教育王國

標題: 去菲律賓洗禮? [打印本頁]

作者: didikoko    時間: 09-9-15 16:54     標題: 去菲律賓洗禮?

要幾耐? 點攪? 25號前趕唔趕得切呢?
作者: muicc    時間: 09-9-15 19:50

Please DON'T do that!
作者: 大頭蝦    時間: 09-9-15 22:25

原帖由 didikoko 於 09-9-15 16:54 發表

shame on YOU !!
作者: Little_cy    時間: 09-9-15 23:11

作者: chun12    時間: 09-9-15 23:33

What a irresponsible parent! Shame on you and God will know.
作者: 小木偶媽咪    時間: 09-9-15 23:55

香港唔承認架,身教呀
作者: chfong    時間: 09-9-16 09:07

Don't waste your time and money!  It's not work.
原帖由 didikoko 於 09-9-15 16:54 發表

作者: Glau    時間: 09-9-16 09:27

慳番飛票錢啦, 香港唔承應架
作者: 安兒媽    時間: 09-9-16 09:35

Don't waste your time and money!  It's not work.

參考下 St. Mary
"5. 如申報與學校有相同宗教信仰,申請人必須為天主教徒,須出示本港領洗紙的正本及影印本。

※如申請人在海外領洗,父母其中一人必須為天主教徒,須出示父親/母親領洗紙的正本及影印本,同時須出示堂區主日學證明信,證件需待校方與教區核實。"
作者: ivanmum    時間: 09-9-16 11:33

下…你是菲律賓人?!
作者: didikoko    時間: 09-9-16 13:59

多謝大家意見先..稍安無燥...

因為我打過電話俾心儀的小學問, 係菲律賓洗禮的小朋友計唔計宗教分, 佢地話計喎...

咁好多人都係咁做....所以我先至諗歪咗啫....
作者: brian61950    時間: 09-9-16 15:50

原帖由 didikoko 於 09-9-16 13:59 發表

因為我打過電話俾心儀的小學問, 係菲律賓洗禮的小朋友計唔計宗教分, 佢地話計喎...

咁好多人都係咁做....所以我先至諗歪咗啫.... ...

其實也冇乜大不了,去賭城結婚死口唔認重衰啦,
領洗後誠心信咪得囉.
先後次序之嘛.
詳情可問賓姐姐或菲律賓介紹所.
作者: Rattie    時間: 09-9-16 17:21

大約7年前我幾乎做差不多的事. 首先小朋友去主日學,讀幾個月,臨領洗前我老公突然說我們應該讓女兒選擇自己的宗教(我和老公無宗教信仰).雖然我對自己說這祗是證書(sorry在先!),但我尊重他是女兒的爸爸,臨門一腳,.其後叩門入了心儀的.心中也有少少慶幸冇領洗.

作者: Glau    時間: 09-9-17 10:29

原帖由 didikoko 於 09-9-16 13:59 發表

咁好多人都係咁做....所以我先至諗歪咗啫.... ...

咁呢間學校都
作者: Reximom    時間: 09-9-17 10:41

作者: didikoko    時間: 09-9-17 11:30

其實點解要咁抗拒呢?
宗教無分地域界限, 除咗菲律賓, 仲有好多其他天主教國家...
只係菲律賓近香港啫......咁我去西班牙呀, 羅馬呀..都一樣可以領洗到... 係航程耐d.... 有乜分別呢?
作者: 小木偶媽咪    時間: 09-9-17 11:45

宗教無分地區講得好岩,去邊到洗禮都唔係問題
但樓主就係想快快趣洗左用來呃入小學果5分呀
真係天主教既人當然想入返教會學校,如果
就係比呢D人阻晒D位而入左唔係教會學校咁又點呢??
同埋個個都咁做教署仲駛咩set果5分??
有D最初家長立心想呃5分,肯用兩年時間去上教會
最後可以洗禮,但就係果兩年而令佢信左主,
真心加入我地個大家庭
但快快趣洗左用來呃5分呢種人,好唔值得人尊重

原帖由 didikoko 於 09-9-17 11:30 發表
其實點解要咁抗拒呢?
宗教無分地域界限, 除咗菲律賓, 仲有好多其他天主教國家...
只係菲律賓近香港啫......咁我去西班牙呀, 羅馬呀..都一樣可以領洗到... 係航程耐d.... 有乜分別呢? ...

