教育王國

標題: 羅福道09年k1下午班家長, 入來交流一下吧! [打印本頁]

作者: littlepang_lau    時間: 09-9-13 00:19     標題: 羅福道09年k1下午班家長, 入來交流一下吧!

我仔仔叫栢喬Davis, 讀 n pink (a), 多多指教.
作者: JassChow    時間: 09-9-14 13:05

我囡囡叫璟宜(King Yi), 讀 N Silver (B), 搭6號校車
星期六去吾去家長會??到時相認丫!!

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-13 00:19 發表
我仔仔叫栢喬Davis, 讀 n pink (a), 多多指教.

作者: KoBB    時間: 09-9-14 22:19

Hello, 我個女Edith係讀N Pink (b) 架
作者: KRISTYCHUNG    時間: 09-9-14 23:08

nice to meet you, 我個仔叫MARCO, 讀N PINK (B)
作者: JassChow    時間: 09-9-15 13:15

我地大家可以點樣相認呢??
作者: chiumh    時間: 09-9-15 17:42

你哋好,我個女叫芷凝,讀N Pink (b).
作者: joeyxlma    時間: 09-9-15 18:42

原帖由 JassChow 於 09-9-14 13:05 發表
我囡囡叫璟宜(King Yi), 讀 N Silver (B), 搭6號校車
星期六去吾去家長會??到時相認丫!!

HiHI, my girl is also 6# school bus,!
I'll also attend the new parent day!

作者: littlepang_lau    時間: 09-9-16 06:37     標題: 好多人N pink 喎~~

KoBB, KristyChung, Chiumh:

大家也是同一班喎~ 真係好啦. 小朋友要坐校車嗎? 我個仔要的, 如果你們也要, 即是我們也見過面呢!
你們去星期六的家長會? 不知有沒有機會分班相認呢?
作者: JassChow    時間: 09-9-16 14:43

Hi Hi Joey,
我岩岩pm左mobile phone no. 比你, 睇下收到無!!

原帖由 joeyxlma 於 09-9-15 18:42 發表

HiHI, my girl is also 6# school bus,!
I'll also attend the new parent day!

作者: chiumh    時間: 09-9-16 15:02

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-16 06:37 發表
KoBB, KristyChung, Chiumh:

大家也是同一班喎~ 真係好啦. 小朋友要坐校車嗎? 我個仔要的, 如果你們也要, 即是我們也見過面呢!
你們去星期六的家長會? 不知有沒有機會分班相認呢? ...

我個女坐10號校車,開學頭2日應該見過面.大家星期六見.
作者: chiumh    時間: 09-9-16 15:05

原帖由 KoBB 於 09-9-14 22:19 發表
Hello, 我個女Edith係讀N Pink (b) 架

我個女好似坐喺你個女隔離.
作者: chiumh    時間: 09-9-17 10:07

我個女話老師叫帶紅色圓形同藍色方形玩具返學,唔知係唔係真嘅。你哋個小朋友有無講要帶?
作者: KoBB    時間: 09-9-17 14:19

你好呀

原帖由 chiumh 於 09-9-16 15:05 發表

我個女好似坐喺你個女隔離.

作者: KoBB    時間: 09-9-17 14:28

我個女上星期已經攞左返學校, 不過只係話帶红色玩具, 形狀都無講, 唔緊要啦, 佢講帶咩咪配合佢攞, 要俾佢學吓o既

原帖由 chiumh 於 09-9-17 10:07 發表
我個女話老師叫帶紅色圓形同藍色方形玩具返學,唔知係唔係真嘅。你哋個小朋友有無講要帶?

作者: littlepang_lau    時間: 09-9-17 23:04

哈哈....我工人還以為他講大話沒有給他帶啊~~~ 我也未有時間問返仔仔, 等我同工人講返先! 好彩有你地喳!

