教育王國

標題: 迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀 [打印本頁]

作者: playnapeat    時間: 09-9-23 23:04     標題: 迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀

本人有一女今年在該校的初中就讀, 雖然開學只有一個月, 但幾乎每天都聽到小女告訴我校內一些高年級學生偏差的行為, 實在令我感到恐懼, 驚嚇和不感相像!!

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮, 而且還見過公然用說話挑戰老師, 用手指指著老師說話,即使老師訓示他們, 他們也豪不懼怕. 本星期一二三我連續放假三天,不用上班, 故有時間到學校附近等小女放學, 這幾天我確實見到有些較高大的男生頭髮長長的多的是. 邊行邊說說粗言, 旁若無人,行為令人髮指! (我懷疑學校有沒有訓導組!?)  

與我先前在學校資訊日見到的學生表現完全是兩碼子的事.

小女還告知高大的哥哥姐姐在校內好囂張, 曾多次見小息期間對工友都好無禮貌, 呼渴他們. 小女反問我為何當初選擇此校給她, 她開始表現得不想返學

自問本人一直重視家庭教育, 小女亦算學懂待人有禮的重要性. 因此我和太太一直都很著意學校的品德教育. 當初選擇此校是因為見到學校重視學生的多元發展, 並非只谷學生成績.

如今我非常後悔, 想盡快為小女轉校, 跨區也沒有所謂, 只想找一間學生品德良好的學校, 學生成績怎樣都不是我優先考慮的因素, 最緊要是小女不會害怕返學!

非常心急, 各位家長有沒有資料提供?????? 謝謝
作者: Elona    時間: 09-9-23 23:15

而家開咗學都成一個月, 我諗津貼學校比較難搵, 既然覺得學校有問題, 事不宜遲, 立刻向其他直資中學查詢 !

同埋你女女既成績點樣, 都會好影響學校收唔收佢 ! 祝你早日搵到間適合女女既學校 !
作者: motherlau    時間: 09-9-23 23:27

乜咁誇呀

其實可以直接send application form 去吾同學校(直資機會大d),佢地有位會call 你,放心有機會轉ge........

校風真係好緊要,新校始終............

motherlau

原帖由 playnapeat 於 09-9-23 23:04 發表
本人有一女今年在該校的初中就讀, 雖然開學只有一個月, 但幾乎每天都聽到小女告訴我校內一些高年級學生偏差的行為, 實在令我感到恐懼, 驚嚇和不感相像!!

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮,  ...

作者: popokit    時間: 09-9-23 23:29

你囡囡甚麼Banding, 若其他直資/津貼找不到, 會否考慮大埔羅定邦?(直資英中, 都算近火車站) 我聽過升中講座覺得應該都o.k.

作者: LLMUMMY    時間: 09-9-24 09:33     標題: 回覆 1# playnapeat 的文章

現在已開學一個多月, 津中機會比較少, 相信直資會有多點機會, 如果你不計較跨區, 找到心儀中學後, 在網上資詢各位家長吧!
作者: pineapple0983    時間: 09-9-24 10:58

而家諗轉校,難度好高;LTFC點講都係Band2 - Band1丫,最怕第二間可能仲差喎。因為而家都未收齊生既,多少都會有啲暗病。不如忍埋喱幾個月,等中二先轉,咁會多啲好學校揀喎。

作者: prettylily    時間: 09-9-24 11:35

其實每間中學都會有呢d 學生架啦...
只不過...係上堂時間唔會影響到自己....都沒有問題喎.....
而家先轉校...真係好難...好似阿 pineapple0983 話的岩...如果而家d 學校仲有學位...都唔方係好野啦......
作者: kwoke3000    時間: 09-9-24 21:10

作者: Lyn    時間: 09-9-25 08:44

尼間學校係唔多好.
你可以以其名search本forum以往資料.

