教育王國

標題: SPSS [打印本頁]

作者: Rattie    時間: 09-10-30 17:00     標題: SPSS

小5, 6年級升中計分+升過隔離中學
我諗大家會有d疑問,不如我列出我所知嘅,有錯漏嘅請提出,大家研究吓 :

除左呈分,成績表都祗係只計考試分數.即是冇平時分.
呈分係計5年級下學期同6年級上,下學期(共3次考試分數).
5年級考試時間表同1-4年級係一樣,6年級係12月頭同3月尾.
呈分科目包括中(x9),英(x9),數(x9),常(x6),視藝(x3),音樂(x2) (佔比重)
中文 : 中卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%),聆聽(10%)
英文 : 英卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%:80%seen/20%unseen),聆聽(10%)
數學 : 數卷(100%)
常識 : 常卷(100%)
視藝 : 多數係畫畫,堂上完成,老師通常會講俾小朋友知
音樂 : 唱歌,吹牧童笛,少許樂理

你唔知道囡囡考幾多分,淨係得個grade,不過學校呈嘅係實際分數(eg. 82).
你唔知道囡囡考弟幾,有d學校會俾個range,不過呢間就冇講.嗰10個學業成績優良獎算係小小提示.
5,6年級唔會再執位,班主任亦係同一人.5年級都仲有得留班.
填表方面,班主任亦唔會俾意見.聽聞試過有人填得太保守,本來可以入番隔離,結果俾Canossa收左.

以下純粹係我嘅個人意見,唔啱睇/聽請多多包涵:
隔離中學係Band 1 school.佢收得SPPC嘅 Band 2學生,咁我地d Band 2都要有番咁上下.所以測考都比較深.成績表全部A嘅全級可能一隻手就數哂.品行攞A嘅都唔荒多.
正路下佢會收82-85%,即係大約有15-18%走左 = 22-26人(計全級146人).
通常有8-10人會去左更好嘅學校,即係大約有16人冇得留低 = 每班約4人.(家長係咪鬆口氣呢?)
嗰 ±3%就要睇d peer嘅成績.佢有權收多d外來嘅band1學生.
如果d卷易,個個成績表靚靚,咁咪好多叻人走哂?
所以B係一定入,C我都覺得冇問題.我地嘅Band 2應該唔差得過人地(冇直屬)嘅Band 1幾多.否則隔離中學分分鐘跌band啦.
咁點去填表?
自行嗰60個位係冇我地份,大家即管碰碰運氣,試間好d嘅.點解?叻嘅唔會揀隔離住,冇咁叻嘅唔敢唔揀佢.咁佢梗係揀左出面d精英先啦.
大抽獎甲部要避免填d差過隔離中學嘅學校.除非你諗住入唔番去.乙部則焗住要做第一志願.
如果一心一意,就甲乙都填首位啦.
你自問唔屬於全級top 10,其實已經冇乜選擇.冇理由要人地收硬我地又咁易俾你走左去.

入得呢間學校就要接受佢套遊戲規則.我相信其他直屬嘅玩法都冇乜分別.
唔知講得啱唔啱,請指教.
Rattie
作者: chatroom台長    時間: 09-10-31 10:26

Hi Rattie,

Thanks a lot ! 你解釋得好詳細我仲 print 左一份出黎 tim, hehe..... 係咪好似仲要預留10個位比 spss 中一 repeat 生 ?
作者: Rattie    時間: 09-11-2 11:55

10….?!
Well,simple calculation:
()38 x 5 = 190
(直屬) @ 190-57(自行)-10() = 123
()146
x 85% = 124

,總會D人走左去,所以最緊要合格先可以去.?
作者: chatroom台長    時間: 09-11-2 12:20

係開學家長會校長講嫁, 我聽到佢話要留番5% repeat 位 spss 中一生, 同埋聽人講第3 round 去叩門, 我地小六生都有8-10個去考, 同埋都有其他學校d人一齊去考同我地爭.

原帖由 Rattie 於 09-11-2 11:55 發表
10個….咁多?!
Well,simple calculation:
(中學)38人 x 5班 = 190人
(直屬) @ 190-57(自行)-10(留班) = 123人
(小學)146人
x 85% = 124人
夠哂位俾我地架,總會有D叻人走左去,所以最緊要合格先可以去求位.係咪? ...

作者: Rattie    時間: 09-11-2 13:00

,
十零番去.