原帖由 KoBB 於 09-9-17 14:28 發表
我個女上星期已經攞左返學校, 不過只係話帶红色玩具, 形狀都無講, 唔緊要啦, 佢講帶咩咪配合佢攞, 要俾佢學吓o既

作者: KoBB    時間: 09-9-18 09:29

我個女尋晚同我講今日要帶藍色玩具, 我問佢有無要求咩野形狀, 佢又話無喎.....呢個training 真係好玩

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-17 23:04 發表
哈哈....我工人還以為他講大話沒有給他帶啊~~~ 我也未有時間問返仔仔, 等我同工人講返先! 好彩有你地喳!

作者: chiumh    時間: 09-9-18 18:36

係唔係要將玩具放喺學校度?我個女冇將藍色玩具帶番屋企,唔知係唔係唔見咗.
作者: KRISTYCHUNG    時間: 09-9-18 21:46

吓我個仔完全無同我講,點算?
作者: KoBB    時間: 09-9-18 22:08

我個女o既红色玩具都係尋日先至出現番o係書包, 老師同佢講要貼個名o係玩具上, 如果唔係就唔知屬於邊個

原帖由 chiumh 於 09-9-18 18:36 發表
係唔係要將玩具放喺學校度?我個女冇將藍色玩具帶番屋企,唔知係唔係唔見咗.

作者: littlepang_lau    時間: 09-9-18 23:12

嘩! 機乎每日都有確疹個案, 最新果個係 n brown pm 班. 大家小心d小朋友啊~~
作者: carolcat    時間: 09-9-19 00:51

作者: monyuen801901    時間: 09-9-20 21:06

各位靚媽好,

我小兒Lukas也是K1-PM (N2), 校車#17.  請問是否要帶紅&藍色玩具呀?
作者: littlepang_lau    時間: 09-9-21 11:25

原帖由 monyuen801901 於 09-9-20 21:06 發表
各位靚媽好,

我小兒Lukas也是K1-PM (N2), 校車#17.  請問是否要帶紅&藍色玩具呀?

係呀, 星期六個家長簡介會都有話會叫小朋友帶東西返去, 不過好攪笑, 個個家長都話唔相信要帶玩具返學校, 所以無帶到, 而家我地知啦! 哈哈~~ 唔知道今個星期帶咩呢?

我都係#17校巴喎~ 不過係尾站, 你呢? lukas讀邊班呀?
作者: 菲比媽媽    時間: 09-9-21 21:00

我地問左好多次阿女老師有無叫佢帶野返學校,佢都無答我地,好似唔知我地問咩
作者: KoBB    時間: 09-9-21 21:45

聽日帶小朋友細個o既相喎, 我個女話有D同學帶左兩張相, 佢聽日都帶兩張.... 其實係咪分批帶呢??
作者: littlepang_lau    時間: 09-9-21 22:19

原帖由 KoBB 於 09-9-21 21:45 發表
聽日帶小朋友細個o既相喎, 我個女話有D同學帶左兩張相, 佢聽日都帶兩張.... 其實係咪分批帶呢??

帶相? 栢喬話要帶綠色玩具喎? 我都覺得奇怪, 點解仲係帶玩具呢? 之後佢仲問我miss cheung係咪好鍾意顏色喎!!
作者: JassChow    時間: 09-9-21 22:33

My daughter said twm need to bring no. "2" back to school???
1st week she said need to bring red toys
last week end said need to bring blue circle..........
I also don't know it's true or not.........

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-21 22:19 發表

帶相? 栢喬話要帶綠色玩具喎? 我都覺得奇怪, 點解仲係帶玩具呢? 之後佢仲問我miss cheung係咪好鍾意顏色喎!!

作者: JassChow    時間: 09-9-21 22:41

My daughter just cfm need to bring 2pcs of BB photo ar~~~
作者: lingling06    時間: 09-9-21 23:04

Hello, my boy Chun Chun is also in N2.  He takes school bus No. 10.

My boy today asked me to give him 2 photos for school.  He didn't mention about bringing toys for so long.