沙田有其他直資: 培僑, 培基, 王錦輝都比它好.
作者: modog    時間: 09-9-25 19:06

我個女學校唔錯架,校風好,我個女今年中二精英班,被老師選為prefect,有自信,係女校,九月開學,有中一學生轉去何官,不過唔知仲有冇位?:)

原帖由 playnapeat 於 09-9-23 23:04 發表

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮,  ...

作者: playnapeat    時間: 09-9-26 11:18

我很少上網, 誰不知原來有那麼多朋友回應, 謝謝!

剛過去兩天都要上班, 故沒有再接小女放學, 不過小女已經到了一個想找藉口不上學的地步, 她表示有點頭痛, 不想返學, 但她沒有發燒, 我便著她要返學. 不過我知她在想什麼的, 故我真的想為她盡快轉校

如果大家知有邊間可以申請, pm 我可以嗎? 我自己都找過幾間學校, 他們說現在沒有位, 連填表的機會都無. 所以, 如果有學校有表填, 起碼我可以排列等住先!

小女在小學時的操行: 上/下學期都是 A- , 自問管教嚴格, 故她都是純品和有禮貌的一類小朋友, 只是比較怕醜和不愛做運動. 不過她是代表學校朗誦的學生之一.

所以我自己都感到無奈, 好像比不到最好的東西給她!

因為我最近才 REGISTER, 所以沒有睇之前原來有家長都在討論區提到此校. 我看回當時的討論, 絕對同意這是 BAND 1 至 BAND 3 學生都有的學校, 我自己觀察, F.1 學生真是幾不錯, 我見到他們放學時會邊行邊討論功課. 但F.3, F.4... 那些我相信是 正宗 BAND 3 學生, 因為我本星期幾天等小女放學時, 見到有一些 "運動形" 的高 FORM 男仔, 一出來已經用 "問侯人" 的方式對話, 真的不敢想像.
作者: Elona    時間: 09-9-26 11:38

你可以去呢個網站睇吓, 佢有齊直資中學既資料, 如果你個女女已經唔想返學到呢個地步, 唔明你仲等d 咩 ??

我係你就會逐間學校打去問, 同埋坦白講出你要轉校既原因, 最緊要表現出有誠意, 必要時親身去學校求校長都要架啦 !

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/
作者: carolyschan    時間: 09-9-26 21:28     標題: 回覆 1# playnapeat 的文章

我仲諗住報tim,依家可以唔諗啦~~
我個仔成績唔好,我揀學校唯一要求就係校風好,我唔担心佢學壞,但我怕佢比人蝦
作者: playnapeat    時間: 09-9-26 22:24

原帖由 carolyschan 於 09-9-26 21:28 發表
我個仔成績唔好,我揀學校唯一要求就係校風好,我唔担心佢學壞,但我怕佢比人蝦

我善意的建議: 先考慮其他學校吧!

我其實都有不斷打電話問, 不過都係環曉 沙田區, 所以如果跨區有的凡我一定會報名..

謝謝有朋友提供的 link, 我會慢慢研究
作者: motherlau    時間: 09-9-26 22:51

唔介意,考慮下香島la.....校風一流......咁好........成績都唔差........

motherlau

原帖由 playnapeat 於 09-9-26 22:24 發表

我善意的建議: 先考慮其他學校吧!

我其實都有不斷打電話問, 不過都係環曉 沙田區, 所以如果跨區有的凡我一定會報名..

謝謝有朋友提供的 link, 我會慢慢研究 ...

作者: pineapple0983    時間: 09-9-27 15:18

希望樓主早日搵倒新學校。

作者: pineapple0983    時間: 09-9-27 16:33

原來沙田啲中一位唔係我想象咁嚴峻;個女有個同學係上星期成功轉到間Band2頭,咁原來嗰間Band2中唔知個位搵倒人未?
作者: playnapeat    時間: 09-9-27 21:35

Really ??????? which school ?

