教育王國

標題: lunch box [打印本頁]

作者: BOBOMAMANDY    時間: 09-10-8 10:29     標題: lunch box

My daughter says she doesn't finish her lunch box everyday since it taste not good.  I think I will give her home made lunch box for November.  Does your daughter have any comment about the school lunch box?
作者: bbqueen    時間: 09-10-8 11:05

原帖由 BOBOMAMANDY 於 09-10-8 10:29 發表
My daughter says she doesn't finish her lunch box everyday since it taste not good.  I think I will give her home made lunch box for November.  Does your daughter have any comment about the school lun ...

唔好食
作者: purpletulip    時間: 09-10-8 11:16

從第一天起,囡囡已說好難食,又話個盒有好大陣膠味,惟有同佢講唔好要求咁高,相信佢都只係食半盒。唔知有無lunch helper有comment呢?但我又無親身試過,唔知究竟係點???
作者: twu_hk    時間: 09-10-8 14:05

老實講------健康 : 少油, 少塩 = 冇味 , 再加上焗住左咁耐, 幾dry下, 雖然我冇食過, 不過睇個樣都真係唔係好得.

小朋友得一兩個可以食晒, 其他真係要迫佢地食, 食到一半巳好彩, 大部份食1/3咋. 我上年年尾係問卷巳勁投訴, 可惜今年都係用呢間公司.

試下問下你保母車有冇得車飯? 十一點幾到你上校車地方攞飯, 我而家都係咁.
作者: BOBOMAMANDY    時間: 09-10-8 22:26

亞囡之前部有講D飯有陣膠味、一打開個飯盒就想嘔。我都有打去飯商問、佢地話會唔會啊囡唔鏡意食個D餸便話有怪味!我相信我唔係第一個咁反映俾佢地知,佢哋竟然唔改善問題、仲將個問題推落係小朋友身上。真是唔明學校何仍用這間供應商,攪到個女又食唔飽兼浪費食物,唉!
原帖由 purpletulip 於 09-10-8 11:16 發表
從第一天起,囡囡已說好難食,又話個盒有好大陣膠味,惟有同佢講唔好要求咁高,相信佢都只係食半盒。唔知有無lunch helper有comment呢?但我又無親身試過,唔知究竟係點??? ...

作者: bbqueen    時間: 09-10-8 22:43

原帖由 BOBOMAMANDY 於 09-10-8 22:26 發表
亞囡之前部有講D飯有陣膠味、一打開個飯盒就想嘔。我都有打去食商問、佢地話會唔會啊囡唔鏡意食個D餸便話有怪味!我相信我唔係第一個咁反映俾佢地知,佢哋竟然唔改善問題、仲將個問題推落係小朋友身上。真是唔明學校何仍 ...

我囡都有提過有小朋友食飯, 食到嘔, 我自己都見過, 所以, 真係食唔落 ge 時候, 都唔會迫佢哋食 lor

有幫送飯 ge  nanny bus 好少 ga 咋, 其實, 我都好想有保母車有得車飯.....

作者: BOBOMAMANDY    時間: 09-10-8 23:05

Oh my god! 点解D飯咁差學校都唔改飯商?我識兩朋友的仔囡個學校用第二間飯商的lunch box 就食到叫頂瓜瓜!我們個飯商好似党得自己沒有改善的需要:;pppp: ,真奇怪?。其實老師佢吔知唔知嫁?
原帖由 bbqueen 於 09-10-8 22:43 發表

我囡都有提過有小朋友食飯, 食到嘔, 我自己都見過, 所以, 真係食唔落 ge 時候, 都唔會迫佢哋食 lor

有幫送飯 ge  nanny bus 好少 ga 咋, 其實, 我都好想有保母車有得車飯..... ...

作者: twu_hk    時間: 09-10-9 09:50

我覺得食到嘔係d小朋友唔想食的鬼主意, 我對仔女都係咁.  

一係買d日本飯素放係學校比佢地送飯, 我對小朋友一唔開胃就用飯素比佢地可以食晒成碗飯.

炒粉面唔好簡, 勁dry, 簡d有汁的餸可以送飯.
栗米魚都麻麻, d汁冇晒, 舊魚吸晒d汁一"pat"咁.
作者: ckckcktina    時間: 09-10-9 11:52

twu_hk,

咁你見到有咩好食架? 我女今個月都係食學校訂既飯盒, 佢又話今次無咁難食哦, 好似好過往年?   都唔知佢係唔係麻木左. 會覺得好食.

不過我都決定下個月會帶返飯架啦! 始終都係自己家的好食d!
作者: bbqueen    時間: 09-10-9 21:06

原帖由 ckckcktina 於 09-10-9 11:52 發表
twu_hk,

咁你見到有咩好食架? 我女今個月都係食學校訂既飯盒, 佢又話今次無咁難食哦, 好似好過往年?   都唔知佢係唔係麻木左. 會覺得好食.

不過我都決定下個月會帶返飯架啦! 始終都係自己家的好食 ...

