教育王國

標題: 一封又一封reject信 [打印本頁]

作者: honing    時間: 09-10-21 15:44     標題: 一封又一封reject信

大部分小學經已有派位結果,不過收到的只是reject信,真係唔知點解,可能interview時表現唔好,又可能小兒係細仔(11月),又或者唔係讀名牌學校,搞到好似前路一片灰暗,唔通小學真係好難考?
作者: ShinTeresa    時間: 09-10-21 15:48

我已經蝶埋心水 等大抽獎la
原帖由 honing 於 09-10-21 15:44 發表
大部分小學經已有派位結果,不過收到的只是reject信,真係唔知點解,可能interview時表現唔好,又可能小兒係細仔(11月),又或者唔係讀名牌學校,搞到好似前路一片灰暗,唔通小學真係好難考? ...

作者: Chincco    時間: 09-10-21 15:52

無法啦 ! 好多學校都歧視細仔細囡, 我囡囡都係12月細囡, 唉 !
作者: aa120520    時間: 09-10-21 15:53

Don't worry, be happy. Life will goes on......
作者: 嗅BB    時間: 09-10-21 16:10

我仔仔都係細仔又係無學校欣賞.
唔通間間都收大仔.
我都有朋友係細仔細女都入到,不過人地屋企好有錢既呢?
作者: Chincco    時間: 09-10-21 16:35

原帖由 嗅BB 於 09-10-21 16:10 發表
唔通間間都收大仔.

我囡囡雖然係細囡, 但成績都好好, 暫時都係未有消息, 只有一間有機會2nd in, 其餘都得個等字, 眼見身邊d大仔大囡都有2nd in機會或連2nd in都唔洗就直接收左, 唉 !
但我屋企無錢喎.....唉 ! 死啦 ! 我兩個囡都係12月細囡, 妹妹今年先K1, 兩年後又會再煩過 ! 唉 !

作者: Rattie    時間: 09-10-21 16:49

大抽獎,門分分鐘到九月開機會.咪咁快唔開心.
作者: G-Ma    時間: 09-10-21 16:54

等大抽獎啦, 可能會好好彩抽到間好既呢.
作者: Chincco    時間: 09-10-21 17:02

原帖由 G-Ma 於 09-10-21 16:54 發表
等大抽獎啦, 可能會好好彩抽到間好既呢.

得15分, 有鬼用咩 ! 我個區連一間心儀啲小學都無, 唉 !
囡囡一向表現淡定, 成績都唔錯, 仲係前幾名, 唔通要repeat K3 ? 希望會好快有好消息啦 !
作者: ziyi    時間: 09-10-21 17:28

最初我囡囡過了預產期出生後,我會擔心她足足遲其他小朋友一年上學
因她是1月生日,但一路下來,發現原來不是不好
但你囡囡就算是12月出世,遲一年才升小一,也只是同我囡囡同一年升小一,未必不是好事
Take it easy

原帖由 Chincco 於 09-10-21 15:52 發表
無法啦 ! 好多學校都歧視細仔細囡, 我囡囡都係12月細囡, 唉 !

作者: dodo214    時間: 09-10-21 17:50

邊關事吖,我個咪係大仔,夠一間都冇份啦!都好灰下

原帖由 嗅BB 於 09-10-21 16:10 發表
唔通間間都收大仔.

作者: easybring    時間: 09-10-21 17:53     標題: 回覆 1# dodo214 的文章

大仔細仔都一樣.
作者: AndyMah    時間: 09-10-21 17:59

塞翁失馬
作者: labelle    時間: 09-10-21 18:31

作者: cherriemama    時間: 09-10-21 18:38

唔好灰心! 想當年我個friend一間都考唔到, 但大抽獎抽到Marynkoll!!!

原帖由 honing 於 09-10-21 15:44 發表
大部分小學經已有派位結果,不過收到的只是reject信,真係唔知點解,可能interview時表現唔好,又可能小兒係細仔(11月),又或者唔係讀名牌學校,搞到好似前路一片灰暗,唔通小學真係好難考? ...

作者: honing    時間: 09-10-21 18:40

大部分直資都有報,大約十零間左右
作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-21 20:42

my daughter just like your son,
都係好.......................灰一間都冇份 ah......

原帖由 dodo214 於 09-10-21 17:50 發表
邊關事吖,我個咪係大仔,夠一間都冇份啦!都好灰下

作者: JKTL    時間: 09-10-21 21:02

正呀....

不過~真係會等到頭髮都變白喔~.

原帖由 cherriemama 於 09-10-21 18:38 發表
唔好灰心! 想當年我個friend一間都考唔到, 但大抽獎抽到Marynkoll!!!

作者: yhk329    時間: 09-10-21 22:03

作者: momochiu    時間: 09-10-21 22:14

咁你個朋友個女係Maryknoll 讀成點?  