原帖由 pineapple0983 於 09-9-27 16:33 發表
原來沙田啲中一位唔係我想象咁嚴峻;個女有個同學係上星期成功轉到間Band2頭,咁原來嗰間Band2中唔知個位搵倒人未?

作者: pineapple0983    時間: 09-9-28 11:42

原帖由 playnapeat 於 09-9-27 21:35 發表
Really ??????? which school ?

你可以搵番小學個校長或副校,由佢地去搵,我相信會比你咁樣逐間敲門搵有效啲。

作者: unhappyma    時間: 09-10-2 14:23

原帖由 playnapeat 於 09-9-26 11:18 發表
我很少上網, 誰不知原來有那麼多朋友回應, 謝謝!

剛過去兩天都要上班, 故沒有再接小女放學, 不過小女已經到了一個想找藉口不上學的地步, 她表示有點頭痛, 不想返學, 但她沒有發燒, 我便著她要返學. 不過我知她在想 ...

找到學校了嗎?
請收pm
作者: IMAX    時間: 09-10-2 19:27

原帖由 carolyschan 於 09-9-26 21:28 發表

好似怪怪地....
學壞左, 自自然然將<對與錯>不大理解,  若知道不會叫左學壞. 自然去到所謂蝦人了. ( 人家不為所接受私行為 )

除非是行為已做左出來,  都不知是壞 . 這樣就不可能關於學校. 連在家也要去教 .......
作者: RT    時間: 09-10-19 12:36

岩岩係另一個forum見到的老師講呢一間學校, 好似真係幾多問題喎

"沙田有好多間學校都好好,....但千萬不要去 沙田小瀝源一間叫 "林大x中學"

我有個朋友之前在這裡教, 他教了一年,未找到新工, 都頂唔順走了! 他形容自己在這裡教是人生最可裴的一年
據他說, 學校標榜學生的體藝發展, 成績也不是太差, 但學生的品德比那些 BAND 3 的學生更差,老師毫無尊嚴, 他說尤其那些所謂 " 體育精英", 什麼 "港隊代表", 他們最是品行差劣的一群學生. 我朋友形容學校好像是怕了他們咁,沒有政策對付他們, 令到在這裡教的老師好受屈辱
我自己都有留意, 這間學校老師的 TURNOVER RATE 每年都很高"
"
呢間我都聽過... 識人教書教左一年後就走... 仲要簽左約, 要賠五萬蚊. 佢都照走."

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10763892&extra=page%3D1&page=2
作者: TINGMUM    時間: 09-10-20 11:24

早前在巴土被一位婆婆撩我傾解, 佢話自己的孫成績一般,  行為唔係咁好, 所以新抱安排個孫入了呢間, 貪佢係emi, 不用去中中, 又多活動,  亞婆話只有佢個孫蝦人, 不會比人蝦, 所以個孫返學都ok,但新抱"厭" 學校 老師turnover 大, 成日轉人.

似乎亞婆講的版本同你地的 comment 差唔多.....
作者: HEIPAN    時間: 09-11-12 14:15

校風比成績更重要
希望你可以快d找到間,你囡囡合適既中學啦
加油啊
作者: 貓頭夜鷹    時間: 09-12-13 02:16

原帖由 RT 於 09-10-19 12:36 發表
岩岩係另一個forum見到的老師講呢一間學校, 好似真係幾多問題喎

"沙田有好多間學校都好好,....但千萬不要去 沙田小瀝源一間叫 "林大x中學"
我有個朋友之前在這裡教, 他教了一年,未找到新工, 都頂唔順走了! 他形容自 ...

林大 fight 中學..............
作者: Ivy07    時間: 10-1-7 14:07

樓主,你個女找到學校末?
作者: elsa2004    時間: 10-1-23 13:15

樓主!

大家真是病相憐,我也在頭痛為兒子轉校問題。你囡囡讀邊班,我囝囝是1B
作者: ABCMa    時間: 10-5-4 13:29     標題: 就讀林大輝中學

小女現就讀於林大輝中學中一級, 也想跟大家分享一些個人經驗 !

