酒店的新聞,阿仔看新聞後,問我家中附近有沒美國人入住的酒店。他們的思想和顧慮,與一般孩子有很大差別。

耐心,開解,關懷,在適當時候給他應該有的責任.
作者: brian61950    時間: 09-9-17 14:37

原帖由 淋雨 於 09-9-17 13:33 發表
家長要瞭解小朋友的顯性和隱性原因。怕返學是顯性原因,但其背後必定有隱性原因,孩子在要安心的環境下,大人慢慢開解才會有機會講出來,不能操之過急。尋求協助,是有需要的。

那些打鑊金,cut這樣,cut那樣的管教方法是 ...

一哭二鬧三上吊,係人都識.
個啲一日到黑要生要死個啲,你死佢都未死.
行埋一邊粒聲唔出抽泣就驚喇.

6歲人仔已經常常用死(得把口)來威脅父母,現在唔紏正,將來無可限量,點只資優咁簡單.
作者: idy926    時間: 09-9-21 13:55

問下學校有無社工,或者去搵心理醫生...咁你有無問小朋友點解吾要返學?
作者: connieaunt    時間: 09-9-21 15:13

作者: Octopusma    時間: 09-9-28 18:45

唉, 完全同病相憐, 我好明白你既感受, 外人根本唔會理解, 打鬧對呢類小朋友係冇任何幫助, 只會令佢更激烈, 真係要幫佢冷靜落黎先可以再同佢講解...
但你既情況比我更壞, 起碼我個仔冇話要死, 似乎學校既配套未完全幫到你咁...

我個仔又係岩岩升小一, 仲要係一開學幾日就幫佢轉校, 所以適應上又多一重問題, 頭一星期雖然都有多少扭計但都好地地日日自動自覺上校車, 點知第2星期上完一堂普通話堂就話好驚, 佢話老師鬧佢上堂睇手冊仲舉高佢隻手搖佢, 跟住打風放左一日假, 16號返到學校緊張到肚痾, 返左屋企後乜事都冇, 17號一早直頭又痾又嘔, 俾佢休息一陣都夾佢返學校, 返到去都係做場大龍鳳, 堅持星期5先返學, 之後既一星期都係咁樣癲, 又訓學校大門地下, 又大喊大叫, 又掉手冊落垃圾筒, 班主任, 社工同訓導主任都一直幫助跟進緊佢, 當佢冷靜後堅持要佢入番課室, 好彩佢每次冷靜完都能夠專注上番堂, 但每朝返學就扯大纜咁扯上車, 今朝返到學校仲唔肯落車, 3個大人先抬到佢落車, 仲踢同咬幫手既人, 唉....

學校有社工跟緊, 我媽幫我去搵左社處社工再傾, 佢聽完話佢既情況不論佢係唔係, 我暫時就當佢係資優去處理, 花多幾倍心力去照顧佢就必然既事, 但叫我搵學校社工寫紙俾我去政府幫佢check, 話因為之後政府俾到家長既資源可以俾到我地好大幫助...

唉, 我淨係知每朝早我都好似癲婆咁響街度扯個仔上車, 外人真係唔會明白發生咩事囉...
阿仔今年升小一,
嚷著要返屋企,

作者: wisekid2007    時間: 09-9-29 16:44

作者: Octopusma    時間: 09-9-29 18:53

我唔知個仔係咪資優, 我冇去test, 點樣情況都係要教, 我只知社工, 心理學家我都見, 邊個俾到意見我, 可以有幫助既就去嘗試, 只要一天比一天好d, 就安樂了...

原帖由 wisekid2007 於 09-9-29 16:44 發表
這些跟本同是否資優完全沒有任何關係, 而是心理與精神健康問題, 應盡早找 CP (臨床心理學家), 有時可能要轉介至精神科醫生治療。

作者: wisekid2007    時間: 09-9-29 20:41

作者: Octopusma    時間: 09-9-30 00:46

多謝你既意見, 我一心都想係搵心理學家既, 因為老公既堂細佬係醫生, 佢知道我地情況都叫我搵心理學家睇睇, 依家都等佢俾資料我, 只係我地知社處有呢個服務咪去社處分區中心搵社工, 將情況講晒佢知, 想佢轉介囉, 佢聽晒小朋友由細到大到上小學情況後, 俾既意見係佢唔關心理問題事, 叫我地將小朋友情同學校社工講, 叫佢寫紙轉介去做TEST, 但根本就解決唔到依家存在既問題, 既然社處既資料唔肯俾我, 即係要自己俾錢, 我咪只好打去港大同埋明愛定庭服務搵心理專家傾喇...