原帖由 chatroom台長 於 09-11-2 12:20 發表
係開學家長會校長講嫁, 我聽到佢話要留番5% repeat 位 spss 中一生, 同埋聽人講第3 round 去叩門, 我地小六生都有8-10個去考, 同埋都有其他學校d人一齊去考同我地爭.

...

作者: snkwok    時間: 09-11-3 00:19

吹牧童笛學校有沒有教?還是要自己出去學?
作者: Rattie    時間: 09-11-3 10:35

牧童笛學校會教大約三開始
作者: YongXin    時間: 09-11-3 10:47

小三。

原帖由 Rattie 於 09-11-3 10:35 發表
牧童笛學校會教,好似大約係小二、三開始。

作者: Rattie    時間: 09-11-3 11:31

呀,仲記得講:

"凡在六年級下學期期考,中文、英文、數學三科及格及總平均分及格的同學,將獲發「畢業證書」。未符合以上標準的同學將獲發「修業證書」。"

唉,及格已經唔開心,仲唔到
作者: chatroom台長    時間: 09-11-3 12:28

小五小六呢兩年簡直係渡日如年

原帖由 Rattie 於 09-11-3 11:31 發表
呀,仲有樣嘢唔記得講:

"凡在六年級下學期期考,中文、英文、數學三科及格及總平均分及格的同學,將獲發「畢業證書」。未符合以上標準的同學將獲發「修業證書」。"

唉,唔及格已經唔開心,仲要畢唔到業添。 ...

作者: B.B.Mother    時間: 09-11-3 14:38

Rattie想請問,即係五年級的成績表上,不會有兩次測驗的成績,只有考試的成績?
作者: Rattie    時間: 09-11-3 15:08

Yeh, your understanding is correct.
It's all the exam marks that will appear in the school report.
The teachers keep asking us not to tell our kids about this, hey, they are not stupid and can figure this out themselves.
原帖由 B.B.Mother 於 09-11-3 14:38 發表
Rattie想請問,即係五年級的成績表上,不會有兩次測驗的成績,只有考試的成績?

作者: Rattie    時間: 09-11-3 15:10

加油!
ADD OIL!!

原帖由 chatroom台長 於 09-11-3 12:28 發表
小五小六呢兩年簡直係渡日如年

作者: B.B.Mother    時間: 09-11-3 15:46

Rattie,Thank you very much!
一次定生死,心理壓力也夠重的.
作者: Rattie    時間: 09-11-3 16:36

成績表嗰陣係怯
5下學期考試D正常希望唔好太為D學生啦。

原帖由 B.B.Mother 於 09-11-3 15:46 發表
Rattie,Thank you very much!
一次定生死,心理壓力也夠重的.

作者: B.B.Mother    時間: 09-11-3 17:09

Rattie,會不會有人測驗考得好,反而考試才失手,那....
是不是喊都無謂了?
真係好驚啊!
作者: chatroom台長    時間: 09-11-3 17:11

Hi Rattie,

Thanks a lot ! 盡哂力就算, 都唔想比太多壓力個女.

原帖由 Rattie 於 09-11-3 15:10 發表
加油!
ADD OIL!!

作者: Rattie    時間: 09-11-4 12:06

我囡。中英D數可以90+,亦可以60+祗不過佢冇規定幾時先失手啫。
5學期成績表睇就問冇計平時分。
下學期好在9字冇倒轉咋。失手嘅嘢盡咗力就唔開心一陣let go.
反正99%過去隔離
呢,?

原帖由 B.B.Mother 於 09-11-3 17:09 發表
Rattie,會不會有人測驗考得好,反而考試才失手,那....
是不是喊都無謂了?
真係好驚啊!

作者: YongXin    時間: 09-11-4 12:33

好好笑,又到point。

原帖由 Rattie 於 09-11-4 12:06 發表
我囡…算係啩。中英常好D,科數可以90+,亦可以60+。祗不過佢冇規定幾時先失手啫。
5年級上學期派成績表佢一睇就問係咪冇計平時分。
下學期…好在個9字冇倒轉咋。失手嘅嘢冇得講,盡咗力就算,唔開心一陣就let go.
反正99%都 ...

作者: Rattie    時間: 09-11-4 15:32

嘿,好好?過兩年就知
D血壓腎上腺通通節節;白頭髮皺紋呀,全部同好朋友!
啱啱嘅數測60+囉,糖食洗唔洗DD?