自去年 9 月開課至今, 差不多快完成一個學年, 每天我都看見小女開開心心的上學去, 同學們和老師相處愉快, 校園欺凌, 從未聽聞 ! 我發現, 可能很多同學都是體育健將, 性格也較開朗和活潑 !

很欣賞學校一些校規, 如欠交功課, 須留堂補做 ; 如發現染髮, 須即時停課, 直至還原原色 ; 如多次遲到, 須他日早回學校, 到健身室做運動. 小女告訴我, 有不守秩序的同學, 會經常被老師和校長召見和訓話, 並會約見家長, 聽聞有未見改善的同學, 會被罰停課.

課外活動多元化, 時見校長和老師們在課後為同學和家長舉辦活動, 老師更在學校假期內帶領小女參加校外比賽 ! 班主任老師也很樂意跟家長溝通.

入讀該校後, 改善了小女體重的問題, 現已鍛鍊至身高與體重達到標準的比例, 這是我意外的得著 !

總體而言, 作為家長, 我滿意小女入讀該校 !

作者: Sherryko9    時間: 10-5-5 16:23

有D bk友回應得好得意,好奇怪!樓主講他的小朋友讀得唔開心(對樓主來說是事實),和所見所聞,想其他人幫他諗辦法,其實無物唔妥!因為都只是個人感受和個人事實,亦唔係什麼抵毀!唔知點解會突然插入一D"歌功頌德"的家長出來,好似反對樓主個人感受和遭遇甘?
作者: minijelly    時間: 10-5-6 18:28

係喎,仲要係NEW MEMBER!
作者: ABCMa    時間: 10-5-6 18:59

同意 ! 絕對正確 !
感受是不存在 [ ]
[ ], 同一件事情, 每個人的感覺都不一樣 ! 小朋友對新環境的適應都不盡相同, 絕對不是 [ ]
[ ] 的問題, 作為家長, 只須幫助孩子跨過難關.

大家都只是借這平台, 舒發自已的感受罷了 !

作者: justella81    時間: 10-5-6 19:58     標題: i agree

原帖由 ABCMa 於 10-5-6 18:59 發表
同意 ! 絕對正確 !
感受是不存在 [ 對 ]
與 [ 錯 ], 同一件事情, 每個人的感覺都不一樣 ! 小朋友對新環境的適應都不盡相同, 絕對不是 [ 對 ]
與 [ 錯 ] 的問題, 作為家長, 只須幫助孩子跨過難關.
大家都只是借這平 ...

yes, i agree , the school adm is not good
作者: justella81    時間: 10-5-6 20:01     標題: ABM ma must be the school staff

同意 ! 絕對正確 !
與 [ 錯 ], 同一件事情, 每個人的感覺都不一樣 ! 小朋友對新環境的適應都不盡相同, 絕對不是 [ 對 ]
與 [ 錯 ] 的問題, 作為家長, 只須幫助孩子跨過難關.

i think the ABM MA must be the teacher of the school try to cover up the bad things of the school, the adm is quite confue, teachers are inexperience , school management not care, teachers just know keep the whole class in the school, students like to conflict or harm the good students. teachers just punish the good students afraid to punish the bad guys. this is it....
作者: justella81    時間: 10-5-6 20:02     標題: u seems don't know the truth of the school

同意 ! 絕對正確 !

????????????????????????
作者: justella81    時間: 10-5-6 22:10

原帖由 ABCMa 於 10-5-4 13:29 發表
小女現就讀於林大輝中學中一級, 也想跟大家分享一些個人經驗 !

自去年 9 月開課至今, 差不多快完成一個學年, 每天我都看見小女開開心心的上學去, 同學們和老師相處愉快, 校園欺凌, 從未聽聞 ! 我發現, 可能很多同 ...