我又要返工, 只能約到星期6, 但對方又未有期覆到我, 呢一刻我只能信社工同學校啦...

原帖由 wisekid2007 於 09-9-29 20:41 發表
社工的訓練不足以處理你仔仔嘅問題, 但可協助轉介心理學家,你應立刻行動, 找心理學家。跟本冇需check 是否資優,是否資優限本與你所描述嘅行為關係不大, 知道是否資優對解決問題也幫助不大,不是以為是資優就可以有excuse ...

作者: wisekid2007    時間: 09-9-30 15:28

作者: Octopusma    時間: 09-9-30 19:26

wisekid2007, 多謝你既意見!!
我打左去小童群益會, 社工好詳細既解釋同分析, 正如我所講, test唔test資優都解決唔到當前既問題, 梗係搵心理專案去睇佢啦, 因為佢地果度太full, 佢都建議我盡快處理, 所以俾晒資料我去約見專家...

阿仔係響學校俾老師搖過佢隻手之後變得咁驚, 而引身到佢依家一聽到話返學就驚, 但並唔係完全唔享受返學, 因為佢好開心咁要我陪佢玩教書扮老師遊戲..

我都有睇過書同網上資料, 了解資優小朋友既特徵係點, 我唔係專家我唔認定自己小朋友係資優, 但都係果句, 依家最重要係見心理專家睇佢有冇其他情緒病之類, 要唔要做TEST心理專家會有建議俾我架嘛, 都唔明社處個社工點解會話唔需要見心理專家, 佢將個波射番俾學校社工唔想開FILE者.... 嘿...

原帖由 wisekid2007 於 09-9-30 15:28 發表
那個社工真是不知所謂, 怎會不關心理問題!

你小朋友不肯或害怕上學, 一定是心理問題, 而問題是怎樣或為何產生這個心理問題, 例如過到受驚。同一件事情, 不同小朋友會有不同情度嘅反應。

心理學家會詳細分柝嘗試 ...

作者: 甜芋    時間: 09-10-1 09:57

原帖由 Octopusma 於 09-9-30 19:26 發表
wisekid2007, 多謝你既意見!!
我打左去小童群益會, 社工好詳細既解釋同分析, 正如我所講, test唔test資優都解決唔到當前既問題, 梗係搵心理專案去睇佢啦, 因為佢地果度太full, 佢都建議我盡快處理, 所以俾晒資料我去 ...

社會福利處0固位社工,可能都係一知半解.推黎推去,將責任俾返學校.如果經濟許可的,不如揾私家去評估.短時間可以約到期.評估有報告之后,社處社工有責任介紹服務俾你.佢唔做嘢,你逼佢.
作者: wisekid2007    時間: 09-10-2 13:31

作者: Octopusma    時間: 09-10-5 14:30

你講得非常正確, 雖然曾經不止一次有人向我提及資優既問題, 但我都冇行動去做test, 就係覺得唔需要, 我去社處亦係想佢轉介去心理專家度跟進, 估唔到結果係咁令人失望者...

同小童群益會既社工傾完, 亦響網上睇左好多資料, 了解多左我依家應該要點做, 同小朋友傾得有技巧左, 了解佢心結多左, 依家理解佢都可能有ADHD既情況, 黎緊幾日會見精神科同心理專家等, 希望方向會更明確同實在, 自己放鬆d先可以對阿仔冇咁緊張, 我直接影響埋佢....

我已經唔可以再轉校, 因一開學我就幫佢轉左校, 原因我已經唔想再提了, 只能講句, 如果我及發現問題, 早d幫佢去做TEST, 了解佢是否ADHD既話, 我真係唔會咁輕易幫佢轉校令佢咁受傷害, 我自己都已經好自責, 但呢一刻我唔可以再望番轉頭, 一定要盡力同阿仔面對前路, 解決問題~~

原帖由 wisekid2007 於 09-10-2 13:31 發表
從你的描述, 很明顯是跟我的小朋友一樣是在學校嚇親, 所以不肯上學, 我的小朋友經我們心理輔導後, 雖然肯上學, 但表現出 withdrawal and act out (i.e. 即完全不投入課堂, 經常自己離開班房)。 我們多次被老師甚至級 ...

作者: idy926    時間: 09-10-5 15:04

努力!
原帖由 Octopusma 於 09-10-5 14:30 發表
你講得非常正確, 雖然曾經不止一次有人向我提及資優既問題, 但我都冇行動去做test, 就係覺得唔需要, 我去社處亦係想佢轉介去心理專家度跟進, 估唔到結果係咁令人失望者...

