教育王國

標題: 小一選校古惑招/醒目招大全 [打印本頁]

作者: brian61950    時間: 09-9-21 12:08     標題: 小一選校古惑招/醒目招大全

係度講出來,唔係叫其他人學,目的係提醒各位咁係錯既.
三思及回頭是岸.....

1. 借/買地址
2. 用監護人地址
3. 外地快速領洗
4. 大仔/女冇經過首輪及次輪直入私校,二仔/女報首輪時填首名
5. 報首輪時在表格右上角打粒星
6. 細仔派得唔好重讀K3再來過
7. 入家教會求幼稚園校長寫推薦信,求神父/牧師寫推薦信,求高官上司寫推薦信
8. 入該小學做校工/校務識員,一收了小朋友,即唔do
9  假文件(証書/獎狀)
10.早幾晚排通宵第一個交表並通知各大傳媒來影
11. 比錢校長/老師買位(犯法) 或送大禮比學校,如20部电腦(合法)
.
.
.
如有錯漏,請指點.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-21 12:19

我只想講, 一隻巴掌拍唔響, 唔係間學校allow咁做(i mean打星, 寫信, 送禮果d), 又點會有人做丫
原帖由 brian61950 於 09-9-21 12:08 PM 發表

1. 借/買地址
2. 用監護人地址
3. 外地快速領洗
4. 大仔/女冇經過首輪及次輪直入私校,二仔/女報首輪時填首名
5. 報首輪時在表格右上角打粒 ...

作者: kikiboy    時間: 09-9-21 12:26

咁都得? 我真係劉佬佬......
作者: carmankm    時間: 09-9-21 12:42

借問報首輪時在表格右上角打粒星係乜意思?記號?
作者: a@o@a    時間: 09-9-21 12:52

唔怪得話C奶乜都做得出啦, 未結婚時, 真係好多野都唔會做!
仔仔唔好怪亞媽呀, 我真係不會為你做上述等等, 你年紀小小要自己努力啦!
作者: EDEL    時間: 09-9-21 14:06

interested to know this case too.....  

原帖由 carmankm 於 09-9-21 12:42 發表
借問報首輪時在表格右上角打粒星係乜意思?記號?

作者: agnesbibi    時間: 09-9-21 14:06

5. 報首輪時在表格右上角打粒星 <--唔明

6. 細仔派得唔好重讀K3再來過 <-- 依個有d 蠢, 寧願升二年級時求插班, 都唔好晒個小朋友o既時間啦. 第2年都係派唔好就好笨, 攪到個小朋友入小一時牛龜咁大隻.
作者: 曲曲    時間: 09-9-21 14:20

作者: brian61950    時間: 09-9-21 14:57

小部份學校既收表員/老師會扮同家長傾計來收料及觀察父母的衣着,談吐,修養,粒星係比校長睇既.

如派得唔好唔註册,重讀k3(只限年尾出世的細仔)時又可再玩頭輪次輪.但如果第二年都派得唔好就冇計喇.
作者: brian61950    時間: 09-9-21 15:00

幼稚園寫比你個d行貨推薦信可有可冇,同乞求番來的很唔同.
作者: chan803    時間: 09-9-21 15:02

原帖由 曲曲 於 09-9-21 14:20 發表
5. 報首輪時在表格右上角打粒星  --- 唔明有乜用意, 夠分就會收, 同分都要帶比教育局抽, 打粒星有乜用?

6. 細仔派得唔好重讀K3再來過 --- 從未獲派小一學位才可以參加統一派位, 派得唔好都係派咗個小一學位比你, 係 ...

學校可以揀係自己抽架
作者: brian61950    時間: 09-9-21 15:05

原帖由 brian61950 於 09-9-21 14:57 發表
小部份學校既收表員/老師會扮同家長傾計來收料及觀察父母的衣着,談吐,修養,粒星係比校長睇既.

如派得唔好唔註册,重讀k3(只限年尾出世的細仔)時又可再玩頭輪次輪.但如果第二年都派得唔好就冇計喇. ...

同分係學校"自行"抽的,小部份學校係揀.
你真係唔夠分,佢又好想收你的話,就會暗示/明示你之後來叩門.
作者: chan803    時間: 09-9-21 15:33

原帖由 brian61950 於 09-9-21 15:05 發表

同分係學校"自行"抽的,小部份學校係揀.
你真係唔夠分,佢又好想收你的話,就會暗示/明示你之後來叩門.