作者: Reximom    時間: 09-9-17 11:57

作者: vitasoy    時間: 09-9-17 12:36

其實響邊度領洗都一樣,唔係話行入教堂就可以領洗,要領洗入教第一樣就係要信先得,個心如果係唔信,咁領洗又有乜意義呢?所以響香港要領洗的話,要先聽道理,發覺真係適合先會接受洗禮,過程唔係咁簡單。如果爸爸媽媽都唔信,但係個小朋友又領左洗,係咪有d奇怪呢?我聽過有人叫工人姐姐帶小朋友返菲律賓領洗,我覺得咁做好危險,我一定唔會咁做。
作者: Reximom    時間: 09-9-17 12:51

作者: Skywan    時間: 09-9-17 13:06

同意! 邊度領洗都一樣,要領洗入教第一樣就係要信先得,只系這位家長要選校時來.... 領洗.... 咁一睇就知啦.... 只為"+分"入學.....

不過希望你要同小朋友講清楚... 要引導同小朋友要"信神"吾系為左入學.... 入學后你還是信祂..... 仍是教徒....
不是只為了入學"+分"
作者: Glau    時間: 09-9-17 15:46

原帖由 Reximom 於 09-9-17 10:41 發表

咁呢間學校都.....
好值得尊敬喎, 同係天主教會, 點解要分國籍!

唔係唔得,不過世界咁大唔係攞張領洗紙番黎就係, 我聽過有人番大陸領洗tim, 有d 學校會再核實.如果無問題咪得
o羅.
作者: 小木偶媽咪    時間: 09-9-17 18:31

我冇話菲律賓天主教會發既洗禮紙就等於呃人
亦冇話菲律賓天主教會洗禮既就唔係真係天主教既人
我一直都係講如果個出發點係想快快趣洗左去,然後
可以多5分用來報學校就係呃人
請你唔好再誤導人

原帖由 Reximom 於 09-9-17 11:57 發表

都幾好笑喎, 菲律賓天主教會發既洗禮紙就等於呃人? 係菲律賓天主教會洗禮既就唔係真係天主教既人?

咩道理呢架, 點解d人會咁歧視菲律賓既?

...

作者: 981203    時間: 09-9-17 19:23

明愛總堂陳神父曾經答過我呢個問題?
肯接觸天主都是一件好事。

希望我無誤解神父嘅教導。

作者: didikoko    時間: 09-9-17 20:29

事實係...用兩年時間上慕道班的人,都係為咗有加分...分別只係佢地用兩年時間,而去overseas 個d 用咗兩日時間...
我朋友上慕道班,同神父開宗明義講明係為咗要入天主教學校...個神父都知發生乜事...
唔通知道你唔係真心信教, 唔俾你上咩....
各位各位...shame on me 又好, 覺得唔係一回事又好... 我所帶出的問題係時間, 地點...點解用兩年就係好用心, 用兩日就係shame on me? 點解係香港, 羅馬even 梵蒂岡就係正統信教, 去菲律賓就係攞著數呢?
你地知唔知凡係天主教國家都係open俾人受洗, welcome to public....
作者: 小木偶媽咪    時間: 09-9-17 20:35

up to you啦
係就快D,得返幾日咋

原帖由 didikoko 於 09-9-17 20:29 發表
事實係...用兩年時間上慕道班的人,都係為咗有加分...分別只係佢地用兩年時間,而去overseas 個d 用咗兩日時間...
我朋友上慕道班,同神父開宗明義講明係為咗要入天主教學校...個神父都知發生乜事...
唔通知道你唔係真 ...