我也是中一學生的家長,我每天接送孩子上學和放學,以我自己觀察到的和孩子告訴我學校所發生的事情跟你所說的真是完全相反。校園欺凌每天無時無刻的在發生,老師跟本不想也不會保护一些乖學生,所以我每天也非常担心孩子在學校給人欺負,再加上這間的學生實在太玩皮了〈真是名不虛傳〉老師沒辦法去管這些坏學生反而對些乖學生就極至嚴厲,芝蔴綠豆的小事都要駡,所以學生進了這個學校就好像是進了懲教所,甚麽都要罰。試問這樣的情況下同學們和老師怎會相處愉快呢?班上一有事情發生,訓導老師懶於追查罰全班一星期沒有小息不準喝水和吃東西,多麽的不人道啊!但老帥說這是團隊精神。那麽是不是一個香港人犯法全部香港人陪他坐監啊?上堂時學生吵到完全聽不到書,但老師完全沒有辦法去控制。唉!都不知怎麽辮。
作者: pineapple0983    時間: 10-5-7 09:26

唔知BK有冇得搞投票嘅呢?
每一間學校總會有 fans 同反對者;我建議反對者可以講出佢地唔喜歡 LTFC 嘅理由。
我咁建議係希望搞清楚,如果真係咁差,等今年 LTFC 已經收左、或者打算7月叩佢門嘅家長早作準備。
我聽番黎就 LTFC 係直資中唔算好嗰批;只要學生想讀書,都OK嘅。係D"體育明星"霸道D姐。
不過話佢 admin 混亂,厘個的確係實情;可能同D老師流失率高有關卦?
作者: Ivy07    時間: 10-5-7 13:58

原帖由 justella81 於 10-5-6 22:10 發表

我也是中一學生的家長,我每天接送孩子上學和放學,以我自己觀察到的和孩子告訴我學校所發生的事情跟你所說的真是完全相反。校園欺凌每天無時無刻的在發生,老師跟本不想也不會保护一些乖學生,所以我每天也非常担心孩子在 ...

你小朋友好可憐,如果真係讀得唔開心,學樓主找學校轉校啦,始終各人觀點不同,最緊要是小朋友讀得開心,時常被欺負,對他日成長有好大影響的,有對自己無信心的。
作者: Ivy07    時間: 10-5-7 14:19

原帖由 pineapple0983 於 10-5-7 09:26 發表
唔知BK有冇得搞投票嘅呢?
每一間學校總會有 fans 同反對者;我建議反對者可以講出佢地唔喜歡 LTFC 嘅理由。
我咁建議係希望搞清楚,如果真係咁差,等今年 LTFC 已經收左、或者打算7月叩佢門嘅家長早作準備。
我聽番黎就 LTF ...

對我來說"體育明星"霸道D,已經係問題了,即是說,學校對"體育明星"有偏袒,可以欺凌其他同學,己經是一個很大的理由啦。欺凌的行為每一間學校都有的,但如果因為是"體育明星"就有特別的優待,就不應該。
作者: pineapple0983    時間: 10-5-7 20:18

原帖由 Ivy07 於 10-5-7 14:19 發表

對我來說"體育明星"霸道D,已經係問題了,即是說,學校對"體育明星"有偏袒,可以欺凌其他同學,己經是一個很大的理由啦。欺凌的行為每一間學校都有的,但如果因為是"體育明星"就有特別的優待,就不應該。 ...

可以講,厘D係該校嘅"學校文化",或者"學校特色",接受唔到嘅可以轉校。
或者咁講,任何一個學生都能夠做"體育明星",都可以享有特權,只要佢肯努力,再加D天份就得。
有啲Band3學校學生,係公開試考到好成績返原校讀中六,一樣係學校打橫行都冇事。
雖然咁講,但我並唔認同。
作者: Ivy07    時間: 10-5-7 22:10

原帖由 pineapple0983 於 10-5-7 20:18 發表

可以講,厘D係該校嘅"學校文化",或者"學校特色",接受唔到嘅可以轉校。
或者咁講,任何一個學生都能夠做"體育明星",都可以享有特權,只要佢肯努力,再加D天份就得。
有啲Band3學校學生,係公開試考到好成績返原校讀中六,一樣係學校 ...