原帖由 monyuen801901 於 09-9-20 21:06 發表
各位靚媽好,

作者: chiumh    時間: 09-9-22 09:26

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-21 22:19 發表

我個女話Miss Cheung叫帶一張BB相,但要嚟做乜就唔知.
作者: JassChow    時間: 09-9-22 14:19

哈, 睇黎呢個game, 吾單止考小朋友既接收/表達能力, 仲考埋家長對小朋友既信任同溝通...........
好funny~~~~~
作者: jackal    時間: 09-9-22 15:14

有冇N4的同學仔呀?
作者: JassChow    時間: 09-9-23 01:10

My daughter bring two photo to school on today, but she said teacher just rec'd 1 photo only, the other return for me at same day........... how about yours?
作者: KoBB    時間: 09-9-23 15:41

同你囡囡一樣, 只取了一張, 另一張即日退回

原帖由 JassChow 於 09-9-23 01:10 發表
My daughter bring two photo to school on today, but she said teacher just rec'd 1 photo only, the other return for me at same day........... how about yours?

作者: littlepang_lau    時間: 09-9-23 16:30

係呀, 我個仔都話"just one", 但究竟要張相黎個咩呢? 好想知o添!

原帖由 KoBB 於 09-9-23 15:41 發表
同你囡囡一樣, 只取了一張, 另一張即日退回

作者: KoBB    時間: 09-9-23 22:02

睇家長日派的學習通訊, 9月份會教"我的身體(一), 其中一part內容係講"知道自己從嬰兒長大成幼兒", 我估都係要黎做教材

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-23 16:30 發表
係呀, 我個仔都話"just one", 但究竟要張相黎個咩呢? 好想知o添!

作者: irisfung    時間: 09-9-24 00:31

hi,

大家好!  我個仔叫Duncan, 都係讀 N(pink)a班, 冇坐校車, 由工人姐姐接送.  好彩睇到你地嘅posts, 先知要帶D乜返學, 因為呀仔完全冇講! 有時問佢喺學校學咗D乜, 佢只係講D似是而非嘅嘢, 真係要比D耐性!
作者: hinhinboy    時間: 09-9-24 11:28

Hi! 大家好! 我囝囝叫軒軒, 讀N Purple ap, 搭6號校車的.
返咗學差不多成個月, 大家分享吓小朋友的情況係點呢?
我囝囝就越來越喜歡返學, 由最初好抗拒返學, 到而家會叫姐姐早d去搭校車, 驚搭唔到車.
另外, 初初放學返到屋企, 問佢係學校做d咩, 咩都話唔知道, 唔記得. 現在好好多了,識唱歌仲一齊做動作. 雖然, 其他嘢都仲唔係好知道, 不過, 已經好大進步, 見到佢咁樣,我自己都好開心.
你哋d小朋友又點呢?
作者: 伍小B    時間: 09-9-24 13:05

nice to meet you,
my girl Kylie is in N Purple ap too!

原帖由 hinhinboy 於 09-9-24 11:28 發表
Hi! 大家好! 我囝囝叫軒軒, 讀N Purple ap, 搭6號校車的.
我囝囝就越來越喜歡返學, 由最初好抗拒返學, 到而家會叫姐姐早d去搭校車, 驚搭唔到車.
另外, 初初放學 ...

作者: littlepang_lau    時間: 09-9-24 13:28

原帖由 hinhinboy 於 09-9-24 11:28 發表
另外, 初初放學 ...

我都好認同, 見每個小朋友返學都好開心, 而且是學到知識的, 這點很重要. 我仔仔返來也沒有提學到什麼, 但若拿些咭給他們, 他們也知道要做什麼, 可能於學校內也有做.
作者: littlepang_lau    時間: 09-9-24 13:32     標題: 十月生日會

有無n pink小朋友9-10月生日? 想找家長合資買生日蛋糕, miss cheung也這樣建議, 免得小朋友吃太多的蛋糕. 如有興趣, 可email給我: [email protected]
作者: hinhinboy    時間: 09-9-24 14:15

Hi! Nice to meet you too. My boy seated in apple table, how about Kylie?
原帖由 伍小B 於 09-9-24 13:05 發表
nice to meet you,
my girl Kylie is in N Purple ap too!