原帖由 cherriemama 於 09-10-21 18:38 發表

作者: Geni    時間: 09-10-21 23:10

當年我個仔報o左5~6間直資/私校, 大部份1st in 已經reject, 得一間有2nd in, 但結果都係入waiting list only.  跟住我就由11月一直到6月不停send 信去, 大大話話都send o左10幾封.... 之不過一直都冇回音.... 到大抽獎又冇運行, 抽第7志願.... 好彩最後叩門入到心儀官津~~~

我好明白不停收reject信o既心情, 舊年呢個時候真係好難過, 但考學校o既o野, 就算平時點叻點醒, 最後都係要講o下運氣. 總之唔好因為考學校o既事而傷害o左親子關係, 亦唔應該因為小朋友考唔到你心儀o既學校而對佢失去信心呀!

大家要加油努力!!  

作者: edea    時間: 09-10-21 23:21

我個女都係細囡, 當年報左6間直資/私校, 到頭來一封又一封reject信, 真係好難受, 我又唔覺囡囡咁差, 佢在學校都品學兼優, 不過係幼稚園唔出名... 心情好擔憂

幸好最後心儀小學由waiting list中錄取左佢, 先至有撥開雲霧見青天感覺.

加油, 未到最後, 未必一定冇機會, 其實到最後先係最多人make decision, 到放棄一d在手既學位出黎, 機會就在最後一兩個月, 唔好太難過!
作者: labelle    時間: 09-10-21 23:23

作者: Geni    時間: 09-10-21 23:29

原帖由 labelle 於 09-10-21 23:23 發表
你仔仔係"細仔"嗎?

2月大仔~~
作者: Felixcwt    時間: 09-10-21 23:41

我覺得大細唔係問題,我囡囡係大女,佢同學係細囡,足足細佢半年,真道咪一樣收咗佢同學,反而我個囡一啲消息都冇.
作者: whywhywhywhy    時間: 09-10-22 00:03     標題: 一封又一封reject信

大家唔好咁啦!我個仔都考唔到英華,佢仲係大仔黎,但我覺得無所謂,咪當攞個經驗。小朋友好得意,我見到我個仔面試時都有盡力,所以我已經好開心,一間唔收咪另一間囉,就算間間唔收重有大抽奬。個小朋友考唔到唔係佢唔叻,只係間學校唔適合佢,所以當日表玩咪會唔好。何況間間學校收生表準唔同。好似你要個好活躍的小朋友去培正坐一個鐘再面試,我諗佢一定落選! 又你要個好乖好靜的小朋友面試一d活動教學的學校一樣會失敗,所以面試唔得真係唔好太放在心!!
作者: Felixcwt    時間: 09-10-22 01:11

雖然whywhywhywhy你真係講得好啱,但考完如果間間都reject真係幾難過架,仲有時見到身邊朋友啲小朋友考間間都收,唔駛waiting list,咁嘅心情真係祇有依家緊張仔女嘅家長才明白,但係都係果句,請大家儘量用平常心去對待,唔好太灰,切記香港政府唔會冇書俾你仔仔囡囡讀嘅.
作者: AndyMah    時間: 09-10-22 09:38

最重要既係搵到一間適合自己小朋友既學校, 就算比你考到幾多間名校都好, 如果無一間係適合個小朋友既都係無用.

原帖由 whywhywhywhy 於 09-10-22 00:03 發表
大家唔好咁啦!我個仔都考唔到英華,佢仲係大仔黎,但我覺得無所謂,咪當攞個經驗。小朋友好得意,我見到我個仔面試時都有盡力,所以我已經好開心,一間唔收咪另一間囉,就算間間唔收重有大抽奬。個小朋友考唔到唔係佢唔叻,只係間學校 ...

作者: 好命婆    時間: 09-10-22 11:05

唔係間間學校都只係收大囝大囡嘅!所以唔好灰心呀!其實津校&官校都有好多好好架!最好係細佬妹一定收, 唔洗再煩第二次
原帖由 Chincco 於 09-10-21 16:35 發表

我囡囡雖然係細囡, 但成績都好好, 暫時都係未有消息, 只有一間有機會2nd in, 其餘都得個等字, 眼見身邊d大仔大囡都有2nd in機會或連2nd in都唔洗就直接收左, 唉 !
但我屋企無錢喎.....唉 ! 死啦 ! 我兩個囡都係12 ...