原帖由 YongXin 於 09-11-4 12:33 發表
好好笑,又到point。

作者: B.B.Mother    時間: 09-11-4 15:37

Rattie,謝謝妳詳細的解答.
我的囡是五年班,所以我才這麼緊張啊!
作者: YongXin    時間: 09-11-4 15:56

Rattie,你好心等我風流埋呢两年先啦;遲0的你乖女升過隔離之後,你食剩0個0的藥可以pass比我地用。  

原帖由 Rattie 於 09-11-4 15:32 發表
嘿,好好笑咩?過兩年你就知。
D血壓、腎上腺通通節節上升;白頭髮、皺紋呀,全部同你做哂好朋友!
啱啱嘅數測咪60+囉,我驚風散當糖食嫁。洗唔洗遲D同你入定D貨?
...

作者: snkwok    時間: 09-11-12 21:18

現代媽媽真正難

原帖由 Rattie 於 09-11-4 15:32 發表
D血壓、腎上腺通通節節上升;白頭髮、皺紋呀,全部同你做哂好朋友!

...

作者: Rattie    時間: 09-11-13 12:04

唉,日日打兩公司D要受氣不過逗緊佢屋企你俾錢佢洗之餘,仲要睇佢面色佢壓力大喎。又驚又驚唔暖
讀書唔成閉翳讀得頭痕 (吓,又一?)

原帖由 snkwok 於 09-11-12 21:18 發表
現代媽媽真正難

作者: chatroom台長    時間: 09-11-23 12:41

Hi Rattie,

我今日係我地中學個 website 見到佢地 post 左今年升中既資料, 今年中一得180 個位, 比起上年又少左10個位, 第一round 收54人, 咁即係第二 round 得番126個位比我地小六生, right ? 想問下我地小六生第一round 報番隔離中學係咪唔駛 interview ?

作者: Rattie    時間: 09-11-23 17:02

Hi chatroom台長

再計過:
(中學)36 x 5班 = 180
(直屬) @ 180-54(自行)-10(留班) = 116
(小學)146x 85% = 124
依然夠位哋喎,總會D叻人走左去(大概十)
曾經班主任提過,第一round係唔揀我哋嘅,你揀佢叫做夠誠意咁囉。
舊年我唔前年都interview(第二 round)
2 Jan 攞成績表同埋開家長到時再update你哋。

原帖由 chatroom台長 於 09-11-23 12:41 發表
Hi Rattie,

我今日係我地中學個 website 見到佢地 post 左今年升中既資料, 今年中一得180 個位, 比起上年又少左10個位, 第一round 收54人, 咁即係第二 round 得番126個位比我地小六生, right ? 想問下我地小六生第 ...

作者: chatroom台長    時間: 09-11-23 17:27

Thanks a lot !!:loveliness:

原帖由 Rattie 於 09-11-23 17:02 發表

好,再計過:
(中學)36人 x 5班 = 180人
(直屬) @ 180-54(自行)-10(留班) = 116人
(小學) 約146人 x 85% = 124人
依然夠位俾我哋喎,總會有D叻人走左去(大概十個八個) 。
曾經有班主任提過,第一round係 ...

作者: feel0204    時間: 09-11-24 11:45

直屬學額有105個
For reference

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/ssl-hk2(wch)-2009.pdf

原帖由 Rattie 於 09-11-23 17:02 發表

好,再計過:
(中學)36人 x 5班 = 180人
(直屬) @ 180-54(自行)-10(留班) = 116人
(小學) 約146人 x 85% = 124人
依然夠位俾我哋喎,總會有D叻人走左去(大概十個八個) 。
曾經有班主任提過,第一round係 ...

作者: Rattie    時間: 09-11-24 12:25

A very useful link, many thanks.
不過13個保留份排隊所以每年嘅%維持住有80+。
七月時家長番隔離
原帖由 feel0204 於 09-11-24 11:45 發表
直屬學額有105個
For reference

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/ssl-hk2(wch)-2009.pdf

作者: chatroom台長    時間: 09-11-24 14:25

I've just called St. Paul's Secondary School, they told me our Primary 6 students no need to take the interview for 1st round, they will give our primary 6 students  a special form for 1st round around mid of December.
作者: Rattie    時間: 09-11-24 15:33

Our primary 6 students will not be selected at the 1st round but the 'special form' will show your sincerity.  The first 54 students will only be coming from other schools' elite students.  If we can't go elsewhere in the first round, SPSS will be our only choice in the second.  There is no urgency for SPSS to choose us first.  This is the rule of the game.

