教育王國

標題: 想當年 [打印本頁]

作者: goodmama2003    時間: 09-10-16 11:48     標題: 想當年

作者: cherriemama    時間: 09-10-16 12:38

想當年, 明天就是大抽獎放榜日, 當晚是8號風球, 我整晚都睡不著, 5:00起床和老公駕車到學校門口等, 條街孤清清, 只有我們兩個傻瓜在等(不過都幾浪漫)

最後因為打風要順廷一天放榜, 而我又要擔心多一晚......

原帖由 goodmama2003 於 09-10-16 11:48 發表
想當年, 我心儀的學校, 明天去面試啦. 那晚, 我夜晚緊張到睡不著, 早上4:00多自己一人起床, 坐在個廳度....
唉. 苦呵..

不過, 我知6年後, 我又會再來過. ...

作者: shiuchen    時間: 09-10-16 13:15

就在今年8月份,我們兩老為孩子做小檔案,做到半夜,憶起自己考大學做porfile也不過如此,還要用打字機打字,又無spell check...
一切辛酸.失望.喜樂...都是過眼雲煙,會過去的,會過去的.
原帖由 cherriemama 於 09-10-16 12:38 發表
想當年, 明天就是大抽獎放榜日, 當晚是8號風球, 我整晚都睡不著, 5:00起床和老公駕車到學校門口等, 條街孤清清, 只有我們兩個傻瓜在等(不過都幾浪漫)

最後因為打風要順廷一天放榜, 而我又要擔心多一晚..... ...

作者: goodmama2003    時間: 09-10-16 14:17

作者: Cutema    時間: 09-10-16 14:30

想當年, 被三間私小reject, waiting list, 又得15分, 緊張又焦慮, 最後KTS收了, 開心得難以形容..

所以, 勿氣餒....
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-16 14:58

想當年女女考小一, 以為入得second round都十拿九穩, 點知最後收信waitlist, 心情跌到落谷底
最後不停叩門, 由10月叩到下年7月, 終於o係身處海外旅行時收到offer call(當時我老公正在廁所內, 無紙又無筆, 非常狼狽)
仲記得開左張8月1日既期票交另一間學校學費, 返到香港7月31日, 岩岩趕得切stop cheque
作者: shiuchen    時間: 09-10-16 15:02     標題: 回覆 6# Charlotte_mom 的文章

"由10月叩到下年7月"
嘩,好有毅力的媽媽喔! 讚賞你!
作者: pppp41    時間: 09-10-16 15:49

當日收到reject信, 心情...唉. 老婆嚇到呆左, 我只能扮瀟灑, 表面當冇事說"做野".  立即係公司寫封信, 叫老婆親手交去學校教長收. 再去幼稚園求校長及班主任寫封推薦信....總之....過程峰迴路轉. 重慘過自己搵工.
作者: CHP    時間: 09-10-16 15:53

當年我考大學, 第一round 10 個志願都唔收, 冇offer. 報晒repeat f.7. 點知9月開學之時, 第一志願既學系call我後補. 後補生有9個. O camp 都攪晒. 好彩到...無人估到.
作者: shiuchen    時間: 09-10-16 15:57

會告訴孩子應徵被拒一事嗎?
作者: stephengavi    時間: 09-10-16 16:05

作者: CHP    時間: 09-10-16 16:09

我不會. 下年定晒局見講佢知去邊間讀小學.

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 15:57 發表

作者: shiuchen    時間: 09-10-16 16:13

我不知說不說.
因為小兒很有"預算"的,他會預先想好上學交通和接送的問題,也想好什麼時間上課,什麼時間下課.
雖然之前都告了他是去應徵,不是必入,但他心裡還是有自己的計畫的.
原帖由 CHP 於 09-10-16 16:09 發表
我不會. 下年定晒局見講佢知去邊間讀小學.

作者: Cutema    時間: 09-10-16 16:14

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 15:57 發表

不用吧..未到下年, 還有好多好學校等收你孩子, 加油..
作者: LoveCJ    時間: 09-10-16 16:29

真好彩呀!  希望我的小朋友都可以咁好彩啦!

原帖由 Cutema 於 09-10-16 14:30 發表
想當年, 被三間私小reject, waiting list, 又得15分, 緊張又焦慮, 最後KTS收了, 開心得難以形容..