作者: chun12    時間: 09-9-18 00:14

yes, Philippines does not have such 5 point system I think. We are not discriminating them, just the parent who has such thought.  I have no say for those spending  years to go to the Sunday class for baptise, but not this case!
作者: pooh仔    時間: 09-9-18 01:09

小朋友淨喺做洗禮聖事, 都未算真正的天主教教徒, 這5分只是比你在升小一時援衝一吓. 之後學校是要己受洗的學生上聖體班及領堅掁, 這樣才是真正的天主教徒.
如你的小朋友已受洗,但到時又唔去返主日學及做聖體聖事, 有d學校會追到你暈.
據我所知早幾年有人借朋友地址報讀同一學校, 屋主的女兒己在這校讀緊高小, 而借地址的人剛讀小一. 學校一定要你哋填學生資料以作記錄, 當學校發現這兩位小朋友不是姐妹,但又住同一地址, 學校查問之下, 結果學校要個小妹妹退學.
最後要不要洗禮, 咁就家長自己決定, 免得苦了個自己的寶貝.
作者: Reximom    時間: 09-9-18 09:15

作者: memomixer    時間: 09-9-18 11:27

覺得你們太執着,向宗教踏出的第一步是一個開始,可能大家覺得他她們的勳機是不良,但將來他她們也可能因為這經歷真心向道,反之,有些大家認同他她們的勳機是正確,也未必保證他她們將來不會背道而馳。我非宗教人仕,不過相信宗教人仕會更包容。--我小小意見
作者: calipama    時間: 09-9-18 13:38

樓主開宗明義係領洗為報學校,
就算洗左禮而唔返教會的話一樣無意思.
自重吧!
作者: 大頭蝦    時間: 09-9-18 13:46

原帖由 Reximom 於 09-9-18 09:15 發表

真係笑死我!mug 原來係唔係教徒要審查出發點架?
咁請問, 個d用兩年時間上慕道班, 但其實個出發點係想可以多5分用來報學校既算唔算係呃人呢?
  ...

無咩分別, 只係有人有 planning d, 喺小朋友未入學前已經 plan 好晒, 宜家樓主係臨急臨忙, 但兩者出發點亦係一樣 ..

若果覺得無問題, 就倒不如理直氣壯當面同牧師或神父講, 我為左 5 分洗禮, 而唔係因為我真係信左你個神 !

覺得咁無問題, 同學校講我地唔係真係信架, 因為你地學校有呢個要求我先去洗架咋
作者: lklclary    時間: 09-9-18 15:53

天主教每年只有兩次baptist
1. 復活節:因領洗有生命重生的意義
2. 10月: 只for嬰孩領洗
所以基本上係無可能趕上9日25日前,除非間church有special arrangement.
作者: 小木偶媽咪    時間: 09-9-18 21:47

原來我咁會攪笑
令你由幾好笑變到笑死tim

原帖由 Reximom 於 09-9-18 09:15 發表

真係笑死我!mug 原來係唔係教徒要審查出發點架?
咁請問, 個d用兩年時間上慕道班, 但其實個出發點係想可以多5分用來報學校既算唔算係呃人呢?
  ...

作者: nicolemummy    時間: 09-9-18 23:41

didikoko,

我不會說你SHAME不SHAME. 當年我亦有心中閃過呢招, 但最後都係, 只接受女女得15分的事實, 放棄第一輪抽獎.

因為, 我想, 如果我係校長, 都會看看收生表格及其EVIDENCE. 咁你如果係校長, 你看到菲律賓的証書, 你又會點想.
.
.
.

原帖由 didikoko 於 09-9-17 20:29 發表
唔通知道你唔係真 ...

作者: brian61950    時間: 09-9-20 16:08

其實真變假又好,假變真又好,只係過左小學呢關架乍.
如小朋友只領洗而冇堅振,到揀中學時,幾難有學校會承認你.
作者: smile2003    時間: 09-9-20 16:51

作者: annienorman    時間: 09-9-21 00:06

原帖由 smile2003 於 09-9-20 16:51 發表
as a catholic, I full agree on this " 肯接觸天主都是一件好事".

if all others want to blame, you should blame for those government official who think of this marks calculating system - their brain on  ...

I agree!!! 呢個係制度嘅錯!唔怪得哂d家長!
作者: 981203    時間: 09-9-21 09:25

我個囡係天主教小學及幼稚園讀書,學校除咗有校長、老師嘅教導及愛護之外,更充滿着天父的慈愛。

真心希望有更多的小朋友可以同小囡一樣,按父母的意願,在一個快樂的地方就讀。
作者: charlesmama    時間: 09-9-21 12:59

I think the original idea of adding the 5 points is good to those born Catholics who really need a "Catholic" environment to nurture the development in this aspect.  And this just gives them more chances to get access to what they need.  And somehow, this good Christian education environment turns out to be very attractive to those non-catholics to an extent that they prefer to become Catholics. Good or bad?