作者: aquarius828    時間: 09-10-22 11:41

我公司都有個同事, 係兩年前嘅事了.. 佢囡囡係九龍塘某名KG度讀(谷得好犀利果間), 個小朋友都幾叻架, 屋企人都幫佢報咗唔少間的知名小學(直資/私校), 點知佢地估都估唔到, 真係一間都無收佢囡囡; 至於講家境, 佢地都唔太差, 有樓有車咁囉; 但真係唔証明D咩嘢, 佢囡囡亦唔係細女... (不過叫做最後好好彩, 6月份比佢派到MARYKNOLL)

想講嘅係.. E個世界無絕對的!!!
作者: good-boy    時間: 09-10-22 11:45

That is 命運, don't be too serious, just tried your best and no regret
作者: aa120520    時間: 09-10-22 12:23

So moody this few months......from apply to wait for result......
作者: pppp41    時間: 09-10-22 13:02

明白每一個收到reject信的心情...
不要給自己壓力, 但亦不要放棄. 老生常談的一句, 化悲憤為力量.
香港學校還有"叩門"這機會.  如果你數一下bg的post, 說叩門成功的個案真的不少.
如果說interview是小朋友發揮表現的機會, 那叩門就是家長發揮你耐心跟付出的機會. 想像一下, 如果你認識的一個小朋友家長(他小朋友成績你覺得比你的差)跟你一同報xx而被reject, 但幾個月後對你說, 我叩xx的門成功了. 真開心. 你有什麼感覺. 起來行動吧. 當中不少super-mami的耐力真的令人驚訝.  看一下charlotte_mon這段, http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2160392&page=1#pid32435725你會容易感受什麼叫付出, 當中不需要什麼技巧, 只要放下自己, 花點時間每個人都可以做到. 繼續努力.

作者: fatanna123    時間: 09-10-24 14:56

你地唔好有其他的思想啦, 因現在的上課進度十分緊張, 所以請不要勉強"細仔"入班, 這樣做的話, 對小朋友會十分辛苦!  而且家長又辛苦!  小朋友就算差1個月, 心智都有很大的差異!!
作者: vincat    時間: 09-10-27 16:14

我個女係細女,但其實我又唔覺佢差, 英文仲幾好tim,但宜家in 5間, 已經有3間reject左, 其餘2間機會都好微(DGJS & TSL), 當我知道一間又一間reject時, 真係down到極點, 真係無諗過連waiting list都無, 希望其他有2 in既小朋友俾d心機,入到自己鍾意既學校
作者: Auntie-DOS    時間: 09-10-27 17:53

平常心啦!想當年我大仔考左6間直資都係全部reject。當時好唔開心,唔係因為怕無學校,而係覺得個仔係唔係真係咁差呢?

現在仔仔在一間好好既津校讀緊P2都好開心。(佢都係10月出細既細仔)
作者: goodboymama    時間: 09-10-27 18:29

我報了十一間,有幾間唔收,其他無Second in,有間未in,我都有唔開心,身邊有D朋友同學個個都有Second in,不知是否心理作用,覺得好似比人笑比人睇唔起敢,這種感覺最難受,好彩兒子天生樂觀,他說邊間收就讀邊間,冇小學收,就讀反幼維園和,真天真!!!!
作者: Chincco    時間: 09-10-27 19:21

原帖由 vincat 於 09-10-27 16:14 發表
我個女係細女,但其實我又唔覺佢差, 英文仲幾好tim,但宜家in 5間, 已經有3間reject左, 其餘2間機會都好微(DGJS & TSL), 當我知道一間又一間reject時, 真係down到極點, 真係無諗過連waiting list都無, 希望其他有2 in ...

我囡囡係12月細囡, 佢向學校成績都幾好, 名列前茅架, 個人又活潑, 又唔怕醜, 又有禮貌, 表現好淡定架 , 咪一樣咩嘢消息都無 ! 係咪真係因為佢係細囡呀 ?
我身邊幾個細仔,細囡都全軍覆沒啦 ! 唉 !

作者: ryohga    時間: 09-10-27 20:48

我仔上年都係細仔, 佢都有1間直資,1間私校收了. 另外還有DBS and SMC waiting lists.  所以我覺得細仔細女係會蝕底d, 但係都唔會完全影響晒. 我覺得反而是小朋友的臨場表現才是最緊要.

說實在, 最後我們以上全部都無讀, 幫他選了津校. 所以說, 現在沒校收不要氣餒, 因為這才是剛開始, 還有成年時間要奮鬥!! 未到出年9月1日都唔知結果呀! 大家加油呀!

原帖由 Chincco 於 09-10-27 19:21 發表

我囡囡係12月細囡, 佢向學校成績都幾好, 名列前茅架, 個人又活潑, 又唔怕醜, 又有禮貌, 表現好淡定架 , 咪一樣咩嘢消息都無 ! 係咪真係因為佢係細囡呀 ?
我身邊幾個細仔,細囡都全軍覆沒啦 ! 唉 ! ...