所以, 勿氣餒....

作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-16 16:44

想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有上網睇人地個校曆表, 睇下有咩日子可以扮家長搏大霧入去學校........(我仲記得人地小一迎新, 無我份, 人地個個家長都開開心心, 我就去叩門, 覺得自己好可憐)
真係仲慘過自己搵工.........好彩最後努力有成果姐!
作者: goodmama2003    時間: 09-10-16 16:56

作者: 金毛B媽    時間: 09-10-16 16:59

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

睇完你咁講, 我好想喊
作者: Cutema    時間: 09-10-16 17:12

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

唔識講, it's really touching..
作者: wootaitai    時間: 09-10-16 17:22

作者: shiuchen    時間: 09-10-16 17:31

的確,可憐天下父母心!心都酸了哩!?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-16 17:45

我做人阿媽, 呢d死纏爛打野, 我唔做, 仲有邊個做丫 (當時心唸最後唔得咪算lor, 佢又唔識我)

作者: ziyi    時間: 09-10-16 17:58

我想下年是我去做這工作多過是我個囡的媽媽

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 17:45 發表
我做人阿媽, 呢d死纏爛野野, 我唔做, 仲有邊個做丫 (當時心唸最後唔得咪算lor, 佢又唔識我)

作者: ziyi    時間: 09-10-16 18:10

我想下年如果在我囡囡發生相同的事,一定係我去做,唔會係佢阿媽

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 17:45 發表
我做人阿媽, 呢d死纏爛野野, 我唔做, 仲有邊個做丫 (當時心唸最後唔得咪算lor, 佢又唔識我)

作者: dougdora    時間: 09-10-16 18:13

really admire all your great effort and heart ... ..

personnally, really feel ashame of HK ed system.. kids at 4 - 5 are 'forced' to 'do show'.. ... and parents have to rush here and there fm attending briefing.. to get / submit appln form.. to interviewssssss

what a torture... should invite our Educational offical to surf this forum and feel how we feel..

one of the victum here!!
作者: childrenfirst    時間: 09-10-16 18:41

yes. if you have applied for 7 schools, that means you need to go 7 times for the briefing + 7 times to get the applciaiotn form (as the original seems better, right), + 7 times to submit the form and + 7 times of 1st interview. Among those 7, maybe 5 need to do 2nd interview and assume you got 3...all add together become 31 already!!! It's very crazy, 31 times within 2-3 months....poor parents!

In addition, we need to take the kid for photo taking, do the profilo, buy the interview clothes, keep them in mood...at last go for that interview which may only last for 15mins! each child is different and some children take more time to warm up but since the competition is so keen, it's sad that those children may have disadvantage over this selection.

Add oil all....it will all come to an end soon!

I am really admire all the mums and
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-16 19:10

我當學野lor
好似生仔既過程, 好痛苦, 但興幸自己有努力去參與過
作者: shiuchen    時間: 09-10-16 19:12

我也想起生育的過程.......但,真的不要再來一次,我真的吃不消那36小時的陣痛
你好偉大而且EQ高,好野!
原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 19:10 發表
我當學野lor
好似生仔既過程, 好痛苦, 但興幸自己有努力去參與過

作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-16 19:32

仲有幾廿年要捱, EQ唔高點頂得住呀.........
共勉之
原帖由 shiuchen 於 09-10-16 07:12 PM 發表
我也想起生育的過程.......但,真的不要再來一次,我真的吃不消那36小時的陣痛
你好偉大而且EQ高,好野!  

作者: childrenfirst    時間: 09-10-16 20:11

Agreed! Life has to go on and you never know the results, after several years later, you may smile when you think back about this experience.
作者: shiuchen    時間: 09-10-16 22:14

豈止廿年,養100歲,長憂99呀!  
原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 19:32 發表
仲有幾廿年要捱, EQ唔高點頂得住呀.........
共勉之

作者: Hinbabyma    時間: 09-10-16 22:16

這經驗令小女子畢生難忘啊!
作者: cutekiddy    時間: 09-10-16 23:21

deleted...