Different people have different value systems and they will just act according to what they think is right.

God has a plan for everyone. So no worry !
作者: BBG1    時間: 09-9-21 14:01

人各有志!政策是這樣,大家隨緣吧!
作者: 大頭蝦    時間: 09-9-21 16:53

原帖由 annienorman 於 09-9-21 00:06 發表

咁都得呀 ? 呢個世界真係無晒是非黑白 ...

若果個 scheme 裡要求其他野而 d 小朋友或家長無, 咪去搶都唔係錯 ? 而係個教育制度錯 ? 嘿 ... 咩父母就有咩仔女架喇 !

若果本身真係天主教徒, 因為 timing 問題領洗唔切亦無可口非, 但若果跟本唔係信而去行呢條路的話就 ...... 點都好啦, 人在做天在看, 咪即管做囉

作者: charlesmama    時間: 09-9-21 23:28

It is kind of sad to enter into discussion like this.

Baptism is so meaningful and so solemn to Catholics.  Baptism of babies is such a wonderful moment...  

It is sad that it becomes just a tool!
作者: annienorman    時間: 09-9-21 23:51

原帖由 大頭蝦 於 09-9-21 16:53 發表

咁都得呀 ? 呢個世界真係無晒是非黑白 ...

若果個 scheme 裡要求其他野而 d 小朋友或家長無, 咪去搶都唔係錯 ? 而係個教育制度錯 ? 嘿 ... 咩父母就有咩仔女架喇 !

若果本身真係天主教徒, 因為 timing ...

請自重!!!! 大家只是想表達自己意見啫!唔洗講到...."咩父母就有咩仔女....."咁激!

聖德肋撤堂駱神父講過,如果d人為咗5分而肯兩年來每星期都上慕道班的話,他絕不會介意!因這也是一種傳道的途徑!而且真的有人最初只懷5分的目的,但最後真的信了主!所以佢地本來只淮三歲以下的小孩跟父母一同領洗,改到五歲以下都可以!教會都知道有呢d人存在,但都沒拒絕!莫非你話神父狼狽為奸?!

搶係錯,但而家唔係搶喎!天下間的父母都想自己仔女好!相信樓主既出發點都係,不過佢冇planning啫!

如果香港既教育制度無錯,點解教育局副局長陳維安既仔女讀德瑞?佢地真係得鬼閒同你玩計分,玩大抽獎!

作者: 大頭蝦    時間: 09-9-22 00:50

原帖由 annienorman 於 09-9-21 23:51 發表

請自重!!!! 大家只是想表達自己意見啫!唔洗講到...."咩父母就有咩仔女....."咁激!

聖德肋撤堂駱神父講過,如果d人為咗5分而肯兩年來每星期都上慕道班的話,他絕不會介意!因這也是一種傳道的途徑!而且真的有人最 ...

不如搞清楚 d 領洗的真正意義才出 post 啦, 唔該..

anyway, 都係果句啦 : 人在做天在看, 咪即管做囉 ..
作者: annienorman    時間: 09-9-22 01:14

原帖由 大頭蝦 於 09-9-22 00:50 發表

不如搞清楚 d 領洗的真正意義才出 post 啦, 唔該..

anyway, 都係果句啦 : 人在做天在看, 咪即管做囉 ..

領洗的意義我比你更清楚!聽妳口吻,想信妳也是教徒,但為何妳不可懷着一顆憐憫包容之心?多為那班"教友"禱告吧!
作者: 大頭蝦    時間: 09-9-22 01:26

原帖由 annienorman 於 09-9-22 01:14 發表

領洗的意義我比你更清楚!聽妳口吻,想信妳也是教徒,但為何妳不可懷着一顆憐憫包容之心?多為那班"教友"禱告吧!