作者: BBTWIN    時間: 09-10-28 11:26

我兩個女今年k2, 明年就要報考私校或直資做保險. 唔知點解, 我巳打定輸數會冇一間收佢地. 因為佢地而家4歲, 仍然超怕醜, 見陌生人唔出聲. 如果佢地呢d表現仲改唔到的話. 根本一間我都唔駛報. 因為係零機會. 阿Q d想, o甘我咪可以慳返啖氣, 唔駛四維樸, 索性大抽獎. 所以而家係睇兩個女幾時開"hill"
作者: Sherryko9    時間: 09-10-28 13:48

唔駛咁灰喎!大把人都係甘.想當年,無特別去扣門考邊間小學,第1輪入唔到,等第2輪大提奬,入左!雖然唔係物名校,但小朋友讀得快樂;況且唔係小學難考,係自己心儀的大多數都是大部份家長心儀的!現在不是天塌下來,還有中學,大學,工作...大把事情等父母去担心!

作者: pyyip    時間: 09-10-28 19:26

哈!哈!真的養兒一百歲, 長憂九十九啊!

原帖由 Sherryko9 於 09-10-28 13:48 發表
唔駛咁灰喎!大把人都係甘.想當年,無特別去扣門考邊間小學,第1輪入唔到,等第2輪大提奬,入左!雖然唔係物名校,但小朋友讀得快樂;況且唔係小學難考,係自己心儀的大多數都是大部份家長心儀的!現在不是天塌下來,還有中學, ...

作者: tinkerbell2004    時間: 09-10-28 21:18

My suggestion is to let her join some interest groups.

When my daughter was about 1- 2 years old, she didn't like to interact with strangers and would cry loudly in the toddler groups. Don't give up.

Encourage her to interact with different adults  and children can improve her self confidence (you may start with greeting or talking with the neighbours or safety guards)
.

原帖由 BBTWIN 於 09-10-28 11:26 發表
我兩個女今年k2, 明年就要報考私校或直資做保險. 唔知點解, 我巳打定輸數會冇一間收佢地. 因為佢地而家4歲, 仍然超怕醜, 見陌生人唔出聲. 如果佢地呢d表現仲改唔到的話. 根本一間我都唔駛報. 因為係零機會. 阿Q d想, ...

作者: ChloeMammy    時間: 09-11-6 13:15

非常同意.  多都比EC rejecte 左啦。  不過我只係報左EC一間。  我唔想阿女面對一個接一個既面試, 所以只PICK一間自己最心儀既, 就算去EC, 我都係同佢話去學校參觀一下。 考小一, 係我地屋企入面只係一個好細既TOPIC, 阿女INT完我地都係問下佢參觀好唔好玩, D老師有無同你傾偈 。。。 收到REJECT信, 同佢話個日參觀個間學校FULL左啦。  佢無咩反應。  我希望大家都可能睇開一D, 反而關心一下小朋友既反應同感受。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-28 13:48 發表
唔駛咁灰喎!大把人都係甘.想當年,無特別去扣門考邊間小學,第1輪入唔到,等第2輪大提奬,入左!雖然唔係物名校,但小朋友讀得快樂;況且唔係小學難考,係自己心儀的大多數都是大部份家長心儀的!現在不是天塌下來,還有中學, ...

作者: im_cyt    時間: 09-11-6 15:01

You can apply for insertion into kindergartens which can directly promoted into its primary schools (eg HK True Light in Tai Hang, SH, St Claires).  Some of these primary schools are private schools which you can still enjoy "lucky draw".

It's much much easier to apply for insertion into kindergartens than applying for primary schools.

原帖由 BBTWIN 於 09-10-28 11:26 發表
我兩個女今年k2, 明年就要報考私校或直資做保險. 唔知點解, 我巳打定輸數會冇一間收佢地. 因為佢地而家4歲, 仍然超怕醜, 見陌生人唔出聲. 如果佢地呢d表現仲改唔到的話. 根本一間我都唔駛報. 因為係零機會. 阿Q d想, ...

作者: 林嬌嬌    時間: 09-11-6 16:32

女仔考學校(私校) is more easlier than boys. b coz choice of girls' school is more than boys'
作者: dodo214    時間: 09-11-7 09:32

me too, hv interview but nothing on hand, my son also like yr son, if no primary accept, then study at kindergarten forever lor.  Haha

原帖由 goodboymama 於 09-10-27 18:29 發表
我報了十一間,有幾間唔收,其他無Second in,有間未in,我都有唔開心,身邊有D朋友同學個個都有Second in,不知是否心理作用,覺得好似比人笑比人睇唔起敢,這種感覺最難受,好彩兒子天生樂觀,他說邊間收就讀邊間,冇小學收,就讀反幼維園 ...

作者: minnielmo    時間: 09-11-7 10:50

原帖由 林嬌嬌 於 09-11-6 16:32 發表
女仔考學校(私校) is more easlier than boys. b coz choice of girls' school is more than boys'

重有係女仔係先發育,講話通常會多d流利d!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5