唔係一定架. 學校可以選擇交由教育局代抽.
作者: ron106    時間: 09-9-21 16:06     標題: 回覆 10# brian61950 的文章

幼稚園寫比你個d行貨推薦信可有可冇,同乞求番來的很唔同-------->原來推薦信都有分乞求版本同行貨版本~~我真係見識少
作者: clintonma    時間: 09-9-21 16:12

5,7, 10我覺得唔算係錯, 目的只係特出自己, 冇傷害其他人. 打粒星又唔係畫花人地嗰份, 何錯之有? 其他就真係唔岩/犯法囉
作者: cheechee    時間: 09-9-21 16:13

作者: aquarius828    時間: 09-9-21 16:21

咁即係間間學校做法可以不同的嗎?

原帖由 chan803 於 09-9-21 15:33 發表

唔係一定架. 學校可以選擇交由教育局代抽.

作者: flostangraphy    時間: 09-9-21 16:28

未結婚唔會做!? 咁你即係結婚未?

原帖由 a@o@a 於 21/9/2009 12:52 發表
唔怪得話C奶乜都做得出啦, 未結婚時, 真係好多野都唔會做!
仔仔唔好怪亞媽呀, 我真係不會為你做上述等等, 你年紀小小要自己努力啦!

作者: polarbb    時間: 09-9-21 17:01

LEE 招唔得架,一經參加左派位,就再冇第2次,份form寫得好清楚架,只可以參加一次派位,就算你重讀K3都冇用.

作者: brian61950    時間: 09-9-21 17:11

原帖由 polarbb 於 09-9-21 17:01 發表
LEE 招唔得架,一經參加左派位,就再冇第2次,份form寫得好清楚架,只可以參加一次派位,就算你重讀K3都冇用.

唔註冊就得架喇,但得細仔可以用呢招.
作者: JustinJustin    時間: 09-9-21 17:25

呢招好多人用,有人就重讀K3去考直資和私校,津校就叩門。

原帖由 polarbb 於 09-9-21 17:01 發表

作者: chan803    時間: 09-9-21 17:46

原帖由 aquarius828 於 09-9-21 16:21 發表
咁即係間間學校做法可以不同的嗎?

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... chinese%20(web).pdf

...當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把申請交由教育局中央處理。

作者: aquarius828    時間: 09-9-21 18:00

唔該哂你呀! 好清楚!

原帖由 chan803 於 09-9-21 17:46 發表

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/faq-%20sept_%20chinese%20(web).pdf

...當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把 ...

作者: 召藥師    時間: 09-9-21 18:03

原帖由 ron106 於 09-9-21 04:06 PM 發表
幼稚園寫比你個d行貨推薦信可有可冇,同乞求番來的很唔同-------->原來推薦信都有分乞求版本同行貨版本~~我真係見識少

唔知點解睇到依度笑左出黎
我未試過問校長寫推薦信,真係唔知普及版及乞求版有何分別
作者: polarbb    時間: 09-9-21 18:17

如果係私校同直資就冇得好講,不過律校就一定唔可以再參加派位.
但係我就唔會再比個小朋友讀多一年K3變大大仔 我個都係細女,我又冇諗過派得唔好就再讀多一年,我寧願佢一年級讀好D再插班,做大大仔對小朋友心理唔多唔小有D影響架,我聽過好多媽咪講過個小朋友開始大就會有小小自卑自己係全班最大(因為見自己大其他人成年).  我都係大大女,個時真係好唔開心.
原帖由 JustinJustin 於 09-9-21 17:25 發表
呢招好多人用,有人就重讀K3去考直資和私校,津校就叩門。

作者: polarbb    時間: 09-9-21 18:22

真係唔得架,我個時校長講得好清楚,叫D家長死心唔好諗住派得唔好就再讀K3,因為唔可以再參加派位,唔理有冇註冊,唔信你打去教育局問,其實份表格都已經寫得好清楚.當係參加左派位就已經有個record响到,唔理你有冇註冊都唔可以參加下年再派.
原帖由 brian61950 於 09-9-21 17:11 發表

唔註冊就得架喇,但得細仔可以用呢招.

作者: gordon12    時間: 09-9-21 18:31

係lor .... d 資比哂教育局....抽得唔好, 再抽一定唔得啦!  

原帖由 polarbb 於 09-9-21 18:22 發表
真係唔得架,我個時校長講得好清楚,叫D家長死心唔好諗住派得唔好就再讀K3,因為唔可以再參加派位,唔理有冇註冊,唔信你打去教育局問,其實份表格都已經寫得好清楚.當係參加左派位就已經有個record响到,唔理你有冇註冊都 ...

作者: nicolemummy    時間: 09-9-21 21:38

以下呢兩招仲勁!!

1. 單親爸媽速速找學校老師, 校監, 校工姨姨叔叔, 文員, 教學助理男友女友, 速速結緍. 父母在校工作者必入.