作者: kiss'bb    時間: 09-10-16 23:43

最慘就係成日要同公司請假.......
2 in時,父母都係最好出席,有陣時唔係話請就請到假,
所以很早之前,我已向公司d同事講定,年尾我會請假,陪呀仔去面試!
作者: goodmama2003    時間: 09-10-17 00:20

作者: nicolemummy    時間: 09-10-17 15:25

好耐之前, 我會以為個一日前個晚, 我會訓唔著. 點知, 我10點幾就訓著, 訓到7點幾.

然後, 因天氣要等多一日. 個夜, 又訓得好好. 第二日6點幾起身. 無野做, 早D步行到派位中心. 個陣8點半. 點知派位中心竟然無咩家長, 但有好多好多記者. 我就叫老公去排隊. 因為記者好少問男人野.

我地係第三個入去. 工作人員查派位紙查到囡囡個張, 雖然是倒轉, 但我都認得學校名字, 再看學校地址, 錯不了. 唸了學校名字出來. 工作人員笑著說, 請簽名. 我咁大個女第一次簽名手咁震的!!

我地係第一個從派位中心出來的. 但我地遮著自己. 無記者埋身.

原帖由 cherriemama 於 09-10-16 12:38 發表

最後因為打風要順廷一天放榜, 而我又要擔心多一晚..... ...

作者: goodmama2003    時間: 09-10-17 17:03

作者: Fionyiu    時間: 09-10-17 17:39

見到你們的留言, 方知道沒有人是僥倖的.  每位家長都為自己的兒女選學校而煩惱.  這條艱辛的路,只有緊張子女學業的父母才願意走.  不知道所有的付出是否真的成正比呢??  我真的很驚.....

作者: childrenfirst    時間: 09-10-17 19:33

for children raising, it always the progress is more important than the result...My motto is "Do the best and Don't Expect"
作者: Fionyiu    時間: 09-10-17 21:25

I agree.  But talk is cheap.

原帖由 childrenfirst 於 09-10-17 19:33 發表
for children raising, it always the progress is more important than the result...My motto is "Do the best and Don't Expect"

作者: pyyip    時間: 09-10-17 21:40

原帖由 Fionyiu 於 09-10-17 21:25 發表
I agree.  But talk is cheap.

只是問心無愧
作者: 慧妮會員    時間: 09-10-17 23:03

盡心盡責的好媽媽真的非你莫屬,想當年點解我唔識走尼步呢?,淨係晚晚擔心到睡唔到,煎熬一個星期才收到叩門學校的電話...., 都算好彩羅.
作者: angelsecond88    時間: 09-10-18 02:57

我做人阿媽, 呢d死纏爛打野, 我唔做, 仲有邊個做丫 (當時心唸最後唔得咪算lor, 佢又唔識我)

我都係咁諗,所以諗緊點叩門,因為咩都唔識,又未試過
作者: angelsecond88    時間: 09-10-18 02:59

佩服,希望我都可以做到
作者: shiuchen    時間: 09-10-18 10:22

我就望無需要做勒!
原帖由 angelsecond88 於 09-10-18 02:59 發表

佩服,希望我都可以做到

作者: miffy    時間: 09-10-18 16:16

作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-18 16:16

哈哈, 我自問EQ好高的(真架, 有時之後再唸返, 都頂唔順自己可以咁冷靜)
SHOCK一定有, 好SHOCK添呀! 我仲記得lunch前check result, 之後我同同事講, 我唔食飯喇, 食唔落! 過完lunchtime我已經開始打信喇

原帖由 慧妮會員 於 09-10-17 11:03 PM 發表

盡心盡責的好媽媽真的非你莫屬,想當年點解我唔識走尼步呢?,淨係晚晚擔心到睡唔到,煎熬一個星期才收到叩門學校的電話...., 都算好彩羅. ...

作者: Fionyiu    時間: 09-10-18 22:31

真係又驚又辛苦.....未行過永遠都不知這境況....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-18 16:16 發表
哈哈, 我自問EQ好高的(真架, 有時之後再唸返, 都頂唔順自己可以咁冷靜)
SHOCK一定有, 好SHOCK添呀! 我仲記得lunch前check result, 之後我同同事講, 我唔食飯喇, 食唔落! 過完lunchtime我已經開始打信喇

...