原帖由 chatroom台長 於 09-11-24 14:25 發表
I've just called St. Paul's Secondary School, they told me our Primary 6 students no need to take the interview for 1st round, they will give our primary 6 students  a special form for 1st round aroun ...

作者: chatroom台長    時間: 09-11-24 16:05

Hi Rattie,

明白哂, thanks !!

原帖由 Rattie 於 09-11-24 15:33 發表
Our primary 6 students will not be selected at the 1st round but the 'special form' will show your sincerity.  The first 54 students will only be coming from other schools' elite students.  If we can' ...

作者: joanneka    時間: 09-11-25 10:12

Rattie, YongXin
唔知你地仲記唔記得我呢?
我好開心細女入左sppc, 下年p.1要你地多多指教.
我大女e家係spss讀F.1, 不過1st interview 個時都見到有部份sppc一齊int., 唔知係唔係今年又改左?
作者: chatroom台長    時間: 09-11-25 11:14

Hi Joanneka,

唔知係咪第一round 有得 interview 既 sppc = 佢地成績好有機會第一 round 已經比 spss 收左, 所以有得 interview.

原帖由 joanneka 於 09-11-25 10:12 發表
我大女e家係spss讀F.1, 不過1st interview 個時都見到有部份sppc一齊int., 唔知係唔係今年又改左? ...

作者: Rattie    時間: 09-11-25 16:28

Hi Joanneka

恭喜SPPC中小學同校址嘛。
四年家長會時班主任實牙實齒首輪係揀出面學生quote咗個case有人學校Canossa。咁理解係佢首輪SPSS + Canossa,Canossabackup但結果Canossa咗。如果番隔離就唔好in你等於收 ----! 除非係好outstanding學生啦。
咁你interviewd成績大概如何?
你嗰界派位好唔好? 多唔多? 多唔多番隔離?

Rattie
原帖由 joanneka 於 09-11-25 10:12 發表
我大女e家係spss讀F.1, 不過1st interview 個時都見到有部份sppc一齊int., 唔知係唔係今年又改左? ...

作者: joanneka    時間: 09-11-25 17:19

Rattie, chatroom台長
多謝晒!
我大女係剛剛派位e屆乍, 今年F.1, 聽你地講係唔係大約有10人去左其他學校呀.
Interview當日亞女話sppc的學生都有著校服去, 其中一個仲同亞女講有家姐係spss讀緊.
亞女話interview時sppc的學生好進取, 可能係group discussion的緣故掛.
甘我想問自行第一round係唔係唔好揀spss, 要博下呢?

原帖由 Rattie 於 09-11-25 16:28 發表
Hi Joanneka

恭喜你細囡直入SPPC,中小學同一校址嘛。
四年班開家長會時班主任實牙實齒咁同我哋講首輪係揀出面嘅學生,佢仲quote咗個case話有人揀錯學校而入咗Canossa。咁我嘅理解係佢首輪揀咗SPSS + Canossa,Canossa係b ...

作者: YongXin    時間: 09-11-26 00:35

歡迎歡迎!以後可以大家一齊交流吓,Joanne可以做我地既中學代表

作者: Rattie    時間: 09-11-26 10:28

Joanneka
我覺得如果番隔離如簡單dSPSS揀多就要搏間d而唔係揀間後備後備應該留second round做弟二志願。
暫時啦,6年後世界lu
原帖由 joanneka 於 09-11-25 17:19 發表
Rattie, chatroom台長
多謝晒!
我大女係剛剛派位e屆乍, 今年F.1, 聽你地講係唔係大約有10人去左其他學校呀.
Interview當日亞女話sppc的學生都有著校服去, 其中一個仲同亞女講有家姐係spss讀緊.
亞女話interview時sp ...

作者: joanneka    時間: 09-11-26 15:46

YongXin
No problem!
大家多d交流.
講真當日都係聽完spss校長番話, 所以幫亞女揀e間學校.
唔知小學部校長係唔係都係甘nice?