2. 找有哥哥姐姐在心儀學校中唸書的單親爸媽, 速速結婚. 兄姐在同校址唸書者必入.
.
.
.
.
一笑而已....
.
.
.

原帖由 gordon12 於 09-9-21 18:31 發表
係lor .... d 資比哂教育局....抽得唔好, 再抽一定唔得啦!  

作者: chuyuencheung    時間: 09-9-21 21:53

唔駛單親都得0架,即時同另一半離婚0羅 ......... 真係無得頂
作者: kiukiudaddy    時間: 09-9-21 22:41

作者: kelvin_li1130    時間: 09-9-21 22:49

香港人,覺得唔公平咪唔好玩LAW!!!
作者: 召藥師    時間: 09-9-21 23:06

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-21 10:41 PM 發表
絕對有分別亦係十分真確。
普及版寥寥幾句,家教會義工乞求版少則幾段,多則幾頁,山雞都讚到係鳳凰,妳話著唔著數?

嘩! 我冇入家教會只係做義工咪好蝕底? 不過我暫時未有機會玩叩門住,冇理由冇端端問校長寫推薦信。
作者: Lyn    時間: 09-9-22 08:36

是否首名子女, 敎處唔洗check清楚?

如果我有多五分, 就sure win.

講笑, 犯法野唔做!
作者: 曲曲    時間: 09-9-22 09:19

作者: flostangraphy    時間: 09-9-22 09:32

請問邊間幼稚園?
等我地其他家長可以小心d.

原帖由 曲曲 於 22/9/2009 09:19 發表
相信最重要係幼稚園校長識得人多
或者間幼稚園係名校
無論封推薦信係行貨or乞求版都大機會d

大仔讀4年幼稚園, 我做家教會3年
可惜校長最後連行貨推薦信都無寫
佢話等派咗位真係派得唔好先寫
而且仲同我講我第一志願 ...

作者: brian61950    時間: 09-9-22 10:49

維多利亞行貨版你一叫佢即比,但乞求版............唔係同校長熟,你開口都唔會啋你.
但唔知點解維多利亞年年都派得好好......
以興發街為例, total 197
wah yan 14
marymount 11
st. jo 10
st. pual 7
canossa 4
st . francis 4
victoria 57
raimondi 12
st. pual co-ed 7
st. stehen's 6
isf 4
hkuga 4
.
.
.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-22 10:55

我當年都係"乞求版"
女女唔係咩品學秉優生, 只係老師知道我叩門好耐, 叫我出信請校長寫ref letter
我又覺得, 品學秉優生, 駛鬼ref letter咩!
而如果校長將生雞寫成鳳凰, 似乎係校長問題多過家長問題wor!
原帖由 曲曲 於 09-9-22 09:19 AM 發表
相信最重要係幼稚園校長識得人多
或者間幼稚園係名校
無論封推薦信係行貨or乞求版都大機會d

大仔讀4年幼稚園, 我做家教會3年
可惜校長最後連行貨推薦信都無寫
佢話等派咗位真係派得唔好先寫
而且仲同我講我第一志願 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-22 10:56

講真, 呢樣我唔多信............(關埋門點知點抽wor!)
原帖由 chan803 於 09-9-21 05:46 PM 發表

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/faq-%20sept_%20chinese%20(web).pdf

...當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把 ...

作者: brian61950    時間: 09-9-22 11:04

原帖由 polarbb 於 09-9-21 18:22 發表
真係唔得架,我個時校長講得好清楚,叫D家長死心唔好諗住派得唔好就再讀K3,因為唔可以再參加派位,唔理有冇註冊,唔信你打去教育局問,其實份表格都已經寫得好清楚.當係參加左派位就已經有個record响到,唔理你有冇註冊都 ...

其實呢招我有個親戚真係用過及得逞,我本身冇打去教育局問過,但我諗佢無可能唔比頭輪次輪既,若唔考私校及叩門咪冇書讀,我諗由幼稚園出封信解釋就得.
作者: Siu-dor    時間: 09-9-22 11:06

借地址我就明, 但我想問咩叫買地址呢?
作者: brian61950    時間: 09-9-22 11:12

原帖由 Siu-dor 於 09-9-22 11:06 發表

=出租地址only,有d人唔想成層樓租咁貴,咪淨係租地址囉.
灣仔最多.
作者: ziyi    時間: 09-9-22 11:14

借是向朋友/親戚借用地址,有時free of charge
買是給人錢,但不像租樓真的整間房子租下來

原帖由 Siu-dor 於 09-9-22 11:06 發表

作者: 召藥師    時間: 09-9-22 11:25

原帖由 Siu-dor 於 09-9-22 11:06 AM 發表

俾錢向唔識嘅人買地址證明呀
作者: ShinTeresa    時間: 09-9-22 11:26

唔係扮清高 真係唔會甘做law
原帖由 brian61950 於 09-9-21 12:08 發表

1. 借/買地址
2. 用監護人地址
3. 外地快速領洗
5. 報首輪時在表格右上角打粒 ...