作者: 伍小B    時間: 09-9-24 15:26

oh!.....the same apple table too!...
Are you Wong Koon Hin mami?
I took a photo of the sitting plan on the 1st day of school, so i know your son's full name!

原帖由 hinhinboy 於 09-9-24 14:15 發表
Hi! Nice to meet you too. My boy seated in apple table, how about Kylie?

作者: hinhinboy    時間: 09-9-24 16:20

Yes, he is my son. Nice to meet you! Your kids is a boy/gril?
原帖由 伍小B 於 09-9-24 15:26 發表
oh!.....the same apple table too!...
Are you Wong Koon Hin mami?
I took a photo of the sitting plan on the 1st day of school, so i know your son's full name!

作者: JassChow    時間: 09-9-25 11:36

查實o甘比小朋友猜o野返學, 會吾會計分當考核架呢????  

原帖由 KoBB 於 09-9-23 22:02 發表
睇家長日派的學習通訊, 9月份會教"我的身體(一), 其中一part內容係講"知道自己從嬰兒長大成幼兒", 我估都係要黎做教材

作者: RoxaneMama    時間: 09-9-25 14:00

唔駛咁緊張個考核, 考核應該是睇小朋友嘅全面性.我寧願 考核評下小朋友嘅不足, 起碼家長都知道改善. 如果說小朋友樣樣都好, 仲驚.

原帖由 JassChow 於 09-9-25 11:36 發表
查實o甘比小朋友猜o野返學, 會吾會計分當考核架呢????  

作者: hinhinboy    時間: 09-9-25 15:49

Agree with you!
原帖由 RoxaneMama 於 09-9-25 14:00 發表
唔駛咁緊張個考核, 考核應該是睇小朋友嘅全面性.我寧願 考核評下小朋友嘅不足, 起碼家長都知道改善. 如果說小朋友樣樣都好, 仲驚.

作者: KoBB    時間: 09-9-25 17:50

請問10月2日是否可穿便服回校?
作者: littlepang_lau    時間: 09-9-26 12:48

點解?

原帖由 KoBB 於 09-9-25 17:50 發表
請問10月2日是否可穿便服回校?

作者: KoBB    時間: 09-9-27 20:37

通告話2號係花燈會, 我個女又話老師講可以扮Cinderella, 咁係咪唔使着校服?

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-26 12:48 發表
點解?

作者: littlepang_lau    時間: 09-9-27 23:20     標題: N Pink Mami phone list

有無n pink 媽咪係家長會當日留了電話及email, 而又收到phone list? 我已留了但仍未收到呀, 如果收到, 可否forward給我? 我是Davis 媽咪, email: [email protected]
作者: KRISTYCHUNG    時間: 09-9-28 09:40

甚麼 PHONE LIST? 當日我都無留過電話和E-MAIL ?
作者: JassChow    時間: 09-9-28 13:30

My daughter haven't say anything bor~~
原帖由 KoBB 於 09-9-27 20:37 發表
通告話2號係花燈會, 我個女又話老師講可以扮Cinderella, 咁係咪唔使着校服?

作者: 仔仔錫錫你    時間: 09-9-28 14:56

小兒n3 班, 都係突然爆句話要帶bb photo & lantern
作者: mykaren    時間: 09-9-28 15:39

我個仔叫Loren, 讀N4班.

原來帶過咁多嘢返學架喇?! 亞仔返到屋企都冇講
作者: laoshai    時間: 09-9-28 16:12

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-9-28 14:56 發表
小兒n3 班, 都係突然爆句話要帶bb photo & lantern

高興認識你,我仔仔 Matthew 係獨眼龍,因有鴛鴦眼,要用眼貼,佢返學無耐就話被同學推跌左副眼鏡,好在只係小意外,無火藥味。

我今晚問下佢 2 / 10 要帶 D 乜先。
作者: JassChow    時間: 09-9-28 19:15

Hi All Nursery Parent,
I just contact with teacher and cfm nursery student just need bring lantern back to school on this Fri, no another things.......
Beside, they also need to ware the uniform on that day ar~~~~
作者: hinhinboy    時間: 09-9-28 21:02

Thank you so much!!
原帖由 JassChow 於 09-9-28 19:15 發表
I just contact with teacher and cfm nursery student just need bring lantern back to school on this Fri, no another things.......
Beside, they also need to ware the uniform on t ...