行得正企得正, 我唔駛為 5 分而騙人, 亦唔駛為抽名校網而要搵其他人做自己仔女的監護人黎借地址 ... 大家唔同 channel, 當然唔岩傾 ... 都係果句啦, 身教呀 ! bye

作者: 小木偶媽咪    時間: 09-9-22 07:39

我唔覺係制度既錯
好多人走法律"喇"去呃綜援
咁唔通係制度既錯?唔怪得晒D人?
又或者紅燈過馬路雖然好多人咁做,好普遍,但不代表係岩!!
作為家長,應該是非黑白分明,身教好重要

原帖由 annienorman 於 09-9-21 00:06 發表

作者: didikoko    時間: 09-9-22 09:23

離開咗幾日, 再睇番呢個topic, 點解會變成宗教駡戰... 人在做天在看, 我信架! 攪掂咗呢個, 我仲有一個, 所以我決定用正途方法再攞呢五分宗教分(因為仲有時間)...我相信以宗教有寬恕有大愛的心, 我會被寬恕。因為我只係倒轉程序.. 亦希望兩年後可以深深體會宗教所帶俾人的power...then say: i got the power
第一個小朋友唔識plan, 第二個就識啦...人唔係從錯誤中學習咩???講真, 我真係到呢個暑期先開始諗小一入學.....
各位, 大家都係為咗愛錫自己的小朋友,何必因為我攞咗小小的著數,而燒埋小朋友個度呢.....
有乜父母,就有乜小朋友....我相信...大頭蝦的小朋友,一定好似大頭蝦....

作者: didikoko    時間: 09-9-22 09:31

annienorman,
多謝你的包容心, 亦都好多謝你為我呢個罪人禱告... 我希望藉住今之呢個經驗教訓...好好潔淨我的心為未來兩年慕道打開心窗......

原帖由 annienorman 於 09-9-22 01:14 發表

作者: Nov    時間: 09-9-22 10:07

歡迎你! 為什麼前來並不要緊, 學習接觸/了解/感受/反思/交託, 盡情發展與天主之間的愛情吧!

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:31 發表
多謝你的包容心, 亦都好多謝你為我呢個罪人禱告... 我希望藉住今之呢個經驗教訓...好好潔淨我的心為未來兩年慕道打開心窗......

作者: Kittymummy    時間: 09-9-22 10:16

唉, 總之作為一個家長, 身教好重要. 做事要三思, 唔好為左某目標而變得不擇手段, 過得到其他人亦要過得到自己, 最重要係問心無愧, 千萬唔好走捷徑. 樓主, 希望你明白呢度既人的苦心啦 !
作者: didikoko    時間: 09-9-22 11:05

你身上少咗"忽"肉呀? 我割咗你一下呀? 我殺人放火呀? 我謀財害命呀?  何謂"不擇手段"? 我唔介意你搵下康熙大字典先黎係度拋書包....

呢一刻,我行咗捷徑, 我過咗自己個關, 我問心無愧...SO.....
你唔抵得唔好係度抵毀人

呢度D 人...全部都係唔抵得我行出呢一步啫
幫我搵教會的人都係天主教徒. 唔通你又話佢不擇手段咁幫我呀?

不擇手段...太言重..我受唔起..請收回...

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 10:16 發表
唉, 總之作為一個家長, 身教好重要. 做事要三思, 唔好為左某目標而變得不擇手段, 過得到其他人亦要過得到自己, 最重要係問心無愧, 千萬唔好走捷徑. 樓主, 希望你明白呢度既人的苦心啦 ! ...

作者: Opus599    時間: 09-9-22 11:14

原帖由 小木偶媽咪 於 09-9-22 07:39 發表
我唔覺係制度既錯
好多人走法律"喇"去呃綜援
咁唔通係制度既錯?唔怪得晒D人?
又或者紅燈過馬路雖然好多人咁做,好普遍,但不代表係岩!!
作為家長,應該是非黑白分明,身教好重要
...

非常同意!教徒有多那5分去報教會學校絕對有當中的意義,在此不作詳述,而本於天主的仁愛,有神父放寬去處理也無可厚非,但以我所認識的教會人士,都是嚴格執行小孩的洗禮問題。

另外,我覺得若本身不是教徒而去讀教會學校,便要有心理準備,會有聖經堂,也有其他教會活動,如:天主教的彌撒。非教徒者可能會覺得 o徒 時間,很悶,三思。
作者: Opus599    時間: 09-9-22 11:26

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:23 發表
你身上少咗"忽"肉呀? 我割咗你一下呀? 我殺人放火呀? 我謀財害命呀?  何謂"不擇手段"? 我唔介意你搵下康熙大字典先黎係度拋書包....