作者: Kittymummy    時間: 09-9-22 12:16

me too. 真係過唔到自己果關....

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-22 11:26 發表
唔係扮清高 真係唔會甘做law   

作者: ziyi    時間: 09-9-22 13:08

me too,而且是犯法,小朋友大個會知道,那時怎樣解釋?
父母不作好榜樣

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 12:16 發表
me too. 真係過唔到自己果關....

作者: paltiBB    時間: 09-9-22 14:11

如果亞媽要出呢d邋遢招, 亞仔你先可以考入好學校, 恕我做亞媽真係做唔出, 唔好怪我.
作者: Kittymummy    時間: 09-9-22 14:11

係, 真係唔知點同小朋友解釋. 我反而覺得大人都唔覺有問題, 仲覺得大條道理無錯. 明知係錯都仍要做, 做完之後等上天寬恕.....

原帖由 ziyi 於 09-9-22 13:08 發表
父母不作好榜樣

作者: monkey05    時間: 09-9-22 14:53

睇來睇去都係呢一行最有意思.....哈哈哈....

8. 入該小學做校工/校務識員,一收了小朋友,即唔do
作者: 猴子爸    時間: 09-9-22 15:04

会不会加上: 收买学校决策者,得到校工一职。或跟自己的配偶假离婚,再跟校工假结婚,一收了小朋友,就离婚,再结婚。

原帖由 monkey05 於 09-9-22 14:53 發表
睇來睇去都係呢一行最有意思.....哈哈哈....

8. 入該小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c做校工/校務識員,一收了小朋友,即唔do ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-22 15:26

會唔會有朝一日, d人除左為green card假結婚, 仲會為左舊生分數假結婚
(純粹無聊)
原帖由 猴子爸 於 09-9-22 03:04 PM 發表
会不会加上: 收买学校决策者,得到校工一职。或跟自己的配偶假离婚,再跟校工假结婚,一收了小朋友,就离婚,再结婚。

作者: Kittymummy    時間: 09-9-22 15:34

又係喎 , 我突然諗到個問題: 小朋友張出世紙上都無"舊生後父" 既名, 咁算唔算呀 ? 仲有, 仲有... 咁同父異母既兄弟姐妹又點計呢 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-22 15:26 發表
會唔會有朝一日, d人除左為green card假結婚, 仲會為左舊生分數假結婚
(純粹無聊)

作者: kookinchiu    時間: 09-9-22 15:57

我有個朋友幾年前在 Philipine 買領洗紙( Catholic)
作者: ChloeMammy    時間: 09-9-22 16:27

原帖由 kookinchiu 於 09-9-22 15:57 發表
我有個朋友幾年前在 Philipine 買領洗紙( Catholic)

我都好希望小朋友可以順利入到心儀既學校, 但係做每一樣野我地都應該要問心無愧, 過得人過得自己.   身教!!!!!!!
作者: Gooddaddy    時間: 09-9-22 16:33

Rumour has it that some parents have obtained both Catholic and Christian baptism certifcate for their child...Sure win, haha hoho
作者: ziyi    時間: 09-9-22 16:47

Impossible for the real Catholic or Christian
I'm Christian and I hope my child to attempt the Sunday School and believe the GOD, but I can't give any pressure to her, believe the GOD from our heart not behavior
If we do not do the good for her, who to request the child become a good man

原帖由 Gooddaddy 於 09-9-22 16:33 發表
Rumour has it that some parents have obtained both Catholic and Christian baptism certifcate for their child...Sure win, haha hoho

作者: suilangmui    時間: 09-9-22 17:38

作者: googoo    時間: 09-9-22 17:41

原帖由 chan803 於 09-9-21 17:46 發表

上次聽荃灣區個講座,話荃灣區所有學校都係交番比教統局抽
作者: a1234    時間: 09-9-23 11:30

有人為左宗教分, 話自己信神
我最憎呢亭人
作者: 猴子爸    時間: 09-9-23 13:02

话自己信神都算,还要欺骗教会帮他/她施洗,呃神骗人,名副其实:人神共愤。

原帖由 a1234 於 09-9-23 11:30 發表
有人為左宗教分, 話自己信神
我最憎呢亭人

作者: Himby    時間: 09-9-23 14:13

if學校決定唔交俾教育局抽,抽籤個日要有教育局職員在場,assume係公平o既

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-22 10:56 發表
講真, 呢樣我唔多信............(關埋門點知點抽wor!)  