原帖由 YongXin 於 09-11-26 00:35 發表
歡迎歡迎!以後可以大家一齊交流吓,Joanne可以做我地既中學代表

作者: joanneka    時間: 09-11-26 15:51

Rattie
因為大女係跨區, 所以唔知直屬中學的玩法.
anyway, 細女升中都係6年後的事啦.
你地e家有無消息要唔要轉全日呀?

原帖由 Rattie 於 09-11-26 10:28 發表
Joanneka
我覺得如果一心一意入番隔離嘅話,就不如簡單d淨係填SPSS,想揀多間就要搏間好d嘅而唔係揀間後備。後備應該留番second round做弟二志願。
你暫時唔洗煩升中啦,6年後都唔知咩世界lu。
...

作者: Rattie    時間: 09-11-27 11:59

Joanneka
轉全日難度因為小學校舍文物(No.339)重建新校舍地點難求通常小一新生家長會都會有人條問題可能到時我咃喇。
原帖由 joanneka 於 09-11-26 15:51 發表
Rattie

作者: Rattie    時間: 09-11-27 12:09

Joanneka
哎!記得問,你小學邊間/邊區方便透露嗎?
原帖由 joanneka 於 09-11-26 15:51 發表
Rattie

作者: joanneka    時間: 09-11-27 14:48

Rattie
我大女係藍田李兆強小學, 連埋佢有5個同學入左spss.
佢地5個同學仲一齊係1B班, 據我所知全班1B都係外來生.

原帖由 Rattie 於 09-11-27 12:09 發表
Joanneka
哎!唔記得問,你大囡小學邊間/邊區,方便透露嗎?

作者: Rattie    時間: 09-11-27 15:40

Joanneka
AB聽聞精英ASPPC精英B外來精英,你囡囡一定係好標青藍田間聖保祿跨區嚟,是為了嗎?
原帖由 joanneka 於 09-11-27 14:48 發表
Rattie
我大女係藍田李兆強小學, 連埋佢有5個同學入左spss.
佢地5個同學仲一齊係1B班, 據我所知全班1B都係外來生.

作者: YongXin    時間: 09-11-27 16:30

好力力呀。過江龍已經够力,仲入埋精靈班添。

原帖由 Rattie 於 09-11-27 15:40 發表
Joanneka
中1AB兩班聽聞都係精英班,A係SPPC精英,B係外來精英,你囡囡一定係好標青。藍田有間聖保祿都跨區過嚟,是為了你細囡嗎?

作者: hidingdong    時間: 09-11-27 16:50

各位"老友",雖然小學都未入,但都想搭訕八卦下, 瑪莉曼、聖保祿、聖方濟各的中學的排名是怎樣? 怎樣可知她們是band1頭,中,尾?!? (好奇而已)

謝謝

原帖由 YongXin 於 09-11-27 16:30 發表

作者: joanneka    時間: 09-11-30 14:22

Rattie
我大女升中自行1st揀spss, 2nd揀lam tin st.paul.
當時大女小學老師recommend我地揀spss.
另外因為lam tin st.paul 校舍比較舊, 為了吸取好的學生, 成績係主要因素, 所以學習壓力都會很大.
之後聽完ms. wu 的簡介後, 更有信心幫女女揀spss.
而細女最初我都只係諗住讀家姐的小學, 直到差不多計分交表時, 才知道家姐可以俾亞妹20分乍, 真係開心到不得了.
幫大女升中呈分果兩年真係好辛苦......

原帖由 Rattie 於 09-11-27 15:40 發表
Joanneka
中1AB兩班聽聞都係精英班,A係SPPC精英,B係外來精英,你囡囡一定係好標青。藍田有間聖保祿都跨區過嚟,是為了你細囡嗎?

作者: joanneka    時間: 09-11-30 14:26

yongxin
亞女唔係好叻, e家仲日日要我哦住佢, test幫佢溫書.
開學時只係知道如果被編去1E班, 即是成績比較差, 但係老師話會分組上堂, 幫佢地補底架.

原帖由 YongXin 於 09-11-27 16:30 發表

作者: Rattie    時間: 09-12-1 12:01

Joanneka
返跑馬地搬埋香港呀,大大話話仲有十幾年
SPPC升過隔離成績一般問題家長冇大壓力,呢d咪直屬好處囉。
原帖由 joanneka 於 09-11-30 14:22 發表
Rattie
我大女升中自行1st揀spss, 2nd揀lam tin st.paul.
當時大女小學老師recommend我地揀spss.
另外因為lam tin st.paul 校舍比較舊, 為了吸取好的學生, 成績係主要因素, 所以學習壓力都會很大.
之後聽完ms. wu 的 ...