作者: joys    時間: 09-10-19 14:40

作者: Rattie    時間: 09-10-19 14:49

想當in左幾小學,in聖心時到同,之後問聖心收唔收佢.,地就in,煩緊唔知.
等到大抽獎之後,in完接學校以為,點知踩多兩腳表現強差...
... 唔該...” 收線.
差成?

心情谷底,唔忿,左封信校長,懇求機會.幾日,學校再電安排見校長.
interview先睇小朋友能力,相信跟住家長support.所以各位喫閉家長們千灰心,加油!!
作者: gogoMa    時間: 09-10-20 00:58

唉!!!
HELP~!! 我大女5歲, 細女2歲...

而家同一時間搵 幼稚園及小學, 我就快癲啦...~!!!
作者: circleda    時間: 09-10-20 08:24

Bxll Shxt, it's not the system, its the parents and the culture! You are in HK so this is the game.

EDB tried to change and failed, see the result of 母語教學, the parents did not support!

What is your good suggestion? Completely random lucky draw? Or force every pupil to go to the closest school? I do think the parents WILL get around whatever planned.

原帖由 dougdora 於 09-10-16 18:13 發表
really admire all your great effort and heart ... ..

personnally, really feel ashame of HK ed system.. kids at 4 - 5 are 'forced' to 'do show'.. ... and parents have to rush here and there fm attend ...

作者: LS+MCS    時間: 09-10-20 09:29     標題: 想當年

想當年,媽味點幫我揾小學,其實唔係太有印象,我唯一一直記喺心裹面嘅係細個時媽咪每朝六點叫我起身、幫我換校服、煮早餐俾我食,風雨不改送我去坐【白牌車】番學、每日陪我做功課,....

媽咪冇幫我考Maryknoll, DGJS, ....
媽味冇送我去學唔同嘅興趣班,
但媽咪留低咗一段美好嘅童年回憶俾我。

我依家雖然係working mom,但我依然盡量follow媽咪做過嘅嘢,希望我嘅小朋友大個回想起童年,都可以有一段美好嘅回憶。

既然大家想當年,就不如去諗一D開心嘅嘢啦!
作者: Fionyiu    時間: 09-10-21 01:05

GOGOMA,

ME TOO.  I AM SO NERVOUS.

原帖由 gogoMa 於 09-10-20 00:58 發表
唉!!!

作者: Ben2003    時間: 09-10-21 01:14

原帖由 LS+MCS 於 09-10-20 09:29 發表
希望我嘅小朋友大個回想起童年,都可以有一段美好嘅回憶。

作者: angelsecond88    時間: 09-10-21 01:45

原帖由 Fionyiu 於 09-10-21 01:05 發表
GOGOMA,

ME TOO.  I AM SO NERVOUS.

Me 3
作者: CHIULHJ    時間: 09-10-21 11:25

Hi Charlotte_mom,

現在可算是苦盡甘來。

作者: ziyi    時間: 09-10-21 12:48

她還有一個囝囝今年要面對
希望今年她順順利利,但截止現時來看,應該都算順利,港同入了2nd round
加油

原帖由 CHIULHJ 於 09-10-21 11:25 發表
Hi Charlotte_mom,

現在可算是苦盡甘來。

作者: easybring    時間: 09-10-21 14:47

有我陪你!!!!

原帖由 gogoMa 於 09-10-20 00:58 發表
唉!!!

作者: TobiMom    時間: 09-10-21 15:16

記得舊年大抽奬放榜個日, 之前個晚心情好沉重 , 成晚展轉反側 , 好似小學第一次學校旅行咁 , 天未光 4 點幾就坐係廳 , 無耐因為黑雨 , 放榜順延一日 ....

到第二日又係勁大雨 , 老公要返工 ,  咁我就一個人去等結果 , 見到人地一家大細 , 我就覺得自己孤零零 , 好似好淒涼咁 ...

終於到我埋位 , 個 miss 恭喜我 , 話今晚可以去食飯慶祝 , 我仲戇居居咁 "吓" , miss 再話你睇睇 , 你小朋友派到第一志願, 恭喜哂 "

個下我先鬆一口氣 , 先知道乜野叫 "喜極而泣" , 雖然呢間唔係乜野名校 , 但我同亞囡都好鍾意....