作者: flostangraphy    時間: 09-9-23 16:54

都真係幾唔公平...因為我真係信...有鬼...
但係就冇分加....

原帖由 猴子爸 於 23/9/2009 13:02 發表
话自己信神都算,还要欺骗教会帮他/她施洗,呃神骗人,名副其实:人神共愤。

作者: pampus    時間: 09-9-23 21:48

me too, too, 我願玩lucky draw,派唔好叩門,好過個心唔舒服,小朋友係得,去邊間讀都得!

原帖由 ziyi 於 09-9-22 13:08 發表
父母不作好榜樣

作者: 雪瑩媽咪    時間: 09-9-24 21:15

其實pt.8有咩問題呢?
如果個家長有quality先有機會入到佢"心儀"既學校做者~
唔通一個做開行政,你去in校工佢會請你?
我估唔會囉~

如果家長係用自己既"前途"去換阿囝/囡既"前途"..
仲要有咁既機緣巧合,人地請人先有機會...

我都想為阿囡做校工架...嘿嘿
作者: citipeggy    時間: 09-9-25 09:14     標題: 回覆 39# brian61950 的文章

這條我真係唔明

如果今年唔交大抽獎的報名表,明年如果真係Repeat K3先在係下年交咪可以抽囉?Am I right?

但如上面D家長講,乜可以今年交大抽獎的Form,下年又交?
可否解釋一吓?

你哋所為的頭論尾論同K3重讀又有乜關係呢?

Thanks!
作者: chan803    時間: 09-9-25 09:31

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-9-24 21:15 發表
如果個家長有quality先有機會入到佢"心儀"既學校做者~
我估唔會囉~

仲要有咁既機緣巧合,人地請人先有機會. ...

真係無問題? 係囝囡一入到小學, 就 quit 唔做 wor, 咁都算係用家長自己既"前途"?

如果真係做開行政 ge, 你估佢地真係會如實交代佢地的真實工作經驗嗎?
作者: jollyma    時間: 09-9-25 09:55

我估做校工就真係少d, 但如果教開書,有張教育文憑,咪入去教書囉,聽講真有其事喎
原帖由 雪瑩媽咪 於 09-9-24 21:15 發表
我估唔會囉~

仲要有咁既機緣巧合,人地請人先有機會. ...

作者: citipeggy    時間: 09-9-25 09:59     標題: 回覆 65# citipeggy 的文章

有無家長可以幫手解答我的問題呢
作者: hyberchiu    時間: 09-9-25 10:20

幼稚園校長有話過有特殊情況,如小朋友因為生理/心理/智力發展原因而需要repeat k3, 加上有關專業人仕寫信證明不適合升上小學而獲教育局批準,即使第一年有交表,第二年還是可以再正常參加大抽獎.

但如果純粹因為派位不理想而repeat k3,第二年大抽獎只能排在其他第一次申請的小朋友之後,派往有剩餘學位的學校,但一定有書讀.

原帖由 citipeggy 於 09-9-25 09:14 發表
這條我真係唔明

如果今年唔交大抽獎的報名表,明年如果真係Repeat K3先在係下年交咪可以抽囉?Am I right?

但如上面D家長講,乜可以今年交大抽獎的Form,下年又交? :quest ...

作者: edf    時間: 09-9-26 01:17

嘩,其實教育局應該查啦!
原帖由 kookinchiu 於 09-9-22 15:57 發表

作者: flostangraphy    時間: 09-9-26 12:57

點查, 去Philipine 查?!?!?!

原帖由 edf 於 26/9/2009 01:17 發表

作者: jollyma    時間: 09-9-26 17:11

你估佢唔知咩,人地d官就係唔想做咁多嘢
原帖由 edf 於 09-9-26 01:17 發表

作者: mameyulia    時間: 09-9-26 23:31     標題: 回覆 68# a@o@a 的文章

haha
作者: mameyulia    時間: 09-9-26 23:35     標題: 回覆 65# brian61950 的文章

so funny....but very useful when preparing the form...
作者: babytai    時間: 09-9-27 18:36

原帖由 ChloeMammy 於 09-9-22 16:27 發表

我都好希望小朋友可以順利入到心儀既學校, 但係做每一樣野我地都應該要問心無愧, 過得人過得自己.   身教!!!!!!!