作者: YongXin    時間: 09-12-1 12:36

係囉。

家姐入到F.1,阿妹又入埋P.1。着住同一件校服,大細碼咁,真係安樂0西。搬埋過來就perfect喇。都係媽咪既功勞

原帖由 Rattie 於 09-12-1 12:01 發表
Joanneka
咁兩個囡都返跑馬地,會唔會搬埋過嚟香港呢邊呀,大大話話仲有十幾年。
入得SPPC就預咗升過隔離,就算成績一般都問題唔大,家長冇乜大壓力,呢d咪係直屬嘅好處囉。
...

作者: joanneka    時間: 09-12-2 14:19

YongXin, Rattie
你地過獎啦.
一年前都無諗過兩個女會過海返學.
我都有諗過搬, 不過港島區d樓真係好貴.
如果住港島區要住細一半, 而且我兩件係比婆婆湊開.
家姐e家返學搭保母車都ok呀.

原帖由 YongXin 於 09-12-1 12:36 發表
係囉。

家姐入到F.1,阿妹又入埋P.1。着住同一件校服,大細碼咁,真係安樂0西。搬埋過來就perfect喇。都係媽咪既功勞

作者: Rattie    時間: 10-1-5 17:38

啱啱攞咗成績表同五下嗰張差不多應該邊度都乖乖行過隔離
成績表少少突破品行、勤整潔等居然加d ranking e.g. B+、A-。
我乘日話BBCC過隔離問題不過考完六上試同開埋啱啱嗰家長會之後可能要改少少口
今次成績好好,有一A+B嘅囡囡加埋共29人。
中學係收band 1+2,咁C咪分分鐘跌落band 3?
雖然唔係凈計但如果C多過B點都叫d

家長Q&A:
大部分想知問題: 假如成績好(band 1),喺自行、甲部都唔揀隔離乙部放首位咪一定入到隔離?
當然答案個波彈去中學

自行兩間中學唔揀佢定次選

(中學)36 x 5班 = 180
(直屬) @ 180-54(自行)-10(留班)-11() = 105 @ 85% = 89人
(小學)146 = 60%
小學乘日話有80%+過隔離究竟80%+係計邊度清楚講明d師姐媽咪又話每只得幾個入我咃以為小學
因為今次講自行派大抽獎要留番到時問舊年嘅%,不過學校未必肯講
學校好好服務 ── 派+收埋中學嘅申請表,豁免面試,真係連行都唔洗你行。
媽咪問?
作者: chatroom台長    時間: 10-1-6 12:44

多謝哂你既資料, 我睇完心都震埋,  haha ~~~ 我唸我都要同我女搵定後路, 考定幾間私校穩陣d, 我想問下考試係咪會淺 d ?

原帖由 Rattie 於 10-1-5 17:38 發表
啱啱攞咗成績表,同五下嗰張差不多,即係話佢應該邊度都唔洗去,乖乖咃行過去隔離就算。
成績表有少少突破,品行、勤學、整潔等居然加咗d ranking e.g. B+、A-。
我乘日話BBCC過隔離冇問題,不過考完六上嗰試同開埋啱啱嗰家長 ...

作者: kyma1128    時間: 10-1-6 14:12

作者: Rattie    時間: 10-1-6 14:18

都未開始考試唔洗快腳軟喎。不如操容易過同考私N又要特異功能download過幾間私校嘅申請表,冇乜嘢可以填落加上成績表,有d都放棄咗。一St Paul Convent會特別邀請SPPC去佢咃S1 briefing。咁收生方面優待就唔喇。

至於考試d?時時啦。不過當然d極深玩嘢嘅
──中(一般); 數();
()

六上──中() ;
()

普遍認為常常測
大部分應該最C嘅。
作者: chatroom台長    時間: 10-1-6 15:47

好彩上學期唔計, 今個假期個女都唔係好肯溫習, 今次考試有d危, 你講得岩呀考私校都唔容易, 我朋友都有叫我試下考 convent, 但我唸我女成績同課外活動都唔係好標青, 去考又係陪跑, 希望下學期讀得好d.