亞囡今年二年級 , 好鍾意返學 , 日日都好開心 , 我都好開心 , 因為真係無揀錯學校
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-21 15:33

thank you
有一定把握啦, 但一日未confirm都仲係7上8落..
原帖由 ziyi 於 09-10-21 12:48 PM 發表
她還有一個囝囝今年要面對
希望今年她順順利利,但截止現時來看,應該都算順利,港同入了2nd round
加油

作者: myzoe222    時間: 09-10-21 16:23

Very touching !!!
真係個好媽媽, 可憐天下父母心.

作者: silvia_ng    時間: 09-10-21 18:06

想當年...

呀仔K2已經睇定學校, 上BK睇資料, 問人...
K2成年係咁幫呀仔報名學野, 做學校義工...
5月開始做PORTFOLIO, 之後不斷比其他考完小一既家長睇..不停改, 不停改....
最後我地只係去考三間, 而收我地果間竟然就係唔收PORTFOLIO果間.....

出年到妹妹再考....媽媽今年已經開動了.....
作者: maggie5902    時間: 09-10-22 12:14

睇到喊~ 最後你叩咗邊間得咗?

作者: vee    時間: 09-10-22 16:15

hi silvia

我係 0508 媽媽, 記得嗎?

之前我都唔係好緊張,但唔知點解一升左 K2 就開始擔心,得果15分,仔又好怕羞低調,真係對 interview 極無信心。等大抽獎又係死 ....

睇埋之前既 post ..... 由心震出黎呀。

原帖由 silvia_ng 於 09-10-21 18:06 發表
想當年...

呀仔K2已經睇定學校, 上BK睇資料, 問人...
K2成年係咁幫呀仔報名學野, 做學校義工...
5月開始做PORTFOLIO, 之後不斷比其他考完小一既家長睇..不停改, 不停改....
最後我地只係去考三間, 而收我地果間竟然 ...

作者: ha8mo    時間: 09-10-22 17:59

作者: QQLAU    時間: 09-10-22 18:50

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-18 16:16 發表

...
睇你哋〝想當年〞真係好感動,好想喊.雖然我既小朋友明年先揾小學,但係巳經感受到無形的壓力.
作者: ryohga    時間: 09-10-22 23:46

我又"想當年" (其實只係上年).

我幫阿仔報了9間,做左9份唔同portfolio, 有成本書咁厚o既, 又有d因為聽到校長話唔想睇咁厚,特登整到張A4咭咁. 係呀仔2nd in DBS 前一晚, 我同老婆通宵預備題目, 左想右度, 成晚無瞓, 結果都只係waiting list! 跟住為左大抽獎, 連TSL都放棄埋, 真係盡地一鋪, 破釜沈舟! 如果大抽獎抽唔到, 我諗我都會喊出嚟!!!

但是現在回首, 才覺得所有都是難忘而又刻骨銘心的經驗, 相信我和太太百年歸老時談起此段經歷,也會相互手扣心甜.
作者: goodmama2003    時間: 09-10-23 00:18

作者: Fionyiu    時間: 09-10-23 00:22

呢個game真係唔好玩, 簡直就身心疲累.   

原帖由 vee 於 09-10-22 16:15 發表
hi silvia

之前我都唔係好緊張,但唔知點解一升左 K2 就開始擔心,得果15分,仔又好怕羞低調,真係對 interview 極無信心。等大抽獎又係死 ....

...

作者: 502    時間: 09-10-23 10:12

想當年.....

大仔沒有像Charlotte_mom 般努力叩門! 今天回頭看,
總覺得對不起大仔!

題外話 - 每次心情七上八落時,
我的文盲老公都會寄過email /SMS 鼓勵我 -
感人肺腑
字字珠璣-
我特意保存下來,
等孩子長大以後與他們分享!

原帖由 goodmama2003 於 09-10-23 00:18 發表
想當年..

我好慶幸能同女女一起有那段日子,同仔女找間好學校,  
我覺得那是盡父母之道,而不是坊間有人說的 " 是叻就在那學校都會叻啦, 點解咁緊張找學校呀 " 那類家長.
這日子真是好難忘. 它豐富了我同女女之間的 ...

作者: mattsmum    時間: 09-10-23 10:28

想起当年买楼党, 百手套。。。,
教育是如此,悲也
作者: TszCheukMaMa    時間: 09-10-23 10:57

Charlotte_mom ,

我一直以為你大囡考小學好順利, 見你咁勁又有學識, 冇想過你都要咁辛苦叩門.

btw 好多謝好感激你! 一直將你所知所聞, 和我們分享.