今年真係麻麻哋, 好多小朋食得最多 ge 係白飯, D 餸 & Veg 都冇 mud 點食 ga!

ckckcktina

你個邊唔係有 nanny bus 幫你哋送飯咩?
作者: Natalie_Mommy    時間: 09-10-12 00:03

其實,有無人有興趣安排一起送飯,即每家安排工人送一天,如可5家人同住一區,就可以每天各自安排小主的午飯盒,然後在集合處收集,再由那天當值的工人送回學校。那每一小主有自家飯盒,而工人只需每星期輪送一次。我區本有這安排,但可惜有2位已畢業,所以今年尚欠2家,如有興趣,可留下你住何區?看看可否適合。
作者: bbqueen    時間: 09-10-12 19:00

原帖由 Natalie_Mommy 於 09-10-12 00:03 發表
其實,有無人有興趣安排一起送飯,即每家安排工人送一天,如可5家人同住一區,就可以每天各自安排小主的午飯盒,然後在集合處收集,再由那天當值的工人送回學校。那每一小主有自家飯盒,而工人只需每星期輪送一次。我區本有 ...

唔知點解 pm 唔到比你, 可以 pm 番比我嗎?
作者: Natalie_Mommy    時間: 09-10-12 20:03

bb queen and spoopy,

I pm to you, pls check.
作者: yamsui    時間: 09-10-13 13:54

My girl also says  the lunch tastes awfully.
Can we request school to find another lunch supplier?
作者: ckckcktina    時間: 09-10-15 00:23

bbqueen,

係呀, 我地架車肯收飯架. 每次收十蚊. 你又想搵車送咩? 不過你咁遠, 送得來會唔會都凍晒架?
作者: BOBOMAMANDY    時間: 09-10-15 04:44

Natalie_Mommy,

Sorry, I make a mistake.  Please check PM. Thanks!quote]原帖由 Natalie_Mommy 於 09-10-12 00:03 發表
其實,有無人有興趣安排一起送飯,即每家安排工人送一天,如可5家人同住一區,就可以每天各自安排小主的午飯盒,然後在集合處收集,再由那天當值的工人送回學校。那每一小主有自家飯盒,而工人只需每星期輪送一次。我區本有 ... [/quote]

作者: Natalie_Mommy    時間: 09-10-15 22:54

Bobomamandy,

Nothing in my pm box.
作者: BOBOMAMANDY    時間: 09-10-16 19:01

Hi Natalie_Mommy,
Please check PM.  Thanks!
原帖由 Natalie_Mommy 於 09-10-15 22:54 發表
Bobomamandy,

Nothing in my pm box.

作者: Natalie_Mommy    時間: 09-10-16 20:15

Hi BoBomamandy,

checked, 無野係pm.
作者: TwinSister    時間: 09-10-27 19:38

Natalie_Mommy,

Please check PM.  Thanks!
作者: Natalie_Mommy    時間: 09-10-28 10:25

Twinsister,

Pls check pm.
作者: @CKP@    時間: 09-10-28 22:21

============

作者: Natalie_Mommy    時間: 09-10-28 22:37

@CKP@

pls check pm.
作者: boboli    時間: 09-11-1 00:37

Please PM to me, thanks!
作者: @CKP@    時間: 09-11-1 17:02     標題: 回覆 2# Natalie_Mommy 的文章

check PM.. and call me ^^
作者: emiapril    時間: 09-12-4 02:05

Please check PM.

原帖由 twu_hk 於 09-10-8 14:05 發表
老實講------健康 : 少油, 少塩 = 冇味 , 再加上焗住左咁耐, 幾dry下, 雖然我冇食過, 不過睇個樣都真係唔係好得.

小朋友得一兩個可以食晒, 其他真係要迫佢地食, 食到一半巳好彩, 大部份食1/3咋. 我上年年尾係問卷巳 ...

作者: emiapril    時間: 09-12-4 02:11

我有興趣啊!Please check PM。

原帖由 Natalie_Mommy 於 09-10-12 00:03 發表
其實,有無人有興趣安排一起送飯,即每家安排工人送一天,如可5家人同住一區,就可以每天各自安排小主的午飯盒,然後在集合處收集,再由那天當值的工人送回學校。那每一小主有自家飯盒,而工人只需每星期輪送一次。我區本有 ...

作者: Natalie_Mommy    時間: 09-12-4 09:57

原帖由 emiapril 於 09-12-4 02:11 發表
我有興趣啊!Please check PM。

作者: Natalie_Mommy    時間: 09-12-4 09:58

原帖由 @CKP@ 於 09-11-1 17:02 發表
check PM.. and call me ^^

Sorry for late reply, pls check pm.
作者: emiapril    時間: 09-12-6 17:56

已經復左啦, please check PM。

原帖由 Natalie_Mommy 於 09-12-4 09:57 發表

作者: Abbie_mimi    時間: 09-12-6 19:56

I heard that the contract is going to finish this year. So next year, the school will pick the supplier again. PTA should be involved.

You can send your comments to PTA.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5