原帖由 Rattie 於 10-1-6 14:18 發表
都未開始考試,唔洗咁快腳軟喎。加吓只係上學期,不如操吓佢,容易過同佢考私校。私校同N咁多人爭,又要特異功能,我都download過幾間私校嘅申請表,冇乜嘢可以填落去,加上成績表又唔標青,有d都放棄咗。一提,St Paul Convent會特別 ...

作者: Rattie    時間: 10-1-6 16:51

多謝多謝! 其實亞囡係冇點退步啫。佢小e+都B多過A加少少C起果隻資質天生嘅,難以強求
覺得易攪就好啦,因為女平均較為弱,一卷定輸嬴,仲要對錯得拗算老師想扣少d分都未必得
以卷計中文卷A係超英文卷比較容易/英文(平均分)A容易writing拉低不過掉轉嚟睇──失起手又佢咃拉番高少少
亞囡不過都叫做咗。
原帖由 kyma1128 於 10-1-6 14:12 發表

恭喜妳呀!妳囡囡到P.6都可以有這麼好的成績.很難得呢!可以有信心的,順順利利升到直屬中學,真是可喜可賀啊!
是的,我覺得上高年級,語文科愈難拿取高分,中,英都有5份PAPERS, 語文卷已經難取高分,仲要作文,ORAL, LISTEN ...

作者: candy_kent    時間: 10-1-6 17:38

作者: candy_kent    時間: 10-1-6 17:39

作者: candy_kent    時間: 10-1-6 17:40

作者: Rattie    時間: 10-1-6 17:44

亞囡五上考試成績麻麻,俾拉低哂,自己都開心我冇話佢架,費時壓力兩次計分試叫做暫時
Conventd簡單家長support之餘,仲朋友合作至得present 4個book reports (兩中兩英)又要上網做e-portfolio跟住first interview,有幸過second in,呢d今年玩法都覺得疲累
不如加把勁考個試啦。

原帖由 chatroom台長 於 10-1-6 15:47 發表
好彩上學期唔計, 今個假期個女都唔係好肯溫習, 今次考試有d危, 你講得岩呀考私校都唔容易, 我朋友都有叫我試下考 convent, 但我唸我女成績同課外活動都唔係好標青, 去考又係陪跑, 希望下學期讀得好d.

...

作者: kyma1128    時間: 10-1-6 17:52

作者: Rattie    時間: 10-1-6 17:53

Candy
自動波,你唔洗啦。
除左呈分,成績表都祗係只計考試分數..
呈分5下學期同6,下學期(3考試分數).
5級考試時間表1-4級係一樣,6級係12月頭3月尾.
呈分包括中(x9),(x9),(x9),(x6),視藝(x3),音樂(x2) ()
中文 : 中卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%),聆聽(10%)
英文 : 英卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%:80%seen/20%unseen),聆聽(10%)
數學 : 數卷(100%)
常識 : (100%)
視藝
: 係畫畫,上完成,老師通常會小朋友

原帖由 candy_kent 於 10-1-6 17:40 發表
rattie
講講下, 唔係好記得測驗同考試所佔既分數比例係點架 ?  小一同小六同唔同架 ?

作者: Rattie    時間: 10-1-6 18:11

Hi Candy
講漏咗, : 兩次測驗50%; 考試50%
作者: candy_kent    時間: 10-1-7 15:40

作者: candy_kent    時間: 10-1-7 15:43

作者: Rattie    時間: 10-1-7 15:54

今年中文卷改版問答重組句子係唔洗死背不過d攞十分八分最憎重組句子亞囡抄漏,一抄錯又要諗,幾十個字要寫時間cut咗唔洗。三篇閱讀理解,e d考語文真章有睇d課外先幫助
Writing 高分比較少唔洗太緊張住運用多d(四字)詞語d老師buy架。
至於Chin Oral或者暑假期間可以同join d 辯論訓練嘢。

原帖由 kyma1128 於 10-1-6 17:52 發表

今年的語文卷中, 有多篇的閱讀理解, 因佔50% OR ABOVE, 是一份卷的關鍵所在, 亦是一個"變數". 平時的作文, 分數都是俾得好緊的, 好D先有80分頭, IF NOT,就是 7X, 你話EXAM 的作文真是不敢去想. 在ORAL方面, ...

作者: Rattie    時間: 10-1-7 16:23

、下期各兩測一完要見家長期派成績表都會見家長。有咩問題要抓緊兩次機會問啦。
靠自己成績表係亞囡番屋企咋。下期會獎狀學業成績優良獎進步
、下各自運作感覺上似重要d嘛。

原帖由 candy_kent 於 10-1-7 15:43 發表

rattie,
thanks a lot !