所以都係認為,如果接受唔到就要轉校。不過,中途轉校又係好麻煩的,又要從新適應。
作者: swallowngxx    時間: 10-5-8 13:04

每個小朋友的性格及適應能力都不同, 做家長的如果覺得學校不適合仔女讀就應盡快轉校, 講多無謂, 行動最實際.

我唔係新加入國民, 我只是有話直說, 頑皮學生間間學校都有, 我兩個小朋友在LTFC就讀得不錯, 和同學相處ok, 阿大現正考會考, 阿細讀中三.

作者: prettylily    時間: 10-5-10 18:25

原帖由 justella81 於 10-5-6 22:10 發表

我也是中一學生的家長,我每天接送孩子上學和放學,以我自己觀察到的和孩子告訴我學校所發生的事情跟你所說的真是完全相反。校園欺凌每天無時無刻的在發生,老師跟本不想也不會保护一些乖學生,所以我每天也非常担心孩子在 ...

我想知道...妳有沒有同學校方面反應過呢 ?
高層d 果d ........
作者: 哥師奶2010    時間: 10-5-11 10:06

因某種關係, 我認識部份林大輝既" 體育精英" .... 由中一至中五都有.....

我見啲細路好有禮貌,  ok woh... 佢地啲媽媽都覺得學校唔錯....

我自己有個經驗, 同大家分享下...

就有一日, 我聽一個某名校同學話, 學校啲校隊, 港隊系有特權, 例如因為訓練而唔洗上堂, 有另一班課程系鬆啲既, 等佢地可以舒服啲上堂, 留番啲精力去集訓, 考試老師又特別鬆手改卷, 又可以成日請假去比賽 , 佢好羨慕人地......

咁因為亞仔今年想考呢間學校, 而呢間學校既其中一位老師系我舊同學, 咁當然要求番支好簽啦.....

老師既答覆系.....
第一..所謂既唔使上堂/輕鬆啲既堂 , 系因為佢地有精英班, 所以佢地會分開上堂, 而唔系同學仔講既另一班特別為"校隊/港隊代表 " 而設.

第二, 大家都系考同一張試卷, 有好多科都系跟 step 同有 modal  answer 既, 無可能有所謂既鬆手, 而其他既就真系見仁見智, 你只要有呢個心, 唔系校隊, 你一樣可以話老師偏心某一個同學..

第三, 成日唔使番學, 出去比賽....
會有呢個問題, 不過一定唔會成日, 學校同家長都會考慮比賽是否國際賽, 會唔會撞考試等...並不是系港隊就大晒...

要數港隊成員, DBS / DGS / 喇沙/ 協恩 都不少..... 佢地同樣有上述既情況...

我想講既系, 小朋友有時睇嘢可能系表面咗啲, 家長要了解多少少, 睇佢真正需要系咩, 林大輝既學生真系咁差, 定系某啲嘢影響咗佢, 令佢覺得唔開心.
作者: pineapple0983    時間: 10-5-11 10:14

原帖由 哥師奶2010 於 10-5-11 10:06 發表
因某種關係, 我認識部份林大輝既" 體育精英" .... 由中一至中五都有.....

我見啲細路好有禮貌,  ok woh... 佢地啲媽媽都覺得學校唔錯....

我自己有個經驗, 同大家分享下...

就有一日, 我聽一個某名校同學話, 學 ...

睇黎比較中肯,但仲有冇其它讀緊ge家長意見?
作者: nb9120manchitli    時間: 10-5-13 20:21     標題: bad school

very very very bad school, principal do not listen to parent, teachers too green, messssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

作者: playnapeat    時間: 10-6-7 22:48     標題: 過來人!