呢一刻,我行咗捷徑, 我過咗自己個關, 我問心無愧...SO.....
你唔抵得唔好係度抵毀人

呢度D 人...全部都係唔抵得我行出呢一步啫
幫我搵教會的人都係天主教徒. 唔通你又話佢不擇手段咁幫我呀?

不擇手段...太言重..我受唔起..請收回...

去菲律賓洗禮而多取5分 (for 1st round) vs  借地址抽小一學位 (for 2nd round) = 剝削常常返教會又奉獻的真教徒,和住在當地的小童入讀心儀小學的機會。

這個是不爭的事實。

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-22 11:39

人在做天在看, 樓主信架, 你睇唔到咩
原帖由 Opus599 於 09-9-22 11:26 AM 發表

去菲律賓洗禮而多取5分 (for 1st round) vs  借地址抽小一學位 (for 2nd round) = 剝削常常返教會又奉獻的真教徒,和住在當地的小童入讀心儀小學的機會。

這個是不爭的事實。 ...

作者: Kittymummy    時間: 09-9-22 11:51

咁又唔好咁激動, 可能我用詞不當. 如果有d 嘜野令你誤會的話, 我同你講句 ~ sorry ! 我只係覺得要三思, 你岩唔岩聽都好, 誠信都好緊要.

原帖由 didikoko 於 09-9-22 11:05 發表

你唔抵得唔好係度抵 ...

作者: annienorman    時間: 09-9-22 12:13

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:31 發表

願主祝福妳! 每個人都會有罪!真心懺悔改過便可! 我覺得沒有人可以代天主審判人.....如果有人認為自己沒有罪,不用站出來!自己向天主說吧!

歡迎妳加入!
作者: didikoko    時間: 09-9-22 12:43

當初, 只係一心一意睇下bk君有無呢方面的information俾我, 估唔到都會引起so call 大廻響.

我已經得到我所想。

之後, 我亦都會參加慕道班, 希望完結時, 能真正明白天主之道, 而唔係好似而家咁只係為一紙為証。

在此, 真多謝咁多bk君種種善意, 無意及惡意的批評及回應。
作者: Opus599    時間: 09-9-22 13:20

原帖由 didikoko 於 09-9-22 12:43 發表
當初, 只係一心一意睇下bk君有無呢方面的information俾我, 估唔到都會引起so call 大廻響.

我已經得到我所想。

之後, 我亦都會參加慕道班, 希望完結時, 能真正明白天主之道, 而唔係好似而家咁只係為一紙為証。

在 ...

我反而佩服樓主您可以這樣公開去問這個問題,其實也反映社會現狀,人對是非的看法似乎已經過了界,做「同樣事」的人每年多的是,以我所知,還有一些補習社主動幫人去搭線,只要您有錢便是了。

事實我無意去批評樓主,只是多那5分都未必事事如意。至於以後,是否真如您所說,做個真教徒,都已是後話。只要記住,好似中了獎咁,橫財要積福至好呀。
作者: maggie5902    時間: 09-9-22 14:45

其實完全明白做父母愛子兒的心, 如果領洗完之後自己返慕道班, 幫小朋友報主日學, 起碼有個機會比佢接觸天主教.
我相信作出這個決定都幾頭痛, 小朋友細又唔想同佢決定宗教, 去菲律賓都幾冒險....

原帖由 didikoko 於 09-9-22 12:43 發表

我已經得到我所想。

在 ...

作者: meowross    時間: 09-9-30 14:52

呢個問題爭辯左好多年, 亦係天主教同基督教一個幾大既分歧, 但天主教仍然唔打算更改現行既領洗制度, 係基於, 希望係各住準天主教徒係上慕道班既其間; 係接觸到天主後, 會真心信主....就算唔信, 開宗明義, 只係為5分, 個小朋友又真係藉著呢5分入左天主教學校...小朋友可能係天主教學校既環境長大下, 真心信左主呢! 就算連個細既都唔信, 再差d, 教而不善, 壞事做盡....只要, 只要佢有一刹那猶疑過, 想起過主既教誨...都係一件好事....而呢一刹那, 無人會知道個影响有幾深遠.........

