教育王國

標題: 人算不如天算... [打印本頁]

作者: chubby2688    時間: 09-10-11 16:48     標題: 人算不如天算...

小朋友病倒了, 持續發燒至39.3, 不能出席SPCC & DBS嘅interview, 真係人算不如天算...
作者: CHARLES2007    時間: 09-10-11 16:53

最緊要是小朋友身體重
作者: mcheung1    時間: 09-10-11 16:59     標題: 回覆 1# chubby2688 的文章

作者: chubby2688    時間: 09-10-11 17:15

其實當日巳經將有關醫生紙fax咗過去, 亦有打電話, 唉...都係等啦, 希望兩所學校能夠可以安排補考.

天呀...我做錯什麽...點解你唔比個機會我小朋友呢???
作者: ladykin    時間: 09-10-11 17:15

宜家仔仔仲有冇事呀, 試吓打電話去學校問吓有冇機會面試啦. 希望小朋友快 d 好番啦
作者: ladykin    時間: 09-10-11 17:19

原帖由 chubby2688 於 09-10-11 17:15 發表
其實當日巳經將有關醫生紙fax咗過去, 亦有打電話, 唉...都係等啦, 希望兩所學校能夠可以安排補考.

天呀...我做錯什麽...點解你唔比個機會我小朋友呢??? ...

唔好咁啦, 可能上天有更好既安排呢. 您仲有冇報其他學校呀? 面試咗未?
作者: ShinTeresa    時間: 09-10-11 17:20

病左冇得好講 亦冇得預既 你inform左學校 應該會比你改期既 唔洗担心la
原帖由 chubby2688 於 09-10-11 16:48 發表
小朋友病倒了, 持續發燒至39.3, 不能出席SPCC & DBS嘅interview, 真係人算不如天算...

作者: chubby2688    時間: 09-10-11 21:36

多謝大家...亞仔病好了, 明天會致電兩所學校睇吓有冇安排.
作者: G-Ma    時間: 09-10-11 22:19

上天自有安排, 唔好太唔開心, 可能有間仲好既等緊你.
作者: gracechung    時間: 09-10-11 22:50

唔好唔開心,最緊要身體健康。
作者: childrenfirst    時間: 09-10-12 00:20

If I were you, I would be very disappointed too ...but there's always hope out there, hope you can got the re-interview soon!
作者: nb7002    時間: 09-10-12 01:41

讚成!don't worry be happy!:D
加油呀!
等你好消息
原帖由 G-Ma 於 09-10-11 22:19 發表
上天自有安排, 唔好太唔開心, 可能有間仲好既等緊你.

作者: mommy2009    時間: 09-10-12 01:44

If you don't get positive reply from schools, I suggest you put the absent reason into a letter and send by hand to the office with the doctor certificate !   Hope it helps!
作者: Astoria    時間: 09-10-12 07:35

我記得St Paul Co edu 個簡介會上有人問過面試病咗嘅安排, 校長話千其唔好去面試, 只要有醫生紙便可再作安排, 妳打電話去check下喇! DBS我就唔知喇!, 希望可以幫到妳!
作者: flostangraphy    時間: 09-10-12 11:31

你有冇幫仔仔報呢兩間?

原帖由 nb7002 於 12/10/2009 01:41 發表
讚成!don't worry be happy!:D
加油呀!
等你好消息

作者: flostangraphy    時間: 09-10-12 11:35

近期流感咁勁,應該唔止發生o係你小朋友一個...
相信學校會收集呢d cases,作特別處理.

原帖由 chubby2688 於 11/10/2009 16:48 發表

作者: charlottechan    時間: 09-10-12 11:47

我個friend 個仔在另一school成功申請改期, 他有醫生證明, 不妨一試.
作者: chubby2688    時間: 09-10-12 12:00

Called this morning, SPCC 有 make up  

But DBS...seems they don't care, they said will call if this is available...唉! God bless me la....

原帖由 chubby2688 於 09-10-11 21:36 發表
多謝大家...亞仔病好了, 明天會致電兩所學校睇吓有冇安排.

作者: ziyi    時間: 09-10-12 12:12

那代表SPCC更適合你仔仔啦
Don't worry

原帖由 chubby2688 於 09-10-12 12:00 發表
Called this morning, SPCC 有 make up  

But DBS...seems they don't care, they said will call if this is available...唉! God bless me la....

作者: chubby2688    時間: 09-10-14 14:29

Don't worry...Be happy!...Yeah...DBS 有 make up 呀!  

作者: ziyi    時間: 09-10-14 14:30

恭喜

原帖由 chubby2688 於 09-10-14 14:29 發表
Don't worry...Be happy!...Yeah...DBS 有 make up 呀!  

作者: LS+MCS    時間: 09-10-14 15:28

原帖由 chubby2688 於 09-10-11 16:48 發表

Make yourself 'Ah Q'. Like my case, my daughter was rejected by DGJS and I had been disappointed for quite sometime. However, she finally managed to get into MCS and thinking back, if my daughter was accepted by DGJS, I would have wasted the money on seat reservation.

You never know what's going to happen next !
作者: flostangraphy    時間: 09-10-14 15:47

hello LS+MCS,
longtime no see! remember me?

原帖由 LS+MCS 於 14/10/2009 15:28 發表

Make yourself 'Ah Q'. Like my case, my daughter was rejected by DGJS and I had been disappointed for quite sometime. However, she finally managed to get into MCS and thinking back, if my daughter wa ...

作者: LS+MCS    時間: 09-10-14 16:36

原帖由 flostangraphy 於 09-10-14 15:47 發表
hello LS+MCS,
longtime no see! remember me?