作者: 仔仔錫錫你    時間: 09-9-29 10:09     標題: 回覆 56# laoshai 的文章

HELLO!  小朋友有d推跌一定有, Matthew 無事就好.  阿仔Bosco 都話起校車比人打(唔知真定假, 我亦無向保母車&老師查證), 只係問佢比人打時應該點, 佢答我"要擋住"  我就當問題已解決

頭先問過阿仔, 有無同學仔用一隻眼睇野, 佢答有, 我已經叫佢同一陣向matthew say hello
作者: KoBB    時間: 09-9-29 13:48

Thank you

原帖由 JassChow 於 09-9-28 19:15 發表
Beside, they also need to ware the uniform on t ...

作者: RoxaneMama    時間: 09-9-29 16:10

Laoshai, 仔仔錫鍚你, 你地好. 我女叫Roxane, 都係N3班. 坐orange table.
有晚阿女有同我講起 Matthew, 佢話有同學仔o係sir滑梯度推推下撞到matthew仔.不過無咩事, 又無人喊.同推人個小朋友是唔小心. 佢竟然同我講事發經過.
仔仔錫鍚你: 你仔仔好靚仔, 我好似唔覺意有張相o係facebook度, 應該係你個仔仔企o係我個女後面, 有d friend見到話佢個同學好靚仔.
世界真細.

原帖由 laoshai 於 09-9-28 16:12 發表

高興認識你,我仔仔 Matthew 係獨眼龍,因有鴛鴦眼,要用眼貼,佢返學無耐就話被同學推跌左副眼鏡,好在只係小意外,無火藥味。

我今晚問下佢 2 / 10 要帶 D 乜先。 ...

作者: laoshai    時間: 09-9-29 17:10

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-9-29 10:09 發表
HELLO!  小朋友有d推跌一定有, Matthew 無事就好.  阿仔Bosco 都話起校車比人打(唔知真定假, 我亦無向保母車&老師查證), 只係問佢比人打時應該點, 佢答我"要擋住"  我就當問題已解決

頭先問過阿仔, 有無同學仔用一隻眼睇野, 佢答有, 我已經叫佢同一陣向matthew say hello

我都會叫 Matthew 試下搵一位叫 Bosco 既同學仔。
作者: laoshai    時間: 09-9-29 17:12

原帖由 RoxaneMama 於 09-9-29 16:10 發表
Laoshai, 仔仔錫鍚你, 你地好. 我女叫Roxane, 都係N3班. 坐orange table.
有晚阿女有同我講起 Matthew, 佢話有同學仔o係sir滑梯度推推下撞到matthew仔.不過無咩事, 又無人喊.同推人個小朋友是唔小心. 佢竟然同我講事發經過.
仔仔錫鍚你: 你仔仔好靚仔, 我好似唔覺意有張相o係facebook度, 應該係你個仔仔企o係我個女後面, 有d friend見到話佢個同學好靚仔.
世界真細.

Matthew 都係坐 Orange Table,Ms Choi 話想 Matthew 坐得前 D 喎 :loveliness:
作者: RoxaneMama    時間: 09-9-29 22:37

Roxane本來坐grape, 佢太矮, ms choi都同佢坐前d.
佢話佢依家隔離是叫浩浩同梁恩浩. 我是大肚o個個mama.
我認得matthew, 佢好可愛又醒目. 第二天老師講故事時扮monkey, 逗得大家很高興.:D
laoshai你是matthew媽定爸?
by the way, 今天ms choi病左. d學生易病, 老師都一樣.