各位家長, 我是此 post 的 發起人, 已經半年了, 我先報告下我女女的現況!

首先, 我個女終於有學校留位給她了, 不過只是 band 2 的中中, 即使如此, 我也一定會為她轉校的, 我不會再讓女兒再逗留在一間 "學生品格差劣" 的學校就讀! 而新校的老師則表示希望我女女出年 9月才正式入讀, 他說行政手續會簡單一點 (我沒有追問詳情, 我估這是校內的行政安排)

如果.... 家長們真的認為你的子女在此校讀得很開心! OK, fine , go ahead, 我不會反駁你們; 可是, 我親身看到, 感受到,..... 小女確是受了很多壞影響, 不愉快的經歷, 最恐怖的, 原來壞的學生不集中在中一, 據小女說, 那些高高大大的中三,中四哥哥 (應該是你們說的 " 體育精英") , 10句有10句都是粗口, 而且他們無論對老師, 低年級學生都是橫行霸道, 沒有禮貌.... 小女因為行路比較慢, 就是 "無故故" 的常被他們說 " 行x開 , 阻x 住晒... 等等的說話" , 每次她也回來泣不成聲!

其實, 可能有家長問我為何不同老師反映, ... 唉,.. 這半年, 我已經不斷從多個渠道收集這學校的資料.... 原來, 這學校的老師流失率極高, 小女說自從新年假之後, 有多位好老師也辭了職.... 我是從事管理階層的職業, 很清楚一個員工在 contract 未完結前都要辭職, 一定是對公司 / 學校有很多的不滿, 我相信老師們也是因為學生的問題, 身心疲憊,才會辭工, 所以, 這間學校的訓導老師或 老師不會幫到我的...

最後, 我真心的奉勸各位家長, 一個學校開放日, 可以蒙騙你的, 如果10-11 選中一, 真的要三思 !!!! 如果有子女正在就讀, 也不如找一間普通的中文中學.

如果有家長想駁我, 盡情吧! 因為我來不是要與人對罵, 而是好心提提大家
作者: motherlau    時間: 10-6-7 22:57

Hi,

恭喜你,是好是壞都算la.....過左去...
最重要係搵到適合自己要既野,祝你囡囡有好既開始,忘記不快既經歷.........

原帖由 playnapeat 於 10-6-7 22:48 發表
各位家長, 我是此 post 的 發起人, 已經半年了, 我先報告下我女女的現況!

首先, 我個女終於有學校留位給她了, 不過只是 band 2 的中中, 即使如此, 我也一定會為她轉校的, 我不會再讓女兒再逗留在一間 "學生品格差劣 ...

作者: mayc    時間: 10-6-8 09:24

playnapeat:
恭喜你們!希望妳囡囡有一個新的開始,愉快的學習!
其實一所好的中中,不遜於一間所謂的英中,最緊要還是要有好的校風和良好的學習氣氛!

原帖由 playnapeat 於 10-6-7 22:48 發表

首先, 我個女終於有學校留位給她了, 不過只是 band 2 的中中, 即使如此, 我也一定會為她轉校的, 我不會再讓女兒再逗留在一間 "學生品格差劣 ...

作者: veronna    時間: 10-6-8 10:02

見到你囡囡可以成功轉校, 都"鄧"你開心. 中中同英中都好, 不過我覺得讀得開心, 令孩子有動力去讀先至係最好. 身為父母見到仔女每日都唔開心咁去返學, 一定好心痛.

anyway, 唔開心既日子好快過喇. 俾心機考埋大考啦. 希望佢有個愉快既中學生活啦.
作者: EDEL    時間: 10-6-8 10:03

I believe everyone is looking for the best things for themselve. If you feel this is not "your cup of tea", I agree & support your decision.

For the others, this school may fit their expectations somehow....