無錯..."身教" 呢句講得好囉...
雖然我都想囡囡讀到間好學校...
但要咁樣去換的話...好似那過d囉....
作者: 千尋    時間: 09-9-27 21:38     標題: 回覆 1# brian61950 的文章

大家是否還記得2006年有一則以下新聞。該非常父親為了小兒子能順利入讀喇沙小學,他竟然迫令大兒子重讀小六!真是可悲!

家 長 為 求 子 女 能 入 讀 心 儀 學 校 , 所 使 出 的 招 數 層 出 不 窮 。 家 有 三 名 兒 子 的 家 長 , 為 求 所 有 兒 子 都 能 藉 世 襲 制 入 讀 名 校 , 竟 然 不 惜 要 求 已 在 該 名 校 就 讀 小 六 、 行 將 畢 業 的 大 仔 留 級 一 年 , 好 讓 兩 名 弟 弟 報 讀 時 能 藉 世 襲 生 身 份 必 獲 取 錄 ; 該 名 家 長 更 明 言 , 哥 哥 應 為 弟 弟 想 , 「 大 家 都 要 犧 牲 ! 」 亦 有 家 長 不 惜 到 心 儀 學 校 應 徵 做 師 , 目 的 也 只 是 為 替 子 女 順 理 成 章 入 讀 名 校 。

明 年 入 讀 小 一 的 自 行 收 生 階 段 昨 日 公 布 取 錄 名 單 。教 育 統 籌 局 資 料 顯 示 , 今 年 參 加 自 行 分 配 學 位 的 學 童 中 , 約 有 五 成 三 、 即 二 萬 四 千 多 名 學 童 獲 心 儀 官 立 及 資 助 小 學 取 錄 , 當 中 屬 於 有 兄 / 姊 在 該 校 就 讀 或 父 / 母 在 該 校 任 職 類 別 ( 俗 稱 「 世 襲 」 ) 身 份 必 獲 取 錄 的 有 一 萬 零 七 百 二 十 九 人 , 較 去 年 減 少 一 千 六 百 人 。 根 據 教 統 局 規 定 , 申 請 人 有 兄 / 姊 正 就 讀 者 可 必 獲 取 錄 , 但 若 兄 / 姊 已 畢 業 的 只 可 獲 加 十 分 。

圖 受 惠 世 襲 校 方 拒 絕

今 年 參 加 自 行 派 位 的 家 長 余 先 生 及 余 太 , 昨 日 一 早 到 心 儀 的 喇 沙 小 學 為 二 子 查 看 結 果 , 可 惜 未 獲 取 錄 , 失 望 而 回 。 有 三 名 兒 子 的 余 先 生 表 示 , 長 子 去 年 從 喇 沙 小 學 畢 業 , 現 就 讀 中 學 喇 沙 書 院 , 但 其 二 子 剛 巧 需 於 今 年 申 請 入 讀 小 一 , 未 能 趕 及 受 惠 於 必 獲 取 錄 的 「 世 襲 制 」 , 現 只 得 二 十 分 。

余 先 生 表 示 , 「 我 好 失 望 , 喇 沙 教 育 好 、 英 文 好 , 本 來 諗 住 大 仔 入 到 , 二 仔 都 可 以 世 襲 順 利 入 到 , 但 無 諗 過 剛 碰 上 大 仔 升 上 中 學 , 我 曾 經 向 學 校 提 出 過 , 希 望 畀 我 個 大 仔 留 班 一 年 , 等 二 仔 和 細 仔 都 可 以 透 過 世 襲 入 讀 , 但 老 師 唔 畀 佢 留 班 」 。 他 更 認 為 , 長 子 為 二 子 想 而 留 班 理 所 當 然 , 「 無 所 謂 啦 , 梗 係 要 犧 牲 , 大 家 都 要 犧 牲 ! 」 而 他 本 人 亦 於 多 年 前 購 入 九 龍 塘 喇 沙 小 學 附 近 一 居 所 , 增 加 入 讀 機 會 。

蝕 讓 物 業 租 住 九 龍 塘

另 有 家 長 於 今 年 暑 假 蝕 讓 數 十 萬 元 賣 出 紅 磡 物 業 , 再 以 每 月 近 萬 元 租 住 九 龍 塘 一 個 單 位 , 舉 家 遷 居 , 又 報 考 七 間 直 資 私 校 作 「 後 備 」 , 希 望 增 加 兒 子 入 九 龍 塘 名 校 的 機 會 , 結 果 亦 同 樣 終 告 失 敗 。

輔 導 師 協 會 顧 問 趙 榮 德 指 , 這 類 情 況 其 實 一 直 存 在 , 更 有 家 境 非 常 富 裕 的 闊 太 , 為 享 「 世 襲 」 之 利 , 不 惜 到 心 儀 小 學 應 徵 當 師 , 令 其 子 女 必 獲 該 校 取 錄 。