原帖由 laoshai 於 09-9-29 17:12 發表

Matthew 都係坐 Orange Table,Ms Choi 話想 Matthew 坐得前 D 喎 :loveliness:

作者: Minniechung    時間: 09-9-29 22:47

HIHI , 我女女泇澄 SHILAH 係N (SILVER) B班,    SHILAH 無同我講要帶任何野番去,  問佢MS CHEUNG係咪要你帶野番學校,  答我無喎.  俾埋貼士佢,  都答唔到我
作者: RoxaneMama    時間: 09-9-29 23:13

小朋友很可愛, 問佢地返學做過咩, 佢地會答Nothing(就好似Nursey talk個miss咁講)
有時覺得佢地好似d男人, 小朋友講無做咩嘅同時, 有個樣好似話, 返到屋企唔想講公司o野...

原帖由 Minniechung 於 09-9-29 22:47 發表
HIHI , 我女女泇澄 SHILAH 係N (SILVER) B班,    SHILAH 無同我講要帶任何野番去,  問佢MS CHEUNG係咪要你帶野番學校,  答我無喎.  俾埋貼士佢,  都答唔到我

作者: 仔仔錫錫你    時間: 09-9-29 23:32

原帖由 laoshai 於 09-9-29 17:10 發表

我都會叫 Matthew 試下搵一位叫 Bosco 既同學仔。

放學問過阿仔有無同Matthew say hello, 佢答有, 不過唔知真定假.  我地今晚整左d 曲奇餅, 我已經叫佢同Matthew & Roxane share, 不過好大機會佢自己會食晒(因為我只係比佢帶3塊返學, 自己只可食一塊, 考下佢定力 )

另外我亦有問下呢兩日有無小朋友跌親, 佢先話有同學仔係滑梯度跌倒, 眼鏡爛左, 係男仔.  問佢係米Matthew?  答 I don't know. 問係米今日say hello 果個小朋友, 又識答係
作者: 仔仔錫錫你    時間: 09-9-29 23:38

原帖由 RoxaneMama 於 09-9-29 22:37 發表
Roxane本來坐grape, 佢太矮, ms choi都同佢坐前d.
我認得matthew, 佢好可愛又醒目. 第二天老師講故事時扮monkey, 逗得大家很高興.:D
laoshai你是matthew媽定爸 ...

Roxane 好叻, 記講我阿仔全名梁恩浩.  我問Bosco 同學仔叫咩名, 佢只得一個叫 Alvin, 要我跟手問多次咁今日say hello 個小朋友叫咩名先識答 Matthew
作者: RoxaneMama    時間: 09-9-30 08:57

哈哈,原來Bosco係梁恩浩.我花左好多唇舌先套到佢講.
nice to meet you.

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-9-29 23:38 發表

Roxane 好叻, 記講我阿仔全名梁恩浩.  我問Bosco 同學仔叫咩名, 佢只得一個叫 Alvin, 要我跟手問多次咁今日say hello 個小朋友叫咩名先識答 Matthew

作者: Jojolaw99    時間: 09-9-30 09:28

Loashai係爸,我係媽(依家仍然係佢奶媽) :loveliness:

原帖由 RoxaneMama 於 09-9-29 22:37 發表
laoshai你是matthew媽定爸 ...

作者: creamkkl    時間: 09-9-30 13:20

Hi Lukas 媽咪, 我囝Bosco都係讀 K1-PM (N2), 佢成日同我講話佢同一個叫Lukas嘅同學仔玩, 唔知係咪你個小朋友呢, hehe...!

各位靚媽好,

作者: laoshai    時間: 09-9-30 15:27

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-9-29 23:32 發表

另外我亦有問下呢兩日有無小朋友跌親, 佢先話有同學仔係滑梯度跌倒, 眼鏡爛左, 係男仔.  問佢係米Matthew?  答 I don't know. 問係米今日say hello 果個小朋友, 又識答係

No, it's not Matthew
作者: laoshai    時間: 09-9-30 15:28

原帖由 Jojolaw99 於 09-9-30 09:28 發表
Loashai係爸,我係媽(依家仍然係佢奶媽) :loveliness:

Typo

Laoshai 係爸,我係媽(依家仍然係佢奶媽)
作者: JassChow    時間: 09-9-30 16:38

Hi Minnie,
我女女係yiyi, 佢都係N Silver B, 仲坐係Shilah附近.........
我個女日日返黎都會話同Shilah一齊玩左d咩tim......... , 我岩岩pm左我電話no. 比你, keep in touch ar~~