我地都要學習主既包容心....將來既事無人知....天父自有安排la.....
作者: momo915    時間: 10-6-14 17:00     標題: 嘩~~~有人表示到自己係教徒,但說話反映出內心有D陰毒喎

原帖由 Opus599 於 09-9-22 13:20 發表

我反而佩服樓主您可以這樣公開去問這個問題,其實也反映社會現狀,人對是非的看法似乎已經過了界,做「同樣事」的人每年多的是,以我所知,還有一些補習社主動幫人去搭線,只要您有錢便是了。

事實我無意去批評樓主,只是多那5分 ...

嘩~~~我返而覺得有人表示到自己係教徒,但說話反映出內心有D陰毒喎
作者: momo915    時間: 10-6-14 17:05     標題: 我認識到的天主教是寬大慈愛.....

[quote]原帖由 Opus599 於 09-9-22 13:20 發表

事實我無意去批評樓主,只是多那5分都未必事事如意。至於以後,是否真如您所說,做個真教徒,都已是後話。只要記住,好似中了獎咁,橫財要積福至好呀。]
作者: brian61950    時間: 10-6-14 17:12

今日又學了一句成語

君子報仇
十年未晚
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-14 17:23

呢個POST又浮番上黎,好想知道樓主而家點
最後派唔派到?有冇真心信左主?
作者: brian61950    時間: 10-6-14 17:27

好似入了華仁.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-14 17:23 發表
呢個POST又浮番上黎,好想知道樓主而家點
最後派唔派到?有冇真心信左主?

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-14 19:24

有20分?咁即係已經入左教?

原帖由 brian61950 於 10-6-14 17:27 發表
好似入了華仁.

作者: brian61950    時間: 10-6-15 10:22

據聞佢仔真係去了菲島洗左返來.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-14 19:24 發表

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-15 14:42

哦...咁只好祝福樓主,既然不擇手段主都比機會你
,請你好好珍惜

原帖由 brian61950 於 10-6-15 10:22 發表

作者: didikoko    時間: 10-6-15 14:48

真係好意外呢個topic又浮番上面...哈哈哈....
我想同大家講...我真係番緊慕道班, 應該下年Easter 就可以受洗。到時名正言順同我小女一齊領洗...到時小女亦名正言順得到五分。我亦安排咗兩個小朋友九月開始番兒童主日學....我相信...天主俾我的恩惠唔會白費
作者: didikoko    時間: 10-6-15 14:50

據聞? ... 根據何處而聞?

原帖由 brian61950 於 10-6-15 10:22 發表

作者: didikoko    時間: 10-6-15 14:51

有20分, 未必一定入咗教先有20分的....

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-14 19:24 發表

作者: didikoko    時間: 10-6-15 14:57

唔好自己唔敢做的事, 而人地得到咗, 就用不擇手段咁形容...我無殺人放火, 我無傷天害你..點解要咁睇唔開呢? 記得之前有人話要身教...如果你咁心胸狹窄...你的小朋友都會學埋你咁小氣, 唔識包容喎....

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-15 14:42 發表
哦...咁只好祝福樓主,既然不擇手段主都比機會你
,請你好好珍惜

作者: pauljr    時間: 10-6-15 16:10

我唔係教徒,亦冇打算加入,睇哂d post,反而係覺得樓主既然理直氣壯,問心無愧,又何必理會其他人的睇法?  咪做囉!  至於shame 唔shame,你自己覺得唔shame 咪得囉!  

正如有個post 話呃棕緩一樣,我又唔會少忽肉,嗰班人一樣係理直氣壯,問心無愧,佢地亦唔會理人地點睇,shame 唔shame,咪睇吓係問佢地自己,定係問其他人囉,問我,一定係shame 啦!  所以我唔會做。

希望將來你亦能對發生在你身上的不平事,做到心胸廣闊,識得包容,唔係淨係識得叫人地包容你...

恭喜你得嘗所願。

原帖由 didikoko 於 10-6-15 14:57 發表
唔好自己唔敢做的事, 而人地得到咗, 就用不擇手段咁形容...我無殺人放火, 我無傷天害你..點解要咁睇唔開呢? 記得之前有人話要身教...如果你咁心胸狹窄...你的小朋友都會學埋你咁小氣, 唔識包容喎....

...