喇 沙 小 學 校 長 鮑 陳 慧 兒 回 應 稱 , 該 校 過 去 曾 收 到 家 長 提 出 留 班 要 求 , 但 她 強 調 留 班 制 度 是 讓 成 績 不 理 想 的 學 生 重 讀 , 此 外 , 學 校 聘 請 職 員 是 以 應 徵 者 能 力 作 考 慮 , 絕 不 會 為 協 助 應 徵 者 的 子 女 入 學 而 聘 用 。

津 貼 小 學 議 會 主 席 蔡 楷 俊 表 示 , 「 世 襲 制 」 受 到 不 少 家 長 非 議 , 認 為 兄 姊 在 有 關 學 校 就 學 , 不 應 在 完 全 沒 有 考 核 的 情 況 下 , 必 須 取 錄 其 弟 妹 入 讀 同 一 學 校 。

教 統 局 發 言 人 指 , 家 長 在 決 定 子 女 留 班 與 否 , 應 以 其 教 育 及 學 習 進 度 作 重 點 考 慮 , 若 學 生 有 能 力 升 班 , 就 不 應 受 其 他 因 素 左 右 而 留 班 , 否 則 會 影 響 其 身 心 發 展 , 故 當 局 絕 對 不 認 同 家 長 只 為 幫 助 年 紀 較 輕 的 子 女 入 學 , 而 將 子 女 留 班 。

作者: flostangraphy    時間: 09-9-27 22:32

作者: brian61950    時間: 09-9-27 22:48

原帖由 千尋 於 09-9-27 21:38 發表
大家是否還記得2006年有一則以下新聞。該非常父親為了小兒子能順利入讀喇沙小學,他竟然迫令大兒子重讀小六!真是可悲!

家 長 為 求 子 女 能 入 讀 心 儀 學 校 , 所 使 出  ...

記得但怪怪地............
若阿哥留班,細佬入硬.
但阿哥升中,細佬都有25分(4+6+8)喎.
近乎入硬.

真係唔知係個家長蠢定有人作新聞..............
作者: 雪瑩媽咪    時間: 09-10-2 01:03

原帖由 chan803 於 09-9-25 09:31 發表

真係無問題? 係囝囡一入到小學, 就 quit 唔做 wor, 咁都算係用家長自己既"前途"?

如果真係做開行政 ge, 你估佢地真係會如實交代佢地的真實工作經驗嗎? ...

如果個阿爸阿媽真係為左要佢入某間"名牌"學校,
要專登之前花幾年時間讀個教育文憑~
仲要係好彩之下,當時人地學校請人~
加埋要佢interview既時候表現良好,"名牌"請佢~
咁佢囝囡先可以直入...

以上各種既因素/條件...仲難過中六合彩~
你估"名牌"學校真係成日都走人既咩~
同埋如果入左去真係好做,阿爸阿媽都唔會走啦~
(不過,以上種種都係講笑者,唔好太認真)

有一個實例:係千祈唔好試打粒星既方法~

因為以前有間學校,佢地老師之前傾好左,
如果INTERVIEW既時候,小朋友OR家長唔OK既,
就O係份上打粒星,以作識別~~~

點知...校長唔記得左哩個記號既意思~
將哩D星星FORM全數收晒~
呵呵...雖然最後都無野既..小朋友既野..
都係慢慢教既者~
不過,可以講明就係有粒"星"唔代表一定係好野~
你唔知人地學校哩個符號既意思就唔好亂用喇~
哈哈~
作者: chan803    時間: 09-10-2 09:19

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-10-2 01:03 發表

如果個阿爸阿媽真係為左要佢入某間"名牌"學校,
要專登之前花幾年時間讀個教育文憑~
仲要係好彩之下,當時人地學校請人~
加埋要佢interview既時候表現良好,"名牌"請佢~
咁佢囝囡先可以直入...

以上各種既因素/條件. ...

吓, 講緊係入去做 校工/校務識員, 乜要教育文憑先至合資格架
作者: keredman    時間: 09-10-2 11:56

1.我一直覺得"宗教分"係一種宗教歧視!
2.宗教與教學有何大關係?
3.無宗教背景應加分才是,因為可讓更多未入教的人去接觸有關教會,難道傳揚教義不是他們一直想做的事嗎?
作者: tak0clive    時間: 09-10-2 12:21

世上冇一個制度係公平既,如果制度對自己不利就會有人返對,除非你有能力唔玩呢個遊戲(讀國際學校/出國留學),如果唔係就遵守遊戲規則.
作者: gingerale    時間: 09-10-2 12:34

Agree.  It is much easier to try doing well in a system than to change the system.  