仲有希望你仔仔順順利利考入港同,和姊姊一起上學去.

下年我都有份想當年.

作者: BB豬佬    時間: 09-11-7 00:48

dear Charlotte_mom , 請問有無特定的叩門方法,先做乜,後做乜, 可否指教一下,我就嚟諗到人都癲!!!!!please
原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-21 15:33 發表
thank you
有一定把握啦, 但一日未confirm都仲係7上8落..   

作者: silvia_ng    時間: 09-11-7 09:23

原帖由 vee 於 09-10-22 16:15 發表
hi silvia

...

HI...記得....

放鬆心情, 凡事兩手準備, 機會總會留給有準備的人。
作者: Charlotte_mom    時間: 09-11-7 10:30

TseCheukMaMa,
你太客氣了, 如果我d小朋友係超人一等, 一帆風順, 我就唔駛成日上bk睇料啦

BB豬佬,
無計啦, 都係寫信架喇, 差左當面交俾校長, 感覺上咪好似成功D咁解.........真係閉門羹都食唔少架! 試過特登請假, 放學去門口等, 都未必等到認得既職員, 唯有俾校務處啦!
試過去某名校, 俾門口黑面嬸嬸問"你問左校務處架拿, 你交俾邊個呀, 佢地話收架拿":evil:
有時真係覺得幾難堪架! 唯有硬食啦!
原帖由 BB豬佬 於 09-11-7 12:48 AM 發表
dear Charlotte_mom , 請問有無特定的叩門方法,先做乜,後做乜, 可否指教一下,我就嚟諗到人都癲!!!!!please

作者: BB豬佬    時間: 09-11-7 12:46

如果未能親手交到校長手,只能交校務處或寄去可以嗎?請問大約幾耐SEND一次為之好呢?信的內容大約寫乜好啊!!!我真的很想知道呢,真的謝謝妳
作者: Charlotte_mom    時間: 09-11-7 16:59

當然可以寄去or交去校務處啦
內容方面.........有咩update就寫lor, 出左成績表呀, 有咩比賽呀, 表演呀, 一家人去咩公益活動都可以寫架
(我自己唸, 總要有個藉口吧, 無理由寫封信去話秋天到, 請校長再抽直consider個申請吧......)
原帖由 BB豬佬 於 09-11-7 12:46 PM 發表
如果未能親手交到校長手,只能交校務處或寄去可以嗎?請問大約幾耐SEND一次為之好呢?信的內容大約寫乜好啊!!!我真的很想知道呢,真的謝謝妳:handshake :handshake ...

作者: hellolanlan    時間: 09-11-7 18:34

我兩個都係叩門入的, 入 k1 時就步處啦 ~
作者: Fion_Chan    時間: 09-11-9 00:35

Charlotte_mom,
你女應是比我仔早一屆升小一,想當年我也是看了你的留言有勇氣去攪叩門......

這topic很好,比正在徬徨的家長一D能量......,推上D,一直到出年9月10月都有用呀!加油各位!
作者: Gogojuly    時間: 09-12-22 02:27

睇咗咁多大家既post,已有點令我喘不過氣.............我的小朋友明年報小一,請問大家portfolio內要有些什麼呢?有些什麼要注意的?可否分享,謝謝
作者: 2LittleMonkey    時間: 09-12-22 11:40

Before I read this thread, I was already scared.

And now, I am extreamly scared because my elder son will apply P1 and my younger son will apply K1 next year (my elder son is very very naughty and he just want to do whatever he likes, and my younger son is a shy boy and need more time to warm up) !

Don't know whether I can deal with this torture next year! Hope I can still survive afterwards!
作者: cutiemo    時間: 09-12-22 17:28

Please check pm...thanks

原帖由 Cutema 於 09-10-16 14:30 發表

所以, 勿氣餒....

作者: Mawar    時間: 10-1-29 23:49

作者: SNOWPUI    時間: 10-1-30 22:41

世上只有媽媽好, 祝你小朋友有好既前途~
作者: PW530    時間: 10-2-2 08:20

妳好勁

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5