同小童群益會既社工傾完, 亦響網上睇左好 ...

作者: wisekid2007    時間: 09-10-5 15:29

作者: Octopusma    時間: 09-10-5 18:52

啊, 已5間?? 你也辛苦了...

我只係聽過多方面既意見, 都一致叮囑我唔好再隨便轉校, 特別係小學, 因為會為小朋友帶來更不可估計既影響, 所以我呢一刻咁肯定我唔可以轉校, 或者我都太過否定左將來既變化了, 響kg時阿仔有同學既哥哥亦有嚴重情緒問題, 以我所知佢小學都轉左2次校, 第3間先叫做配合到佢既需要.

唉, 真係當局者迷, 如果當我發現學校原來根本唔願意或無能力配合我小朋友既需要, 相信我亦唔會坐以待斃, 真係多得你一言驚醒....

原帖由 wisekid2007 於 09-10-5 15:29 發表
不知道你為甚麼如此肯定"已經唔可以再轉校", 你唔想再提亦無不可, 但希望你想清礎, 不是間間學校都可以或願意配合個別孩子的需要, 在小學階段, 小朋友最易受學校影晌, 為小朋友長遠利益著想, 找一間夾到小朋友嘅學校 ...

作者: wisekid2007    時間: 09-10-6 09:25

作者: janetlam74    時間: 09-10-8 02:56

看完你們的對話,真係感同身受
我的小朋友對返學有些怕,返到學校門口常說很驚!!!
唉............一上小二功課開始多,作文堂上交不到要留堂,
佢聽完驚到現在..........初初小一和開學都開開心心,
現在我見到佢咁個心很痛!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: Octopusma    時間: 09-10-8 09:28

小二? 交唔到作文要留堂?
其實香港教育, 始終都仲係非常田鴨....:cry:

原帖由 janetlam74 於 09-10-8 02:56 發表
看完你們的對話,真係感同身受
我的小朋友對返學有些怕,返到學校門口常說很驚!!!
唉............一上小二功課開始多,作文堂上交不到要留堂,
佢聽完驚到現在..........初初小一和開學都開開心心,
現在我見到 ...

作者: BERRYTOTO    時間: 09-10-14 22:14

我就係因為我仔情緒問題~所以係輔導中心(即係心理E生)口中證實小朋友係資優,不過我宜家首要同個仔上遊戲治療,穩定佢基礎情楚,然後我地學,去處理日後佢既情況,不過E生建議我去check分佈要睇佢下佢有D咩係好D or 平均。始終明白佢多d,對父母都會有一定幫助,不過暫時仲有不安,希望上完堂佢既情緒好D,我咩都唔緊要。我要佢開心就夠~
作者: BERRYTOTO    時間: 09-10-14 22:34

haha~~樓主同octopusma,
我仔唔夠兩歲,做左D野佢唔like,佢都有講我要企係車前面比佢撞,然後我開窗跳落街,個陣不僅得兩歲我都煩死,問左好多人都有比D輔導比我。旦自己都好驚好矛盾,我仔k1己經唔番學,又係要夾佢,不過係學校又係正常~番學咁耐喊足咁耐番學上車前真係九月開學喊到七月,終於我都同佢轉學,宜家經過了解其實係之前個間學校今本滿足唔到佢,而D間學校比到成就咁,所以宜家病都一定要番學,因為D間學校好like背書,合佢口味~
作者: 叮鈴    時間: 09-10-16 18:01

原帖由 Octopusma 於 09-10-5 18:52 發表
啊, 已5間?? 你也辛苦了...

我只係聽過多方面既意見, 都一致叮囑我唔好再隨便轉校, 特別係小學, 因為會為小朋友帶來更不可估計既影響, 所以我呢一刻咁肯定我唔可以轉校, 或者我都太過否定左將來既變化了, 響kg時阿 ...

我小朋友都係讀過五間學校,5年轉5間。
現在算是穩定下來,當然,除了學校願意配合,小朋友長大一點又會唔同d。
其它人會覺得轉校對小朋友不好,
但ep, cp 都有提議咁做。

我自己都慶幸幫佢轉..,如果唔係,真係會帶給我和小朋友不可估計的影響。
當然,都要看看運氣,若轉左更不適合的話....:
作者: Nancy24    時間: 09-11-11 22:25     標題: 回覆 19# Octopusma 的文章

如果你企係佢果邊睇..其實真係10分恐怖,佢的世界這麼小,你地呢班人就係佢的全部,當佢面對咁樣的暴風雨..佢會以為呢個世界就係咁痛苦..而且係唔會改變。如果你們(父母)唔諒解,真的是無比悲哀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5