原帖由 tak0clive 於 09-10-2 12:21 發表
世上冇一個制度係公平既,如果制度對自己不利就會有人返對,除非你有能力唔玩呢個遊戲(讀國際學校/出國留學),如果唔係就遵守遊戲規則.

作者: magiccandy    時間: 09-10-2 13:10

As a teacher, I really tried to apply those famous schools. However, there are a lot of considerations. First, for DSS schools, we will lose the provident funds, but get MPF instead. The salary scale may be different from the govt. scale too. That's the first drawback.

Second, teaching in these prestigious schools is very demanding. In an interivew, the vice-principal told me that the teachers need to be responsible for many extra lessons and extra-curricular activities after school. You'll not be free until at least 5:30p.m. and still you haven't marked any homework or dictations at that moment.

Third, most popular subsidized schools also face the diversity of students' ability because of the central allocation. The reality is those schools are not as good as outsiders think.

Thus, I feel that working in those schools yourself is also a big sacrifice. I doubt not many teachers would really choose this way to enter those schools. At least, I would rather equip my children better and smarter to face the competition.
作者: penny_li    時間: 09-10-2 13:22

好同意,佢地甘細識咩教呀!
!

原帖由 keredman 於 09-10-2 11:56 發表
3.無宗教背景應加分才是,因為可讓更多未入教的人去接觸有關教會,難道傳揚教義不是他們一直想做的事嗎? ...

作者: keredman    時間: 09-10-3 01:19

條文標題: 教育機構的負責組織所作的歧視

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 348a19?OpenDocument
作者: keredman    時間: 09-10-3 01:36

家庭崗位歧視條例不適用於小一入學統籌辦法

章: 527 標題: 家庭崗位歧視條例 憲報編號:   L.N. 552 of 1997  
條: 18 條文標題: 教育機構的負責組織所作的歧視 版本日期: 21/11/1997

(1) 任何教育機構的負責組織如在以下方面或藉以下做法歧視任何具有家庭崗位的人,即屬違法─
(a) 在該組織提出的收納該人為該機構學生的條款上;
(b) 拒絕接受或故意不接受該人入學成為該機構學生的申請;或
(c) 如該人已是該機構的學生─
(i) 在該組織讓該人可獲得或享用任何利益、設施或服務的方式上,或藉拒絕讓該人或故意不讓該人獲得或享用該等利益、設施或服務;或
(ii) 開除該人在該機構的學籍或使該人遭受任何其他不利。
(2) 為免生疑問,現宣布:如任何教育機構的負責組織為遵守─
(a) 一般稱為小一入學統籌辦法的制度,或任何全部或部分代替該辦法的安排、制度或計劃;
(b) 一般稱為中學學位分配辦法的制度,或任何全部或部分代替該辦法的安排、制度或計劃;或
(c) 任何關乎入學的法律條文,
而需要作出任何作為,則第(1)款並不適用於該作為。
作者: flostangraphy    時間: 09-10-6 10:43

amen!
作者: webjen    時間: 09-10-6 17:32

原帖由 keredman 於 09-10-2 11:56 發表
3.無宗教背景應加分才是,因為可讓更多未入教的人去接觸有關教會,難道傳揚教義不是他們一直想做的事嗎? ...

起一間教會小學,教會要比幾多錢你知道嗎? 教會的錢從何來呢?
作者: ziyi    時間: 09-10-6 22:06

十年前向政府申請分配學校的價目,是首期約800萬,政府其實只出地及建築費
整個支出約2000萬左右只計算標準設備下的支出,還未計算一些不標準的設備,有一些學校有泳池等的,都是由辦學團體負責,而津貼學校比直資可憐是,不可向學生收回成本
如果新的直資,可能唔只,因為像播道等不是使用千禧校舍的,玫府只是照千禧校舍的建築費折現,設計費,及建築費的差額全部由辦學團體自行負責

原帖由 webjen 於 09-10-6 17:32 發表

起一間教會小學,教會要比幾多錢你知道嗎? 教會的錢從何來呢?

作者: edf    時間: 09-10-6 22:57

比你入到教會學校你係唔係真係會信先.......?

作者: do-re-me    時間: 09-10-7 05:07

原帖由 brian61950 於 09-9-27 22:48 發表

記得但怪怪地............
若阿哥留班,細佬入硬.
但阿哥升中,細佬都有25分(4+6+8)喎.
近乎入硬.

真係唔知係個家長蠢定有人作新聞..............

適齡10+畢業生10=20

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5