作者: pineapple0983    時間: 10-6-8 10:47

終於搵到自已鐘意嘅學校,恭喜晒!
希望你個女能夠儘早融入新嘅校園生活。
e度有唔少LTF家長都想轉校,你可以分享你轉校嘅過程嗎?
作者: Ivy07    時間: 10-6-8 15:38

恭喜!!係沙田好多中中都唔錯,只不過係用中文教學,只要讀得開心就得,祝你囡囡可以開開心心完成學業。
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-8 19:38

hi, i have the same experience with you,
I really agree your thinking,
100% agree.:)
congrualation.....good environment is very important

作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-8 23:24

hi, playnapeat,
may i give my email address to you to share in private : [email protected]
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-9 06:47

let us share our similar experience between ourselve
[email protected]
作者: nb9120manchitli    時間: 10-6-9 10:35

hi, let us share our same experience in private_
i do have a child in LTF s.1 too, the school let me cracy.

作者: 黃巴士    時間: 10-6-9 11:37

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-9 10:35 發表
hi, let us share our same experience in private_
i do have a child in LTF s.1 too, the school let me cracy.

看來, 這所學校真有些問題喎!!!
作者: ZZdaphne    時間: 10-6-9 11:47

nb9120

不如好似樓主,找間中中,
其實沙田中中都唔錯,
畀資料你參考

Band 2頭:
保良局胡忠中學 (今年會考6科14分佔48.75%)
馬鞍山聖若瑟中學
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

Band 2中:
馬鞍山崇真中學 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
青年會書院 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
東華三院馮黃鳳亭中學 (上年會考6科14分佔30%, 今年會考6科14分佔18.9%)

Band 2尾:
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學 (推算今年會考6科14分佔24.56%)
樂善堂楊葛小琳中學 (推算今年會考6科14分佔24%)
基督書院 (推算今年會考6科14分佔23%)
東莞工商總會劉百樂中學 (推算今年會考6科14分佔21.88%)
佛教覺光法師中學 (推算今年會考6科14分佔21.5%)
梁文燕紀念中學 (上年會考6科14分約佔25%, 推算今年會考6科14分佔20%)
佛教黃允畋中學 (推算今年會考6科14分佔20%)

Band 3頭:
博愛醫院陳楷紀念中學 (推算今年會考6科14分佔19%)

以上資料只供參考.

轉貼自會員khmama

作者: pineapple0983    時間: 10-6-9 11:49

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 11:37 發表

看來, 這所學校真有些問題喎!!!

我估今年已經比LTFC confirm 收左嘅學生,睇完e 幾個家長嘅"第一身"感受,心情一定會好複雜。
下一步應該點做?
作者: ZZdaphne    時間: 10-6-9 12:36

原帖由 pineapple0983 於 10-6-9 11:49 發表

我估今年已經比LTFC confirm 收左嘅學生,睇完e 幾個家長嘅"第一身"感受,心情一定會好複雜。
下一步應該點做?

會唔會呢間學校唔適合性格內向的乖乖學生,
2年前, 我係個女暑期活動識個家長,
佢話佢家姐個仔都讀得ok.
我諗:''沒有好與不好的學校, 只有適合與否''
至於校風, 家長真係要親身觀察,
個個感受不同.

唉! 總之做人父母甚艱難........

大家共勉!!!

作者: 黃巴士    時間: 10-6-9 17:00

至於之前是否有人抺黑此學校/真有其事??正有待其他入讀家長實地考察再報料了.
如發生在自己子女身上是如此差的學校, 我都會好像之前BK朋友咁激動.
作者: pineapple0983    時間: 10-6-10 14:36

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 17:00 發表
至於之前是否有人抺黑此學校/真有其事??正有待其他入讀家長實地考察再報料了.
如發生在自己子女身上是如此差的學校, 我都會好像之前BK朋友咁激動.

我覺得每間學校都有或多或少ge問題,例如早排有學生早會跳左落黎,發生咁大件事,咁間學校係咪要關閉?
都係嗰句,如果改變唔到個環境,唯有改變自已;都改變唔到,最後一步咪離開囉。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5