佢地total有4測兩考(小一除外), 你所指是否係以一個學期來計呀 ?

作者: candy_kent    時間: 10-1-8 16:13

作者: candy_kent    時間: 10-1-8 16:17

作者: Rattie    時間: 10-1-8 17:58

Candy
可能因為已經見過家長兩次咗,有問題都應該?
學校老師把口連分考試卷朋友model answer學校會知道分得個grade,估估吓。不過可以同主任提出要求去check卷嘅。
原帖由 candy_kent 於 10-1-8 16:17 發表

rattie
我都有留意上學期有兩次見家長, 反而下學期唔洗見家長都係第一次遇見, 不知為何這安排?? 真有趣 !!  

想知老師會否告知學生在班內名次 或全級名次 ? ...

作者: candy_kent    時間: 10-1-11 13:57

作者: Rattie    時間: 10-1-11 15:07

試過check卷d師姐媽咪
至於班中位置中間呀、呀,呢d囉,啦,亞囡嚟嚟去去d位置咩。
始終覺得人為錯誤發生嘅,希望多d家長開聲爭取以時學校肯朋友番自己份考試卷
原帖由 candy_kent 於 10-1-11 13:57 發表

Rattie,
都有留意通常出grade既都唔會講分數, 但老師會否都講比家長知小朋友在班中位置?  

check卷===>無稔過要check bor, 信得過老師改得都好少機會錯既, 唔洗咁大件事呀 !! ...

作者: candy_kent    時間: 10-1-12 12:59

作者: kyma1128    時間: 10-1-12 15:58

作者: Rattie    時間: 10-1-12 16:43

我咃連呈分試都知實際分d內部啦。統統!
自己慢慢計/估啦。
原帖由 candy_kent 於 10-1-12 12:59 發表

RATTIE
人為既野咁一定會有錯既.

唔比卷學生睇, 我估可能係學校政策.  

不過唔派就真係連錯乜自己都唔會知, 何來下次會改善到呢 !!  真係稔唔明  

唔派卷但老師會否講比同學知自己幾多分呀 ? ...

作者: kyma1128    時間: 10-1-12 17:29

作者: kyma1128    時間: 10-1-12 17:41

作者: kyma1128    時間: 10-1-12 17:48

作者: Rattie    時間: 10-1-12 17:55

進步獎就比較其它表現
不過模範生我就唔啦。
原帖由 kyma1128 於 10-1-12 17:41 發表

咁,升留級,各項獎都只是計算下學期的表現嗎? OR上+下學期/2呢?

作者: Rattie    時間: 10-1-12 18:09

學校嘅藉口主科平均B可以過隔離中學今次呈分試又話俾你知道實際分因為仲有unknown factors誤導喎。
原帖由 kyma1128 於 10-1-12 17:29 發表
[quote]原帖由 Rattie 於 10-1-12 16:43 發表
我咃連呈分試都唔知實際分數,冇話d內部嘅試啦。統統唔講!
你自己慢慢計/估啦。
其實,學校ACADEMIC  REPORT 上不應 ...

作者: candy_kent    時間: 10-1-14 17:48

作者: snkwok    時間: 10-1-14 21:49

是啊,我都想知.......

原帖由 candy_kent 於 10-1-14 17:48 發表

rattie
見你提起我又好奇問下...................

進步獎 ====>有無定要否4主科有進步才可獲獎 ?

模範生獎===>乜獎來呀 ?  同人家的品學優異獎是否類同 ?  是否要科科拎 A ? ...

作者: Rattie    時間: 10-1-15 15:54

唔係知好多希望其他家長補充/改正

(1) 學業成績優良獎è最多十個主科要B或以上試過班冇十人

(2) 進步è最多知幾個期同上期比較計主科學校想多d朋友所以如果已經(1)算進步好多都(2)獎狀你。

(3) (灣仔區)模範生獎è(好似)(應該)學校nominate嘅。得模範生當然要勁多A! So far我

努力、加油!
作者: candy_kent    時間: 10-1-20 17:51

作者: Rattie    時間: 10-3-28 14:33

SPSS v SPCS

各位姊妹,你哋會点揀呀?
All comments are welcome, both rational and irrational!
e + 剎埋身啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5