作者: catcatmom    時間: 10-6-15 16:19

我曾經問過  九龍塘 馬利落, 接電話果位小姐說菲律賓領冼紙, 佢地唔接受, 原因佢地唔

識間CHURCH, 質疑間CHURCH真實性.
我的小朋友都係天主教徒, 入了普通小學無宗教, E+都煩緊主日學安排.
作者: didikoko    時間: 10-6-17 09:18

其實我唔想再係度講邊個係冰清玉潔, 邊個不擇手段啦...
有人一方面用一個名黎係度話我的不是, 好似頭上有光環咁..另一方面又用第二個名PM我, 問我相關資料, 好似流緊口水的豺狼咁...呢D人, 我地應該define佢做乜呢? 精神分裂呀? 我無PM番D詳情俾個條友咩..又再三係度話我呢樣個樣... 如果夠光明正大, 咪大大聲話你都想囉...最多咪俾人話 "不擇手段" ....
作者: didikoko    時間: 10-6-17 09:20

要早D 開始搵資料啦...有D聖堂的主日學開始報名, 就黎截止, 又D 又未開始..所以你要問清楚你想去個間..DON'T MISS THE DATE.

原帖由 catcatmom 於 10-6-15 16:19 發表
我曾經問過  九龍塘 馬利落, 接電話果位小姐說菲律賓領冼紙, 佢地唔接受, 原因佢地唔

識間CHURCH, 質疑間CHURCH真實性.
我的小朋友都係天主教徒, 入了普通小學無宗教, E+都煩緊主日學安排. ...

作者: Nov    時間: 10-6-17 10:37

didikoko - 恭喜你成為'侯洗者', 繼續努力發展與天主之間的'愛'情吧!

其他有興趣成為天主教友的朋友 - 不論背後原因, 只要'想', 便可與就近的當區聯絡, 很多堂區現已接受新學期'慕道班'之申請, 快快行動!

另外, 很多人對在菲律賓領洗有興趣, 但若目的在宗教分, 那便會使大家失望...因為大家最有興趣申報的學校普遍不接受外地領洗証明.

伯多祿寫道:「你們應該彼此熱切相愛,因為愛德遮蓋許多罪過。」(伯前4
:7-13) ; 谷11:11-26
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-17 19:07

呢度只有我一個話過你不擇手段,我囡囡一出世就跟我入教而家又讀緊P.2,冇你個煩惱,所以你應該唔係話我PM你喔可 ^0^
既然人地一方面用一個名黎係度話你的不是,
又用第二個名PM你,問你相關資料,咁衰架,
你又好人到咁,咁都唔講係邊個,
咁大家會誤會你自己老作架~~

原帖由 didikoko 於 10-6-17 09:18 發表
其實我唔想再係度講邊個係冰清玉潔, 邊個不擇手段啦...
有人一方面用一個名黎係度話我的不是, 好似頭上有光環咁..另一方面又用第二個名PM我, 問我相關資料, 好似流緊口水的豺狼咁...呢D人, 我地應該define佢做乜呢?  ...

作者: didikoko    時間: 10-6-17 20:31

哈哈哈...可能得你一個會認為我老作啫.....咁你會唔會認為我由得一個message都係老作呢????
既然唔係你..你又何必此地無銀三百兩, 明哲保身呢....
原來你都係教友, 咁希望我可以係你身上學到d 嘢...至於係乜嘢呢...我要祈禱求天主俾智慧我.....

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-17 19:07 發表
呢度只有我一個話過你不擇手段,我囡囡一出世就跟我入教而家又讀緊P.2,冇你個煩惱,所以你應該唔係話我PM你喔可 ^0^
既然人地一方面用一個名黎係度話你的不是,
又用第二個名PM你,問你相關資料,咁衰架,
你又好人到咁,咁 ...

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-17 20:59

唔好意思呀,一個人唔誠實開,呃過人,又真係好難令人相信既
不過唔緊要丫,你咪好似為左5分不惜一切要入教咁
一樣咁有恆心,咁終會有人再信你架
不過今次是但啦,哦..原來有人pm你,有人精神分裂,亦有流緊口水的豺狼咁
哦....原來如此~~^0^

原帖由 didikoko 於 10-6-17 20:31 發表
哈哈哈...可能得你一個會認為我老作啫.....咁你會唔會認為我由得一個message都係老作呢????
既然唔係你..你又何必此地無銀三百兩, 明哲保身呢....
原來你都係教友, 咁希望我可以係你身上學到d 嘢...至於係乜嘢呢... ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5