原帖由 Minniechung 於 09-9-29 22:47 發表

作者: Minniechung    時間: 09-9-30 23:34

原帖由 JassChow 於 09-9-30 16:38 發表
Hi Minnie,
我女女係yiyi, 佢都係N Silver B, 仲坐係Shilah附近.........
我個女日日返黎都會話同Shilah一齊玩左d咩tim......... , 我岩岩pm左我電話no. 比你, keep in touch ar~~

...

HI JASS,

你女女YIYI, 音係咪讀盈盈, 因為我只係知坐佢右手邊個女仔同SHILAH 同名, 叫澄澄,  前日我問佢,  你D同學仔叫乜名呀,  坐你隔女仔叫澄澄,  你有無同佢玩,  但佢答我,  係盈盈呀,  我同佢玩.  我仲以為佢講錯人既名,  原來真係有同你個女玩既.  

MINNIE
作者: SYCmum    時間: 09-10-1 18:21

請問有冇讀英普班同學仔呀?
作者: hinhinboy    時間: 09-10-1 21:26

有呀! 我囝囝讀N Purple ap, 你小朋友讀邊班呀?

原帖由 SYCmum 於 09-10-1 18:21 發表
請問有冇讀英普班同學仔呀?

作者: SYCmum    時間: 09-10-1 23:30

Hello 你好? 我小朋友讀N1P, 佢班有19個小朋友, 你班有多少個小朋友呀?  請問你哋小朋友平日早上怎樣過呀?
作者: hinhinboy    時間: 09-10-2 09:32

我班有21位小朋友. 但有時佢哋會join埋b班的小朋友(17位)一齊上課的. 兩班要share一位英文老師的. 請問你的英文老師是整天在課室的嗎?
平日早上, 我小朋友在家裡都是玩的多. 有一天會去學畫畫.

原帖由 SYCmum 於 09-10-1 23:30 發表
Hello 你好? 我小朋友讀N1P, 佢班有19個小朋友, 你班有多少個小朋友呀?  請問你哋小朋友平日早上怎樣過呀?

作者: JassChow    時間: 09-10-2 14:31

哈哈~~~ 我個女叫宜宜呀......
甘即係佢地果班有2個都叫shilah囉???
吾緊要, 我老公同個女開學時影左佢地個siting plain, 我搵返出黎forward 比你.........

原帖由 Minniechung 於 09-9-30 23:34 發表

HI JASS,

你女女YIYI, 音係咪讀盈盈, 因為我只係知坐佢右手邊個女仔同SHILAH 同名, 叫澄澄,  前日我問佢,  你D同學仔叫乜名呀,  坐你隔女仔叫澄澄,  你有無同佢玩,  但佢答我,  係盈盈呀,  我同佢玩.  我仲以為佢 ...

作者: RoxaneMama    時間: 09-10-2 20:54

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-9-29 23:38 發表

今天我親自帶Roxane返學, 我終於知道點解Bosco只記得Alvin一個名. "仔仔錫錫你" 你試下問下Bosco可能知道答案
作者: hinhinboy    時間: 09-10-3 16:43

各位靚媽靚爸中秋節快樂!
作者: YCDad    時間: 09-10-5 10:19     標題: 功課

請教各位家長,9月30日小朋友有沒有功課做呢?我只留意到10月2日有。
作者: chiumh    時間: 09-10-5 10:23

原帖由 YCDad 於 09-10-5 10:19 發表
請教各位家長,9月30日小朋友有沒有功課做呢?我只留意到10月2日有。

有,喺一幅橙同梨嘅圖畫上加上點點.
作者: JassChow    時間: 09-10-5 15:13

學校話每個星期3同5都會有功課架, 你留意下啦~~~
作者: Sara-mama    時間: 09-10-6 10:00

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-24 13:32 發表
有無n pink小朋友9-10月生日? 想找家長合資買生日蛋糕, miss cheung也這樣建議, 免得小朋友吃太多的蛋糕. 如有興趣, 可email給我: [email protected]