Hi, of course I do. How are your kids doing ? Still headache on choosing P1 schools for your little one ?
作者: flostangraphy    時間: 09-10-14 17:49

ha ha ha, the elder one.
waiting for the news after the 1st interviews...

原帖由 LS+MCS 於 14/10/2009 16:36 發表

Hi, of course I do. How are your kids doing ? Still headache on choosing P1 schools for your little one ?

作者: dordormom    時間: 09-10-14 23:06

有醫生證明相信可以改. 最要緊小朋友健康呢. 祝你成功啦!:loveliness:
作者: nb7002    時間: 09-10-15 00:05

無呀!我住青衣,唔想去太遠,因為覺得小朋友會好攰,我比較鐘意平實d嘅學校,怕谷得際,最終大人細路都生活緊張,
我並唔係話呢d學姣唔好,不過就唔啱我呢d輕鬆散漫型啦,hehe..........
原帖由 flostangraphy 於 09-10-12 11:31 發表
你有冇幫仔仔報呢兩間?

作者: nb7002    時間: 09-10-15 00:11

恭喜晒!實在太好啦!
原帖由 chubby2688 於 09-10-14 14:29 發表

作者: linusfong    時間: 09-10-15 10:36

作者: flostangraphy    時間: 09-10-15 10:39

咦?!?! 青衣? 小朋友係邊間kindergraten?
我小朋友都係青衣讀kindergraten!!

原帖由 nb7002 於 15/10/2009 00:05 發表
無呀!我住青衣,唔想去太遠,因為覺得小朋友會好攰,我比較鐘意平實d嘅學校,怕谷得際,最終大人細路都生活緊張,
我並唔係話呢d學姣唔好,不過就唔啱我呢d輕鬆散漫型啦,hehe.......... ...

作者: nb7002    時間: 09-10-16 00:02

o!邊間呀?我阿仔係美孚讀,因為婆婆住美孚,放學公公或婆婆接,夜晚我同阿仔多數都係婆婆度食埋先返屋企

平時你同仔仔講咩語言?
原帖由 flostangraphy 於 09-10-15 10:39 發表
咦?!?! 青衣? 小朋友係邊間kindergraten?
我小朋友都係青衣讀kindergraten!!

作者: jaycee_mami    時間: 09-10-16 09:32

原帖由 nb7002 於 09-10-15 00:05 發表
無呀!我住青衣,唔想去太遠,因為覺得小朋友會好攰,我比較鐘意平實d嘅學校,怕谷得際,最終大人細路都生活緊張mouth:" />,
我並唔係話呢d學姣唔好,不過就唔啱我呢d輕鬆散漫型啦,hehe.......... ...

其實平實的學校, 只要讀得ok, 一樣入到大學.  條條大路通羅馬.
作者: flostangraphy    時間: 09-10-16 10:26

兩個都係宏福幼稚園.
平時我o地兩公婆o係同仔仔講法文的, 但工人帶,同佢地d朋友仔多數用英文, 阿爺爺,嫲嫲就只講廣東話...
所以佢地d普通話認真水皮.....
wahoo, 咁你地夜晚都好趕...好在美孚青衣都好近!
英華重好方便!!

原帖由 nb7002 於 16/10/2009 00:02 發表
o!邊間呀?我阿仔係美孚讀,因為婆婆住美孚,放學公公或婆婆接,夜晚我同阿仔多數都係婆婆度食埋先返屋企

平時你同仔仔講咩語言? ...

作者: nb7002    時間: 09-10-16 13:33

yes.
原帖由 jaycee_mami 於 09-10-16 09:32 發表

其實平實的學校, 只要讀得ok, 一樣入到大學.  條條大路通羅馬.

作者: nb7002    時間: 09-10-16 13:58

宏福very good喎
我係荔枝角返工,所以返美孚都好快,不過遲d會返深水埗,雖然遠dddd,不過都好方便
嘩!3文3語喎!  勁!我哋最多都係廣東話+普通話,有時都會用上dd日文嘅
原帖由 flostangraphy 於 09-10-16 10:26 發表
兩個都係宏福幼稚園.
平時我o地兩公婆o係同仔仔講法文的, 但工人帶,同佢地d朋友仔多數用英文, 阿爺爺,嫲嫲就只講廣東話...
所以佢地d普通話認真水皮.....
wahoo, 咁你地夜晚都好趕...好在美孚青衣都好近!
英華 ...

作者: flostangraphy    時間: 09-10-16 16:15

Japanese!! !! 你地都係三文三語啦!!!
your son will apply japanese as 3rd language?

原帖由 nb7002 於 16/10/2009 13:58 發表
宏福very good喎
我係荔枝角返工,所以返美孚都好快,不過遲d會返深水埗,雖然遠dddd,不過都好方便
嘩!3文3語喎!  勁!我哋最多都係廣東話+普通話,有時都會用上dd日文嘅 ...

作者: nb7002    時間: 09-10-16 23:44

我姐夫係日本人,所以阿仔會接觸到日語,而且都玩咗兩年日文playgroup,撞啱d小學面試又係星期六,所以暫時無返playgroup la,因為好少係生活中應用,所以都唔係好掂,不過我覺得自細有接觸,對日後都好有幫助
""your son will apply japanese as 3rd language? ""
我边敢諗得咁遠呀!有無得second in都,........老實講,我諗就無啦

原帖由 flostangraphy 於 09-10-16 16:15 發表
Japanese!! !! 你地都係三文三語啦!!!
your son will apply japanese as 3rd language?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5