please check e mail
作者: Sara-mama    時間: 09-10-6 10:02

Ryan 話我知今日要帶一樣黃色的玩具
作者: chiumh    時間: 09-10-6 10:10

原帖由 Sara-mama 於 09-10-6 10:02 發表
Ryan 話我知今日要帶一樣黃色的玩具

我個女都係話要帶黃色玩具.
作者: JassChow    時間: 09-10-6 11:07

吾係呀......... 我個女尋晚只係同我講佢好眼訓..........可能掛住訓, 吾記得晒!!!
作者: YCDad    時間: 09-10-6 15:18

通告寫十月二日有 PHONICS CD 派,原來今天才派。
作者: JassChow    時間: 09-10-7 22:25

My daughter said need to bring a green square to school on twm, is it true??
作者: hehe1016    時間: 09-10-8 09:18

My daughter said to bring Yellow toys to school on Tuesday night.  However, I still found her toy in the elephant bag after school on Wednesday.  Then, I ask her why.  She then said Ms Cheung asked her to bring one green toy.  After we selected one green triangle toy then she said green sqaure toy.  Such a funny game for parents!!
作者: JassChow    時間: 09-10-8 11:25

你女女都好好啦~~ 我亞女....      
次次都係我見到BK D家長係度講, 我問佢先生有無叫帶野返學, 問幾次先同我講..........
今次我問佢點解尋晚先講, 佢話因為見到同學仔帶左個GREEN SQUARE, 所以佢先記得........

原帖由 hehe1016 於 09-10-8 09:18 發表
My daughter said to bring Yellow toys to school on Tuesday night.  However, I still found her toy in the elephant bag after school on Wednesday.  Then, I ask her why.  She then said Ms Cheung asked he ...

作者: chiumh    時間: 09-10-8 11:55

我個女話只帶黃色,唔要綠色,係唔係每一班要帶嘅嘢都唔同?
作者: tammy104    時間: 09-10-8 17:08

想問吓各位, 尋日份功課, 我個仔話老師叫用鉛筆做, 你哋嘅小朋友有冇同你哋講呀?

同埋佢好想油顏色去d圖畫度, 不過俾我阻止咗:p

原帖由 chiumh 於 09-10-8 11:55 發表
我個女話只帶黃色,唔要綠色,係唔係每一班要帶嘅嘢都唔同?

作者: chiumh    時間: 09-10-8 17:24

原帖由 tammy104 於 09-10-8 17:08 發表
想問吓各位, 尋日份功課, 我個仔話老師叫用鉛筆做, 你哋嘅小朋友有冇同你哋講呀?

同埋佢好想油顏色去d圖畫度, 不過俾我阻止咗:p

我哋係用鉛筆做,我個女話要油顏色喺個公仔度.
作者: lingling06    時間: 09-10-10 22:51

My boy also uses pencil for the homework but he hasjonly asked for colouring in the picture once.  When we explained that we can't color in the picture, he then didn't ask again.

BTW, I think the class has started to teach the kids phonics.  Today, my boy suddenly sang a song from "a to j". I and my husband are so happy that he really has learnt something from school.
作者: JassChow    時間: 09-10-12 13:39

Your son is so good. My daughter just sang from A ~ D !!!

原帖由 lingling06 於 09-10-10 22:51 發表
My boy also uses pencil for the homework but he hasjonly asked for colouring in the picture once.  When we explained that we can't color in the picture, he then didn't ask again.

BTW, I think the cla ...

作者: tammy104    時間: 09-10-13 10:54

my son sang "sound of G" yesterday night!

原帖由 JassChow 於 09-10-12 13:39 發表
Your son is so good. My daughter just sang from A ~ D !!!

作者: Belami    時間: 09-10-13 17:49

Hi tammy,

你個小朋友又係讀SC.  My daughter is studying in Essex Road.  

原帖由 tammy104 於 09-10-13 10:54 發表
my son sang "sound of G" yesterday night!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5